Dodaj do ulubionych

Dowody osobiste ...???

02.07.06, 19:23
... jak to jest ?
Obywatel Naszego kraju musi wymienić dowód osobisty na nowy!
Ale jest w kwestionariuszu pkt o podaniu adresu zameldowania ( a nie mam
meldunku w Polsce ).
Czy wydadzą mi nowy dowód osobisty (zamiana ksiażeczki na plastik)
Obserwuj wątek
    • ja_aska Re: Dowody osobiste ...??? 02.07.06, 22:10
      wydadzą ci.
    • Gość: martenika Re: Dowody osobiste ...??? IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.07.06, 17:11
      niestety nie przyjma Ci nawet formularza jesli nie masz meldunku...

mialam takie przeboje najpierw z dowodem potem z paszportem. w koncu sie
      poddalam i zameldowalam u tesciow, mimo, ze nie mieszka w Polsce juz 2 lata...

• Gość: jerzy Re: Dowody osobiste ...??? IP: *.globalconnect.pl 03.07.06, 18:42
        i to jest to !!!
        ... nie rozumiem ale tak jest.

a moze ktoś z forumowiczów jest lepiej poinformowany ... ;-)

ja myśle że martynika z normalności i swoich przezyc wie, ja jeszcze nie
        przeżyłem tego ale zobaczymy ...
        • ja_aska Re: Dowody osobiste ...??? 04.07.06, 08:03
          guzik prawda obecnie. teraz w dowodzie nie musisz mieć meldunku. wiem to z tzw
          autopsji: wyrabiałam dowody z moim wujostwem. byłam obecna w razie czego by ich
          zameldować u siebie gdyby były problemy z wyrobieniem dowodu. nie było.
          • Gość: Kasia Re: Dowody osobiste ...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 08:10
            a jest termin , do kiedy nalezy wymienic dowód osobisty??
            • Gość: jerzy Re: Dowody osobiste ... IP: *.globalconnect.pl 04.07.06, 08:37
              według informacji jest termin:
              Dotychczasowe dowody osobiste są ważne do dnia 31 grudnia 2007 r.
              Harmonogram wymiany dowodów osobistych:
              od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia 31 marca 2004 r. – wydanych w latach 1962-
              1972,
              od dnia 1 stycznia 2004 r. do dnia 31 grudnia 2004 r. – wydanych w latach 1973-
              1980,
              od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. – wydanych w latach 1981-
              1991,
              od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2006 r. – wydanych w latach 1992-
              1995,
              od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. – wydanych w latach 1996-
              2000.
              Nowe dowody osobiste są ważne 10 lat od daty wydania,
              zaś dowody wydane osobom małoletnim są ważne 5 lat.
              Na żądanie osoby, która ukończyła 65 rok życia dowód osobisty wydaje się z
              ważnością na czas nieoznaczony.

Ubiegający się o dowód osobisty musi posiadać numer ewidencyjny PESEL. ... i ja
              myślę, że to jest podstawa wydania dowodu: PESEL !!( tylko czy nie ma kruczków
              przy otrzymanym numerze Pesel ? ).

• agnieszka_marciniak Re: Dowody osobiste ...??? 04.07.06, 10:25
      Odpowiadając na zapytanie w sprawie danych adresowych zawartych na wniosku o
      wydanie dowodu osobistego uprzejmie informuję, że obowiązek posiadania dowodu
      osobistego ciąży wyłącznie na obywatelach polskich zamieszkałych w
      Rzeczypospolitej Polskiej. Obywatele polscy stale zamieszkali za granicą mają
      natomiast prawo otrzymać dowód osobisty. W przypadku osoby, która nie jest
      obecnie zameldowana na pobyt stały w RP, na wniosku o wydanie dowodu osobistego
      należy wskazać adres, pod którym wnioskodawca był ostatnio zameldowany na pobyt
      stały w RP. W takiej sytuacji w dowodzie osobistym nie będzie adnotacji o
      adresie. Organem właściwym do wydania dowodu osobistego osobie nie posiadającej
      zameldowania na pobyt stały na terenie RP jest organ gminy, na terenie której
      osoba posiadała ostatnie zameldowanie na pobyt stały. Jeżeli nie można ustalić
      właściwości miejscowej organu /np. obywatel polski urodził się za granicą i nie
      był zameldowany na pobyt stały w RP/, wówczas dowód osobisty wydaje organ gminy
      właściwy dla obszaru dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy.

Pozdrawiam
      Agnieszka Marciniak
      • etaxi Podziękowanie dla UM... 04.07.06, 11:14
        i to jest odpowiedź zadawalająca
        pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka