Dodaj do ulubionych

Echo Investment kontratakuje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 03:01
Sposoby blokowania rozwoju naszego miasta przez kielecka spolke to czysta
granda i pelne gangsterstwo.Puste deklaracje,gra pozorow,polityczne uklady w
Urzedzie Wojewodzkim spolki "Echo" do tej pory gwarantowaly jej "Galaxy"
WYLACZNOSC.Miasto Szczecin nie jest prywatnym folwarkiem chlopcow z Kielc i
ich lokalnych poplecznikow-urzednikow.Sposoby dzialania "Echo" w tej sprawie
sa tak jaskrawie kryminogenne,ze az dziw bierze....kroluja cynizm i
bezczelnosc.Kto broni tej spolce stanac do przetargu i go wygrac??Ano nikt!
Nie o to jednak chodzi.To kosztuje i to nie malo.Najtaniej jest mieszac
gdzie sie da i jak sie DA...to widac golym okiem,ze mozna wielka inwestycje
blokowac latami.Urzednicy za to odpowiedzialni pala glupa na calego i robia
ze Szczecinian durni..do czasu mam nadzieje ba sa jeszcze wolne cele!!
Obserwuj wątek
    • Gość: goodkarma_chicago Re: Echo Investment kontratakuje IP: *.client.comcast.net 06.01.05, 03:14
      Zgadzam sie z przedmowca. Jakiez to wielkie zmartwienie dla Echo, ze skarb panstwa straci. Jeszcze wieksze dla dyrektora delegatury. Mam nadzieje, ze tych hochsztaplerow wywioza na taczkach. Dosc kretactwa!
      • ex moje drogie miasto 06.01.05, 04:25
        zrozum w koncu, ze konkurencja, bedaca podstawa kapitalizmu, tworzy sie poprzez
        roznorodnosc podmiotow. obecnie zapowiada sie na to, ze 1. wszelkie restauracje
        damy w rece pana restauratora, 2. wszelkie place, budynki i budowy damy w rece
        pana z hiszpanii, 3) wszelkie handlowe obiekty wielkopowierzchniowe w rece
        echo. tyle, ze to nie jest komuna i potrzebne jest zroznicowanie by miasto sie
        rozwijalo a podmioty nie mogly dominowac wobec podmiotu nadzorujacego - miasta.
        a obecnie wszystkie te podmioty jada po miescie i nikt nie dba o to co, jak,
        gdzie i kiedy.
    • enancjo Re: doic SZCZECIN czy nie doic !!! 06.01.05, 08:30
      .. cel przyjezdnych ...
      .. nich w koncu ktos z naszego miasta cos tu zrobi, a nie
      ze dochody ciagel wyciekaja poza Szczecin .. tak ze nawet
      pseudo - panstwowe firmy Szczecina sie wynosza stad ...
      Enancjo
      .. ja tam w GalSyfie z zasady nie kupuje ..
      • Gość: Antyknajak Re: enancjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 08:56
        Czy Ty bywasz kolego w Galaxy , czy też nie, to nie ma nic wspólnego z
        postawionym tu problemem.
        Przecież tu jest mowa o czymś zupełnie innym. O ośmiornicy biznesowo-
        politycznej, która blokuje "wolną konkurencję". Nawet gdyby Galaxy nie było dla
        Ciebie Galsyfem, ale świątynią to i tak nic nie zmienia postawionego tu
        problemu, którym powinni zająć się nasi kongresmeni ale ............. itd.
        • enancjo Re: enancjo 06.01.05, 09:30
          .. mysle ze nie zastanowiles sie nad moja wypowiedzia ..

.. a bywanie w GS lub nie .. ma duzo wspolnego w nabijaniem
          kabzy w kielcach ..

.. no hipokryzja byloby powiedziec ze w GSypie nie bylem,
          lub czegos tam kiedys nie kupilem, ale staram sie raczej
          pomagac mniejszym szczecinskim sklepom i szukam tych samych
          towarow wlasnie w nich ..

.. EI .. zrobilo GS a idea tego typu sklepów, jest ze ma byc
          w nich taniej .. bo sprzedaja wiecej .. prawda jest jednak
          inna .. te same towary mozna kupic taniej gdzie indziej i
          to niekiedy roznice sa rzedu 30 procent lub wiecej ...
          przyczyna jest polityka czynszow .. ktora wymusza okreslone
          marze ... a profity / zyski z tego plyna szerokim strumieniem
          do kabzy w Kielcach .. Szczecin ma z tego FIGE, stad wcale nie
          dziwi mnie ze chca przebic cene za tzw Kaskade .. by blokowac
          konkurencje i moc nas szczecinian doic dalej ... do woli ..

.. a nasi kongresmeni sa przyczyna takiego stanu rzeczy ..
          i w zdecydowanej wiekszosci nadaja sie na nawoz .. gdyz to
          oni uwiklali nasze miasto w te tzw 'osmiornice biznesowo-polityczna',

Enancjo
    • Gość: Fugazi A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 09:21
      A ja jestem tępy i nie rozumiem zamieszania.
      Czy to że znalazł się chętny na zakup "Odry" za większe pieniądze to dobrze czy
      źle?
      Czy przykładowo jak chcę opylić swoje auto które kopci, smrodzi i odstrasza
      wyglądem znajduje się nań kupiec dający 10 razy więcej niż za złomowanie to mam
      mieć skrupuły że będzie nim jeździł i smrodził dalej i mu nie sprzedać?
      Czy wobec rozwoju motoryzacji w naszym mieście chcielibyście zabronić mu kupna
      rzeczonego mojego złomu?
      A jeżeli z innych pobudek podoba mu się mój rzęch mam roztrząsać jego chorobę
      umysłową albo owe pobudki?

Czy jest tu drugie dno którego nie udało mi się w postach znaleźć?
      Bo blokowanie konkurencji i jego prawa do kupna po cenie większej pod
      pretekstem rzekomego rozwoju miasta (rozwój „inaczej”) jako argumenty przeciwko
      (nawet) szemranym inwestorom i ich inwestycjom do mnie nie przemawiają.

Pozdrawiam
      Fugazi
      • Gość: :) Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 09:27
        to nie jest tak do konca .. wyobraz sobie ze masz pod oknem domu kawalek mijsca
        ktory chcesz sprzedac: pojawia sie dwoch kupcow - jeden daje ci 100.000 i chce
        zbudowac tam swoj dom a drugi daje ci 200.000 i chce zbudowac tam sortownie
        odpadow organicznych :) - ktora oferte wybierzesz?
        • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 09:32
          Zgodnie z planem (zagospodarowania) tam sortowni być nie może.
          Plan zakłada ściśle określoną formę i zabudowy i działalności.
          A więc po argumencie.

Pozdrawiam
          Fugazi
          • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 10:32
            Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Zgodnie z planem (zagospodarowania) tam sortowni być nie może.
            > Plan zakłada ściśle określoną formę i zabudowy i działalności.
            > A więc po argumencie.

jemu nie chodzilo o sortownie ale o mozliwosci roznej zabudowy zgodenj z palanem
            zagospodarowania. echo sie w tym miescie nie popislo postawilo blaszana stodole
            posuiada tez dzialke po drugiej stronie ulicy na ktorej tez mial byc cudowny
            biurowiec a jest trawa samosiejka. pozdrawiam black
            • albert_c Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 11.01.05, 14:40
              Fugazi:

moim zdaniem wybor polega na:

1. sprzedac ECE: powstanie nowa galeria , nowe miejsca pracy, ten kawalek
              Szczecina nabierze jakiegos wygladu, znikna plastikowe budy etc.

2. sprzedac EI: bedzie jak jest, czyli wciaz bedzie to zasyfialy kawalek
              Szczecina, z tym ze moze otoczony jakims plotem lub cos takiego na wieki wiekow.
              • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:58
                A ja wybór widzę inaczej:

1. Albo miasto zaczyna kombinować, kalkulować, lobbować, mataczyć, kupować-
                sprzedawać, naciskać, jednym słowem STYMULOWAC rozwój naszego miasta.

2. Albo zajmie się swoją robotą a resztę zostawi rynkowi i jego prawom.
                Dzisiejsze przykłady o braku planów i sposobów na pozyskiwanie środków UE tylko
                potwierdza moją tezę.

Urzędy do cholery - zabierać się do swojej roboty. Bo stracimy więcej niż
                ogrodzony jakiś czas plac w centrum.

Pozdrawiam
                Fugazi
                • albert_c Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 11.01.05, 15:03

> A ja wybór widzę inaczej:
                  >
                  > 1. Albo miasto zaczyna kombinować, kalkulować, lobbować, mataczyć, kupować-
                  > sprzedawać, naciskać, jednym słowem STYMULOWAC rozwój naszego miasta.

* Wiadomo bazujac na doswiadczeniu, ze jak maisto bierze sie za wybor inwestora
                  to za gory mozna zalozyc totalna porazke (sprzedanie kamienicy an pl.
                  grunwaldzim i w ogole interesyz Hiszpanem, Dabie i tak w kolko mozna by mnozyc)
                  tak wiec miasto powinno raczki trzymac z dala od tej inwestycji, ale jak juz
                  sie wplatalo i sie placze dalej no nalezy realistycznie rozpatrzyc dwie
                  koncepcje ktore sie pojawily.

Poza tym jezeli dojdzie do dealu: ze luszczewski sprzeda dzialke na terenie
                  Kaskady w zamian za zmiane planu zagospodarowania terenu po stadionie Pioniera
                  to bedzie to moim zdaniem zalosne, bo wtedy zobaczymy jak trwale sa miejscowe
                  plany zagospodarowania przestrzennego w naszym miescie.

> 2. Albo zajmie się swoją robotą a resztę zostawi rynkowi i jego prawom.
                  > Dzisiejsze przykłady o braku planów i sposobów na pozyskiwanie środków UE
                  tylko potwierdza moją tezę.

* nic dodac.

• Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:08
                    > tak wiec miasto powinno raczki trzymac z dala od tej inwestycji, ale jak juz
                    > sie wplatalo i sie placze dalej no nalezy realistycznie rozpatrzyc dwie
                    > koncepcje ktore sie pojawily.

Jak już się wplątało to niech się wyplącze zamiast brnąć dalej a osoby które
                    doprowadziły do wplątania winny byc zwolnione z roboty.

Miasto (UM i takie tam inne) niech nie robi żadnych interesów. Bo się do tego
                    nie nadaje.

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • albert_c Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 11.01.05, 15:12
                      > Jak już się wplątało to niech się wyplącze zamiast brnąć dalej a osoby które
                      > doprowadziły do wplątania winny byc zwolnione z roboty.

* oj, cos mi sie zdaje, ze to juz tak poszlo, ze trudno bedzie bez utraty
                      wiarygodnosci sie wycofac.
                      bo miasto juz cos obiecalo ECE, prowadzilo jakies rozmowy etc., a jak im dzis
                      powiedza no sory chlopaki, ale juz z Wami nie gadamy, bo(...), to bedzie
                      dopiero kicha. Zreszta tak czy siak wydaje mi sie ze bedzie kicha.

• Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:21
                        > * oj, cos mi sie zdaje, ze to juz tak poszlo, ze trudno bedzie bez utraty
                        > wiarygodnosci sie wycofac.
                        > bo miasto juz cos obiecalo ECE, prowadzilo jakies rozmowy etc., a jak im dzis
                        > powiedza no sory chlopaki, ale juz z Wami nie gadamy, bo(...), to bedzie
                        > dopiero kicha. Zreszta tak czy siak wydaje mi sie ze bedzie kicha.
                        >

I co zwolnią kogoś (tego co doradzał)?

Zauważ, że to zaczyna być regułą, że sprawy interesy robione przez miasto
                        obracają się przeciw intencjom (pomysłodawców).
                        Śmiem twierdzić że prawdziwe intencje są inne, ale nawet gdyby były uczciwe, to
                        rozsądny biznesmen po kolejnej porażce albo by się powiesił albo powiedział że
                        do tej roboty się nie nadaje i wrócił do poprzedniego zajęcia.

A tu gów?o.
                        Kolejny raz robią urzędnicy jakieś tam bardziej lub mniej zakulisowe rozgrywki.
                        To wbrew zdrowemu rozsądkowi i wbrew interesowi (tylko co to jest?) miasta.

Ja właśnie przeciwko tym praktykom protestuję.
                        Te skróty ECE, EI, XXX czy ZZZ nic mnie nie obchodzą. Ja protestuję przeciwko
                        robieniu interesów przez i z miastem. Ja protesuję przeciwko STYMULOWANIU.

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • albert_c Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 12.01.05, 11:27

> I co zwolnią kogoś (tego co doradzał)?

* no przeciez wiemy ze nie.

Miasto wciaz korzysta z tych samych prawnikow, ktorzy wrzucaja je co chwila na
                          mine. Z Pogonia sie udalo (na razie) i ci ci wiedziec maja dlaczego to wiedza...

tak wiec nie liczylbym na to, ze winni takiej polityki zosatna odstawieni na
                          bok.

reszty nie komentuje, bo to jest dla mnie oczywiste.
          • xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 15:06
            Ja zaś Fugazi sprzedałbym za 200 tys. poczym kupił domek w innym miejscu:)))
            • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 15:08
              Mnie byś sprzedał?
              Wiesz jak to się nazywa?
              I czemu tak tanio?

:))))

Pozdrawiam
              Fugazi

• xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 15:16
                Wiesz, że maiłem na myśli działkę:))))
      • Gość: Antyknajak Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 09:32
        Zastrzeżenia i wątpliwości słuszne.
        Zwróć jednak uwagę na fakt, że ofertę w imieniu Echa złożyła osoba do tego nie
        uprawniona. Ma ona więc wartość prawną równą ciężarowi kartki papieru. Nie
        chodzi mi oczywiście o sam formalny błąd tylko o to co się za tym kryje dla
        biznesmena, prawnika lub zorientowanego w prawie.
        Weż również pod uwagę, że "miasto" /jeżeli jest to wieczysta dzierżawa-nie
        wiem/ ma prawo pierwokupu, oczywiście na znanych zasadach prawa.
        A tępy to Ty Fugazi jak Cie obserwuje to na pewno nie jesteś:-)Nie kokietuj :-)
        • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 09:52
          Dziękuję Antynajaku za dobre słowa.

Rozwijając wątek wątpliwości i pomijając aspekt prawny (owa bezprawna kartka-
          oferta) to zapytam wprost:
          Czy można mi zabronić sprzedaży a wariatowi (albo szemranemu inwestorowi) kupna
          mojego rzęcha tylko dla tego że większość (np. specjalistów albo polityków albo
          cyklistów) uważa że będzie on dalej jeździł owym rzęchem i straszył na osiedlu
          i nawet go nie odmaluje.
          Czy organizacja X albo urząd Y ma prawo wtrącać się i w chory sposób lobbawać
          na rzecz blokowania sprzedaży wariatowi o oddania rzęcha za cenę 10 razy
          mniejszą.
          Czy interes społeczny wymaga aby teren wszedł w posiadanie inwestora_1 a nie
          inwestora_2 pod pretekstem uzasadnionych lub nie podejrzeń o chorobę umysłową
          lub brak szczytnych intencji?
          Retorycznie pytam bo rzecz idzie o:
          1. Zaufanie moje do Gminy jako instytucji która niezbyt dobrze dba o
          inwestowanie a i inne dziedziny leżą „dokladnie”. Czy lokalny patriotyzm wymaga
          abym zaufał magistratowi?

2. Zasady lobbowania na rzecz wspieranego inwestora (zasady przynajmniej
          honorowe). Takie nachalne mnie brzydzi.

3. Prawo własności a co za tym idzie wolne prawo do rozporządzania swoim
          majątkiem do woli.

4. Szczególnie w ostatnim czasie rozporządzanie cudzym majątkiem przez
          magistrat, że o lotnisku w Dąbiu wspomnę

Pozdrawiam
          Fugazi
          • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 10:35

> Dziękuję Antynajaku za dobre słowa.
            >
            > Rozwijając wątek wątpliwości i pomijając aspekt prawny (owa bezprawna kartka-
            > oferta) to zapytam wprost:
            > Czy można mi zabronić sprzedaży a wariatowi (albo szemranemu inwestorowi) kupna
            >
            > mojego rzęcha tylko dla tego że większość (np. specjalistów albo polityków albo
            >
            > cyklistów) uważa że będzie on dalej jeździł owym rzęchem i straszył na osiedlu
            > i nawet go nie odmaluje.

czepiles sie tego rzecha to nie jest dobre porownanie. nie ta skala sprzedarz
            samochod i malo cie on interesuje tutaj chodzi o 400 tys miasto i jego przyszlosc.
            pozdrawiam black
            • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 10:46
              Przyszłość miasta upatruję w zdrowych zasadach.

Pozdrawiam
              Fugazi
              • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 10:55

> Przyszłość miasta upatruję w zdrowych zasadach.

no wlansie i chyba nie narusza zdrowych zasad jesli miasto na koniec maja oglosi
                przetarg otwearty na to kto najlpeij i najfajniej i najdrozej zagospodaruje ten
                teren. echo bedzi emoglo sie wykazac. pozdrawiam black
                • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 11:07
                  Jak będzie to teren miejski to i owszem. Jak na razie to do miasta nie należy.

Pozdrawiam
                  Fugazi
                  • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 11:09

> Jak będzie to teren miejski to i owszem. Jak na razie to do miasta nie należy.

no i o to chodzi zeby byl. wtedy wiekszy sens ma sprzedanie jednej wielkiej
                    dzialki niz kilku malutkich co postawi echo na samy terenie odry a co postawic
                    mozna na calosci terenow az po pleciuge? pozdrawiam black
                    • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 11:17
                      Miasta niech się zajmie sprzątaniem ulic, zbieraniem podatków, wydawaniem
                      dow.osobistych, etc.
                      Od robienia interesów i inwestowania niech trzyma się z dala bo oprócz
                      obiecanek-cacanek to nie ptrafi nic (chyba że zdefraudować) , vide sala wid.-
                      Sportowa.

Pozdrawiam
                      Fugazi
                      • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 11:19

> Miasta niech się zajmie sprzątaniem ulic, zbieraniem podatków, wydawaniem
                        > dow.osobistych, etc.

czyli co ma nie sprzedawac gruntow i nie stymulowac inwestycji?
                        pozdrawiam black
                        • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 11:25
                          Sprzedawać jak najbardziej ale nie STYMULOWAĆ!. Bo tego nie potrafi (z
                          Magazynierem czy bez, to nie ma znaczenia).
                          Urząd ma we krwi że dużo chce tylko nie potrafi. Tym samym czyni więcej szkody
                          niż pożytku.

Pozdrawiam
                          Fugazi
                          • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 13:24

> Sprzedawać jak najbardziej ale nie STYMULOWAĆ!. Bo tego nie potrafi (z
                            > Magazynierem czy bez, to nie ma znaczenia).

mysle ze moze potrafic tak jak potrafia inne miasta w koncyu to duza przestrzen
                            i miasto musi miec pomysl co chce gdzie miec i dlaczego i znalezc kogos kto mu
                            to wybuduje albo da kase to jest wlasnie stymulowanie jak pusic na zywiol to
                            wyjdzie dziki zachod.
                            pozdrawiam black
                            • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 13:39
                              > mysle ze moze potrafic tak jak potrafia inne miasta
                              Jedni nie potrafią bardziej inni mniej.
                              > i miasto musi miec pomysl co chce gdzie miec i dlaczego
                              I dlatego tworzy plany np zagospodarowania i zawiera umowy np na dzierżawę.
                              U nas plany ciągle zmienia (pod pretekstem lub naciskiem) a przestrzegania umów
                              nie kontroluje.
                              Ze stymulowaniem nie musi się spieszyć. Niech zajmie się pracą j/w.

>znalezc kogos kto mu to wybuduje albo da kase to jest wlasnie stymulowanie
                              To jest prosta droga do korupcji. Inwestorzy wbrew pozorom idą tam gdzie są
                              jasne przepisy, niskie podatki (lokalne) i dobra infrastruktura całościowo
                              rozumiana. Szukanie inwestorów to jakaś paranoja a nie stymulacja.

>wyjdzie dziki zachod
                              > Dziki zachód jest na wschodzie gdzie szef państwa jedzie robić interesy i
                              sprowadzać inwestorów. Na zachodzie szef siedzi i pilnuje porządku na własnym
                              podwórku bo jak da plamę to go nie wybiorą.

Jestem za tym aby władza szeroko rozumiana nie robiła żadnych interesów, nie
                              wchodziła w żadne układy a pilnowała porządku i przestrzegania prawa.
                              Jak się z tym upora i będzie czas na inne sprawy to może jakiś piknik
                              zorganizować.

Pozdrawiam
                              Fugazi

• Gość: Antyknajak Re:Po prostu święte słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:39
                        Fugazi napisał:
                        >Miasta niech się zajmie sprzątaniem ulic, zbieraniem podatków, wydawaniem
                        >dow.osobistych, etc.
                        >Od robienia interesów i inwestowania niech trzyma się z dala bo oprócz
                        >obiecanek-cacanek to nie ptrafi nic (chyba że zdefraudować)
                        Tylko, że to nie takie proste. Mamy takie ustawy i takie prawo jakie mamy.
                        Miasto ma w tych przepisach szereg innych zadań; dla mnie niestety. Boli mnie
                        chociażby pomysł (miasta) wybudowania za 100 mln Euro połaczenia tramwajowego
                        Prawobrzeża Szczecina.
                        Aby jednak miasto wyłączyć ,a w zasadzie zminimalizowac wpływ polityków na
                        biznes należałoby sprzedać, rozdać i sprywatyzowac prawie wszystko.
                        Defraudacja , o której piszesz nie jest jeszcze aż tak bardzo szkodliwa
                        (szkodliwa oczywiście jest) gdy kasa nwet "lewa" trafia w prywatne ręce. Nawet
                        złodzieje cos kupuja i inwestują. Gorzej jak pieniądze są tracone bez
                        jakiegokolwiek prywatnego czy publicznego pozytku. Ot tak z głupoty jak w
                        przypadku gruntu, który kupiła SGI na Mieszka I .
                        • Gość: Fugazi Re:Po prostu święte słowa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 11:49
                          Dla mnie nie ma znaczenia czy miasto uwłaszcza prywaciarza_x czy instytucje_y
                          bo jest z innego miasta. Obydwa przypadki są niedopuszczalne.
                          Miasto powinno zorganizować przetarg na "to co zostało" i systematycznie to
                          sprzedawać na warunkach określonych. Do tego trzeba i chęci i wizji (chociażby
                          na utrzymanie bandy 1000 UMrozbójników a raczej ograniczenia). babranie się w
                          inwestowanie i uszczęśliwianie ludzi kolejnymi obetnicami-igrzyskami. To było
                          dobre ale 20 lat temu. Dziś większości oszukać się nie da.

Pozdrawiam
                          Fugazi
                          • Gość: Antyknajak Re: Nie zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:53
                            Fugazi napisał :
                            >Dziś większości oszukać się nie da.
                            Da sie oszukać. Uwierz mi.
                            Marian Jurczyk jako Prezydent tego miasta jest po części dowodem, że można
                            większość oszukać. Chociaż te wybory to był bardziej złożony problem.

• Gość: Fazi Inny punkt widzenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 09:56
          A ja bym na sprawę spojrzał w skali makro, a nie mikro. Otóż co by nie mówić to
          Echo jest Polską firmą i nie zależnie od wszystkiego podatki płaci w tym karju
          i tu generuje zyski. Na pewno jest to Warszawa, a być może Kielce. Ale zawsze
          to lepiej niż podatek jest oddawany w Hamburgu, bo stamtąd to w do Polski on
          nie wróci. Więc popieram Echo i prawdą jest, że po to są umowy, aby w przypadku
          nie wybudowania Kaskady to Miasto by zyskało dwukrotnie, ale do tego trzeba
          mieć dobrych prawników, a z tym już kłopot.
          • Gość: Fugazi Re: Inny punkt widzenia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 10:06
            A ja myślałem że czasy lokalnego pariotyzmu mają jakieś granice.
            Ja jeżdżę samochodem zachodnim. Jestem patriotą czy? A jak sprzedać chce go
            Niemcowi to dalej jestem czy już nie? A gdybym miał Poloneza i chciał opylić
            Niemcowi to bym przestał być?
            A "Odrę" jak sprzedam Niemcowi to pewnie już patriotą nie będę bo Niemiaszek
            płaci za Odrą podatki.
            Śmieszne te zaglądanie do sumienia i portfela innym.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • Gość: Antyknajak Re: Inny punkt widzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:20
              Moim zdaniem powinien decydować pieniądz (wysokość oferty) i plan
              zagospodarowania przestrzennego.
              Problemu dobrych prawników w mieście nie ma. Należy tylko dobrać prawnika
              nieprzekupnego i nie (jak w przypadku SGI) z innego miasta.
              Echo gra na niezorientowaniu (lub lenistwie ) dziennikarzy i polityków w prawie.
              Złożenie oferty (pełnej w rozumieniu KC) podpisanej przez osoby umocowane w
              imieniu danej firmy może spowodować, że druga strona , w tym przypadku zdaje
              Odra może odpowiedzieć : "Tak przyjmujemy , kupiliście ! " i juz powstaje
              zobowiązanie Echa do nabycia gruntu za 20 mln zł lub ...... (szkoda to rozwijać
              w szczegółach)
              Och, gdy mi ktos dał ten deal na jakis procent :-)
              • enancjo Re: klamstwa gonia klamstwa 06.01.05, 10:32
                .. EI .. to tylko posrednik .. nie INWESTOR .. nie
                mylic pojec,
                .. kase na wybudowanie GSypu daly firmy ktore sie w
                nim ulokowaly, a uczestnictwo EI bylo jedynie wybiegiem
                prawnym,
                .. dlatego bzdura jest ze kase zarabiaja polskie firmy
                ( dostaja swoja dzialke i tyle ) ...
                .. a dlaczego wygralo przetarg na GSyp EI .. ano ktos
                cos sobie wylobbowal za to w WWIE ( takie cos za cos )
                .. cos czego nie byla w stanie zrobic zadna firma w
                Szczecinie .. i dlatego nasi rodzimi szczecinscy
                biznesmeni sa dyskryminowani .. gdyz nasze urzedasy
                wylaza ze skory by podlizywac sie politykom .. a Ci sa
                tak zafascynowani karierami w Centrum .. ze maja gdzies
                lokalne firmy i biznes i ludzi ..!!!
                Enancjo
                .. nie mydlic oczek ...
                • Gość: Antyknajak Re: klamstwa gonia klamstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:41
                  Tylko tu się zgadzam :
                  > i dlatego nasi rodzimi szczecinscy
                  >biznesmeni sa dyskryminowani .. gdyz nasze urzedasy
                  >wylaza ze skory by podlizywac sie politykom .. a Ci sa
                  >tak zafascynowani karierami w Centrum .. ze maja gdzies
                  >lokalne firmy i biznes i ludzi ..!!!
                  >Enancjo

Odpowiedż jest bardzo prosta.
                  Szczecińskie fimy są "dyskryminowane" ponieważ Ci politycy , którzy utworzyli
                  tę spółdzielnię na co dzień przebywają w Warszawie. I stamtą z Warszawy kierują
                  przetargami w tym mieście mając tu na miejscu jedynie żołnierzy i dowódców
                  średniego szczebla.
                  Dlatego też ze zwykłej wygody wolą tam załatwiać interesy, bo tam przebywają.
                  Z drugiej jednak strony szczecińscy przedsiębiorcy nie działają w grupie , nie
                  są zorganizowani , nie mają koncepcji walki o swoje. Pónocnej Izby nie liczę bo
                  to fasada i scena do występów dla polityków i działaczy SLD, UW i PO
          • blackexit Re: Inny punkt widzenia 06.01.05, 10:37
            Gość portalu: Fazi napisał(a):

> A ja bym na sprawę spojrzał w skali makro, a nie mikro. Otóż co by nie mówić to
            >
            > Echo jest Polską firmą i nie zależnie od wszystkiego podatki płaci w tym karju
            > i tu generuje zyski. Na pewno jest to Warszawa, a być może Kielce.

dzisiaj jest jutro moze nie byc. dzisija swiat jest maly. jesli kupi ziemie
            tylko po to zeby nic na niej nie wybudowac to co mi z tego gdzie placi podatki.
            porzadna sensowan inwestrycja ktora planuje ece to i podatki i miejsca pracy i
            zmieniony na cywilizowany sspory kawalek szczecinka.
            pozdrawiam black
            • Gość: Fugazi Re: Inny punkt widzenia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 10:51
              Sztuczne kierowanie inwestycjami i wspieranie jednych a drugich nie nie miesci
              się w ramach funkcjonowania magistratu.
              Echo jak chce budować niech da więcej a nie czeka na "wsparcie"

Pozdrawiam
              Fugazi
              • blackexit Re: Inny punkt widzenia 06.01.05, 10:59

> Echo jak chce budować niech da więcej a nie czeka na "wsparcie"

echo jak chce budoweac niech wybuduje cos na palcu ktor ekupilo po drugiej
                stronie galaxy. a jak che cos budowan na kaskadzie to bedzie mialo okazje
                przystapic do wielkiego przetarggu. ale echo budowac nie chce ech chce blokowac
                konkurencje. pozdrawiam black
        • xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 15:08
          > Zwróć jednak uwagę na fakt, że ofertę w imieniu Echa złożyła osoba do tego nie
          >
          > uprawniona. Ma ona więc wartość prawną równą ciężarowi kartki papieru.

Echo może konwalidować oświadczenia. Żaden argument.
        • xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 15:10
          >
          Wiesz co to jest konwalidacja?:)
          • Gość: Antyknajak Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:14
            W tym przypadku nie ma zastosowania :-)
            • xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 07.01.05, 08:59
              A to dlaczego Justynianie?
        • xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 15:15
          >

Wiesz co to jest konwalidacja?

P.S.
          Pisze to trzeci raz. Kajak ma chyba blokadę antyxyzetową..
          • Gość: Antyknajak Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:19
            Nie mam blokady antyxyzetowej.
            Wręcz przeciwnie. Twój krótki niebyt na forum nawet mnie troche martwił.
            • xyz-xyz Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 07.01.05, 09:00
              Twój krótki niebyt na forum nawet mnie troche martwił.

Zdradź mi dlaczego...
      • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 10:31

> A ja jestem tępy i nie rozumiem zamieszania.
        > Czy to że znalazł się chętny na zakup "Odry" za większe pieniądze to dobrze czy
        >
        > źle?

w tym wypadku zle bo jest to inwestor niewiarygodny ktorego wszystkie dzialania
        w sparwie skupialy sie jedynie na blokowaniu inwestycji, ktor ebylaby
        konkurencja dla balaszanej stodoly ktora posiada. inwestor z kielc nie zlozyl
        tez oferty tylko pisemko typu a jak my bysmy chcieli kupic za 30 mln zl to co?
        skluzy to jedynie zwiekszeniu zamieszania. w ich pseudprojekcie bedacym kopa
        plyty glownej z komputera nie ma nic o modernizacji ulicy przeniesieniu pleciugi
        i odry jedynie duza powiedzchnia handlowa pod kolejny blaszany hipermarket.
        pozdrawiam black
        • Gość: Fugazi Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 10:45
          > W tym wypadku zle bo jest to inwestor niewiarygodny ktorego wszystkie
          dzialania
          > w sparwie skupialy sie jedynie na blokowaniu inwestycji, ktor ebylaby
          > konkurencja dla balaszanej stodoly ktora posiada. inwestor z kielc nie zlozyl
          > tez oferty tylko pisemko typu a jak my bysmy chcieli kupic za 30 mln zl to
          co?

Widać nie rozumiem dalej . Co to znaczy niewiarygodny? To taki który pyta czy
          za 30 mln sprzedacie, czy taki który buduje blaszak zgodnie z zatwierdzonym
          projektem.
          Mi Galaxy się nie podoba. I co z tego? Inwestor jest niewiarygodny?
          Czy to że mi się coś nie podoba świadczy o wiarygodności lub nie?
          Projekt został zatwierdzony a inspektor nie stwierdził rozbieżności w planach i
          realizacji. Przekupili go? A dowody? Może mnie też bo dla mnie niewiarygodny
          jest inwestor z Pogoni razem z Magazynierem który ciągnie kasę od Miasta a więc
          moje podatki.

To że ktoś inwestuje zgodnie z prawem lub nie, nie należy do mojego osądu lecz
          do instytucji do tego przeznaczonych.
          Ja osobiście nie widzę przeszkód aby architekta miejskiego czy innego decydenta
          zwolnić za zatwierdzenie i realizację Gx-blaszaka. Inwestora nie winię.

Pozdrawiam
          Fugaz
          • blackexit Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 06.01.05, 11:02

>
            > Widać nie rozumiem dalej . Co to znaczy niewiarygodny? To taki który pyta czy
            > za 30 mln sprzedacie, czy taki który buduje blaszak zgodnie z zatwierdzonym
            > projektem.

jedno i drugie plus jego wszelkie zakulisowe dzialania w sprawie kaskady np
            wynajmowanie pustego piera od pana hermacha i brak jakiejkolwiek inwestycji na
            ziemi juz kupionej.

> Mi Galaxy się nie podoba. I co z tego?

jaja sobei robisz? z zewnatrz??????

IMoże mnie też bo dla mnie niewiarygodny
            > jest inwestor z Pogoni razem z Magazynierem

to tez zasadniczo niewiarygodny jest kazdy paszete jaki ta ekpia przyrzadzi.
            pozdrawiam black
            • albert_c Re: A ja jestem tępy i nie rozumiem. Pomocy! 11.01.05, 14:56
              blackexit napisał:

> > Mi Galaxy się nie podoba. I co z tego?
              >
              > jaja sobei robisz? z zewnatrz??????

* NIE PODOBA Mr Black;-)

poza tym sie zgadzam z Twoja opinia odnosnie ECE i EI.
    • piotr33k2 Re: Echo Investment kontratakuje 06.01.05, 13:05
      wybory juz nie długo dlatego pamietajmy o własciwym postawieniu krzyzyka i
      lokalni przedstawiciele zwycięzców krajowych wymuszą na nowych
      przedstawicielach skarbu państwa jaki na nim samym własciwe zdroworozsadkowe
      podejście do sprawy .
      • Gość: Antyknajak Re: Swąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:12
        Rozwiń wątek. Co to znaczy :
        "właściwie postawić krzyżyk" ?
        Bo wziąść tę sprawe ( i inne sprawy) pod uwagę przy podejmowaniu decyzji
        wyborczej, zrozumiałbym.
        Czuję swąd propagandy partyjnej :-)
        • piotr33k2 Re: Swąd 06.01.05, 13:36
          miej pretensje do radnych sld dlaczego ich rząd i przdstwaiwciele tego rządu
          dzaiałaja wbrew interesom miasta ,dlatego nastepnym razem trzeba własciwie
          postawić krzyzyk aby takie oligarchiczne kmiotki nie dochodziły do
          władzy ,dotyczy to również wyborów samorzadowych .co do propagandy partyjnej to
          cóż całe państwo cały system to poniekąd propaganda partyjna i nic na to nie
          poradzisz .
          • Gość: Fugazi Interes IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 13:52
            Jak już koniecznie chcesz mówić o czymś tak ulotnym i nieokreślonym
            jak „interes miasta” to najlepiej by było aby miasto w żadne interesy nie
            wchodziło.
            Jednak póki co, a właściwiej póki ma cokolwiek do sprzedania to nich to zrobi
            jak najszybciej i najdrożej bez oglądania się na nie swoje działki i zajmie się
            swoją robotą bo takiego syfu jaki jest dawno nie było. Co widać i czuć.
            I niech rozpędzi na 4 wiatry całą tą zbieraninę (może zbyt radykalnie, niech
            będzie 3/4 zbieraniny) z Pl. A.Krajowej.
            Miasto dostanie wtedy zastrzyk mocnej i wykształconej siły roboczej. Będzie jak
            znalazł na rynku pracy specjalistów od robienia interesów.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • vojciech Re: Interes 08.01.05, 00:21

> Jednak póki co, a właściwiej póki ma cokolwiek do sprzedania to nich to zrobi
              > jak najszybciej i najdrożej bez oglądania się na nie swoje działki

Wiesz Fugazi, niby dobrze mówisz. Ale zauważ, że miasto sprzedało już
              'najszybciej i najdrożej bez oglądania się' takie działki jak: trzy place przy
              bramie portowej, teren przy Malczewskiego na przeciwko Galaxy, czy kamienicę
              przy pl. Grunwaldzkim. I co? Totalny marazm, nic się nie buduje. Ten teren też
              jest bardzo dobry dla różnej maści spekulantów.
              • Gość: Fugazi Re: Interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:39
                A jak były to tereny miejskie to się "budowało"?
                A jak dalej by były to tereny miejskie to by się budowało?

A jednak na częsci terenów sprzedanych coś powstało a gdyby ich nie sprzedano
                byłoby jeszcze gorzej.
                Tak więc sprzedawać, sprzedawać i jeszcze raz sprzedawać. Na koniec
                sprywatyzowac UM.

Pozdrawiam
                Fugazi
                • vojciech Re: Interes 08.01.05, 13:10

> A jednak na częsci terenów sprzedanych coś powstało a gdyby ich nie sprzedano
                  > byłoby jeszcze gorzej.
                  > Tak więc sprzedawać, sprzedawać i jeszcze raz sprzedawać.

Oczywiście, że sprzedawać. Ale wykluczając tych, co mają już działki w centrum
                  miasta, zobowiązali się już je zabudować, a jak widać nie mają takiego zamiaru.
                  Bo powiedz, ale tak szczerze: czy na parwdę wierzysz, że gdy Echo dostanie ten
                  teren to zacznie się tam budowa galerii handlowej. Z punktu widzenia tej spółki
                  jest to przecież nieopłacalne.
                  • Gość: Fugazi Re: Interes IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 10:38
                    Jak już koniecznie chcesz przymuszać kogokolwiek aby wybudował w określonym
                    terminie obiekt to proponuję zawierać umowy sprzedaży czy wieczystej dzierżawy
                    tak aby możliwa była skuteczna egzekucja postanowień umowy.
                    Chyba jeszcze sklecić poprawną umowę UM potrafi?

W swoich glosach n/t chcę wyrazić pogląd, że umawianie się co do wiarygodności
                    jednego czy drugiego oferenta przez urzędników UM i ich szemranych przełożonych
                    wprowadza zamieszanie, tym samym w błąd op. publiczną powodując niezdrowe
                    emocje co w efekcie sprawia że jako miasto tracimy na wiarygodności.
                    A ta wydaje się towarem który powinien być najcenniejszy.
                    Gra którą prowadzi UM nie podoba mi się z przyczyn opisanych wcześniej. W
                    skrócie chodzi o brak uczciwych intencji w tym partykularne interesy i
                    interesiki do załatwienia.
                    Albo reguły zakupu gruntu i inwestowania w mieście są jasne i czytelne albo
                    miasto rękami UM prowadzi jakąś politykę wspierania kogoś (czegoś) i
                    eliminowania innych.

Pozdrawiam
                    Fugazi

• Gość: Antyknajak Re: interes miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:01
            ...hmm. Co to takiego interes miasta ?
            • piotr33k2 Re: interes miasta 06.01.05, 14:26
              wynika z tego że napewno cos innego niż interes sołowiowa powiązany z
              interesem przedstawicieli skarbu państwa którzy z prawdziwym interesem państwa
              nie maja nic wspólnego bo interese państwa to jest też de faktum interes miasta
              bo z kolei każdy interes miasta składa sie na interes państwa które skłąda sie
              włąśnie z tych miast ,proste i logiczne nie?.
              • Gość: Antyknajak Re: odpowiedz pokrętna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:59
                Nie zrozumiałeś mnie albo też udajesz.
                >proste i logiczne nie?.
                Nie :-)
                • piotr33k2 Re: odpowiedz pokrętna 06.01.05, 15:29
                  zrozumiałem ale zamiast tłumaczyc "dlaczego dół leży w dole" wolę tłumaczyć
                  dlaczego to co jest oczywiste powinno takie być .
                  • Gość: wrrrrr do roboty urzedasy.... IP: *.crowley.pl 06.01.05, 16:47
    • Gość: wavrit Re: Echo Investment kontratakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 18:49
      "Jestesmy zdecydowani na odbudowe Kaskady"
      Tylko, ze nie ma juz tamtych mew i bojkow,bo na ich bytnosciach ta karuzela sie
      krecila.Dzisiejsi stoczniowcy tez nie tyle zarabiaja, aby sie bawic w
      jednodniowych milionerow.
      Ktora z dzisiejszych restauracji dobrze sie ma???????????????
      • Gość: Fazi Re: Echo Investment kontratakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:36
        Dużo wątków! Galaxy może się nie podobać, ale mało kto chciałby dać za działkę
        123 mln PLN. Echo dało, ba ulice wyremotowali, a wy mówicie, że inwestor
        niewiarygodny. No więc trzeba się zastanowić??? A skoro już ECE jest takie
        super, to dlaczego przez z górką 6 lat nic nie zrobiło??? Czy ktoś o tym
        pomyślał?
        Co do samego Galaxy to ciekawe i do zbadania: Kiedyś w planie miejscowym była w
        tym miejscu dominanta wysokościowa (znaczy się miał powstać obiekt o wysokości
        około PAZiM). Dlaczego jak zjawił się inwestor znikła??? A dlaczego urzędnicy
        miejscy nie chcieli, aby inwestor rozbudował przejścia podziemne???? Ot właśnie
        nasza polityka!!!!
        A i tak jestem za EI.Bo jak wy piszecie, że świat jest mały, to mi się nie
        dobrze robi. Przez takich właśnie wypływają podatki ze Szczecina, później z
        Polski. Zachód się bogaci, a my ciągle narzekamy, że źle, bo mamy takich
        patriotów jak wy!Wasz horyzont kończy się na tylko na własnej d... Jakby kraj
        był bogaty i wam byłoby lepiej. Ale cóż niech przyjdzie ECE da głodowe stawki
        500 ludziom, obiekt zbuduje STRABAG i będzie cool!!!!A co zostanie w
        Szczecinie???Obiekt, do którego co święta każdy Polak zaniesie ciężko
        zaoszczędzone pieniądze. To się nazywa jawna kradzież!!!
        • Gość: Antyknajak 123 mln PLN ? Nie pomyłka lub przekłamanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:52
          Może masz na mysli sumaryczną wartość wieczystej dzierżawy.
        • Gość: Diesel Re: Echo Investment kontratakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:57
          Oj chlopcy, chlopcy... nie czujecie ze was w tylek wala? .... az milo
          popatrzec.. a wam tylko piana z ust ciecze....hehehe;)
        • wisnia30 Re: Echo Investment kontratakuje 06.01.05, 23:08
          ECE startowało do przetargu o teren, który wykupiło ECHO pod galaxy i nawet Ci
          pierwsi dali więcej więc dlaczego teraz spółka kielecka się rozjuszyła, że
          miasto straci?? Nie mam wątpliwości co do wiarygodności ECHA, mogę o nich dużo
          dobrego powiedzieć. Faktem jest, że świetnie wpisali się w nową rzeczywistość i
          stosuja makiavelliczne metody aby wygrać przetarg i dusić podwykonawców.
          Niestety wszystkie firmy na rynku budowlanym stosują te same metody, bo albo
          gra się nieuczciwie albo wypada się z gry. ECHO i ECE są siebie warte. Jeżeli
          jednak chodzi o cywilizowanie rynku i mój własny interes to z pewnością lepiej
          byłoby gdyby wygrało ECE. Przynajmniej przybyłby jeden konkurent na rynku
          więcej:-)
          • piotr33k2 Re: Echo Investment kontratakuje 06.01.05, 23:24
            no i o to w sumie chodzi żeby była konkurencja, to jest w interesie i miasta i
            w interesie konsumentów ,zdrowy rozsądek mówi że gdy jeden ma wszystko to robi
            wszystko co chce i wszystko co jest tylko i wyłącznie dla niego wygodne, czy to
            tak trudno zrozumieć? ,pozatym ece to sprawdzona firma która juz niejedno w
            europie zbudowała i wszystko odniosło sukces, pisały o konkretach
            gazety ,napewno to nie bedzie blaszak rodem z przedmieść ameryki jakim jest
            galaxy,to będzie europejska kultura architektoniczno-estetyczna.
    • Gość: waldi Re: Echo Investment kontratakuje IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 10:00
      Zgadzam sie z opinią, że "Echo" zaczyna mącić. Martwi mnie jednak to, że to
      urzędnicy mu na to pozwalają. Mieszkańcy szczecina powinni na najbliższej sesji
      w jakiś sposób zareagować
      • Gość: montwa Re: Echo Investment kontratakuje IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:39
        alerz wy wszyscy mondrzy jezdeście, towarzysze !
        a w nastempnych wyborah na kogo zgloście swuj akcess ?
        pozdrawliaju ja was sierdecznie.
        da! zdrastwujet echo intieresmient!
        a kawo ono kontratakujet?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka