bbury 22.01.03, 08:36 www1.gazeta.pl/szczecin/5,34953,1280609.html łądnie wygląda - tylko co z tego ? A co Mike na to ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rado Re: !!! ŁAŁ !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 08:42 bbury napisał: > łądnie wygląda - tylko co z tego ? > no wlasnie przeciez nikt nigdy tego nie postawi. to wlasnie oddaje miare szczecina my zachwycamy sie czyms wirtualnym a w innych miastach gazety pokazuja to co rzeczywiscie bedzie. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: !!! ŁAŁ !!! 22.01.03, 08:46 mogli by tak napisac w gazecie czy na bramie portowej w koncu bedzie cos budowane czy nie? czy powstanie nowa pleciuga czy nie? czy powstanie nowa kaskada czy nie? ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: !!! ŁAŁ !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 09:35 z tego co ja sie orientuje to na wszytskie odpowiedz brzmi nie. no w kazdym razie na najblizsze 5 lat. ale jest szansa na nowy kosmos jesli kretyn konserwator sie ugnie a inwestorowi starczy wytrwalosci. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 do Rado 22.01.03, 10:26 Gość portalu: rado napisał(a): > bbury napisał: > > > łądnie wygląda - tylko co z tego ? > > > no wlasnie przeciez nikt nigdy tego nie postawi. to wlasnie oddaje miare > szczecina my zachwycamy sie czyms wirtualnym a w innych miastach gazety > pokazuja to co rzeczywiscie bedzie. pozdrawiam rado Oczywiscie Rado, oczywiscie... W Szczecinie nikt nic nigdy nie zbuduje... Nie ma Pazimu, nie ma Radissona, nie ma Pomeranusa, nie ma Kontaktu ("czekoladka"), nie ma Pentagonu, nie ma Ibisa i Novotela, nie ma Atrium Katedra, nie ma Domu Kupca, nie ma Ksiaznicy Pomorskiej, nie ma kamienic na Tkackiej, nie ma nowego stadionu lekkoatletycznego, nie ma biurowca na Chmielewskeigo i przy pl. Zolnierza, nie ma tez Galaxyfu (oby ;-/)... to wszystko budynki wirtualne. Wiadzialem projekty i do dzis nikt ich nie zbudowal. A ja glupi sie zachwycalem. Jako eksperta od budownictwa chcialbym Cie zapytac jakie to niezwykle budynki powstaly w ostatnich latach np. w Poznaniu albo Wroclawiu (przypominam ze sa to miasta o 50-80% wieksze od Szczecina) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: do Rado IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 11:21 a mowia ze ja jestem agresywny... nie jestem ekspertem od budownictwa. co do poznia i wroclawia to pojedz i porownaj ale nie ze swoimi niemcami ale ze szczecine, caly sens tych projektow w wyborczej polega na konwencji zabawy. nic z tych inwestycji na razie nie ma nawet w planach zaden inwestor nic tam nie chce stawiac. przy naszej promocji pewnie nie wie ze tam cos mozna postawic. np. na stronach urzedu sa przetargi z 2002 r. w tym te ktore jurczyk odwolal i to sie nazwywa oferta inwestycyjna miasta. te wszytskie sliczne rzeczy o ktorych pisales powstaly i bardzo dobrze ale caly czas tracimy dystans do miast polski o swiecie nie wspominajac. pozdraiwam rado mike102 napisał: > > Oczywiscie Rado, oczywiscie... > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: do Rado IP: *.biomag.uni-jena.de 22.01.03, 11:30 No rado nie podales ZADNEGO konkretnego przykladu ciekawego budynku w innych miastach. Ciagle jedziesz na tym stereotypie "u nas to jest be a u innych to jest dopiero super"... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: do Rado 22.01.03, 11:46 Gość portalu: rado napisał(a): > a mowia ze ja jestem agresywny... > nie jestem ekspertem od budownictwa. co do poznia i wroclawia to pojedz i > porownaj ale nie ze swoimi niemcami ale ze szczecine, W grudniu bylem sporo czasu we Wroclawiu. Trudno mi sie dopatrzyc jakiegos boomu budowlanego. Raptem rzucaja sie w oczy Galeria Dominikanska (nic ciekawego, ponizej naszego CH Turzyn), Dorint i Helios, moze jeszcze biblioteka Uniwerku. Stan ulic duzo ponizej szczecinskiej sredniej. Kompleksu takiego jak przy pl. Rodla nie znajdziesz. Poznan. Tu juz mitomania do potegi. Ani nie maja stadionu lekkoatletycznego, ani aquaparku typu Laguna, Brama Poludnia na zawsze pozostanie wizualizacja, podobnie jak nowy stadion Lecha, Wolne Tory sa mniej prawdopodobne niz Lasztownia. Biurowiec z prawdziwego zdarzenia (PCF) postawili sobie 8 lat po Szczecinie a i tak o 5 pieter nizszy. Kinepolis to takie samo paskudztwo ja galxyf. I co zostaje...? Kupiec Poznanski i lotnisko zbudowane za pieniadze calego kraju. Z niemcami to zawsze porownuje Szczecin i jesli sie wezmie do porownania miasta bylego DDR, to wypada na ich tle zadziwiajaco dobrze. A nalezy pamietac ze DDR byl znacznie bogatszy od PRL-u > caly sens tych projektow w wyborczej polega na konwencji zabawy. nic z tych > inwestycji na razie nie ma nawet w planach zaden inwestor nic tam nie chce > stawiac. przy naszej promocji pewnie nie wie ze tam cos mozna postawic. np. na > stronach urzedu sa przetargi z 2002 r. w tym te ktore jurczyk odwolal i to sie nazwywa oferta inwestycyjna miasta. > > te wszytskie sliczne rzeczy o ktorych pisales powstaly i bardzo dobrze ale caly > czas tracimy dystans do miast polski o swiecie nie wspominajac. > pozdraiwam rado Nie widze zadnej utraty dystansu do miast wiekszych. W jakim innym miescie (poza Warszawa) jest np. taki poziom inwestycji drogowych (nowe mosty, ulice, wiadukty, skrzyzowania)? Gdzie jeszcze ruszyla renowacja kamienic albo gdzie jest prowadzona odbudowa starego miasta (Podzamcze, Tkacka)? Budzet Szczecina jest jednym z najbardziej proinwestycyjnych w kraju. W sumie to niezwykle ze 400-tysieczne miasto moze sie mierzyc z 700-tysiecznymi, i niektore np. 800- tysieczna Lodz bije na glowe. Bo chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie porownywal Szczecina do Lublina czy Bydgoszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
depeche Re: do Rado 24.01.03, 00:43 Zdecydowanie zgadzam sie z Mikiem , to rzeczywiscie prawda ze Szczecin zrobil wiele przez te wszystkie lata . Porownania do Wroclawia czy do Poznania , to ciekawy punkt odniesienia. Wroclaw to przede wszystkim potega przeszlosci , wszystko co olsniewa to zabytki , zwlaszcza Rynek i Ostrow wystarczy opuscic wymienione regiony a juz robi sie malo ciekawie . Zreszta obecny wyglad Rynku to duza zasluga Papieza , ktory postanowi wybrac to miasto na centrum Kongresu Eucharystycznego i wtedy caly kraj podobnie jak po wojnie zabral sie za rewitalizowanie Wroclawskiej starowki i jest tego efekt, ale dobrze bo lubie to miasto. Co do Poznania , to pamietam czasy gdy jeszcze przed '89 jezdzilem tam jako dziecko na Targi , wtedy rzeczywiscie zdawalo sie ze Poznan to metropolia , gdy wrocilo sie do Szczecina . A teraz czuje to dokladnie odwrotnie , nowe nabytki Poznania sa prawie nie dostrzegalne a juz na pewno nie porazajace. Centrum WBK to prawdziwy koszmarek , przywodzacy na mysl dobre lata komunizmu , zaraz obok Novotel do ktorego nie wiadomo jak wejsc , bo malo kto uwierzy ze przechodzi sie pod spadajacym betonowym daszkiem , a sama jego bryla to juz obrzydlistwo na dodatek oba wymienione budynki wstawiono praktycznie w obrebie Starowki . Nie wspomne juz o Rynku , gdzie sciany nie widzialy konserwatora od lat , a sam Ratusz odnawiaja juz 4 lata a przez ten czas zrobili 2 sciany , szybko liczac za 8 lat odnowia caly , a kiedy kamieniczki to lepiej nie liczyc. A jeszcze wracajac do Galerii Dominikanskiej to identyczna powstala w Lodzi , i obie sa zdecydowanie ponizej Centrum Turzyn , a podobne do budowanego Galaxy , tez bez okien i tez w cegle klinkierowej , nic specjalnego , na dodatek budowa tej Galerii we Wroclawiu spowodowala , ze moze zniknac XIII wieczny Kosciol Dominikanow , bo niezle naruszylo fundamenty i nie do konca jest koncepcja na ich odbudowanie. Podsumowujac zarowno Poznan jak i Wroclaw mialy zdecydowanie wieksze poparcie W- wy , a wiec i korzystalo z podatkowego tortu . Szczecin byl zawsze za daleko , zawsze nie do konca Polski , taki troche prezent z ktorym nie wiadomo co zrobic. A jednak wyrasta na jedno z piekniejszych miast w Polsce i robi to mimo wszystko w niezlym tempie. To co pisze uwazam ze nie jest megalomania , bo slysze to od ludzi , ktorzy mieszkajac w innych miastach m.in we Wroclawiu i Poznaniu przyjazdzajac tu zauwazaja te fakty i nowe rzeczy i zdecydowanie sa pod wrazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Wstrzasniety ale nie zmieszany! 22.01.03, 10:37 Nie sadzilem ze przy PZU jest az tyle miejsca by sie pokusic o takie realizacje. Projekt jet bardzo ciekawy i Pl. Rodla wygladalby niesamowicie. Dobrze zeby ta koncepca nie zostala zapomniana. A tak swoja droga to w tej chwili najbardziej czekam na "termosik": www.hors-pro.pl/pp/akt_realiz_mal.htm Inwestycje ktore moim zdanie sa dosc bardzo prawdopodobne to: -Dom Handlowy C&R Group na Bramie Portowej (skoro wygrali juz przetarg na teren) -Auchan przy Poludniowej (i przy okazji przebudowa wiadukty) Inwestycje pod znakiem zapytania: -Galeria "Kaskada" ECE - nie wiadomo jak dlugo bedzie sie ciagnal korowod ze Skarbem Panstwa i z "Odra" -17-pietrowy hotel-biurowiec C&R Group -odbudowa Konzertausu (Szczczecinskie Centrum Finansowe) proponowane przez Holendrow Inwestycje nieprawdopodobne: -nowa siedziba BRE przy Matejki -wszystkie obiecanki Lesa Gondora Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Wstrzasniety ale nie zmieszany! 22.01.03, 11:06 Mike, me pytanie było nieco inne. :) Fajnie że powstają takie projety - bo to ładne jest i wogóle... :), ale jest to czysta abstrakcja bo jak rozumiem nie ma inwestora... a więc sanse na realizacje projektu oscylują w okolicach 1 promila :))) Niemniej jednak poglądać jest miło. Może jakiemuś kasiastemu inestorowi się spodoba :) A jak inwestor się znajdie to pewnie projekt dopasuje do okolic - vide: Galaxik :) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: Wstrzasniety ale nie zmieszany! 23.01.03, 08:43 mike102 napisał: > -17-pietrowy hotel-biurowiec C&R Group > -odbudowa Konzertausu (Szczczecinskie Centrum Finansowe) proponowane przez > Holendrow a gdzie maja stac te dwa ostatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Wstrzasniety ale nie zmieszany! 23.01.03, 10:33 skuter^ napisał: > mike102 napisał: > > > -17-pietrowy hotel-biurowiec C&R Group > > -odbudowa Konzertausu (Szczczecinskie Centrum Finansowe) proponowane przez > > Holendrow > > a gdzie maja stac te dwa ostatnie? C&R wygralo przetargi na 2 place przy Bramie Portowej. Tam gdzie rzybek maja postawic dom handlowy a naprzecij, obok poczty (tam gdzie "Kogutek") chcieli postawic 17-pietrowy budynek burowo-hotelowy. Ostatnia informacja na ten temat jaka widzialem to to ze czekaja na zmiane planu zagospodarowania przestrzennego. SCF mialoby stanac obok Bramy Krolewskiej. Chetni sa Holendrzy z Vor den Hayden Group (ci ktorzy zbudowali Poznancskie Centrum Finansowe). php.vdhgroup.com/section.php?id=4&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: !!! ŁAŁ !!! IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 23.01.03, 15:34 Ja tu żadnego łał nie widzę, może dlatego że za małe te obrazeczki. Nawet z tego co widzę, to mogę stwierdzić, że Szczecin będzie ładniejszy, jeśli takiego kiczu się nie wybuduje... Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: !!! ŁAŁ !!! 24.01.03, 08:49 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Ja tu żadnego łał nie widzę, może dlatego że za małe te obrazeczki. Nawet z > tego co widzę, to mogę stwierdzić, że Szczecin będzie ładniejszy, jeśli takiego > > kiczu się nie wybuduje... Powinieneś stanąc teraz na tym placu i się rozejrzeć :) A co do kiczu - jeśli nawet masz rację to tylko utwierdzasz mnie w ŁAŁ - bo przecież kicz ma to do siebie że większości się podoba :) Inaczej nie byłby kiczem. A skoro żyjemy w demokracji - gdzie decyduje większość ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: !!! ŁAŁ !!! 24.01.03, 12:33 Myślisz że Galaxyf podoba(ł) się większości? :) Galeria Dominikańska we Wrocławiu to brzydactwo, ale decyzja o jej budowie została podjęta nader skwapliwie, bez pytania czy się komu podoba czy nie :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: !!! ŁAŁ !!! 24.01.03, 13:34 _jazzek_ napisał: > Myślisz że Galaxyf podoba(ł) się większości? :) Podobał się większości... RADNYCH :) :( Jak wspominałem ... demokracja :) Odpowiedz Link Zgłoś