Gość: rado IP: 111.111.51.* 15.02.03, 07:17 po co przyznaje sie punkty jak pozneij wygrywa cos co ma mniej punktow? ciekawe takie fikolki polityczne. potem polityk jedzie i mowi o to ja wam zalatwilem. ja. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE IP: 212.14.22.* 15.02.03, 09:06 zgadzam sie w zupełności, takowe fundusze są po to aby uzasadnić potrzebę wzrostu administracji a przy tym dossać się do strumienia forsy aby obdzielić wszystkich krewnych i znajomych królika (patrz Kubuś Puchatek). Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE 15.02.03, 09:22 A czy gdzieś prasa napisała ileż to punktów miały nie-szczecińskie projekty? Jakoś nigdzie nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE IP: 111.111.51.* 15.02.03, 13:05 stettiner napisała: > A czy gdzieś prasa napisała ileż to punktów miały nie-szczecińskie projekty? > Jakoś nigdzie nie widziałam. no w omawianym artykule jest na stronach wyborczej. a wyglada to tak: przejście graniczne Gryfino - Mescherin - 2 mln euro - (90,5 pkt) modernizację drogi krajowej nr 3 w Świnoujściu - 2 mln euro (88,3 pkt) budowę wiaduktu drogowego w ciągu drogi wojewódzkiej w Choszcznie - 2 mln euro (67,67 pkt) budowę drogowego przejścia granicznego Świnoujście - Garz - 2,5 mln euro (79,4 pkt) Szczecin ubiegał się o pieniądze na: modernizację ul. Struga - 3 mln euro (84,3 pkt) modernizację ul. Niedźwiedziej i Zoologicznej - 2 mln euro (79,5 pkt) budowę ul. Nowokrakowskiej - 3 mln euro (77,17 pkt) modernizację skrzyżowań Wojska Polskiego - Zaleskiego, Wojska Polskiego - Traugutta - 2 mln euro (76,5 pkt) modernizację ul. Krzywoustego - 2,5 mln euro (70,83 pkt) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były Radny Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 09:47 Panowie! Przeca ostatni zgasi światło w tej wiosce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: To typowe dla SLD IP: *.utp.pl / 10.10.9.* 15.02.03, 09:57 Polityka w wydaniu młodego wilka Napieralskiego: Jurczyk czyści naszą SLDowską młodzież w magistracie i wyrzuca nas z rad nadzorczych, to my mu przykręcimy srube tam gdzie możemy. Np. przy funduszach PHARE, przy których majstrują tacy spece jak Zychowicz, Meyer, Berlińska. Prawdę mówiąc - podobną polityke - np.w sprawie autostrady A3 uprawiali nasi lokalni politycy z AWS, gdy byli w rządzie, a województwem zarządzało już SLD. Rzecz w tym, że na tym nie tyle traci jakiś Jurczyk, czy CHwat, ale Szczecin. To my będziemy jeździć po dziurawych drogach. Bo ci, którzy ewentualnie chceliby do nas przyjechac, ominą nas szerokim łukiem. Oczywiście nie chodzi tylko o naprawę dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE IP: 62.233.173.* 15.02.03, 10:11 Zaradność Włodarzy Szczecina jest żadna. Tak już jest od paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE 15.02.03, 10:22 A może to nie złośliwość komisji, tylko rzeczywiście pozostałe projekty bardziej zasługiwały na dofinansowanie? Generalnie (poza Choszcznem) związane są z budową nowych przejść granicznych- to ważna i od dłuższego czasu odkaładana sprawa. Nie wiem, czy wygrały projekty gorsze- powtarzam: nigdzie w prasie nie udało mi się przeczytać ile punktów dostały nie-szczecińskie projekty. Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE 15.02.03, 11:03 stettiner napisała: Nie wiem, czy wygrały projekty gorsze- powtarzam: nigdzie w > prasie nie udało mi się przeczytać ile punktów dostały nie-szczecińskie > projekty. A to nie jest ta punktacja nie-szczecińskich projektów ? : "przejście graniczne Gryfino - Mescherin - 2 mln euro - (90,5 pkt) modernizację drogi krajowej nr 3 w Świnoujściu - 2 mln euro (88,3 pkt) budowę wiaduktu drogowego w ciągu drogi wojewódzkiej w Choszcznie - 2 mln euro (67,67 pkt) budowę drogowego przejścia granicznego Świnoujście - Garz - 2,5 mln euro (79,4 pkt)" Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE 15.02.03, 10:56 No wlasnie , te posty doskonale obrazują filozofię jaką wielu promuje na tym forum , otóż wzbudza sie powszechny lament i roztacza się wizję kolejnego upadku ponieważ Szczecin nie dostał 12,5 mln euro ( 50 mln zlotych) z funduszu PHARE na inwestycje drogowe . Jednocześnie kompletnie ignoruje sie fakt , że w tym samym czasie miasto z funduszu ISPA na budowę oczyszczalni ścieków otrzymało 760 mln zlotych ! czyli 15 razy więcej . Przy całym szacunku dla spraw drogowych uważam , że sprawa oczyszczalni jest znacznie ważniejsza dla miasta , po pierwsze ze względów ekologicznych a po drugie ekonomicznych , bo jak wiadomo kary za nieoczyszczone ścieki uderzą wszystkich mieszkańców po kieszeni. Gratuluje obiektywizmu i szerokiego oglądu spraw miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE IP: 111.111.51.* 15.02.03, 13:09 adelmus napisał: > > No wlasnie , te posty doskonale obrazują filozofię jaką wielu promuje na tym > forum , otóż wzbudza sie powszechny lament i roztacza się wizję kolejnego > upadku ponieważ Szczecin nie dostał 12,5 mln euro ( 50 mln zlotych) z > funduszu PHARE na inwestycje drogowe . Jednocześnie kompletnie ignoruje sie > fakt , że w tym samym czasie miasto z funduszu ISPA na budowę oczyszczalni > ścieków otrzymało 760 mln zlotych ! czyli 15 razy więcej . mowa do dwuch roznych funduszach. przeciez nie wylicza nikt co jaka gmina dostanie z innych funduczy bo to sie nma nijak do projektow phare z ktorych szczecin nie dostnie nic. mimo ze mial lepsze projekty. > Gratuluje obiektywizmu i szerokiego oglądu spraw miasta. no wlasnie o obiektywizm chodzi. jasiu jest gorszy, a slabsze oceny ale to on dostanie sie na studia. ciekawe dlaczego. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 12:16 Juz niedługo Szczecin będzie jednym wielkim placem budowy, tylko że z tym względem, że z żadną niedokończoną. Ulica Krzywoustego miała być już modernizowana parę lat temu i nic nie widzę, aby się w tej sprawie działo. Nie wiem po co są przyznawane te punkty skoro i tak inwestycje z mniejszą ilością punktów wygrywają. Rządzący i tak działają tylko na swoją korzyść. A modernizacje są przede wszystkim w miejscach i ch zamieszkania albo tam, gdzie mają jakieś swoje działki. Tak nie powinno być, bo to jest prywata. Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami 15.02.03, 13:06 Co do inwestycji , to rzeczywiscie nie wybudowano w Szczecinie , takich elementow jak : - Komplex Pazimu . - Pomeranus. - Komplex Atrium Catedra. - Komplex na Placu Batorego. - Centrum Turzyn. - Centrum Sloneczne. - Biurowce Kontaktu i na ulicy Chmielewskiego. - Nowa Starowka. - Most Nowocłowy - Pionierów. - Przeprawa Parnicka. - Nowe mosty na autostardzie Berlinskiej. - Budowane wiadukty na ulicy Hangarowej. - Nowa zabudowa Placu Lotnikow + Colleoni . - Konczona budowa Domu Kupca. - Konczona budowa Galaxy. i mozna jeszcze wymieniac pomniejsze rzeczy ...rzeczywiscie , zadna nie zostala skonczona. A co do punktacji , to owszem skoro przyjeto tylko 4 projekty do realizacji to kolejnosc powinna wygladac nastepujaco: - przejście graniczne Gryfino - Mescherin - 2 mln euro - (90,5 pkt) - modernizację drogi krajowej nr 3 w Świnoujściu - 2 mln euro (88,3 pkt) - modernizację ul. Struga - 3 mln euro (84,3 pkt) - modernizację ul. Niedźwiedziej i Zoologicznej - 2 mln euro (79,5 pkt) - budowę drogowego przejścia granicznego Świnoujście - Garz - 2,5 mln euro (79,4 pkt) Co do modernizacji ulicy Struga , to nie ma watpliwosci ze bylo to jawne zlekcewazenie punktacji , byc moze podyktowane wzgledami politycznymi , Natomiast co do ulicy Niedzwiedziej , to roznica jest tylko jednej dziesiątej i myśle , ze inwestycje graniczne mają znaczenie priorytetowe w tym regionie , tak wiec tu uwazam ze dobrze sie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami IP: 111.111.51.* 15.02.03, 13:12 adelmus napisał: > > Co do modernizacji ulicy Struga , to nie ma watpliwosci ze bylo to jawne > zlekcewazenie punktacji , byc moze podyktowane wzgledami politycznymi , > Natomiast co do ulicy Niedzwiedziej , to roznica jest tylko jednej dziesiątej i > > myśle , ze inwestycje graniczne mają znaczenie priorytetowe w tym regionie , > tak wiec tu uwazam ze dobrze sie stało. wlasnie sam potwiedziles nasze zarzuty ze wynik nie mial nic wspolnego z punktami. przejscia graniczne sa w duzo gorszymstanie na wschodzie niz tu. wiadomo o co chodzi. prowincjonalni politycy chcieli sie przyp[odobac i tyle. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami 15.02.03, 13:28 Oczywiscie Rado , ze w tej części potwierdziłem Wasze opinie, bo z faktami się nie dyskutuje , fakty po prostu są . Zwróciłem tylko uwagę na to , że są również pozytywne zdarzenia w Szczecinie jak wspomniana ISPA , o dokonanych inwestycjach nie wspominając. Co do przejść to wiesz , wschodnie być może są w gorszym stanie ale też obsługują mniej wymagającą publiczność i nie wiem czy na tamtą granice pieniądze z PHARE też nie trafiły , ale co do Struga to jak najbardziej zgoda:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami IP: 111.111.51.* 15.02.03, 15:57 adelmus napisał: > Co do przejść to wiesz , wschodnie być może są w gorszym stanie ale też > obsługują mniej wymagającą publiczność nie wiem co to jest mniej wymagajaca publicznosc. wszyscy sa ludzmi. poza tym publicznosc na obu przejscach moze byc taka sama. np. ja i ty. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami 15.02.03, 15:06 adelmus napisał: > A co do punktacji , to owszem skoro przyjeto tylko 4 projekty do realizacji to > kolejnosc powinna wygladac nastepujaco: > - przejście graniczne Gryfino - Mescherin - 2 mln euro - (90,5 pkt) > - modernizację drogi krajowej nr 3 w Świnoujściu - 2 mln euro (88,3 pkt) > - modernizację ul. Struga - 3 mln euro (84,3 pkt) > - modernizację ul. Niedźwiedziej i Zoologicznej - 2 mln euro (79,5 pkt) > - budowę drogowego przejścia granicznego Świnoujście - Garz - 2,5 mln euro > (79,4 pkt) Dziękuję adelmus za wyczrpujące informacje. Czytając komentarze na forum odniosłam wrażenie, że wszystkie zaakceptowane projekty miały mniej punktów niż odrzucone (złośliwie) szczecińskie. Daltego też byłam ciekawa jak to naprawdę jest. Moje podejrzenia się potwierdziły- z tego co widzę, chyba tylko Struga miało realne szanse. Nie ma co rozdzierać szat- no, może o tego Struga jedynie. A że przejścia na wschodzie są w gorszym stanie to zupełnie nie na temat. Oni nie konkurowali o tę samą pulę środków. Poza tym czy przejśdcia w Gryfinie i Świnoujściu (drogowe) już istnieją czy dopiero mają powstać? Jeśli to drugie, to trudno dyskutować czy są w lepszym czy gorszym stanie niż na wschodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: Szczecin znowu z niedokończonymi inwestycjami 15.02.03, 15:47 stettiner napisała: Poza tym czy przejścia w Gryfinie i > Świnoujściu (drogowe) już istnieją czy dopiero mają powstać? Jeśli to drugie, > to trudno dyskutować czy są w lepszym czy gorszym stanie niż na wschodzie :) Nie ma za co Stettiner :-) , polecam sie na przyszłość . Co do przejść to jest tak : - Gryfino - to tylko przejście rzeczne , obsługujące tylko ruch przygraniczny. - Świonujście - to przejście drogowe , ale obecna infrastruktura pozwala jedynie na odprawę pieszych i rowerzystów . Tak , więc jak nic są to niezbędne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Przejscia graniczne 20.02.03, 11:00 adelmus napisał: > stettiner napisała: > > Poza tym czy przejścia w Gryfinie i > > Świnoujściu (drogowe) już istnieją czy dopiero mają powstać? Jeśli to drug > ie, > > to trudno dyskutować czy są w lepszym czy gorszym stanie niż na wschodzie > :) > > Nie ma za co Stettiner :-) , polecam sie na przyszłość . Co do przejść to jest > tak : > - Gryfino - to tylko przejście rzeczne , obsługujące tylko ruch przygraniczny. wydaje mi sie ze jest tam tez przejscie Malego Ruco Granicznego, hehe. Ale jest tam most, przez ktory nie wolno przejezdzac, bo... nie ma przejscia. To b. wazna inwestycja i paradoksalnie moze znacznie poprawic wyniki finansowe aquaparku Laguna! > - Świonujście - to przejście drogowe , ale obecna infrastruktura pozwala > jedynie na odprawę pieszych i rowerzystów . To przejscie jest bezdyskusyjnie niezbedne dla Swinoujscia. Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus A Nowokrakowska i tak powstanie! 15.02.03, 13:40 Właśnie , skoro juz rozpatrujemy inwestycje drogowe w Szczecinie , to jednym z odrzuconych projektów była budowa ulicy Nowokrakowskiej : "budowa ul. Nowokrakowskiej - 3 mln euro (77,17 pkt)" Jak sie okazuje ta inwestycja i tak zostanie zrealizowana , pomimo braku dofinansowania ze środków UE : -------------------------------------------------------------------------------- GS: "Kosztem przeszło 15 mln zł powstanie ulica Nowokrakowską w Szczecinie. Gotowa ma być w lipcu przyszłego roku. Wybuduje ją firma Strabag. W przetargu na budowę ulicy startowało 7 firm. Strabag zaoferował najniższą cenę. Miasto podpisało już umowę z wykonawcą robót. Jednak ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe, prace jeszcze się nie rozpoczęły. Ruszą z początkiem kwietnia." -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: A Nowokrakowska i tak powstanie! IP: 111.111.51.* 15.02.03, 15:28 adelmus napisał: > > Właśnie , skoro juz rozpatrujemy inwestycje drogowe w Szczecinie , to jednym z > odrzuconych projektów była budowa ulicy Nowokrakowskiej : > "budowa ul. Nowokrakowskiej - 3 mln euro (77,17 pkt)" > > Jak sie okazuje ta inwestycja i tak zostanie zrealizowana , pomimo braku > dofinansowania ze środków UE : to bardzo ladnie ale nie jest tu mowa przeciez o tym ze cos jednak mimo przeszkod i politycznego kolowrotka powstanie ale wlasnie o sprwie odrzucenia niektorych sobrych projektow z przyczyn inaczej pojmowanego interesu politycznego przypodobania sie wyborcom tzw. prowincji. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... IP: 62.233.173.* 15.02.03, 17:43 Zajrzyjcie do tekstu uchwały nr XXVIII/314/02 z dnia 25.3.2002 gdzie w załączniku nr 1 do tejże uchwały w pkt. VI wymienia się jako priorytet realizowanie z b.NRD przejść: Ahlbeck-Świnoujście ( jako tymczasowe)oraz Garz-Świnoujście i Hintersee-Dobieszczyn. Koniec,koropka!Podkreslam:priorytety uzgodnione z Niemcami!Pytam p.Juchniewicz, i p.Marszałka Rupnika: skąd "wyskoczył" jako proirytetowy projekt budowy przejścia Gryfino-Mescherin?Niech autorka artykułu będzie dociekliwsza w pisaniu, a komentarze bedą wtedy bardziej merytoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... 15.02.03, 18:20 Gość portalu: Europejczyk napisał(a): > Zajrzyjcie do tekstu uchwały nr XXVIII/314/02 z dnia 25.3.2002 > gdzie w załączniku nr 1 do tejże uchwały w pkt. VI - Jeżeli przywołujesz treść uchwały to warto by było wskazać organ , który ją uchwalił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... IP: 62.233.173.* 15.02.03, 19:34 Uchwała Nr XXVIII/314/02 Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie przyjęcia priorytetów współpracy pomiędzy komisjami Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego a komisjami Parlamentu Meklemburgii-Pomorza Przedniego. żródło: www.um-zachodniopomorskie.pl/uchwały. Przyjemnej lektury! Europejczyk Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... 15.02.03, 22:00 No ok! przeczytalem , nie jest to specjalnie dlugie i nasunelo mi sie pare wnioskow, mianowicie: 1. Ja osobiscie , nie jestem az tak bardzo zszokowany faktem , ze budowa przejscia granicznego w Gryfinie zastapila koncepcje budowy przejscia granicznego w Dobieszczynie. Dopoki pomysl nie zostanie zrealizowny , to moim zdaniem mozna go zmieniac . Jak widzisz uchwała , którą wskazałeś pochodzi z marca 2002 , a do dzisiaj odbył się szereg spotkań z przedstawicielami Brandenburgii jak i Meklemburgii , tak więc może ustalono że warto zmienić te koncepcje. 2. Poza tym uważam , to za rozsądną zmianę : - budowa przejścia w Dobieszczynie zwięszyło by ruch przez Puszczę Wkrzańską i okolicę Jeziora Świdwie , a to mnie by martwiło. - droga ze Szczecina do Nowego Warpna nie jest w stanie przyjąć zwiększonego ruchu , jest za wąska , tak wiec byłaby to inwestycja do nikąd. - nie wiem , kto by korzystał z przejścia w Dobieszczynie , pewnie jedynie mieszkańcy Dobrej , Stolca i N. Warpna a jak wiadomo nie są to duże miejsowości , tuż obok znajduje sie przejście w Lubieszynie , które nie jest specjalnie zatłoczone i ma jeszcze wolne moce przerobowe:-). Natomiast przejście w Gryfinie będzie miało przynajmniej zapewniony popyt. Podsumowując , wskazany przez Ciebie dokument nie wnosi nic nowego do sprawy , oprócz tego , ze była taka koncepcja , ale przyznam sie , że wiedziałem o Dobieszczynie i cieszę sie , że na razie odłożono to na półkę , pewnie do czasu zbudowanie Zachodniej Obwodnicy miasta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... IP: 62.233.173.* 15.02.03, 23:31 Co sie zmieniło po tej uchwale? Dnia 30.04.2002 r.Komisja Prawa Parlamentu Meklemburgii Pomorza Przedniego oraz Komisja Współpracy Międzynarodowej i Transgranicznej Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego wspólnie odwiedziły granicę polsko-niemiecką oswiadczyły, że właściwe rządy soatną zawezwane do podjęcia wszelkich działań w celu zrealizowania terminów otwarcia przejść granicznych Garz/Świnoujście,Hintersee/Dobieszczyn. Przejście Ahlbeck/Świnoujście dla samochodów osobowych miało być otwarte aż do chwili otwarcia przejścia granicznego Garz/Świnoujście (zob.Uchwała Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego z dn.10.06.2002.Dokument w tej sprawie podpisał m.in.Piotr Lewandowski Przew.Komisji Współpracy Międzynarodowej i transgranicznej Sejmiku Woj.Zachodniopomorskiego.W czym jest rzecz? " Bo trzeba widzieć potrzeby także innych gmin - wyjaśniał "Gazecie" Henryk Rupnik, wicemarszałek województwa. W świetle przytaczanych przeze mnie dokumentów tą argumentację mozna zrozumieć,ale...spytałbym p.wicemarszałka Rupnika:"skoro w uzgodnionych polsko-niemieckich priorytetach nie ma mowy o Gryfinie,to komu zależało aby nie dac pieniędzy dla Szczecina, tylko dla Gryfina? To prawda,że premier Ringstorff i minister gospodarki dr Ebnet lobbuja swój region aż u prezydenta Kwasniewskiego, todlaczego Szczecin przegrał walkę o fundusze PHARE? Niech wiceprezydent Chwat nauczy sie lobbingu na rzecz Szczecina w Warszawie, nie będzie przegrywał z Niemcami!Jak tego nie potrafi, niech sie zwróci do G.napieralskiego z SLD,który oferuje pomoc w tej sprawie, ale zarząd miasta ponoć nie chce! (zob.komentarze do artykułu).Nie wystarczą punkty,upadaja uchwały...Najwazniejszy jest dzisiaj LOBBING ! Sprawa Rywina wskazuje na to dobitnie! Jesli zarząd miasta jest niezdolny lobbować interesy Szczecina w Warszawie. to do kitu z takim zarządem! Odpowiedz Link Zgłoś
adelmus Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... 15.02.03, 23:43 widze , ze specyficznie pojmujesz dyskusje , nie jako formę dialogu ale bardziej jako sposób na składanie jednostronnych oświadczeń , to zresztą bardzo powszechny sposób uprawiania polityki w naszym kraju. Masz do tego prawo , tak jak ja mam prawo w tym nie uczestniczyć. Pozdrawiam Serdecznie. adelmus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UNIA Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... IP: 203.36.162.* 15.02.03, 23:55 TAK BEDZIE W UNII EUROPEJSKIEJ!! UNIA - Odpowiedz Link Zgłoś
moja_prawa_noga Re: J.Kowalewska,Adelmus,Stettiner,Rado... 20.02.03, 10:45 Gość portalu: Europejczyk napisał(a): > ...spytałbym p.wicemarszałka Rupnika:"skoro > w uzgodnionych polsko-niemieckich priorytetach nie ma mowy o > Gryfinie,to komu zależało aby nie dac pieniędzy dla Szczecina, > tylko dla Gryfina? To prawda,że premier Ringstorff i minister > gospodarki dr Ebnet lobbuja swój region aż u prezydenta > Kwasniewskiego, todlaczego Szczecin przegrał walkę o fundusze > PHARE? Czyżby monopol na lobbing dla Szczecina mają, podobnie jak na wszelkie przekawy życia publicznego w tym kraju, jedynie słuszni przedstawiciele ugrupowania partyjnego wywodzącego się z przewodniej siły narodu, nieboszczki PZPR? Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 No i o co ten lament??? 20.02.03, 11:16 Najpierw przyjrzyjmy sie projektom i punktacji: 1) przejście graniczne Gryfino - Mescherin - 2 mln euro - (90,5 pkt) 2) modernizację drogi krajowej nr 3 w Świnoujściu - 2 mln euro (88,3 pkt) 3) modernizację ul. Struga - 3 mln euro (84,3 pkt) 4) modernizację ul. Niedźwiedziej i Zoologicznej - 2 mln euro (79,5 pkt) 5) budowę drogowego przejścia granicznego Świnoujście - Garz - 2,5 mln euro (79,4 pkt) punkty 1 i 2 sa bezdyskusyjne. Punkty 3 i 4 to w zasadzie jeden projekt (remont drogi + wiadukty). Jesli nie znalazl uznania to b. zaluje, przydalby sie. Ale punkt 5 jest dla mnie rowniez bezdyskusyjny - to przejscie jest dla Swinoujscie NIEZBEDNE. W zasadzie tylko budowa wiaduktu drogowego w Choszcznie jest dla mnie kontrowersyjna. Jest jednak pewne ALE. Wszystkie te projekty zostana zrealizowane w naszym wojewodztwie. 3 z wymienionych sa moim zdaniem niezbedne. Nie zachowujmy sie jak warszawska osmiornica ktora doi caly kraj i sciaga do siebie wszystkie inwestycje. Bogate i rozwiniete otoczenie to takze rozwoj dla szczecinckiego rynku dobr i uslug. Zmniejszanie dysproporcji lezy w naszym interesie. Szczegolnie Gryfino i Swinoujscie, ktore sa b. silnie z nami skorelowane. Odpowiedz Link Zgłoś