Dodaj do ulubionych

Wiaty coraz brzydsze

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.06, 08:41
Trzeba myslec na co sie zgadza i co sie podpisuje. A nie potem nazekac ze cos sie zrobilo bo tak jest lepiej i dlaczego sie czepiacie. Nie mam nic przeciwko umiejscowieniu w tym miejscu kwiaciarni ani tym bardziej przeciwko ludziom ktozy zyja z tego, sam tam kupuje, /chociaz czasami jest irytujace np. w walentynki czy w dzien kobiet jak nie ma jak przejsc ;)/ lecz myslenie naprawde nie boli. Nie zyjemy w cieplych krajach i zima jest u nas, a tym bardziej, ze wynika z wypowiedzi, iz mozna bylo miec wplyw na to jak beda te wiaty wygladaly i moza bylo wprowadzic do projektu zmiany /to drugie juz mniej/. Na przyklad to ze jest opcja zainstalowania w zimie dodatkowych przeslon/drzwi aby bylo cieplej.
Obserwuj wątek
    • maciej.popielarz architekt nie pomyslał 23.03.06, 10:29
      Ale architekt nie pomyslał o funkcjonalności.

Ma ładnie wyglądac a, że komuś bedzie wiało? A co tam - nie pomyślałem ale jakoś
      to będzie - nie?

A kto wobec tego winny - oczywiście "wyrodne kwiaciarki" ;)
      • Gość: elka Re: architekt nie pomyslał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 15:16
        Miał to być projekt zadaszenia (tak sobie zażyczyło miasto), więc co się
        czepiasz projektanta...on miał wytyczne,a przegrody i obudowy, które kwiaciarki
        sobie dorobiły nie spełniały tych wytycznych
        Należało by raczej mieć pretensje do osób tworzących wytyczne (pewnie też
        architektów, ale z Urzędu Miasta zapewne)...bo oczywiście zgadzam się, że na
        mrozie tym kwiaciarkom tudno wytrzymać
        • maciej.popielarz Re: architekt nie pomyslał 23.03.06, 22:22
          Czepiam się bo architekt - to tzw. "zawód zaufania publicznego". A to znaczy, że
          znając przeznaczenie konstrukcji powinien uwzględnić jak bedzie użytkowana.
          Powinien tez zwrócić uwagę inwestorowi, że trzba się liczyć z takim a takim
          problemem uzytkowym. Ale po co? Jest fucha, zapłacono - po co się wychylac -
          jeszcze zdekapitują ;)

Tak więc mozna powiedzieć, że to miasto tak mu kazało - ale czy jeśli kazali by
          mu zaprojektować budynek który sie zawali - tez by nie zwrócił uwagi i tez by
          bez szmerania machnął fuszerke?
          • Gość: elka Re: architekt nie pomyslał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 19:17
            obiektywnie rzecz biorąc powinien był zwrócić uwagę, że wytyczne są jakie są (i
            pewnie to zrobił) i w normalnym kraju powinno być tak, że jeśli ewidentnie
            widać że wytyczne są do kitu, to żaden architekt nie powinien podjąć sie
            zadania, ale niestety mieszkamy w Polsce (idąc tym tropem ludzie nie powinni
            godzić się pracowac za 500-600 zł, ale jak wiem robią to...a dlaczego??.. to
            chyba każdy może się domyślić)

tak mi się wydaje, że w Polsce architekci sa generalnie niepotrzebni i dlatego
            chwytają się wszystkich projektów

a tak się zastanawiam, czy panie kwiaciarki miały jakiś wpływ na wytyczne (tzn
            czy od poczatku nie miały nic przeciwko temu, że to ma byc tylko zadaszenie???)
    • Gość: dx Re: Wiaty coraz brzydsze IP: 217.153.5.* 23.03.06, 15:00
      Architekt nie pomyślał, bo siedzi sobie w ciepłym biurze i ma wszystko
      gdzieś ;)) - kiedy w tym kraju "projektanci" zaczną wreszcie współpracować z
      kimś w terenu, kto zna realia takiej pracy (w tych warunkach) ??

Przecież to jasne, ze Ci sprzedawcy marzną od jesieni do wiosny, bo tam wiatr
      hula sobie do woli ... Nie można było pomyśleć i zrobić takie osłony od razu ??
      Ale to wymagało POMYŚLENIA i konsultacji, a to jest trudne, trzeba ruszyć swoje
      4 litery zza biureczka ;)) Prawda, PANIE projektancie ??

Napisałem to może odrobinę zgryźliwie, ale chyba są jakieś normy (nawet w
      naszym chorym kraju), które powinien spełniać taki punkt sprzedaży (chodzi mi o
      prawa i warunki BHP pracy pracownika) ?? A może ten projekt nie ma akceptacji
      Państwowej Inspekcji Pracy ??

W/g mnie warto ich tym zainteresować, wtedy może Pan projektant się zastanowi
      następnym razem, gdy zapłaci mandat ... Tak z 10.000 zł proponuję :)) - powinno
      starczyć na adaptację tych zadaszeń ...

