Dodaj do ulubionych

Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie cos!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.05, 00:39
Od 1,5 roku nie mieszkam w Sz-nie..i mimo ze uwielbiam to miasto ,to patrzac
z perspektywy Szczecin prezentuje sie tragicznie.podczas gdy cala Polska sie
rozwija Sz-n stoi w miejscu,a raczej sie cofa. To nie sprawa wladzy,tylko
mieszkancow zeby cos zmienic.Czasem przegladajac w i-necie Kurier lub Glos Sz-
nski lapie sie za glowe widzac jakimi sparawmi zajmuja sie Szczeciniacy.Wiem
ze latwo dawac rady innym..ale rownie latwo jest krytykowac pozytywne
dzialania zamiasta je wspierac..marudzic zamiasta dzialac.Wiecej pozytywow
prosze Panstwa,bo nrazazie wiekszosc narzeka a tylko mala grupa probuje cos
zmieniac!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: unka bunka Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.arcor-ip.net 07.01.05, 01:03
      Polska sie rozwija?
      Zaraz zdechne ze smiechu....
      • krzysztofsf Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 07.01.05, 01:22
        Gość portalu: unka bunka napisał(a):

> Polska sie rozwija?
        > Zaraz zdechne ze smiechu....

Na tle Szczecina?
        Polska A
        Polska B
        .
        .
        .
        .
        Szczecin
        • Gość: unka bunka Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.arcor-ip.net 07.01.05, 12:29
          Polska poza Szczecinem:
          -rosna setki kilometrow autostrad
          -ulice wyremontowane, pelno nowych mostow
          -wszystkie miasta maja szczegolowe plany zagospodarowania i budownictwo
          mieszkaniowe kwitnie
          -pelno nowych wspanialych obiektow sportowych
          -liga wloska i angielska zabijaja sie o polskich futbolistow
          -bezrobocie nie istnieje
          -korupcja i megaafery nie istnieja
          -w stolicy jest juz 15 linii metra, wszystkie wieksze miasta tez maja metro,
          szybkie tramwaje i kolejki miejskie
          -Okecie pobilo Frankfurt i Londyn, a z Lublina mozna poleciec co najmniej do 15
          miast
          -Polska stala sie centrum nowoczesnych technologii (juz nikt nie jest parobkiem
          od skrecania aut)
          -szpitale lecza a pogotowie pomaga (a nie przeraba na skory)
          -policja skutecznie zwalcza przestepczosc (a nie zatrzymuje kierowcow strzalem
          w glowe)
          -polska kultura podbija europe, zespoly okupuja czolowki list przebojow
          -na polskie filmy ustwiaja sie kolejki przed kinami od Nowego Jorku po Tokio
          -place przekroczyly 100% sredniej unijnej
          -polscy projektanci dyktuja mode na najblizsze sezony
          -po prostu raj
          • krzysztofsf Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 07.01.05, 12:51
            I dodaj jeszcze, ze praktycznie 99% firm wielooddzialowych dzialajacych w Szczecinie ma centrale w innych miastach.
            • Gość: unka bunka Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.arcor-ip.net 07.01.05, 13:27
              jasne, tylko ze te miasta to najczesciej Mediolan, Dublin, Amsterdam,
              Frankfurt, Paryz, Sztokholm itp. bo w koncu to tamtych koncernow naleza TPSA,
              BZ WBK, Pekao, BSK, Makro, Tesko, IKEA, Polkomtel, PTC itd. itp.
              • krzysztofsf Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 07.01.05, 13:37

> jasne, tylko ze te miasta to najczesciej Mediolan, Dublin, Amsterdam,
                > Frankfurt, Paryz, Sztokholm itp. bo w koncu to tamtych koncernow naleza TPSA,
                > BZ WBK, Pekao, BSK, Makro, Tesko, IKEA, Polkomtel, PTC itd. itp.

Poznan, Warszawa, Wroclaw, Gdansk, Katowice, Lodz...Centrale na Polske
                • Gość: unka bunka Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.arcor-ip.net 07.01.05, 14:50
                  mozesz mi wymienic jakie centrale sa w np. Gdansku?
                  • Gość: andreas Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 14:59
                    Centrala Rybna?
                    Centralnie jest tez Stare Miasto
                    Centralny deptak
                    Centralna obwodnica maja i tak wszystkie centralne hipermarkety
                    maja tak Auchany i takie inny co nazwy nie umiem nawet jako
                    szczecinianin powtórzyć, o Ikea maja ...
                    o i Centralne obchody Dni Morza....
                    i centralnie molo wprost do morza... no to jako Centralne Trójmiasto
                    W ogóle leża bardziej centralnie niz Szczecin!
                    O maja pomnik! My dopiero planujemy.
                  • krzysztofsf Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 07.01.05, 15:13

> mozesz mi wymienic jakie centrale sa w np. Gdansku?
                    A Ty mozesz jakie w Szczecinie?
                    Komfort, Unizeto i ???
                    • Gość: unka bunka Nie taka tragedia... IP: *.arcor-ip.net 07.01.05, 15:25
                      no widzisz... i zabraklo argumentow. ale teza jest: "Szczecin to ostatnie dno".

Prawda jednak wyglada inaczej. Wskazniki ekonomiczne sytuuja Szczecin poza
                      wielka piatka (Warszawa, Wroclaw, 3miasto, Krakow, Poznan) co jest calkowicie
                      zrozumiale. Aglomeracje te sa 2-3 razy wieksze od Szczecina i znacznie
                      centralniej polozone. Przez lata komuny ZNACZNIE wiecej albo wogole inwestowano
                      w te miasta w przeciwienstwie do Grodu Gryfa. Ale juz Szczecin znacznie wyrasta
                      poza czolowke miast 2 ligii jak Bydgoszcz, Lublin czy Lodz. Jest wiec za maly
                      na I lige ale za duzy na II.
                      A patrzac na jakosc lokalnych wladz - coz, to tylko echa tego co plynie z
                      Warszawy: korupcja, oszustwa, przekrety itp.

Obiektywnie to poza moze 10 najwiekszymi miastami w tym kraju to jest prawdziwa
                      nedza i rozpacz.
                      • Gość: w Re: Nie taka tragedia... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.05, 19:22
                        Polecam wizyte w innych miastach a pozniej powrot do Sz-na..mowie o duzych i
                        bardziej preznych miastach.Dopiero wtedy mozna spojrzec na Sz-n z perspektywy.
                        Najlatwiej jest sie porownywac do dolu,znacznie trudniej do lepszych od
                        siebie.A miasta w Polsce,z wyjatkiem Warszawy, wcale nie sa 2-3 razy wieksze od
                        sz-na, a jadnak potrafia cos zmienic..najblizszym i najlepszym przykladem tego
                        jest Poznan,a troche dalej Wroclaw..
                        • Gość: w Re: Nie taka tragedia... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.05, 19:25
                          i jeszcze jedno.Lokalne wladze sa wybiertane przez nas i to my mamy miec na nie
                          wplyw. To nie MY i ONI jak to kiedys bylo...a rezem wszyscy jestesmy
                          Szczeciniakami,wiec nie mozna tutaj zwalac niczego na wladze.
                        • vojciech Re: Nie taka tragedia... 07.01.05, 23:56
                          Gość portalu: w napisał(a):

> Polecam wizyte w innych miastach a pozniej powrot do Sz-na..mowie o duzych i
                          > bardziej preznych miastach.Dopiero wtedy mozna spojrzec na Sz-n z perspektywy.
                          > Najlatwiej jest sie porownywac do dolu,znacznie trudniej do lepszych od
                          > siebie.A miasta w Polsce,z wyjatkiem Warszawy, wcale nie sa 2-3 razy wieksze od
                          >
                          > sz-na, a jadnak potrafia cos zmienic..najblizszym i najlepszym przykladem tego
                          > jest Poznan,a troche dalej Wroclaw..

Poznań i Wrocław są to miasta ok. 50% większe od Szczecina pod względem liczby
                          ludności. Łódź i Kraków prawie dwukrotnie większe. Najbliższe nam miasta to
                          Bydgoszcz, Gdańsk i Lublin. Jednak aglomeracja trójmiejska jest już dużo większa
                          niż nasza.

Nie chcę bronić naszych władz, gdyż moje zdanie o nich jest katastrofalne. I
                          zgadzam się, że Szczecin rozwija się dużo za słabo, ma dużo większy potencjał.
                          Jednak prawda jest taka, że poza Warszawą, Krakowem, Wrocławiem, Poznaniem i
                          Trójmiastem cała Polska jest w bardzo nieciekawym położeniu. Na pewno są jakieś
                          rodzynki, no ale co z tego. Szczecin jest po prostu w średniej sytuacji wśród
                          polskich miast.
                          • Gość: andreas tragedia IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 14:44
                            znałem szefów Polsko-Kanadyjskiej Fundacji
                            wiesz czemu iles lat temu, bo juz wyjechali,
                            wiesz czemu wybrali Szczecin jako swoja siedzibę?
                            Bo wybrali i tu byli!
                            Bo Szczecin miał wskaźnik najszybciej rozwijającego sie miasta!!!!
                            Tak tu chcieli, bo tu sie ku.. działo!
                            Tu chcieli pomagać-inwestowac swój szmal!
                            A byli to fachowcy nie tylko z Kanady,
                            to naprawde specjaliści, obiezyswiaty i z Anglii...

A teraz co, pewnie nawet nie chcieliby tu nocować.
                            Została mi po nich tylko aparatura do telewizji satelitarnej
                            (talerz i dekoder)
                            w podarunku dali, zebym se popatrzył jak swiat sie rozwija!
                      • krzysztofsf Re: Nie taka tragedia... 09.01.05, 19:12

> no widzisz... i zabraklo argumentow. ale teza jest: "Szczecin to ostatnie dno".

Komu zabraklo?
                        Jakos nie podajesz tych szczecinskich centrali firm, mimo, ze bylo ich wiele i polikwidowano.

> Prawda jednak wyglada inaczej. Wskazniki ekonomiczne sytuuja Szczecin poza
                        > wielka piatka (Warszawa, Wroclaw, 3miasto, Krakow, Poznan) co jest calkowicie
                        > zrozumiale.

Czy mowisz o wskaznikach dotyczacych bezrobocia?

Aglomeracje te sa 2-3 razy wieksze od Szczecina i znacznie
                        > centralniej polozone. Przez lata komuny ZNACZNIE wiecej albo wogole inwestowano
                        >
                        > w te miasta w przeciwienstwie do Grodu Gryfa. Ale juz Szczecin znacznie wyrasta
                        >
                        > poza czolowke miast 2 ligii jak Bydgoszcz, Lublin czy Lodz. Jest wiec za maly
                        > na I lige ale za duzy na II.
                        > A patrzac na jakosc lokalnych wladz - coz, to tylko echa tego co plynie z
                        > Warszawy: korupcja, oszustwa, przekrety itp.
                        >
                        > Obiektywnie to poza moze 10 najwiekszymi miastami w tym kraju to jest prawdziwa
                        >
                        > nedza i rozpacz.
                    • Gość: andreas Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 15:26
                      mamy w Szczecinie jeszcze centrale Pogoni,
                      póki nie przeniosa jej do Łodzi lub Brazylii
                  • Gość: Met Kilka central firm z Gdańska IP: *.allianz.pl 09.01.05, 19:58
                    1.Grupa Lotos,na dzień dzisiejszy firma z pierwszej piątki największych w PL.
                    2.GE Money Bank,powstały z połączenia GE Capital Banku z GE Mieszkaniowym.
                    3.Kompania Energetyczna Energa,powstała z połączenia tzw.Grupy G-8.
                    4.Intel Polska.
                    5.Wirtualna Polska.
                    6.Dr.Oetker.
                    7.Fazer.
                    8.Hestia-trzecia pod względem przypisu składki firma ubezp.w PL/Sopot/
                    9.Prokom-co prawda zarejestrowany w Warszawie,ale siedzibę ma w Gdyni.
                    10.LPP Reserved
                    • Gość: Met Coś jeszcze z Gdańska IP: *.allianz.pl 09.01.05, 20:02
                      W Porcie Północnym w Gdańsku właśnie rusza budowa największego nad Bałtykiem
                      terminala kontenerowego wraz z Pomorskim Centrum Logistycznym,bazą promowa
                      pasażerską,terminalem ro-ro,całość inwestycji szacowana jest na 500 mln dolarów.
      • pejsik Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 07.01.05, 06:08
        milego konania
    • Gość: 100% paprykarzu Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.iscnet.pl 07.01.05, 09:25
      Urodziłem się tutaj, wychowałem, wyedukowałem, pracowałem, tutaj urodziły się
      moje dzieci, od roku nie mogę znaleź pracy, wyjeżdżam z rodziną - kierunek
      Dolnośląskie. Szczecin stał się jakimś koszmarnym ku..dołem, gdzie praca jest
      wyłącznie dla swojaków, a nowych pracodawców wystraszyło bezmózgie,
      roszczeniowe monstrum biurwo-polityczne. Ku lepszemu nie idzie. Powiedział mi
      kiedyś po spożyciu pewien notabl - w Szczecinie za 10 lat będzie gmina. Ma
      rację.
    • Gość: andreas postanowiłem cos zmienić... IP: 62.233.223.* 07.01.05, 12:58
      postanowiłem cos zmienić!
      Chyba zmienie nick!

Albo zmienie dziewczynę!

Albo zmienię...nie to wystarczy tyle zmian na raz to za duzo!
    • Gość: Dawid Puszmann paprykarzu w pyre mi sie przepoczwazu...ino roz! IP: *.ped.univ.szczecin.pl 07.01.05, 13:43
      paprykarzu w pyre mi sie przepoczwazu!ino roz!
    • Gość: 100% paprykarzu Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.iscnet.pl 07.01.05, 15:53
      unka bunka - mike102 reaktywacja ?
    • Gość: AleX Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:57
      No niestety taka jest prawda że bliżej nam do dna niż na szczyt ale kiedy w
      końcu opadniemy już na samo dno to będziemy musieli się od niego odbić i może
      wtedy będzie lepiej.Tylko kiedy? za 10 czy 20 lat?
    • vojciech Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 08.01.05, 00:00

> Od 1,5 roku nie mieszkam w Sz-nie..i mimo ze uwielbiam to miasto ,to patrzac
      > z perspektywy Szczecin prezentuje sie tragicznie.podczas gdy cala Polska sie
      > rozwija Sz-n stoi w miejscu,a raczej sie cofa.

Cała Polska się rozwija???
      Chodzi Ci o spadek bezrobocia w ciągu kilku lat z 19,5% do 18,8%? Niesamowity
      rozwój. Prawda jest taka, że Polska rozwija się, według statystyk całkiem
      szybko, według mieszkańców wcale.

> To nie sprawa wladzy,tylko
      > mieszkancow zeby cos zmienic.Czasem przegladajac w i-necie Kurier lub Glos Sz-
      > nski lapie sie za glowe widzac jakimi sparawmi zajmuja sie Szczeciniacy.

Przeglądam Głos, Kurier i GW prawie codziennie. Szczerze mówiąc nie wiem, czy
      można w tych gazetach wyczytać, jakimi sprawami zajmują się mieszkańcy na codzień.

> Wiem
      > ze latwo dawac rady innym..ale rownie latwo jest krytykowac pozytywne
      > dzialania zamiasta je wspierac..marudzic zamiasta dzialac.Wiecej pozytywow
      > prosze Panstwa,bo nrazazie wiekszosc narzeka a tylko mala grupa probuje cos
      > zmieniac!!!

A co Ty próbujesz zmienić? Bo w tym poście dostrzegam tylko marudzenie ;)
      • Gość: w Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 16:35
        nie wiem czy dostrzegles w nim yez to,ze prawie od 2lat nie mieszkam juz w sz-
        nie.
        • vojciech Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 08.01.05, 21:50

> nie wiem czy dostrzegles w nim yez to,ze prawie od 2lat nie mieszkam juz w sz-
          > nie.

Co nie zmienia faktu, że tylko marudzisz. Znam gościa, który mieszka we
          Frankfurcie, a mimo to działa (w Niemczech) na rzecz poprawy wizerunku naszego
          miasta. Co Ty na to?
          • bbury Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 10.01.05, 14:09
            Jak czytam tem wątek to przypomina mi się dialog z Pulp Fiction - mniej się cej:
            - czy wiesz czym się różni Europa od Stanów ?
            - Nie
            - to drobne różnice w sumie jest tam takie samo g... co u nas ...

Zatem wniosek że odbiór miasta to kwestia podejścia... Widać kolega dostrzega
            że butelka jest w połowie pusta ale już nie zauważa że jeszcze połowa została...

Więc skoro autor wątku tak negatywnie widzi nasze miasto może powie gdzie teraz
            mieszka i dopowie jakie to fantastyczne rzeczy widzi na miejscu. Bo ja ostatnio
            z przyczyn obiektywnych spędzam pół czasu w szczecinie a pół w warszawie. Wolę
            Szczecin. Bez wahania.
            Bo póki co brzmi to prawie jak tekst lepperka który stwierdza że "konkrety
            swego programu to on zna w ogólnym zarysie.

Zresaztą bazę mamy świetną np. pokażcie mi inne - podobnej wielkości miasto -
            z tak światną infrstrukturą drogową.
            • Gość: Fugazi Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 14:32
              Tego lata byłem we Wrocławiu.
              Podobało mi się.
              Pewnie wrażenie jakie odniosłem z wyglądu centrum oraz tzw peryferii są
              subiektywne i zależą np. od sposobu spędzenia czasu czy dla przykładu pogody
              danego dnia, toteż podpytałem znajomych.
              Ci którzy tam byli odnieśli podobne wrażenie. Wrażenie żyjącego miasta. I nie
              chodzi tu o odnowione centrum, dobre chodniki czy ścieżki rowerowe tylko o
              wrażenie całościowe.

Powiecie wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
              I tu podam inny przykład bo miesiąc po Wrocławiu odwiedziłem Białystok i
              Olsztyn.
              I wrażenia zupełnie inne. Takie które pozwalają mi na omijanie tych miast
              planując kolejne wyprawy.

I znowu nie chodzi o brud czy walące się kamienice. Te są wszędzie.
              Mówię o wrażeniu. O możliwości zaakceptowania miasta i chęci zamieszkania.

Nie nazwałbym Szczecina miastem brzydkim, raczej ładnym a trafniej – urokliwym.
              Ale aby robiło wrażenie jak przykładowy Wrocław tego powiedzieć nie mogę – bym
              skłamał.
              To czego brakuje to rozmachu w inwestycjach. To ich mnogości.

Tutaj nawet brak błędów w inwestowaniu (np. nietrafione czy budzące
              kontrowersje budowle). Tutaj po prostu nic ciekawego od czasu blaszaka Galaxy
              nie powstało.
              Tu nawet perspektyw powstania nie ma.

Dziwne wydają się w tej sytuacji dywagacje czy budynki przypominające żagle by
              pasowały czy nie. Dziwna dyskusja na temat obskurnego wyglądu Krzywoustego.
              Dziwna dyskusja n/t Kaskady, Gontynki, Arkonki czy Śródodrza.
              Zabiegajmy o inwestycje.
              Mało nam bowiem czasu zostało do dociągnięcia do II ligi miast w Polsce (o ile
              już w niej nie jesteśmy).

Pozdrawiam
              Fugazi

• penderecky Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 11.01.05, 06:21
      W Szczecinie nie jest tak zle jak wielu mysli. Jednak to co nas niechlubnie
      wyroznia to straszna zawisc i wieczne zrzedzenie i przeklinanie losu zamiast
      uczciwego zakasania rekawow.
      • bbury Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 11.01.05, 08:46
        a może ci co zakasali rękawy - nie mają czasu na forumowanie
        i stąd tematyka która dominuje tutaj nie jest zbyt reprezentatywna ;)
        • krzysztofsf Re: Szczecin z perspektywy - tragedia..zmiencie c 11.01.05, 09:20
          bbury napisał:

> a może ci co zakasali rękawy - nie mają czasu na forumowanie
          > i stąd tematyka która dominuje tutaj nie jest zbyt reprezentatywna ;)

Wystarczy porownac jak wyglada dojazd do Szczecina z dojazdem do ktoregos z miast rozwijajacych sie,
          Szczecin - mijamy stare budynki popegerowskie i gluche pola i lasy , aby wjechac do miasta.
          Przykladowo Poznan, Wroclaw - juz kilka kilometrow przed miastem pojawiaja sie nowe duze biurowce, hale produkcyjne i magazynowe film lokujacych sie na obrzezach miasta. Czesc w budowie.
          Ta roznice po prostu widac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka