Dodaj do ulubionych

Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzedawa...

IP: *.internet.v.pl 12.11.05, 01:54
Jestem za! Jestem członkiek wspólnoty mieszkaniowej. Zrobiliśmy to, co nie
można było zrobić wcześniej, a było konieczne. Fakt,że nie mamy małej składki
na fundusz remontowy, ale i tak mniej płacimy.Tym co się chce coś zrobić, to
się opłaca. Jest jeden proble. Abyśmy my wszyscy mieli pracę!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Alan Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.chello.pl 12.11.05, 09:02
      Najwyzszy czas sprzedawać mieszkania za 2,5% wartości. W naszej kamienicy jest 8
      mieszkań wszyscy są chętni. Administracja od lat, juz nawet nie pamiętam nic nie
      robi, a czynsz kosztuje 440 złotych. Ciekawe na co te pieniądze idą? Nawet
      klamkę w drzwiach wejsciowych musielismy sami wymienic bo administracja nie ma
      klamek, tak powiedzieli. Rozwiązac tą biurokracje, a każdy zadba sam o swoje.
      • Gość: marian paździoch Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.chello.pl 12.11.05, 09:13
        mieszkania powinni należeć do mieszkańców, dawno to mówiłem.
        niezależnie co ta populistka Jacyna teraz głosi.

mp
        • Gość: zona pijaka Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.11.05, 09:41
          Nie wiem czy się niedoczytałam z tej slepoty i od tych jaboli, ale...
          Jeśli to nie populizm, to jak to wytłumaczyć?
          Załóżmy od jutra Lubińska z Jacyną sprzedają komunalne za 2.5% ich faktycznej
          wartości.
          W tym samym czasie (ale już Lubińska nie raczy wspominać), tysiące ubogich
          matek ze Szczecina czeka od wielu lat na przydział swojego komunalnego.
          Kto im będzie budował i za co, a jeśli miasto - to twierdzę ze i budżetu
          Szczecina zabraknie.
          Lubińską jako Radną, nie stać na poparcie i danie choćby grosza na hospicjum.
          A już chce rozdawać miliardy na budowę mieszkań komunalnych.
          Dla mnie kreatury - jest to bufonada i populuistyczny cynizm Lubińskiej.
          • absztyfikant podbijam!!! 02.08.06, 21:11
    • Gość: D Jakiemu miastu? Miasto to ludzie, a nie urząd IP: 85.219.206.* 12.11.05, 09:43
      Ynw GW sie nie podoba, e lPolacz cos bd posiada_ Ucyz si gospodarnođci i
      odpowiedyialnođci
      • Gość: pieszy sprzedawac, sprzedawać IP: *.fnet.pl 12.11.05, 09:46
        przynajmniej części forumowiczów moje zdanie w tej sprawie jast znane.
        od zawsze tylko sprzedawać, sprzedawać
        bo brak nawet jednag oargumentu za pozostawieniem mieszkań i lokali użytkowych
        przy Miescie
        • Gość: zona pijaka Re: sprzedawac, sprzedawać IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.11.05, 09:53
          Pamietam, tu na tym forum były i takie skrajne opinie (za przeproszeniem
          idiotow z PO) - by wyburzyć wszystkie bloki wielorodzinne na osiedlach.
          Bo to są pozostałości po "komuniźmie".
          • Gość: leon Re: niekonsekwencja IP: *.internet.v.pl 12.11.05, 10:09
            pani minister pomysł zaczerpnęła z programu wyborczego NRS i mariana jurczyka,
            niestety jurczykowi zabrakło ...... żeby zrealizować swóhj program. w przeciwnym
            wypadku już wszystkie mieszkania miałyby swoich właścicieli
    • Gość: x NIE!!! IP: *.devs.futuro.pl 12.11.05, 10:14
      Bo wtedy nigdy nie pozbędziemy się choloty, a centrum będzie nadal wyglądać jak
      slamsy. Powinno być tak jak we wszystkich normalnych miastach na świecie!
      W centrum jest najdrożej, chcesz tam mieszkać? to płać!
      • Gość: zona pijaka Re: NIE!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.11.05, 10:26
        A w ogóle to moim zdaniem miasto powinno sią zaangażować w budowę jakiegoś
        dużego osiedla komunalnego dla poszkodowanych matek.
        Osiedla, w którym nie obowiązują zasady meldunkowe, które byłoby w pełni
        monitorowane elektronicznie.
        Wtedy mamusiu, pijesz, krzyczysz wniebogłosy, twoi synalkowie piją na mórkach
        osiedlowe piwko - kamery rejestrują.
        Podpadniesz, jeden dzień i wynocha. Dobytek na przechowanie do magazynu
        zbiorczego, a wejscie tylko za przepustką.
        Nie jakieś tam komunalne budowy dla wybrańców a potem uwłaszczanie za 2.5 %
        wartości.
        • ja_aska sprzeciw 12.11.05, 11:04
          po cholerę dodatki mieszkaniowe, po cholerę oddłużanie? jak kogoś stać na
          utrzymanie to ewentualnie można się zgodzić - no ale ci juz je wykupili. reszta
          nie ma na czynsz więc prezenty im się nie należą.
          • Gość: pieszy Re: sprzeciw IP: *.fnet.pl 12.11.05, 12:47
            tych, których stac na bezowocne utrzymywanie urzędników za dodatki, o których
            piszesz bedzie stać na utrzymanie mieszkań po odcięciu im kosztu utrzymania
            bezowocnych urzedników i zniesieniu dodatków, o których mowa w twoim poscie

(post - jak to dobrze brzmi)
            • ja_aska pieszy 12.11.05, 13:43
              chyba nie wiesz o czym mówisz. dodatkami zajmuje się mopr. a bez mopru połowa
              by wyzdychała (specjalnie użyłam tego słowa po ostatnich obserwcjach)
              • Gość: pieszy Re: pieszy IP: *.fnet.pl 12.11.05, 16:08
                wszystko rozumiem, ja też użyłem pewnego skrótu myslowego, może niezbyt
                fortunnego - odnoszącego się do Twojej wypowiedzi, ale jednak myslę, ze dobrze
                odczytanego zarówno przez Ciebie jak i innych
                • ja_aska Re: pieszy 12.11.05, 16:31
                  to pomyśl co zrobi ta mniejszość bez wykupu.
                  • Gość: pieszy Re: pieszy IP: *.fnet.pl 12.11.05, 16:56
                    mniejszośc i tak dzisiaj jest na utrzymaniu pozostałej części mieszkańców i
                    tak pozostanie. jadnym z zadań gmniy jest zapewniejnie mieszkańcom mieszkań
                    wiec bedą gdzieś mieszkać (gdzieś ni e znaczy byle gdze). powiedz co zmini się
                    w ich statusie jużeli innym zabronisz wykupu?

(na marginesie mieszkasz w swoim czy cudzym - gminnym lokum?)
                    • ja_aska pieszy 13.11.05, 08:29
                      na marginesie mieszkam w swoim, wykupionym,
                      nikomu nie zabraniam wykupu tylko nie daję na racy:)
                    • ja_aska Re: pieszy 13.11.05, 08:29
                      na tacy!
          • Gość: Marian Koniuszko Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:56
            Masz racje jeżeli kogoś nie stać na wykup na obecnych warunkach
            mieszkania to jakie są gwarancje że ktoś taki będzie opłacał
            czynsz czy partycypował w remontach.
            • Gość: Zyta Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:38
              Jak ktoś opłacał czynsz dotychczas, to będzie opłacał dalej.
          • anamar Re: sprzeciw 13.11.05, 10:43
            jakieś tam głupie 2,5%....nie mogłaby lubińska obiecać,że za darmo będą
            rozdawać?
        • Gość: zona pijaka Re: NIE!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.11.05, 11:15
          Gość portalu: zona pijaka napisał(a
          > twoi synalkowie piją na mórkach

mórkach? to chyba mi padło od wódy.
        • Gość: Alan Re: NIE!!! IP: *.chello.pl 12.11.05, 14:34
          A co pewnie zazdrościsz że może będę mieszkał w mieszkaniu 80,cio metrowym za 2,5 procenta wartosci. Mieszkam w tym mieszkaniu od 1954 roku i mysle ze tak wysokim czynszem 440 zł juz to mieszkanie spłaciłem. Remontów nie licze, np malowanie klatki schodowej na nasz koszt lokatorów bo w administracji farby nie ma.Chcemy życ jak ludzie, i szczeniak zastanowi sie czy warto posmarowac sciane sprayem bo rodzic bedzie musiał zapłacic za ponowne malowanie.
          • Gość: Marian Koniuszko Re: NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:21
            Alan napisał(a): szczeniak zastanowi sie czy warto posmarowac sciane spra
            > yem bo rodzic bedzie musiał zapłacic za ponowne malowanie.
            Mam odmienne zdanie uważam że jeżeli coś dostaje się za przysłowiowy
            psi grosz to się tego nie docenia jaskrawy przykład jest w mojej SM gdzie
            są mieszkania typu lokatorskiego do 90roku za tzw.psi grosz klatki zdewastowne
            wymalowane sprayem i mieszkania własnościowe po 91 roku gdzie już trzeba było
            zapłacić niemały grosz czyściutkie ściany żadnych zarysowań bo każdy dba o to za
            co zapłacił.

• Gość: mieszkaniec Re: NIE!!! IP: 85.219.130.* 13.11.05, 22:28
            nie zazdroszcze Ci bo mam dwa mieszkania (w sumie 230m2) na ktore zarobilem i z ktorych jestem dumny. Ale mi sie smiac chce ze jak widza to sasiedzi, ktorzy ledwo wykupili i jak pytam czy nie chca sprzedac swojego 80m mieszkania to mowia ze chetnie tylko im sie marzy za to domek!!!!:DDDDDD To raczej oni mi zazdroszcza i tak wyglada polska rzeczywisctosc
      • Gość: mieszkaniec Re: NIE!!! IP: 85.219.130.* 12.11.05, 13:25
        Jestem za NIE!!! Cale centrum to holota i biedota. wystarczy wejsc do suteryn i
        zobaczyc jak to wyglada. mam mieszkanie w centrum za ktore musialem w drodze
        zamiany wylozyć sporo pieniedzy. Ludzie, ktorzy mieszkalni w tym mieszkaniu
        mieli 100m2 ktore nie mieli za co wykupic pare lat temu i nie mieli nawet na
        oplacenie regularnego czynszu. Mieszkanie takie duze mieli bo druga rodzine
        wyeksmitowali. Cena za wykup pare lat temu to okolo 30.000. Co z tego ze jest
        teraz mieszkanie we wspolnocie jak sam malowalem klatke schodową i brame bo nie
        moglem patrzec i doczekac sie jak zostanie podjeta uchwala wspolnoty o jej
        remoncie. We wspolnocie sa ludzie starsi i biedni -dostali za bezcen i im
        wszystko jedno czy jest klamka w drzwiach czy nie. Najlepiej jeszcze jak
        Panstwo jeszcze tanio sprzedajac mieszkania zobowiaze sie ze bedzie placic za
        nich czynsz:)))
        • Gość: drwal Re: NIE!!! IP: 217.153.6.* 12.11.05, 13:37
          Dokladnie najpierw powinni sie wziasc za degeneratow zamieszkujacych kamienice
          wywalic za miasto tych co nie placa czynszow a na gorzale maja
          co z tego ze mam wyremontowana chate skoro na zmiane impreza w mieszkaniu obok
          lub na dole lub na podworku
          na czynsz kasy nie maja ale na gorzale tak niektorzy nawet mieszkaja bez pradu
          gazu wody w norach!!!
          dzieciaki na podworku juz od rana ucza sie i utrwalaja nowe wyrazy na K i H
          dno
          wywalic ten element z centrum i wtedy jak juz sprzedawac normalnym ludziom tylu
          mlodych czeka na mieszkania
          • lodziak75 TAK 12.11.05, 14:31
            TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK

Część najemców nie płaci czynszu.
            Ci co płacą utrzymują gminne administracje.
            Na konserwację i remonty już brakuje pieniędzy, bo najpierw administracja musi
            wziąć pensje i premie za dobre wyniki.

Gminnym zakładom budżetowym, czyli administracjom nieruchomości nie wolno
            administrować wspólnotami mieszkaniowymi.
            Łamią prawo za cichym przyzwoleniem władz miasta.
            Biorą niezłe wynagrodzenia od nieświadomych wspólnot.

Wszystko to może się zmienić jak mieszkania będa własnością prywatną.
            Właściciel prywatny najlepiej dba o swoją własność.

Mieszkaniec jest codziennie na swojej nieruchomości, a nie tak jak gminny
            administrator, który przyjdzie popatrzeć raz na dwa tygodnie od 8.00 do 16.00 na
            15 minut i pójdzie do swojego domu.

Wystarczy większa grupa właścicieli lokali w budynku i już sobie dadzą radę z
            menelami i pijakami.
            Teraz jak właścicieli lokali jest kilku a szumowiny więcej to nie mają szans.

Znam to, bo u nas w miarę jak rosła liczba lokali wykupionych to robił się coraz
            większy porządek i spokój.
            • ja_aska Re: TAK 12.11.05, 16:30
              a co ma zrobić wspólnota w której jest kilka lokali z menelami, którzy nie chcą
              mieć własności?
              • Gość: pieszy Re: TAK IP: *.fnet.pl 12.11.05, 17:03
                problem wyimaginowany, jeżel nawet to marginalny

(jest rozwiązanie)
                • Gość: gosia pieszy, żyjesz w bajkowym świecie jakimś IP: 217.96.3.* 12.11.05, 18:41
                  Problem wcale nie jest marginalny - przejdź się Pocztową, Ściegiennego,
                  Bolesława Śmiałego, 5. Lipca (stare budynki komunalne, rzecz jasna). Niektóre
                  budynki sobie świetnie radzą, ale wiele z nich to ostoja k..., ćpuństwa i
                  wożenia się na plecach ludzi terminowo płacących czynsz. Podam przykład w
                  temacie - pochodzę z takiego rejonu (na szczęście się stamtąd wyrwałam, nie
                  licząc na niczyją pomoc, do "komunistycznego" wieżowca z porządnymi ludźmi, z
                  którymi mieszka mi się dobrze). Moi rodzice nadal mieszkają w komunalnym
                  mieszkaniu. Choć było trudno, zawsze na czas płacili czynsz (dość wysoki jak na
                  bardzo niski standard mieszkania, bo prawie 400 za dwa pokoje z piecami i bez
                  łazienki, tylko z prowizoryczną wanną). Nie mają zamiaru wykupić mieszkania,
                  nawet go nazbyt remontować - typu wymiana okien, sufity podwieszane itp.,
                  utrzymują je w jako takim stanie. Woleli kupić dla jednego z dzieci mieszkanie
                  z lat osiemdziesiątych, w jednej trzeciej finansowanej z kredytu. Dlaczego? Bo
                  w ich klatce mieszkają dwie - trzy porządne rodziny, które już mieszkania
                  wykupiły, a reszta to pijacka hołota, która w czterech literach ma dobro ogółu,
                  sprasza ćpunów na klatkę i dziwki za pięć złotych do piwnicy, okradają
                  porządnych sąsiadów, niszczą wszystko dookoła i wszędzie robią syf. Wspólnota
                  tam powstać nie może, bo jest za mało właścicieli. Budynek tymczasem się sypie
                  (nie wiem, na co te dotychczasowe czynsze szły - chyba na opłacanie
                  administracji i kosztów utrzymania lokali pijusów zalegających z czynszem). Jak
                  tak pójdzie, za dwadzieścia lat cały ten dom wariatów się sypnie, a najgorzej
                  na tym wyjdą właściciele wykupionych mieszkań, którzy je wykupili, remontowali
                  i po cichu znosili pijackie burdy za ścianą.
                  • Gość: pieszy Re: pieszy, żyjesz w bajkowym świecie jakimś IP: *.fnet.pl 12.11.05, 19:59
                    staram sie o bajkowość mojego świata, ale to na czym innym polega (o tym może
                    kiedy indziej).

gosia pisze: ... Wspólnota tam powstać nie może, bo jest za mało właścicieli.

(zgodnie z ustawą po wykupieniu nawet jednago udziału Wspólnota Mieszkaniowa
                    powstaje z mocy prawa. więc i w budymku, o którym mówisz też istnieje. inną
                    sprawą jest jej swiadomość swoich praw, ale to długi i inny od podejmowanego
                    temat.)

sprawa owych mieszkańców męczących swą postawą życiową innych, umownie
                    normalnych mieszkańców jest także do rozwiązania. nie jest prosta ani szybka do
                    załatwienia ale realnie możliwa (to także długi wywód). po pierwsze wymaga
                    zaangażowania, pewnej determinacji i uporu, poza tym sposobu. jedno jest pewne
                    im wspólnota ma więcej do powiedzenia tym więcej może zdziałać - tutaj magiczną
                    cyfrą jest 20% udziałów po stronie prywatnych właścicieli.

(rozgadałem się nieco, ale temat bardzo obszerny)
                    • Gość: gosia trzeba być optymistą, ale... IP: 217.96.3.* 13.11.05, 23:38
                      Czekam na cud-sposób pozbycia się z klatki około 80%, do wyboru:
                      * nierobów nie płacących czynszu,
                      * pijusów,
                      * ćpunów,
                      * chuliganów,
                      * totalnych imprezowiczów, mających w swoim przyrodzeniu ciszę nocną i nerwy
                      sąsiadów średnio przez 300 dni w roku,
                      * dziwek włóczących się po klatkach i piwnicach,
                      * złodziei,
                      * awanturników,
                      * agencji, bynajmniej nie nieruchomości.
                      Co do wspólnot, rzeczywiście powstają one w momencie wyodrębnienia własności
                      lokalu (teraz się doczytałam; dotychczas sądziłam, że ci nieliczni właściciele
                      współpracują z zarządcą lokali komunalnych bez tworzenia takich wspólnot). Ale
                      dogadać się z bomem w sprawie wspólnych przedsięwzięć nieraz jest bardzo trudno
                      (tak przynajmniej twierdzą właściciele - sąsiedzi moich rodziców).

Jednak w takim środowisku, przyznasz, istnieją nikłe szanse powodzenia, jak na
                      to wskazuje dotychczasowe, dość smutne doświadczenie wielu budynków w centrum i
                      nie tylko. Niestety.
                • ja_aska Re: TAK 13.11.05, 08:31
                  synuś coś mało znasz Sz-n.
                  • Gość: pieszy Re: TAK IP: *.fnet.pl 13.11.05, 12:44
                    matulu
                    troszkę znam, ale proszę o więcej
          • Gość: ABA Re:OJ drwal IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 12.11.05, 17:45
            wywalic ten element z centrum i wtedy jak juz sprzedawac normalnym ludziom tylu
            > mlodych czeka na mieszkania

No fajnie tylko konomyśle powiedz gdzie tych "degeneratów " wywalić za miasto a
            czy nie uważasz że tam także mieszkają porządni ludzie może i mądżejsi od ciebie
            a może gdzieś do lasu do ziemianek a może w kosmos jako pierwsi pionieży kto
            wyżyje ten przetrwa.
            Czasami dobrze najpierw troszkę się zastanowić a potem komentować oby realnie i
            rozumnie.
            • Gość: Zyta Re:OJ drwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:58
              A ja dodam jeszcze. że skoro tylu młodych czeka na mieszkanie, to nie ma
              przeszkód żeby kupowali mieszkania u deweloperów. A mieszkania komunalne nich
              kupują ci, co w nich mieszkają od dawna i utrzymują te mieszkania. Jak
              rozumiem, to nikt nie ma zamiaru sprzedawać mieszkań tym, co za nie nie płacą
              ale właśnie normalnym ludziom, którzy płacą regularnie czynsze. A jak już ci
              ludzie będą właścicielami i nie będą mieli pieniędzy na czynsz w mieszkaniu 100
              m2 to zamienią na inne, też własnościowe o pow. 50 m2. Moja Babcia mieszka w
              takim dużym mieszkaniu komunalnym i nie może zamienić na mniejsze, bo nikt na
              takie duże nie własne nie chce pójść. Ludziom powinno się dać możliwość
              decydowania za samych siebie, a nie żeby urzędnicy za nich decydowali.
            • Gość: drwal Re:OJ ABA IP: 217.153.6.* 13.11.05, 12:05
              No fajnie tylko konomyśle powiedz gdzie tych "degeneratów " wywalić za miasto a
              > czy nie uważasz że tam także mieszkają porządni ludzie może i mądżejsi od ciebi
              > e
              > a może gdzieś do lasu do ziemianek a może w kosmos jako pierwsi pionieży kto
              > wyżyje ten przetrwa.
              > Czasami dobrze najpierw troszkę się zastanowić a potem komentować oby realnie i
              > rozumnie.

fajnie sie o czyms pisze o czym sie nie ma pojecia i czego sie nie zaznalo
              a zebys wiedzial /a wyslanie tego elementu do ziemianek nie bylo by zle no ale
              niestety w naszym socjal kraju niemozliwe
              wyobraz sobie ze wiekszosc tych uciesnionych biedakow nie pracuje a zyje z
              zasilkow dodatkow ktore otrzymuja na swoje pociechy . kasa jest wiec i gorzalka
              jest a pociechy biegaja brudne poszarpane i pieknie wyrazaja sie rosnie nowe
              pokolenie skazane na sukces

Centrum miasta powinno byc wolne od takiego elementu aby miasto moglo jakos
              wygladac i rozwijac sie [o ile to wogole mozliwe przy obecnych wladzach]
              • Gość: ... Re:OJ ABA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 12:16
                Odpowiedż na pytanie daj Kaczyński jako Prezydent Warszawy. Rozpoczał budowę
                mieszkań socjalnych trochę za na obrzeżach miasta ale zaraz lewacy podniesli
                krzyk , że to zbrodnia społeczna.
                Aby odpowiedzieć na to pytanie to odpowiedz na moje dlaczego mama finansować
                mieszkanie tym państwu, którzy nie pracują a w sporej części chleją, brudzą i
                kradną.
                Przede wszytskim wspólnota da sobie z nimi rade lepiej niż miasto, a ten
                element jak tylko będzie wiedział, że można opuścić mieszkanie komunalne do
                socjalnego to ukradnie więcej i zapłaci .
                • Gość: ABA Re IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 13.11.05, 13:58
                  Kaczyński jako Prezydent Warszawy. Rozpoczał budowę
                  > mieszkań socjalnych trochę za na obrzeżach miasta ale zaraz lewacy podniesli
                  > krzyk , że to zbrodnia społeczna.
                  Pomyśl czy nie miał ciut racji co dzieje się w podobnych gettach we Włoszech
                  nic dodać nic ująć będzie tak samo to nie jest żadne rozwiązanie problemu
                  Przede wszytskim wspólnota da sobie z nimi rade lepiej niż miasto, a ten
                  > element jak tylko będzie wiedział, że można opuścić mieszkanie komunalne do
                  > socjalnego to ukradnie więcej i zapłaci .
                  Totalna bzdura wiem co piszę właśnie od dwóch lat mieszkam w domu gdzie jest
                  wspólnota i co była melina totalna wktóre obecnie zajmuję państwo wywieżliśmy w
                  głuchą dziurę kupująć za grosze im mieszkanie na końcu świata Patrz województwa
                  to mieszkanie wyremnotowaliśmy sami i wygląda jak cacuszko wielu man zazdrośći
                  a wspólnota tylko patrzyła i po kątach ploty roznosili tak to wygląda i wcale im
                  nie zależało aby element usunąć sami mieli chrapkę na to mieszkanie.
                  • ja_aska Re: Re 13.11.05, 15:43
                    aaaa czyli zrobiłeś z nich działkowiczów? a dzieci tam były?
              • Gość: ABA Re:OJ ABA IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 13.11.05, 13:49
                Centrum miasta powinno byc wolne od takiego elementu aby miasto moglo jakos

wiesz ja jednak dalej zostane przy swoim i oby jak najmniej takich idiotów jak
                ty jeśli chcesz tych ludzi wyrzucić poza miasto to weż włącz sobie TV i
                posłuchaj i popatrz co się wyprawia w takich dzielnicach -gettach albo jak
                wolisz slamsach -ziemiankach tylko pomyśl dziś masz pracę a jutro? czy tak za
                jakiś czas ktoś nie będzie mówił że takich jak ty przez komin ,a co ze starymi
                ludżmi krematorium bo się młodym należy?czy ty nie będziesz nigdy stary? czy
                sądzisz że z racji twojej młodości wszystko tobie się należy
                • Gość: mieszkaniec Re:OJ ABA IP: 85.219.130.* 13.11.05, 22:39
                  jak jutro pracy nie bede mial to wszystko zrobie zeby nastepna uzyskac. a wiuelu z tych ludzi po prostu nie che brac roboty bo woli jechac na socjalu i gorzale pic. i wcale bym sie nie zdziwilbym, ze gdyby tylko okazja byla to okradli by Cie i wcale nie mieliby skrupulow bo w podobny sposob niszcza i dewastuja to co jest czyjąs wlasnoscia czyli klatki schodowe, bramy. Ciekawe czy nie placac czynsu chociaz nie chcieli by odrobic tego w administracji np pomagajac przy uprzataniu, malowaniu klatek czy pilnowaniu porzadku na nich. Ja gdybym nie mial pieniadzy na zaplacenie w ten sposob staralbym sie odrobic a nie czekac az panstwo mi dlugi spaci. nie pozwala mi na to honor. A zadna praca nie hanbi
                  • Gość: ABA Re:Do mieszkańca IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 14.11.05, 11:20
                    Naprawdę rozumiem o co ci chodzi ale zrozum wywalenie tych ludzi na zbity pysk
                    za miasto nie rozwiązuje problemu bo czy w centrum czy na zadupiu ci ludzie się
                    nie zmienią chyba że ktoś zacznie znimi rozmawiać pokaże im inny styl życia a
                    może to będziesz TY dlaczego nie ? może zacznij tych ludzi traktować jak ludzi a
                    nie jak jakieś ścierwo być może da im to do myślenia ,ja nie stoję murem za tego
                    typu ludżmi ale to też są ludzie czy chcesz czy nie mają dzieci mają swoje życie
                    może ono ci się nie podobać i masz do tego prawo .
                    • Gość: Aba Re:Do mieszkańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:12
                      no coz
                      nadal nie moge sie z Toba zgodzic droga Abo. Ok po poscie do mnie gdzie chyba
                      mialas gorszy dzien piszesz w innym tonie :) tak wiec kontynuujmy dyskusje :)
                      Jestes przepelniona idealizmem chcesz uczyc i pokazywac tym ludziom nowe zycie
                      lepsze ludzac sie ze zaczna tak samo zyc
                      no coz wzniosle idealy niestety TO NIEDZIALA sprawdzone
                      jakiekolwiek przejawy normalnosci traktowane sa jako slabosc
                      ot przyklad
                      sasiad kilka pieter nizej w sobote zamienilem z nim kilka zdan co prawda byl na
                      lekkiej bani o pogodzie pogadalismy efekt
                      niedziela 8 rano dzwonek i ten sam osobnik ledwo zywy
                      przemawia sasiad pozycz 5 zloty do kutra standardowy tekst oznacza na wiecznosc
                      w wiekszosci przypadkow
                      oczywiscie ten przyklad nic nie znaczy ale wiekszosc tych ludzi nie da sie
                      zmienic sa skazeni i nauczeni tak zyc dla nich nasza normalnosc to nienormalnosc
                      nadzieja jest ratowanie ich dzieci ktore caly czas sie ucza tego stylu zycia
                      codziennie go sobie utrwalaja
                      jakiekolwiek zwrocenie uwagi delikatne konczy sie awantura i obgadywaniem
                      napisz jak ty to widzisz swoja wizje co zrobic z tymi ludzmi ??
                      pozdrawiam i milego dnia zycze
                      • Gość: Drwal Aba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:13
                        przepraszam powyzszy post pisalem ja ABa miala byc w temacie wyszlo inaczej
                      • Gość: ABA Re:Do mieszkańca IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 16.11.05, 13:14
                        Zrobić za wiele nie można ale właśnie wystarczy żyć normalnie i traktować tych
                        ludzi jak ludzi wierz mi potrafią to docenić przez 20-ścia lat mieszkałam na
                        stołczynie to nie było jeszcze getto tak jak jest teraz nie wyszłabym z domu po
                        16stej a wszystko dzięki temu że zrobiono z dzielnicy robotniczej spęd dla ludzi
                        "marginesu" przeważnie wiem że z tymi ludżmi wiele nie można ale jeśli
                        rozmawiasz z nimi bez obrzydzenia i agresji oni potrafią być "normalni" nawet
                        mojej matce przyniosą węgiel i jest w miarę ok no ale to prawda jak wpadną w
                        ciąg to 24 godz. jest libacja a potem wielkie przepraszanie tych ludzi można
                        wychować .
                • Gość: drwal Re:OJ ABA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:33
                  no widzisz ABA dyskusja z Toba nie ma sensu poniewaz piszesz o czyms o czym nie
                  masz pojecia wogole. mieszkasz gdzies sobie w ciepelku zdala od bagna i piszesz
                  o obronie uciesnionych biedakow. Gdy brakuje argumentow zaczynasz wyzywac ludzi
                  od idiotow co swiadczy o Twoim poziomie.
                  Wskaz gdzie napisalem o wyrzucaniu starcow i biedakow????
                  Polska jezyk trudna jezyk wiec prosze czytaj posty na ktore odpowiadasz kilka
                  razy, moze popros kogos o wytlumaczenie.
                  Napisalem o wyrzucaniu rodzin ochlapusów ktorzy kazda kase (najczesciej z
                  zapomogi) przeznaczaja na impreze domowa podczas ktorej jest glosno na calej
                  oficynie. I wyobraz sobie kilka takich rodzin 4-5, mieszkania zdewastowane pala
                  swieczkami co grozi pozarem jak zachlani zasna. Wezwanie Policji wywoluja
                  oburzenie reszty i rozne zlosliwosci porysowanie samochodu i rozne takie
                  Wiec szanowna ABO dyskusje z Toba uwazam za zakonczona gdyz mija sie ona z celem
                  Jak ktos wspomnial rozwiazaniem jest sposob Kaczynskiego budowa tanich barakow
                  za miastem i tam wywalac ta cholote i najlepiej z przymusowym odwykiem i
                  monitoringiem pijesz koniec dotacji.
                  Inaczej nic sie nie zmieni i wychowuje sie nowe pokolenie degeneratow
                  • Gość: ABA Re:Do drwala IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 14.11.05, 11:24
                    niestety masz mentalniość drwala ale to tylko twój problem nie mój całą resztę
                    doczytaj w poście DO mieszkańca ja mogę dalej dyskutować ah sory pomyliłam kraje
                    to z rozpędu nie Włochy tylko Francja jeśli dalej nie rozumiesz trudno to już
                    tylko twó problem SORY
    • piotr33k2 Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 12.11.05, 16:32
      całkowite rozdawnictwo jest niesprawiedliwe dla większosci a szkodliwe dla
      wszystkich.
      • Gość: pieszy Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.fnet.pl 12.11.05, 16:58
        mówisz o rozdawnictwie stanowisk czy dużych pakietach akcji prywatyzowanych
        firm, które nijak maja się do programu powszechnej prywatyzacji
        • piotr33k2 Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 12.11.05, 17:03
          program powszechnej prywatyzacji to chciał wprowadzić wałesa którego wyśmiano
          za to z prawa i z lewa ,teraz to juz zostaje tylko niepsrawiedliwe rozdawnictwo
          również przy pakietach prywatyzowanych firm czy komunalnych mieszkań za darmo .
          • Gość: marian paździoch Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.chello.pl 12.11.05, 20:05
            no, nic a nic ci się nie podoba.
            twoja PO przegrała, na szczęście.
            teraz rodzi się nadzieja,że może mieszkańcy choć te mieszkania dostaną.
            nie zazdrść im.
            mnie też nie dotyczy, ja mieszkam w spółdzielczym.
            może min.Lubińska nie jest takim straceńcem, jak mi się wydawało.

mp
            • brilliant.brunette Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 12.11.05, 20:34
              nie wiem, jak mozna byc tak krotkowzrocznym. czy naprawde przypuszczacie, ze
              ososby, ktore z trudem - pewnie z pomoca rodziny - wysuplaja 2 tysiace zeby
              stac sie wlascicielami duzego mieszkania w zaniedbanej kamienicy beda mialy
              potem pieniadze na kosztowne remony, np dachu czy elewacji? Obawiam sie, ze ci,
              ktorych bylo juz na to stac - mieszkania juz wykupili. Pozostali najubozsi i
              najstarsi, ktirym juz nie zalezy. Kto powiedzial, ze wszyscy musza byc
              wlascicileami mieszkan? kazde miasto powinno miec pewna pule mieszkan dla
              najubozszych o niskim czynszu, a nie pozbywac sie wszystkich mieszkan, zeby za
              pare lat obudzic sie z reka w nocniku, ze nowopowstalych wspolnot nie stac na
              remonty i kamienice sie rozsypuja.
              Wlasnosc jest jak szlachectwo - zobowiazuje. A z pewnoscia ci, ktorzy beda
              dysponowac wlasnoscia otrzymana prawie za darmo - do niczego zobowiazani sie
              nie poczuja. Swiete slowa powyzej o nieszanowaniu czegos, za co sie nie placi.
              Poza tym - kto wyzej plecie jakies bzdury o gminnych zakladach budzetowych
              zajmujacych sie zarzadem ? O ile mi wiadomo, od ladnych paru lat nie ma
              takowych w Szczecinie - zostaly sprywatyzowane poprzez utworzenie spolek
              pracowniczych lub TBSow, ktore nie sa gminnymi zakladami budzetowymi.
              • Gość: Zyta Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 20:41
                No widzisz brunet, nie masz pojęcia a piszesz. Gminny zakład budżetowy to
                Zarząd Budynków i Lokali Komunalnych czyli w skrócie ZBiLK. A co do czynszów,
                to od mieszkań włąsnościowych są niższe niż od mieszkań komunalnych. I jeszcze
                jedno, najważniejsze. Remonty elewacji czy dachów są robione z czynszów. Miasto
                do tego nie dopłaca nawet złotówki. Czyli czy tak, czy tak to i tak płacą za to
                mieszkający w tych mieszkaniach. Tylko że w mieszkaniu własnościowym płacą na
                swoją kamienicę czyli do wspólnoty, a w mieszkaniu komunalnym do wspólnego wora
                czyli ZBiLK - gdzie remonty robi się uznaniowo. A co do mieszkań socjalnych -
                pozostaną. Bo 11 tys najemców nie płaci czynszu. A tych mieszkan sprzedać nie
                można. Natomiast jest nadzieja , że następny prezydent zacznie budować
                mieszkania socjalne - bo na razie takie nie postają.
                • brilliant.brunette Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 12.11.05, 22:09
                  po pierwsze - ZBILK nie zajmuje sie zarzadem, a tylko nadzorem nad
                  administratorami. Po drugie - wcale nie jest powiedziane, ze we wspolnocie w
                  ktorej jest wiekszosc (lub wszystkie) mieszkania wlasnosciowe - czynsz bedzie
                  nizszy (nawiasem mowiac - w mieszkaniach wlasnosciowych nie placi sie 'czynszu'
                  tylko oplaty administracyjne z tytulu zarzadu + fundusz remontowy itd.) -
                  jezeli wspolnota zdecyduje sie na remont elewacji to sa to bardzo powazne kwoty
                  idace w nierzadko w setki tysiecy zlotych w przypadku kilkupietrowych starych
                  kamienic. Wtedy skladki na fundusz remontowy bardzo znaczaco rosna.
                  Argument o budowie mieszkan socjalnych tez uwazam za dosc chybiony. Buduje sie
                  wtedy normalne, pelnowartosciowe mieszkania, ktore gmine kosztuja znacznie
                  wiecej niz np. mieszkania tbs-owskie, gdize wkladem gminy jest czesto tylko
                  wartosc przekazanego gruntu (ok. 7% kosztow budowy).
                  Uwazam ze miasto powinno wykonac kompleksowe badania dotyczace zamoznosci
                  spoleczenstwa, i wtedy zdecydowac, ile jakich mieszkan potrzeba, a nie
                  bezmyslnie prywatyzowac mieszkania, na kturych utrzymanie wiekszosci z nowych
                  nabywcow nie bedzie stac.
                  • brilliant.brunette Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 12.11.05, 22:12
                    przepraszam za kturych - to oczywiscie literowka.
                  • Gość: Zyta Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:40
                    Tanie hasła. ZBiLK ma zlecony przez miasto zarząd mieszkań i lokali
                    komunalnych. Prywatne spółki są tylko wykonawcami zlecenia zarządu na podstwie
                    umowy ze ZBiLK. W ten sposób z czynszów finansowane jest dodatkowe ogniwo.
                    jeśli chodzi o realne pieniądze to ejst bez różnicy czy to finansuje wspólnota
                    czy ZBiLK bo i tak robi to z, umownie nazwanych, czynszów. Kwestia polega na
                    czymś więcej - czy jako podstawę wolności człowieka przyjmemy własność, czy też
                    będziemy uważać, że przysłowiowa "władza" lepiej wie co jest dla nas dobre. Ja
                    uważam, że ludzie doskonale potrafią sami o sobie decydować. A pozostałością
                    poskomunistyczną jest potrzeba skupienia władzy w rękach urzędników - daje to
                    możliwość sterowania ludźmi i decydowania o ich życiu z pozycji
                    posiadacza "własności komunalnej", czyli niczyjej. Ale za to jaka władza wielka!
                    • Gość: Marian Koniuszko Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 23:21
                      Gość portalu: Zyta napisał(a): Kwestia polega na
                      > czymś więcej - czy jako podstawę wolności człowieka przyjmemy własność, czy też
                      >
                      > będziemy uważać, że przysłowiowa "władza" lepiej wie co jest dla nas dobre. Ja
                      > uważam, że ludzie doskonale potrafią sami o sobie decydować.
                      Ja też tak uważam dlatego jestem przeciwny wszelkiego rodzaju rozdawnictwu
                      dlatego odsyłam potrzebujących mieszkań na własność do developera a komunalne
                      niech zostaną tanimi mieszkaniami dla mniej zamożnych tak jak to jest w całej UE.
                      • Gość: Zyta Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 00:05
                        W Europie nie było komunizmu, więc ludzie mogli sobie mieszkania kupować. U nas
                        mieszkania zawsze były cukierkiem który władza dawała ludziom. I nie było to
                        ważne że mieszkania te były utrzymywane prze tyvh ludzi, wązne było to że
                        własność należała do władzy, a władza dzieliła według własnego uznania. I dalej
                        tak jest. Dlatego te mieszkania powinny być własnością LUDZI którzy je
                        utzrymywali, a nie władzy która z tego żyła.
                        • Gość: Marian Koniuszko Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 00:31
                          Właśnie w tej niekomunistycznej Europie[wjątek Anglia]jest więcej tanich
                          mieszkan niewłasnościowych niż własnosciowych.Nie przypominam sobie by
                          za komuny było więcej bezdomnych niż dziś owszem mieszkały po trzy rodziny
                          na jednym mieszkaniu ale bezdomnych nie było.Własnie wykup mieszkań komunalnych
                          przez biura nieruchomości od ludzi ktorzy je wcześniej kupili po preferencyjnych
                          cenach a dziś nie mogą utrzymać swojej własności bo potrzebują na alkohol
                          prowadzą do bezdomności i koczowania na działkach.
                          • Gość: TYP Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 08:09
                            idiotyzmy na poziomie Mariana Jurczyka.bo jak na śmietnikach są menele to nie
                            trzeba sprzedawać mieszkań. no i nie trzeba tworzyć warunków pod inwestycje i
                            rozwijać miasta.jak nie będzie bogatych to beidnych bedzie więcej, szanuyj
                            człowieku tych co umieją kasę zarabiąc
                            • Gość: ABA Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.serwerek.com / *.astro.net.pl 13.11.05, 08:25
                              Czy ty zamiast oczu masz monety a zamiasy mózgu kupe banknotów?
                        • brilliant.brunette Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 13.11.05, 09:47
                          Jeszcze jeden maly niuans. Przez cale lata czynsze w mieszkaniach komunalnych
                          byly kontrolowane przez panstwo i utrzmywane na poziomie, ktory nie pozwalal na
                          dokonywanie wiekszych remontow wtedy, kiedy byly one potrzebne. Wlasnie dlatego
                          kamienice w Srodmmiesciu Szczecina (i nie tylko) wygladaja tak, jak wygladaja.
                          Wiec mieszkania te bynajmniej nie byly utrzymywane przez ludzi, ktorzy w nich
                          mieszkali, jesli ich czynsze nie wystarczaly na to utrzymanie.
                          Nie jestem przeciwna wlasnosci prywatnej - ale niestety nie wszystkich stac na
                          to, zeby ta wlasnosc posiadac. Jestem czlonkiem wspolnoty mieszkaniowej, wiec
                          wiem jak wyglada glosowanie na temat podwyzszenia oplat na fundusz remontowy -
                          wszyscy starsi stwierdzaja, ze oszczedzaja na nagrobek i ich jakis tam dach,
                          ktory nie jest nad ich mieszkaniem - nie interesuje, a konca remontu i tak
                          pewnie nie dozyja (brzmi brutalnie - ale jest to doslowny cytat). Nie rozumiem
                          ponadto, dlaczego w tym samym miescie wobec ludzi maja byc stosowane rozne
                          zasady - dlaczego ten, ktory 'nie zalapal sie' na mieszkanie komunalne musi
                          zaplacic 100% wartosci mieszkania developerowi lub spoldziewlni, a najemca
                          takiego mieszkania moze sobie zostac wlascicielem za 2,5 tys. zl.
                          W zupelnosci zgadzam sie z Marianem - w miescie powinna byc pewna pula mieszkan
                          komunalnych - na wynajem. Pytanie tylko, jak duza. A biorac pod uwage fak, ze
                          kolejka czekajacych na mieszkanie komualane wynosi obecnie 8,5 tys. ludzi, to
                          chyba obecna ilosc mieszkan jest zbyt mala - wiec po co ja dodatkowo zmniejszac
                          przez wyprzedaz na sile?
                          • Gość: ... oddać nawet za 1 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:56
                            Nie będzie mieszkań, nie będzie kolejki komuchu. Pełne wsparcie dla Od Nowa.
                            Jeżeli jakieś mieszkania powinny zostać to socjalne dla tych wyprowadzanych za
                            niepłacenie czynszu
                            • brilliant.brunette Re: oddać nawet za 1 zł 13.11.05, 13:03
                              no coz, teraz przynajmniej wiem kim jestem :). Nie ma to jak uzywac w dyskusji
                              inwektyw zamiast argumentow.
                              • Gość: ... Re: oddać nawet za 1 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:51
                                Przepraszam Cię ale jakim innym określeniem niz komuch można nazwać tych co
                                chca mi wyjmować pieniądze i dawac innym, bo ich nie stać. A co mnie to
                                obchodzi, że ich nie stać.
                            • Gość: andrut Re: oddać nawet za 1 zł IP: 217.96.3.* 13.11.05, 17:30
                              > Nie będzie mieszkań, nie będzie kolejki komuchu. Pełne wsparcie dla Od Nowa.
                              > Jeżeli jakieś mieszkania powinny zostać to socjalne dla tych wyprowadzanych
                              za
                              > niepłacenie czynszu
                              kolejka będzie, bo gmina wg prawa ma zapewniać mieszkania obywatelom. trzeba by
                              najpierw zmienić prawo...
                              jeszcze jedno, gdzie te mieszkania socjalne są? jak miasto nie będzie miało
                              żadnych mieszkań to i tak będziesz utrzymywał meneli mieszkających w twojej
                              wspólnocie, bo nie ma już eksmisji na bruk. taka jest teraz rzeczywistość.
                • ja_aska oj zytuś 13.11.05, 08:35
                  a jak wyglądają mieszkania socjalne?
    • Gość: sz-n Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.05, 09:09
      Popieram propozycję Od Nowa.
    • Gość: Truskawka Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.chello.pl 13.11.05, 21:14
      i co z tego na wykup czeka się 3 lata-sprawdzie sami
    • arkadiusz_litwinski Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 13.11.05, 21:34
      W tej sprawie ciekawy jest brak uzasadnienia ekonomicznego.Zamiast - choć o to
      kilka razy w ostatnich 3 latach prosiłem jeszcze jako radny - pokusić się o
      próbę prognozy następstw takiej decyzji dla gospodarki Szczecina ( nie tylko
      dla budżetu Miasta) inicjatorzy ograniczają się do "argumentów" natury
      geopolitycznej, ideologicznej i moralnej.Niezależnie od ich prawdziwości i
      wartości nie zastąpią one próby określenia korzyści jakie dla społeczności
      Szczecina mogą przynieść w perspektywie najbliższych lat decyzje, których
      domaga się Od Nowa. Nie wykluczam, że poważny ekonomista jest w stanie
      przedstawić wiarygodny materiał ukazujący po jednej stronie ubytek w wartości
      mienia komunalnego, a po drugiej stronie korzyści płynące z ożywienia
      gospodarki, zwiększonego obrotu na rynku nieruchomości, rynku usług remontowych
      itp. Mam na myśli korzyści dla społeczności Szczecina, a nie tylko dla kilku
      tysięcy beneficjentów bonusa a'la Od Nowa.Obawiam się, że tak jak poprzednio
      projekt zostanie wycofany przez samych autorów by za kilka miesięcy znowu go
      odgrzać, a raczej się przy nim ogrzać.
      • Gość: ciekawy Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 22:13
        A jak nie wycofają? to głupio będzie panu posłowi, który niby z PO a chciałby
        komuny.Oj, taki młody, a taki zdemoralizowany... Widać od razu że karierę
        zaczynał jako referent w Wydziale Mieszkalnictwa Urzędu Miasta.
        • brilliant.brunette Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 14.11.05, 10:01
          Nie bardzo rozumiem, co ma wspolnego rzeczowa propozycja zrobienia rachunku
          zyskow/korzysci i strat wynikajacych z'globalnej prywatyzacji' z byciem
          zdemoralizowanym komuchem...
          • Gość: pytek Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:19
            A co ma rachunek ekonomiczny do faktu sprzedaży mieszkań z bonifikatą. Przecież
            to wiadomo, że jest to korzystne dla kupujących mieszkanie ludzi a miasto
            pozbywa się majątku, z którego i tak nie ma żadnych korzyści. To kwestia
            podejścia do prawa własności i zarzut, iż osoba rozważająca to w kategorii
            opłacalności jest komuchem, jest w pełni uzasadniony. Bo państwu (samorządom)
            nie opłaca się aby ktokolwiek miał własność prywatną. ale to przerabialiśmy już
            przez 60 lat...i nie wyszło.
            • brilliant.brunette Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 14.11.05, 10:33
              To, ze jest to korzystne dla ludzi otrzymujacych te mieszkania niemal za darmo -
              to jest oczywiste. Pytanie tylko, czy jest korzystne dla miasta jako calosci,
              z perspektywa myslenia nieco dluzsza niz jedna kadencja rady Miejskiej.
              Miasto nawet nie powinno miec korzysci z budynkow mieszkalnych - ale jest
              zobligowane prawem do zaspokajania potrzeb mieszkaniowych wszystkich obywateli,
              w tym rowniez najubozszych. W jaki sposob beda zapewnione mieszkania dla tych,
              ktorych nie stac na to, zeby wybudowac je sobie samemu lub kupic za pelna cene
              na rynku?
              • Gość: pytek Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 11:30
                Nie ma pojęcia miasta jako całości. Miasto skałada się z pojedynczych ludzi,
                którym należy stworzyć warunki do normalnego funkcjonowania. O pozostawienia
                tych m,ieszkań w rękach miasta - mieszkań nie przybędzie. Sprzedaż lu
                pozostawienie tych mieszkań we własności miast nie zmieni sytuacji, iż mieszkań
                w Szczecinie jest za mało. Suma ich obecnie - własnościowych, komunalnych czy
                spółdzielczych stanowi constans. To kwestia ZWIĘKSZENIA ilości mieszkań
                wybodowanych w naszym mieście a nie struktury własnościowej. Mieszkania, któe
                utrzymywane są przez ludzi przez dziesiątki lat zostały już zamortyzowane - jak
                samochód, i powinny zostać sprzedane użytkownikom za koszty przeprowadzenia
                operacji uwłaszczeniowej.
    • hotcat01 Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 14.11.05, 00:25
      chore baby, to jest nienormalne, ludzie zasuwają z wywieszonym językiem po 12
      h/doba żeby spłacać kredyty mieszkaniowe a te poje..e baby chcą porozdawać za
      grosze ? I to ma być sprawdiedliwość ???
      • Gość: sluuurp Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.chello.pl 14.11.05, 10:00
        Głupi jesteś i tyle.
        • Gość: RZ Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:34
          I to jest argument.
      • Gość: aga Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: 195.116.25.* 14.11.05, 11:43
        To sobie haruj dalej te 12 godzin na nowe mieszkanie. Ja dla odmiany haruję po
        to, aby na własny koszt wyremontować dach nad komunalnym mieszkaniem w którym
        mieszkam (własność miasta), bo o porządny remont od lat nie mogę się doprosić i
        to dopiero jest złodziestwo naszego systemu.
        • hotcat01 Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda 16.11.05, 14:04
          złodziejstwo to moja droga okradanie mienia wspólnego, przez co ja rozumiem
          powszechne rozdawnictwo. mieszkasz w gratisowej chałupie i jeszcze masz
          pretensje ze qrwa jej nie wyremontowali, ot mentalność PISoelektoratu
    • Gość: re Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:56
      Pani Lubińska stanowi smutne potwierdzenie tezy, że tytuł profesorski nie
      oznacza gwarancji intelektualnej sprawności. W ostatnich latach można się było
      o tym przekonać słuchając jej wypowiedzi dotyczacych miasta Szczecina, a teraz
      gorzką pigułkę będą musieli przełknąć wszyscy Polacy, słuchając różnych
      wypowiedzi Pani Minister.
      Nie ulega dla mnie wątpliwości, że sama się zdyskredytuje, ale niestety to
      wszystko wymaga czasu, aby można było to jasno dostrzec, a nauka ta będzie nas
      wszystkich bardzo drogo kosztować.
      • Gość: olala Re: Minister Lubińska chce jeszcze taniej sprzeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:43
        A mkolega to dawnjo zapisał się do SLD czy ostatnio?bo kiolega powinien
        wiedzieć że monopol na atakowanie minister Lubińskiej ma omnibus
        Napieralski.Jest jej gfanem i dzięku temu,poprzez ataki dodaje jej punktów i
        zwolenników.Dzięki Grzesiu!
    • skuter70 jestem za 16.11.05, 14:25
      ale tez poprosze jedno mieszkanko za grosze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka