Dodaj do ulubionych

Droga nad morze

IP: 212.14.18.* 12.07.02, 15:30
Szczecin, dnia
11 lipca 2002 roku
Komunikat specjalny
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Szczecinie
informuje wszystkich uczestników ruchu drogowego, że - wzorem lat ubiegłych -
na sezon turystyczny, tj. do 31 sierpnia, zostały oznakowane trasy dla
powracających z wypoczynku nad morzem dla relacji północ - południe. Powyższe
działanie ma na celu zmniejszenie obserwowanego od kilku lat zjawiska
powstawania w dni wolne od pracy oraz zmiany turnusów wczasowych ogromnych
kolejek na drodze krajowej nr 3 - odcinek Świnoujście - Szczecin.
Ze względu na trwające prace związane z modernizacja drogi nr 3 w
miejscowości Wolin, kierowcom jadącym w stronę do i ze Świnoujścia zaleca się
objazd przez miejscowości: Międzyzdroje, Dziwnów, Kamień Pomorski, Parłówko.
Dla usprawnienia ruchu drogowego i poprawy bezpieczeństwa użytkowników
dróg wytypowane zostały trasy alternatywne, których zadaniem jest przenieść
ruch z drogi nr 3 na mniej zatłoczone drogi równoległe.
Drogi te zostały oznakowane tablicami koloru żółtego z napisem:

„ZALECANY POWRÓT Z NAD MORZA /TRASA TURYSTYCZNA/”

Dla wypoczywających w okolicach Świnoujścia i Międzyzdrojów zaleca się
powrót:

TRASA I
- droga nr 3: Świnoujście ( Międzyzdroje ) - Wolin - Recław,
- droga nr 41-110: Recław - Stepnica,
- droga nr 112: Stepnica - skrzyżowanie z drogą nr 113,
- droga nr 113: do skrzyżowania z drogą nr 3 ( Goleniów ).

Dla wypoczywających w okolicach Wisełki, Dziwnowa, Diwnówka i Pobierowa -
powrót:

TRASA II

- droga nr 102: do Dziwnówka,
- droga nr 107: Dziwnówek - Kamień Pomorski - Rzewnowo,
- droga nr 106: Rzewnowo – Golczewo – Nowogard
( do skrzyżowania z droga nr 6 ).
Prosi się więc kierowców o liczne korzystanie z wytypowanych tras
alternatywnych, co pozwoli uniknąć wystawania w długich kolejkach,
niebezpiecznych zachowań innych uczestników ruchu oraz łamania obowiązujących
przepisów ruchu drogowego.
Ponadto wytypowano podobne trasy dla wypoczywających w okolicach m.
Kołobrzeg. Trasy te prowadzą ruch ciągami dróg wojewódzkich, również specjalnie
oznakowanych.
Opracował: Zbigniew Rewucki

Szczecińska drogówka zapowiada wzmożone kontrole radarowe na głównych ciągach
komunikacyjnych Szczecina.
Przykład z dnia dzisiejszego na ul. Zwierzynieckiej dziś ukarano 35 kierujących
za przekroczenie prędkości na sumę 5500 zł. Na 50 km/h jechali 80-110 km/h .
Bezpiecznego powrotu z nad morza. Proszę ograniczyć prędkość a zostanie do 500
złotych więcej w kieszeni. Nie wyprzedzać na trzeciego.
Podkom. Grzegorz Sudakow Zastępca SRD KMP w Szczecin

Obserwuj wątek
    • Gość: rsad Re: Droga nad morze IP: *.pbks.pl 12.07.02, 19:38
      Gość portalu: Zastępca napisał(a):

> [...]
      > TRASA II
      >
      > - droga nr 102: do Dziwnówka,
      > - droga nr 107: Dziwnówek - Kamień Pomorski - Rzewnowo,
      > - droga nr 106: Rzewnowo – Golczewo – Nowogard
      > ( do skrzyżowania z droga nr 6 ).
      > [...]

W zeszłym roku wracałem tą trasą, jest bardzo malownicza, tylko na pwenym odcinku
      przed (chyba kilkanaście km) Golczewem jest bardo pofałdowana, do tego stopnia,
      że Felicją z dwoma osobami dorosłymi i dwójką dzieci plus pełen bagażnik nie dało
      się jechać szybciej niż 70-80 km/h, bo inaczej chlapaczami dobijała do asfaltu.

rsad
    • Gość: JACEK Re: Droga nad morze IP: 64.9.159.* 12.07.02, 20:45

> Szczecin, dnia
      > 11 lipca 2002 roku
      > Komunikat specjalny
      > Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Szczecinie
      > informuje wszystkich uczestników ruchu drogowego, że - wzorem lat ubiegłych -
      > na sezon turystyczny, tj. do 31 sierpnia, zostały oznakowane trasy dla
      > powracających z wypoczynku nad morzem dla relacji północ - południe. Powyższe
      > działanie ma na celu zmniejszenie obserwowanego od kilku lat zjawiska
      > powstawania w dni wolne od pracy oraz zmiany turnusów wczasowych ogromnych
      > kolejek na drodze krajowej nr 3 - odcinek Świnoujście - Szczecin.
      > Ze względu na trwające prace związane z modernizacja drogi nr 3 w
      > miejscowości Wolin, kierowcom jadącym w stronę do i ze Świnoujścia zaleca się
      > objazd przez miejscowości: Międzyzdroje, Dziwnów, Kamień Pomorski, Parłówko.
      > Dla usprawnienia ruchu drogowego i poprawy bezpieczeństwa użytkowników
      > dróg wytypowane zostały trasy alternatywne, których zadaniem jest przenieść
      > ruch z drogi nr 3 na mniej zatłoczone drogi równoległe.
      > Drogi te zostały oznakowane tablicami koloru żółtego z napisem:
      >
      > �ZALECANY POWRÓT Z NAD MORZA /TRASA TURYSTYCZNA/�
      >
      > Dla wypoczywających w okolicach Świnoujścia i Międzyzdrojów zaleca się
      > powrót:
      >
      > TRASA I
      > - droga nr 3: Świnoujście ( Międzyzdroje ) - Wolin - Recław,
      > - droga nr 41-110: Recław - Stepnica,
      > - droga nr 112: Stepnica - skrzyżowanie z drogą nr 113,
      > - droga nr 113: do skrzyżowania z drogą nr 3 ( Goleniów ).
      >
      >
      > Dla wypoczywających w okolicach Wisełki, Dziwnowa, Diwnówka i Pobierowa -
      > powrót:
      >
      > TRASA II
      >
      > - droga nr 102: do Dziwnówka,
      > - droga nr 107: Dziwnówek - Kamień Pomorski - Rzewnowo,
      > - droga nr 106: Rzewnowo � Golczewo � Nowogard
      > ( do skrzyżowania z droga nr 6 ).
      > Prosi się więc kierowców o liczne korzystanie z wytypowanych tras
      > alternatywnych, co pozwoli uniknąć wystawania w długich kolejkach,
      > niebezpiecznych zachowań innych uczestników ruchu oraz łamania obowiązujących
      > przepisów ruchu drogowego.
      > Ponadto wytypowano podobne trasy dla wypoczywających w okolicach m.
      > Kołobrzeg. Trasy te prowadzą ruch ciągami dróg wojewódzkich, również specjalnie
      >
      > oznakowanych.
      > Opracował: Zbigniew Rewucki
      >
      > Szczecińska drogówka zapowiada wzmożone kontrole radarowe na głównych ciągach
      > komunikacyjnych Szczecina.
      > Przykład z dnia dzisiejszego na ul. Zwierzynieckiej dziś ukarano 35 kierujących
      >
      > za przekroczenie prędkości na sumę 5500 zł. Na 50 km/h jechali 80-110 km/h .
      > Bezpiecznego powrotu z nad morza. Proszę ograniczyć prędkość a zostanie do 500
      > złotych więcej w kieszeni. Nie wyprzedzać na trzeciego.
      > Podkom. Grzegorz Sudakow Zastępca SRD KMP w Szczecin
      >
      Przepraszam na wstepie ze bede pisal do Zastepcy nie na temat drogi powrotnej z nad morza. Podobaja mi sie watki
      pana zastepcy i dowodza ze mozna przyjemne polaczyc tu na naszym forum z pozytecznym.!!!!

Teraz tak panie zastepco, ja JACEK , mam pytanie . Otoz , mam 38 lat i mieszkam od wielu lat za granicami polski (
      wew Houston) , kiedys bardzo dawno temu , w roku 1972 do mojej szkoly podstawowej numer 62 Im
      Omieczynskiego , przy ulicy Mazurskiej przyszedl Pan Kapitan Kmetyk. Pan Kapitan Kmetyk byl kapitanem owczesnej
      drogowki i ojcem jednego z uczniow naszej klasy. Pan Kmetyk Przeprowadzil z nami kurs i egzamin na karte
      rowerowa i powiedzial po egzaminie ze wszyscy zdali i przywiezie karty rowerowe za jakis czac!!!!
      Ja do dzisiaj czekam na ta karte ,czekam juz 30 ( slownie,trzydziesci) lat . Czy jest jeszcze szansa ze ta karte
      dostane, jezeli bylo by konieczne uiscic jakie kolwiek oplaty , to oczywiscie wszystko bedzie szybko uregulowane!!!
      Nigdy w zyciu nie mialem karty rowerowej i jak bym w koncu takowa dostal to bym naprawde sie ucieszyl!!!
      z powazaniem Jacek W. Houston Tx
      • jottka orany, 12.07.02, 20:56
        jacek, powinni Ci zrobić taką specjalną kartę honorową, jak indeks ujotu dla
        papieża :)))

• Gość: JACEK Re: orany, IP: 64.9.159.* 12.07.02, 21:10
          jottka napisała:

> jacek, powinni Ci zrobić taką specjalną kartę honorową, jak indeks ujotu dla
          > papieża :)))
          >
          Ty se tu zartujesz a calkiem powaznie, nigdy w zycu nie miale karty rowerowej, i co ciekawe ilekroc mnie milicja o
          karte zapytywala, ja zawsze zgodnie z prawda odpowiadalem ze Pan Kapitan Kmetyk z Drogowki mial przyslac ale
          jeszcze nie przyszla ...i tak przerowerowalem sobie do 18 roku zycia kiedy to zrobilem prawo jazdy.
          • Gość: JACEK Re: orany, IP: 64.9.159.* 12.07.02, 22:16
            Gość portalu: JACEK napisał(a):

> jottka napisała:
            >
            > > jacek, powinni Ci zrobić taką specjalną kartę honorową, jak indeks ujotu d
            > la
            > > papieża :)))
            > >
            > Ty se tu zartujesz a calkiem powaznie, nigdy w zycu nie miale karty rowerowej,
            > i co ciekawe ilekroc mnie milicja o
            > karte zapytywala, ja zawsze zgodnie z prawda odpowiadalem ze Pan Kapitan Kmetyk
            > z Drogowki mial przyslac ale
            > jeszcze nie przyszla ...i tak przerowerowalem sobie do 18 roku zycia kiedy to z
            > robilem prawo jazdy.
            Aha, zapomnialem dodac , o ile zdjecie jest wymagane na karcie rowerowej to oczywiscie natychmiast po panskiej
            zgodze Panie Zastepco na wszczecie postepowania , fote wysle na adres komendy !!!!!
            • Gość: Zastępca Re: orany, IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 22:37
              Niestety ale przepisy się zmieniły i karta rowerowa obowiązuje w wieku od 10 do
              18 lat ( wydaje ją teraz tylko dyrektor szkoły). Jak jesteśmy pełnoletni to
              wystarczy dowód osobisty aby poruszać się rowerem lub motorowerem. Ale możemy
              wystawić honorową kartę rowerową oczywiście ze zdjęciem.
              • Gość: Zastępca Re: orany, IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 22:42
                Zdjęcie można przysłać na adres srd@szczecin.kwp.gov.pl
                • jottka jacek, jacek! 12.07.02, 22:52
                  to ja ci to załatwiłam!! :)) beze mnie na pewno by nikomu nie przyszedł do głowy
                  pomysł z Piękną Kartą Honorową :)
                  • Gość: JACEK Re: jacek, jacek! IP: 64.9.159.* 12.07.02, 23:56
                    jottka napisała:

> to ja ci to załatwiłam!! :)) beze mnie na pewno by nikomu nie przyszedł do głow
                    > y
                    > pomysł z Piękną Kartą Honorową :)
                    Jottka ty sie odwal, ty to teraz chcesz sie zalapac a sprawa jest honorowa!!!1 Pan Kapitan Kmetyk przyrzekl mi karte i
                    w koncu dzieki naszemu zastepcy nasze organy slowa dotrzymaja !!!!
                    Ty, ja sie naprawde bardzo ciesze, jak jakie dziecko czy co!!!!! WOW!!!!!!
                • Gość: JACEK Re: orany, IP: 64.9.159.* 12.07.02, 23:52
                  Bardzo sie ciesze !!!! Zaraz bede zdjecie wysylal. Prosze tylko pi powiedziec jakie informacje oprocz zdjecia
                  powinienem przeslac i czyje imie w emailu do komendy wstawic by email we wlasciwe rece dotarl???

Super wiadomosc,bede mial solidnie wyczekana karte rowerowa!!!
                  Ps czy dobrze pamietalem nazwizko Pana Kapitana Kmetyka?????
                  • franekkk Re: orany, 13.07.02, 00:24

kecaj dawaj zdjecie na moja skrzynke ja ci wystawie karte deklowou
                    i co?? bedziesz latwowiernym poludniowcom wciskal ze to paszport marsjanski??
                    • jottka jacek, 13.07.02, 00:51
                      nie dawaj mu zdjęcia! on usiłuje je tak podstępem od ciebie wyłudzić, a potem
                      powiesi na ścianie i będzie się zachwycał :))
                      • Gość: JACEK Re: jacek, IP: 64.9.159.* 13.07.02, 00:55
                        Moja fota dla franka to nic specjalnego, takie zwykle zdjecie mojej geby..........dwie polkule i przedzial pionowy wew
                        srodku !!! ;-)))))
                        • franekkk Re: jacek, 13.07.02, 00:59

znaczy sie ksiezyc w pelni
                          wiedzialem
                          ale bez sensu to juz nie bedzie na formularzu sprzed 30m lat
                          zreszta wyobraz sobie wracasz do domu po podstawowce a tam mail od komendanta z
                          data 1972 zebys zeskanowal i przyslal
                          boze ja znowu jakies glupoty pisze
                          mikus ma gips
                          a ja kaftan
                          • Gość: JACEK Re: jacek, IP: 64.9.159.* 13.07.02, 01:14
                            Teraz widimo kto w chacie zadzi, mikus!!! ;-)))))
                            przyznaj sie ze zazdroscisz mi mojej karty rowerowej, jak przyjade do szczecina to ci pokaze ze nawet karte
                            kredytowa sobie zalatwie uzywajac mojej niwej karty rowerowej jako dowodu tozsamosci. ;-)))))
                            i se NOWY rower kupie z ta karta!!!!!!
                          • jottka Re: jacek, 13.07.02, 01:20
                            na moje oko to nie kaftan, tylko się es-fi przeczytałeś i już jesteś przegryziony
                            na drugą stronę :))
                            • Gość: JACEK Re: jacek, IP: 64.9.159.* 13.07.02, 01:57
                              Ok, na tyle, nie rozwalajmy tego watu Zastepcy.Jak mi mojej zasluzonej karty rowerowej nie zalatwi, to wtedy
                              Zastepcy pokazemy , sile woli ludu!!!!!!!

• Gość: JACEK Re: jacek, IP: 64.9.159.* 15.07.02, 15:29
                                Dostalem email od zastepcy!!!! Facet zalatwi mi moja karte rowerowa !!!! Powaga !!!!!!
                                Ale bede szpanowal majac pierwsza honorowa karte rowerowa w szczecinie,nie szurkowski, nie szozda...tylko
                                JACEK !!!!!1 ha !!!!
                                • jottka jacek, gratulacje :) 15.07.02, 19:53
                                  no wezruszeni jesteśmy szczerze, wiedząc że wreszcie przestaniesz być piratem
                                  drogowym :)))

czy nie mógłbyś - po otrzymaniu Cennego Dokumentu - zeskanować go i rozesłać do
                                  twych licznych forumowych przyjaciół? :) byśmy sobie popatrzyli z podziwem
                                  • Gość: JACEK Re: jacek, gratulacje :) IP: 64.9.159.* 15.07.02, 20:20
                                    Oczywiscie ze zeskanuje, zanim wew ramke wewprawie !!!! Zobaczycie tylko scan bo oryginal bedzie sprzedany za
                                    nastepne trzydziesci lat na aukcji ( za trzy mil dolcow) !!!!!!!!!!!

• Gość: JACEK Re: jacek, IP: 64.9.159.* 15.07.02, 15:31
                                Dostalem email od zastepcy!!!! Facet zalatwi mi moja karte rowerowa !!!! Powaga !!!!!!
                                Ale bede szpanowal majac pierwsza honorowa karte rowerowa w szczecinie,nie szurkowski, nie szozda...tylko
                                JACEK !!!!!1 ha !!!!
    • etaxi Re: Droga nad morze 15.07.02, 19:48

> Szczecin, dnia
      > 11 lipca 2002 roku
      > Komunikat specjalny
      > Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Szczecinie
      itd...
      >>> .
      Bezpiecznego powrotu z nad morza. Proszę ograniczyć prędkość a zostanie do
      500
      złotych więcej w kieszeni. Nie wyprzedzać na trzeciego.
      Podkom. Grzegorz Sudakow Zastępca SRD KMP w Szczecin

BRAWO, BRAWO, BRAWO.

...MIAŁEM ODWAGĘ JECHAC TRZYNASTEGO LIPCA I CHOĆ BYŁY RADIOWOZY
      WIDOCZNE I DZIAŁAJĄCE TO NADAL NA TRZECIEGO BYŁO DUŻO JADĄCYCH. Dlatego też
      przez kieszeń do rozumu.

I dzięki za nową wiadomość o kartach rowerowych. Nie wiedzieliśmy,
      że po 18-tce wystrczy tylko dowód osobisty.

Pzdr
    • Gość: lachman Re: Droga nad morze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 22:05

> Przykład z dnia dzisiejszego na ul. Zwierzynieckiej dziś ukarano 35
      kierujących
      >
      > za przekroczenie prędkości na sumę 5500 zł. Na 50 km/h jechali 80-110 km/h .
      > Bezpiecznego powrotu z nad morza. Proszę ograniczyć prędkość a zostanie do
      500
      > złotych więcej w kieszeni. Nie wyprzedzać na trzeciego.

Przykład z dnia wczorajszego - droga nr 3, Babigosz - Miękowo, kolumna aut
      jedzie 10-15 km/h, a w krzakach stoi policjant z motocyklem i mierzy prędkość.
      Geniusz! Tymczasem przed jego nosem wykonywane są najróżniejsze formy manewru
      wyprzedzania, ale on twardo mierzy. Ciekawe ile miał rekordzista... Pewnie z 60.

A Zwierzyniecka: Trudno się dziwić, że na drodze z trzema pasami (fakt: do
      centrum są dwa) nikt normalny nie chce jechać 50 km/h. Osobiście zwalniam tam
      TYLKO dlatego, że często stoi tam radar. Ja proponuję, żeby policja, zamiast
      łatwym wypełnianiem państwowej czy wojewódzkiej kasy, zajęła się poważniejszymi
      zagrożeniami, np. przejeżdżaniem na czerwonym świetle. Polecam skrzyżowanie
      Wojska Polskiego - Traugutta (kierunek do centrum) - na każdej zmianie świateł
      gwarantuję trzech delikwentów, no i oczywiście Plac Zwycięstwa - Wojciecha
      (przy kościele). Ale łatwiej stać w krzakach na bezsensownej 50-tce.
      Pozdrowienia dla rekordzisty ze Zwierzynieckiej :-)
      • Gość: Zastępca Re: Droga nad morze IP: 212.14.18.* 16.07.02, 10:15
        Co do Zwierzynieckiej to uważam że stanie tam z radarem jest zasadne, gdyż
        dochodzi tam bardzo często do wypadków drogowych i potrąceń pieszych. W tej
        chwili przeglądam akta dochodzeń przed zatwierdzeniem akurat wpadł mi wypadek z
        ul. Zwierzynieckiej. 8 czerwca 2002 rok godzina 21.50 kierująca sam. Osobowym
        Toyota Yaris na skrzyżowaniu ul. Zwierzynieckiej z Niedźwiedzią zderzyła się z
        samochodem Peugeot 406. W wyniku zderzenia sam. Toyota jadąc dalej uderzył w
        słup latarni ulicznej. Ślady blokowania kół 30 metrów. Oczywiście bezpośrednia
        przyczyna nie ustąpienie pierwszeństwa ale gdyby Peugeot jechał z mniejszą
        prędkością to 5 osób nie wylądowało by w szpitalu.

Na Plac Zwycięstwa skierowaliśmy patrol, głównym zadaniem jest dyscyplinowanie
        pieszych ale oczywiście zwracamy uwagę na czerwone światło dla ruchu kołowego.

Z analizy jednoznacznie wynika że najwięcej wypadków jest na prostych odcinkach
        dróg gdzie kierowcy przekraczają prędkość.

Fotoradar sukcesywnie przemieszczamy w różne miejsca, również w centrum
        Szczecina.

Aktualnie Łukasińskiego, Szeroka i Reduty Ordona

Przez stację słyszę czerwony Lanos 76 km/h (fotoradar ul,Łukasińskiego)
        • Gość: Zastępca Re: Droga nad morze IP: 212.14.18.* 16.07.02, 11:12
          > Aktualnie Łukasińskiego, Szeroka i Reduty Ordona
          >
          > Przez stację słyszę czerwony Lanos 76 km/h (fotoradar ul,Łukasińskiego)

Prostuję fotoradar stoi ul. Reduty Ordona (na Szerokiej i Łukasińskiego roboty
          drogowe)
          • etaxi Re: fotoradar / Reduty Ordona 16.07.02, 14:06

fotoradar stoi ul. Reduty Ordona (na Szerokiej i Łukasińskiego roboty
            > drogowe)

Dziękujemy w imieniu kolegów taksówkarzy, to nie znaczy że jest źle. Po prostu
            nawet ta informacja naszych kolegów powstrzymuje na jakiś czas. A chyba o to
            chodzi.
        • Gość: rsad Re: Droga nad morze IP: *.pbks.pl 16.07.02, 15:46

> Na Plac Zwycięstwa skierowaliśmy patrol, głównym zadaniem jest
          dyscyplinowanie
          > pieszych ale oczywiście zwracamy uwagę na czerwone światło dla ruchu
          kołowego.

To durne czerwone na przejściu przez torowisko przy kościele garnizonowym?

rsad
          • Gość: Zastępca Re: Droga nad morze IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 20:57
            Oczywiście że nie. Patrol będzie bliżej Bramy Portowej, gdyż często tam
            wjeżdżają na skrzyżowanie przy czerwonym świetle(nawet autobusy) dotyczy to
            prawoskrętu.
            • Gość: rsad Re: Droga nad morze IP: *.pbks.pl 17.07.02, 08:36
              A to rozumiem.
              A wracając do kościoła Garnizonowego - czy te światła przez torowisko muszą tam
              być ewentualnie tak działać?

rsad
              • Gość: Zastępca Re: Droga nad morze IP: 212.14.18.* 17.07.02, 15:41
                Wiemy o tej sytuacji. Zgłosiliśmy ww. problem do ZDiTM w Szczecinie.
                Prawdopodobnie zostanie wymieniony sterownik.
                • Gość: rsad Światła przy kościele Garnizonowym IP: *.pbks.pl 18.07.02, 09:14

> Wiemy o tej sytuacji. Zgłosiliśmy ww. problem do ZDiTM w Szczecinie.
                  > Prawdopodobnie zostanie wymieniony sterownik.
                  Przydałoby się, bo teraz chyba nikt nie zwraca uwagi na te światła, a co za tym
                  idzie mniej uwagi zwraca się na same tramwaje.

rsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka