Dodaj do ulubionych

Górą Pionierzy!

IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 13:39
Z okazji otwarcia nowego mostu, wszystkim pieknym Szczecinkom i mężnym
Paprykarzom serdeczne pozdrowienia i życzenia jak najprzyjemniejszego
przeprawiania się suchą nogą przez rz. Odrę składa samozwańcze Towarzystwo
Przyjaźni Krakowsko-Szczecińskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jazzek Re: Górą Pionierzy! IP: 212.244.79.* 31.05.02, 13:48
      Wszystko pięknie, tylko paprykarze są wytwarzane w Gdyni! I tylko wraże
      knowania 3miasta sprawiają, że temu wątpliwemu przysmakowi przypisuje się
      szczecińską etykietkę... Tak nawiasem, czemu rada miasta Szczecina na to nie
      reaguje?!
      • mike102 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 13:50
        Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Wszystko pięknie, tylko paprykarze są wytwarzane w Gdyni! I tylko wraże
        > knowania 3miasta sprawiają, że temu wątpliwemu przysmakowi przypisuje się
        > szczecińską etykietkę... Tak nawiasem, czemu rada miasta Szczecina na to nie
        > reaguje?!

A co powiesz na piwo Alte Stettiner produkowane w Lodzi??? :-O
        • jottka Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 13:54
          Jazzek to nic nie powie, ale stettiner się obrazi. I to śmiertelnie - dlaczego
          alte? ;)))

A paprykarz szczeciński nie był z Koszalina? Też fuj, ale bliżej.
      • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 13:55
        Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Wszystko pięknie, tylko paprykarze są wytwarzane w Gdyni! I tylko wraże
        > knowania 3miasta sprawiają, że temu wątpliwemu przysmakowi przypisuje się
        > szczecińską etykietkę... Tak nawiasem, czemu rada miasta Szczecina na to nie
        > reaguje?!

Przepraszam, jeżeli uraziłem Cię tym utożsamieniem, ale tak to bywa, np. kiełbasa
        krakowska tez jest wytwarzana m.in. w Białymstoku i trzeba nauczyć się z tym żyć.
        A co do mostu, czy jest jakaś strona, na której można by znaleźć jego mapkę?
        Pytam przez ciekawość zawodową i osobistą. Pzdr.
        • skuter70 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 13:59
          Gość portalu: Joseph napisał(a):

> A co do mostu, czy jest jakaś strona, na której można by znaleźć jego mapkę?
          > Pytam przez ciekawość zawodową i osobistą. Pzdr.

na stronie kuriera jest fajne zdjecie tylko male
          • jottka Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 14:02
            Ale Jospeh nietutejszy, to mu trzeba wyraźnie pisać:

www.kurier.szczecin.pl
            • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 14:05
              jottka napisał(a):

> Ale Jospeh nietutejszy, to mu trzeba wyraźnie pisać:

Z właściwą Małopolanom bystrością umysłu już znalazłem, niemniej dziekuję. A
              zdjęcie rzeczywiście malutkie, a szkoda.
              • jottka Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 14:19
                Wiesz co, bo tak w ogóle to trzeba by uotra pytac, tylko jakoś go nie ma od
                paru dni. Zajrzyj może na www.szczecin.pl/ , tam są różne linki na
                szczecińskie strony plus małe info o otwarciu (ale bez obrazków :((), może co
                znajdziesz.

A poza tym - czyżbyś zawodowo podziwiał zdjęcia mostów Jego Magnificencji na
                Warszawskiej? :)))
                • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 14:34
                  Pracuję w gazecie dla architektów i drogowników (czy jest taki rzeczownik?), od
                  których cokolwiek się zaraziłem zainteresowaniami. Wierz mi, na ładny budynek,
                  most, czy węzeł drogowy zaczynam od niedawna spoglądać z (niemal) równym
                  zachwytem co na ładną kobietę; zaczyna mi się to wydawać coraz bardziej
                  niepokojące.
                  • skuter70 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 14:37

równym
                    > zachwytem co na ładną kobietę; zaczyna mi się to wydawać coraz bardziej
                    > niepokojące.

tak sie dzieje z wiekiem:)
                    • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 14:42
                      Co ja mam tych lat? Jezus w moim wieku jeszcze się nawet nie ochrzcił.
                      • skuter70 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 14:52

sam sie zastanow:
                        kobiety bylo nie bylo wszystkie sa takie same - kilka cm w te kilka we wte a
                        mosty i budynki moga byc baaardzo rozne:)

• Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 14:39
                  To jeszcze ja; zajrzałem na tę stronę, ale w ramach opisu nowego mostu jest
                  tylko zdjęcie p. prez. Brzozowskiego z obliczem zadumanym, a niezupełnie o to
                  mi chodziło. Jakbyście może przypadkiem coś znaleźli, drodzy Szczenińcy, to
                  pamiętajcie o mnie, proszę:-)))
                  • jottka Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 14:44
                    Niezależnie od komentarzy skutera, przejdź się na PK na Warszawską i obejrzyj
                    wystawę zdjęć mostów prof. Flagi, bo ładne.

A w "Discovery" leciał taki piękny serial o mostach świata, czasem powtarzają.
                    Nie tylko Brooklyn czy San Francisco, ale i takie "kameralne" mosty angielskie,
                    piękne było.
                    • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 14:49
                      jottka napisał(a):

> Niezależnie od komentarzy skutera, przejdź się na PK na Warszawską i obejrzyj
                      > wystawę zdjęć mostów prof. Flagi, bo ładne.
                      >
                      Jak to pisali hobbici w odpowiedzi na zaproszenia, "dziękuję uprzejmie, stawię
                      się niezawodnie" :-)
                    • skuter70 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 14:54
                      jottka napisał(a):

> Niezależnie od komentarzy skutera, przejdź się na PK na Warszawską i obejrzyj
                      > wystawę zdjęć mostów prof. Flagi, bo ładne.

w szczecinie to rewelacyjne sa wiadukty na poniemieckiej autostradzie i most na
                      tejze rzucony przez odre, ktory przyczolki mostowe ma w formie skrzyni -puste w
                      srodku- kiedys mozna bylo sobie tam wchodzic
                      • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 14:58
                        Wy w ogóle jesteście taką trochę "Wenecją", jeżeli chodzi o rozmaite wody
                        płynące przez miasto, chociaż podobno najwięcej mostów, mostków i kładek w
                        Polsce ma Wrocław.
                        • jottka Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 15:01
                          Aha, Joseph, skuter ma rację, obejrzyj szczecińską stronę GW, bo w ramach
                          różnych archiwów czy tajemnic miasta było parę artykułów z obrazkami o
                          poniemieckich wiaduktach i innych autostradach.

I był taki wątek na forum o "berlince", autor swoją stronę, zresztą ładną,
                          reklamował. Skuter, pamiętasz nazwę wątku? Albo adres strony?
                        • skuter70 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 15:09

> Wy w ogóle jesteście taką trochę "Wenecją", jeżeli chodzi o rozmaite wody
                          > płynące przez miasto, chociaż podobno najwięcej mostów, mostków i kładek w
                          > Polsce ma Wrocław.

mostow u nas niestety raczej malo
                          ale mamy cos co chyba jest fenomenem na skale europy:)
                          w granicach administaracyjnych miasta ograniczony z jednej strony regaliczka a z
                          drugiej odra wschodnia olbrzymi, zupelnie dziewiczy, zalesiony, potwornie
                          podmokly teren, ktorego 99.9 % szczecinian pewnie nawet stopa nie tknela:)

stron o autostradzie niestety nie pamietam
                          jedno kiepskie zdjecie just tu
                          www.bukowa.px.pl/mapa/text/autostrada.html

• jottka Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 15:14
                            Moja mamusia swego czasu pętała się po tych rejonach w celach naukowych. Pod
                            koniec lat 70tych powstały w W-wie cudne plany melioracji oraz utylizacji tego
                            wstrętnego bagna oraz rozlewiska, żeby na nim posadzić pożyteczną kapustę albo
                            ziemniaki. Rozpacz fachowców nie miała granic, ale - ku ich bezmiernemu
                            zachwytowi - nadszedł rok '80 oraz dalsze i plany zawracania Odry kijem
                            szczęśliwie odpełzły w niebyt.

A w ogóle to to są olsy oraz łęgi, a nie lasy jako takie.
                            • Gość: Joseph Re: Górą Pionierzy! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 15:23
                              Faktycznie, owe wyspy-dżungle wyglądają bardzo ładnie, aczkolwiek miałem okazję
                              podziwiać je tylko tylko raz i z odległości ok. 50 m. Gdy przebywałem kiedyś w
                              mieście Książąt Pomorskich, pewien kolega w trakcie libacji alkoholowej
                              zaproponował mi udanie się łódką na jedną z nich i skłusowanie przy użyciu
                              broni krótkiej jakichś tamtejszej kaczki, czy innego cietrzewia. Jednak szybko
                              mu się urwał film (koledze, nie ptakowi) - i bardzo dobrze, bo nigdy nie
                              chciałem skończyć jako morderca Szczecinian, nawet gdyby owi Szczecinianie byli
                              tylko cirtrzewiami.
                            • skuter70 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 15:24
                              jottka napisał(a):

> Moja mamusia swego czasu pętała się po tych rejonach w celach naukowych. Pod

tam sie raczej trudno petac chyba, ze w celach samobojczych, nie dosc, ze mozna
                              sie utopic to jeszcze komary sa bezlitosne

> A w ogóle to to są olsy oraz łęgi, a nie lasy jako takie.

nie wnerwiaj mnie
                              musialem szukac co to je wrrr
                              chyba faktycznie olsy
                              • uotr Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 15:39
                                Jottka - ja wciaz zyje i mam sie dobrze. A ostatnimi czasy jestem bardzo zajety
                                i tak zreszta bedzie do konca czerwca. Ale posty czytam, niektore przynajmniej.

Joseph, jak chcesz jakies fotki i inne rzeczy nt. mostu to podrzuc mi swego e-
                                maila.
        • Gość: Jazzek Re: Górą Pionierzy! IP: 212.244.79.* 31.05.02, 15:53
          Ale kiełbasa krakowska (przynajmniej ta sucha) jest dobra, a paprykarz nie... i
          to był powód mojej reakcji :)
    • mike102 Re: Górą Pionierzy! 31.05.02, 15:57

> Z okazji otwarcia nowego mostu, wszystkim pieknym Szczecinkom i mężnym
      > Paprykarzom serdeczne pozdrowienia i życzenia jak najprzyjemniejszego
      > przeprawiania się suchą nogą przez rz. Odrę składa samozwańcze Towarzystwo
      > Przyjaźni Krakowsko-Szczecińskiej.

Dzieki, dzieki!

A pod tym adresme sporo szczegolow, historia oraz kilka zdjec z budowy:
      www.szczecin.pl/aktualne/komunikaty/2002/0531.htm
      • mike102 i jeszcze jedna fotka... 31.05.02, 15:59
        ...jest tutaj:

www.szczecin.pl/aktualne/komunikaty/2002/0528_2.htm
        • uotr Re: i jeszcze jedna fotka... 31.05.02, 16:27
          Josephowi i innym zainteresowanym danymi technicznymi przeprawy oraz mapce jak
          calosc bedzie wygladala polecam artykul Glosu Szczecinskiego. Niestety nie ma
          linku, wiec podam jak sie tam dostac:
          1. www.glosszczecinski.com.pl
          2. Wybieramy archiwum
          3. Szukamy 21 maja 2002
          4. Wybieramy artykul: "Zdobywanie przyczółków"
          • Gość: Joseph Re: i jeszcze jedna fotka... IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.05.02, 17:00
            DZIĘKI!!! Właśnie dokładnie o taką mapkę mi chodziło!
            A w ogóle kocham Was, Szczecinianie, za całe zaangażowanie, jakie wykazaliście
            po to, by nic nie znaczącemu mieszkańcowi Małopolski dostarczyć wszelkich
            żądanych informacji. Mówię serio, bo kiedyś próbowałem popytać o podobną sprawę
            w 3-mieście i spotkałem się z przyjęciem chłodno-lekceważąco-ironicznym (może
            dlatego, że nie było to na forum GW:-)))Pzdr.
            • Gość: uotr A krakowskie mosty? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 20:39
              Moze w ramach rewanzu podrzucilbys nam jakies namiary na materialy o mostach w
              Krakowie? Cos mi sie kojarzy ze jakis zostal niedawno zbudowany a nastepny juz
              wkrotce ale nic wiecej nie wiem, a jestem ciekaw. Mnie tez mosty kręcą :)))
              • mike102 Re: A krakowskie mosty? 31.05.02, 20:59
                Gość portalu: uotr napisał(a):

> Moze w ramach rewanzu podrzucilbys nam jakies namiary na materialy o mostach w
                > Krakowie? Cos mi sie kojarzy ze jakis zostal niedawno zbudowany a nastepny juz
                > wkrotce ale nic wiecej nie wiem, a jestem ciekaw. Mnie tez mosty kręcą :)))

2 nowe im oddali: Zwierzynecki i jeszcze jakis. Jeden ponoc wypasiony
                architektonicznie, ale zdjecie w Rzepie bylo slabe.

Mnie tam bardziej interesuje budynek NOTu. Co z nim? Gdzie mozna zobaczyc fotke
                (to ponoc jakis niedokonczony szkielet).
                • jottka Re: A krakowskie mosty? 31.05.02, 22:28
                  A propos krakowskich mostów - obecny rektor, czyli kończący kadencję prof.
                  Flaga, mostami się zawodowo zajmuje i rzeczywiście była b. ładna wystawa jego
                  zdjęć przeróżnych mostów polskich i europejskich na PK (bo się już skończyła,
                  ua, omamiłam Josepha). Ale na stronie Politechniki (www.pk.edu.pl) ma się ona
                  ukazać w pełnej krasie, tyle że dopiero za jakiś czas.

A budynek NOTu ktoś był kupił, potem porzucił śmiałe plany, bo doprowadzenie
                  tego do porządku przerastało wszelkie rozsądne koszty. Teraz, zdaje się,
                  Tishman&Speyer - jeśli w końcu rozpoczną budowę Nowego Miasta - mają to ruszyć.
                  Ale ta okolica w ogóle ulegnie całkowitej przebudowie.
                • Gość: Joseph Re: A krakowskie mosty? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 03.06.02, 11:07
                  mike102 napisał(a):

> Gość portalu: uotr napisał(a):
                  >
                  > > Moze w ramach rewanzu podrzucilbys nam jakies namiary na materialy o mosta
                  > ch w
                  > > Krakowie? Cos mi sie kojarzy ze jakis zostal niedawno zbudowany a nastepny
                  > juz
                  > > wkrotce ale nic wiecej nie wiem, a jestem ciekaw. Mnie tez mosty kręcą :))
                  > )
                  >
                  > 2 nowe im oddali: Zwierzynecki i jeszcze jakis. Jeden ponoc wypasiony
                  > architektonicznie, ale zdjecie w Rzepie bylo slabe.
                  >
                  > Mnie tam bardziej interesuje budynek NOTu. Co z nim? Gdzie mozna zobaczyc fotke
                  >
                  > (to ponoc jakis niedokonczony szkielet).

Przepraszam za tę przerwę, ale kol. Jottka doskonale mnie rozszyfrowała -
                  korzystam z sieci tylko w trakcie nieplanowanych przerw w pracy:-) Jeżeli chodzi
                  o nowe mosty w Krakowie to są dwa, oddane w grudniu ub. roku. Mają po sto
                  kilkadziesiąt metrów, więc kudy im do Waszych Pionierów, no ale cóż zrobić, że
                  nam bozia dała węższe rzeczki. Merytorycznie dosyć sporo jest pod
                  www.psmkms.ipx.pl/mosty.htm oraz na stronie miejskiej
                  www.wirtualny.krakow.pl/samorzad/inwestycje/
                  Kilka ładnych zdjęc też pod g3.pl/www/galeria/krakow

Tajemniczy wieżowiec przy Rondzie Mogilskim zwany jest popularnie "szkieletorem",
                  zapewne ku pamięci odwiecznego przeciwnika dzielnego He-Mana. Nie jest tak łatwo
                  o jego zdjęcia, bo choć widać go praktycznie z każdego punktu miasta (nawet
                  pisząc te słowa mam go przed oczami), to krakowianie nie mają powodu, by się nim
                  szczycić. Znalazłem jedno zdjęcie pod www.staand.com.pl/siedziba.htm
                  Historia tego czegoś jest taka, że w latach siedemdziesiątych miało tam powstać
                  centrum biurowe Naczelnej Organizacji Technicznej, wraz z hotelem i salą
                  konferencyjną. Około 1980 r. pracę wstrzymano (z uwagi na brak przysłowiowej
                  kaszanki) i tak to sobie stoi po dziś dzień. Kilka razy były plany dokończenia,
                  ale nigdy jakoś do niego nie doszło - po części z uwagi na niesłychanie zawikłane
                  stosunki własnościowe, po części zaś z powodu tego, że za czasów p. Gierka nie
                  przejmowano się zbytnio rachunkiem ekonomicznym i w przekroju poprzecznym
                  wieżowca większość miejsca zajmuje pion w windami, schodami i zsypami, zaś
                  potencjalnej powierzchni biurowej lub hotelowej wygospodarować można tyle, co kot
                  napłakał. Wiekszość projektów zakładała zresztą częściową lub całkowitą rozbiórkę
                  szkieletu, na co jednak nie zgadza się miasto, bo po pierwsze szkoda (a jak głosi
                  legenda, Szkoci pochodzą od krakowian przed wiekami wypędzonych z miasta za
                  rozrzutność), zaś po drugie konstrukcja jest bardzo solidna i w dobrym stanie - w
                  latach siedemdziesiątych nie było norm na wieżowce, wszystko więc na wszelki
                  wypadek robiono za grube i za mocne; rzeczoznawcy twierdzą, że na szkielecie
                  dałoby się postawić jeszcze jeden taki sam i też by się nie zawaliło. Na razie
                  więc to, co stoi służy głównie amatorom graffiti i samobójcom (2-3 rocznie, przy
                  czym wszyscy z podziwu godnym uporem wdrapują się na ostatnie, 24 piętro, tak
                  jakby nie mogli skoczyć np. z piątego, z tym samym przecież wynikiem, a
                  oszczędziwszy sobie wiele zbędnego trudu). Pzdr.

• jottka Re: A krakowskie mosty? 03.06.02, 14:07
                    Przypomniało mi się, ze chyba ze dwa lata temu w primaaprilisowej "Kronice
                    Krakowskiej" poinformowano, że wreszcie znalazł się chętny inwestor na budynek
                    NOTu, odświeży go, gdzie trzeba i zorganizuje tam centrum rozrywek erotycznych
                    pod wdzięczną nazwą "Pink Tower".

Jak byście widzieli to straszydło, to byście pojęli grozę dowcipu.. ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka