Dodaj do ulubionych

Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:32
Szyszkowska kandydatem do pokojowego Nobla
Profesor Maria Szyszkowska została oficjalnie zarejestrowana jako kandydat do
pokojowej Nagrody Nobla - poinformowała toruńska senator Krystyna Sienkiewicz
(Unia Pracy).

Kandydaturę Szyszkowskiej na wniosek organizacji walczących z homofobią
zgłosiła minister spraw zagranicznych Szwajcarii Micheline Calmy-Rey.

"Kandydaturę profesor Szyszkowskiej zaproponowały międzynarodowe organizacje,
skupiające homoseksualistów, ludzi walczących z homofobią i pacyfistów" -
powiedziała Sienkiewcz.

"To ogromna radość, zadośćuczynienie za przykrości, jakie wciąż spotykają
mnie w Polsce" - powiedziała PAP Szyszkowska. Żaliła się, że ataki i
przemilczenia spotykają ją nie tylko ze strony fundamentalistów, ale także ze
strony mediów.

Pod patronatem Szyszkowskiej powstał - przyjęty później przez Senat - projekt
ustawy o rejestrowanych związkach partnerskich. Przewiduje on, że osoby tej
samej płci będą mogły zarejestrować związek w Urzędzie Stanu Cywilnego.
Zgodnie z nim, zarejestrowanie związku w USC będzie wiązało się z nabyciem
wielu uprawnień, głównie o charakterze ekonomicznym, m.in. prawa do
dziedziczenia po zmarłym partnerze. Obecnie projekt czeka na rozpatrzenie
przez Sejm.

Szyszkowska nie raz apelowała o tolerancję dla odmiennych poglądów,
podkreślając, że jej brak jest zagrożeniem dla młodej polskiej demokracji.

Obserwuj wątek
    • xyz-xyz Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 09.05.05, 16:44
      Nie pozostaje nic innego, jak pogratulować Pani profesor. Szczerze.
      • ja_aska Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 09.05.05, 16:45
        w 100 % popieram taką inicjatywę.
    • xyz-xyz Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 09.05.05, 16:55
      Proponuję poczytać komentarze na wp. Żenada...
    • Gość: mamoniowa Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: 62.69.200.* 09.05.05, 18:43
      moze sie uczesze z tej okazji?
      • xyz-xyz Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 07:51
        Znamienne...
        • ja_aska Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 07:55
          inżynierowo to jedyny komentarz? nieładnie.
          • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 11:34
            Ja tam zycze pani profesor powodzenia. Owszem jest kontrowersyjna, ale tacy
            ludzie tez sa potrzebni. Poza tym jest fanatyczna milosniczka Immanuela Kanta,
            a od niego - przynajmniej na gruncie slowotworstwa - do absztyfikanta
            bliziuchno;))))
          • Gość: Gardan Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:34
            Konieć świata, jak mawiał Popiołek. Szyszkowska i nagroda Nobla...Ostatnio zaczęła bredzić o eutanazji - to teraz za prawo do zabijania dają pokojowego Nobla???
            • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 11:41
              Popiolek byl prostym, acz sympatycznym cieciem, a jak wiadomo zycie jest duzo
              bardzij skomplikowane niz obsluga miotly. Unikalbym prostych ocen, takze w
              sprawach takich jak wspomniana eutanazja, ktorej - co do zasady - jestem
              umiarkowanym zwolennikiem.
            • Gość: Kuku Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.wzp.pl 17.05.05, 15:18
              A moze do nagrody skobla? Przyznawana z procy :)
          • Gość: mamoniowa Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: 62.69.200.* 10.05.05, 23:19
            Rzeczywiscie, czasami lepiej mysli zachowac dla siebie :-)
      • Gość: Trzy Gwiazdki Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:42
        Nie uczesze się. Rusałki się nie czeszą. Ale może sprawi sobie kwietny wianek i zielony badylek? Na uroczystość rozdania nagród, np.
        • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 11:43
          Spokojnie. Jej szanse sa bliskie zeru.
          • Gość: Trzy Gwiazdki Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:50
            absztyfikant napisał:

> Spokojnie. Jej szanse sa bliskie zeru.
            >

Chwała Bogu.
          • Gość: Karolkiewicz. Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:50
            Po co w ogóle zgłaszać taką kandydaturę?
            • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 11:52
              A dlaczego jej nie zglaszac? Pytam powaznie.
            • Gość: Gardan Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:52
              No, właśnie...A jak w piórka obrośnie! Uuuhh!
        • Gość: . rusałka............ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:58
          Rusałka???????? Chyba bagienna !
          • Gość: Trzy Gwiazdki Re: rusałka............ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:09
            Bagienna. Tak. Ludowo nazywało sie to utopcem...
      • Gość: :)) Re: oj, mamoniowa, mamoniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:18
        Dlaczego miałaby się uczesać? Styl taki ma. Zwiewny... Nie masz tolerancji dla zwiewności??? Może Ty sama nie jesteś zwiewna, ale tolerancję musowo mieć.
        :))

Pozdrawiam!
    • Gość: Kleont Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:03
      Przypominam, że ta pani zaczęła robić karierę, jadąc na czerwonym koniku, w czasach "jedynej słusznej drogi". Przedstawiciele tej drogi nie mieli żadnej tolerancji dla odmienności poglądów, a niektórzy tę odmienność poglądów przypłacili życiem.
      • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 12:06
        Zwyczajnie nie znasz jej biografii. Za to wlasnie, ze stawiala sie komuchom
        zlamano jej kariere naukowa i zdegradowano wysylajac ja do 'szkolki' wyzszej
        w ... Kielcach.
        • ja_aska Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 12:09
          skoro ona nie ma prawa do tyt. profesora to co można powiedzieć o gilowskiej i
          czy kaczyńskim?
          • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 12:12
            Co co co? Jak najbardziej ma prawo do tego tytulu!!!!!!!!!!!!!

W 1961 ukończyła studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego, a w 1962 -
            na Wydziale Filozofii Chrześcijańskiej Akademii Teologii Katolickiej. Po
            obronie doktoratu na Wydziale Prawa UW w 1967, z przyczyn światopoglądowych
            musiała odejść z Uniwersytetu Warszawskiego. Pracowała na pół etatu jako
            adiunkt na Wydziale Filozofii Chrześcijańskiej ATK. Po habilitacji - uzyskanej
            w 1973 na Wydziale Filozoficznym Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego - przez
            rok nie mogła znaleźć zatrudnienia. Ministerstwo skierowało ją do pracy w
            Wyższej Szkole Pedagogicznej w Kielcach. Równolegle, w kolejnych latach,
            dojeżdżała z Warszawy na wykłady do filii Uniwersytetu Warszawskiego w
            Białymstoku. Restrykcje spowodowane były faktem, że zajmowała się filozofią
            prawa, zlikwidowaną administracyjnie w uczelniach państwowych w 1950,
            nawiązywała do filozofii Kanta i habilitowała się na KUL-u. Profesorem
            nadzwyczajnym została w 1988, zwyczajnym - w 1993. Od 1992 zaczęła ponownie
            pracować na Uniwersytecie Warszawskim. W tym samym roku utworzyła, jako
            pracownik zatrudniony na pół etatu, Zakład Filozofii Polityki w Instytucie
            Studiów Politycznych PAN. Kierowała nim do 1994. Przez półtora roku wykładała
            filozofię na uniwersytecie we Wiedniu. W latach 1994-97 była sędzią Trybunału
            Stanu RP. Obecnie kieruje Katedrą Filozofii Prawa i Nauki o Państwie na
            Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Opublikowała
            kilkadziesiąt książek i kilkaset artykułów. Jest wiceprzewodniczącą
            Stowarzyszenia Kultury Europejskiej (SEC). Należy m.in. do Związku Literatów
            Polskich i Polskiego Towarzystwa Filozoficznego. Jest członkinią Związku
            Nauczycielstwa Polskiego. Należy do Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Przewodniczy
            Komisji Etyki tej partii. Mąż Jan Stępień jest pisarzem, rysownikiem i
            rzeźbiarzem. Członek Komisji Kultury i Środków Przekazu (o Komisji). W 1999
            roku otrzymała Tęczowy Laur za działalność na rzecz tolerancji i otwartości
            • Gość: Gardan Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:45
              Święta Tereska, po prostu...
            • Gość: ola Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:01
              << Pracowała na pół etatu jako
              adiunkt na Wydziale Filozofii Chrześcijańskiej ATK. Po habilitacji - uzyskanej
              w 1973 na Wydziale Filozoficznym Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego>>

No, to co teraz głosi nie ma z tym nic wspólnego...
              • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 13:04
                Sugerujesz, ze powiedzmy teologiem musi byc ex definitione osoba wierzaca?
                Przeciez teologia to dosc spojny system filozoficzno-logiczny i znajomostwo
                tegoz nie musi sie rownac z afirmacja.
                • Gość: ola Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:13
                  Sugeruję, że jeśli gdzieś jest przymiotnik "chrześcijański" to niesie określone wartości.Aborcja, eutanazja i śluby gejowskie do tych wartości nie należą.
                  • absztyfikant Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 13:16
                    Olu, nie rozumiemy sie zupelnie. Owszem niesie wartosci, , na samym KULu
                    studiowalo i studiuje wielu zydow, muzulmanow czy protestantow. Juz rozumiesz?
                    • Gość: ola Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:31
                      Absztyfikancie, rzeczywiście nie rozumiemy się zupełnie. Nie mówię o WYZNANIU, tylko o wartościach. Zresztą ani muzułmanie, ani żydzi nie uznają tego, co głosi ta pani. Poza tym, nie tylko KUL ma w życiorysie, ale też ATK, a tam już jest, że tak powiem, konkretniej, w stronę chrześcijaństwa.
                      Już rozumiesz?
                    • Gość: Taki jeden Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:44
                      Mam dyplom KULu. Kto ci naopowiadał takich bzdur?? Muzułmanie? Na uczelni, która ma w nazwie "katolicki"?? Dla nich to grzech. Osobiście nie spotkałem tam żadnego muzułmanina. Może nie trafiłem w swoich latach?
                      Poza tym, Ola nie to miała na mysli, jak sądzę. Może to ty jej nie zrozumiałeś?
                  • ja_aska Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! 10.05.05, 13:20
                    prześladowania, nienawiść, nietolerancja?
                    • Gość: ola Re: Joanno! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:34
                      Joanno, jesteś czerwona jak piwonia - twoja sprawa.
                      • ja_aska Re: Joanno! 10.05.05, 14:44
                        piwonia - piękny kwiat.
                        zadałam tylko pytanie. w teorii wszystko pięknie brzmi a w praktyce zawartość
                        mojego pytania się pojawia.
                        protestanci akurat wyznają te wartości: tolerancja, miłość, szacunek.
                        • Gość: ola Re: Joanno! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:48
                          Protestanci, katolicy, muzułanie, wszystko to LUDZIE. A ludzie codziennie dokonują własnych, małych wyborów. Znam protestantów, którzy nie wyznają takich wartości, znam katolików, którzy nie wyznają takich wartości. I takich, którzy wyznają takie wartości.
                          Wszedzie dobrze,gdzie nas nie ma.
                          • ja_aska Re: Joanno! 10.05.05, 14:50
                            właśnie olu. to był tylko przykład wartości. akurat te wartości w większości
                            posiadają przedstawiciele mało zaangażowanych społeczeństw.
            • Gość: DamaKier Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.pl 11.05.05, 22:12
              No właśnie, na początku drogi musiała za poglady wynosić się z Uniwersytetu
              Warszawskiego po to, żeby w końcu wylądować jako działaczka SLD. Konsekwencja i
              logika charakterystyczne dla nastolatki (w tym wypadku mocno przeterminowanej)
            • Gość: Wiader-NY Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.wzp.pl 17.05.05, 15:23
              absztyfikant napisał:

> Mąż Jan Stępień jest pisarzem, rysownikiem i rzeźbiarzem.
              >
              To ona ma meza? Myslalem, ze lesba :(

> Członek Komisji Kultury i Środków Przekazu (o Komisji).
              >
              To maz ma czlonek, czy ona ma czlonek. Bo z tekstu nie wiadomo o kogo chodzi... :)
              > W 1999 roku otrzymała Tęczowy Laur za działalność na rzecz tolerancji i
              > otwartości
              >
              A moze kolorowe skarpetki, a nie teczowy laur? ;))) Wiem! Laure dostala, a wiec
              jednak lesba, tylko zakamuflowana ;)
    • blackexit co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 13:01
      ta smieszna zacietrzewiona kobiecina? pytam calkiem powaznie
      pozdrawiam black
      • absztyfikant Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 13:04
        Dla pokoju na swiecie? W sumie nic.
        • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 13:10
          pokój na świecie - brzmi dumnie.
          • absztyfikant Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 13:13
            Pokoj na swiecie to klasyczny oksymoron - niestety:(
      • Gość: ola Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:18
        ta śmieszna zacietrzewiona kobiecina jest, jak widać niebezpieczna, Blackie...Zobacz ilu ma wyznawców...
        • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 13:21
          ma sympatyków. wyznawców mają inni.
          • Gość: ola Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:33
            Nie, droga Joanno. Zło ma wyznawców. Tylko tym wyznawcom wydaje się, że są sympatykami.
            • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 14:46
              prof szyszkowska ma sympatyków. wyznawcami zła są ci co dzielą ludzi na
              lepszych i gorszych np z powodu poglądów i nawoływania do nienawiści.
              Logicznie: osoba nawołująca do miłości, tolerancji, akceptacji jest dobrem w
              przeciwieństwie do oponentów i przeciwników.
              • Gość: Treo Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:58
                To Szyszkowska nawołuje do miłości? A czym się to objawia? Zabijaniem dzieci? Czy nieuleczalnie chorych? I kto tu nawołuje do nienawiści? Ludzie są lepsi i gorsi, sami się na takich dzielą. Ci, co chcą zabijać są gorsi. Z własnego wyboru.
                • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 15:25
                  miłość do wszystkich a nie do wybranych.
                  jakie zabijanie? masz na myśli prawo do skrócenia męki?
                  • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 15:39
                    ja_aska napisała:

> jakie zabijanie? masz na myśli prawo do skrócenia męki?

nie blaznuj. kiedys jakis faciow ciemnej bramie tez moze ci skrocic meke. pozdrawiam black
                    • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 08:28
                      nie błaznuj, to będzie morderstwo. a jak sama podejmę taką decyzję to
                      samobójstwo.
                      • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 10:36
                        ja_aska napisała:

> nie błaznuj, to będzie morderstwo. a jak sama podejmę taką decyzję to
                        > samobójstwo.

decyzje zeby ktos cie zarabal w bramie? pozdrawiam black
                        • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 11:03
                          tak też można.
                  • Gość: Muscari Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:13
                    Prawo do skrócenia męki...Ładne. Ciekawe tylko dlaczego starzy Holendrzy osiedlają się w Niemczech? Może chcą się męczyć, idioci...?
                    • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 08:28
                      a ilu znasz starych holendrów, że robisz za znawcę?
                      • Gość: A.......i Re: Do aski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:52
                        TY robisz za znawcę. I to w każdym temacie.
                        • ja_aska Re: Do aski 11.05.05, 11:02
                          ja wyrażam swoje zdanie. a do tego czytałam projekt. nie wypowiadam się o
                          holenderskim (w szczegółach).
                  • Gość: Gardan Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:55
                    Jakbys tego nie nazwała jest to zabijanie. Odbieranie życia. Zatrzymywanie serca.
                    • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 08:29
                      samobójstwo. wolna wola.
                      • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 10:43
                        ja_aska napisała:

> samobójstwo. wolna wola.

dziecino samobojstwo ejst jak strzelasz sobie w leb. jak strzelam ci ja to jest morderstwo. w wypadku tzw eutanazji jest to jeszce gorsze bo jest to smierc glodowa. morderstwo rodem z obozow koncentracyjnych. pozdrawiam black
                        • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 11:01
                          tobie bleki się wszystko z teri kojarzy. u nas nie mówimy o odłączaniu
                          nieświadomych od respiratora. chodzi zbyteczne męczenie.
                          • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 11:35
                            ja_aska napisała:

> tobie bleki się wszystko z teri kojarzy. u nas nie mówimy o odłączaniu
                            > nieświadomych od respiratora. chodzi zbyteczne męczenie.

ale bzdura. dopiero co mowilas o zaprzestawaniu leczenia. dokaldnie to przytrafilo sie nieszczesnej teri. a zbyteczne meczarnie mozna skutecznie likwidowac lekami. pozdrawiam black
                            • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 11:38
                              mówimy o nas. o świadomym wyborze.
                            • Gość: Treo Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:40
                              No, właśnie, była mowa o zaprzestaniu leczenia...Tak było z Terri. Ale eutanazja to zastrzyk. Hitlerowscy lekarze opracowali taki zastrzyk na drodze prób w obozach.
                              • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 11:44
                                czytałeś projekt? tam jest tylko o świadomym ze strony pacjenta zaprzestaniu
                                leczenia i przedłużania agonii. są różne rodzaje eutanazji. w skrócie:
                                ja wybieram co ze mną ma być.
                                • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 16:09
                                  ja_aska napisała:

> czytałeś projekt? tam jest tylko o świadomym ze strony pacjenta zaprzestaniu
                                  > leczenia i przedłużania agonii. są różne rodzaje eutanazji. w skrócie:
                                  > ja wybieram co ze mną ma być.

jak to sobie wyobrazasz? jestes w spiaczcie i swioadomie prosisz panie doktotrze moze by mi pan palna w leb? a lekarz: z przyjemnoscia. pozdrawiam black
                              • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 16:08
                                Gość portalu: Treo napisał(a):

> No, właśnie, była mowa o zaprzestaniu leczenia...Tak było z Terri. Ale eutanazj
                                > a to zastrzyk. Hitlerowscy lekarze opracowali taki zastrzyk na drodze prób w ob
                                > ozach.

eutanazja w holandii to odlaczenie o aparatury zaprzestanie dokarmiania i leki znieczulajace. pozdrawiam black
                  • Gość: mamoniowa do gory nogami IP: 62.69.200.* 11.05.05, 00:17
                    Coz, przy obecnym stanie medycyny nawet najbardziej dotkliwy bol mozna
                    usmierzyc. Jaką meke masz na mysli?
                    Przeciez w Holandii eutanazji poddaje sie ludzi umyslowo uposledzonych, zarowno
                    doroslych jak i dzieci. Myslisz, ze ten rodzaj uposledzenia boli?
                    W 1997 roku wyszlo na jawa, ze w Szwecji eugenika negatywna byla powszechnie
                    stosowana. Zreszta nie tylko w Szwecji, bo rowniez i Norwegii, Finlandii i
                    Estonii, ha nawet w USA do 1943 roku. Spotkalo sie to z powszechnym oburzeniem
                    i potepieniem.

W moim odczuciu byc moze szlachetna idea zostala w potworny sposob
                    okaleczona.Dlatego wole zachowac ostroznosc, poniewaz nie przypuszczam, aby w
                    naszym kraju (majac nawet na uwadze lowcow skor)byla szansa na to, aby
                    przestrzegano tego co by ewentualnie zostalo ustanowione.
                    Sorry, ale te metody kojarza sie z propagowana przez Hitlera idea czystosci
                    rasy.

• Gość: Muscari Re: mąk skracanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:33
                      To się tak ładnie nazywa. Inne określenie na zabijanie. A i interesik da się przy tym ukręcić. Bo to i spadki, i pogrzeby, i uwalnianie rodzin od męczących domowników (mąk skracanie) i wiele inych rzeczy, opłacalnych. Wprowadźmy u nas, pewnie. ZUS się ucieszy.
                      • ja_aska Re: mąk skracanie 11.05.05, 08:36
                        nie , super. trzeba tłumaczyć jak pastuch krowie. a farmazony chrzanią tylko ci
                        którzy nie zaznali cierpienia albo go nie widzieli.
                      • blackexit Re: mąk skracanie 11.05.05, 10:45
                        Gość portalu: Muscari napisał(a):

> To się tak ładnie nazywa. Inne określenie na zabijanie. A i interesik da się pr
                        > zy tym ukręcić. Bo to i spadki, i pogrzeby, i uwalnianie rodzin od męczących do
                        > mowników (mąk skracanie) i wiele inych rzeczy, opłacalnych.

doklandie rodziny zglaszaja do eutanzazji ludzi clakiem zdrowych ktorymi juz sie zmeczykli i wmawaja babci ze to dla jej dobra. a wszystkim kieruuja firmy ubezpieczeniowe ktorree przez cale zycie pobieraly od nich skladke i teraz musieliby placic za dlugotrwale leczenie. pozdrawiam black
                        • ja_aska Re: mąk skracanie 11.05.05, 11:03
                          kto tu mówi o rodzinach?
                          • blackexit Re: mąk skracanie 11.05.05, 11:36
                            ja_aska napisała:

> kto tu mówi o rodzinach?

taka jest smutna praktyka tych zekomo szczytnych dzialan. pozdrawiam black
                            • ja_aska Re: mąk skracanie 11.05.05, 11:38
                              a co powiesz o tej dziewczynie która zmarła bo lekarze ze względu na ciążę
                              odmówili leczenia? u nas to też smutna praktyka. z patologią trzeba walczyć.
                              • blackexit Re: mąk skracanie 11.05.05, 16:10
                                ja_aska napisała:

> a co powiesz o tej dziewczynie która zmarła bo lekarze ze względu na ciążę
                                > odmówili leczenia? u nas to też smutna praktyka. z patologią trzeba walczyć.

nie znam przypadku nie jestem lekarzem. co to za argument jest? pozdrawiam black
                              • Gość: mamoniowa patologia czy eutanazja???????? IP: 62.69.200.* 11.05.05, 22:47
                                ja_aska napisała:

> a co powiesz o tej dziewczynie która zmarła bo lekarze ze względu na ciążę
                                > odmówili leczenia? u nas to też smutna praktyka. z patologią trzeba walczyć.

To jest twoj argument za eutanazja??? Kogo w takim razie twoim zdaniem nalezalo
                                jej poddac, chora dziewczyne czy lekarzy ?????
                    • ja_aska Re: do gory nogami 11.05.05, 08:35
                      sr.nie w banie. w naszym proponowanym prawie mówimy tylko o zaprzestaniu
                      działania i nir ograniczaniu środków uśmierzających ból nawet jeśli grozi
                      to "wcześniejszą" śmiercią. przestańcie sobie wycierać ..... holandią bo u nas
                      jest inna propozycja.
                      • blackexit Re: do gory nogami 11.05.05, 10:47
                        ja_aska napisała:

> sr.nie w banie. w naszym proponowanym prawie mówimy tylko o zaprzestaniu
                        > działania i nir ograniczaniu środków uśmierzających ból nawet jeśli grozi
                        > to "wcześniejszą" śmiercią. przestańcie sobie wycierać ..... holandią bo u nas
                        > jest inna propozycja.

fajnie tak nakazac lekrzowi zaprzestanie leczenia. ja bym tro stosowal jak sie zglosisz ze zlamana reka np. ostatnio wybudzil sie koles po 10 latach szkoda ze nei mieli tej pieknej ustawy o zaprzestaniu leczenie to by spal ale snem wiecznym. jemu nie jest wszystko jedno. jeden [przypadek watpliwosci przekresla caly sens tej parszywej ustawy. pozdrawiam black
                        • ja_aska Re: do gory nogami 11.05.05, 11:05
                          widać, że nie spotkałeś się z czyms takim. łatwo teoretyzować. nie mówimy o
                          zaprzestaniu leczenia tylko o zaprzestaniu przeciągania agonii.
                          • blackexit Re: do gory nogami 11.05.05, 11:37
                            ja_aska napisała:

> widać, że nie spotkałeś się z czyms takim. łatwo teoretyzować. nie mówimy o
                            > zaprzestaniu leczenia tylko o zaprzestaniu przeciągania agonii.

nie ma mozliwosci postawienia lini miedzy jednym a drugim. koles ktory sie obudzil nie mial prawa sie obudzic i zyc. mial stwiedzona smierc pani mozgu. czlowiek umrze to jest martwy nie umrze to zyje i medycyna ma obowiazek mu pomagac.pozdrawiam black
                            • ja_aska Re: do gory nogami 11.05.05, 11:39
                              a jak ja nie chcę tej pomocy w tym konkretnym przypadku? co jest ważniejsze?
                              zdanie lekarza czy moje?
                              • blackexit Re: do gory nogami 11.05.05, 16:10
                                ja_aska napisała:

> a jak ja nie chcę tej pomocy w tym konkretnym przypadku? co jest ważniejsze?
                                > zdanie lekarza czy moje?

to on ma cie zabijac nie ty jego. pozdrawiam black
                      • Gość: mamoniowa ha ha ha IP: 62.69.200.* 11.05.05, 22:53
                        Kochana wroc na ziemie z oblokow !!!! U nas jest przede wszystkim inna sluzba
                        zdrowia !!!
                        Powtorze, jesli LEKARZE, PIELEGNIARZE za pare groszy usmiercali pacjentow,
                        czyli sa zdolni do czegos zupelnie sprzecznego z ich misja powolaniem, zawodem,
                        to ty uwazasz, ze ktos bedzie resppektowal zasad dokonywania eutanazji???
                        Przykro mi Aska, ale to nie ta bajka dla idealistow!!!!!
      • Gość: Gardan Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:36
        Co zrobiła dla pokoju na świecie? Nic. Dopiero ma zamiar zrobić. Przede wszystkim zmniejszyć liczbę ludności (aborcja, eutanazja i inne), co zapobiegnie głodowi, nędzy i bezrobociu. Potem jeszcze coś wymyśli. Możesz być pewien.
        • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 10.05.05, 15:48
          Gość portalu: Gardan napisał(a):

> Co zrobiła dla pokoju na świecie? Nic. Dopiero ma zamiar zrobić. Przede wszystk
          > im zmniejszyć liczbę ludności (aborcja, eutanazja i inne), co zapobiegnie głodo
          > wi, nędzy i bezrobociu. Potem jeszcze coś wymyśli. Możesz być pewien.

no to nie wiem czy juz jej dawac ta nagrode czy poczekac na jakas nowa norymberge. pozdrawiam black
          • Gość: mb Re: co zrobila dla pokoju na swiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:42
            Szyszkowska i Nobel... smutny żart
            • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 08:37
              najlepiej dać jakiemuś nawiedzonemu.
              • blackexit Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 10:47
                ja_aska napisała:

> najlepiej dać jakiemuś nawiedzonemu.

no wlansie ktos sobie to wymyslil. pozdrawiam black
                • ja_aska Re: co zrobila dla pokoju na swiecie 11.05.05, 11:06
                  takiemu dla którego wszystko co ludzkie jest obce.
                  • Gość: A.......i Re: kandydatka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:28
                    Wielu ludzi robi wiele dla pokoju na świecie. Niektórzy narażają życie dla tej idei. Kandydatura pani Szyszkowskiej jest śmieszna. A nawet niesmaczna. Dzierganie projektów, ustaw niezgodnych z prawem podstawowym, prawem kamiennych tablic to nie jest działanie na rzecz pokoju.
                    • ja_aska Re: kandydatka 11.05.05, 11:30
                      kamienne tablice były kupę czasu temu. od tego czasu ludzie wymyślili np
                      defibrylatory i respiratory i kupe innych rzeczy.
                      • Gość: A.......i Re: kandydatka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:36
                        Defibrylatory nie służą zabijaniu, respiratory też nie. Serce ludzkie działało tak samo w czasach kamiennych tablic, jak dziś. Bije z taką samą szybkością, tyle samo krwi pompuje. Nic się nie zmieniło. Jak widzisz, nie wszystkich zachwycają działania p. Szyszkowskiej. Budzą wątpliwości. A więc nie niosą pokoju.
                        • ja_aska Re: kandydatka 11.05.05, 11:42
                          nie u wszystkich działania jej poprzedników (kandydatów) wzbudzały entuzjazm.
                          nie każdego można zadowolić.
                          te defiblyratory i respiratory są używane na ludziach którzy tego nie chcą.
                          świadomie wyrazili swoje zdanie i nie jest to szanowane.
                      • blackexit Re: kandydatka 11.05.05, 11:39
                        ja_aska napisała:

> kamienne tablice były kupę czasu temu. od tego czasu ludzie wymyślili np
                        > defibrylatory i respiratory i kupe innych rzeczy.

i to sprawia ze tro co dostal mojzesz od Boga jest juz nieaktualne? czy mzoe aktyuualne jeszce bardziej czyli nie zabijaj bo mas zwiecej mozliwosci pomagania? pozdrawiam black
                        • ja_aska Re: kandydatka 11.05.05, 11:45
                          a może uszanujesz to co człowiek dostał od Boga? tzw wolną wolę by decydować
                          kim i czy chce być.
                          • Gość: Treo Re: kandydatka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:51
                            Pomoc w samobójstwie (wolna wola) jest zabójstwem. Koniec kropka. Jeśli dziś będziesz chciała użyć wolnej woli i odebrać sobie życie (bo np. opuścił cię mąż) i poprosisz kogoś, żeby cię zepchnął z parapetu, albo poderżnął ci gardło, to tn ktoś będzie sądzony. Za zabójstwo. A przecież ty chciałaś, nawet na piśmie to zostawiłaś. A jeśli mówimy o wolnej woli, to lekarze też mogą odmówić. To nie jest tylko sprawa zawodowa.
                            • Gość: Seweryna Re: Eutanazja!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:04
                              Ludzie, o czym my wogóle mówimy?! U nas?! Tu karetki pogotowia, które powinny nieść pomoc, to była śmierć na sygnale, nawet tu się dało coś sprzedać, wiecie, co by się działo przy takiej ustawie? Jaki handel "skórami"??? Na jaką skalę?
                              Już pomijam inne kwestie...
                            • ja_aska Re: kandydatka 11.05.05, 12:07
                              leże w szpitalu, umieram. cierpię. chcę by się już to skończyło. sami lekarze
                              mówią, że nie ma dla mnie ratunku. wszystkim powtarzam, że nie chcę być
                              ratowana, reanimowana, podłąnczana do czegokolwiek. lekarze mają prawo mi
                              odmówić?
                              • Gość: Gardan Re: kandydatka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:43
                                Zaprzestanie uporczywej reanimacji, a eutanazja to, co innego. Projekt ustawy mówi wyraźnie o eutanazji.
                                • ja_aska Re: kandydatka 11.05.05, 13:13
                                  przeczytaj uważnie o czym mówi
                              • blackexit Re: kandydatka 11.05.05, 16:24
                                ja_aska napisała:

> leże w szpitalu, umieram. cierpię. chcę by się już to skończyło. sami lekarze
                                > mówią, że nie ma dla mnie ratunku. wszystkim powtarzam, że nie chcę być
                                > ratowana, reanimowana, podłąnczana do czegokolwiek. lekarze mają prawo mi
                                > odmówić?

lezysz w spitalu umierasz i nie ma ratunku i rozmawiasz z lekarzami? moze jeszce brydzyka zaiwaniasz. bylas keidys w szpitalu? pogadaj z lekarzami an temat "nie ma nadziei" i "czy moze mnie pan zabic?" pozdrawiam black
                                • ja_aska Re: kandydatka 20.05.05, 15:09
                                  brak zgody na reanimację przez umierajacego człowieka nie powinien być
                                  respektowany?
                          • blackexit Re: kandydatka 11.05.05, 16:22
                            ja_aska napisała:

> a może uszanujesz to co człowiek dostał od Boga? tzw wolną wolę by decydować
                            > kim i czy chce być.

ta wola przez tego samego Boga jest ograniczona naklazami i zakazami. nie istnieje cos takiego jak woal absolutna dana przez Boga. powolywanie sie na Boga jako argumentu za zabijaniem jest spora pprzesada. pozdrawiam black
                            • Gość: Sara Re: kandydatka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:03
                              powolywanie sie na Boga jak
                              > o argumentu za zabijaniem jest spora pprzesada. pozdrawiam black

Zwłaszcza przez kogoś, kto Boga zdecydowanie odrzuca.
                              • ja_aska Re: kandydatka 20.05.05, 15:10
                                dla mnie nie jest to argument dla tych co walą Bogiem na prawo i lewo tak.
    • Gość: Jazzek Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 11.05.05, 10:12
      Poglądy dużej części populacji przypominają tradycyjną polską potrawę pod nazwą
      groch z kapustą. Za groch z kapustą nie daje się jeszcze Nobla.
      • Gość: Krecik Re: Maria Szyszkowska kandydatem do Nobla ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:46
        Reksiowi Nobla! Ten był pokojowy (chociaż mieszkał w budzie), godził zawsze wszystkich, wszystkim pomagał, był miły i ładny. Ewentualnie Rysiowi z Klanu. Taki dobry człowiek!
    • mlody.patriota koniec swiata 11.05.05, 15:30
      dno
      • Gość: Treo Re: koniec swiata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:24
        Spokojna głowa, Nobla i tak nie dostanie, za parę tygodni nikt nie będzie pamiętał o wygłupie.
    • Gość: mamoniowa Szyszkowska/Gorbaczow/Arafat :-) IP: 62.69.200.* 11.05.05, 23:02
      Oczywiscie kazdy wie o co ona walczy, apeluje, sklada wnioski itp., ale chyba
      taka nagrode przyznaje sie za jakies bardziej wymierne rezultaty?

Michail Gorbaczow kilka dni po przyznaniu mu Pokojowej Nagrody Nobla zezwolil
      na zbrojna interwencje na Litwie. W obronie wilenskiej wiezy telewizyjnej
      zginelo 7 osob. Bez komentarza.
      • Gość: H56 Re: Szyszkowska/Gorbaczow/Arafat/Wałęsa/ IP: *.comnet.krakow.pl 16.05.05, 14:19
        gdy nominowano do tej nagrody Wojtyłę, to jakoś nie miałaś uwag. Przyznanie tej
        nagrody Szyszkowskiej byłoby ciosem wymierzonym w środowiska skrajnie
        katolickie
        • anika31 Re: Szyszkowska/Gorbaczow/Arafat/Wałęsa/ 16.05.05, 14:50
          Witam. Powinniśmy się cieszyć, że dostrzezono naszą rodaczkę, w tak pozytywnym
          kontekscie bez względu na to czy sią z nią zgadzamy w poglądac czy nie.
          Pisanie że jest to cios wymierzony w środowiska skarjnie katolickie jest
          poniekąd prawdziwe choć powinno być śmieszne. Coż katolicyzm jako oparty na
          miłości bliźniego powinnien dwawać tym srodowiskom większa radosc z tego że
          bliźni a w tym wypadku Rodak został doceniony.
          Oczywiscie nabijam sięi to rowno...p. Szyszkowskiej gratuluje, sama nominacja
          to ogromny sukces i tylko i wyłacznie tak nalezy na to patrzec.
        • Gość: mamoniowa Re: Szyszkowska/Gorbaczow/Arafat/Wałęsa/ IP: 62.69.200.* 16.05.05, 20:03
          A skad wiesz czy nie mialam uwag ? Jak nominowali Wojtyle, to ja jeszcze nie
          wiedzialam o istnieniu tego forum.
          Czy to, ze osoba pani profesor nie jest dla mnie autorytetem , jest czyms az
          tak bardzo nagannym ?
          A z drugiej strony podajac przyklady laureatow chcialam zaznaczyc, jak niska
          wartosc moze miec ta nagroda. Przeciez nie tak dawno sam ostro skrytykowales,
          potepiles Arafata, nazywajac go terrorysta.
          Gorbaczow...nie bede sie powtarzac
          Nie wiem czy wobec tego Pokojowa Nagroda Nobla to az takie wyroznienie.
          • Gość: Gardan Re: Szyszkowska/Gorbaczow/Arafat/Wałęsa/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:45
            Nie tylko dla Ciebie ta pani nie jest autorytetem. Jest nas paru...
            • henio56 Matka Boska Szyszkowska !!! 17.05.05, 11:22
              opiekunka gejów i lesbijek. he,he
    • Gość: aviator Wielkie kłamstwo!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 07:25
      No to poczytajcie jak było naprawdę ze zgłoszeniem Szyszkowskiej
      HUCPA Z SZYSZKOWSKĄ!
      >
      > Nie tak dawno wszystkie media podały sensacyjną wiadomość, że Minister
      > Spraw Zagranicznych Szwajcarii Micheline Calmy-Rey zgłosiła – na wniosek
      > organizacji homoseksualnych – kandydaturę senator Marii Szyszkowskiej do
      > Pokojowej Nagrody Nobla.
      >
      > Postanowiliśmy działać. Razem z kolegami z Rady Głównej Klubu
      > Zachowawczo-Monarchistycznego przygotowaliśmy list do ambasadora
      > Szwajcarii w Polsce, Pana Andre von Graffenrida, w którym napisaliśmy, że
      > Pani Minister Szwajcarii „ośmieszyła publicznie nasze Państwo, zgłaszając
      > oficjalnie kandydaturę Pani Marii Szyszkowskiej do Pokojowej Nagrody
      > Nobla. Szwajcaria jest dla Polaków symbolem neutralności, dlatego ta
      > niczym nieuzasadniona agresja ideologiczna jest dla nas bardzo przykrą
      > niespodzianką. Każdy naród ma w swojej historii i teraźniejszości
      > postacie, którymi niechciałby się chwalić przed innymi. Wydaje nam się, że
      > Polacy mimo wszystko nie zasłużyli sobie na to, by wytykać nam wobec
      > całego świata te wstydliwe sprawy. Musimy stwierdzić, że osoba ta znana
      > jest w Polsce wyłącznie ze swoich cudacznych poglądów i groteskowych
      > inicjatyw prawnych, których istotą jest podważanie odwiecznych zasad
      > moralnych i uniwersalnych praw natury. Uważamy, że sam fakt, iż
      > kandydatura ta została wysunięta przez organizacje skupiające osoby
      > niezrównoważone erotycznie i głoszące moralny nihilizm, powinien być dla
      > rządu Szwajcarii ostrzeżeniem, że nie należy jej traktować poważnie, a
      > zgłaszanie jej może być dla Narodu Polskiego formą publicznego poniżenia”.
      > Nasza inicjatywa spotkała się z szerokim poparciem, gdyż pod listem tym
      > podpisało się kilkanaście organizacji, wymieńmy tu tylko Koliber i
      > Młodzież Wszechpolską.
      >
      > W piątek (13 V 2005) wybraliśmy się z tym pismem do Ambasadora Szwajcarii.
      > Ku naszemu zaskoczeniu, przyjął nas niezwykle serdecznie i był do tej
      > rozmowy przygotowany – zapewne ze względu na zmasowaną akcję mailingową –
      > za pomocą której od kilku dni szturmowaliśmy skrzynki mailowe ambasady. I
      > cóż się okazało? Gigantyczne, lewackie oszustwo! Rząd Szwajcarii nie
      > zgłaszał kandydatury Marii Szyszkowskiej do Pokojowej Nagrody Nobla! Do
      > nagrody tej zgłosiły ją jej koleżanki feministki ze Szwajcarii z
      > dziwacznej organizacji 1000 Kobiet na Rzecz Nagrody Nobla 2005, czyli
      > została zgłoszona przez organizację pozarządową! Szwajcaria wcale nas nie
      > upokorzyła w świecie zgłaszając do Pokojowego Nobla osobę broniącą ludzi
      > „niezrównoważonych erotycznie”. Innymi słowy, ranga tego zgłoszenia jest
      > dokładnie taka sama, gdybym ja założył organizację o nazwie 1000 Mężczyzn
      > na Rzecz Nagrody Nobla 2005 i zgłosił jako kandydata w dziedzinie ekonomii
      > Andrzeja Leppera. Gdzie kryje się ten lewak-pedałofil, który puścił w
      > świat tę „kaczkę”? Zgromadzeni pod ambasadą dziennikarze poinformowali
      > nas, że wieść wyszła z PAP-u. No tak, wszystko jasne.
      >
      > Adam Wielomski
      • Gość: *** Re: Wielkie kłamstwo!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:25
        To by wiele wyjaśniało. Podanie takiej kandydatury od początku pachniało jakąś głupotą. Ostatecznie nie ona jedna na świecie histeryzuje w tym temacie. Takich nawiedzonych jest paru.
      • Gość: Autor, autor Re: Wielkie kłamstwo!!!!!!!!!! IP: 195.117.158.* 20.05.05, 15:05
        Ten Adam Wielomski to zdaje się też nieźle odjechany koleś :D
        • kurde.felek Nobel - to pestka 20.05.05, 16:41
          Pani prof. Szyszkowska została też oficjalnie ...kandydatką na prezydenta RP!
          Ochronę policjną już ma.
          A tak między Bogiem a prawdą - pani profesor chociaż nieco niecodzienna i
          mistyczna, to z chłodnego, racjonalnego punktu widzenia - walczy o istotne
          prawa i wolności człowieka i wcale nie wykluczone, że jak Akademię Szwedzką i
          wszelkie organizacje ją poperające zaleje fala protestó z Polski - tego Nobla w
          końcu dostanie!
          UFF, ale już w roli ...predzia RP - to ja Pani Profesor - nie widzę.
          Zwykła ochrona - nie wystarczy, podwojona jak u komisarza Barroso - także.
          Panią Profesor Prezydent musiałby chronić wzmocniony co najmniej jednostkami
          marines oddział antyterrorystyczny.
          • Gość: mamoniowa Re: Nobel - to pestka IP: 62.69.200.* 20.05.05, 22:46
            Ta wzmozona ochrona to przed Noblem ??? :-)
      • Gość: mamoniowa a co na to pani profesor ? he he IP: 62.69.200.* 20.05.05, 23:15
        czy nie czuje sie oszolomiona mozliwoscia rychlych zaszczytow ? Prezydentura no
        i ta Nagroda Nobla .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka