Gość: bolek@wp.pl IP: *.ds1.tuniv.szczecin.pl 04.10.06, 19:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roberto Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.bazapartner.pl 04.10.06, 22:26 Fenicjanie wymyślili pieniądze i przez wieki nie było z nimi problemów.Niektóre udogodnienia wymyślone w ostatnim czasie są niczym innym jak utrudnieniami ,ew.jeśli chodzi o wielu rodaków lekarstwem na kompleksy.Mogę zrozumieć kobietę która woli nie mieć w dniu wypłaty lub w portfelu kilku tysięcy złotych ale trudno mi zrozumieć kogoś kto kupując mleko i dwie bułki płaci kartą w sklepie.Oczekiwanie przy kasie na połączenie z bankiem,wpisywanie pinów ,podpisy ,paragony itp...niesamowite ułatwienie.Ciekawe jak by w marketach wydzielono kasy dla tych co płacą kartą jakim zainteresowaniem by się cieszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
oktomvre Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 00:07 Ostatnio płaciłam kartą za pudełko fajek. 6 zł z groszami. Jakie kompleksy?! Inna sprawa, że w małych sklepikach bez gotówki nie ma się co pokazywać, a szkoda. Mając do wyboru cash lub karta, zawsze wybieram to drugie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 06:55 Jak dla mnie tylko Cash...Johnny Cash ! Odpowiedz Link Zgłoś
praszczur1 Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 09:19 Ale z Was ranne ptaszki.Ja się kartą posługuję juz od bardzo dawna, kiedy jaszcze były znacznie mniejsze możliwości jej wykorzystania, a w niektórych krajach naprawdę ograniczone do paru hoteli i lotniska.Królowały zaś tzw.Travellers checki.Te wskazówki jak i kiedy korzystać z karty są bardzo rozsądne pod warunkiem,że się je stosuje.Teraz to zakupy powyżej 50 zł płacę kartą z drobne gotówką.Trzeba trochę myśleć.I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mooomin [...] 05.10.06, 10:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi9930 Re: www.glosujmy.blox.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:17 ja wole gotówkę, jak zgubię lub zostanę okradziona-to tyko na daną sumę jestem młoda, ale wypłacając pieniążki z automatu nie wstydzę się zasłaniać ręką klawiatury, nie dajmy się oszukiwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: www.glosujmy.blox.pl IP: *.acn.waw.pl 05.10.06, 10:22 ps automat do wypłacania pieniążków przy użyciu karty to bankomat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi9930 Re: www.glosujmy.blox.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:24 no właśnie, automat do wypłacania pieniążków ze ściany to bankomat, ale mnie oświeciłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Zainteresowanym tematem polecam strone: 05.10.06, 11:02 www.tronland.net/ Chodzi o projekt pracy dyplomowej, i wynalazku ktory moglby zastapic piniadze. Tekst jest niestety dlugi i po niemiecku, wiec nie dla kazdego. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Ci, którzy sie złapali na taki prosty chwyt, mogą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:22 kandydować do "specjalej" nagrody. Tyle się mówi i pisze o takich nakładkach.. i nic, jak grochem o ścianę. A wystarczy tylko przed włożeniem karty spojrzeć uważnie. Zresztą i tak nieraz muszę stać za jakąś panią, która na "szczególnie trudną" operację pobrania 50 zł poświęca 3 minuty. Mamy rozgarnięte społeczeństwo, ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChubeeDops Tiiaaa, tylko jak ktoś Ci walnie cash to koniec. IP: 194.106.192.* 05.10.06, 10:36 a za tę kradzież zapłaci Bank. Nikt nie straci kasy jeśli tylko się zorientuje że coś mu zginęło. Jak się nie zorientuje to i tak płakał nie będzie. Baaaardzo rzadko mam gotówkę w kieszeni większą niż 20 zł. Ps. Jak nie chcesz mieć jazdy z PIN w sklepie to załatw sobie kartę na podpis, np. PKO BP. Zawsze mozesz zakwestionować podpis łatwiej niż "kradzież" PIN-u ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portek Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:15 Jest jeszcze jedno miejszce gdzie cały system zabezpieczeń bierze w łeb. Pinpady przy kasie w sklepie mają całą klawiaturę na wierzchu i cała kolejka patrzy jaki mam kod. Również nagrywa się to w kamerze ochrony. Wcale nie potrzeba żadnych skanerów! p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejkowicz Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: 83.238.11.* 05.10.06, 10:22 do pinu trzeba mieć jeszcze kartę... Odpowiedz Link Zgłoś
akermanski Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 11:32 Można zmodyfikować terminal tak, by zapisywał sobie numer zczytanej karty. Ten numer następnie można sobie zapisać na czystej karcie i już ;-) Mamy kartę sklonowaną. Trochę to dużo kosztuje, ale jeśli się chce to można. Czekajmy na postęp techniczny i spadek cen tego typu cacuszek elektroniki. Tak więc byłaby już i karta i jej numer. Jednak najczęściej okrada się ludzi w internecie, przy dokonywaniu jakichś płatności. Potem trzeba się naprawdę nagimnastykować przy tłumaczeniu się w banku, że to nie ja np. subskrybowałem stronę "Naga Korea" z azjatkami.... ....................... Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salmon Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.crowley.pl 05.10.06, 10:24 tak, to jest wlasnie duzy problem. ostatnio w sfinksie kelner tak mi podal ten "Pinpad" (tak to sie nazywa?) zeby chyba celowo widziec jaki pin wstukuje. zaluje ze nie zareagowalem, ale za pozno to sobie uswiadomilem. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 10:38 oktomvre napisała: > Ostatnio płaciłam kartą za pudełko fajek. 6 zł z groszami. Jakie kompleksy?! To pytanie chyba do siebie skierowałeś, trudno bowiem inaczej wytłumaczyć fakt zakupu fajek za 6 zł i płacenie kartą (to takie nowoczesne, prawda ?). Płacenie kartą w miejscach takich jak hipermarkety wydłuża po prostu kolejki. Powinny być oddzielne kasy dla płacacych kartami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.chello.pl 05.10.06, 11:33 wari napisał: > > oktomvre napisała: > > > Ostatnio płaciłam kartą za pudełko fajek. 6 zł z groszami. Jakie kompleks > y?! > > To pytanie chyba do siebie skierowałeś, trudno bowiem inaczej wytłumaczyć fakt > > zakupu fajek za 6 zł i płacenie kartą (to takie nowoczesne, prawda ?). Płacenie > > kartą w miejscach takich jak hipermarkety wydłuża po prostu kolejki. Powinny > być oddzielne kasy dla płacacych kartami. skoro jest mozliwosc placenia karta to czemu z niej nie skorzystac? osobiscie bardzo czesto zdarza sie tak, ze w portfelu nie mam nawet paru zl, wiec platnosc karta jest dla mnie jedynym wyborem, czesto sa to kwoty ponizej 10zl. mam sie czuc z tego powodu inny? unikam noszenia gotowki przy sobie, poniewaz dosc czesto zdarza mi sie wydawac pieniadze zupelnie niepotrzebnie (a tu piwko, tam cos innego etc), dlatego wole chodzic bez nich, a gdy czegos naprawde potrzebuje - ide do sklepu, gdzie akceptuja taki srodek platnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmmmy Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:01 Tak! Proponuje jeszcze oddzielne autobusy dla pasażerów używających biletów jednorazowych,ich kasowanie powoduje tłok przy wejsciach co znacznie wydłuża postój pojazdu na przystanku, nie mówiąc już o naturalnym ułatwieniu dla kieszonkowców! ;) Zawsze płacę kartą w hipermarkecie,przecież nie idzie się tam po dwie kajzerki i kefirek. Długie oczekiwanie na autoryzację zdarza się coraz rzadziej i winę tu raczej ponosi kiepska przepustowość łącza danego sklepu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.net 05.10.06, 10:38 Nie krytykuje ale sie dziwie. Chyba łatwiej wyjąć drobne z kieszeni niż karte z portfela (pomijam bezpieczeństwo) . Czy nie jest to przerost formy nad treścią? Odpowiedz Link Zgłoś
oktomvre wari i gm 05.10.06, 11:04 spieszę z wyjaśnieniem, bo zaraz wyjdę na jakiegoś debila... nie zabrałam portfela, więc byłam bez grosza, natomiast mialam przy sobie karty... a papieroski kupiłam na stacji benzynowej, bo wyprawa do hipermarketu po pudełko fajek to jest dla mnie szczyt..., no, nieporozumienie, powiedzmy :) ps. o kompleksach wspomniał roberto, więc się tylko odniosłam do jego wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
0x0001 Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 10:18 Jak to nie bylo z pieniedzmi problemow? Falszerstwa i kradzieze towarzyszyly pieniadzom od zawsze, nieistotne czy metalowym, papierowym i elektronicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi9930 Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:22 nie było w starożytności żadnych problemów z pieniążkami, ówczesne gazety coś by o tym napisały, hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:31 Tak ,i Internet by o tym krzyczał!Na pewno jakieś zarchiwizowane wątki przez google by były do znalezienia ze starożytnej Grecji czy Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW karty "czipowe" i po kłopocie IP: 217.8.161.* 05.10.06, 10:47 Gość portalu: roberto napisał(a): > Fenicjanie wymyślili pieniądze.... Potem były czeki które można było podrobić, potem karty magnetyczne które można klonować. Teraz w cywilizowanych krajach są karty czipowe - nie da się ich kopiować, zawsze wymagają PINu. Technologia dostępna jest od kilku lat. Organizacje płatnicze - VISA i MC naciskaja na banki by wystawiać tylko bezpieczniejsze karty czipowe. W Wielkiej Brytanii wszystkie karty wymieniono w zeszłym roku na czipowe, mimo tego że jest ich tam wielokrotnie więcej. A u nas w ciągu ostatnich lat wydaje się nowe karty, instaluje bankomaty i POSy bez obsługi czipów.... i widać efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 10:54 No, i "bezpieczniejszą" kartę z chipem ktoś Ci wyciągnie z kieszeni po podejrzeniu (przecież to banał) PINu, a bank rozłoży ręce i powie "przecież nie odpowiadamy za transakcje wykonane z użyciem PINów". I udowadniaj, że te cztery naciśnięcia klawiszy to ktoś inny zrobił. Dziękuję, wolę podpis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: 217.8.161.* 05.10.06, 14:06 Gość portalu: axyja napisał(a): > ... Dziękuję, wolę podpis. Karty w Szczecinie zostały zczytane przez dodatkowy czytnik zainstalowany na bankomacie, a PINy nagrane przez kamerkę też tam zainstalowaną lub nakładkę na klawiaturę (na pinpad). A jako że to zwykłe karty "z paskiem" to zawartość ich paska magnetycznego została wgrana na inne czyste karty, złodzieje znali PIN - wystarczyło tylko odwiedzić kilka bankomatów. Właściciele kart cały czas mieli je w portwelu i do czasu otrzymania wyciągu nie wiedzieli że trzeba je zablokować. Częśc do dziś nie wie. Kart z czipem nie da się kopiować tak więc ten numer odpada. Musisz ukraść taką kartę i jednocześnie poznać jej PIN. To fakt że często pinpady przy sklepowych POS'ach nie są wystarczajaco osłonięte, ale ukraść kartę jest trudniej, a jak już się to zrobi to właściciel zorientuje się o tym długo przed otrzymaniem wyciagu i zablokuje kartę. Tak więc chip+pin wygrywa. Wiesz Angole to już sprawdzili, a my cały czas próbujemy być mądrzejsi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 14:22 Jak ktoś ma możliwości techniczne skopiowania paska, to i zatrudnienie kieszonkowca za drobną opłatą nie powinno być dla niego problemem. Chip zabezpieczy przed podbieraniem małych kwot przez dłuższy czas, ale przy dużych, jednorazowych kradzieżach jest dla banku wymarzony: zanim okradziony wróci do domu i nie doliczy się karty, złodziej ma masę czasu na zrobienie duuużych zakupów. A bank rozłoży ręce, bo przecież PIN był wprowadzony, czemu pan nie pilnował PINu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: 217.8.161.* 05.10.06, 14:33 Tak oczywiście, kieszonkowiec okradnie 200 osób dziennie i nikt go nie złapie. Nikt też nie zorientuje się i nie zablokuje karty.... > zakupów. A bank rozłoży ręce, bo przecież PIN był wprowadzony, czemu pan nie > pilnował PINu? czytaj ze zrozumieniem: w Szczecinie złodzieje TEŻ ZNALI PINY. Nikt z okradzionych nie wiedział że coś się stało do czasu sprawdzenia stanu konta/wyciągu. Karty mieli w kieszeni. Złodzieje też. Przeciętny elektronik może skopiować pasek karty urządzeniem zrobionym z powszechnie dostępnych elementów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 14:40 A po co mu 200 osób dziennie? Zgarnia kartę jakiemuś zakręconemu klientowi hipermarketu, obładowanemu jak wielbłąd zakupami i idzie sam płacić. I co się tak szarpiesz z tym, że TEŻ ZNALI PINY? oczywiśćie, że znali. Na tym polega dowcip. I to im ułatwiło robotę, bo gdyby musieli się podpisać, to trzeba by umieć podrobić podpis. A bank jak wykaże dobrą wolę, to uzna reklamację. Jak nie, to powie "za transakcje z użyciem PIN nie odpowiadmy. Proszę pilnować PINów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: 217.8.161.* 05.10.06, 14:57 OK czyli powoli dociera do Ciebie że wprowadzając karty czipowe można zapobiec masowym oszystwom typu 200 osób w dzień. Fajnie. Tak więc zamiast 200 oszukanych mamy 1. No to juz 200 razy mniej. Na dodatek facet po powrocie do domu raczej zorientuje się że nie ma portwela. I zablokuje kartę. Czepiałeś się że PIN da się podejrzeć przy wpisywaniu. Jak widzisz łatwiej jest poznać ten PIN w bankomacie i razem z nim zrobić kopię karty. A na tej kopii złodziej sam się podpisuje. A potem podpisuje tym samym podpisem przy sprzedawcy. Zrozumiał?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 15:50 Po pierwsze, pisze się "portfel". Drugi raz już nie wytrzymałem. Po drugie, między utrata karty a powrotem do domu jest dużo czasu, co najwyraźniej dociera do Ciebie ciężko. A potem jeszcze trzeba sobie znaleźć numer, na który trzeba zadzwonić, a któy pewnie mało kto trzyma na widoku. Gdzie poznasz PIN, to drobiazg. Możesz przy bankomacie, jeżeli tak wolisz, a potem pójść za delikwentem i podebrać mu kartę w dogodnym momencie. A to, co piszesz o podpisie złodzieja, dowodzi, że zupełnie nie kumasz problemu. Problem nie polega na tym, że złodziej oszuka sprzedawcę i zapłaci mu nielegalną kartą. Problem polega na tym, że podpis odręczny można zakwestionować, a PINu się nie wyprzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
akermanski Re: karty "czipowe" i po kłopocie 05.10.06, 11:29 Podobno w Wielkiej Brytanii zdecydowano się na ten krok pod wpływem dużego wzrostu liczby fałszerstw kart. Banki za dużo musiały pokrywać strat, aż w końcu zaczęło im się jednorazowo zainwestować dużą kwotę na wprowadzenie infrastruktury do kart chipowych. Do nas fala fałszerstw dopiero przyjdzie. ...................... Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: karty "czipowe" i po kłopocie IP: 217.8.161.* 05.10.06, 14:23 Oczywiście. I dlatego dziwie się że w Polsce instalując w ciagu ostatnich 3 lat setki nowych bankomatów i POSów, oraz wydająć setki tysięcy kart (nowych i odnowionych) nie wprowadzono "czipów". Nawet nowopowstałe banki (np mbank) które wszystko budowały od zera (no prawie od zera bo BRE pomagało) nie wprowadziły czipów. Za jakiś czas banki się obudzą (albo ktoś z góry wprowadzi taki obowiazek, np UE) i zaczną gorączkowo wymieniać, systemy nie będą działać na czas migracji itp itd. Będzie tak jak zawsze - na ostatnią chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol chyba sam masz jakies kompleksy IP: 195.117.18.* 05.10.06, 10:57 to chyba ty masz jakies kompleksy, moze ci odmowili karty kredytowej w banku i teraz piszesz glupoty? w cywilizowanych krajach ludzie placa karta kredytowa za bilety na metro warte $1.25 i nie jest to oznaka kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: 212.75.118.* 05.10.06, 11:06 "Fenicjanie wymyślili pieniądze i przez wieki nie było z nimi problemów" To gruba przesada. Gotówka przez wieki była bardzo łatwym łupem drobnych złodziejaszków i groźnych gangsterów. Karty jednak są zdecydowanie bardziej bezpieczne, a nawet w przypadku przestępstw, dużo łatwiej je odzyskać, ponieważ karty są ubezpieczone na wypadek takich przestępczych transakcji. A transakcje przy pomocy kart są przeprowadzane coraz sprawniej i oczekiwanie na połączenie z bankiem rzadko trwa dłużej niż kilka sekund. Wiem to, bo 90% płatności dokonuję kartą płatniczą lub kredytową (zawsze tam gdzie są terminale). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.aster.pl 05.10.06, 11:09 > Fenicjanie wymyślili pieniądze i przez wieki nie było z nimi problemów A falszerze? A skrawkarze? A mieszanie metali? "Nie bylo problemow", dobre sobie. "Przez wieki" - jeszcze lepsze. I ty, kolego, piszesz o kompleksach... Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 11:59 zdecydowanie powinien być w marketach podział kas dla płącacych kartą i gotówką,bo w drugim przypadku o wiele szybciej kolejka sie przesuwa, abstrahuje oczywiscie od tego czy własciciele kart mają je z powodu snobizmu,kompleksów czy wygody ,to tylko i wyłacznie ich sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: 194.75.37.* 05.10.06, 12:01 lepiej placic karta, zwlaszcza kredytowa bo za wszystkie straty odpowiada bank a jak ktos ci ukradnie gotowke to sam za to odpowiadasz. jesli codziennie kupujesz bulke i mleko (a pewnie wiekszosc osob robi troche wieksze zakupy), to co jakis czas musisz isc do bankomatu i wyplacac pieniadze. szkoda zachodu - lepiej zawsze placic karta a przy sobie miec tylko mala ilosc gotowki na wszelki wypadek jesli karta nie zadziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 12:16 A potem będziesz się dziwił, że bułki i mleko tak podrożały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Królik Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! IP: *.icm.edu.pl 05.10.06, 12:44 Tiaaa, nie było. Można było tylko w łeb zarobć i został wyczyszczonym z gotówki. Wiesz dlaczego złodzieje wyrywają torebki starszym paniom? Bynajmniej nie dlatego, że są słabe fizycznie. Złodziej wie, że starsi ludzie z reguły nie posługuja się kartami, a więc może liczyć na gotówkę w torebce. A dla korzystających z kart to musiałbyś wydzielić tak z 80% kas w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Sprawdźcie swoje konta w bankach! 05.10.06, 14:57 Do takich tranzakcji wymyslono karty systemu "cash" ("porpmonetka elektroniczna"). W przypadku mojego banku jest na karcie maestro. Dziala na zasadzie karty telefonicznej, oplata wymaga tylko wcisniecia OK. Chip laduje sie w bankomacie niewielka suma pieniedzy. Fakt ze ten system jest malo rozpowszechniony. Jako ciekawostaka widzialem go w wersji miedzynarodowej na lotnisku, wymiane monet (w kilku walutach) na zapis na karcie. Z drugiej strony markety same zachecaly do stosowania kart Maestro (kiedys EC). Przy sprawnym systemie placenie trwa krocej (pin na ogol wystukuje gdy jeszcze towar jest liczony) niz wydawanie reszty... Gość portalu: roberto napisał(a): > Fenicjanie wymyślili pieniądze i przez wieki nie było z nimi problemów.Niektóre > udogodnienia wymyślone w ostatnim czasie są niczym innym jak utrudnieniami ,ew > .jeśli chodzi o wielu rodaków lekarstwem na kompleksy.Mogę zrozumieć kobietę kt > óra woli nie mieć w dniu wypłaty lub w portfelu kilku tysięcy złotych ale trudn > o mi zrozumieć kogoś kto kupując mleko i dwie bułki płaci kartą w sklepie.Oczek > iwanie przy kasie na połączenie z bankiem,wpisywanie pinów ,podpisy ,paragony i > tp...niesamowite ułatwienie.Ciekawe jak by w marketach wydzielono kasy dla tych > co płacą kartą jakim zainteresowaniem by się cieszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p1w Idąc takim torem myślenia... IP: *.prokom.pl 05.10.06, 10:50 ... to proponuję aby wieczorkiem każdy skoczył, przy okazji wyprowadzania pieska, sprawdzić czy pracownik banku wychodząc do domu zamknął bank na klucz :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Precz z nalepkami reklamowymi na bankomatowych IP: *.kosson.com 05.10.06, 11:21 Wkurzają mnie wszelkiego rodzaju reklamy w postaci nalepek na bankomatach.W moim mieście jest to nagminne.Czyżby właściciele bankomatów mieli z tego profit? W takiej nalepce łatwo ukryć elektronicznego szpiega . Zrywajcie wszystkie nalepki i ozdóbki przyklejane na bankomaty!! Odpowiedz Link Zgłoś
akermanski Re: Precz z nalepkami reklamowymi na bankomatowyc 05.10.06, 11:37 Jak zerwę taką nalepkę to zaraz zgarnie mnie Policja albo jakieś Strażnictwo miejskie... ==================== Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Re: Precz z nalepkami reklamowymi na bankomatowyc IP: *.kosson.com 05.10.06, 12:32 E tam! Jeszcze nigdy nie widziałam żeby koło bankomatu kręcił się jakiś mundurowy :( a nawet jeśli taki się znajdzie i zechce mnie ukarać mandatem to go nie przyjmę! Kolegium się nie boję. Jeśli nawet zasądzą karę( w co nie wierzę)to stracę mniej niż przez ewentualnych bankomatowych złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Czy to właściciel bankomatu 05.10.06, 11:47 nie powinien codziennie przyglądać się bankomatowi? Codziennością są kolejki przed bankomatami i trudno przed wybraniem pieniędzy długo analizawac wygląd bankomatu. Najbezpieczniej jest wybierać z bankomatu w samym banku ,ale czy na pewno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Sklepu przyjmują zapłatę kartą pow 20-30 pln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 11:47 Mają do tego prawo? Jeżeli Visa wydaje mi kartę kredytową to chyba nie po to abym wypłacał nią gotówkę z bankomatu prawda? Czasem są takie sytuacje że nie mam gotówki i muszę nagle zrobić drobne zakupy. A tu zonk. Pani w kasie mówi że musze jeszcze coś dokupić bo za mało. Czy istnieje jakiś regulamin Visa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Sklepu przyjmują zapłatę kartą pow 20-30 pln. IP: 212.75.118.* 05.10.06, 12:03 Czasem są takie sytuacje że nie > mam gotówki i muszę nagle zrobić drobne zakupy. A tu zonk. Pani w kasie mówi że > > musze jeszcze coś dokupić bo za mało. Czy istnieje jakiś regulamin Visa? To muszą być jakieś wewnętrzne regulaminy danego sklepu. Ja klikakrotnie płaciłam rachunki kartą w wysokości kilkunastu złotych w róznych sklepach i nigdy nie miałam takich problemów. A w Empiku na pytanie o najmniejszą kwotę jaką można zapłacić kartą usłyszałam, że musi to być minimum 1zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Sklepu przyjmują zapłatę kartą pow 20-30 pln. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:08 Takie praktyki spotykam w sklepach w małych miejscowościach i np w Lidlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: Sklepu przyjmują zapłatę kartą pow 20-30 pln. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 12:14 Sam płacę kartą, gdzie mogę, ale jak ktoś nie umie zadbać, żeby mieć w kieszeni parę złotych na gazetę i wodę mineralną, to jest ciul i nie zasługuje w ogóle na używanie kart. A płacenie kartą kosztuje, więc nie ma się co dziwić, że sklep nakłada ograniczenia od dołu. Jak na gazecie za dwa złote jest 15% marży, z której centrum obsługi zjada jakieś 3%, to zostaje koło 25 groszy, z których trzeba jeszcze zapłacić za połączenie telefoniczne (no bo, panie, "żelazka" takie przestarzałe). To ja mam gdzieś taki interes. Stałemu klientowi, który przypadkiem zapomniał gotówki to ja tę gazetę skredytuję, ale gościu, co chce regularnie tak płacić to d* jest, nie klient. Odpowiedz Link Zgłoś
ciberche Re: Sklepu przyjmują zapłatę kartą pow 20-30 pln. 05.10.06, 12:45 racja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jami We wrocku klient z kartą to "ciul"? IP: *.ukshells.co.uk 05.10.06, 12:52 Jesteś sprzedawcą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: We wrocku klient z kartą to "ciul"? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 12:55 Klient z kartą, któremu bycie trendy i jazzy, oraz honor młodego pioniera kapitalizmu nie pozwala na płacenie gotówką za gazetę i bułki jest ciulem w każdym mieście. Jak wszyscy inni tego typu wiejscy szpanerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Jak słysze takie wypowiedzi to ręce opadają. IP: 82.103.132.* 05.10.06, 13:16 Polska bazarowa jeszcze silna i zwarta. Poczekamy, zobaczymy.Dinosaury też wyginęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: Jak słysze takie wypowiedzi to ręce opadają. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 13:25 Widać, że o ekonomii to wiesz tyle, co z "Cosmopolitana" wyczytałaś. Podnieś lepiej te ręce i wystukaj, czemu podana przeze mnie kalkulacja jest nieprawidłowa. Bo, oczywiście, umiesz mi rzeczowo wykazać błąd, prawda? Inaczej byś się nie odzywała, zgadza się? Chcesz może powiedzieć, że nie ma nieopłacalnych dla sprzedawcy klientów? Nie ma nieopłacalnych form płatności? Że sprzedawca ma zrobić dobrze klientowi bez względu na koszty? A może chcesz się zbłaźnić w jakiś inny sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Jak słysze takie wypowiedzi to ręce opadają. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:34 Szkoda czasu na dyskusje z takimi. Oni przyzwyczajeni są do bazarowego przekrzykiwania i argumentacji na poziomie grabi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: Jak słysze takie wypowiedzi to ręce opadają. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 13:42 No, ja czekam na odważnego, co mi wykaże konkretny błąd, a nie tylko niezgodność z fantazjami "jak sobie mały Janek wyobraża mechanizmy mikroekonomiczne" :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Jak słysze takie wypowiedzi to ręce opadają. IP: 217.8.161.* 05.10.06, 14:43 A. większe sklepy terminale (POS) na stałe połączone do centrum autoryzacji, tak więc odpada koszt połaczeń telefonicznych. Tak więc 15% marży - 2% za transakcję to cały czas 13% do przodu. A obsługa gotówki też kosztuje. B. część kart przy niewielkich kwotach nie wymaga autoryzacji online (decyduje o tym bank wystawca i centrum udostępniajace POS) tak więc odpada koszt połączenia tel - patrz punkt A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axyja Re: Jak słysze takie wypowiedzi to ręce opadają. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 15:54 A. Na świecie istnieją tylko większe sklepy? I, w szczególności, gdzie się częściej kupuje gazetę i bułkę, w wielkim sklepie ze stałym łączem, czy w sklepiku za rogiem? B. Chcesz jeszcze, żeby w sklepie wisiała lista "te karty przyjmujemy od złotówki, a te dopiero od dwidziestu"? I co jeszcze zabawnego powiesz? Wiesz, początkowo sprawiałeś wrażenie, że da się z tobą dość rzeczowo pogadać. Niestety, teraz przejawiasz (tylko że delikatniej) te same objawy, co te dzieciaki dopatrujące się w każdym braku entuzjazmu dla kart bazaru i grabi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qe Nie ma bezpiecznego korzystania z bankomatu IP: *.cable.satra.pl 05.10.06, 12:08 to bank powinien mieć bankomat odporny na przekręty a tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirgone A ja się tylko dziwię... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:11 że ktoś ma na koncie tyle dostępnych pieniędzy. Jak komuś mogli pobrac z konta 17 000? Nie ma żadnego limitu załozonego? To musi być bogacz niesamowity, jeśli tak swoich pieniędzy nie szanuje. Jak dostaję wypłatę, to tego samego dnia przelewam kasę na subkonto, tak że dostępnych mam tylko ok. 500 zł. Jak mi potrzeba więcej, to z powrotem z subkonta na konto :). Sekunda i po krzyku, a chociaż w razie kradzieży karty nie będę włosów z głowy rwać, że ktos oszczędności życia mi zabrał. Oczywiście, mogę stac się ofiarą innych oszustów, ale zawsze to jakies zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwarakwa Znowu ten żałosny BPH 05.10.06, 12:33 jak nie pracownicy podkradają klientom pieniądze, to znowu złodzieje przerabiają bankomaty. Bankowi BPH gratulujemy doskonałego PR. Teraz Jacek Balcer, niedo-rzecznik banku BPH siedzi cicho. A może już go zwolnili? W kaczej telewizji wczoraj przynajmniej powiedzieli, że to BPH. Tutaj chyba zadziałała cenzura, bo napisali tylko o Euronecie. Zdjęcie w GW zostało skadrowane tak, że widać tylko kawałeczek loga banku. Przypadek? Trzeba powołać komisję śledczą dla wyjaśnienia tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Oj ten Szczecin -zlodzieje i bandyta grasują . 22.02.07, 14:57 Brawo mlode orły policyjne IV RP ze Szczecina Zwykłe ziemimieszki robia was w bambuko. Wstyd aby nie namierzyć od kilku tygodni grasujacego bandyte,ktory was robi ciagle w banbukooo. Co to by bylo gdyby tak zatakowała was grupa hunwelbinów z Afganistanów lub iraku ,dali by wam czadu jakiego jeszcze nie znacie. Dzieje sie to dlatego bo dzisiejszej policji nikt nie wierzy a nawet nienawidzi,szczegolnie tych na wysokich stolkach ktorzy poprzez koneksje partjne dostali stolki ,bedąc analfabetami w tym zawodzie. Gdzie są naczelni z Warszawy i czy nie widzą ze wszyscy sie z nich nabijają z przeprowadzanych akcji na tych zlodzieji bankomatowych i tego zbira z pistoletem.Afiszują sie tylko w mediach -jak to oni zwarci i gotowi przeczesują lasy i zwartymi grupami tylko paradują przed obiektywami kamer telewizyjnych- WSTYD PANOWIE. Trzebabyło barany -nie rozwiązywać dawne tzw: ORMO i jakbyscie ich mieli to juz dawno byscie mieli tego strzelca,bo usłuzny ormowiec by za was wyniuchał gdzie jest ten bandzior. Wy pieknie tylko wygladacie na procesjach koscielnych -a jesli trzeba sie wziśc za troche przecietna sprawe to tak wam wlasnie wychodzi. No ale coż -dzis w policji ,a szczegolnie na wyszych stołkach zasiadaja niefachowcy jak powino byc -ale zasiadaja znjomki i poplecznicy tzw: PISu ,i dzieje sie to w/g znanej zasady -mierny -ale wierny. A zwykle krawezniki to niedouczone chlopstwo z roli Dzieki wam za takie zapewnienie nam zwyklej masie obywateli takiego bezpieczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Szczecin -plaga zlodzieji i bandytyzmu i... 22.02.07, 15:04 Szczecin plaga zlodzieji i bandziorow oraz bezradnej policji. Policjanci slicznie sie prezentuja na procesjach koscielnych i nic wiecej -a jak trzeba rozwiklac troszke wieksza sprawe taka jakie sie ostatnio dzieja w tym miescie to barany nie potrafia tego szybko zalatwic . A bandyta i zlodzieje kont -tylko sie usmiechaja pod nose z tych pseudo policjantow ,a szczegolnie z tych co planuja na wysokich stolkach poszczegolne ruchy. No coz taka mamy ochrone bezpieczenstwa obywateli -ale mamy za to groznego malolata prokuratora generalnego Ziobro -ktory duzo ryczy ,a nic mu nie wychodzi. cale to siamrasto z PISu powino wziasc sie za nauke ,bo widać jaki to element durnowaty. Odpowiedz Link Zgłoś