Czy tak wiele trzeba trudu, by zapewnić tym ludziom godziwe warunki pracy ?? W
      końcu sa tam często całą dobę ...
      • Gość: pieszy Re: Wiaty coraz brzydsze IP: *.fnet.pl 23.03.06, 18:59
        Gość portalu: dx napisał(a): A może ten projekt nie ma akceptacji Państwowej
        Inspekcji Pracy ??

a może nie jest wymagana?

co za temat, a kupami psimi się zająć - to jest ozdoba mista, a nie jakieś dwie
        czy trzy przegrody
        bzdura jakaś czy głupota

psia kupa to jest temat! i wyzwanie!
        • asdf401 Re: Wiaty coraz brzydsze 23.03.06, 19:27
          W Warszawie jest 1000 zł kary od gówienka.
          • zona.pijaka Re: Wiatry coraz brzydsze 23.03.06, 19:32
            mam
          • Gość: pieszy Re: Wiaty coraz brzydsze IP: *.fnet.pl 23.03.06, 19:32
            to przed moim lokalem leży około (jak mniemam) 100 000 zł
            • maciej.popielarz Gó..ana brama na Pocztowej 23.03.06, 22:42
              Na ul. Pocztowej jest taka fajna brama gdzie gościu wyprowadza dwa razy dziennie
              takiego wielkiego pieska - który załatwia swoje wielkie potrzeby ok. 2m od bramy
              na chodniku.

Efekt widoczny w południe na pow. ok 10 m2:
              1. kupa z rana
              2. kupa z wczorajszego wieczora
              3. kupa z wczorajszego rana w którą ktoś nieszczęśliwie wdepnął
              4. kupa z przedwczorajszego wieczora
              5. itd. aż do smętnych i rozmazanych po chodniku z drogich granitowych płyt -
              resztek kupy z przed ok. 5 dni

I tak mnie zastanawia gdzie są mieszkańcy - czy tego nie widzą już tylko
              instynktownie robią co rano slalom aby "nie wdepnąć".

A ciekawe czy straż miejska nie widzi tych 10 cm piramid?

Naprawdę nieudolność służb miejskich jest porażająca.
      • maciej.popielarz Re: Wiaty coraz brzydsze 23.03.06, 22:32
        Gość portalu: dx napisał(a):

{...}

> A może ten projekt nie ma akceptacji
        > Państwowej Inspekcji Pracy ??
        >
        > W/g mnie warto ich tym zainteresować

{...}

A może lepiej PIP-u nie mieszać bo jeszcze zlikwidują punkt - a architekta nie
        ruszą.

Co do krytyki architektów - sam mieszkam pod jednym dachem z architektem
        (kobietą zeby nie było niedomówień) i wiem jak wygląda proces projektowania, co
        się uwzględnia oraz jaki jest sposób rozumowania.

Co innego zacisnąć zęby i zmienić kolory czy kształt na stanowcze życzenie
        klienta a co innego zrobić coś co nie spełnia swojej podstawowej funkcji.
    • Gość: Win Re: Wiaty coraz brzydsze IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:10
      Ktoś ma chęć na to miejsce [zakup lub inne możliwości] i dlatego architekt
      zapomniał że mamy zimę !!!!!
    • swantevit Wiaty coraz brzydsze 23.03.06, 22:23
      A Dziewczyny?
      Co z dziewczynami?..
      • maciej.popielarz Re: Wiaty coraz brzydsze 23.03.06, 22:43
        Dziewczyny powinny mieć własną ulice - jak np. w Hamburgu.
        • swarozyc Re: Wiaty coraz brzydsze 23.03.06, 22:53
          ale ja pytalem czy przez te wiatry dziewczynom cera nie wysycha, a ty mi tu o
          kurevvstwie..
          • asdf401 Re: Wiaty coraz brzydsze 23.03.06, 23:26
            Nie pytaj się GDZIE jest Straż Miejska, tylko daj im znać, żeby wiedzieli, gdzie
            łapać tego człowieka z psem.
            Swoją drogą to boisko LO1 i chodnik wokół boiska są pewnie najbardziej zasraną
            częścią śródmieścia (Turzynu). Władze szkoły są bezradne - zwierzała mi się pani
            z sekretariatu - bo boisko szkolne i okolice są zasrywają faktycznie dziesiątki
            psów codziennie od świtu po zmrok.
            • Gość: zabcia Re: Wiaty coraz brzydsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:57
              tak sie składa ze mieszkam koło kwiaciarek , fakt centrum i powinno ładnie
              wygladac ale drugi fakt jest taki ze kwiaciarki i tak wystawiaja swoje kwiaty
              za szeroko, ze nie idzie tam nieraz przejsc a to chyba lekka przesada...sami
              sie cieszylismy ze beda nowe wiaty i bedzie lepsze przejscie, szerszy chodnik
              ale niestety jest inaczej..polecam przejsc tamtedy jak sa jakies znane imieniny
              zofi, anny, dzien kobiet...itd juz niektore z nich nawet wystawiaja kwiaty na
              maskach aut,....jestem za tym ze jesli maja wytyczony teren to niech sie tego
              trzymaja chodniki nie sa ich własnoscia i powinny byc za to porzadne kary a nie
              puste słowa...pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka