Dodaj do ulubionych

Flaga państwowa - refleksje

IP: 157.25.198.* 03.10.01, 09:39
Nurtuje mnie pewna sprawa.
Dlaczego w Polsce nie szanuje się flagi państwowej. Chodzi mi generalnie o
fakt, że nie manifestuje się polskości (tylko oprócz świąt państwowych). Chodzi
mi o to, żeby na wszelkich urzędach państwowych flaga narodowa była zawsze.
Szczególnie w Szczecinie widać brak takiego zwyczaju.
Np. w sąsiednich Niemczech, czy w człej Europie i ostatnio z wielkim natężeniem
w USA flagi narodowe powiewają na urzędach na codzień! Jesteście np. w
niemieckim mieście to widzicie to bo wszędzie są flagi!
A u nas? w mieście, o które tak walczono by wróciło do Polski tego symbolu
nie widać w ogóle.

Najśmieszniejsze jest to, że jak jest jakaś żałoba i trzeba flagi opóścić do
połowy to się je dopiero wiesza.

Co o tym sądzicie. Dlaczego nie szanujemy tego symbolu najbardziej chyba
pokazującym na codzień patriotyzm, co?
Obserwuj wątek
    • bbury Re: Flaga państwowa - refleksje 03.10.01, 09:41
      Lenistwo. Po prostu lenistwo.
      Widziałeś jak wygląda flaga która wisi dłuższy czas bez prania ? - lepiej gdy
      jej już nie ma...
      • Gość: Koala Re: Flaga państwowa - refleksje IP: 157.25.198.* 03.10.01, 09:51
        bbury napisał(a):

> Lenistwo. Po prostu lenistwo.
        > Widziałeś jak wygląda flaga która wisi dłuższy czas bez prania ? - lepiej gdy
        > jej już nie ma...

Lepiej jednak żeby była, a za pranie odpowiadali by dyrektorzy tych urzędów!
        W Europie nawet na szkołach państwowych flagi wiszą!
        Oni jednak juz dorośli do prawdziwej demokracji, wiedzą czym jest dla nich ich
        państwo itp..

• Gość: mika Re: Flaga państwowa - refleksje(znowu o praniu) IP: 212.244.77.* 03.10.01, 13:37
        bbury napisał(a):

> Lenistwo. Po prostu lenistwo.
        > Widziałeś jak wygląda flaga która wisi dłuższy czas bez prania ? - lepiej gdy
        > jej już nie ma...

Prosze uprzejmie nie mówic przy mnie tyle o praniu. Dziekuje.

• Gość: ZetKa Re: Flaga państwowa - refleksje(znowu o praniu) IP: *.robotics.ntua.gr 03.10.01, 13:40
          > Prosze uprzejmie nie mówic przy mnie tyle o praniu. Dziekuje.
          Proponuje w ramach czynu spolecznego (albo z pieniedzy miejskich) kupic Mice
          pralke. W zamian - bedzie prala flagi szczecinskie zeby nie wisialy brudne ;)
          PS. pralka musi byc DUUUUUZAA, zeby flaga sie zmiescila
          • Gość: mika Re: Flaga państwowa - refleksje(znowu o praniu) IP: 212.244.77.* 03.10.01, 13:49
            Gość portalu: ZetKa napisał(a):

>
            > Proponuje w ramach czynu spolecznego (albo z pieniedzy miejskich) kupic Mice
            > pralke. W zamian - bedzie prala flagi szczecinskie zeby nie wisialy brudne ;)
            > PS. pralka musi byc DUUUUUZAA, zeby flaga sie zmiescila

Tylko nie za duża ,bo mam mała łazienkę ( no chyba ,że sie zmiesci na balkonie).
            Z pozostałym sie zgadzam- Niech żyje patriotyzm lokalny!!!
            Pozdrawiam kolege Z.
    • Gość: pakuz Re: Flaga państwowa - refleksje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 10:01
      to tkwi gdzies glebiej
      chyba nie jestesmy przywiazani do flagi narodowej
      w szczecinie najczesciej zobaczyc mozna flage granatowo-czerwona (pogoni)
      niz bialo-czerwona
      na samochodach czesciej zobaczysz naklejke z flaga unii niz polska
      bardziej popularne (szczegolnie wsrod mlodziezy) sa flagi
      union jack albo stars&stripes
      moze wiec chodzi o mala atrakcyjnosc graficzna ???
      • Gość: Koala Re: Flaga państwowa - refleksje IP: 157.25.198.* 03.10.01, 10:07
        Gość portalu: pakuz napisał(a):

> to tkwi gdzies glebiej
        > chyba nie jestesmy przywiazani do flagi narodowej
        > w szczecinie najczesciej zobaczyc mozna flage granatowo-czerwona (pogoni)
        > niz bialo-czerwona
        > na samochodach czesciej zobaczysz naklejke z flaga unii niz polska
        > bardziej popularne (szczegolnie wsrod mlodziezy) sa flagi
        > union jack albo stars&stripes
        > moze wiec chodzi o mala atrakcyjnosc graficzna ???

Może chodzi o atrakcyjność? Ale jak flaga państwowa jest zestawiona razem z
        godłem to wg mnie wygląda świetnie! Nic jej ująć i nic dodać.
        • crazy Re: Flaga państwowa - refleksje 03.10.01, 10:23
          Gość portalu: Koala napisał(a):

> Może chodzi o atrakcyjność? Ale jak flaga państwowa jest zestawiona razem z
          > godłem to wg mnie wygląda świetnie! Nic jej ująć i nic dodać.

Tylko, że wtedy to już bandera morska, a nie flaga państwowa.

Jeszcze jedna uwaga - granatowo bordowe (a nie niebiesko-czerwone) to barwy nie
          tylko POGONI, ale również SZCZECINA.
      • Gość: gabi Re: Flaga państwowa - refleksje IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 10:26
        granatowo-czerwony to barwy ...Pomorza Zachodniego. Skoro jest ich dużo w
        Szczecinie to chyba dobrze świadczy o nas.
        A barwy narodowe? Może kiedyś zbyt często zmuszano ludzi do manifestacji nimi
        uczuć zupełnie obcych. A następne pokolenia? Widziałeś dwudziestolatka-patriotę?
        No chyba,że na stadionie pod wpływem środków... dopingujących
    • stettiner Re: Flaga państwowa - refleksje 03.10.01, 10:42
      Może sprowokuję tu oburzenie (mam nadzieję, że nie), ale nasza flaga państwowa
      nie budzi u mnie żadnych cieplejszych uczuć. Zresztą nazwijmy rzecz po imieniu-
      chyba nie jestem patriotką, patriotyzm narodowy jest ideą mi obcą, odwrotnie
      niż patriotyzm lokalny. Stąd bardzo jestem ciekawa: czy informacja o barwach
      zachodniopomorskich jest potwierdzona? Je śli tak, to idę zatknąć w oknie flagę
      granatowo- bordową ;)))
      • Gość: lijo Re: Flaga państwowa - refleksje IP: 210.14.209.* 03.10.01, 11:18
        stettiner napisał(a):

> Może sprowokuję tu oburzenie (mam nadzieję, że nie), ale nasza flaga państwowa
        > nie budzi u mnie żadnych cieplejszych uczuć. Zresztą nazwijmy rzecz po imieniu-
        >
        > chyba nie jestem patriotką, patriotyzm narodowy jest ideą mi obcą, odwrotnie
        > niż patriotyzm lokalny. Stąd bardzo jestem ciekawa: czy informacja o barwach
        > zachodniopomorskich jest potwierdzona? Je śli tak, to idę zatknąć w oknie flagę
        >
        > granatowo- bordową ;)))

o zeszty taka owaka... a juz zaczynalam cie lubic. w takim razie oswiadczam
        publicznie, ze lijo JEST patriotka i lokalna i narodowa, choc nie ma jeszcze
        trzydziestki. i milo mi widziec polska flage wszedzie. widzialam ja niegdys w
        stadninie 'modrzewie' k. goleniowa zatknieta na pelnowymiarowym maszcie. i wiecie
        co? w miejscu, gdzie wiecej niemcow niz polakow, przyjemnie mi bylo na nia
        patrzec.
        aha, flage prali.
        • Gość: gabi Re: Flaga państwowa - refleksje IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 11:21
          ...bo mieli pralkę(ok- wiem, to nie na temat)
        • Gość: pakuz Re: Flaga państwowa - refleksje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 12:34
          brawo lijo,
          no bo niby kim jestesmy ? szczecinianin czyli nikt ?
          przezież to dopiero 3 pokolenia , bez tradycji , bez odrebnosci kulturowej
          czy etnicznej , nawet bez wlasnego dialektu
          to nie to samo co katalonia czy kraj baskow
          to ze warszawa nas olewa to jeszcze nie powod do secesji - bo kto nas wezmie ?
          a tak mamy swoje proporce na wietrze , blyszczace zbroje i somossiere
          i westerplatte i przedmurze chrzescijanstwa i solidarnosc
          tylko flag na masztach nie mamy
    • stettiner szczecinianin czyli nikt 03.10.01, 12:56
      No to ja właśnie jestem szczecinianin (dokłądnie szczecinianka, ale mniejsza o
      szczegóły) czyli nikt. Bez tradycji, bez przeszłości, bez dialektu, bez
      akcentu. Wychowałam się w mieście bez historii. Dawno temu, kiedy chodziłam do
      szkoły podstawowej, kiedy takie ważne sprawy powoli układają się w głowie, z
      czytanek i wierszy na akademii uczyłam się o tym, że kochamy Warszawę i Kraków
      (a ja nie kochałam Warszawy ani Krakowa), a po szkole wychodziłam do miasta
      które niby zaczęło się przedwczoraj, ale spod tego przedwczoraj wyłaziły
      znacznie starsze warstwy o których długo nikt nie potrafił nic mi powiedzieć.
      To one okazały się mi bliższe, chociaż wiem, że w pewien sposób odwołuję się do
      miasta którego już nie ma.
    • stettiner granatowo- bordowy 03.10.01, 13:42
      To wiecie coś bliższego na temat tych zachodniopomorskich barw czy nie?
      • Gość: jawal Re: granatowo- bordowy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 14:19
        stettiner napisał(a):

> To wiecie coś bliższego na temat tych zachodniopomorskich barw czy nie?

Trochę poszperałem w internecie i, ku mojemu zdumieniu, znalazłem na oficjalnych
        stronach bardzo różną kolorystykę.
        www.szczecin.pl - niech będzie, że są to barwy granatowo-bordowe, choć bardziej
        widzi mi się ciemnoniebieski i czerwony (no ale chłopaki mają większe skłonności
        do daltonizmu :)
        http://zuw.szczecin.uw.gov.pl - czerwony herb, niebieskie tło; ale prawda, że nie
        ma oficjalnej flagi, czy godła województwa
        www.um-zachodniopomorskie.pl - czerwony Gryf na tle biało-czerwono-białej flagi

Niezła zagwozdka co?
        Tak na marginesie, dokopałem się do jakiegoś serwera w Wisconsin, na którym
        umieszczono strony poświęcone Prowicji Pommern (od Stralsundu do Lęborka). Godło
        jest tam również na czerwono-białym tle.
        Przy okazji napisano tam również, że Pomorze na wschód od Odry i Nysy znajduje
        się od 1945 roku pod okupacją i zarządem polskim :o

pozdro
        • Gość: gabi Re: granatowo- bordowy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 15:01
          Chyba wprowadziłam was w błąd : granatowo-czerwony(lub jak kto woli...bordo)-to
          barwy Szczecina. A Zachodniopomorskie reprezentują barwy: biel i czerwień(chyba
          nie bordo)...sorki
          • Gość: bury Biało - czerwona IP: 64.124.150.* 03.10.01, 15:14
            Za żelazną kurtyną tylko jeden kraj zachował flagę bez sierpa, młota, gwiazdy i
            innego podobnego badziewia...
            To jest coś...
            • Gość: jawal Re: Biało - czerwona IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 15:18
              Gość portalu: bury napisał(a):

> Za żelazną kurtyną tylko jeden kraj zachował flagę bez sierpa, młota, gwiazdy i
              >
              > innego podobnego badziewia...
              > To jest coś...

mieliśmy szczęście, że czerwień jest na dole ;) a narzędzia musiały być
              koniecznie na górze i z bielą się nie komponowały

• Gość: lijo Re: Biało - czerwona IP: 210.14.209.* 03.10.01, 17:27
                no coz mika, mysle, ze jednak jestes patriotka. bo patriotyzm narodowy i
                wartosci wazne dla ogolu ksztaltuja sie w spolecznosciach lokalnych i poprzez
                wyzej wymienione wlasnie.
                ja szczecin kocham i dzieki temu wiem, ze i polska jest dla mnie wazna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka