Dodaj do ulubionych

Proboszcz instaluje kamery w kościele

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 23:28
Na Kaszubach w Sierakowicach tez sa kamery w srodku w kosciele, mozna wejsc
do srodka, modlic sie, ogladac i zwiedzac. Nie ma zadnych krat. I tak jest
dobrze! (bylem tam w tym roku podczas wakacji;) )
Obserwuj wątek
    • swantevit Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele 26.10.05, 23:44
      To napewno turysci z Niemiec. Katolicy nie kradna.
      Wyniesli to z nauk JP.
      • Gość: Fugazi „ Nie nasze są dobra, które posiadamy..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 00:17
        Medytując nad katechizmem, siódme przykazanie zabrania kradzieży, która polega na przywłaszczeniu dobra drugiego człowieka wbrew racjonalnej woli właściciela. Nie mamy do czynienia z kradzieżą, jeśli przyzwolenie może być domniemane lub jeśli jego odmowa byłaby sprzeczna z rozumem i z powszechnym przeznaczeniem dóbr.

Skoro więc ksiądz głosi słowa Jezusa: "Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!" (Mt 10, 8) przeto domniemany złodziej przyjął słuszne założenie, że przedmioty należące do księdza mogą stanowić i jego własność gdyż nie ma racjonalnej przyczyny dla której mogłoby być inaczej.
        Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 69.. sankcjonuje taką możliwość.

Innym wyjaśnieniem może być zbawienna intencja przyświecająca domniemanemu złodziejowi.
        Może chciał w nieco wymuszony sposób (ale liczy się gest) otworzyć księdzu szerzej bramy królestwa niebieskiego. Wszak Jezus rozpozna swoich wybranych po tym, co uczynili dla ubogich (Mt 25, 31-36)
        i dodatkowo:
        "A teraz wy, bogacze, zapłacicie wśród narzekań na utrapienia, jakie was czekają. Bogactwo wasze zbutwiało, szaty wasze stały się żerem dla moli, złoto wasze i srebro zardzewiało, a rdza ich będzie świadectwem przeciw wam i toczyć będzie ciała wasze niby ogień. Zebraliście w dniach ostatecznych skarby. Oto woła zapłata robotników, żniwiarzy pól waszych, którą zatrzymaliście, a krzyk ich doszedł do uszu Pana Zastępów. Żyliście beztrosko na ziemi i wśród dostatków tuczyliście serca wasze w dniu rzezi. Potępiliście i zabili sprawiedliwego: nie stawia wam oporu "(Jk 5,1-6).

" Nie nasze są dobra, które posiadamy. Należą one do ubogich" Św. Jan Chryzostom, In Lazarum

Pozdrawiam z zatroskaniem o duszę kamerzysty
        Fugazi

• Gość: papaja Re: „ Nie nasze są dobra, które posiadamy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:09
          W takim razie facet otwórz swój dom dla złodziei skoro widzisz w tym droge do
          świętości i zbawienia
          • Gość: Fugazi Re: „ Nie nasze są dobra, które posiadamy.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:14
            Na całe szczęście jam nie katolik.
            Jak podejdziesz kraść dostaniesz kopa.

Pozdrawiam
            Fugazi
        • swarozyc Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas 27.10.05, 10:12
          juz ze trzy samice bylbym pokryl..
          :-)

Gość portalu: Fugazi napisał(a):
          Medytując nad katechizmem, siódme przykazanie zabrania kradzieży, która polega
          > na przywłaszczeniu dobra drugiego człowieka wbrew racjonalnej woli
          właściciela.
          > Nie mamy do czynienia z kradzieżą, jeśli przyzwolenie może być domniemane
          lub
          > jeśli jego odmowa byłaby sprzeczna z rozumem i z powszechnym przeznaczeniem
          dób
          > r.
          >
          > Skoro więc ksiądz głosi słowa Jezusa: "Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!"
          (M
          > t 10, 8) przeto domniemany złodziej przyjął słuszne założenie, że przedmioty
          na
          > leżące do księdza mogą stanowić i jego własność gdyż nie ma racjonalnej
          przyczy
          > ny dla której mogłoby być inaczej.
          > Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 69.. sankcjonuje taką możliwość.
          >
          > Innym wyjaśnieniem może być zbawienna intencja przyświecająca domniemanemu
          złod
          > ziejowi.
          > Może chciał w nieco wymuszony sposób (ale liczy się gest) otworzyć księdzu
          szer
          > zej bramy królestwa niebieskiego. Wszak Jezus rozpozna swoich wybranych po
          tym
          > , co uczynili dla ubogich (Mt 25, 31-36)
          > i dodatkowo:
          > "A teraz wy, bogacze, zapłacicie wśród narzekań na utrapienia, jakie was
          czekaj
          > ą. Bogactwo wasze zbutwiało, szaty wasze stały się żerem dla moli, złoto
          wasze
          > i srebro zardzewiało, a rdza ich będzie świadectwem przeciw wam i toczyć
          będzie
          > ciała wasze niby ogień. Zebraliście w dniach ostatecznych skarby. Oto woła
          zap
          > łata robotników, żniwiarzy pól waszych, którą zatrzymaliście, a krzyk ich
          dosze
          > dł do uszu Pana Zastępów. Żyliście beztrosko na ziemi i wśród dostatków
          tuczyli
          > ście serca wasze w dniu rzezi. Potępiliście i zabili sprawiedliwego: nie
          stawia
          > wam oporu "(Jk 5,1-6).
          >
          > " Nie nasze są dobra, które posiadamy. Należą one do ubogich" Św. Jan
          Chryzosto
          > m, In Lazarum
          >
          > Pozdrawiam z zatroskaniem o duszę kamerzysty
          > Fugazi
          >
          >
          >
          • Gość: Fugazi Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:17
            Pokryłem raz i jedną. Potem w natchnieniu zamiast po papierosa sięgnąłem po katechizm. Wypociłem tekst.
            I wróciłem do krycia ponownie.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • swarozyc Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas 27.10.05, 10:26
              a co podyktowalo Ci takie postepowanie? Katechizm?
              Widze ze w dalszym ciagu jestes niedojrzalym, mlodym czlowiekiem; jedna
              trucizne zastepujesz druga..
              (:-
              • Gość: Fugazi Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:31
                Akt niegodny jakim jest krycie celem uciechy a nie prokreacji
                spowodował wyrzuty sumienia mego.
                Musiałem więc je (sumienie) uspokoić. Zaspokoiłem spokój sumienia poczytując mądrości katechizmowe.
                Następnie dokończyłem mokrą "robotę" w imię ducha który weń (weńme) wstąpił.
                Co i tobie polecam.

Pozdrawiam
                Fugazi
                • swarozyc Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas 27.10.05, 10:48
                  Następnie dokończyłem mokrą "robotę" w imię ducha który weń (weńme) wstąpił.
                  > Co i tobie polecam.
                  > :-)
                  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                  Cieszy mnie fakt ze stanales na wysokosci zadania i nie pracowales na "sucho"
                  bo to "mokro" o ktorym mowisz to chyba nie twoje?!
                  • Gość: Fugazi Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:00
                    > Cieszy mnie fakt ze stanales na wysokosci zadania i nie pracowales na "sucho"
                    > bo to "mokro" o ktorym mowisz to chyba nie twoje?!

I tak i nie.
                    Oto szczegółowy skład mokrego:
                    putrescyna, spermina, spermidyna, witamina C, prostaglandyny, witamina B12, fruktoza, cholesterol, mocznik, cynk, wapń, magnez, no i Durex Play Lubricant

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • swarozyc Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas 27.10.05, 11:06
                      mocznik, Durex Play Lubricant
                      ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                      ??(to pierwsze) i cos na poslizg potrzebujesz?
                      • Gość: Fugazi Re: Fugazi, Ty gadulo, ja przez ten czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:09
                        Ja nie ale dłuższa jazda czasem wymaga pomocy i boskiej i chemicznej.

Pozdrawiam
                        Fugazi
    • Gość: mamoniowa Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele IP: *.internet.v.pl 27.10.05, 00:12
      Dobrze, ze nie kaza placic za wstep :-) W Petersburgu wjazd do niektorych
      cerkwi 9 euro !
      • swarozyc Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele 27.10.05, 10:05
        Gość portalu: mamoniowa napisał(a):
        Dobrze, ze nie kaza placic za wstep :-) W Petersburgu wjazd do niektorych
        cerkwi 9 euro !
        '''''''''''''''''''''''''''
        Bo w Rosji cerkwia jest czescia panstwa i z panstwem sie musi dzialka dzielic,
        a w Polsce jest odwrotnie; to panstwo jest czescia prowincji koscielnej..
        polskojezycznej..
      • fuutott Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele 27.10.05, 10:13
        Biznes is biznes.
    • Gość: ministrant Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele IP: 83.238.168.* 27.10.05, 11:13
      ekskomunika, to coś nowego, trzeba by 3/4 księży ekskomunkować za kradzieże. A
      swoją drogą kradną w kościołach pewnie wyznawcy jakieś religii z Antarktydy bo
      przecież uczniowie JP2 nie odważą się tego robić.
    • Gość: demis Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:33
      Ja myślę ,ze teraz nie trzeba montować w żadnym kosciele kamer z kilku powodów
      a mianowicie
    • Gość: lw Najłatwiej od złodziei wyzywać polityków, IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.10.05, 17:23
      a prawda jest taka, że sięganie po "niczyje" tkwi głęboko w mentalności
      polskiego ludu, chłopów zwłaszcza (dość poczytać klasykę literatury o okradaniu
      zabitych powstańców).
    • Gość: ciekawska Re: Proboszcz instaluje kamery w kościele IP: *.aster.pl 27.10.05, 18:09
      No a gdzie jest Opatrzność i Anioł Stróż???
    • Gość: Bromberg Kamery są także w bydgoskiej bazylice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 19:35
      Tyle, że tam mają one inny cel - służą transmisji dźwięku i obrazu do
      internetu, dzięki czemu prawie w pełni przeżywać msze św. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka