andrzej.lazowski 24.07.06, 21:59 Ratujmy drzewa!!! Wybralem trzy drzewa i je podlewam. Zróbcie podobnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: endy Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:02 na trawniku w pasie zieleni między chodnikiem a jezdnią przed moim domem rosną 2 lipy. Podlewam je regularnie a pomiędzy nimi ustawiam pojemniki z wodą dla kotów i ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 24.07.06, 22:07 Na balkonie zrobilem podobie, jest talerzyk z wodą. "Podwórkowe wróble" nas odwiedzają. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:28 Może warto żebyś zaprosił do współpracy pana Nieczajewa i inne organizacje ekologiczne,zamiast nieustannie protestować, zrobiliby coś pożytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 24.07.06, 22:41 NIkt tutaj Wanda nie protestuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:32 Ja nie mówię że ty protestujesz,tylko że ekolodzy ciągle gdzieś protestują,więc mogliby zabrać się za aktywną ochronę przyrody, tak jak ty to robisz... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:18 Przed bajką idę z moim synkiem przed dom, podlewamy te drzewa. Ma 5 lat. Staram sie go wychowac aby wiedział o potrzebach np. drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
kakq Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:23 wczoraj wieczorem byłam na spacerze z psem wzielam baniak z woda pusciłam psa by poganiał wieczorowa pora a ja podlałam drzewko kobieta ktora szła z naprzeciwka patrzyła na mnie jak na chora psychicznie :) a ja nic leje i leja ta wode i tak sobie mysle to dla ciebie ty głupia krowo podlewam to drzewko bys miała czym oddychac wiec sie nie usmiechaj ironicznie tylko dawajdo domu w te pedy za wiaderko i wybierz sobie drzewko i podlewaj je !!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:33 chociaz jedno drzewo warto podlewac!!! Ale te zachowanie ludzi jest spowodowane tym oszczędzaniem - woda kosztuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
kakq Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:37 andrzej.lazowski napisał: > Ale te zachowanie ludzi jest spowodowane tym oszczędzaniem - woda kosztuje :( mama pytanie ile bedzie kosztowało nas gdy nie bedzie drzew i zieleni,zwierząt ??????? o tym teraz nie myslimy a powinnśmy- umiemy tylko wszystko zniszczyc to smutne Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 11:20 Widzac jak umieraja 20-letnie drzewa to serce boli a to sie dzieje pod oknami naszych sasiadow. Ale my mowimy o przyrodzie. Jak ludzie do siebie odnosza... Ratujmy drzewa - kiedyś to miał być Szczecin zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
kakq Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 11:57 kiedyś to miasto było zielone i zadbane teraz Platany przy UM , Kasztany chore jak diabli i nic tłumaczenia ze nie ma się środków finansowych dziwne???? ale tak tutaj jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:14 A u mnie uschło, chore było albo psy często je podlewały Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 30.07.06, 10:00 A proszę powiedzieć coś więcej. Właściwie kto to podaje? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 15:21 Ile ton wody wylewasz dziennie? DRzewy nie zaszkodzi upal i brak deszczu, ale opadajacu poziom wod gruntowych. Na to nic nie podardzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:48 No tak to niech uschnie, po co podlewac! Po co coś robić. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 16:21 Jasne, mozez wiaderkiem nosic wode, gdu od dwudziestu lat mamy deficyt wodny. Tylko, ze nie przedluzysz agonii usychajacego drzewa nawet o dzien. Prawda jest taka, ze klimat nam sie zmienia i trzeba o tym myslec gdy sie bedzie wybieralo gatunek drzewa do nasadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianin Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:01 Nie wolno niczego podlewać, trzeba oszczędać wodę dla ludzi. Za tydzień może zabraknie wody dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:04 Racja. Wytnijmy te wszystkie drzewa w pizdu i bedzie swiety spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 16:22 Obawiam sie, ze czesc trzeba bedie wyciac. Nie dzisiaj, ale w ciagu najblizszej dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 18:01 Tak masz racje palmy i jeszcze raz palmy. Pamiętamy zdjęcia - przed 1945 r.- na Wałach Chrobrego były palmy! W wielkich donicach ale byly. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 26.07.06, 11:15 Sie smiejesz, ale migracja gatunkow w kierunku biegunow jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
wr50m2 Re: Ratujcie drzewa!!! 26.07.06, 15:27 Oczywiście. Nie zauwazyliście że latem na łąkach spotyka się teraz różne dziwne gatunki owadów, których 20 lat temu nikt nie widział? Inny przykład: wokół Puszczy Bukowej na nieużytkach (murki, kamienie itd) wyleguje się sporo malutkich jaszczurek. Coś Wam to mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Ratujcie drzewa!!! 26.07.06, 16:52 czy do cholery komuś korona ze łba spadnie jek raz dziennie podleje drzewko obok domu? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 31.07.06, 15:14 Tylko, ze to marnotrastwo wody. Drzewo potrzebuje ciut wiecej niz kilku kubelkow. Drzewo nie usycha w jednym sezonie. Zrzuci licie w sierpniu, ale nie umze. To reakacja obronna na niekorzystne warunki. Drzewa lisciaste robia to co roku. Co innego gdy takie niekorzystne warunki potrwaja kilka lat. Wtedy nic nie da sie zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zieleniarz Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 16:35 Tak szkoda wody, lepiej nie podlegać same musza przetrwać podobnie jak ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony ekolodzy na wakacjach IP: *.system.szczecin.pl 27.07.06, 00:46 Może by się kopnęło te 40 organizacji z całego województwa i poszło do Jurczyka WFOŚ w tej sprawie? Śpią, czy nadal do Żarnowca przykuci?? Odpowiedz Link Zgłoś
boszorkany Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 17:34 jak będziemy czekać na ekologów to raczej nic nam nie zostanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:08 A dlaczego? Mamy w szczecinie prezna organizacje gaja sie nazywa, Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 18:09 Gość portalu: smutny napisał(a): > A dlaczego? Mamy w szczecinie prezna organizacje gaja sie nazywa, moze lambda ??? tez zwiazana z Zielonymi :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 19:19 a moze lazaja albo lazowskaja. a powaznie dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
boszorkany Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 21:18 a niby na czym ta jej prężność polega? skoro cała roślinność szczecińska obumiera z gorączek i chorób? gdzie jakieś akcje wciągające społeczeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.globalconnect.pl 27.07.06, 21:55 nie dajmy się zwariować. podlewać drzewa toć to komiczne zajęcie. platan na przejściu do centrum handlowego Turzyn usychał dwa lata (akcentowałem to na forum kilka razy i tak uschło) teraz dojscie do hipcia będzie szersze i o to pewnie chodziło (platan miał trawniczek z może jednym metrem kwadratowym ziemi i wszystkim odpowiedzialnym (w tym i zielonym czerwonym) to wisi... (rozsądek - czy to jest jeszcze czy już tylko gadka? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 23:50 Ja nadal podlewam, za rok już nikt nie będzie pamiętał o kłopotach z wodą. Ja chciałbym uratować chociaż jedno drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogoda Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:42 Jutro bedzie deszcz, juz nie trzeba podlewac Odpowiedz Link Zgłoś
boszorkany Re: ekolodzy na wakacjach 28.07.06, 17:56 rewelacja...a oprócz akcentowania na forum coś jeszcze zrobiłeś? bo od gadania samo się nic nie zrobi.. Odpowiedz Link Zgłoś
akrzy Re: Ratujcie drzewa!!! 29.07.06, 14:06 Witam, szukamy chętnych do dzialania w tworzacym sie Spolecznym Zespole ds Zieleni Miejskiej Szczecina. Cieszy mnie, ze ludziom zależy na zielonym Szczecinie. Zapraszam do wspoldzialania! Kontakt: 609963365 polecam strone: Czy dobrze pielęgnujesz swą zieleń - drzewa i krzewy? www.krakow.pl/miasto/ekologia/?id=pielegnacja.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 23:24 Czy to jest tel. Prywatny jakiś? czyj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturk Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:46 Przeciez jest napisane kontakt.... wiec... O naszym zespole juz troche pisano, bo dzialamy dosc aktywnie, tylko jeszcze za malo ludzi do roboty. ps. podlewanie teraz to troche pozno... a jeszcze jest wiecej problemow. Zapraszam do wspolpracy, bo wspolnie mozemy wiecej zrobic. W Zespole jest już nawet dwoch radnych. AK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 15:57 Jak podlac ogromny dąb? Wiaderkiem? Nonsens chyba...Pod moim oknem usycha wiąz. Ludzie go podlewają, wyobraźcie sobie, ale co to dla ogromnego drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.globalconnect.pl 30.07.06, 17:27 ROSNIE NA TRAWNIKU CZY JEST ZABETONOWANY? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 31.07.06, 00:19 > Jak podlac ogromny dąb? Wiaderkiem? Nonsens chyba...Pod moim oknem usycha wiąz. > Ludzie go podlewają, wyobraźcie sobie, ale co to dla ogromnego drzewa? Wybacz, ale ja myślałem o małych drzewkach!!! Odpowiedz Link Zgłoś