blackexit 03.09.05, 13:40 tylko jakos krotko. srednia zycia od 80 r. wzrosla dla kobiet o 5 lat a dla mezczyzn o 4,5. smiertelnosc niemowlat spadla z poziomu prawie afrykanskiego 25,6 do 7 na 1000. info za rzepa pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: statystyk Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.iscnet.pl 03.09.05, 13:46 cóż rado, marne to dla ciebie pocieszenie - frustraci i pieniacze o niskim poziomie wykształecenia żyją przecietnie kilka lat krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
kordzio1 Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 13:57 za to ze niektorym sie lepiej zylo kiedys, to jeszcze dlugo bedziemy musieli placic, byl to system wysoce nieefektywny i nieprorozwojowy, ale niektorym dobrze bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faker Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 14:37 A czy masz statystyki dot. II Rzeczypospolitej ? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 16:46 Gość portalu: faker napisał(a): > A czy masz statystyki dot. II Rzeczypospolitej ? jakies statystyki sa problem moze byc z I RP. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 16:50 Jesli chodzi o analfabetyzm tak 1918 - ok. 50% 1939 - >20% Sadzac o czytelnictwie ksiazek i periodykow w dzisiejszej Polsce to mozemy mowic chyba o regresie..(o analfabetyzmie funkcjonalnym nie wspominam celowo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eri Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.chello.pl 03.09.05, 17:56 tobie i większosci z tego forum żyło sie dobrze,ale za to teraz większości społeczeństwa jest żle...a wam dalej dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 18:43 Gość portalu: eri napisał(a): > tobie i większosci z tego forum żyło sie dobrze,ale za to teraz większości > społeczeństwa jest żle...a wam dalej dobrze albo nie umiesz czytac albo nie rozumiesz tego co z literek posladasz. moje dobrze jest z wielkim usmiechem. a czy mi bylo dobrze. wiesz jak ci wloza papu do buni, pokolysza i przewina to jest mozna by powiedziec niezle. czy nadal jest mi dobrze? nie narzekam, chociaz juz nikt mnie nie przewija. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Rozwoj medycyny IP: *.ias.bredband.telia.com 03.09.05, 18:48 Chyba nauka przez 25 lat poszla naprzod i we wszystkich normalnie funkcjonujacyh krajach w Europie smiertelnosc zmalala!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Rozwoj medycyny 03.09.05, 19:33 Gość portalu: ciekawa napisał(a): > Chyba nauka przez 25 lat poszla naprzod i we wszystkich normalnie funkcjonujacy > h > krajach w Europie smiertelnosc zmalala!!! nie sadze zeby zmalal np na bialorusi. a gdybnysmy ciagneli prl razem z jego przywodcami z pzpr do dzis bialorus bylaby dla nas oaza dobrobytu. smiertelnosc nie maleje dlatego ze rozwija sie medycyna tylko dlatego ze rosnie poziom cywilizacyjny ktorego opostep medyczny jest skladnikiem pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
kordzio1 Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 18:59 ta wybornie:) wprost plawie sie w luksusie, wypiescili za komuny rozne grupy spoleczne, teraz nie chca dac odebrac sobie przywilejow, a ktos na to musi placic!!! a dobrze to bylo wlasnie tym grupom, wolnosci moze nie bylo ale czy sie stoi czy sie lezy... i niektorym sie to podobalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.comnet.krakow.pl 03.09.05, 19:48 za PRL-u ci przy władzy ze wspólnego kotła brali ciągle, ale małą łyżeczką, teraz co cztery lata ekipa sie zmienia więc biorą chochlą aż się dławią. Robotnikom, rolnikom i ludziom słabo wykształconym za PRL-u napewno zyło sie o niebo lepiej, inteligencji gorzej,no chyba ,ze nosiła czerwony krawat. Najgorzej na transformacji skorzystali ci co nadstawiawiali karku zomowcom, najlepiej ci co roznosili ulotki a potem zostali internowani. Jednak najwiekszymi wygranymi są duchowni kościoła katolickiego, zgarneli wszystko co było możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 19:56 Gość portalu: H56 napisał(a): > za PRL-u ci przy władzy ze wspólnego kotła brali ciągle, ale małą łyżeczką, > teraz co cztery lata ekipa sie zmienia więc biorą chochlą aż się dławią. heniu powiedz cos z sensem nie jak lepper. > Robotnikom, rolnikom i ludziom słabo wykształconym za PRL-u napewno zyło sie o > niebo lepiej, tyle ze to wlansie bunty robotnicze trwaly od samego poczatku prl i w sumie ja obalily. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:07 "tyle ze to wlansie bunty robotnicze trwaly od samego poczatku prl i w sumie ja obalily. pozdrawiam black" ponieważ każdy miał nadzieję, że zostanie kapitalistą...a pracować będą inni... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:09 dyrgosia napisała: > "tyle ze to wlansie bunty robotnicze trwaly od samego poczatku prl i w sumie ja > > obalily. pozdrawiam black" > > ponieważ każdy miał nadzieję, że zostanie kapitalistą...a pracować będą inni. a tak glupio wyszlo ze najwiekszymi kapitalistami zostali pzprowcy. co to nawret o akcjach za jedyne 700 tys nie pamietaja. pozdrawiam black .. > Odpowiedz Link Zgłoś
kordzio1 Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:08 ta, kazdy chce sie tylko nachapac, kazdy polityk to zlodzie, itd. bla bla bla, a kto ich wybiera? my, wiec troche pretensji do siebie trzeba miec tez, kosciół, wyszedl za dobrze, a to co zlapal to nie chce puscic, ale do polityki to sie mieszaja i narzekaja jak sie chce jakis przywilej odebrac ze to walka z kosciolem i polskoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.comnet.krakow.pl 03.09.05, 20:25 judził ich kler i inteligenci, teraz się na nich wypieli. Zapomniałem dodać do wygranych kierownictwo PZPR które się uwłaszczyło na majątku narodowym a ich wykształcone w krajach zachodnich dzieci piastują najlepsze fuchy w budżetówce, i radach nadzorczych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:52 Gość portalu: H56 napisał(a): > judził ich kler i inteligenci, teraz się na nich wypieli. w 56 , 70 i 76 r. udzial kleru i inteliigentow byl znikomy bardzo a do solidarnosci obie te grupy wlaczyly sie juz po wybuchu strajkow. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Real Dobrze sie zylo w PRLu i teraz też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:38 Ja jestem zadowolony że robotnicy z "S" zrobili przełom. Dzieki temu żyje mi się jeszcze lepiej. I po co się spierać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klops Re: Dobrze sie zylo w PRLu i teraz też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:51 No właśnie, gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gardan Re: H56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 02:03 Gość portalu: H56 napisał(a): Jednak > najwiekszymi wygranymi są duchowni kościoła katolickiego, zgarneli wszystko co > było możliwe. A ten znowu swoje. To ma w medycynie swoją nazwę, wiesz? To jest mania. Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 Re: H56 04.09.05, 08:13 a, co, nie prawda ? teraz młodym się wciska ,ze rewolucja dokonała sie dzięki kościołowi i jego przywódcy. W każdym mieście jest ulica albo miejsce nazwane na cześć Popiełuszki i papieża, dlaczego nie czci sie prawdziwych bohaterów tamtych czasów. Troche ludzi zgineło,zmarło, kto dziś pamięta ich nazwiska, gdzie mają swoje ulice,place ? za to co druga ulica to jakiegoś świętego, papieża, biskupa, księdza. W każdym mieście, wiosce, kościół i plebania pieknie odnowione, każdy klecha tłusty, w wypasionej furze i zabezpieczeniem finansowym. Czarowników szkoli sie za państwowe pieniądze i leczy za darmo, zapewnia sie emerytury. Niech ich szlag ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: H56 IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.09.05, 08:55 Czy to prawda Czarny że mieszkasz w bloku wybudowanym przez komunistów? Wszak w okolicach niecki niebuszewskiej innych nie ma. I srasz do kibla z komunistycznego porcelitu. Jako człowiek światły, nienawidzący jakiś plastikowych krokodyli i okien - masz w domu stare drewniane, niedomykające się komunistyczne lub poniemeckie okna. Oczywiscie blok też masz nieocieplony styropianem - wszak jesteś przeciwnikiem blach i styropianów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: H56 IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 09:46 Ludzie kiedys chcieli kapitalizmu, bo widzieli co jest w sklepach na zachodzie.A teraz jak jest kapitalizm jakiś to chca, aby wszyscy mieli po tyle samo, pomimo tego,ze wszystko jest w sklepach.Ludzie przestańcie gadać głupoty z tym PRL. Kapitalizm to przede wszystkim inwencja twórcza ludzi, a kto takiej nie ma w rezultacie narzeka. Sorry.W kapitalizmie sa biedni i bogaci, bo ktos musi dla kogoś pracować.Inna sprawa, że w Polsce ludzie za mało zarabiaja, ale to już wina rządu jest i warunków jakie stwarza.Będzieci mieli tak jakich rzadzacych wybierzecie.Głosujcie na komune to bedzieci narzekac dalej. Ich popis juz się skonczył...trzeba czegos nowego, takich ludzi jak Balcerowicz - geniusz.Zycze wszystkim i sobie polepszenia sytuacji materialnej, wtedy i psychika będzie zdrowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: H56 IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.09.05, 09:58 Gość portalu: Adam napisał(a): Sorry.W kapitalizmie sa biedni i bogaci, bo ktos > musi dla kogoś pracować Poniewaz w twoim poście nie doczekałam sie zadnej recepty i określonego stanowska (na pewno nie jest twoją receptą określenie ze "bedziemy mieli rżąd taki jaki sobie wybierzemy" - mniemam że zupełnie nieznany jest w twoim krotkim zycium system polityczny i fiskalny "kapitalistycznych" krajow skandynawskich (najbliższych Polsce). Wiec określ się na kogo bedziesz głosował - wtedy odniesiemy sie do twoich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: H56 IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 12:46 szabadaba szabadaba szabadaba ...treśc tej piosenki była napisana w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: H56 04.09.05, 12:13 Gość portalu: zona pijaka napisał(a): > Czy to prawda Czarny że mieszkasz w bloku wybudowanym przez komunistów? Wszak w > > okolicach niecki niebuszewskiej innych nie ma. masz w domu stare drewniane, niedomykające się > > komunistyczne lub poniemeckie okna. .......................................................................... ..poniemiecki okna w bloku komunistów?chyba enerdowskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: H56 IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.09.05, 12:25 anamar napisała: > . > ..poniemiecki okna w bloku komunistów?chyba enerdowskie.... Badż pozdrowion za wnikliwe czytanie wszystkich moich postow. Choć (chodż) nie karzę, to Cię uczyć każę. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: H56 04.09.05, 12:32 Gość portalu: zona pijaka napisał(a): > anamar napisała: > > . > > ..poniemiecki okna w bloku komunistów?chyba enerdowskie.... > > Badż pozdrowion za wnikliwe czytanie wszystkich moich postow. Choć (chodż) nie > karzę, to Cię uczyć każę. .......................................................................... ......nie obraź się,ale na prawdę nie trzeba"wnikliwego czytania"żeby się zorientować,że to bełkot....jednak twego prawa do bełkotania nikt ci odebrać nie może,więc dalej....śmiało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: H56 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.09.05, 18:07 anamar napisała > ......nie obraź się,ale na prawdę nie trzeba"wnikliwego czytania"żeby się > zorientować,że to bełkot....jednak twego prawa do bełkotania nikt ci odebrać > nie może,więc dalej....śmiało.... A tak na marginesie, masz w ogole jakieś swoje ego, lub jakiekolwiek poglądy?. No oprócz oczywiście tego że w podstawowce nauczyli cie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: H56 05.09.05, 11:34 Gość portalu: zona pijaka napisał(a): > > A tak na marginesie, masz w ogole jakieś swoje ego, lub jakiekolwiek poglądy?. > No oprócz oczywiście tego że w podstawowce nauczyli cie czytać? ................................................................................ ....no to chyba różnie rozumiemy słowo"poglądy"...ja tam nigdy umiejętności czytania za"poglądy"nie uważałam,ale jeśli chcesz się w ten sposób dowartościować,to gratuluję!ty masz poglądy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka anamar - pusty bęben IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.09.05, 15:20 Mówisz że, oczywisście oprócz umiejętności czytania, jednak masz poglądy (no oprócz ześ Mucholubna - oboje po podstawówce). To przypomnij nam tu parę twoich inicjujących postów jako wyrazu twojej inteligencji, wyrazistych poglądów. Bo ja mam wiele (nawet tych głupich, prowokujacych). Powtarzam, jesteś pusty w poglądach jak bęben. Potrafisz tylko negowac - a to potrafi każdy głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: anamar 06.09.05, 21:13 Gość portalu: zona pijaka napisał(a): Bo > ja mam wiele (nawet tych głupich, prowokujacych). wydaje mi sie ze mas ztylko takie. nigdy nic sensownego w twoim wykonaniu nie przeczytalem i chyba tak juz pozostanie prawda? pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: anamar 06.09.05, 21:15 O, przepraszam. Pijaczka jest fajna szpara! i nie nudzi jak anamaryja Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: H56 04.09.05, 10:24 schutzengel1 napisał: > a, co, nie prawda ? teraz młodym się wciska ,ze rewolucja dokonała sie dzięki > kościołowi i jego przywódcy. W każdym mieście jest ulica albo miejsce nazwane > na cześć Popiełuszki i papieża, mozesz mi wskazac np w szczecinie i okolicznych miastach gdzie sa ulice popieluszki i JP II? dlaczego nie czci sie prawdziwych bohaterów > tamtych czasów. Troche ludzi zgineło,zmarło, kto dziś pamięta ich nazwiska, popieluszko np. W każdym mieście, wiosce, kościół i plebania pieknie > > odnowione, każdy klecha tłusty, w wypasionej furze i zabezpieczeniem > finansowym. glupi czy cos? pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska bleki 04.09.05, 19:01 u nas plac popiela zamienili na plac matki teresy - tez niepięknie Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 12:10 Gość portalu: H56 napisał(a): > Najgorzej na transformacji skorzystali ci co nadstawiawiali karku zomowcom, ...................................................................... .....heniu,jako były milicjant widać wiesz co mówisz,jednak nie można powiedzieć"najgorzej skorzystali".wiem,że w pracy język polski nie był ci potrzebny,ale mimo wszystko.... > najlepiej ci co roznosili ulotki a potem zostali internowani..................................................................... .......pewnie,to sama przyjemność...a przy okazji,oni nie nadstawiali karku zomowcom? > najwiekszymi wygranymi są duchowni kościoła katolickiego, zgarneli wszystko co > było możliwe......................................................................... .....mimo,że też nadstawiali karku zomowcom?ech,heniu,gdybyś to przewidział wcześniej,to popiełuszków byłoby więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 17:47 nasi robotnicy i solidarność walczyli o wszystko ale na pewno nie o kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 18:05 ale aby było to "wszystko" to musi być kapitalizm i demokracja ,nikt inny nic lepszego nigdy nie wymyslił a jak myślał że wymyslił to walczyli z nim i jego "wymysłem " predzej czy pózniej właśnie robotnicy , takie jest zycie taki jest świat. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 18:17 ale nasi chcieli "czego innego" a nie kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 18:45 ja_aska napisała: > ale nasi chcieli "czego innego" a nie kapitalizmu. no przecież mówię aby było "co inne " musi byc kapitalizm . Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 19:00 pamietasz: socjalizm TAK, wypaczenia NIE? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 19:10 powtarzam zawsze jak ktoś chciał wymyslić i wprowadzał coś innego niż kapitalizm to sie konczy bolesnym protestem robotników ,tak że nie ma czegoś takiego tak socjalizm bo nawet zachodnie wysoko rozwiniete formy pewnego rodzaju socjalizmu są poparte i oparte wielowiekowym czystym kapiatlizmem ,socjalizm(pewne formy) moze tylko koegzystować i współgrać (czerpać z niego) z kapitalizmem ,wszystko inne to utopijna dyktatura która konczy sie w najlepszym razie bankructwem panstwa jezeli nie tragedią. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 19:12 jak zwał tak zwał ale zrozum rozczarowanie robotników:) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 05.09.05, 00:09 ja_aska napisała: > jak zwał tak zwał ale zrozum rozczarowanie robotników:) każdy inteligetny rozumie rozczarowanie ,kazdy inteligetny rozumiał też że będzie musiało ono nastąpić ,takie jest dzikie prawo buszu (kapitalizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 20:21 ja_aska napisała: > pamietasz: socjalizm TAK, wypaczenia NIE? socjalizm to jedno wielkie wypaczenie natury czlowieka, gospodarki, kultury wszystkiego. ciebie np wypaczylo i tak juz zostalo. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.09.05, 18:19 piotr33k2 napisał: > ale aby było to "wszystko" to musi być kapitalizm i demokracja ,nikt inny nic > lepszego nigdy nie wymyslił a jak myślał że wymyslił to walczyli z nim i > jego "wymysłem " predzej czy pózniej właśnie robotnicy , takie jest zycie taki > jest świat. A słyszałeś o globaliźmie?, to taka wyższa forma kapitalizmu. Z tym że, ponieważ wymyślili go amerykanie, wiec niech tak zostanie, ze oni po wsze czasy beda spijali śmietankę. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 05.09.05, 11:35 ja_aska napisała: > nasi robotnicy i solidarność walczyli o wszystko ale na pewno nie o kapitalizm. ................................................................................ ..NASI?napieralskiego z olejniczakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi IP: *.comnet.krakow.pl 05.09.05, 11:54 jak narazie, to nie widzę widzę wielkiej różnicy. Na owoce transformacji trzeba poczekać jeszcze przynajmniej z dziesięć lat. Ana, Napieralski z Olejniczakiem to chyba Twoje pokolenie ? więc wiesz pewnie lepiej. Jeżeli juz piszecie o walce Solidarności, to kompromisem byłoby nazwanie tej rewolucji walką o demokrację. Nikomu w tamtych czasach nawet przez myśl nie przeszło, że PZPR odda władzę masom i dokona się przełom ustrojowy państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś