Dodaj do ulubionych

Dobrze sie zylo w PRLu

03.09.05, 13:40
tylko jakos krotko. srednia zycia od 80 r. wzrosla dla kobiet o 5 lat a dla mezczyzn o 4,5. smiertelnosc niemowlat spadla z poziomu prawie afrykanskiego 25,6 do 7 na 1000.
info za rzepa
pozdrawiam black
Obserwuj wątek
    • Gość: statystyk Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.iscnet.pl 03.09.05, 13:46
      cóż rado, marne to dla ciebie pocieszenie - frustraci i pieniacze o niskim
      poziomie wykształecenia żyją przecietnie kilka lat krócej.
      • kordzio1 Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 13:57
        za to ze niektorym sie lepiej zylo kiedys, to jeszcze dlugo bedziemy musieli
        placic, byl to system wysoce nieefektywny i nieprorozwojowy, ale niektorym
        dobrze bylo
    • Gość: faker Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 14:37
      A czy masz statystyki dot. II Rzeczypospolitej ?
      • blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 16:46
        Gość portalu: faker napisał(a):

> A czy masz statystyki dot. II Rzeczypospolitej ?

jakies statystyki sa problem moze byc z I RP. pozdrawiam black
      • swarozyc Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 16:50
        Jesli chodzi o analfabetyzm tak
        1918 - ok. 50%
        1939 - >20%
        Sadzac o czytelnictwie ksiazek i periodykow w dzisiejszej Polsce to mozemy
        mowic chyba o regresie..(o analfabetyzmie funkcjonalnym nie wspominam celowo)
    • Gość: eri Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.chello.pl 03.09.05, 17:56
      tobie i większosci z tego forum żyło sie dobrze,ale za to teraz większości
      społeczeństwa jest żle...a wam dalej dobrze
      • blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 18:43
        Gość portalu: eri napisał(a):

> tobie i większosci z tego forum żyło sie dobrze,ale za to teraz większości
        > społeczeństwa jest żle...a wam dalej dobrze

albo nie umiesz czytac albo nie rozumiesz tego co z literek posladasz. moje dobrze jest z wielkim usmiechem. a czy mi bylo dobrze. wiesz jak ci wloza papu do buni, pokolysza i przewina to jest mozna by powiedziec niezle. czy nadal jest mi dobrze? nie narzekam, chociaz juz nikt mnie nie przewija. pozdrawiam black
        • Gość: ciekawa Rozwoj medycyny IP: *.ias.bredband.telia.com 03.09.05, 18:48
          Chyba nauka przez 25 lat poszla naprzod i we wszystkich normalnie funkcjonujacyh
          krajach w Europie smiertelnosc zmalala!!!
          • blackexit Re: Rozwoj medycyny 03.09.05, 19:33
            Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Chyba nauka przez 25 lat poszla naprzod i we wszystkich normalnie funkcjonujacy
            > h
            > krajach w Europie smiertelnosc zmalala!!!

nie sadze zeby zmalal np na bialorusi. a gdybnysmy ciagneli prl razem z jego przywodcami z pzpr do dzis bialorus bylaby dla nas oaza dobrobytu. smiertelnosc nie maleje dlatego ze rozwija sie medycyna tylko dlatego ze rosnie poziom cywilizacyjny ktorego opostep medyczny jest skladnikiem
            pozdrawiam black
      • kordzio1 Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 18:59
        ta wybornie:) wprost plawie sie w luksusie, wypiescili za komuny rozne grupy
        spoleczne, teraz nie chca dac odebrac sobie przywilejow, a ktos na to musi
        placic!!! a dobrze to bylo wlasnie tym grupom, wolnosci moze nie bylo ale czy
        sie stoi czy sie lezy... i niektorym sie to podobalo
    • Gość: H56 Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.comnet.krakow.pl 03.09.05, 19:48
      za PRL-u ci przy władzy ze wspólnego kotła brali ciągle, ale małą łyżeczką,
      teraz co cztery lata ekipa sie zmienia więc biorą chochlą aż się dławią.
      Robotnikom, rolnikom i ludziom słabo wykształconym za PRL-u napewno zyło sie o
      niebo lepiej, inteligencji gorzej,no chyba ,ze nosiła czerwony krawat.
      Najgorzej na transformacji skorzystali ci co nadstawiawiali karku zomowcom,
      najlepiej ci co roznosili ulotki a potem zostali internowani. Jednak
      najwiekszymi wygranymi są duchowni kościoła katolickiego, zgarneli wszystko co
      było możliwe.
      • blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 19:56
        Gość portalu: H56 napisał(a):

> za PRL-u ci przy władzy ze wspólnego kotła brali ciągle, ale małą łyżeczką,
        > teraz co cztery lata ekipa sie zmienia więc biorą chochlą aż się dławią.

heniu powiedz cos z sensem nie jak lepper.

> Robotnikom, rolnikom i ludziom słabo wykształconym za PRL-u napewno zyło sie o
        > niebo lepiej,

tyle ze to wlansie bunty robotnicze trwaly od samego poczatku prl i w sumie ja obalily. pozdrawiam black

• dyrgosia Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:07
          "tyle ze to wlansie bunty robotnicze trwaly od samego poczatku prl i w sumie ja
          obalily. pozdrawiam black"

ponieważ każdy miał nadzieję, że zostanie kapitalistą...a pracować będą inni...
          • blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:09
            dyrgosia napisała:

> "tyle ze to wlansie bunty robotnicze trwaly od samego poczatku prl i w sumie ja
            >
            > obalily. pozdrawiam black"
            >
            > ponieważ każdy miał nadzieję, że zostanie kapitalistą...a pracować będą inni.

a tak glupio wyszlo ze najwiekszymi kapitalistami zostali pzprowcy. co to nawret o akcjach za jedyne 700 tys nie pamietaja.
            pozdrawiam black

..
            >
        • kordzio1 Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:08
          ta, kazdy chce sie tylko nachapac, kazdy polityk to zlodzie, itd. bla bla bla,
          a kto ich wybiera? my, wiec troche pretensji do siebie trzeba miec tez,
          kosciół, wyszedl za dobrze, a to co zlapal to nie chce puscic, ale do polityki
          to sie mieszaja i narzekaja jak sie chce jakis przywilej odebrac ze to walka z
          kosciolem i polskoscia
        • Gość: H56 Re: Dobrze sie zylo w PRLu IP: *.comnet.krakow.pl 03.09.05, 20:25
          judził ich kler i inteligenci, teraz się na nich wypieli. Zapomniałem dodać do
          wygranych kierownictwo PZPR które się uwłaszczyło na majątku narodowym a ich
          wykształcone w krajach zachodnich dzieci piastują najlepsze fuchy w budżetówce,
          i radach nadzorczych firm.
          • blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu 03.09.05, 20:52

> judził ich kler i inteligenci, teraz się na nich wypieli.

w 56 , 70 i 76 r. udzial kleru i inteliigentow byl znikomy bardzo a do solidarnosci obie te grupy wlaczyly sie juz po wybuchu strajkow.
            pozdrawiam black
            • Gość: Real Dobrze sie zylo w PRLu i teraz też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:38
              Ja jestem zadowolony że robotnicy z "S" zrobili przełom. Dzieki temu żyje mi
              się jeszcze lepiej. I po co się spierać ?
              • Gość: klops Re: Dobrze sie zylo w PRLu i teraz też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:51
                No właśnie, gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.
      • Gość: Gardan Re: H56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 02:03
        Jednak
        > najwiekszymi wygranymi są duchowni kościoła katolickiego, zgarneli wszystko co
        > było możliwe.

A ten znowu swoje. To ma w medycynie swoją nazwę, wiesz? To jest mania.
        • schutzengel1 Re: H56 04.09.05, 08:13
          a, co, nie prawda ? teraz młodym się wciska ,ze rewolucja dokonała sie dzięki
          kościołowi i jego przywódcy. W każdym mieście jest ulica albo miejsce nazwane
          na cześć Popiełuszki i papieża, dlaczego nie czci sie prawdziwych bohaterów
          tamtych czasów. Troche ludzi zgineło,zmarło, kto dziś pamięta ich nazwiska,
          gdzie mają swoje ulice,place ? za to co druga ulica to jakiegoś świętego,
          papieża, biskupa, księdza. W każdym mieście, wiosce, kościół i plebania pieknie
          odnowione, każdy klecha tłusty, w wypasionej furze i zabezpieczeniem
          finansowym. Czarowników szkoli sie za państwowe pieniądze i leczy za darmo,
          zapewnia sie emerytury. Niech ich szlag ......
          • Gość: zona pijaka Re: H56 IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.09.05, 08:55
            Czy to prawda Czarny że mieszkasz w bloku wybudowanym przez komunistów? Wszak w
            okolicach niecki niebuszewskiej innych nie ma. I srasz do kibla z
            komunistycznego porcelitu. Jako człowiek światły, nienawidzący jakiś
            plastikowych krokodyli i okien - masz w domu stare drewniane, niedomykające się
            komunistyczne lub poniemeckie okna. Oczywiscie blok też masz nieocieplony
            styropianem - wszak jesteś przeciwnikiem blach i styropianów.
            • Gość: Adam Re: H56 IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 09:46
              Ludzie kiedys chcieli kapitalizmu, bo widzieli co jest w sklepach na
              zachodzie.A teraz jak jest kapitalizm jakiś to chca, aby wszyscy mieli po tyle
              samo, pomimo tego,ze wszystko jest w sklepach.Ludzie przestańcie gadać głupoty
              z tym PRL. Kapitalizm to przede wszystkim inwencja twórcza ludzi, a kto takiej
              nie ma w rezultacie narzeka. Sorry.W kapitalizmie sa biedni i bogaci, bo ktos
              musi dla kogoś pracować.Inna sprawa, że w Polsce ludzie za mało zarabiaja, ale
              to już wina rządu jest i warunków jakie stwarza.Będzieci mieli tak jakich
              rzadzacych wybierzecie.Głosujcie na komune to bedzieci narzekac dalej. Ich
              popis juz się skonczył...trzeba czegos nowego, takich ludzi jak Balcerowicz -
              geniusz.Zycze wszystkim i sobie polepszenia sytuacji materialnej, wtedy i
              psychika będzie zdrowsza.
              • Gość: zona pijaka Re: H56 IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.09.05, 09:58
                Gość portalu: Adam napisał(a):
                Sorry.W kapitalizmie sa biedni i bogaci, bo ktos
                > musi dla kogoś pracować

Poniewaz w twoim poście nie doczekałam sie zadnej recepty i określonego
                stanowska (na pewno nie jest twoją receptą określenie ze "bedziemy mieli rżąd
                taki jaki sobie wybierzemy" - mniemam że zupełnie nieznany jest w twoim krotkim
                zycium system polityczny i fiskalny "kapitalistycznych" krajow skandynawskich
                (najbliższych Polsce).
                Wiec określ się na kogo bedziesz głosował - wtedy odniesiemy sie do twoich
                poglądów.
                • Gość: Adam Re: H56 IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 12:46
                  szabadaba szabadaba szabadaba ...treśc tej piosenki była napisana w Grecji.
            • anamar Re: H56 04.09.05, 12:13
              Gość portalu: zona pijaka napisał(a):

> Czy to prawda Czarny że mieszkasz w bloku wybudowanym przez komunistów? Wszak
              w
              >
              > okolicach niecki niebuszewskiej innych nie ma. masz w domu stare drewniane,
              niedomykające się
              >
              > komunistyczne lub poniemeckie
              okna. ..........................................................................
              ..poniemiecki okna w bloku komunistów?chyba enerdowskie....
              • Gość: zona pijaka Re: H56 IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.09.05, 12:25
                anamar napisała:
                > .
                > ..poniemiecki okna w bloku komunistów?chyba enerdowskie....

Badż pozdrowion za wnikliwe czytanie wszystkich moich postow. Choć (chodż) nie
                karzę, to Cię uczyć każę.
                • anamar Re: H56 04.09.05, 12:32

> anamar napisała:
                  > > .
                  > > ..poniemiecki okna w bloku komunistów?chyba enerdowskie....
                  >
                  > Badż pozdrowion za wnikliwe czytanie wszystkich moich postow. Choć (chodż)
                  nie
                  > karzę, to Cię uczyć
                  każę. ..........................................................................
                  ......nie obraź się,ale na prawdę nie trzeba"wnikliwego czytania"żeby się
                  zorientować,że to bełkot....jednak twego prawa do bełkotania nikt ci odebrać
                  nie może,więc dalej....śmiało....
                  • Gość: zona pijaka Re: H56 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.09.05, 18:07
                    anamar napisała
                    > ......nie obraź się,ale na prawdę nie trzeba"wnikliwego czytania"żeby się
                    > zorientować,że to bełkot....jednak twego prawa do bełkotania nikt ci odebrać
                    > nie może,więc dalej....śmiało....

A tak na marginesie, masz w ogole jakieś swoje ego, lub jakiekolwiek poglądy?.
                    No oprócz oczywiście tego że w podstawowce nauczyli cie czytać?
                    • anamar Re: H56 05.09.05, 11:34
                      >
                      > A tak na marginesie, masz w ogole jakieś swoje ego, lub jakiekolwiek
                      poglądy?.
                      > No oprócz oczywiście tego że w podstawowce nauczyli cie czytać?
                      ................................................................................
                      ....no to chyba różnie rozumiemy słowo"poglądy"...ja tam nigdy umiejętności
                      czytania za"poglądy"nie uważałam,ale jeśli chcesz się w ten sposób
                      dowartościować,to gratuluję!ty masz poglądy!!!
                      • Gość: zona pijaka anamar - pusty bęben IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.09.05, 15:20
                        Mówisz że, oczywisście oprócz umiejętności czytania, jednak masz poglądy (no
                        oprócz ześ Mucholubna - oboje po podstawówce). To przypomnij nam tu parę twoich
                        inicjujących postów jako wyrazu twojej inteligencji, wyrazistych poglądów. Bo
                        ja mam wiele (nawet tych głupich, prowokujacych).
                        Powtarzam, jesteś pusty w poglądach jak bęben. Potrafisz tylko negowac - a to
                        potrafi każdy głupi.
                        • blackexit Re: anamar 06.09.05, 21:13

Bo
                          > ja mam wiele (nawet tych głupich, prowokujacych).

wydaje mi sie ze mas ztylko takie. nigdy nic sensownego w twoim wykonaniu nie przeczytalem i chyba tak juz pozostanie prawda? pozdrawiam black
                          • swarozyc Re: anamar 06.09.05, 21:15
                            O, przepraszam. Pijaczka jest fajna szpara!
                            i nie nudzi jak anamaryja
          • blackexit Re: H56 04.09.05, 10:24
            schutzengel1 napisał:

> a, co, nie prawda ? teraz młodym się wciska ,ze rewolucja dokonała sie dzięki
            > kościołowi i jego przywódcy. W każdym mieście jest ulica albo miejsce nazwane
            > na cześć Popiełuszki i papieża,

mozesz mi wskazac np w szczecinie i okolicznych miastach gdzie sa ulice popieluszki i JP II?

dlaczego nie czci sie prawdziwych bohaterów
            > tamtych czasów. Troche ludzi zgineło,zmarło, kto dziś pamięta ich nazwiska,

popieluszko np.

W każdym mieście, wiosce, kościół i plebania pieknie
            >
            > odnowione, każdy klecha tłusty, w wypasionej furze i zabezpieczeniem
            > finansowym.

glupi czy cos?
            pozdrawiam black
            • ja_aska bleki 04.09.05, 19:01
              u nas plac popiela zamienili na plac matki teresy - tez niepięknie
      • anamar Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 12:10

> Najgorzej na transformacji skorzystali ci co nadstawiawiali karku
        zomowcom, ......................................................................
        .....heniu,jako były milicjant widać wiesz co mówisz,jednak nie można
        powiedzieć"najgorzej skorzystali".wiem,że w pracy język polski nie był ci
        potrzebny,ale mimo wszystko....
        > najlepiej ci co roznosili ulotki a potem zostali
        internowani.....................................................................
        .......pewnie,to sama przyjemność...a przy okazji,oni nie nadstawiali karku
        zomowcom?
        > najwiekszymi wygranymi są duchowni kościoła katolickiego, zgarneli wszystko
        co
        > było
        możliwe.........................................................................
        .....mimo,że też nadstawiali karku zomowcom?ech,heniu,gdybyś to przewidział
        wcześniej,to popiełuszków byłoby więcej...
        • ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 17:47
          nasi robotnicy i solidarność walczyli o wszystko ale na pewno nie o kapitalizm.
          • piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 18:05
            ale aby było to "wszystko" to musi być kapitalizm i demokracja ,nikt inny nic
            lepszego nigdy nie wymyslił a jak myślał że wymyslił to walczyli z nim i
            jego "wymysłem " predzej czy pózniej właśnie robotnicy , takie jest zycie taki
            jest świat.
            • ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 18:17
              ale nasi chcieli "czego innego" a nie kapitalizmu.
              • piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 18:45
                ja_aska napisała:

> ale nasi chcieli "czego innego" a nie kapitalizmu.
                no przecież mówię aby było "co inne " musi byc kapitalizm .
                • ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 19:00
                  pamietasz: socjalizm TAK, wypaczenia NIE?
                  • piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 19:10
                    powtarzam zawsze jak ktoś chciał wymyslić i wprowadzał coś innego niż
                    kapitalizm to sie konczy bolesnym protestem robotników ,tak że nie ma czegoś
                    takiego tak socjalizm bo nawet zachodnie wysoko rozwiniete formy pewnego
                    rodzaju socjalizmu są poparte i oparte wielowiekowym czystym
                    kapiatlizmem ,socjalizm(pewne formy) moze tylko koegzystować i współgrać
                    (czerpać z niego) z kapitalizmem ,wszystko inne to utopijna dyktatura która
                    konczy sie w najlepszym razie bankructwem panstwa jezeli nie tragedią.
                    • ja_aska Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 19:12
                      jak zwał tak zwał ale zrozum rozczarowanie robotników:)
                      • piotr33k2 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 05.09.05, 00:09
                        ja_aska napisała:

> jak zwał tak zwał ale zrozum rozczarowanie robotników:)
                        każdy inteligetny rozumie rozczarowanie ,kazdy inteligetny rozumiał też że
                        będzie musiało ono nastąpić ,takie jest dzikie prawo buszu (kapitalizmu).
                  • blackexit Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 04.09.05, 20:21
                    ja_aska napisała:

> pamietasz: socjalizm TAK, wypaczenia NIE?

socjalizm to jedno wielkie wypaczenie natury czlowieka, gospodarki, kultury wszystkiego. ciebie np wypaczylo i tak juz zostalo. pozdrawiam black
            • Gość: zona pijaka Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.09.05, 18:19
              piotr33k2 napisał:

> ale aby było to "wszystko" to musi być kapitalizm i demokracja ,nikt inny nic
              > lepszego nigdy nie wymyslił a jak myślał że wymyslił to walczyli z nim i
              > jego "wymysłem " predzej czy pózniej właśnie robotnicy , takie jest zycie
              taki
              > jest świat.

A słyszałeś o globaliźmie?, to taka wyższa forma kapitalizmu. Z tym że,
              ponieważ wymyślili go amerykanie, wiec niech tak zostanie, ze oni po wsze czasy
              beda spijali śmietankę.
          • anamar Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi 05.09.05, 11:35
            ja_aska napisała:

> nasi robotnicy i solidarność walczyli o wszystko ale na pewno nie o
            kapitalizm.
            ................................................................................
            ..NASI?napieralskiego z olejniczakiem?
            • Gość: H56 Re: Dobrze sie zylo w PRLu heniowi IP: *.comnet.krakow.pl 05.09.05, 11:54
              jak narazie, to nie widzę widzę wielkiej różnicy. Na owoce transformacji trzeba
              poczekać jeszcze przynajmniej z dziesięć lat. Ana, Napieralski z Olejniczakiem
              to chyba Twoje pokolenie ? więc wiesz pewnie lepiej. Jeżeli juz piszecie o
              walce Solidarności, to kompromisem byłoby nazwanie tej rewolucji walką o
              demokrację. Nikomu w tamtych czasach nawet przez myśl nie przeszło, że PZPR
              odda władzę masom i dokona się przełom ustrojowy państwa polskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka