Dodaj do ulubionych

jak się robi maślaki w occie?`

17.10.05, 22:54
czy zna ktoś prosty przepis?
Obserwuj wątek
    • Gość: dorka Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 23:04
      brawo dla tej Pani. a ja mam problem ze skypem bo mi antywir odrzuca. jutro
      zadzwonie.. zapytam mame z tymi maslakami, ale to dopiero jutro:-) pamietaj o
      HALI....
      • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:06
        1. o hali pamiętam.
        2. spytaj też o podgrzybki, bo może być różnica.
        3. i tak nie wiem jak skypa, syfa używać!
        • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:08
          u mnie skype dziala bardzo dobrze:-)
          • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:18
            miłe panie u mnie też:))))
            • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:28
              Jakis czas temu, dla zartu zaznaczylam znajomosc jezyka albanskiego. Alez sie
              ten skype rozdzwonil :-)
              • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:30
                i po arabsku rozmawiałaś:)
                • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:32
                  to nie byl arabski lecz albanski he he
                  • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:33
                    ja dopiero się cholerstwa uczę. i nie za dobrze mi idzie.
                    • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:36
                      a co tam się uczyć,zadzwoń do znajowego i rozmawiaj, można zrobić
                      konferencję,pogadać na czacie,wysłać plik :)
                      • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:37
                        nie wiem kto ze znajomych ma skypa. dorce nie działa.
                        • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:38
                          wpisz do wyszukiwarki nazwisko i miasto zamieszkania
                          • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:39
                            takie to łatwe? dziwne, skoro sama nie występuję pod swoim:)
                        • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:40
                          chcesz do mnie zadzwonic ? :-)
                          • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:41
                            pewnie:))
                            • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:42
                              albo nie bo mnie rozszyfrujesz:)))
                              • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:43
                                Tajemniczy Don Pedro z Krainy Deszczowcow ? :-)
                                • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:47
                                  mam Ciebie na Skypie:))))
                          • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:41
                            a mogę jutro???? :)
                            spać mi się chce a przez 2 ha walczyłam z instalacją netu. tylko jak cię
                            odnaleźć?
                            • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:43
                              nawet lepeij, bo ja tez jutro do roboty....
                              A mozna tu jakos prywatnie napisac ?
                              • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:44
                                jeżeli masz cyferki to cię znalazłam:) a prywatnie to można na pocztę:)
                                • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:46
                                  cyferki ? ale to chyba trafilas na falsstart. No i sie wydalo :-)
                                  Dobra, to wysle maila .
                              • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:45
                                asiu wpisz w narzędziach w szukaj znajomych MAMONIOWA i już:))))
                                • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 17.10.05, 23:46
                                  aż takim przygłupem nie jestem:)
                                  • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:47
                                    Ha, i tu sie mylicie, poniewaz okazuje sie, ze jednak mam innego nicka :-)
                                  • Gość: XXL Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:48
                                    no wiesz co nawet mi to przez myśl nie przeszło:)
                                    • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:53
                                      a jednak !:-)
                                  • Gość: mamoniowa Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.internet.v.pl 17.10.05, 23:56
                                    namiary wyslane !!
    • Gość: Ania Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 09:10
      Jak kto lubi ja robię /podgrzybki/ tak: do garnka wlewam w proporcjach pół na
      pół woda + ocet,dodaję ziele angielskie-kilka kulek, gorczycę kilkanaście
      kulek, kolendrę kilkanaście kulek, kilka kulek pieprzu, do smaku przyprawiam
      solą i cukrem dodaje jeszcze ciut świeżo zmielonej chili i pieprzu.To wszystko
      ciut gotuję na małym ogniu,dodaję grzyby i do słoika. W niedzielę robiłam, dziś
      próbowałam bardzo smaczne. PZDR Ania
      • dyrgosia Re: jak się robi maślaki w occie?` 18.10.05, 09:24
        Jaaska a co do tych maślaków ?
        • ja_aska gonia 18.10.05, 12:34
          flaszeczka
          • dyrgosia Re: gonia 18.10.05, 12:39
            wchodzę w to, maślaki sobie odpuszczę , bo mnie szkodzą na watrobę...
            • ja_aska Re: gonia 18.10.05, 12:48
              kiedy i gdzie? maślaki jeszcze nie gotowe.
            • ergie Re: gonia 18.10.05, 13:40
              dyrgosia napisała:

> wchodzę w to, maślaki sobie odpuszczę , bo mnie szkodzą na watrobę...

zawsze szkodzi zagrycha, wóda nigdy ;-)))
      • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 18.10.05, 12:33
        pól na pół zalewa? a nie za kwaśna będzie? a co z grzybami? gotujesz je? ile?
        • Gość: Ania Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 13:07
          Jak komu smakuje,jak napisałam,faktycznie jest dosc kwaśne, dlatego tez należy
          tyle wlac octu ile bedzie Ci pasowało. Wcześniej grzyby gotuję w osolonej
          wodzie, później je odcedzam przelewajac przez sito zimną wodą, a następnie
          wrzucam je do gotujacej marynaty i chwilę gotuję.Acha, jeszcze do wywaru na
          początku ze wzgledów estetycznych wygladu słoika z grzybkami kroję marchewkę w
          plasterki /jedną/ i cebulkę /jedną/ w krążki.
          • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 18.10.05, 13:22
            nikt mi jeszcze nie wspomniał o wrzucaniu grzybów do wywaru. pierwsze słyszę. a
            potem? zakręcone słoiki gotujesz?
            • Gość: Ania Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 13:30
              A ja wrzucam tak na chwilę widzę przy okazji czy wywaru mi starczy :),później
              do słoików i zakręcone gotuję.
              • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 18.10.05, 13:35
                pierwszy raz w życiu robię grzybki w occie i mam dużego stresa. skąd mam
                wiedzieć czy dany grzyb się nadaje? jak jest taki bardzo mokry to można go
                wrzucić czy nie?
                • Gość: Ania Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 14:05
                  O kur.ka!! Nie znasz sie na grzybach? Jeśli nie masz nikogo znajomego, kto się
                  na nich zna to przegotuj je z dwa razy ;).Jesli masz watpliwosci co do grzyba
                  to najbezpieczniej popatrz aby MIAŁ SITKO POD KAPELUSZEM, nastepnie jesli nie
                  jestes pewna czy to podgrzybek lub maslak/choć te są łatwo rozpoznawalne-i
                  kakie obślizgłe/ to musisz go lekko spróbować czyli dotknąć spód kapelusza jak
                  bedzie gorzki to go wyrzuć.
                  Co do "mokrości" grzybów - jak je ugotujesz /najlepiej malutkie całe a jak
                  wieksze to całe kapelusze/ w słonej wodzie to je wrzuc na durszlak, przelej
                  zimna woda niech obciekna chwile i juz jest ok.
                  • swantevit Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja sie 18.10.05, 14:07
                    stateczne matrony..
                    a nie seksualnie aktywne aktywistki..
                    :-)
                    • ja_aska svant 18.10.05, 14:44
                      chcę się przyszłościowo nauczyć. będę nęcić facetów na słoiczki:-)
                      • swarozyc Re: svant 18.10.05, 14:49
                        ja_aska napisała:
                        chcę się przyszłościowo nauczyć. będę nęcić facetów na słoiczki:-)
                        '''''''''''''''''
                        juz mi sie maslak maslaczy...
                      • Gość: Ania Re: svant IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 14:50
                        Muszę Ci powiedzieć kochana, że to skutkuje.A jak jeszcze ugotujesz goloneczkę,
                        która póxniej zapieczesz w warzywkach i polejesz piwkiem. Mniam, paluchy
                        lizać :)
                    • Gość: Ania Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 14:48
                      Tak masz rację, tylko Ci się wydaje :).Nieskromnie powiem, że jako atrakcyjna
                      brunetka,aktywna zawodowo,zodiakalny byk..itd... uważam, że to takie sexiarskie
                      te babcine rytuały, a ile myśli kłębi się w głóce przy gotowaniu powideł, ten
                      zapach sam prowokuje wyobraźnię cóż mozna z tymi powidłami uczynić ;) :)
                      uwielbiam te rytuały i sprzeczne z modą /powie ktoś/ kultywowanie tradycji
                      kulinarnych.
                      Pzdr An.
                      • swarozyc Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si 18.10.05, 14:58
                        Gość portalu: Ania napisał(a):
                        Nieskromnie powiem, że jako atrakcyjna
                        brunetka,aktywna zawodowo,zodiakalny byk..itd...
                        ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                        Tak tylko mowisz. Wyslij zdjecie..
                        • Gość: Ania Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 14:59
                          tak po próżnicy ;) podaj emaila to wyslę :)
                          • swarozyc Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si 18.10.05, 15:01
                            swarozyc@gazeta.pl..
                            nie moge sie doczekac..
                            Tylko nie zartuj i nie przesylaj schematu produkcji bieli tytanowej w Policach..
                          • swantevit Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si 19.10.05, 10:37
                            Gość portalu: Ania napisał(a):
                            tak po próżnicy ;) podaj emaila to wyslę :)
                            '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                            Widze ze oczekiwanie me jest daremne..
                            (:-
                        • Gość: An. Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 15:00
                          jutro wyśle po uciekam juz do domku.
                          • swarozyc Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si 18.10.05, 15:03
                            Gość portalu: An. napisał(a):
                            jutro wyśle po uciekam juz do domku.
                            '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                            Zegar wybil fajrant i Ania pognala niczym halny do meza, pieluch i smrodu octu
                            w calym mieszkaniu..
                            (:-
                            • al_magra Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si 19.10.05, 12:30
                              o wredoto,jak obiecałam tak wysłałam.
                              An.
                              • swarozyc Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si 19.10.05, 12:55
                                al_magra napisała:
                                o wredoto,jak obiecałam tak wysłałam.
                                ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Dlaczego wredoto?
                                PS mala odpowiedz jest..
                    • Gość: Ania Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 14:56
                      Tak masz rację, tylko Ci się wydaje :).Nieskromnie powiem, że jako atrakcyjna
                      brunetka,aktywna zawodowo,zodiakalny byk..itd... uważam, że to takie sexiarskie
                      te babcine rytuały, a ile myśli kłębi się w głóce przy gotowaniu powideł, ten
                      zapach sam prowokuje wyobraźnię cóż mozna z tymi powidłami uczynić ;) :)
                      uwielbiam te rytuały i sprzeczne z modą /powie ktoś/ kultywowanie tradycji
                      kulinarnych.
                      Pzdr An.
                    • Gość: mamoniowa Re: Zawsze wydawalo mi sie ze grzybami zajmuja si IP: *.internet.v.pl 18.10.05, 18:52
                      swantevit napisał:

> stateczne matrony..

jak na przyklad Agrypina.
                      • ja_aska mamoniowa 18.10.05, 19:42
                        agrypina robiła grzyby czy była matroną?
                  • ja_aska Re: jak się robi maślaki w occie?` 18.10.05, 14:43
                    tyle (o przelaniu) to wiem. nie znam się na grzybach i chyba nikt poza mną tylu
                    surowych nie lizał co ja ostatnio:-)
                    czemu duże kapelusze w całości?
                    czy taki bardzo mokry maślak to dobry maślak?
                    • Gość: Ania Re: jak się robi maślaki w occie?` IP: *.zchpolice.com 18.10.05, 14:55
                      A cos Ty sie na te maslaki uparła, pewnie taki mokry to się rozlezie w
                      gotowaniu.Do octu nie wkładaj pokrojonych bo to nieestetycznie wyglada/ góra
                      takie kapelusze 3 cm w przekroju. Pozostałe po ugotowaniu usmaż z cebulką,
                      dodaj kilka liści laurowych kilka kulek ziela ang., zalej je woda i zrób
                      zasmazkę, to wszystko wlej razem, dodaj śmietany sól pieprz, pietruszke zielona
                      i ugotuj do tego ziemniaczki smacznego + ogórek kiszony.
                      /A ZAPOMNIAŁAM DO TEj marynaty DODAJ RÓWNIEZ Z 4 LIŚCIE LAUROWE!!!/
                      • Gość: XXL Dziewczyny!!!!!! IP: 212.14.58.* 18.10.05, 15:00
                        Zostawcie te maslaki i pomózcie!!!!!!
                        • ja_aska Re: Dziewczyny!!!!!! 18.10.05, 15:09
                          zauważyłam, że jakieś blade wychodzą. a maślaki dlatego bo pamietam z
                          dzieciństwa, że babcia robiła. na podgrzybki tez poluję (przepisy).
                          PS xxl chętnie pomogę ale za mało szczegółów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka