Dodaj do ulubionych

Most moich marzen

IP: *.bauboden.com, 19.07.02, 14:24
Kurier:
"Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, inwestorzy zachodni zainteresowani są
projektem budowy mostu wysokowodnego, który połączyć by miał Police i Świętą.
Most byłby częścią tzw obwodnicy zachodniej Szczecina. Przeprawa w okolicach
Świętej znacznie ułatwiłaby komunikację w regionie Szczecina oraz okolicznych
przejść granicznych.
Obwodnica i most byłyby imponującymi inwestycjami. Koszt sześćdziesięciu
kilometrów autostradowej obwodnicy to setki milionów złotych. Wartość drugiej
inwestycji - budowy mostu o wysokości około 50 metrów (tak wysoki jest np.
most nad cieśniną między Danią i Szwecją) jest jeszcze niewiadomą. Jasne jest
natomiast, że budowa tak wielkiej konstrukcji pochłonie również setki
milionów złotych a może nawet dolarów.
W Urzędzie Gminy w Policach dowiedzieliśmy się, że projektem budowy
wysokowodnego mostu zainteresowane są firmy ze Stanów Zjednoczonych i Kanady.
Do realizacji tego przedsięwzięcia jest jednak jeszcze bardzo daleko. Po
pierwsze, z powodów finansowych: aby uzyskać dostęp do środków budżetowych,
należałoby wcześniej nadać tej drodze status drogi krajowej. Po drugie, w
miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego uwzględniono przeprawę
promową a nie most.
Na razie gmina Police zwróciła się do Urzędu Morskiego w Szczecinie o podanie
parametrów, którymi powinien charakteryzować się most nad torem wodnym.
Parametry mostu muszą uwzględniać ruch statków pełnomorskich.
Koszt budowy niemal 60- kilometrowego odcinka dwujezdniowej drogi wraz z
przeprawą promową będzie ogromny. Tańsza od mostu będzie z pewnością
przeprawa promowa. Razem z układem dróg dojazdowych budowa pochłonie 107 mln
złotych. Realizację obejścia zachodniego Szczecina zaplanowano wstępnie w
trzech częściach. Budowa piewrwszego odcinka od autostrady A-6 do Dołuj (18
km) będzie kosztować około 145 mln złotych, drugiego - do Polic (25 km) - 200
mln złotych, i trzeciego - od Świętej do skrzyżowania z drogą nr 3 w
okolicach Goleniowa (15 km) - 120 mln złotych.
Niebagatelne koszty poniesie inwestor na wykup gruntów. Są to w większości
drogi i prywatne grunty. Koszty zwiększą ponadto zabezpieczenia ekologiczne,
w tym przepustów dla zwierząt, ogrodzeń i ekranów akustycznych.
Wiele wskazuje jednak na to, że przedsięwzięcie to nie zostanie szybko
zrealizowane. Resort transportu nie umieścił projektu budowy obwodnicy
zachodniej na liście inwestycji centralnych ze względu na zbyt małe natężenie
ruchu. A natężenie ruchu jest niewielkie, gdyż nie ma drogi i przeprawy."

Do tego artykulu dodam ze ten most znalazl by sie na przedluzenieu aktualnie
budowanej niemieckiej autostrady A20, przbudowywanego przejscia w Lubieszynie
i zaplanowanej zachodniej obwodnicy miasta. Jest to transeuropejska droga via
Hanseatica i jako taka moze liczyc na spore dotacje z UE. Tylko trzeba o nie
wystapic i umiejetnie wykorzystac.
Obserwuj wątek
    • bbury Re: Most moich marzen 19.07.02, 14:33
      no cóż zamieścili nawet qasi fotki tego mostu :)
      Ale mam do Ciebie takie pytanie - ile bliżej by było tamtędy nad morze dajmy na
      to ze śródmieścia ???
      • Gość: mike102 Re: Most moich marzen IP: *.bauboden.com, 19.07.02, 15:46
        bbury napisał:

> no cóż zamieścili nawet qasi fotki tego mostu :)
        > Ale mam do Ciebie takie pytanie - ile bliżej by było tamtędy nad morze dajmy
        na to ze śródmieścia ???

widzialem wyliczenia ze do lotniska w Goleniowie byloby ok. 10 km. blizej.
        bardzo wazne jest to ze caly transport chemikaliow z Polic nie szedlby juz
        przez miasto.
        nad morze byloby wyraznie blizej nie tylko te srodmiescia ale przede wszystkim
        z dzielnic polnocnych i pln.-zach. miasta - a te rozwijaja sie najdynamiczniej
        w ostatnich latach (nie wspominajac juz o drodze np. z Polic, Trzebiezy czy N.
        Warpna).
        tranzyt z RFN praktycznie omijalby Szczecin od poludnia (z Kolbaskowa) i od
        polnocy (z Lubieszyna).
        miasto mialoby kompletny "ring" i byloby to pelne rozwiazanie drogowe na miare
        miasta europejskiego.
        • Gość: JACEK Re: Most moich marzen IP: 64.9.159.* 19.07.02, 16:06
          Co do tych "ringow" do okola miasta, to np my tu mamy dwa 610 i beltway 8 ( ta jest prywatnie fundowana i platna w
          40% ) sa one olbrzymim ulatwieniem dla kierowcy i odciazeniem dla miasta ( 70 % ludzi w houston spedza ok 40 min
          w samochodzie tylko w drodze do pracy)
      • Gość: JACEK Re: Most moich marzen IP: 64.9.159.* 19.07.02, 15:49
        Ajak tak glupio zapytam, ile teraz czasu zabiera by np ze srodmiescia dojechac nad morze??? Powaznie pytam bo nie
        pamietam, ja tutaj mam 75 mil do Galveston nad zatoka meksykanska, ok godziny z hakiem jazdy!!!
        • Gość: mike102 Re: Most moich marzen IP: *.bauboden.com, 19.07.02, 15:56
          Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Ajak tak glupio zapytam, ile teraz czasu zabiera by np ze srodmiescia
          dojechac
          > nad morze??? Powaznie pytam bo nie
          > pamietam, ja tutaj mam 75 mil do Galveston nad zatoka meksykanska, ok godziny
          z hakiem jazdy!!!

Najblizej jest Dziwnow. Jakies 1 godz. 15 min. Mowimy realistycznie, bo w nocy
          to mozesz i w 50 minut.
          • Gość: JACEK Re: Most moich marzen IP: 64.9.159.* 19.07.02, 16:02
            WOW, godzina i 25 min!!! super, jak to pisal pakuz , ze gdzie sie morze konczy??? prawie gdzies tam przy elevatoren
            Eva ;-))))))))))))))))))
            • duo1 Re: Most moich marzen 19.07.02, 16:11
              Gość portalu: JACEK napisał(a):

> WOW, godzina i 25 min!!! super

ciiiiii.... sza! bo jeszcze Ania przeczyta i bedzie kazala progi na
              expresowce montowac ;-)))

a tak na powaznie, to po otwarciu mostu pionierow czas dojazdu nad morze
              wyraznie sie skrocil, chociaz przez caaale miasto i tak sie trzeba przebic
              zataczajac przy okazji calkiem niezle kolo (rzut okiem na mape) Przeprawa
              police - swieta bylaby na prawde wielkim ulatwieniem nie tylko dla tranzytu ale
              rowniez dla znacznej czesci mieszkancow naszego miasta. szkoda tylko ze kwoty
              padajace w cytowanym przez mike'a artykule sa tak kosmiczne jak na warunki
              naszego regionu i panstwa. mam nadzieje ze nie wyjdzie z tego np. platny
              przejazd przez most, bo wtedy ruch bylby mizerny a nie o to przeciez chodzi...
              • Gość: JACEK Re: Most moich marzen IP: 64.9.159.* 19.07.02, 16:22
                Tutaj sie nie zgadzam, na calym swiecie platne trasy czy mosty nie maja problemu z ruchem wrecz odwrotnie, nawet
                korki sie zdarzaja, szczegolnie przy stacjach oplat. Wiele miast wprowadzilo tzw EZTAG przylepiasz se to cudo do
                szyby i przejezdasz bez stania w kolejce do kasy,EZTAG sa czytane przez kamery, info wyslane do compa ten
                wysle info do twojej karty kredytowej i juz jestes lzejszy o pare dolcow ale za to o niebo szybszy.
                Jestem przekonany ze jak most czy trasa jest wybudowana w madry sposob i oszczedzi kierowcy czasu, wielu z
                nas bedzie wolalo wydac pare zlotych i dobrnac do celu szybciej!!!!
                • Gość: ZetKa Re: Most moich marzen IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 16:25
                  > Tutaj sie nie zgadzam, na calym swiecie platne trasy czy mosty nie maja
                  NA SWIECIE. W Polsce problem bedzie, ze istnieje bezplatny, wiec czemu mam
                  jechac platnym? I wylozy sie pieniadze, a efektow nie bedzie :<

> w EZTAG przylepiasz se to cudo do
                  > szyby i przejezdasz bez stania w kolejce do kasy,
                  Az mi sie przypomina: POLAK POTRAFI ;>
                  • Gość: JACEK Re: Most moich marzen IP: 64.9.159.* 19.07.02, 16:32
                    Pomysl w ten sposob, o ile wiecej jest w polsce samochodow dzisiaj niz powiedzmy 10 lat temu??? Teraz tak ,
                    powiedzmy ze budowa trasy i mostu zabierze 5-10 lat , tak wiec za dziesiec lat bedziesz mial nowy typ kierowcy.Ten
                    co ma dziesiec i pietnascie lat dzisiaj bedzie za dziesiec lat 50% wszystkich kierowcow i wierz mi jego percepcja
                    bedzie o wiele inna od naszej dzisiejszej, on wliczy sobie oplate za przejazd do domowego budzetu i bedzie to chleb
                    powszedni .
                  • Gość: mike102 oplty IP: *.bauboden.com, 19.07.02, 16:37
                    Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > Tutaj sie nie zgadzam, na calym swiecie platne trasy czy mosty nie maja
                    > NA SWIECIE. W Polsce problem bedzie, ze istnieje bezplatny, wiec czemu mam
                    > jechac platnym? I wylozy sie pieniadze, a efektow nie bedzie :<
                    >
                    > > w EZTAG przylepiasz se to cudo do
                    > > szyby i przejezdasz bez stania w kolejce do kasy,
                    > Az mi sie przypomina: POLAK POTRAFI ;>

Ten bajer o ktorym mowi Jacek tez mialem. Mozna bylo przejechac przejazdem
                    gdzie sie placilo keszem albo pod czytnikiem i wtedy sciagalo z karty
                    kretytowej.
                    Ceny za przejazdy mostow nowojorskich byly smieszne.

A co do odplatnoci to tylko Niemcy sa tym ewenementem w Europie ze maja
                    wszystko za friko. W Austrii i Szwajcarii np. placisz za mosty i tunele. W
                    wiekszosci krajow za autostrady na punktach albo jak w Czechach - wykupujesz
                    winetke.

Czy most odplatny bylby bez sensu? Nie zgadzam sie. Po pierwsze wygoda, po
                    drugie oszczednosc czasu i paliwa. Jesli moglbym skrocic droge o 10 km (w moim
                    przypadku o wiecej bo mieszkanie mam na Zelechowie) to bylbym sklonny zaplacic
                    do ok. 2 zl. I tak mi sie to zworoci na paliwie.

A taka oplata bylaby juz calkiem przyzwoita - zwazywszy ze Stalexport za
                    przejazd ok. 60 km autostrady Katowice-Krakow bierze 11 zl, i z planowalnej
                    liczby 10.000 pojazdow miesiecznie zrobilo sie ponad 20.000 (mimo ze mozna
                    sobie pojechac dziadowska ale bezplatna trasa)!!!

Oczywiscie odplatny tylko jesli to mialoby zagwarantowac jego powstanie.
                    • Gość: ZetKa Re: oplty IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 16:48
                      > Ten bajer o ktorym mowi Jacek tez mialem. Mozna bylo przejechac przejazdem
                      > gdzie sie placilo keszem albo pod czytnikiem i wtedy sciagalo z karty
                      > kretytowej.
                      > Ceny za przejazdy mostow nowojorskich byly smieszne.
                      Nie przejmuj sie, i tak Polacy sklonni byliby podrabiac ;>
                      btw ciekawostka: w Szczecinie tpsa sie wkurzyla, i powymieniala w CALYM
                      Szczecinie automaty telefoniczne na chipowe, bo za duzo bylo podrabianych kart
                      magnetycznych. W Lodzi ta akcja dotyczyla tylko akademikow, w Warszawie -
                      wogole.
                      Czyzby raczej "Szczecinianin potrafi" ;>

> do ok. 2 zl. I tak mi sie to zworoci na paliwie.
                      Niektorzy beda widzieli tylko te dwa zlote - taka polska mentalnosc.
                      Btw Mike wreszcie znowu wydozowal jakies informacje na swoj temat. Jeszcze 20
                      lat, i moze bedzie wiadomo, gdzie pracujesz ;>

> liczby 10.000 pojazdow miesiecznie zrobilo sie ponad 20.000 (mimo ze mozna
                      > sobie pojechac dziadowska ale bezplatna trasa)!!!
                      A dane statystyczne jak zwykle mowia za siebie, choc przy twoim wyszukiwaniu to
                      przestaje nawet statystykom wierzyc ;>
          • Gość: ZetKa Re: Most moich marzen IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 16:04
            > Najblizej jest Dziwnow. Jakies 1 godz. 15 min. Mowimy realistycznie, bo w
            nocy
            > to mozesz i w 50 minut.
            To sa "normalne" warunki. Jednak 90% samochodow nie jezdzi w normalnych
            warunkach tylko: piatek, godz. 17-20 w kierunku nad morze, niedziela wieczorem
            w kierunku od morza. Wtedy to ten odcinek 100 km w 1,5 godziny graniczy z
            cudem...
            Zreszta, nawet w tygodniu czasem mielismy z tym problemy...
            • Gość: mike102 Re: Most moich marzen IP: *.bauboden.com, 19.07.02, 16:17
              Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > Najblizej jest Dziwnow. Jakies 1 godz. 15 min. Mowimy realistycznie, bo w
              > nocy
              > > to mozesz i w 50 minut.
              > To sa "normalne" warunki. Jednak 90% samochodow nie jezdzi w normalnych
              > warunkach tylko: piatek, godz. 17-20 w kierunku nad morze, niedziela
              wieczorem
              > w kierunku od morza. Wtedy to ten odcinek 100 km w 1,5 godziny graniczy z
              > cudem...
              > Zreszta, nawet w tygodniu czasem mielismy z tym problemy...

za normalne warunki przyjmuje wszystkie dni w roku poza letnimi weekendami :-)))
              • Gość: ZetKa Re: Most moich marzen IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 16:23
                > za normalne warunki przyjmuje wszystkie dni w roku poza letnimi weekendami :-
                ))
                No, ja troche inaczej, choc te twoje tez sie kwalifikuja:
                ja myslalem o letnich, ale takich dniach/godzinach, ze nie widac, ze sa
                letnie ;>
                (czyli jak ludzie sa albo jeszcze w pracy i mysla, jak sie wyrwac nad morze,
                albo leza na plazy i mysla, jak ich szef sobie radzi bez ich najwazniejszego
                pracownika ;>
    • Gość: ZetKa Re: Most moich marzen... byle wiszacy!!! IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 16:06
      Wiem, jest drozszy, ale jak pomysle o moscie swietokrzyskim w Warszawie, i
      pomysle, ze w Policach moglby byc piekniejszy...
      (a czy istnieja taka kategoria: piekniejszy niz swietokrzyski?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka