vicek113 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 18.03.06, 15:12 ...to komentarz do zakończonej konwencji PIS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamci Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 15:14 Oglądałam, niestety muszę się z Tobą zgodzić vicek, to samo powiedziałam przed chwilą! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Nie zgadzam sie! 18.03.06, 16:23 Powinno byc: Ein Volk, ein Reich, zwei Katschoren!:) Odpowiedz Link Zgłoś
szypow [...] 18.03.06, 16:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nedfan Re: Nie zgadzam sie! 18.03.06, 20:04 Podobno prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Coś się tak Szypow zirytował? Czyżby błąd gramatyczny wyprowadził Cię z równowagi? Już poprawiam: ein Volk, ein Reich, zwei Enteriche! Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Nie zgadzam sie! 18.03.06, 20:11 no prosze, udez w stol a nozyce........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Nie zgadzam sie! IP: 87.207.60.* 18.03.06, 16:32 Nie małpuj stary komuchu, wymyśl coś z Wielkiego Językoznawcy Odpowiedz Link Zgłoś
vicek113 Re: Nie zgadzam sie! ..i masz rację 18.03.06, 16:35 ...tymi słowami pożegnał się w imieniu sali M.Kamiński z J.Kaczyńskim;- a winno być: ein Volk ein Reich ein Fuerer doppelt Katschoren Odpowiedz Link Zgłoś
sztajmes Re: Nie zgadzam sie! 18.03.06, 16:36 absztyfikant napisał: Powinno byc: Ein Volk, ein Reich, zwei shechteren Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Ein Volk, ein Reich, zwei Katschoren ! IP: *.comnet.krakow.pl 19.03.06, 08:51 abszty, to jest zarąbiste hasło, trzeba to puścić w kraj, he,he. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas powinno być.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 16:46 powinno być lepiej w koncu ku.rwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypis Re: powinno być.... IP: *.system.szczecin.pl 18.03.06, 17:22 Gość portalu: andreas napisał(a): > powinno być lepiej w koncu ku.rwa! nie ma i nie będzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: powinno być.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 17:24 moze chociaz troche... takie małe reglamentowane ciut, ciut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnik bezwstyd Powinno:Ein Fater Muchomorek,eine Radyyjo,zwei IP: 83.168.124.* 18.03.06, 20:24 zwei Katschoren...und so weiter... Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 18.03.06, 22:00 Jak na mieszkańców prastarego, germańskiego miasta to kiepsko władacie językiem przodków, tylko ruski na poziomie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 22:06 wprawdzie to było niemieckie miasto, ale to nasi przodkowie... znaczy nie mieszkanców tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 18.03.06, 22:44 to nigdy nie bylo niemieckie miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 23:50 Nie, a mówi sie na te budynki poniemieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:00 mowi sie tez: "od przedwojny"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 00:01 a przed 1945 czyje było? Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:03 pewnie pomorskie ;) mamy przeciez Zamek Ksiazat Pomorskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:05 ale ty dowcipas jestes...hohoho...taki zabawny romek... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:07 mowilo sie "wesoly Romek" Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:08 wesoly romek mial na przedmiesciu domek, a ty jestes zabawny romek... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:11 widzisz, cieszy mnie ze Cie to cieszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:15 no to super, cieszmy sie razem... ja zwyczajnie, a ty jak glupi do sera... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:23 to tylko Twoja wersja Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:03 zawsze myslalem ze to Prusy byly... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:05 no prusy, i gadali po prusku :) prusy to pewnie slowianszczyzna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:07 przecie prusy to to samo co niemcy , co nie???? P.S. uwielbiam twoje poczucie humoru, jest takie...jedyne w swoim rodzaju... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:10 a masz linka, jak chcesz byc precyzyjny pl.wikipedia.org/wiki/Prusy_%28kraina_historyczna%29 Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Szypow 19.03.06, 11:04 uwielbiam jak Cie ktos sprowadza do partetu...tak jak mamy na to przyklad powyzej. Szczecin pruskim miastem. dobre wielce dobre, powiedz mi kiedy mam peknac ze smiechu juz teraz czy jeszcze mam czekac na inne Twoje popisy historyczne. Pamietasz kiedy bylo zjednoczenie Niemiec i dlaczego jednak Szczecin do '45 byl miastem niemeickim i dlaczego Tobie tak trudno to zrozumiec. --- Absurdem jest tylko to, co różni się od mojej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: Szypow 19.03.06, 14:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=38740601&a=38766950 Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Szypow 19.03.06, 14:31 Szypow to powiem Tobie tak, ze trzeba byc ignorantem zeby nie wiedziec ze przez ponad czterdziesci lat XX wieku szczecin to byl Sttetin i nalezal do Niemiec. Przed '45 rokiem zreszta Szczecin byl czesciej szwedzki czy dunski niz polski. z ta czujnoscia to swietny wybieg zeby do konca nie byc polozonym na lopatki w tej merytoryczenj dyskuji. Wiec jak to jest z tym pruskim Szczecinem skoro szczecin doPrus mial zawsze nie mniej niz 400 km???? Mozesz nas uswiadomic kiedy Szczecin lezal w granicach Prus? A moze Ci sie Szczecin z Malborkiem pomylil albo z Elblagiem??? co? Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: Szypow 19.03.06, 14:37 Czasem do bledu trzeba sie przyznac i nie bede szedl w zaparte, popisalem sie znajomoscia historyczno-geograficzna niczym Pismak z jego Lillehamer. Chyle czolo, lecz dalej uwazam, ze Szczecin a Niemcy to dwie rozne sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Szypow 19.03.06, 15:38 :) Szypow, a moim zdaniem nie da sie oddzielic tych 2 kwestii, bo nie mozna zapominac historii chocby dlatego ze bez zrozumienia jej bardzo latwo poipelnic bledy w terazniejszosci. Ludzie ktorzy rzadzili szczecinem przez lata po wojnie nie chcieli tego zrozumiec i falszowali historie, a cene za to placimy etraz my. Tak to bywa kiedy polityka miesza sie w historie i stara sie ja pisac pod pewna teze - tak nie mozna robic. jestem np pelen podziwu dla inicjatywy jaka jest Stowarzyszenie na rzecz Cmenatzra Centralnego - pelen podziwu dla tego ze wyremontowali pomnik Wilhelma Meyer Schwartaua - bylo nie bylo jednego z bardziej wybitnych szczecinian. I nie sadze ze mozna podziedziec ze to dwie rozne sprawy, to jest nieuczciwe, nalezy z duzym rozsdkeim do tego podchodzic i oddac sprawiedliwosc i pamiec tym, ktorzy tworzyli kiedys Szczecin. O jedno mam zal do Niemcow - ze nie zbudowali tu uniwersytetu i ten blad skopiowali wlodazre komunistyczni, i to jest ta wielka starta Szczecina w XX wieku, ktora teraz z takim mozolem nadrabiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Szypow 19.03.06, 16:39 albert_c napisał: Szczecin pruskim miastem. dobre wielce dobre, powiedz mi kiedy mam peknac ze smiechu juz teraz czy jeszcze mam czekac na inne Twoje popisy historyczne. Pamietasz kiedy bylo zjednoczenie Niemiec i dlaczego jednak Szczecin do '45 byl miastem niemeickim i dlaczego Tobie tak trudno to zrozumiec. -------------------------------------------------------------------------- Choc placisz podatki w katolandzie, to, wzorem wiekszosci, glupis.. pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Prus Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc jasniej nie mozna.. 19.03.06, 16:41 pl.wikipedia.org/wiki/Prowincje_Kr%C3%B3lestwa_Prus Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: jasniej nie mozna.. 19.03.06, 23:38 dzieki. chyba bede sie musial cofnac do ksiazek z liceum, bo widac cos musialem przegapic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 00:16 ja to słabiutki z historii jestem bardzo... przepraszam, no kazdy ma jakś słabość. A Polska to dopiero od 1945 roku jest... Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:17 sprawdzalem wasza czujnosc baranki: W VII-VI wieku p.n.e. istniała na tym terenie prasłowiańska osada z kulturą łużycką. Jest jednak możliwe, że ciągłość udokumentowanej źródłami historii zasiedlenia tego miejsca sięga blisko 1850 lat. W czasach antycznych w okolicach Szczecina istniała miejscowość o nazwie Susudata. Została ona odwzorowana na antycznej mapie Klaudiusza Ptolemeusza z lat 142-147 naszej ery [1]. O tym, że miejscowość ta znajdowała się w sąsiedztwie Szczecina, informuje kompendium Lexicon Universale [2] oraz wynika to z położenia wśród innych zidentyfikowanych miejscowości Pomorza. W IX wieku zbudowany został przez książąt słowiańskich gród otoczony fosą, u którego podnóża rozwinęła się osada handlowo-rybacka. W 967 r. Mieszko I przyłączył Szczecin do Polski. W czasie panowania Bolesława Chrobrego miasto dostawało się pod coraz większe wpływy duńskie. Po bitwie koło Strugi (część Płoni) w 1121 król Bolesław Krzywousty ponownie przyłączył miasto do Polski jednocześnie uznając władzę lennika, Warcisława I. W 1243 książę Barnim I nadał Szczecinowi prawa miejskie. W kolejnych latach miasto nabywało kolejne tereny: w 1283 r. jezioro Dąbie, a w 1321 Police. W XIII wieku Szczecin stał się miastem hanzeatyckim. Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:18 i tak dalej jakos nie chca wyjsc mi te Niemcy :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 19.03.06, 00:22 nie no jasne, prastare plskie ziemie, klapki na oczach, indoktrynacja PRL-u zrobila swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas a Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 00:23 a Polska sprawdź jeszcze Polske, bo mówia o tysiącleciu... a tu się okaże, ze to ledwie kilkadziesiat lat... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: a Polska 19.03.06, 00:25 no kolega (towariszcz) szypow to pewnie doliczy sie 2000 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Stettin czy Szczecin bo nie wiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 00:26 patrz a pisza ciagle Szczecin i Szczecin, a to po 1945 nazwa dopiero jest! Bo przedtem był Stettin chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 19.03.06, 00:29 Gość portalu: andreas napisał(a): > patrz a pisza ciagle Szczecin i Szczecin, > a to po 1945 nazwa dopiero jest! > Bo przedtem był Stettin chyba... No ale to po prusku ;) to prawie tak samo jak po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 01:16 ostatni w trójce był wywiad z Crisem Rea i opowiadał cos tam o miastach chyba portowych i wspomniał, że to takie miasto portowe, jak Hamburg i Stettin... Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 23.03.06, 10:30 hotcat01 napisał: > Gość portalu: andreas napisał(a): > > > patrz a pisza ciagle Szczecin i Szczecin, > > a to po 1945 nazwa dopiero jest! > > Bo przedtem był Stettin chyba... > > No ale to po prusku ;) to prawie tak samo jak po polsku No wlasnie zrobiles z siebie kretyna kolezko.... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 23.03.06, 17:46 czy ja wiem, jakbyś był spostrzegawczy to byś zauwazył że jest ";-)" czyli "przymrużenie oka", kto zrobił z kogo kretyna ? Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 23.03.06, 17:48 hotcat01 napisał: > czy ja wiem, jakbyś był spostrzegawczy to byś zauwazył że jest ";-)" czyli > "przymrużenie oka", kto zrobił z kogo kretyna ? ty sam z siebie baranku.... Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 23.03.06, 22:28 no widzisz, mamy inny punkt widzenia na to kto z siebie zrobil kretyna 1. • Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl Gość: andreas 18.03.06, 22:06 + odpowiedz wprawdzie to było niemieckie miasto, ale to nasi przodkowie... znaczy nie mieszkanców tego miasta! • Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! szypow 18.03.06, 22:44 + odpowiedz to nigdy nie bylo niemieckie miasto... Ad.1 jak wytumaczysz fakt, ze w latach 1871-1945 Szczecin wchodzi w sklad -Cesarstwa niemieckiego -Republiki weimarskiej -III Rzeszy niemieckiej ??? 2. • Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! szypow 19.03.06, 00:03 + odpowiedz zawsze myslalem ze to Prusy byly... • Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! hotcat01 19.03.06, 00:05 + odpowiedz no prusy, i gadali po prusku :) prusy to pewnie slowianszczyzna ;) • Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! szypow 19.03.06, 00:07 + odpowiedz przecie prusy to to samo co niemcy , co nie???? P.S. uwielbiam twoje poczucie humoru, jest takie...jedyne w swoim rodzaju... Ad.2 Pruskim miastem ( lezacym w obrebie pastwa pruskiego ) Sz-n byl w latach 1713 ( po przejeciu od Szwedow do 1871- czyli do zjednoczenia niemiec. Sformulowanie "niemieckie miasto" wydaje sie tu , na podstawie faktow, wlasciwsze. Zreszta "pruskim" zostal w wyniku podbojow -nigdy nie lezal na "historycznych" terenach prus, rownie dobrze moglbys uzyc sformulowania miasto szwedzkie, dunskie czy tez polskie. Jak zapewne zdajesz sobie sprawe Sz- n jako miasto funkcjonuje od IX wieku. Kolejna sprzecznosc- czyzby Prusacy ( nie Prusowie ) stanowili odrebna nacje niz Niemcy? Czy wladali jezykiem pruskim? :) Jak sadze pojecie Niemcy jest nieco szerszym pojciem niz Prusy a stwierdzenie "zawsze myslalem ze to Prusy byly" wiadczy o sporych lukach z zakresu historii Niemiec i Europy. baranie Odpowiedz Link Zgłoś
szypow Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 24.03.06, 10:07 jestes zwyczajnie glupi czy nie potrafisz czytac ze zrozumieniem ??? cieciu Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Stettin czy Szczecin bo nie wiem... 24.03.06, 11:11 może jako "mądry" człowiek, raczysz coś mądrego napisać poza inwektywami ? Jak na razie Twoje popisy są żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:03 Wytłumacz mi w jaki sposób Mieszko I w 967 r przyłączył Szczecin do państwa polskiego - podpisał akt, zdobył miasto, obsadził swoimi ludzmi? Kto rządził w tym roku miastem? Dla ułatwiebnia - w 2 lutego 962 r papież koronował Ottona I na cesarza rzymskiego, a nowe imperium mosiło nazwę Świętego Cesarstwa Rzymskiego (dopiero do XV - Świętego Cesarstwa Narodu Niemieckiego), lata 938-973 - to okres panowania Ottona I Wielkiego. (syna Henryuka Ptasznika). Kontynuował on walke ze Słowianami nadłabskimi, za Łaba zaczęli się osiedlać niemieccy koloniści. Słowian podano przymusowej chrystianizacji. Słowianie zachodni tj. plemiona czesko-morawskie, prapolskie (m.i. Wisłanie i Poalnie) i połabsko-bałtyckie, nie tworzą w tym czasie żadnego państwa polskiego, lecz związki plemienne będace zaledwie zalążkami form państwowości. Do 965 Mieszko prowadził walki na granicy zachodniej z Weletami i ponosił systematycznie klęski. W ich wyniku szukał porozumienia z cesarstwem, uznając zależnośc trybutarną z częsci zachodniej swego panstwa, być może po rzeke Wartę. 24 VI. 972 r. Mieszko i jego brat Czcibor dają manto wojenne margrabienu Hugonowi pod Cedynią. Opanowuje Pomorze Zachodnie z Wolinem i Kołobrzegiem. Ok.990 następuje dopiero zjednoczenie etnicznych ziem polskich pod wodza Mieszka I - Małopolski, Wielkopolski, Sląska, Mazowsza i Pomorza. Mieszko był juz wtedy ochrzcony, Szczecin - pogański i to do XII wieku. Szczecin wraz z całą prowincją szczecińską na początku XII wieku stanowił część państwa POMORSKIEGO (a nie polskiego), sam Szczecin posiadał jeszcze ślady ustroju plemiennego, nadajacemu mu charakter republiki miejskiej. I tak np. w 1124 roku starszyzna miejska układała się samodzielnie i to nie tylko w swoim imieniu, ale innych miast pomorskich z Bolesławem Krzywoustym w sprawie przyjęcia nowej wiary chrześcijańskiej. W 1126 r. Szczecin był nadal poganski i doprowadził nawet do otwartej wojny z wlasnym ksieciem, pustosząc jego posiadłości na ziemi kamienskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 00:09 to dla mnie takie uciekanie historyczne, że Szczecin był zawsze Polski! Na siłe! Chowanie napisów po niemiecku i innych takich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 23:54 JEST > wprawdzie to było niemieckie miasto, ale to nasi przodkowie... > znaczy nie mieszkanców tego miasta! POWINNO BYĆ > wprawdzie to było niemieckie miasto, ale to NIE nasi przodkowie... > znaczy nie mieszkanców tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
vicek113 Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! 23.03.06, 17:40 ...masz rację exman;- dzisiaj zauważyłem - palnąłem byka i to w tytule. winno być: Fuhrer przez 'u' z umlautem /takie dwa piegi/ lub stosowane 'ue'. przepraszam germanistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kresen Re: ein Volk ein Reich ein Fuerer!!! IP: 83.168.106.* 18.03.06, 23:59 Prezio zachowywal sie jak Duce ,Fuhrer i Gomulka a kaczorki krzyczeli : Duce,Heil,Wieslaw [ Jarek ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Ein Volk, ein Reich, zwei Katschoren!:) IP: *.comnet.krakow.pl 19.03.06, 08:26 teraz przyjdzie na tylko czekać na Noc Długich Noży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnik bezwstyd Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! IP: 83.168.124.* 19.03.06, 20:12 Gość:K.F.ma rację!Niestety,ŻADEN władca Polski nie zdobył Szczecina! Prawdą jest zwycięstwie w Strudze.Aliści Szczecin był 20 kilometrów dalej!Za ogromnymi rozlewiskami Odry!Ani mieszko,ani jego brat ani też Krzywousty NIGDY do miasta nie weszli i swojej załogi tam nie osadzili. NAJBLIŻEJ miasta był Hetman Czarniecki goniąc Szwedów/a właściwie Dunów jak pisze Pasek/.Czarniecki dotarł do przedmieść Szczecina,czyli do dzisiejszych WZGÓRZ HETMAŃSKICH! Szczecin był stolicą samodzielnego państwa Pomorza . Władcy Królestwa Polskiego i Litwy zajęci byli kolonizowanie wschodnich narodów i Pomorzem nie interesowali się. Jedynie Kazimierz Wielki i poznański książę Przemysław podejmowali próby wsparcia władców Pomorza -Gryfitów w walce z germanizacją. Traktaty zawarte przez Gryfitów z Brandenburgią gwarantowały władcom niemieckim przejęcie władzy nad Pomorzem ,gdy linia rodowa Gryfitów w prostej lini zostanie bez następcy tronu.Najpierw wygasła linia wołogoska/Wolgast/.Dzieci Bogusława X zostały przez dwórki- Niemki-zostały otrute.Tak wygasła szczecińsko-kamieńska linia rodowa Gryfitów. Szerzej o zdarzeniach dziwnych a tragicznych na Pomorzu i Zamku Szczecińskim pisał onegdaj Bojarski /chyba napisał na ten temat powieść "Czerwone tercze" czy żagle.../ Ja opieram się na informacjach z przedwojennej książeczki wydanej w jęz.niemieckim p.t."Boguslaw X-Pommernherzog" której właścicielem w latach 60-tych był Pan Henryk Schmidt,były red."Kuriera Szcz." i z jego pomocą zgłębiałem wiedzę o Szczecinie. Tu jeszcze wyjaśnię,że polska nazwa miasta w formie Szczecin funkcjonowała wśród miejscowej ludności od nie wiem jak dawna.W wieku IXX była używana przez antyhakatystów.W Szczecinie działał też silny Oddział Związku Polaków a Jego aktywny działacz-ksiądz Domański ze Złotowa bywał tutaj na zjazdach delegatów. Śladem po tej zasłużonej dla polskośći organizacji jest PLAC RODŁA. W Złotowie jest Muzeum Związku Polaków w Niemczech w nim wiele cennych dokumentów w tym wiele o Szczecinie i Wrocławiu.Stoi tam też Obelisk a na nim PIĘĆ PRAWD POLAKÓW i ZNAK RODŁA. Szkoda,że Polski Szczecin na Placu RODŁA nie ufundował nawet skromnej tablicy o Rodlakach i ich walce o zachowanie resztek SŁOWIAŃSKOŚCI tych Ziem i tego miasta ..... Gwoli ścisłości informuję ,iż nie jestem historykiem.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 21:19 Sromotniku, tablica (a raczej kamien) upamietniajaca organizacje RODLA znajduje sie na skwerze tuz przed Pazimem. kamien zostal posatwiony tam chyba jakies 1,5 roku temu. dobrze ze tak sie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwtedy Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 21:22 Ja tak sobie myślę że moderator powinien pilnować zgodności wpisów z tematem wątka. Nie musi rozbieżności ganić oczywiście, ale może naprowadzać. Natomiast moderator forum GW jest wyjątkowo nieudolny i wręcz rozmyślnie sprowadza dyskusję na odległy od założenia temat lub, tak jak w innych przypadkach, dodaje swoje prywatne pierdu pierdu. Żałosny typ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:29 teraz Ty sprowadzasz temat na inny temat!!! Moderator tez człowiek i pogadac se lubi! I dobrze, że sie nie kryje pod innym nickiem! A on nie jest moderatorem, ale opiekunem... czylipilnuje zgodnosci z regulaminem, a nie moderuje dyspute! Odpowiedz Link Zgłoś
iwtedy Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 22:08 Wytykam. I będę to robił, bo nie lubię tego moderatora. Jest arogancki i jednostronny. I bezczelny. Do tego powiązany z SLD i jednoznacznie stojący po tej stronie w dyskusjach politycznych. A to nie powinno mieć miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 22:14 a ty iwtedy z kim jesteś powiązany ciekawe, od nowa może? Odpowiedz Link Zgłoś
iwtedy Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 22:28 co komu do domu, jak dom nie jego? Jesteś znana na forum z wypowiadania się we wszysktich wątkach na każdy temat. Wprawdzei twoje wypowiedzi to takie pierdu, pierdu ale musisz wszystko skomentować. Niestety, poziom tych komentarzy jest w skali 1-5, w granicach zera, więc lepiej odpuść sobie moje wpisy, bo nie są kierowane do ciebie. Nie jestem anyfeministą, ale jak czytam wpisy beatrix13, ja_aśki czy dyrgosi to zastanawiam się nad prawami wyborczymi dla kobiet. Na szczęście inne kobiety zmazują ten zły odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 22:30 a więc trafiłam, gratuluje tobie poziomu i twoim poplecznikom Odpowiedz Link Zgłoś
iwtedy Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 22:38 Co trafiłaś? Przecież ty nie umiesz podstawowego tekstu ze zrozumieniem przeczytać! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 19.03.06, 22:29 pl.wikipedia.org/wiki/Szczecin Szczecin doslownie niezdobyty, zostal jednak wlaczony do Polski i pozostawal w niej jakies 80 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnik bezwstyd Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! IP: 83.168.124.* 21.03.06, 20:58 Sz.Swarożycu,widzę ,że na tym Forum Szczecińskim jesteś jednym z nielicznych normalnych ,trzymających się linii głównego wątku . Ad rem.Można domniemywać że Krzywousty prowadząc swoje wojny z Pomorcami w jakiś sposób zmusił władców szczecińskich do uznania jego zwierzchnictwa,Faktem niezaprzeczalnym jest zdobycie przez Bolesława Kołobrzegu.Może ten fakt i zapędy Dunów skłoniły księcia do czasowej uległości.Trudno tu jednak,przyznaj sam,mówić o polskości Szczecina.Ani kultury,ani praw ani też systemu ekonomicznego władcy polscy Pomorzanom nie narzucili.Przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Polski Szczecin?Od 1945 r.!!! 21.03.06, 21:32 Gość portalu: sromotnik bezwstyd napisał(a): Sz.Swarożycu,widzę ,że na tym Forum Szczecińskim jesteś jednym z nielicznych normalnych ,trzymających się linii głównego wątku . Nie godnym twego uznania, bo slawa ma daleko jest znana, ze nie jeden watek zniszczylem, odbiegajac znacznie od tematu.. :-)) Trudno tu jednak,przyznaj sam,mówić o polskości Szczecina.Ani kultury,ani praw ani też systemu ekonomicznego władcy polscy Pomorzanom nie narzucili.Przykro... ''''''''''''''''''''''''''''' Oczywiscie ze to prawda, i wcale nie mam zamiaru sie spierac o to..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Sromotniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 00:36 Gość portalu: sromotnik bezwstyd napisał(a): > Sz.Swarożycu,widzę ,że na tym Forum Szczecińskim jesteś jednym z nielicznych n > ormalnych ,trzymających się linii głównego wątku . =========================== absolutnie z Toba nie antagonizuje sie, ale pozwole sobie zauważyć, iz temat watku był raczej o PiSie, a nie historii Szczecina... Czyli ani Ty, ani mój ulubiony Swar nie trzymacie tematu!!! Niemniej jednak macie racje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 gen. Pinochet, marszałek Jurek i poseł Kamińsk IP: *.comnet.krakow.pl 22.03.06, 06:04 PiS chce władzy na wzór rządów faszystów Pinocheta w Chile. www.wprost.pl/ar/?O=2924&C=57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waz parada głupców nie ma pojęcia o czym mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:38 eeech Odpowiedz Link Zgłoś