Dodaj do ulubionych

Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ???

03.07.02, 12:51
otworzyłem KURIER na ostatniej stronie a tam prosę was śmietnik w centrum
Szczecina (bodajże okolice ul. Rayskiego)zbudowany z... nagrobków. jest zdjęcie
i wygląda to bardzo obrazowo.
Niestety w necie nie zamieścicili (chyba) tego artykułu. polecam więc lekturę
papierwoej gazety a potem dajcie znać co z tym zrobić...
Obserwuj wątek
    • Gość: malky Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? IP: *.uni-rostock.de 03.07.02, 12:58

W powojennym szczecinie to nic nowego. Zastanawia mnie czy te nagrobki to juz
      polskie czy jeszcze niemieckie. Moja piaskownica tez byla (i chyba wciaz jest)
      zlepiona z niemieckich nagrobkow. A co tam bylo minelo, po co komu stare
      nagrobki...
      • Gość: naim Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? IP: *.telan.pl 03.07.02, 13:22
        Temat stary jak PRL. Polecam amfiteatr szczeciński - na górze sa mórki zrobione
        ze zniczszonych ( nie tzw. działaniami wojennymi) fragmentów nagrobków
        niemieckich i żydowskich, przy skrzyżowaniu Czorsztynskiej i Piramowicza
        podobnie . A co z tym zrobić ? Chcesz partyjnych głów , które wydały polecenie
        likwidacji wszystkiego co nie polskie ? Pamiętaj, MYŚMY TU NIE PRZYSZLI, MYŚMY
        TU WRÓCILI! Cód, że nie wszysko zostało zdewastowane i rozkradzione.
        P.S
        Jak czuli by się owi decydenci , gdyby zobaczyli gdzieś na podjeżdzie czy
        podmórówce fragmenty nagrobków z nazwiskami swoich bliskich?

Firmy kamieniarskie też posiłkują się "zużytymi" nagrobkami.
      • Gość: ZetKa Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 03.07.02, 13:54
        >A co tam bylo minelo, po co komu stare nagrobki...
        W Policach tez zadano to pytanie. I doszli do bardziej konstruktywnych wnioskow -
        stworzyli lapidarium.
        To jest kolejna roznica miedzy Policami a Szczecinem, a raczej kolejny dowod na
        nia...

• stettiner Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:38
          Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> >A co tam bylo minelo, po co komu stare nagrobki...
          > W Policach tez zadano to pytanie. I doszli do bardziej konstruktywnych wnioskow
          > -
          > stworzyli lapidarium.
          > To jest kolejna roznica miedzy Policami a Szczecinem, a raczej kolejny dowod na
          >
          > nia...

??????
          ZetKa, nie denerwuj mnie znowu. Otóż pragnę cię poinformować, że Police nie są
          jedynym miejscem na ziemi gdzie tworzy sie lapidaria. Wyrazy szacunku wobec
          zarłych których zastaliśmy tu po 1945 spotkasz również w Szczecine. Że nie
          wspomne o toczonej obecnie walce mieszkańców os. Zawadzkiego o uszanowanie
          pozostałości po cmentarzu jeńców francuskich.

• jareman Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 13:40
      Proponuje spacerek nad stawik bodajże Rusałka przy Komuny Paryskiej, płyty
      nagrobne służa tam za boje lub wysepki do skoków na główkę do wody,niestety za
      młodu sam zażywałem tam kompieli.
      Polecam również cmentarz niemiecki na Warszewie, płyty nagrobne służą jako
      materiał budowlany w nowopowstającym osiedlu domków jednorodzinnych.
      Brrrrrrrr...
      • skuter70 Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 13:52
        jareman napisał(a):

> Proponuje spacerek nad stawik bodajże Rusałka przy Komuny Paryskiej

albo juz mi sie cmi w oczach od tego monitora albo rusalka jest w parku
        kasprowicza a komuny paryskiej przy wilczej - wiec gdzie to w koncu ma byc?
        • jareman Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:03
          skuter70 napisał(a):

> jareman napisał(a):
          >
          > > Proponuje spacerek nad stawik bodajże Rusałka przy Komuny Paryskiej
          >
          > albo juz mi sie cmi w oczach od tego monitora albo rusalka jest w parku
          > kasprowicza a komuny paryskiej przy wilczej - wiec gdzie to w koncu ma byc?

Wybacz, ale nie będąc pewien nazwy tego swoistego stawu-oka użyłem
          słowa "bodajże", mam jednak nadzieję, że wiesz gdzie się to znajduje jeżeli nie
          to masz mój mail z przyjemnością Cię skieruję. Swoją drogą to chyba nie była
          istota tematu...:)
          • skuter70 Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:09
            jareman napisał(a):

> Wybacz, ale nie będąc pewien nazwy tego swoistego stawu-oka użyłem
            > słowa "bodajże", mam jednak nadzieję, że wiesz gdzie się to znajduje jeżeli nie
            >
            > to masz mój mail z przyjemnością Cię skieruję. Swoją drogą to chyba nie była
            > istota tematu...:)

o rany jak krecisz:)
            istota tematu jest to, ze ja chce wiedziec gdzie sa te nagrobki
            ta wielka dziura z woda przy komuny-wilcza
            czy rusalka w parku kasprowicza
            • jareman Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:18
              Stary no przecież przy nazwie Rusałka napisałem bodajże tak się nazywa
              faktycznie zwie się Brodowski.
    • stettiner Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 13:42
      Może nic nowego, ale z upływem czasu nie mniej (albo może i bardziej) mnie to
      razi i jest mi wstyd.
      • skuter70 Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 13:53
        stettiner napisał(a):

> Może nic nowego, ale z upływem czasu nie mniej (albo może i bardziej) mnie to
        > razi i jest mi wstyd.

pamietam, ze dla mnie szokiem bylo gdy zobaczylem na jakims wioskowym cmentarzu
        duzy pomnik poswiecony chyba zolnierzom niemieckim z 1 wojny
        bylem pewien , ze wszystkie zniszczono
        • bbury Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:18
          Wybaczie ale jak widzę śmietnik otoczony murem z nagrobków to jakoś mniej mnie
          to razi niż porzucone kawałki nagrobków nad PAJEM (bo tak zwie okoliczna
          ludność ową dziutrę przy Wilczej).

Nie piszę tu po to żeby pisać ale po to żeby coś z tym zrobić. Oczywoiście
          najlepszy pomysł to lapidarium z prawdziwego zdarzenia...
        • jottka Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:19
          no ale zaraz, takie rzeczy jak nagrobki, miejsca pochówku itp. są chronione z
          mocy prawa pisanego i zwyczajowego - nie widziałam tego tekstu, ale albo gazety
          się tym zajmą, żeby stosowne władze zrobiły porządek, albo trzeba drzeć pysk o
          profanację

a najprościej udać się we wskazane miejsca, a potem pojawić się z wizytą w
          odpowiednich agendach UM albo u radnych danego kawałka z Pytaniem Istotnym -
          dlaczego pana/pani nie obchodzi profanacja grobu? a nastepnie obiecać telefon
          do mediów :)

a szkół nie można zainteresować opieką nad takimi reliktami? bardzo dobre
          zajęcie dla małolatów w dobie jednoczenia sie
        • stettiner Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:33
          skuter70 napisał(a):

> pamietam, ze dla mnie szokiem bylo gdy zobaczylem na jakims wioskowym cmentarzu
          >
          > duzy pomnik poswiecony chyba zolnierzom niemieckim z 1 wojny
          > bylem pewien , ze wszystkie zniszczono

Jeden najspokojniej stoi na CC, prawie po drodze od głównej bramy do kaplicy :)

• skuter70 Re: Ludzie - GDZIE MY ŻYJEMY ??? 03.07.02, 14:40
            stettiner napisał(a):

> > Jeden najspokojniej stoi na CC, prawie po drodze od głównej bramy do
            kaplicy :)

nie widzilem
            za to ostatnio ktos wytrzebil krzaki w Stolcu i ukazal sie tam duzy obelisk (?)
            tylko, ze furteczka zamknieta na kluczyk i nie mozna pojsc przeczytac co to jest:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka