Gość: marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:01 Ludzie wczoraj drogówka wlepiła mi mandat 50zł za brak uwaga DZWONKA w rowerze to jakis idiotyzm a chcieli dac mi 200. Czy kogoś tez to spotkalo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enancjo Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 09:04 .. w parku czy na ulicy ?? .. a kask miales ?? Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.teleton.pl 20.04.05, 09:17 Co mówi na ten temat Kodeks Drogowy ? Dzwonek i kask są niezbędne ? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:34 Dzwonek i kasksą obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
czyli.kon.karne Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 10:36 Gość portalu: 23 napisał(a): > są obowiązkowe. znaczy "nieparanoja" a nieprzestrzeganie przepisów, czyli słusznie. czyli.k.k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokke Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: 85.219.130.* 20.04.05, 11:00 Gość portalu: 23 napisał(a): > ... kasksą obowiązkowe. masz doktorat z PORD? mógłbyś podać podstawę? albo jeżeli nie to mógłbyś nie pisać głupot publicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 14:49 > Co mówi na ten temat Kodeks Drogowy ? Dzwonek i kask są niezbędne ? !!! Ehh, ludzie... Przestańcie głosić herezje. Kask NIE JEST obowiązkowy. Natomiast faktem jest, że kodeks (a w zasadzie rozporządzenie) wymaga, by rower wyposażony był w dzwonek LUB inny sygnał o nieprzeraźliwym dźwięku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.05, 09:55 Pewnie, że paranoja ;-))))) Brzydcy policjanci. Ale pamiętaj - jak sie nauczysz jeździć na dwóch kółkach i wyjedziesz na ulicę - dzwonek jest obowiązkowy. Zacznij zbierać na niego do skarbonki. Na kask też. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 15:02 > Zacznij zbierać na niego do skarbonki. Na kask też. Właśnie. Jak Cię samochód trzepnie, to przynajmniej mózgu nie będą musieli daleko szukać ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas ja tam nie fachowiec, ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:49 ja tam nie fachowiec, ale czy w przepisach mówi się, jak ma wygladać dzwonek i czy ma byc przymocowany i jaka siła dzwonienia? Jeżeli nie to trzeba wyjąć telefon komórkowy... i powiedziec, że to Twój dzwonek - kieszonkowy!!! Kieszonkowy - bo kradną. Zreszta to dobry pomysł dla producentów telefonów komórkowych, instalowanie przycisku - dzwonek!!! To prawie komplet co moze byc w telefonie - no jeszcze tylko ciepła woda! Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: ja tam nie fachowiec, ale... 20.04.05, 14:58 > ja tam nie fachowiec, ale czy w przepisach mówi się, > jak ma wygladać dzwonek i czy ma byc przymocowany i jaka siła dzwonienia? Jest tylko to, że rower musi być wyposażony w dzwonek lub inny sygnał o nieprzeraźliwym dźwięku, zatem to nie jeździec powininen brzęczeć :-P Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 do dowcipnych podpowiadaczy 20.04.05, 11:10 kask w polsce nie jest obowiazkowy (w ogole malo jest miejsc na swiecie gdzie jest) dzwonek niestety miec trzeba choc nie mam pojecia po co Odpowiedz Link Zgłoś
zywy13 Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 11:18 wARUNKI TECHNICZNE ROWERU § 53. 1. Rower powinien być wyposażony: 1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; 2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające; 3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec; 4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. Mandat karny 50-200zł (taryfikator) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas to mam racje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:23 telefony kom. niektóre wydaja nieprzeraźliwe dźwieki!!!!! Niektóre wydaja niestety przeraźliwe, to trzeba przestawić!! Odpowiedz Link Zgłoś
barbaruss Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 11:45 musiales sie czyms im narazic - tak z byle powodu mandatów nie dają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mellka Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: 217.153.73.* 20.04.05, 11:52 ja tez mam dylemat. Czy nieoznakowany wóz policyjny może stać na chodniku -nie mylić z parkowaniem przy chodniku i nieumundurowani policjanci łapać/zatrzymywać przebiegajacych przez przejście? Mój znajomy jakiś czas temu zapłacił mandat właśnie takim funkcjonariuszom którzy siedzieli w takim samochodzie po cywilnemu na srzyżowaniu kom.Paryskiej/Obotrycka Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 14:54 Nie wiem, po gdzie jeździsz, ale do miejskiej dżungli polecam to: www.airzound.pl/ Można też zanabyć w Berlinie za jakieś 20 Euro. Ja nie mam dzwonka. Mam inny sygnał dźwiękowy. A jeśli chodzi o policję: tak nagle zatrzymali i ukarali za brak dzwonka, czy zbroiłeś coś wcześniej? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
funkcjonariusz Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 20.04.05, 17:30 Debilizm do kwadratu. Oto możliwe jego przyczyny: - prawdopodobnie policjanci nie mieli nic innego do roboty, a zachowując się jak kretyni musieli wypełnić notatnik służbowy. dlatego zgodnie z zaleceniami komendanta, trzeba było wypisać mandat (taki odgórny prikaz - trzy w ciągu dnia). - mogłobyć też tak, że zbroiłeś zupełnie coś innego. dlatego "biedni" funkcjonariusze chcieli cię zdyscyplinować i przyczepili się do byle czego (mogłęś byś np. bardziej elokwentny od nich, mądrzejszy, łądniejszy itp.) - trafiłeś na młodego - szkolonego przez starszego, który chciał zaimponować koledze z patrolu i zatrzymał bylekogo i chciał przyczepić się do byleczego. (lekcja z cyklu : pokazywanie swojej przewagi nad innymi w czasie wykonywania czynnośći służbowych) - mgło być tak, że właśnie odsłuchali na stacji(tej krótkofalówce), że w ich okolicy jest jakaś poważniejsza interwencja. Bojąc się, że dyżurny poprosi ich o wsparcie, zatrzymali właśnie ciebie, aby zająć się jakąś "konkretną" robotą. - jedną z ostatnich ewentualnośc jest jeszcze taka, że miałeś pecha. pozdrawiam i życzę jak najmniej kontaktu z baranami(takich w policji jest wciąż zbyt wielu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:23 Marek, przyznaj się puściłeś im wiązankę albo celnie określiłeś ich IQ.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjant Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:46 z tego co wiem to drogówka ma nowy plan 3 letni i z niego wynika że w tym roku musza ukarać około 1000 rowerzystów dokładnej liczby nie znam. Tylko czekać jak na forum odezwie się nastepny ukarany za brak dzwonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pechowiec Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.chello.pl 22.04.05, 12:04 ja wczoraj dostalem 100 zl za picie alkoholu w miejscu publ. nie wiem czy placic czy nie, bo sam straznik mi radzil ze sie nie oplaca. ktos cos wie i zna konsekwncje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.szczecin.pl 22.04.05, 12:09 Za jakieś trzy miechy dostaniesz wezwanie z karą jakieś 9 zł.Możesz sobie skalkulowac.Ja nigdy nie płacę mandatów w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pechowiec Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.chello.pl 22.04.05, 16:42 no tak ale co potem? dostaje przypomnienie, jest te 9 zl kary a co pozniej? jezeli i tak trzeba zaplacic to wole teraz zeby te 9 zeta zaoszczedzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pechowiec Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.chello.pl 25.04.05, 09:25 ktos cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba nie Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.chello.pl 29.04.05, 10:54 chyba nie:( Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA 29.04.05, 11:32 Gdzie cię złapano? Na ulicy, chodniku, czy w parku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pechowiec Re: DOSTALEM MANDAT TO PARANOJA IP: *.chello.pl 11.05.05, 11:25 w parku. ale czy to istotne? mandat przyjalem i teraz nie wiem czy placic Odpowiedz Link Zgłoś