Dodaj do ulubionych

Ratujcie drzewa!!!

24.07.06, 21:59
Ratujmy drzewa!!! Wybralem trzy drzewa i je podlewam. Zróbcie podobnie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: endy Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:02
      na trawniku w pasie zieleni między chodnikiem a jezdnią przed moim domem rosną
      2 lipy. Podlewam je regularnie a pomiędzy nimi ustawiam pojemniki z wodą dla
      kotów i ptaków.
      • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 24.07.06, 22:07
        Na balkonie zrobilem podobie, jest talerzyk z wodą. "Podwórkowe wróble" nas
        odwiedzają. :)
        • Gość: Wanda Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:28
          Może warto żebyś zaprosił do współpracy pana Nieczajewa i inne organizacje
          ekologiczne,zamiast nieustannie protestować, zrobiliby coś pożytecznego.
          • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 24.07.06, 22:41
            NIkt tutaj Wanda nie protestuje
            • Gość: Wanda Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:32
              Ja nie mówię że ty protestujesz,tylko że ekolodzy ciągle gdzieś protestują,więc
              mogliby zabrać się za aktywną ochronę przyrody, tak jak ty to robisz...
              • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:18
                Przed bajką idę z moim synkiem przed dom, podlewamy te drzewa. Ma 5 lat. Staram
                sie go wychowac aby wiedział o potrzebach np. drzew.
                • kakq Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:23
                  wczoraj wieczorem byłam na spacerze z psem
                  wzielam baniak z woda
                  pusciłam psa by poganiał wieczorowa pora a ja podlałam drzewko
                  kobieta ktora szła z naprzeciwka patrzyła na mnie jak na chora psychicznie :)
                  a ja nic leje i leja ta wode i tak sobie mysle to dla ciebie ty głupia krowo
                  podlewam to drzewko bys miała czym oddychac wiec sie nie usmiechaj ironicznie
                  tylko dawajdo domu w te pedy za wiaderko i wybierz sobie drzewko i podlewaj je !!!!
                  pzdr
                  • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:33
                    chociaz jedno drzewo warto podlewac!!! Ale te zachowanie ludzi jest spowodowane
                    tym oszczędzaniem - woda kosztuje :(
                    • kakq Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 09:37
                      andrzej.lazowski napisał:

> Ale te zachowanie ludzi jest spowodowane tym oszczędzaniem - woda kosztuje :(
                      mama pytanie ile bedzie kosztowało nas gdy nie bedzie drzew i zieleni,zwierząt
                      ???????
                      o tym teraz nie myslimy a powinnśmy- umiemy tylko wszystko zniszczyc to smutne

• andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 11:20
                        Widzac jak umieraja 20-letnie drzewa to serce boli a to sie dzieje pod oknami
                        naszych sasiadow. Ale my mowimy o przyrodzie. Jak ludzie do siebie odnosza...
                        Ratujmy drzewa - kiedyś to miał być Szczecin zieleni
                        • kakq Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 11:57
                          kiedyś to miasto było zielone i zadbane
                          teraz Platany przy UM , Kasztany chore jak diabli i nic
                          tłumaczenia ze nie ma się środków finansowych
                          dziwne????
                          ale tak tutaj jest

• Gość: tadek Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:14
                            A u mnie uschło, chore było albo psy często je podlewały
      • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 30.07.06, 10:00
        A proszę powiedzieć coś więcej. Właściwie kto to podaje?
    • grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 15:21
      Ile ton wody wylewasz dziennie?

DRzewy nie zaszkodzi upal i brak deszczu, ale opadajacu poziom wod gruntowych.
      Na to nic nie podardzisz.
      • Gość: zielony Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:48
        No tak to niech uschnie, po co podlewac! Po co coś robić.
        • grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 16:21
          Jasne, mozez wiaderkiem nosic wode, gdu od dwudziestu lat mamy deficyt wodny.
          Tylko, ze nie przedluzysz agonii usychajacego drzewa nawet o dzien.

Prawda jest taka, ze klimat nam sie zmienia i trzeba o tym myslec gdy sie
          bedzie wybieralo gatunek drzewa do nasadzenia.
      • Gość: szczecinianin Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:01
        Nie wolno niczego podlewać, trzeba oszczędać wodę dla ludzi. Za tydzień może
        zabraknie wody dla ludzi.
        • Gość: zorro Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:04
          Racja. Wytnijmy te wszystkie drzewa w pizdu i bedzie swiety spokoj.
          • grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 16:22
            Obawiam sie, ze czesc trzeba bedie wyciac. Nie dzisiaj, ale w ciagu najblizszej
            dekady.
            • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 25.07.06, 18:01
              Tak masz racje palmy i jeszcze raz palmy. Pamiętamy zdjęcia - przed 1945 r.- na
              Wałach Chrobrego były palmy! W wielkich donicach ale byly.
    • grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 26.07.06, 11:15
      Sie smiejesz, ale migracja gatunkow w kierunku biegunow jest faktem.
      • wr50m2 Re: Ratujcie drzewa!!! 26.07.06, 15:27
        Oczywiście.
        Nie zauwazyliście że latem na łąkach spotyka się teraz różne dziwne gatunki
        owadów, których 20 lat temu nikt nie widział?

Inny przykład: wokół Puszczy Bukowej na nieużytkach (murki, kamienie itd)
        wyleguje się sporo malutkich jaszczurek. Coś Wam to mówi?
        • ja_aska Re: Ratujcie drzewa!!! 26.07.06, 16:52
          czy do cholery komuś korona ze łba spadnie jek raz dziennie podleje drzewko
          obok domu?
          • grogreg Re: Ratujcie drzewa!!! 31.07.06, 15:14
            Tylko, ze to marnotrastwo wody.
            Drzewo potrzebuje ciut wiecej niz kilku kubelkow.

Drzewo nie usycha w jednym sezonie. Zrzuci licie w sierpniu, ale nie umze. To
            reakacja obronna na niekorzystne warunki. Drzewa lisciaste robia to co roku.
            Co innego gdy takie niekorzystne warunki potrwaja kilka lat. Wtedy
            nic nie da sie zrobic.
            • Gość: zieleniarz Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 16:35
              Tak szkoda wody, lepiej nie podlegać same musza przetrwać podobnie jak ludzie.
    • Gość: zmęczony ekolodzy na wakacjach IP: *.system.szczecin.pl 27.07.06, 00:46
      Może by się kopnęło te 40 organizacji z całego województwa i poszło do Jurczyka WFOŚ w tej sprawie? Śpią, czy nadal do Żarnowca przykuci??
      • boszorkany Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 17:34
        jak będziemy czekać na ekologów to raczej nic nam nie zostanie :(
        • Gość: smutny Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:08
          A dlaczego? Mamy w szczecinie prezna organizacje gaja sie nazywa,
          • ohne.zucker Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 18:09
            Gość portalu: smutny napisał(a):

> A dlaczego? Mamy w szczecinie prezna organizacje gaja sie nazywa,

moze lambda ??? tez zwiazana z Zielonymi :)))))
            • Gość: ss Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 19:19
              a moze lazaja albo lazowskaja. a powaznie dobry pomysl
          • boszorkany Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 21:18
            a niby na czym ta jej prężność polega? skoro cała roślinność szczecińska
            obumiera z gorączek i chorób? gdzie jakieś akcje wciągające społeczeństwo?
            • Gość: pieszy Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.globalconnect.pl 27.07.06, 21:55
              nie dajmy się zwariować. podlewać drzewa toć to komiczne zajęcie. platan na
              przejściu do centrum handlowego Turzyn usychał dwa lata (akcentowałem to na
              forum kilka razy i tak uschło) teraz dojscie do hipcia będzie szersze i o to
              pewnie chodziło (platan miał trawniczek z może jednym metrem kwadratowym ziemi
              i wszystkim odpowiedzialnym (w tym i zielonym czerwonym) to wisi...

(rozsądek - czy to jest jeszcze
              czy już tylko gadka?
              • andrzej.lazowski Re: ekolodzy na wakacjach 27.07.06, 23:50
                Ja nadal podlewam, za rok już nikt nie będzie pamiętał o kłopotach z wodą. Ja
                chciałbym uratować chociaż jedno drzewo.
                • Gość: pogoda Re: ekolodzy na wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:42
                  Jutro bedzie deszcz, juz nie trzeba podlewac
                  • andrzej.lazowski Re: ekolodzy na wakacjach 29.07.06, 07:58
                    No i mamy deszcz!!!
              • boszorkany Re: ekolodzy na wakacjach 28.07.06, 17:56
                rewelacja...a oprócz akcentowania na forum coś jeszcze zrobiłeś?
                bo od gadania samo się nic nie zrobi..
    • akrzy Re: Ratujcie drzewa!!! 29.07.06, 14:06
      Witam, szukamy chętnych do dzialania w tworzacym sie Spolecznym Zespole ds
      Zieleni Miejskiej Szczecina. Cieszy mnie, ze ludziom zależy na zielonym
      Szczecinie. Zapraszam do wspoldzialania! Kontakt: 609963365

polecam strone: Czy dobrze pielęgnujesz swą zieleń - drzewa i krzewy?
      www.krakow.pl/miasto/ekologia/?id=pielegnacja.html
      • Gość: ? Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 23:24
        Czy to jest tel. Prywatny jakiś? czyj?
        • Gość: arturk Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:46
          Przeciez jest napisane kontakt.... wiec... O naszym zespole juz troche pisano,
          bo dzialamy dosc aktywnie, tylko jeszcze za malo ludzi do roboty. ps.
          podlewanie teraz to troche pozno... a jeszcze jest wiecej problemow. Zapraszam
          do wspolpracy, bo wspolnie mozemy wiecej zrobic. W Zespole jest już nawet dwoch
          radnych. AK
    • Gość: anka Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 15:57
      Jak podlac ogromny dąb? Wiaderkiem? Nonsens chyba...Pod moim oknem usycha wiąz. Ludzie go podlewają, wyobraźcie sobie, ale co to dla ogromnego drzewa?
      • Gość: pieszy Re: Ratujcie drzewa!!! IP: *.globalconnect.pl 30.07.06, 17:27
        ROSNIE NA TRAWNIKU CZY JEST ZABETONOWANY?
      • andrzej.lazowski Re: Ratujcie drzewa!!! 31.07.06, 00:19
        > Jak podlac ogromny dąb? Wiaderkiem? Nonsens chyba...Pod moim oknem usycha
        wiąz.
        > Ludzie go podlewają, wyobraźcie sobie, ale co to dla ogromnego drzewa?

Wybacz, ale ja myślałem o małych drzewkach!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka