Dodaj do ulubionych

miejsce rozprawy rozwodowej

IP: *.szczecin.mm.pl 29.06.05, 22:55
Czy ktoś może udzielić mi rady, czy można zmienić miejsce rozprawy rozwodowej
jeśli jedna ze stron mieszka w innym mieście?
I jaki ewentualnie trzeba podać powód?
Z góry thx zorientowanym za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: kapitanAS Re: miejsce rozprawy rozwodowej IP: *.iscnet.pl 29.06.05, 23:32
      powództwo ze stosunków małżenskich może być wytoczone wyłącznie przed sąd, w
      którego okręgu małżonkowie mieli ostatnie wspólne zamieszkanie, jeżeli jedna z
      nich jeszcze tam zamieszkuje. w braku tej podstawy właściwy jest sąd miejsca
      zamieszkania pozwanego. gdy i tej podstawy brak, właściwy jest sąd miejsca
      zamieszkania powoda.

czyli mogłabyś wytoczyc przed sądem własnego miejsca zamieszkania powództwo
      tylko w sytuacji, gdyby małżonek nie zamieszkiwał w okręgu sądu waszego
      ostatniego miejsca zamieszkania i nie miałby okreslonego miejsca zamieszkania
      (np. byłoby nieznane) ...więc nie bardzo widze szanse, poniewaz jest to
      właściwość należąca do kategorii"wyłączna".

• Gość: Lulu Re: miejsce rozprawy rozwodowej IP: *.szczecin.mm.pl 29.06.05, 23:52
        Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: kapitanAS Re: miejsce rozprawy rozwodowej IP: *.iscnet.pl 30.06.05, 00:21
        prosze :]
        niestety jutro egzamin..ups...dzis z postepowania cywilnego i ..wcale sie nie
        ciesz..;]
        • Gość: kapitanAS znaczy ja sie nie ciesze :P IP: *.iscnet.pl 30.06.05, 00:22
          jw
          • Gość: Lulu Re: znaczy ja sie nie ciesze :P IP: 212.160.165.* 30.06.05, 08:19
            Powodzenia na egzaminie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka