Gość: rr IP: 155.37.231.* 08.03.05, 18:13 zobaczto forum :) forum.fronda.pl/forum.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: H56 Re: HENIO56 IP: *.comnet.krakow.pl 08.03.05, 18:38 chyba ciekawa sprawa,poczytam wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: HENIO56 10.03.05, 20:11 przeczytałem kilka wątków oraz felietonów, zdecydowanie nie moje poglądy, szkoda czasu na taką lekturę. Piszą młodzi dla młodych. Stawianie na jednym poziomie Marii Słodowskiej Curie z katolickom kardynałem Wyszyńskim i porównywanie ich z uczonymi okresu PRL-u to kpina z nauki. Kościół katolicki promuje sobie bohaterów i bezczelnie wmawia ludzim ,że duchowni to coś lepszego od innych. Dla mnie to darmozjady , naciagacze i ogłupiacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: HENIO56 IP: *.arkonskie.v.pl 10.03.05, 23:03 Mało tego Henio złodzieje ,oszuści i zakłamane szuje, które przywdziały sutanny dla pieniędzy a nie dla ratowania dusz ludzkich . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: HENIO56 IP: 155.37.231.* 11.03.05, 16:21 dlatego puscilem to z :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emila Re: HENIO56 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 17:41 chyba troche przesadzacie... ludzie dziela sie na porzadnych i nie... nieco zlosliwie, ale chcialam tez uswiadomic Ci, ze policjantow tez nie lubia za... i tu wymienia sie grzechy ludzkosci. a ja cenie ich za to, ze pilnuja porzadku w czasach gdy o ten porzadek coraz trudniej. ale to dotyczy takze ksiezy. co nie zmienia faktu, ze i wsrod ksiezy i policjantow i nauczycieli (mowie o swoim zawodzie) znajdzie sie co najmniej kilku niezlych gno*ow (wulgaryzm celowy i zamierzony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: HENIO56 IP: *.arkonskie.v.pl 11.03.05, 19:57 Święta prawda Pani Profesor.Amen (; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: HENIO56 IP: *.comnet.krakow.pl 11.03.05, 22:29 zgadzam się z Wami, ale nawet jeżeli pośród duchownych katolickich są ludzie porządni i prawi, to i tak muszą krakać tak, jak im karzą przełożeni bo inaczej zsyłka na zabitą dechami wiochę, klasztor albo kop za burtę. Nie możesz porównywać księdza do policjanta czy nauczyciela bo ci muszą karierę robić etapami, ksiądz będący kapelanem ,dostaje uposażenie z najwyższej grupy oficerskiej, a jako katecheta, oprócz najwyższej nauczycielskiej pensji, jest osoba niezależną od dyrekcji szkoły. Za komuny mieli tak, oficerowie polityczni i sekretarze POP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxi kapelańska gaża IP: *.szczecin.mm.pl 11.03.05, 22:39 Heniutku, Masz rację, obecnie (za Solidarnosci, po Konkordacie) kapelani zastąpili politruków. Mają wysokie etaty, mundurówkę, wszystkie uprawnienia przysługujące kadrze zawodowej, także 40 % emerytury po 15 latach służby, zaś odpowiedzialność tylko przed Najwyższym. Znany mi jest osobiście szczeciński przypadek kapelana sprzed lat, który w czasie służbowej dłuższej nieobecności oficera politycznego (był na kursie) dobrał się do jego żony i zmalował mu syna. Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa odbyła się w szczecińskim sądzie, zaś nie tak dawno, gdy inne dzieci tego oficera dorosły - oficer wystąpił o rozwód. Kapelana gdzieś przeniesiono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: kapelańska gaża IP: *.comnet.krakow.pl 11.03.05, 22:54 na transformacji najbardziej skorzystał i nadal bezczelnie korzysta bez zachamowań kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienn Re: HENIO56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 00:38 Najbardziej cię boli, że nic z tego nie rozumiesz. Odszedłeś od źródła i choć drzesz gębę, że jest dobrze i że tak właśnie chcesz, to jednak cię uwiera. Im będziesz starszy, tym bardziej będzie uwierało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: HENIO56 IP: *.comnet.krakow.pl 13.03.05, 08:40 przetłumacz to na polski i przestań udawać filozofa, bo za cholerę ci to nie wychodzi. Czego mam niby nie rozumieć, jakie żródła ? uwierać to chyba ciebie uwiera ,ale pod czachą, albo masz za ciasne buciki. Zaraz, zaraz a może ty jesteś tym nowym na forum, który tak czesto zmienia nicki ?ksiądz,Leer,tubylec no teraz jeszcze Vienn. Jeżeli tak jest naprawdę, to przyjmując twój tok myslenia, zapewniam cię ,a jestem tego w 100% pewien ,że moje drogi z kościołem katolickim rozeszły się na zawsze. Ponieważ nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć a rodzina moja jest bardzo religijna, poprosiłem o pochówek świecki,a jeżeli tego nie strawią, to może mi towarzyszyć w ostatniej drodze duchowny kościoła protestanckiego. Księży katolickich kojarzę sobie z diabłami a do piekła się nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienn Re: HENIO56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:27 Ani nowym, ani starym. Używam nicku Vienn, na każdym forum. Innych - nie. Więcej z tobą gadać nie będę, bo mi się nie chce. Jesteś zajadły, jak mały piesek. I tyle też robisz hałasu. Duże, silne psy tak nie hałasują. Bo są duże i silne, nie mają potrzeby nikogo obszczekiwać. Kościół ma 2000 lat i nie takich widział. I trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: HENIO56 IP: *.arkonskie.v.pl 13.03.05, 20:48 Gość portalu: Vienn napisał(a): Kościół ma 2000 lat > . I trwa. I trwał będzie,nie można na podstawie zachowania jednego czy drugiego KS oceniać wszystkich,cały kosciół katolicki, jak świat światem w każdej grupie społecznej czy zawodowej czarne owce znajdą się zawsze.A protestanci,jezuici to tacy swięci,też mają swoje mroczne historie.Aby oceniać jakiejś grupy postepowanie i wydawać sądy na jej temat proponuję zgłębić historię, jest tyle napisane na ten temat że życia za mało aby wszystko ogarnąć.Pomijajac że tutaj krytykuję się kościół katolicki to aby kogoś krytykować proponuję krytycznym wzrokiem spojrzeć na swoje zachowanie i wyciągnąć wnioski a może ja jestem gorszy od tych których krytykuję i oczerniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: jezuici to nie protestanci IP: *.comnet.krakow.pl 14.03.05, 07:23 bardzo lubię historię, ale to jest przeszłość na którą nie miałem wpływu ,mnie interesuje to, co jest i się dzieje podczas mojego żywota, bo to ma wpływ na jakość życia i poczucia bezpieczeństwa moich dzieci. Słuszna krytyka to nie oczernanie. Zło trzeba eliminować a nie ukrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL a protestanci to nie jezuici IP: *.szczecin.pl 14.03.05, 08:52 Własnie,trzeba znać granicę pomiędzy krytyką a oczernianiem,krytyka jest potrzebna i zdrowa jak jeszcze jest poparta faktami a nie pomówieniami a oczernianiem bezpodstawnym,wybióczym i tendencyjnym brzydzę się. Pozdrawiam PS. Prawdziwa prawda krytyk się nie boi,wobec oczerniania jest bezradna Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: jezuici to nie protestanci 14.03.05, 10:38 Gość portalu: H56 napisał(a): > bardzo lubię historię, ale to jest przeszłość na którą nie miałem wpływu ,........................................................................ .na teraźzniejszość,którą opisujesz,też nie masz wpływu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: jezuici to nie protestanci IP: *.szczecin.pl 14.03.05, 10:40 i całe szczęście!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: jezuici to nie protestanci IP: *.comnet.krakow.pl 14.03.05, 12:25 napisałaś nowy temat i się do niego nie odniosłaś, tylko nie pisz ,że mnie poprawiałaś, bo napisałem tak specjalnie dla XXL. Z tą historią ,to wyrywasz zdanie z kontekstu, bo dalej napisałem ,że chodzi mi o okres mojego zycia. Chcesz mi powiedzieć ,że ja nie mam wpływu na jakość życia i poczucie bezpieczeństwa mojej rodziny ? to, co, może ty masz taki wpływ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienn Re: HENIO56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:10 Ja akurat nie krytykuję.:) Przeciwnie. Chcę powiedzieć, że nie takich jak H56 Kościół przetrwał. To tak, jakby ratlerek obszczekiwał Wielki Kanion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Vienn, tobie chodzi o kościół rzymsko-katolicki ? IP: *.comnet.krakow.pl 14.03.05, 12:41 jeżeli tak, to niech ten kościół dalej trwa, przecież ja nie walczę z religią, ale z klerem i ciemną stroną tego kościoła i tylko tego kościoła. Vienn, jak taki ratlerek cię ugryzie, to powiesz innym ,że to był Groźny Pies. Odpowiedz Link Zgłoś