Dodaj do ulubionych

Szczecin powiększony o nowe obszary.

IP: 83.168.120.* 12.10.06, 10:12
Szczecin rozrasta się za granicę obecnego swojego obszaru dlatego dobrze
byłoby przyłączyć następujące miejscowości. 1.Ustowo. 2.Warzymice.
3.Przecław. 4. Będargowo. 5.Przylep. 6. Stobno. 7. mierzyn. 8. Bezrzecze -
resztę części. 9.Wołczkowo. 10. Plichowo - resztę części. 11.przesocin. 12.
Police. 13. Jasienicę. 14. Kurów.15. Siadło Dolne. 16.Radziszewo. 17.
Daleszewo. 18. Niedżwiedż. 19. Reptowo. 20. Kobylankę. 21. Pucice. 22.Czarna
Łąka. DAJE TO SZCZECINOWI WILKI ROZWÓJ I INNĄ POZYCJE W UBIEGANIU SIE O
SRODKI ZEWNĘTRZNE.BĘDZIE MIASTEM Z 500 TYSIĄCAMI MIESZKAŃCÓW.
Obserwuj wątek
    • nieslubne_dziecko_romana Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 12.10.06, 10:28
      Jak chcesz przekonać Kobylankę, która sobie świetnie radzi do przyłączenia?
      Mrzonkami o rozwoju? Rozwój to oni już mają (podobnie jak min.Police,
      Bezrzecze). Szczecin może zapewnić im ewentualnie drenaż środków i zastój oraz
      hipermarkety.....
      • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 12.10.06, 10:44
        Przestańcie pisać juz o tych hipermarketach bo i w tej części mamy ostatnie
        miejsce pod względem ilości prporcjonalnie do liczby ludnosci to tak dla
        przypomnienia. odpowiadam na pytanie tak wiem że to nie jest łatwe ale w
        rzeszowie czy Koszalinie poradzili sobie. Jak przekonać posadkami dobrymi w
        magistracie he he podobna strtegia jak robią to kaczory he he.
        • Gość: syf Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 62.69.212.* 13.10.06, 06:50
          no tak nawalonych tych marketow jak jakis kretyn to projektowal.
          A wizje wielkiego Szczecina? Jest dostatecznie duzo problemow z tym Szczeciniem
          w jego obecnych graniach. Tego Szczecina urzedasy i politycy nie potrafia
          zabudowac, przystosowac do potrzeb jego mieszkanców. Przyklad pólnocnych
          dzielnic.
        • Gość: kalafiorek Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 12:09
          Mieszkam w Przecławiu i za żadne skarby nie chcę do Szczecina! Czy Szczecin nie
          może rozwijać się w drugą stronę? Szczecin nic nam nie da... Tylko my mamy dać
          Szczecinowi... Na taki układ, gdzie tylko ja daję to nie chcę iść.
    • absztyfikant Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 12.10.06, 12:08
      Niezly pomysl.
      • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 12.10.06, 12:47
        Dzięki za poparcie hi ... Ale dzieje się odwrotnie ! Szczecin
        będzie się jeszcze kurczył a nie powiększał może stracić dz Mścięcino.
        • nieslubne_dziecko_romana Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 12.10.06, 12:51
          Szczecin jest "hamulcem" tego regionu. Najłatwiej wyciągnąć łapki po Kobylankę,
          Police... a może jeszcze Gryfino, Stargard i Goleniów?
          • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 12.10.06, 12:53
            Wcale nie musi być hamulcem nawet jak wyciągnie łapki i wszyscy wygraja na tej
            operacji.
            • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 12.10.06, 13:32
              Przeprowadzić referendum czy mieszkańcy chcą przłączenia, zaproponować dobre
              rozwiązania dla dobra obu stron.
        • Gość: hubert Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 21:44
          msciecino powinno nalezec do polic jak i skolwin, bo tak chce 80 90 % jego
          mieszkancow
          ale powiat policki to twor sztuczny, dynamika ludnosciowa dobrej i kolbaskowa
          na tle polic jest tak duza, że za 30 lat police bedą stanowily mniejszosc
          powiatu
          konieczny jest powiat szczecin zachod bez polic
          police poza tym są slabe pod wzgledem intelektualnym -inaczej twierdza tylko ci
          ktorzy polic nie znają
          • Gość: Smyk Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:03
            Mówisz intelektualnie....?TO NA SZCZECIN MÓWI SIĘ<ŻE TO MIASTO BURAKÓW...nawet
            te uczelnie w Szczecinie nie maja na to wpływu -są tylko dla samego Szczecina a
            ambitniejśi ludzie jadą na studia w Gdańsku lub Poznaniuczy w Warszawie.
            W Szczecinie po wojnie niektórzy szczecińscy osadnicy robili kiełbasę z ludzi
            i sprzedawali w sklepach...(tez intelektualne-nie?)
    • dariusz.matecki Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 12.10.06, 14:53
      A w 2010r. przyłączymy do Szczecina Berlin jako jedną z prowincji!.
      (Podpisane: Sztab Wyborczy kandydata na Prezydenta Szczecina Jacka Piechoty).
    • Gość: brett Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 213.155.169.* 12.10.06, 17:15
      Pomysł jest bardzo sensowny i zdaje się że wiele razy już była o tym tutaj
      mowa. Powodów "za" jest bardzo wiele a jednym z nich jest to, że w obecnym
      kształcie Szczecin praktycznie nie posiada lokalizacji pod duże inwestycje np
      Strefa Przemysłowa (połączona z SSE, parkiem technologicznym itp). Nie
      zapominajmy jednak, że decyzja o takim powiększeniu musi być podjęta także
      przez pozostałe zainteresowane (?) gminy - Kołabaskowo, Dobra, Police,
      Kobylanka itd. Zapewne możnaby wymyślić wiele sensownych argumentów za
      powiększeniem. Ale czy dostrzegacie jakąś osobę/organizację/instytucję która
      mogłaby skutecznie przeprowadzić taki proces ? Bo ja na razie nie ....
    • Gość: andrzej Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.globalconnect.pl 12.10.06, 19:22
      Nie zapomnij jeszcze o Stargardzie, Gryfinie i Świnoujściu. Wreszcie bedziemy
      nad morzem. Opamietaj sie chlopie, bo niedlugo i Berlin z Rostokiem mozemy
      przylaczyc. Pozdro
    • kiciara11 popieram 12.10.06, 20:38
      bardzo rozsadne rozwiazanie
      • Gość: Ekspans Re: popieram IP: 83.168.120.* 12.10.06, 22:09
        Stargard,Swinoujście i Gryfino sa odległe i nie sa częsćią miasta pozostałe są
        intergralną częścią Szczecina. W Przecławiu powstają nowe osiedla i zamieszkują
        je tylko szczecinianie a nie miszkańcy Przecałwia.Pisze sie ze szczcin topnieje
        ludnościowo a to nie jest tak do końca, proszę policzyć ile powstało nowych
        osiedli domów,rezydencji i bloków na wymienionych przeze mnie gmin do
        przyłącznia w granice miasta szczecina. Wzmocniłoby to pzycję Szczecina i pod
        kątem zaoferowania terenów pod inwestycje. myślę ze na dzień dzisijszy
        niebyłoby komu tego poprowadzić ale wszystko da się zrobić trzeba tylko chcieć
        i być razem a nie jak do tej pory było każdy w inną stronę i jeden drugiemu na
        złość.
        • Gość: Michał Rembas Urbanistyka i komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 22:53
          Skoro faktycznie te miejscowości są części aglomeracji Szczecina, to niech zostaną do niego
          przyłączone! Nie ma co mnożyć bytów ponad potrzebę......Trudno oczekiwać, by gminy, kierujące się
          partykularnym interesem, uwaględniały potrzeby Szczecina jako całości. Chodzi też o sensowne plany
          urbanistyczne i komunikacyjne, komunikację, itp. I zabezpiecznie terenów pod przyszly rozwój miasta.
          Zobaczcie co sie dzieje na ul. Topolowej, która gmina Dobra uczynilą jak najmniej przelotową, i
          przerabiając ja na tor przeszkód...A o koszmarze urbanistycznym w tym rejonie nie wspomnę. Ilekroć
          Szczecin w przeszłości faktycznie rózl, to wcześniej i ?ożniej anektował sąsiadów. A teraz się to
          zacięło, na amen. Ciekawe co by było, gdyby w czasach Ackermanna i Hakena kierowano się
          dzisiejszym przekonaniem o wiecznych granicach gmin. Pewnie Grabowo i i tzw. Grunhof byłyby
          osobnymi miejscowościami.
        • Gość: z uk Re: popieram IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.10.06, 13:16
          mieszkałem w Szczecinie, następnie wyprowadziłem się do gminy kołbaskowo,
          prosta przyczyna: mniej problemów (jestem właścicielem firmy) przyjazny
          samorząd, urzędnicy, polityka podatkowa sprzyjająca... Szczecin nie kojarzy mi
          się z niczym pozytywnym sam przykład pana Jurczyka który jest antyreklamą
          szczecina. Pomysł przyłączena okolicznych gmin jest bezsensowny z punktu
          widzenia tychże rozwijających się gmin. Na marginesie mam dość neutralny
          stosunek do tej sprawy bo aktualnie jestem rezydentem UK i wypiąłem się na
          polską politykę fiskalną i specyficzne traktowanie obywateli. :) pozdrawiam
      • Gość: deus.ex.machine A ja nie popieram... IP: 206.51.229.* 13.10.06, 03:59
        Kitka..., Sloneczko... no nie moge sie z Toba zgodzic...
        Dolaczenie nowych obszarow nie spowoduje absolutnie niczego poza zwiekszeniem
        obciazen Szczecina - miasta ktore nie radzi sobie z posiadanymi juz na swoim
        terenie obszarami powaznych zaniedban:
        Goclaw, Skolwin... nedza, 2 miesiace temu zrobilem wycieczke... niezywkle
        urokliwe i niezwykle zaniedbane - niech Szczecin zrobi porzadek tam a potem
        dopiero zabiera sie za kolejne obszary...
        Obawiam sie tej strasznej niewydolnosci Szczecina, tego "zmultiplikowanego
        addytywnie bylejactwa" - przyklady mozna mnozyc - Gontynka... stadion,
        gospodarka komunalna, zaniedbania infrastrukturalne... Naprawde nie wydaje mi
        sie by dolozenie obciazen miastu ktore nie posiada wizji rozwiazywania wlasnych
        problemow bylo najszczesliwszym pomyslem.
        I by byla jasnosc - pisze to jako mieszkaniec Warzymic - Do granic Szczecina mam
        200 metrow ale nie wydaje mi sie by Szczecin rozwiazal problemy okolic
        Przeclawia, Warzymic, Rajkowa lepiej niz zrobi to gmina Kolbaskowo... W tej
        chwili nie wydaje sie to realne... Nie z tymi ludzmi ktorzy rzadza i kreuja
        wizje rozwoju Szczecina...
        • kiciara11 nie musimy sie we wszystkim zgadzac 15.10.06, 20:01
          Deus..., Moj Mily... nie przekonales mnie...
          Nie porownuj Goclawia, Skolwina do Przeclawia. Poza Szczecin wyprowadzili sie
          ludzie, ktorzy maja kase aby zamieszkac na wlasnym i za wlasne. Dlaczego
          deweloperzy nie wybudowali tych wszystkich osiedli w centrum Kolbaskowa - tylko
          w przy granicy ze Szczecinem??? Przypadkowo? Nie... to Szczecin daje prace tym
          wszystkim ludziom. Dalej twierdze, ze to bardzo dobry pomysl aby poszerzyc
          granice o osiedla, ktore zyja ze Szczecina.
          Stolczyn, Skolwin, Goclaw trzeba by bylo zrownac z ziemia i zaczac od nowa
          budowac i zasiedlac... bo teraz wyglada mi to na getto biedoty, do ktorego nie
          ciagna ludzie nowi i z pieniedzmi aby sie tam budowac. Pomimo, ze wlasnie tam
          znajduja sie paradoksalnie jedne z piekniejszych terenow Szczecina. To sa stare
          dzielnice z komunalnnymi budynkami - podobnie jest w centrum. Przypuszczam, ze
          podobny problem maja wszystkie stare miasta.

Mowisz o zlych rzadach tego miasta i nizej wyrazasz negatywne opinie o
          organizacji urzedu podajac przyklady sprzed 10 lat bo chyba wtedy byli
          naczelnicy. Zweryfikuj swoje opinie. Wladze wybieraja mieszkancy, a raczej ich
          mniejsza czesc, ktorą ci "madrzy" nieglosujacy tylko krytykuja za kiepski wybor.
          • Gość: deus.ex.machine Protestuje... IP: 80.53.41.* 15.10.06, 20:29
            Nie ma kogos takiego kto zyje ze Szczecina... Ja np pracuje setki km od
            Szczecina i mimo ze moglbyms sobie kupic mieszkanie czy chate tu gdzie jestem
            nie robie tego i place podatki w ZP. Goraco protestuje przeciwko rozgrywaniu
            sprawy ze ktos tu zyje z kogos, sugerowanie ze tam sa ludzie majacy kase... nie
            bylbym taki pewien... W kazdym razie jak mi sie wydaje (z rozmow znajomych i ich
            znajomych wynika ze nie chca oni do Szczecina).
            A co do Goclawia, Skolwina, Stolczyna... nie no ja protestuje ponownie - niczego
            nie burzyc - po prostu zadbac o ten teren... tak, bedzie niszczone mienie
            spoleczne ale czlowiek ogolnie lubi jak wokol jest ladnie, kiedys sie to zmieni
            a do tego czasu cierpliwe dbajmy...

Szczecin nie ma starego miasta... moze warto zadbac o Goclaw - naprawde urocze
            sa te kamienice... wiem ze sa zniszczone, nei ma kanalizacji, zyje bambry ale...
            sa piekne - warto o to zadbac.

Ja mowie o naczelniku - nie sledzilem zmian strukturalnych wiec nazywalem tego
            kogos kto nadzoruje prace urzednika naczelnikiem a wymeldowywalem sie rok
            temu... z mieszanymi uczuciami... ale i ulga...
            Tak wiec moja NAJMILEJSZA nie jest tak ze ktos tu zyje kosztem Szczecina, nie
            jest tak ze Szczecin ma pomysl... i apeluje dopoki nie pojawi sie spojna wizja
            rozwoju, dopoki nie pojawi sie pomysl na rozwoj miasta to rozmowa o przylaczaniu
            nowych obszarow jest przedwczesna...
            • kiciara11 Re: Protestuje... 15.10.06, 20:51
              jakas przyczyna musis byc, ze developerzy buduja w bliskim sasiedztwie z
              oscienna gmina... tylko mi nie mow Moj Skarbie, ze pola Warzymic czy Przeclawia
              sa tak piekne krajobrazowo;)
              Tam gdzie sa komunalne stare mieszkania tam jest wiecej biedoty i czesto
              patologii. Gdyby gmina miala wiecej pieniedzy na rewitalizacje to z pewnoscia
              by to szybciej odrestaurowano. Stolczynskie wspolnoty mieszkaniowe tymbardziej
              nie podolaja aby odremontowac ta mase mieszkaniowa.
              pozdrawiam
              ps.nie myslales o zalogowaniu sie?;)
              • Gość: deus.ex.machine Re: Protestuje... IP: 80.53.41.* 15.10.06, 21:08
                A nie watpie w to ze jakis powod jest i ten powod znamy - "piniadze" (tak mowie
                w TVP - nie wiem czy to z wielkopolski przyszlo czy w mazowieckim tak tez mowi sie?)
                W kazdym razie nie watpie ze to kasa decyduje o tym ze developer wybiera tereny
                poza granicami miasta a jednoczesnie blisko - choc sam Przeclaw jest troche
                dalej niz Warzymice. Problem w tym ze mowienie o wlaczeniu tych terenow w
                granice Szczecina jest przedwczesne... Mam swiadomosc ze to sie stanie, pewnie w
                perspektywie 10 - 15 lat... Ale w dniu dzisiejszym... to nie bylby dobry pomysl...
                Bieda rodzi patologie (co nie znaczy ze gdzie bogactwo tam patologii nie ma) i
                dlatego miasto musi zintensyfikowac wysilki by jak najszybciej uporac sie z
                zaniedbaniami cywilizacyjnymi - to juz nie kwestia rewitalziacji czy malowania
                fasad ale szeregu programow ktore maja zmienic mentalnosc, odwrocic koryto tego
                scieku mentalnego).
                To nie tylko remont ale znacznie wiecej - trzeba ludziom stowrzyc alternatywe -
                zmobilizowac by zmienili zycie wlasne jesli nie dla siebie to dla wlasnych dzieci...

A logowanie... a probowalem Skarbenku Najdrozszy ale caly ten system GW wola o
                pomste do nieba a ja nie mam zdrowia by przebijac sie przez reklamy stringow i
                suspensoriow...
                • kiciara11 Re: Protestuje... 15.10.06, 21:32
                  do przeclawia jest lepszy dojazd niz do warzymic. Chyba nigdzie w tym watku nie
                  mowiono o natychmiastowym przylaczeniu dodatkowych terenow a juz napewno nie
                  ja. Mysle rowniez, ze tego typu dywagacje nie sa przedwczesne choc niestety
                  moga pozostac jako pobozne zyczenia...
                  Co do dzielnic polnocnych to faktycznie masz racje w kwestii popracowania nad
                  mentalnoscia poprzez stwarzanie alternatyw dla ludzi tam zyjacych. To jest
                  problem, ktory powinno sie rozwiazywac niezaleznie od myslenia nad ekspansja
                  Szczecina.

ps.szkoda, bo wyslalam poczte w kosmos
                  • Gość: deus.ex.machine Re: Protestuje... IP: 80.53.41.* 15.10.06, 21:41
                    Dzieciatko a skad ja mam wiedziec... nastepnym razem dodawaj choc osama bin
                    laden, bomb, atack, c4 i nie bedzie w kosmos ale na biurko jakiegos analityka w
                    NSA (Echelon).
                    Zaraz sie zaloguje...
                    • kiciara11 Re: Protestuje... 15.10.06, 21:48
                      ale ja juz zapomnialam co tam napisalam;))
                    • Gość: deus.ex.machina Po zalogowaniu oczom mym ukazal sie: IP: 80.53.41.* 15.10.06, 21:51
                      Czas pożegnać finansowe problemy - Kredyt Citibank

NOWOŚĆ - okna OKFENS OPTIMA

Unikalny pakiet bezpieczeństwa, 240 programów...

Nowy cykl Gazety Wyborczej "NASZ ŚWIETY JAN PAWEŁ II. ŚWIADECTWA CUDÓW"

Wychodzi na Zdrowie

Sudoku - gra do końca życia!

PC World Komputer - 3 numery w cenie 1, ponad 300 programów na DVD

Chcesz zarabiać więcej? Awansować? Osiągnąć sukces zawodowy?

Hm... to chyba nie wyglada zbyt zachecajaco... (na szczescie nie ma reklam
                      strungow i suspensoriow)
                      • kiciara11 Re: Po zalogowaniu oczom mym ukazal sie: 15.10.06, 21:54
                        no widzisz ile e-mailow otrzymujesz?;)) Nie jestes sam;)) ale dalej nie wiem
                        jaki adres
                        • Gość: deus.ex.machine Re: Po zalogowaniu oczom mym ukazal sie: IP: 80.53.41.* 15.10.06, 22:01
                          deues.ex.machina?
                          • kiciara11 Re: Po zalogowaniu oczom mym ukazal sie: 15.10.06, 22:07
                            zdecyduj sie jak sie nazywasz. Wiecej prob nie podejme, chyba, ze jako
                            odpowiedz na Twoja poczte
              • Gość: kalafiorek Re: Protestuje... IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 12:16
                Gmina Kołbaskowo zadbała o tereny wokół Szczecina lepiej niż sam Szczecin
                zadbał o swoje... Szczecina nie stać na to... Poza tym... W całym cywilizowanym
                świecie [patrz np. Nowy York] niektórzy pracownicy mieszkają poza centrum... W
                okolicznych miejscowościach... I wybacz... Nie chcę, żeby tu, gdzie mieszkam -
                w Przecławiu - powstało coś jeszcze... Wystarczy, że powstała Biedronka i
                powaliła na kolana część małych, rodzinnych sklepików... Wiadomo co Szczecin
                chciałby zrobić z tym terenem... Jakieś kolejne hipremarkety wybudować by można
                był :/
                • Gość: deus.ex.machine Re: Protestuje... IP: 80.53.41.* 17.10.06, 16:29
                  a tu uprawiasz demagogie... nie ruszaja mnie male rodzinne sklepiki - powstala
                  Biedronka i gdyby sklepiki byly lepsze od biedronki to ona by splajtowala -
                  skoro stalo sie inaczej to znaczy ze male rodzinne sklepiki nei potrafily dac
                  czegos konsumentom co dala im biedronka.
                  I dla twojej informacji - za rondem Hackena podobno wlasnie rozpoczeto budowe
                  Auchana i paru innych sklepow wielkopowierzchniowych - budowa jest na terenach
                  gminy Kolbaskowo bo Szczecin nie chcial wydac zgody...
    • shp80 Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 12.10.06, 23:48
      Właśnie ostatnio, jadąc w stronę Wołczkowa, zauważyłem, że przesunięta została tablica z oznakowaniem terenu zabudowanego. Teraz jest bliżej Wołczkowa. To jakieś 1,5km dalej, niż poprzednio :)

Pozdro
      Tomek
      • Gość: Lex Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.111.* 13.10.06, 02:14
        Pisałem już o tym rok temu. Dlatego trudno żebym nie zgodził się z tym
        pomysłem. Uważam tylko, że poszerzanie obszarów miast powinno być naturalną
        konsekwencją ich rozwoju, a nie powiększeniem dla powiększenia. Wystarczy
        zresztą się przejechać i wszystko widać jak na dłoni. Na pewno do Szczecina
        powinny być przyłączone takie miejscowości jak Ustowo, Siodło, Przecław,
        Warzemice, Przylep, Mierzyn, Krzekowo, Bezrzecze, Wołóczkowo. Tam po prostu w
        większości mieszkają już ludzie ze Szczecina. Oni pracują w Szczecinie ich
        dzieci chodzą tu do szkół i tutaj załatwiają swoje sprawy. To, że
        administracyjnie są one poza miastem stwarza tym ludzią tylko kłopoty takie jak
        administracja -ile razy mieszkaniec Przecławia jest w ciągu miesiąca w
        Szczecinie, a jak często w Kołbaskowie. Komunikacja- jako że te tereny są
        uznawane za nie miejskie to nikt nawet nie planuje rozwoju tam np. komunikacji
        miejskiej, a np. pętla lini "8" nie powinna się kończyć pod Geant-em tylko w
        Mierzynie. Bezrobotni z Ustowa nie mogą się starać np. o zatrudnienie przez
        Szczeciński Urząd Pracy choć tu jej szukają tylko wszelkie formy pomocy mają
        ale na terenie gminy Kołbaskowo (ciekawe ilu z nich ją tam szuka). Można tak
        wymianiać i wymieniać. Co do innych miejscowości to już taki pewnien nie
        jestem. Police jednak już się tak rozwineły, że pomimo tego, że są w
        aglomeracji Szczecińskiej to dla mnie (i pewnie dla mieszkańców) jest to osobne
        miasto. bardziej myślałbym o poszerzenie Polic o Trzebierz, a gminy Police o
        Nowe Warpno. Co do Kobylanki również mam wątpliwości. Oczywiście idiotyzmem
        jest Powiat Policki i załatwianie spraw przez mieszkańca Kołbaskowa w Policach.
        • Gość: deus.ex.machine Z rozmow z mieszkancami... IP: 206.51.229.* 13.10.06, 04:06
          Przeclawia, Warzymic, Rajkowa i wielu innych wynika jedno - niechec do
          przylaczenia do Szczecina - inercja, bezwlad, tumiwisizm... Szczecin przestal
          byc osrodkiem kreujacym rozwoj... jest slaby slboscia swoich rzadcow, slaby
          slaboscia swoich radnych, slaby slaboscia "bylejactwa" - dopoki nie odzyska roli
          kreatora regionu dopoty nie liczylbym na zgode na przylaczenie do Szczecina
          wymienionych obszarow - smutne jest to ze ludzie byli zmuszeni przejac
          inicjatywe i stworzyc male ojczyzny na obszarach graniczacych z Szczecinem -
          niech to bedzie wyrazny wyznacznik sprzeciwu wobec tego co sie dzieje ze
          Szczecinem...
          • Gość: Pablo Zgadzam się z tobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 08:09
            Zgadazm się z tobą....bo cóż dla nas (mieszkanic Warzymic - os. Promyk) będzie
            oznaczało przyłączenie do Szczecina???Większe opłaty, większe trudności z
            załątwieniem podstawowych spraw....bo korzyści nie widzę żadnych.
          • Gość: Ekspans Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.120.* 13.10.06, 08:17
            Wiem że, w planach miała być budowana nowa droga wylotowa po nowynm sladzie do
            granicy obrzeżami Mierzyna. Ciekaw jestem jak dalej ta sprawa się potoczy bo,
            nic ostatnio nie słychać na ten temat i dokładnie którędy będzie przebiegać ?
            Myślenie że, władze Szczecina nie potrafią panować nad obecnym takim obszarem
            miasta a co tu dopiero nad większym jest błednym myśkleniem. Wybierzmy zatem
            mądre władze i ludzi co maja wizję długofalową i kontynuowaną jako ciągłośc
            przez trzy a nawet cztery kadencję.Trzeba przygotowac plany zagospodarowania
            przestrzennego,sprzedać tereny pod komercje typu handel i uzyskane pieniądze
            przeznaczyć na drogi i utworzenie strefy ekonomicznej ze wszystkimi mediami
            itd...w połczeniu zer środkami zewnętrznymi . Taka jest moja wizja na miasto i
            jest to 100 % sukces tak robili prezydenci Warszawy,Poznania , Wrocławia i
            Rzeszowa Pozdrawiam
            • Gość: Ja z Prawobrzeża Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 10:05
              A ja jak i wielu innych apeluję o odłączenie od Szczecina całego Prawobrzeża.
              Czynność ta zapewniłaby rozwój tego, i tak już osobnego, miasta. A Szczecin
              zyskałby na tym, że w Radzie Miasta będzie mniej komuchów.
              • Gość: Ekspans Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.120.* 13.10.06, 11:52
                Co nowa wypowiedź to więcej szalona.
                • Gość: syf Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 62.69.212.* 13.10.06, 11:55
                  A czym do cholery jest radny w rękach urzędasów? Nikim, laleczka czy pajacem?
                  • Gość: Lex Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.111.* 13.10.06, 12:38
                    Pablo korzyści mogłyby być bardzo wymierne. Łaćzenie się jest nagradzane 1%
                    dodatkowych dochodów przez 5 lat. Oznaczłaby to mniej więcej 50-60 mln
                    dodatkowych dla miasta. Oczywiście pieniądze te powinny być przenaczone na
                    rozwój przyłącznaych obszarów i powiązanie ich z miastem. Za te pieniądze mozna
                    byłoby np. pociągnąć tramwaj z Pistów do ronda Hakena i jeszcze przedłużyć
                    Autostradę Poznańską do połączenia z ul. Europejską (obecnie nawet tego
                    zaplanować nie można i dlatego droga idiotycznie skręca najpierw na Rondo
                    Uniwersyteckie, a dopiero później na Europejską) Co pewnie pomogłoby w rozwoju
                    Warzemic,Przecławia czy Ostoi. Nie mówię już o tym, że rejstrować samochodu czy
                    załatwić pozwolenia na budowę nie trzeba by jeździć do Polic. Co do podatków to
                    oczywiście powinny być niższe niż w dzielnicach bliżej centrum.
                    W tej chwili zresztą jest paranoja, jeżeli mieszkańcy nie chcą przyłączenia co
                    jest niaprawdą (przez 6 lat mieszkałem na Przecławiu) to niech nie wykorzystują
                    Szczecin. Podatki płacą tam, a pieniądze na ich lepszy dojazd do pracy płaci
                    Szczecin, dzieci chodzą tu do przedszkoli, korzystają z basenów i obiektów
                    sportowych tym tkiem myślenia idąc trzeba wstrzymać linie autobusowe
                    współfinansowane przez miasto do tych miejscowości i nakazać płacić pełną kwotę
                    za korzystanie z przedszkoli, można również dzieciom jeżdżącym na WDS czy Pogoń
                    powiedzieć, że mają chodzić na Viktorię Przecław. Rozwój miasta jest
                    nieuchronny wystarczy się spytać mieszkańców Pomorzan czy Warszewa czy to dobry
                    pomysł, a zapewniam, ze nawet wtedy były protesty.
                    • Gość: deus.ex.machine Warzymice a nie Warzemice... IP: 80.53.41.* 13.10.06, 13:59
                      Jak juz chcecie zabierac glos nad przyszloscia tych ktorzy opuscili Szczecin to
                      przynajmniej dowiedzcie sie jak pisze sie nazwe ich miejscowosci.
                      A teraz fakty:
                      Ludzie sie wyprowadzili ze Szczecina do Warzymic, podjeli swiadomie decyzje,
                      zaglosowali nogami, jak na razie to gmina Kolbaskowo robi wiecej niz Szczecin
                      wiec potwierdza to tylko slusznosc glosowania nogami.
                      Dla wiekszosci przylaczenie do Szczecina wiazac bedzie sie z wiekszymi
                      klopotami, wyzszymi oplatami i... niczym wiecej, zalatwianie tej samej sprawy w
                      Szczecinie - chociazby w wydziale komunikacji trwa 2 razy dluzej niz w
                      Kolbaskowie czy w Policach. Z punktu widzenia Szczecina to nie jest zly uklad,
                      ludzie i tak robia zakupy w miescie, kupuja bilety a miasto nie ma obciazen.
                      Ja zeby zarejestrowac samochod jade do Urzedu gminy w Kolabskowie, tam wszystko
                      idzie szybciej, spokojniej, bez wiekszych kolejek.
                      Jesli Szczecin zlikwiduje autobus, zaloze linie gminna na mikrobusach, dostosuje
                      cennik i godziny kursowania do rzeczywistych potrzeb mieszkancow, czesc z
                      mieszkancow terenow otaczajacych Szczecin ma stale zameldowanie w Szczecinie a
                      mimo to nie chca by np Warzymice byly wlaczone do Szczecina...
                      Jesli Szczecin sie odetnie to gwarantuje ze po jakims czasie powstanie w miejscu
                      luki dobrze dzialajcy biznes, kto wie czy nie oferujacy wyzszego poziomu uslug.
                      A co do chodzenia badz nie na Pogon... bez komentarza bo juz durniejszego
                      arguemntu nie mozna bylo wymyslec (dosc powiedziec ze sa radni Szczecvina
                      szczycacy sie tym ze oni nie chodza na Pogon tylko jezdza na Herthe do Berlina...)
                      Dopoki Szczecin nie zrobi porzadku z zaniedbanymi terenami dzielnic polnocnych
                      to niech zostawi nowe obszary w spokoju. Dolaczenie terenow osciennych gmin
                      poglebi tylko juz istniejacy chaos i marazm...
                      A tramwaju z Piastow nie bedzie jeszcze dlugo... co tylko pokazuje jak w
                      rzeczywistosci wyglada bezwlad miasta. Jesli zauwaze choc cien szansy na zmiane,
                      na jakies perspektywy chetnie zmienie zdanie... na razie... zameldowany jestem
                      poza Szczecinem (200 metrow od Jego granic) i co gorsza nie widze szans by moglo
                      sie to zmienic po nowych wyborach samorzadowych...
                      • Gość: Ekspans Re: Warzymice a nie Warzemice... IP: 83.168.120.* 13.10.06, 15:53
                        To zmień coś i nie płacz że tak jest.
                        • Gość: deus.ex.machine Tobie ekspans cos sie pomylilo IP: 206.51.229.* 13.10.06, 23:40
                          czy ja placze? - to Ty rozpoczynasz watek o tym by nabrac terenow a potem sie
                          bedziemy martwic co z tym robic... Szczecin nie potrafi sobie poradzic z tym co
                          ma teraz a chce sie brac za nowe... Nie kwekaj tylko zrob cos z tym by Skolwin,
                          Goclaw chociazby wygladaly adekwatnie do wielkosci miasta...
                          TYle w temacie watka ktory otworzyles...
                  • Gość: Lex Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.111.* 13.10.06, 12:38
                    Pablo korzyści mogłyby być bardzo wymierne. Łaćzenie się jest nagradzane 1%
                    dodatkowych dochodów przez 5 lat. Oznaczłaby to mniej więcej 50-60 mln
                    dodatkowych dla miasta. Oczywiście pieniądze te powinny być przenaczone na
                    rozwój przyłącznaych obszarów i powiązanie ich z miastem. Za te pieniądze mozna
                    byłoby np. pociągnąć tramwaj z Pistów do ronda Hakena i jeszcze przedłużyć
                    Autostradę Poznańską do połączenia z ul. Europejską (obecnie nawet tego
                    zaplanować nie można i dlatego droga idiotycznie skręca najpierw na Rondo
                    Uniwersyteckie, a dopiero później na Europejską) Co pewnie pomogłoby w rozwoju
                    Warzemic,Przecławia czy Ostoi. Nie mówię już o tym, że rejstrować samochodu czy
                    załatwić pozwolenia na budowę nie trzeba by jeździć do Polic. Co do podatków to
                    oczywiście powinny być niższe niż w dzielnicach bliżej centrum.
                    W tej chwili zresztą jest paranoja, jeżeli mieszkańcy nie chcą przyłączenia co
                    jest niaprawdą (przez 6 lat mieszkałem na Przecławiu) to niech nie wykorzystują
                    Szczecin. Podatki płacą tam, a pieniądze na ich lepszy dojazd do pracy płaci
                    Szczecin, dzieci chodzą tu do przedszkoli, korzystają z basenów i obiektów
                    sportowych tym tkiem myślenia idąc trzeba wstrzymać linie autobusowe
                    współfinansowane przez miasto do tych miejscowości i nakazać płacić pełną kwotę
                    za korzystanie z przedszkoli, można również dzieciom jeżdżącym na WDS czy Pogoń
                    powiedzieć, że mają chodzić na Viktorię Przecław. Rozwój miasta jest
                    nieuchronny wystarczy się spytać mieszkańców Pomorzan czy Warszewa czy to dobry
                    pomysł, a zapewniam, ze nawet wtedy były protesty.
                    • Gość: Ekspans Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.120.* 13.10.06, 13:03
                      Tak właśnie taka polityka, mądra polityka oparta na doświadczeniach Rzeszowa
                      czy Koszalina daje wszystkim rozwój.
                      • Gość: Lex Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.111.* 13.10.06, 23:06
                        Deus...... tak naprawdę ludzie wyprowadzają się np. do Przecławia nie dlatego,
                        że tam lepiej tylko ze wzgledu na niższe ceny miaszkań. W większości tak samo
                        jest z tymi co budują domy- niższe ceny działek no i w ogóle one są. Tutaj
                        raczej nic się nie zmieni. Jeżeli chodzi np. o sport to mnie nie zrozumiałeś
                        nie chodzi mi o Pogoń tylko odzieci tam trenujące . Tak samo z WDS do którego
                        utrzymania miasto dokłada i to dokłada również tym którzy w mieście nie
                        mieszkają i nie płacą tu podatków.
                        • Gość: deus.ex.machine Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 206.51.229.* 13.10.06, 23:47
                          Alez placa, kupuja towary, uslugi... ten osad zaczyna byc kuriozalny - ceny...
                          no wlasnie... moze to jest powazny arguement - ceny nieruchomosci, podatki,
                          koszty... Jakosc obslugi w UM... Gdy sie wymeldowywalem to musialem odstac 40
                          minut w kolejce - a jak sie mnie babka zapytala o powod to myslalem ze jej
                          strzele w pape i jeszcze upieranie sie ze mam jej podac miejsce nowego stalego
                          pobytu, na moja prosbe o podanie podstawy prawnej zaczyna cos krecic i
                          kombinowac... w koncu zazadalem by przyszedl naczelnik - to z ociaganiem ale
                          mnie wymeldowala - stracilem ponad 2 godziny w UM tylko po to by sie wymeldowac
                          i dostac odpis aktu urodzenia...
                          Argument o nieplaceniu podatkow przez mieszkancow gmin przylegajacych do
                          Szczecina uwazam za daleko posuniety nietakt...
                          • Gość: leszek Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 217.153.6.* 14.10.06, 22:42
                            A kto mi powie jak mialoby to wygladac te przylaczenie, poprzez referendum w
                            tych gminach czy poprzez decyzje rzadu, czy wladz szczecina ?

Ile mieszkancow razem wtedy by liczyl Szczecin ?
                            • Gość: Lex Re: Z rozmow z mieszkancami... IP: 83.168.111.* 15.10.06, 00:56
                              Deux... tak było jak piszesz. W tej chwili jest zdecydowanie lepiej (ten pomysł
                              z internetowym umawianiem się jest naprawdę niezły- do tego pierwszy w kraju).
                              Czyli argimenty przeciw sa takie. Słaba obsługa interesantów w Szczecinie -
                              zgadzam się i choć sie poprawia to jeszcze musi być lepiej. Ceny - uwierz mi,
                              że od samego przyłączenie gdzieś danych terenów i cena nie wzrośnie. Podatki-
                              również zgadzam się i dlatego po przyłączeniu powinny być niższe niż gdzie
                              indziej. Argumentów za jest jednak wiele więcej. Tak dla przykładu jak tworzono
                              strefy ekonomiczne dlaczego nikt z okolic się nie zgłasił. Ponieważ Szczecin
                              nie miał wolnego terenu - 150-200h w jednym kawałku, a okoliczne gminy teren
                              miały, ale nie stać ich na ich uzbrojenie. Tak naprawdę jest do dzisiaj. radzą
                              sobie stym choć z trydem w Goleniowie czy Stargardzie, ale w mniejszych gminach
                              nikt nie ma "wolnych" 20-30 mln, zeby to zrobić.
                              tak naprwdę moim zdaniem wszystko co może przyczynić się do zwiększenia miejsc
                              pracy komunikacji i kasy dla aglomeracji jest uzasadnione. Kumulacja kapitału
                              zawsze jest lepsza od rozdrobnienia.
    • Gość: ! Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.06, 02:38
      oddac Stettin Niemcom!!!
      • zona.pijaka Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 15.10.06, 08:15
        Sruty pierduty, strachy na lachy z tymi autobusami. Ludzie powyprowadzalisie
        tylko dlatego że mają pieniądze na budowę własnego domnku na własnej działce ze
        świeżym powietrzem, i na paliwo by dojeżdzać do Szczecina. Poza tym nie życzę
        sobie i wielu również by jakieś przygłupy typu Pacyno-Tereza blokowała mi
        budowę własnego basenu. Jeszcze czego!
        • zona.pijaka Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 15.10.06, 08:56
          Jeszcze jedno, wyobrażcie sobie że tymi nowymi terenami zawiaduje ZDiTM a
          psychol Zalewski w szczególności.
          Przecież w takim ZDiTM wszystkie decyzje dotyczące opłat za zajęcie pasa
          drogowego są uznaniowe. Czytaj: dasz łapówę dostaniesz - nie dasz - zniszczę
          cię naliczeniem 10 krotnej stawki. Zagrywka typu: wydzierżawia miasto, po
          zainwestowaniu milionów - Zalewski robi przekręt i oddaje teren ZDiTM-owi. A
          ZDiTM niszczy kogo chce. Vide Golemy. Vide babuszka, która sprzedawała 5
          kurczaków z rożna dziennie - i którą skazano na milionową opłatę za kawałek
          pasa. Nawet małej reklamy na własnym domu nie będzie można ustawić, bo zaraz
          każą płacić krocie za reklamę która "jest w zasięgu widzialności z drogi przez
          kierowców". No, chyba że inpektora z ZDiTM ugościsz, dasz łapówę - to raczy nie
          zauważyć twojej własnej reklamy na twoim własnym domu.
          No i chyba... że skażą psychola Zalewskiego na karę śmierci za szkodzenie
          interesom miasta i moim. I wykonają wyrok. Ku przestrodze - wtedy zagłosuję za
          przyłączeniem tych terenów do Szczecina.
          • Gość: deus.ex.machine Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 80.53.41.* 15.10.06, 15:12
            A podstawa prawna? Wszystko jest skads widziane a ja na moim tereni moge sobie
            nawet krzyz papieski postawic i wybudowac kopie kaplicy sykstynskiej z skali 1:400
            • jagi3nka Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 15.10.06, 20:25
              zonie sie cos pokićkalo bo Zalewski nie jest od drog a poza tym masz racje, na
              wlasnej posesji to mozna prawie wszystko.
              • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 16.10.06, 20:57
                Wielka wizja + inwestycje
                • Gość: Lex Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.90.* 17.10.06, 13:43
                  Wszystko ma sens jeżeli daje perpektywy i pieniądze. Wiedzą o tym Niemcy i
                  dlatego tam co 30 lat administracyjnie powiększane są miasta. Przecież również
                  były protesty ja przyłączali Niebuszewo, Warszewo czy Pomorzany, czy mieli
                  rację ? Tak samo jest tym razem przy mądrym tego przeprowadzeniu nikt nie może
                  stracić, a wszyscy zyskać.
                  Podstawy prawne są takie, że przeprowadza się konsultacje społeczne, a później
                  zgłasza pomysł do Warszawy. Warszawa podejmuje jednak decyzję samodzielnie i
                  nawet jak się mieszkańcy nie zgodzę może wydać ustawę o zmianie granic. Tak to
                  się dzieje w tej chwili w Rzeszowie gdzie stwierdzono, że pomimo tego, że
                  mieszkańcy okolicznych gmin nie chcą przyłączenia to dla dobra całego regionu
                  (argumenty główne to brak możliwości inwestycyjnych miasta tak głównie brak
                  dużych terenów dla inwestorów) tak trzeba zrobić. Jest to zresztą dość
                  standardowe w świecie.
                  • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 17.10.06, 14:24
                    No własnie i tak nie przetłumaczysz tego przeciwnikom.
                    • Gość: deus.ex.machine Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 80.53.41.* 17.10.06, 16:40
                      A skad ta pewnosc ze nie? Po prostu nie wierze w tej chwili w to ze Szczecin
                      bedzie mial wole, chec, wizje by cos robic... zostanei wybrany jakis marian,
                      jacek czy teresa... politykierzy bez wyobrazni traktujacy miasto w kategoriach
                      przystanku w karierze, czegos zamiast... Szczecin zasluguje na wizjonera, kogos
                      kto bedzie mial za soba wizje kierunku w ktorym pojdzie Szczecin.
                      A z ludzmi rozmawia sie latwo - dajesz im wyczerpujaca informacje, pokazujesz
                      wady i zalety, traktujesz jak partnerow - ludzie doceniaja to ze moga byc
                      czescia procesu w ktorym zapadaja decyzje ich dotyczace - jesli bilans zyskow i
                      strat bedzie satysfakcjonujacy to bedziesz mial ich zgode.
                      Tylko nie oczekuj od ludzi majacych meiszkania ze bada ci bili brawo jak 150
                      metrow od ich okna bedziesz chcial postawic np baze paliw czy firme spedycyjno
                      transportowa... po prostu moze warto przeanalizowac to co juz jest i okreslic ze
                      pewne tereny po prostu nadaj sie wylacznie pod zabudowe mieszkaniowa a nie
                      przemyslowa - bo tak rozumiem inwestowanie... - tereny mieszkaniowe nie staja
                      sie ograniczneim dla rozwoju Szczecina bo Szczecinianie budujacy domy i bloki
                      buduja poza granicami...
        • Gość: przecławianin Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.r.univ.szczecin.pl 20.10.06, 07:34
          Świeta racja i to bardzo trzeźwa żono,bardzo w porządku wójt w
          Kołbaskowie,niezła ekipa zarządzająca osiedlem na czele z Panem Sroką na
          czele,niskie opłaty - czyli enklawa nie zarządzana przez idiotów polityczno-
          urzędniczych.Wara.Wiekszośc z nas w Przecławiu to ludzie poracujący na własny
          rachunek i po "urzędniczym" dymaniu w Szczecinie(tam wiekszość ma firmy) - mamy
          spokój w Przecławiu.
          • Gość: deus.ex.machine Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 80.53.41.* 20.10.06, 14:54
            hm... ale IP uniwerku...
            • zona.pijaka Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 30.10.06, 21:43
              Gość portalu: deus.ex.machine napisał(a):
              > hm... ale IP uniwerku...

Jak Ci tak śpieszno do zatrzaśniecia wrót Szczecina przed przyjezdnymi to
              musisz wiedzieć ze wtedy do Szczecina przez Przecław nie wjedzie żadna
              cięzarówka z mięsem, chlebem ani z Niemiec. I co wtedy będziesz żarł?
    • krzysztofsf Dla zebrakow dotacyjnych 17.10.06, 14:25
      myslacych wylacznie o sobie, kosztem okolicznych miasteczek i wiosek, proponuje ponowna reklamw watku "wielko szczecin"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=20251241&a=20263413
      • Gość: deus.ex.machine A po co ci ten starter windows xp? IP: 80.53.41.* 17.10.06, 16:41
        j.w.
        • krzysztofsf Re: A po co ci ten starter windows xp? 17.10.06, 16:43

> j.w.

Zeby miec drivery do urzadzen z ktorymi mam problemy w Linuxie.
          • deus.ex.machina Re: A po co ci ten starter windows xp? 17.10.06, 16:50
            To nie kupuj sprzetu ktory nie jest wspierany w Linux - przed kupnem sprawdzam
            czy dany sprzet jest czy nie obslugiwany w Linux i jesli nie jest kupuje taki
            ktory jest...

Kupowanie licencji na tymczasowe uzytkowanie Windows w fazie betatestow uwazam
            za daleko idace nieporozumienie - chyba ze MS umiesci mnie na liscie swoich plac
            i bedzie placil wynagrodzenie testera.

I naprawde nie przejmowalbym sie zyskami koncernu ktory ma Polske w dupie...
            • Gość: Lex Re: A po co ci ten starter windows xp? IP: 83.168.90.* 18.10.06, 12:56
              Deux.... masz rację ludzi trzeba przekonać i zrobić dobry plan tych terenów.
              Nie zgodzę się jednak z tym, że w Szczecinie nie może być Prezydentem wizjoner.
              Szanse na to są większe niż w okolicznych gminach (przekonałbys mnie gdyby tam
              był wizjoner) choćby ze wzgledu na ilość mieszkańców i rachunek
              prawdopodobieństwa.
              • krzysztofsf Re: A po co ci ten starter windows xp? 18.10.06, 20:38
                Gość portalu: Lex napisał(a):

> Deux.... masz rację ludzi trzeba przekonać i zrobić dobry plan tych terenów.
                > Nie zgodzę się jednak z tym, że w Szczecinie nie może być Prezydentem wizjoner.
                >
                > Szanse na to są większe niż w okolicznych gminach (przekonałbys mnie gdyby tam
                > był wizjoner) choćby ze wzgledu na ilość mieszkańców i rachunek
                > prawdopodobieństwa.

Przeczytaj troche postow z watku, do ktorego dalem link.
                mieszkancy przylaczanych terenow wiecej traca i zyskuja, pozostali byc moze
                rowniez, poniewaz firmy moga uciec z tych miejscowosci, gdy zaczna tam
                obowiazywac szczecinskie oplaty i podatki.
                Wypadaloby oglosic referendum, w ktorym mieszkancy przylacznych regionow
                zgodziliby sie lub nie na akcesje.
                Poczytaj - te same osoby agituja co wtedy, pomijajac argumenty na ktore wtedy
                nie potrafili dac sensownej odpowiedzi.
                • Gość: deus.ex.machine referendum... IP: *.ninjaproxy.com 19.10.06, 03:32
                  Bo trudno dac inne argumenty - tyle ze te argumenty choc sluszne to chciejstwo
                  czarodziejstwo... powstaja na obrzezach Szczecina osiedla mieszkaniowe (glownie)
                  w takim razie jakie grunty pod inwestycje, jakiego rodzaju? mieszkaniowego...?
                  watpie... w tym zaczyna byc klopot ze troche niemadre jest forsowanie pod teren
                  przemyslowy terenu ktory juz w tej chwili wyglada na teren mieszkaniowy...
                  Na obecnym etapie rozwoju miasta uwazam calosc sprawy za mocno przedwczesna,
                  panowie pomyslodawcy, ochloncie, pomyslcie o wojskowej komisji uzupelnien i nie
                  szczytujcie przedwczesnie...
                  • Gość: Lex Re: referendum... IP: 83.168.90.* 19.10.06, 12:31
                    pomysłodawcą można mnie nazwać, ale proszę mnie nie łączyć z jakimiś grupami
                    itp. Są to moje prywatne przemyślenia i wynikają z tego historii tego co się
                    dzieje w Europie czy też Polsce jak również problemy mieszkaniowe i
                    inwestycyjne które są cały czas poruszane przy kolejnych inwestycjach.
                    Co do argumentów przeciw jeden moim zdaniem jest naprawdę uzasadniony i trzeba
                    go rozwiązać. Sprawa podatków. Ja uważam, że nie jest to problem ze względu na
                    to, że tereny które miałyby być przyłączone powinny mieć podatki pozostawione
                    bez zmian na obecnym poziomie i to powinno być zapisane. Jest to prawnie
                    możliwe. Co do terenów mieszkaniowcy i inwestycyjnych. To w tej chwili jest
                    większe ryzyko, że wśród mieszkań powstaną zakałady. Co zresztą już się dzieje
                    np. w Mierzynie czy też na Przecławiu (idealnie pasyje skład budowlany czy
                    Rolhurt wsród bloków). Można to rozwiązać uchwalając spójny plan. Inaczej może
                    się zdarzyć, że na terenie po cukrowni powstaną fabryki i to nawet uciążliwe to
                    samo po Szczecińskiej stronie Autostrady Poznańskiej, a z drugiej strony drogi
                    będą bloki. Wszystko da się zmieścić, ale tylko na wspólnie planowanym terenie.
                    osobno to tylko zapewnimy sobie osiedla do których nie ma dróg i komunikacji
                    (co już jest standardem), fabryki stojące wsród osiedli i "pocięty" planem
                    zagospodarowania teren na którym nigdy nikt większy nie zainwestuje, więc nie
                    dziwmy się, że nie mamy duzych inwestorów, a gdzie niby mają się umieścić. Jak
                    ktoś mi poda miejsce w którym znajdzie teren 100 hektarowy w jednym kawałku i
                    jeszcze uzbrojony to stawiam dobre wino. takie są w Goleniowie, Stargardzie i
                    Policach i dlatego tam idą inwestorzy. Wolałbym z Przecławia trochę jednak
                    mniej jeździć.
                    • krzysztofsf Re: referendum... 19.10.06, 14:05

> Jak
                      > ktoś mi poda miejsce w którym znajdzie teren 100 hektarowy w jednym kawałku i
                      > jeszcze uzbrojony to stawiam dobre wino. takie są w Goleniowie, Stargardzie i
                      > Policach i dlatego tam idą inwestorzy. Wolałbym z Przecławia trochę jednak
                      > mniej jeździć.

I na zyskach z takiego inwestora i terenu zyska kilkanascie tysiecy osob gminy do ktorej to nalezy - moga wyasfaltowac droge, zrobic kanalizacje czy tez chodniki.
                      Gdy zyski zabierze budzet "centralny" pozostana im same niedogodnosci zwiazane z inwestycja bez zyskow. Dlaczego mamy okradac male spolecznosci lokalne?
                      • Gość: Lex Re: referendum... IP: 83.168.111.* 20.10.06, 00:24
                        Panie Krzysztofsf, czy to są argumenty do dyskusji ? Trudno to nawet
                        komentować. Czy był Pan kiedys na jakiejś dużej inwestycji ? Zawsze jest tak,
                        że zyskują wszyscy łacznie z dośc dużym obszarem. Jednak zawsze najwięcej
                        zyskują ci co maja najbliżej. Można tu dać dziesiątki przykładów. Nie chce mi
                        sie pisac, aż tylu ale dwa z "brzegu" Bridgston inwestując w
                        Stargardzie "załatwił" przyspieszenie i powiększenie obwodnicy
                        miasta, "załatwił' mieszkańcom Kluczewa nowe linie autobusowe i pełne
                        uzbrojenie dzielnicy. Zapewnił również mieszkańcom nowe szkoły i dodatkowe
                        szkolenia dla pracowników. LG w Kobierzycach 'załatwiło" wzrost cen
                        nieruchomosci w gminie o 250% (dlaczego to chyba nie ma po co pisać, nowe drogi
                        i komunikacja, szkoły, banki). Jeżeli to Panu nie dopowiada to może Pan
                        napisze "jak Pan to widzi". Przy okazji proszę również o odpowiedź, gdzie jest
                        te 100 hektarów ?
                        • Gość: deus.ex.machine Re: referendum... IP: 80.53.41.* 20.10.06, 06:05
                          Chryste = w srodku Szczecina miejsca puste - chocby teren portu... zastoj i syf...
                        • krzysztofsf Re: referendum... 20.10.06, 10:33

> Panie Krzysztofsf, czy to są argumenty do dyskusji ? Trudno to nawet
                          > komentować.

A co tu komentowac?
                          Wystarczy mi przyklad (zapewne jeden z wielu), miejscowosci, ktora zostala wciielona do miasta wojewodzkiego, a miejscowosc obok ominal ten los. Niebo i ziemia. Samodzielna miejscowosc gospodarowala swoimi zasobami i inwestoala w infrastrukture godnie z potrzebami mieszkancow, a w miejscowosci wcielonej NIC nie zrobiono, nawet nie zostal wykonany plan zagospodarowannia przestrzennego, mimo uplywu ponad 10 lat.

>Czy był Pan kiedys na jakiejś dużej inwestycji ? Zawsze jest tak,
                          > że zyskują wszyscy łacznie z dośc dużym obszarem. Jednak zawsze najwięcej
                          > zyskują ci co maja najbliżej.

Czyli spolecznosc lokalna, ponoszaca i niewygody i dostajaca zyski z powiodu inwestycji.

> Można tu dać dziesiątki przykładów. Nie chce mi
                          > sie pisac, aż tylu ale dwa z "brzegu" Bridgston inwestując w
                          > Stargardzie "załatwił" przyspieszenie i powiększenie obwodnicy
                          > miasta, "załatwił' mieszkańcom Kluczewa nowe linie autobusowe i pełne
                          > uzbrojenie dzielnicy. Zapewnił również mieszkańcom nowe szkoły i dodatkowe
                          > szkolenia dla pracowników. LG w Kobierzycach 'załatwiło" wzrost cen
                          > nieruchomosci w gminie o 250% (dlaczego to chyba nie ma po co pisać, nowe drogi
                          >
                          > i komunikacja, szkoły, banki). Jeżeli to Panu nie dopowiada to może Pan
                          > napisze "jak Pan to widzi". Przy okazji proszę również o odpowiedź, gdzie jest
                          > te 100 hektarów ?

Odpowiada jak najbardziej. Tylko dlaczego te miejscowosci mialyby byc wcielane do Szczecina, jesli inwestycje w nich sa mozliwe i i sie zdazaja bez koniecznosci akcesji do Szczecina, a nawet czesto wlasnie dzieki temu, ze sa to samodzielne miejscowosci.

teraz ja zadam pytanie. jechal pan kiedys do takiego Poznania ze Szczecina samochodem? Ile kilometrow PRZED Poznaniem zaczynaja sie potezne obiekty roznych firm? ciekawe dlaczego tam, na wygwizdowie, a nie w samym Poznaniu? Jesli to kwestia terenu, czy przypadkiem teren w poblizu Poznania nie jest kilka czy nawet kilkanascie razy tanszy niz w samym Poznaniu?

I co wlasciwie chcial pan powiedziec? Bo w panskeij wypowiedzi poza tym, ze spolecznosci lokalne rozwijaja sie dzieki inwestycjom, nie znajduje zadnej innej tresci, zwlaszcza zwiazanej z rozpoczynajaca watek checia akcesji podszczecinskich miejscowosci.
                          • Gość: Lex Re: referendum... IP: 83.168.90.* 20.10.06, 13:56
                            Deux... nadal nie podałeś 100 hektarów wolnych na inwestycje. W ty właśnie tkwi
                            problem Szczecina. Takiego terenu po prostu nie ma. Nie ma z tej przyczyny, ze
                            pomimo tego, że obszarowo jest to jedno z największych miast Polski to terenów
                            do inwestycjinie ma. Wynika to z tego, że 1/3 miasta to woda (na niej cieżko
                            postawić fabrykę), a 1/4 to lasy w tym rezerwaty przyrody (tam równiż nic nie
                            można budować i jeszcze w ich otulinie).Do tego dochodzi to co Pan napisał
                            czyli port. Co z tego, że jest w mieście, a nawet w jego centrum. Miasto nie
                            jest władne nic tam zrobić. Port należy nie do miasta, ale do Państwa (takie
                            dziwne prawo). Po za tym największy wolny teren w porcie (nie bagna- tak przy
                            okazji nawet z bagnami miasto nic zrobić nie może) to 13hektarów.
                            Panie Krzysztofie potwierdza Pan tylko to co piszę. Czy miejscowiości te nie
                            mogłyby przyciągnąć takiej inwestycji ? Mogą, a nie zastanowiło to Pana
                            dlaczego tego nie robią. Nie robią tego ponieważ samodzielnie są za małe, żeby
                            uzbroić teren i np. wystawić się na kilku międzynarodowych targach czy też
                            jechać przedstawić swoją ofertę w Korei. W tym właśnie jest problem i dlatego
                            tych inwestycji tam nie ma. Co mijscowości pod Poznaniem czyli Tarnowa
                            Podgórnego to trudno porównywać do gmin Dobra czy Kołbaskowo. Dlatego jestem
                            właśnie przeciwny przyłączania do Szczecina np. Polic. To jest ośrodek który ma
                            taką 'masę", że jest samodzielny i sobie poradzi (tak jak Tarnowo), a
                            Kołbaskowo nie. Różnica jest taka, że miejsciwości "samodzielne" są wstanie
                            przeprowadzać inwestycje również takie które generują koszty a nie samodzielne
                            żyją z sąsiedztwa aglomeracji która je "karmi". Miejscowości samodzielne
                            utrzymują swoją komunikacją (spółka Polic ze Szczecinem) budują szkoły nie
                            tylko podstawowe, ale i średnie i przedszkola, utrzymują szpitale, budują parki
                            itp. " Nie samodzielne" korzystają z całej infrastruktury miasta (i dlatego
                            mogą mieć niższe podatki).
                            Na świecie o tym wiedzą już od dawna i dlatego co jakiś czas są zmiany granic
                            miast czy powiatów. Przykłady można mnożyć - Meklemburgia i likwidacja
                            powiatów, przyłączenie terenów podmiejskich w we wszystkich dużych miastach w
                            Europie od Paryża do Bergen ( wszędzie tam były protesty). Jest też inny sposób
                            na "naturalne" powiększanie się miast. W wielu krajach miejscowości podmiejskie
                            oddają część swoich dochodów (najczęściej proporcjonalny do liczby mieszkańców)
                            dla aglomeracji wiodącej właśnie na utrzymanie komunikacji, uczelni wyższych,
                            szpitali i wszystkiego co jest nie dochodowe, a nie chcą w to inwestować. Może
                            ten sposób w Polsce skończyłby protesty.
                            • krzysztofsf Re: referendum... 20.10.06, 14:51

>
                              > Panie Krzysztofie potwierdza Pan tylko to co piszę. Czy miejscowiości te nie
                              > mogłyby przyciągnąć takiej inwestycji ? Mogą, a nie zastanowiło to Pana
                              > dlaczego tego nie robią. Nie robią tego ponieważ samodzielnie są za małe, żeby
                              > uzbroić teren i np. wystawić się na kilku międzynarodowych targach czy też
                              > jechać przedstawić swoją ofertę w Korei. W tym właśnie jest problem i dlatego
                              > tych inwestycji tam nie ma.

Sadze, ze raczej dosyc sporo moze nieduzych pojedynczo inwestycji , ale w sumie przynoszacych duze dochody i wiele miejsc pracy.

> Co mijscowości pod Poznaniem czyli Tarnowa
                              > Podgórnego to trudno porównywać do gmin Dobra czy Kołbaskowo.

Duze to Tarnowo - juz ze 20 km od Poznania zaczyna sie przerywany ciagami upraw ciag magazynow, biurowcow i hal produkcyjnych.

> Dlatego jestem
                              > właśnie przeciwny przyłączania do Szczecina np. Polic. To jest ośrodek który ma
                              >
                              > taką 'masę", że jest samodzielny i sobie poradzi (tak jak Tarnowo), a
                              > Kołbaskowo nie. Różnica jest taka, że miejsciwości "samodzielne" są wstanie
                              > przeprowadzać inwestycje również takie które generują koszty a nie samodzielne
                              > żyją z sąsiedztwa aglomeracji która je "karmi". Miejscowości samodzielne
                              > utrzymują swoją komunikacją (spółka Polic ze Szczecinem) budują szkoły nie
                              > tylko podstawowe, ale i średnie i przedszkola, utrzymują szpitale, budują parki
                              >
                              > itp. " Nie samodzielne" korzystają z całej infrastruktury miasta (i dlatego
                              > mogą mieć niższe podatki).

Korzystaja z infrastruktury, podobnie jak cale wojewodztwo.To co, poszerzamy granice miasta na cale wojewodztwo, czy mniej, i patrzymy wilczym wzrokiem na kolejnych barbarzyncow u bram? A co z reszta zamiejscowych przy okazji? Jaki % studentow jest spoza Szczecina. Wszyscy z Dobrej i Kolbaskowa?

> Na świecie o tym wiedzą już od dawna i dlatego co jakiś czas są zmiany granic
                              > miast czy powiatów. Przykłady można mnożyć - Meklemburgia i likwidacja
                              > powiatów, przyłączenie terenów podmiejskich w we wszystkich dużych miastach w
                              > Europie od Paryża do Bergen ( wszędzie tam były protesty). Jest też inny sposób
                              >
                              > na "naturalne" powiększanie się miast. W wielu krajach miejscowości podmiejskie
                              >
                              > oddają część swoich dochodów (najczęściej proporcjonalny do liczby mieszkańców)
                              >
                              > dla aglomeracji wiodącej właśnie na utrzymanie komunikacji, uczelni wyższych,
                              > szpitali i wszystkiego co jest nie dochodowe, a nie chcą w to inwestować. Może
                              > ten sposób w Polsce skończyłby protesty.

Piekny, tylko demagogiczny sposob argumentacji. W Polsce inaczej wyglada stosunek wplat do budzetu centralnego do pieniedzy, ktore pozostaja w samorzadowym. no i finasowania z budzetu centralnego wielu wymienionych powyzej. Nie mozna porownywac tego co sie dzieje w regionach, gdzie inaczej wyglada budzet lokalny, zostaje w nim wiecej pieniedzy i samorzady maja wiecej samodzielnosci w dysponowaniu nimi.
                              To moze tez w druga strone? Miejscowosci okoliczne zaczna sciagac podwyzszone oplaty z mieszkancow Szczecina pracujacych tam, korzystajacych z drog, terenow rekreacyjnych, budujacych domki letniskowe? Uzbieraloby sie troche, i kto wie, w ktora strone bylby wiekszy przeplyw gotowki.

Caly ten projekt uwazam wylacznie za papierowe posuniecie majace na celu probe wyludzenie dotacji unijnych - patykiem na wodzie pisanych....
                            • Gość: deus.ex.machine Re: referendum... IP: 80.53.41.* 20.10.06, 15:10
                              co ma stac na tych 100ha co nie moze stanac na 13ha?
                              nie jestem rozszerzeniu przeciwny a priori ale w obecnej sytuacji nie widze
                              takiej potrzeby - wrocimy do rozmawiania o tym jak pojawi sie choc cien nadzieji
                              na zmiane kierunku w ktorym podaza miasto...
                            • Gość: znawca Re: referendum... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:42
                              Zgadzam się z Lexem. Miejscowości które otaczają Szczecin, dzielą się na
                              samodzielne (np Police i okolice, Kobylanka i okolice) czyli takie którym lepiej
                              być poza Szczecinem oraz takie, które naprawdę powinny zostać przyłączone do
                              miasta i dla wszystkich wuniknęłyby z tego korzyści(np Mierzyn, Przecław,
                              Ustowo, Przylep, Stobno).
                              • krzysztofsf Re: referendum... 22.10.06, 19:41
                                Gość portalu: znawca napisał(a):

> Zgadzam się z Lexem. Miejscowości które otaczają Szczecin, dzielą się na
                                > samodzielne (np Police i okolice, Kobylanka i okolice) czyli takie którym lepie
                                > j
                                > być poza Szczecinem oraz takie, które naprawdę powinny zostać przyłączone do
                                > miasta i dla wszystkich wuniknęłyby z tego korzyści(np Mierzyn, Przecław,
                                > Ustowo, Przylep, Stobno).

Jakie korzysci wyniklyby dla tych miejscowosci?
                                W czym byloby ich mieszkancom lepiej po przylaczeniu, niz w obecnym samodzielnym ukladzie?
                                Czy uwazasz, ze powinni na to odpowiedziec w referendum?
    • Gość: jórek Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:37
      Gość portalu: Ekspans napisał(a):

> Szczecin rozrasta się za granicę obecnego swojego obszaru dlatego dobrze
      > byłoby przyłączyć następujące miejscowości. 1.Ustowo. 2.Warzymice.
      > 3.Przecław. 4. Będargowo. 5.Przylep. 6. Stobno. 7. mierzyn. 8. Bezrzecze -
      > resztę części. 9.Wołczkowo. 10. Plichowo - resztę części. 11.przesocin. 12.
      > Police. 13. Jasienicę. 14. Kurów.15. Siadło Dolne. 16.Radziszewo. 17.
      > Daleszewo. 18. Niedżwiedż. 19. Reptowo. 20. Kobylankę. 21. Pucice. 22.Czarna
      > Łąka. DAJE TO SZCZECINOWI WILKI ROZWÓJ I INNĄ POZYCJE W UBIEGANIU SIE O
      > SRODKI ZEWNĘTRZNE.BĘDZIE MIASTEM Z 500 TYSIĄCAMI MIESZKAŃCÓW.

Z wymienionych przez Ciebie Ustowo, Mierzyn, Bezrzecze, Pilichowo, Przesącin,
      Pucice oraz Załom już są praktycznie częścią Szczecina i popieram ich
      przyłączenie do miasta. Inne wspomniane niekoniecznie pasują...
      • Gość: Ekspans Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. IP: 83.168.120.* 22.10.06, 20:10
        Słusznie zauważyłeś że wymienione przez Ciebie miejscowości sa częścią
        Szczecina ale, jeśli pozostałe zostałyby przyłączone daje to Szczecinowi 500
        tys mieszkańców i inną pozycję w Polsce i o ubieganie sie po środki pomocowe
        również i z korzycią dla przyłaczonych.
        • krzysztofsf Re: Szczecin powiększony o nowe obszary. 23.10.06, 08:04
          Gość portalu: Ekspans napisał(a):

> Słusznie zauważyłeś że wymienione przez Ciebie miejscowości sa częścią
          > Szczecina ale, jeśli pozostałe zostałyby przyłączone daje to Szczecinowi 500
          > tys mieszkańców i inną pozycję w Polsce i o ubieganie sie po środki pomocowe
          > również i z korzycią dla przyłaczonych.

Zebranina...
          A jaka korzysc dla prylaczonych?
          Szybki tramwaj do Dabia?
    • masakra_teksanska powiększyć Kobylankę ::P 22.10.06, 20:51
      panie Ekspans! jeszcze rochę Jurczyków i trzeba będzie ten biedny Szczecin
      przyłączyc np. do Kobylanki :))))
      A tak powaznie - czy pytałeś mieszkańców wymienionych przez ciebie miejscowości
      gdzie oni mają twój pomysł?
      • krzysztofsf Re: powiększyć Kobylankę ::P 22.10.06, 22:55
        masakra_teksanska napisał:

> panie Ekspans! jeszcze rochę Jurczyków i trzeba będzie ten biedny Szczecin
        > przyłączyc np. do Kobylanki :))))
        > A tak powaznie - czy pytałeś mieszkańców wymienionych przez ciebie miejscowości
        > gdzie oni mają twój pomysł?
        >

Na zalaczonym przezemnie linku do odgrzewanego wlasnie watku "wielki szczecin" sa wypowiedzi mieszkancow tych miejscowosci - negatywnie.

Tu chodzi tylko o zebranine o fundusze, bez zysku dla zaanektowanych miejscowosci - i tyle.
      • Gość: Stargardzianin Re: powiększyć Kobylankę ::P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 22:56
        Hola hola, autor tego postu wymienił Niedźwiedź, Kobylankę i Reptowo, które są
        częścią Powiatu Stargardzkiego, oczywiście autor myśli też że te miejscowosci
        pójdą w ogień za Szczecinem, chce powiedzieć jedno: te miejscowości są bardziej
        zżyte ze Stargardem i ciekaw jestem, gdyby było referendum to czy wybraliby
        Szczecin czy Stargard??
        • Gość: Lex Re: powiększyć Kobylankę ::P IP: 83.168.111.* 23.10.06, 01:21
          Stargardzianin co do Kobylanki i okolic to pewnie masz rację. Gmina uważam, ze
          rzeczywiście nie powinna być samodzielana, a w jej przypadku to nawet szkodliwe
          (lepiej płacić "janosikowe" do Stargardu niż do Warszawy. Moim zdaniem jest to
          gmina "rozdarta między Szczecin, a Stargard i osobiście uważam, że po za
          Niedźwiedziem powinna zanaleźć się w gminie Stargard.
          Tak Panie Krzysztofie to co Pan widzi przed Poznaniem to jest Tarnowo Podgórne
          przejeżdżając prosze spojrzeć, że hale zaczynają się tuż za znakim miejscowości
          i co dziwne przed tym zankiem nic się nie buduje. Co do podatków to "znaczy
          się" w kilkunastu krajach na świecie rządzą "debile". Nikt nie wpadł jeszcze na
          pomysł, zeby duże miasto płaciło mniejszym, a w wszyscy żeby "satelita" miastu.
          Deux.... czego nie można wybudować na 13 hektarach. Niczego dużego to znaczy
          żadnej inwestycji jakiej zazdroscimy innym miastom. Podam tylko sztandardowe o
          których się pisze LG (Kobierzyce) 140 h, Man (Niepołomice) 120h, Dell (Łódź)
          70h. Najmniejszy teren jaki był potrzebny pod dużą inwestycję w Polsce to 52
          hektarów i to tylko dlatego, że obiecano inwestorowi kolejne 12h za 2 lata. W
          tym jest problem nie ma terenu nie można nawet rozmawiać o inwestorach.
          Tak naprawdę to nawet nie to jest najwiazniejsze tylko o obecną abstrakcję. Tak
          na własnym przykładzie. Przecław ile ludzi tu mieszkających urodziło sie w
          gminie Kołbaskowo, ilu tu chodziło do szkół, ilu tu pracuje, itp. ? Moge się
          założyc, że proporcje wizyt mieszkańców Przecławia w Szczecinie i w Kołbaskowie
          wynosze minimum jak 30 do 1. Więc z jaka gminą są bardziej związani.
          • Gość: deus.ex.machine Po prostu i zwyczajnie N.I.E! IP: 80.53.41.* 23.10.06, 04:20
            Nie, no piramidalna bzdura... a co robi MAN, LG - to sa montownie - placa mala,
            nie wymagaja wiele. Nie liczmy ze poza statystycznym wygenerowaniem kilku
            tysiecy nisko oplacanych miejsc pracy takie inwestycje cos dadza - taka hale
            sie buduje i eksploatuje dopoki sa ulgi podatkowe - potrzebujemy inwestycji
            ktore wtopia sie w Szczecin, beda integralna czescia miasta, nawiaza wspolprace
            z uczelniami wyzszymi, beda stanowic o perspektywach miasta... Uwazam ze dla
            inwestora nie jest przeszkoda dogadac sie z gmina Kolbaskowo czy Police i tam
            ulokowac inwestycje...
            Jedyny argument to ewentualne zwiekszenie liczby i przekroczenie 500 tysiecy by
            zyskac status aglomeracji - ale wtedy trzeba konsekwetnie, przez iles kadencji
            samorzadowych, opracowan i wykonac plan zbudowania dobrze skomunikowanej
            aglomeracji Police, Szczecin z przyleglosciami a w przyszlosci Stargard
            Szczecinski i Gryfice oraz Goleniow. Tylko kto ma wizje porownywalna z wizja
            Hermanna Hakena z 1873 roku o zburzeniu murow? Czy w tym grajdole ludzi
            traktujacych Szczecin jak szmate do wycierania butow, jak epizod w politycznej
            karierze lub po prostu okazje do nachapania sie kasy z publicznych pieniadzy
            jest szansa na ludzi takich jak Haken, Ackermann? Ludzi z wizja dzialan nie na
            jedna kadencje czy dwie ale na 40 lat pracy? Czy jest ktos kto odrzuci ten
            politykierski chlew i zaproponuje Szczecin silny i wolny? Czy naprawde trzeba
            czekac 10 - 15 lat az pojawia sie ludzie zwiazani z miastem, urodzeniu,
            posiadajacy Tu, w Tym miescie groby dziadkow, pradziadkow, rodzicow? Czy dopiero
            wtedy pojawia sie ludzie oddani Szczecinowi, tacy ktory zwiaza swoj los z losem
            miasta? Nam potrzeba nie tylko jednego czy dwoch przezydentow ale calej rzeszy
            ludzi chcacych dla Szczecina pracowac, nie ludzmy sie ze jeden czy nawet dwoch
            swietnych prezydentow z wizja pociagnie miasto... nie z radnymi ktorzy nie sa
            zwiazani ze Szczecinem, nie z radnymi traktujacymi Szczecin jako ersatz...
            Szczecin jest miastem o ogromnym potencjale ale ja nie widze nikgo kto potrafil
            bedzie ten potencjal uwolnic, nie w tych wyborach, nie w nastepnych - po prostu
            - ten grajdol jest bez koncepcji, skupiony na tu i teraz, nie potrafiacy
            porozumiec sie co do czesto banalnych spraw... gdzie tu mowic o wizji silnego,
            wolnego Szczecina... po prostu nie ta liga... dopoki Szczecin nie zacznie isc w
            dobra strone dopoty ja nie dam swojego przyzwolenia na przejecie nowych
            terenow... nie z tymi ludzmi ktorzy dzierza i beda w najblizszej przeszlosci
            dzierzyc wladze... zmarnuja oni kazdy wysilek, kazda prace, zniwecza kazda
            nadzieje... wszystko zostanie zmarnowane i bedzie jak "krew w piach"
            • krzysztofsf Re: Po prostu i zwyczajnie N.I.E! 23.10.06, 07:54

> Nie, no piramidalna bzdura... a co robi MAN, LG - to sa montownie - placa mala,
              > nie wymagaja wiele. Nie liczmy ze poza statystycznym wygenerowaniem kilku
              > tysiecy nisko oplacanych miejsc pracy takie inwestycje cos dadza - taka hale
              > sie buduje i eksploatuje dopoki sa ulgi podatkowe - potrzebujemy inwestycji
              > ktore wtopia sie w Szczecin, beda integralna czescia miasta, nawiaza wspolprace
              > z uczelniami wyzszymi, beda stanowic o perspektywach miasta... Uwazam ze dla
              > inwestora nie jest przeszkoda dogadac sie z gmina Kolbaskowo czy Police i tam
              > ulokowac inwestycje...

tez uwazam, ze jest to tylko mamienie czytelnikow - nic nie stalo i nie stoi na przeszkodzie organizowac wspolnymi silami szczecina i gminy, ktora ma takie tereny (konkrety, tak przy okazji - bo same ogolniki, jakby chodzilo o tereny zlotonosne)promocje terenu dla inwestycji.ktora przynioslaby, jesli chodzi przynajmniej o zatrudnienie , wieksze korzysci dla Szczecina, niz wlasciciela terenow. sadze jednak, z tak naprawde takich terenow po prostu nie ma w okolicy - bo pisanie o setkach uzbrojonych hektarow jest wg mnie bzdura. Jesli zbrojono tereny w latach 50-ych czy nawet 70-ych, to sa one rpzystosowane do nieduzej produkcji, obslugi gospodarstw rolnych itp. Inwestycja zaczelaby sie od wyprucia z ziemi starego zbrojenia i polozenia nowego o przydatnych parametrach. NIE?...To prosze o konkrety od agitatorow.

tez uwazam, ze wiekszy zysk da wieksza ilosc przemyslanych mniejszych inwestycji, niz jedna czy dwie duze - zwlaszcza, ze trzeba pamietac, ze jesli taki pojedynczy inwestor padnie jest to katastrofa dla rejonu (znamy to...?), a przy mniejszych nei jest to tak odczuwalne.
          • krzysztofsf Re: powiększyć Kobylankę ::P 23.10.06, 07:43

> Tak Panie Krzysztofie to co Pan widzi przed Poznaniem to jest Tarnowo Podgórne
            > przejeżdżając prosze spojrzeć, że hale zaczynają się tuż za znakim miejscowości
            >
            > i co dziwne przed tym zankiem nic się nie buduje.

Polemizowalbym - pamietam, ze wiele tablic z nazwami miejscowosci sie pojawialo, gdy jechalem wzdluz tego ciagu budowli.
            > Co do podatków to "znaczy
            > się" w kilkunastu krajach na świecie rządzą "debile". Nikt nie wpadł jeszcze na
            >
            > pomysł, zeby duże miasto płaciło mniejszym, a w wszyscy żeby "satelita" miastu.

Pytam - CZY W POLSCE TAK JEST?
            z tego co sie orientuje, samorzady maja male kwoty do wlasnej dzialalnosci, a obracaja pieniedzmi przyznawanymi z budzetu centralnego - na ktore skladaja sie rowniez wplywy z tych malych miejscowosci. Zmienmy prawo a potem wymuszajmy takie akcesje - Uwazam, ze jedynie referendum wsrod mieszkancow tych miejscowosci moze stanowic podstawe do ich przylaczenia. Niech Szczecin przedstawi im co na tym zyskaja (konkrety) a napewno sie zgodza ....jesli zyskaja..

Te wypowiedzi odnosnie pieniedzy od gmin mniejszych przekazywanych wiekszym, przypominaja mi troche polskie podejscie do prawa, gdy Polak wychowany na amerykanskich filmach dziwi sie, ze u nas nie maja zastosowania znane mu z filmow rozwiazania.
            • Gość: Lex Re: powiększyć Kobylankę ::P IP: 83.168.111.* 24.10.06, 03:15
              Deux.... frustracja ............. Nie wiem jakie inwestycje twoim zdaniem są
              dobre. Może i LG jest słabym inwestorem tylko w 20 miesięcy od decyzji
              lokalizacyjnej atrakcyjność Wrocławia wzrosła. Nie mówię już o tym, że spadło o
              5% bezrobocie, a ceny gruntów w mieście wzrosły o 300 %. Może i w LG będzie
              pracowała nie wykwalfikowana siła robocza, ale dzięki tej inwestycji
              Wrocław "przyciągnął" jeszcze kilka centrów badawczych (może to dla ciebie
              dziwne ale swoją decyzję argumentowały tym, że zainwestował tam również LG.
              Jeżeli przemysłowe inwestycje są złe to może elektronika będzie lepsza. Jako,
              ze to mikroelektronika to i teren mniejszy- Dell w Łodzi potrzebował tylko 45
              hektarów.
              Panie Krzysztofie może Pan polemizować co nie zmienia faktu, że to gmina
              Tarnowo Podgórne, co do zmieniających się znaków to prawda. Gmina to nie tylko
              jedna miejscowość, ale i okoliczne wioski.
              Jestem za referendum.
              • Gość: deus.ex.machine Re: powiększyć Kobylankę ::P IP: 80.53.41.* 24.10.06, 09:00
                Powiem tak ostatni raz odpowiadam pod niewyrownanym postem...
                Wroclaw zbiera owoce planowej polityki budowania miasta przyjaznego dla
                inwestorow - czyli Wroclaw posiada pewna wizje ktorej nie posiada Szczecin i o
                tym mowie. Najpierw wizja, pomysl a dopiero potem robienie a nie odwrotna
                kolejnosc - zrobic a potem pomyslec...
                Dell i mikroelektronika? Nie ublizajac Vobisowi z mierzyna, Dell to to po prostu
                lepszy brand ale o ile wiem mikroelektronika to Dell sie nie para... to juz
                raczej HP i Compaq mialy wiecej wspolnego z mikroelektronika (HP to cos co
                zostalo z wielkiego niegdys koncernu - koncernu ktorego potega nia zostala
                zbudowana na drukarkach i PC ale na profesjonalnym sprzecie pomiarowym, na
                sprzecie medycznym... w tej chwili HP od sprzetu to juz nie HP ale Altium -
                naprawde cieszylbym sie gdyby HP zainwestowal w jakies R&D w Szczecinie...)
                Mikroelektronika to Intel, AMD, STM, Toshiba, NEC, Sanyo, Sony, Hitachi, ROHM,
                VISHAY, SIEMENS (Infineon), Samsung, LG, Philips (NXP), Motorola (ON) i wiele
                innych... pewnie z kilkaset nazw mniejszych i wiekszych producentow podzespolow
                aktywnych i biernych...
                Uwazam ze inwestorow sciaga sie pewne spojna wizja rozwoju, Szczecin ma
                wszystkie atuty, dobra lokalizacja, przywoite szkolnictwo wyzsze... i tym co
                odstrecza inwestorow nie jest raczej brak konkretnego terenu... ten daloby sie
                wygospodarowac... Problem to brak wizji, zla atmosfera, niewiarygodnosc miasta
                jako partnera... nikt nie chce grzeznac w dlugich i jalowych rozmowach.
              • krzysztofsf Re: powiększyć Kobylankę ::P 24.10.06, 10:02

> Panie Krzysztofie może Pan polemizować co nie zmienia faktu, że to gmina
                > Tarnowo Podgórne, co do zmieniających się znaków to prawda. Gmina to nie tylko
                > jedna miejscowość, ale i okoliczne wioski.

Dziekuje za precyzyjniejsza odpowiedz - czyli nie miejscowosc, a gmina, skaldajaca sie z conajmniej kilku miejscowosci. Domyslam sie, ze nie otacza ona Poznania pierscieniem, i na innych kierunkach podobnie rozwijaja sie inne okoliczne gminy.

> Jestem za referendum.

o , to juz pewien postep. Przestajemy mowic o przymusowej akcesji, powolujac sie na przyklady panstw o zupelnie innym sposobie finmansowania lokalnych samorzadow.
                • masakra_teksanska Re: powiększyć Kobylankę ::P 24.10.06, 12:10
                  pan Lex jest za referendum :) rozumiem, ze miałoby to być to referendum
                  urządzone tylko w przyległych gminach nt.:
                  Czy chcecie przyłączyc się do Szczecina i akceptujecie wszystkie negatywne
                  skutki tegoż?

Dalej nie rozumiem jakie to korzyści mielibyśmy my, mieszkańcy gmin, z tego
                  połączenia. Dalej do urzędu, dłuzsze kolejki, rozpatrywanie wniosków w
                  maksymalnym terminie administracyjnym, do prezydenta i jego przydupasów się nie
                  dostaniesz, moje podatki zeżre większa, a więc mniej ekonomiczna administracja,
                  wreszcie niesprawiedliwy podział wiecznie skrmnego budżetu - mniejsi będą mieli
                  mniej reprezentantów w radzie, więc dostaną figę z makiem.

Mo drogi panie Lex - jestem za rozwojem lokalnych społeczności - wsi, gmin i
                  miasteczek, a nie za tworzeniem aglomeracji, które będą może i więcej miały kasy
                  z Unii, ale zawsze będzie ona dzielona bez większego sensu
    • Gość: Paweł A w Kołbaskowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 08:19
      W w Urzędzie Gminy Kołbaskowo tylko raz była przede mną jedna osoba w urzędzie
      (zawsze wchodzę bez kolejki), załatwiam wszystko od ręki, proszę o wsparcie w
      sprawie inicjatyw mieszkańcó i... zawsze ja dostaję, a w gminie mają wyraźny
      plan rozwoju. Co pozytywnego da nam Szczecin???Mam drugie mieszkanie w centrum
      (mieszkam w Warzymicach) i wiem coś na ten temat....dziękuję
      • Gość: arekc Re: A w Kołbaskowie IP: 217.153.6.* 29.10.06, 14:49
        Do Warszawy teraz planuja przylaczyc pozostale miejscowosci, razem miasto ma
        liczyc 3 mln mieszkancow, dlaczego Szczecin nie moze tez ?:)
        • Gość: Ekspans Re: A w Kołbaskowie IP: 83.168.120.* 29.10.06, 22:03
          Podobnie robi Koszalin i Rzeszów.
          • Gość: Lex Re: A w Kołbaskowie IP: 83.168.111.* 30.10.06, 00:36
            Powiększony będzie Rzeszów - decyzją administracyjną w referendym była słaba
            frekwencja. Co do Koszalina to nie wiadomo. Warszawa niedawno się powiększyła o
            gminę Stara Miłosna również decyzją administracyjną (nie było referendum).
            Powiększy się prawdopodobnie o dwie kolejne gminy.
            Po prostu taka jest ogólnoświatowa tendencja (i potrzeba).
            • Gość: deus.ex.machina Re: A w Kołbaskowie IP: 80.53.41.* 30.10.06, 20:00
              Na kazda decyzje przysluguje zazalenie - moze sie okazac ze Szczecin przegra w
              NSA i co wtedy?
              • krzysztofsf Re: A w Kołbaskowie 30.10.06, 21:08
                Gość portalu: deus.ex.machina napisał(a):

> Na kazda decyzje przysluguje zazalenie - moze sie okazac ze Szczecin przegra w
                > NSA i co wtedy?

No coz, decyzja administracyjna pozbawiono Zydow w III Rzeszy majatku - czy
                kazda decyzja musi byc sluszna?
                • krzysztofsf Re: A w Kołbaskowie 30.10.06, 21:41
                  Chodzi mi naturalnie o bezprawnosc administracyjnego przypisywania pobliskich
                  gmin do sasiednich miast
                  • Gość: Lex Re: A w Kołbaskowie IP: 83.168.111.* 30.10.06, 23:54
                    Mozna powiedzieć, ze nie powinno sie tak robić, ale nie mozna, ze to jest
                    bezprawne. Jest to zgodne z prawem w myśl prawa mają byc konsultacje społeczne
                    co nie oznacza referendum. Jest też zapisane, że powinny być one wzięte pod
                    uwagę ale nie muszą. Tak samo jak tworzono 'nowe" województwa - nie przypominam
                    sobie referendów, a podziału dokonano.
                    Tak na marginesie do sejmu wpłyneły kolejne wnioski o powiekszenie miast
                    kolejka się wydłuża. Kolejne to Toruń, Bydgoszcz, Wrocław, Wałbrzych, Dębica,
                    Warszawa, Poznań. Co może Pana Krzysztofa zdziwi wójt tak chwalonej przez Pana
                    gminy Tarnowo Podgórne stwierdził, że najlepiej dla rozwoju tej gminy jak i
                    Poznania byłoby gdyby "stanowiły jedność administracyjną". No cóż znowu się
                    będziemy mieli okazję ponarzekać, że świat nam "odjechał".
                    • Gość: marekJ Re: A w Kołbaskowie IP: 217.153.6.* 31.10.06, 07:56
                      Udalo sie, nasza dysputa odniosla skutek!!
                      Wczoraj na zamku, sasiednie gminy i Szczecin podpisaly porozumienie, ze beda
                      zabiegac o zrobienie ze Szczecina metropoli ponad 500 tysiecznej.
                      Gratuluje wszystkim uczestnikom tej dyskusji.
                      • krzysztofsf Re: A w Kołbaskowie 31.10.06, 08:03
                        Gość portalu: marekJ napisał(a):

> Udalo sie, nasza dysputa odniosla skutek!!
                        > Wczoraj na zamku, sasiednie gminy i Szczecin podpisaly porozumienie, ze beda
                        > zabiegac o zrobienie ze Szczecina metropoli ponad 500 tysiecznej.
                        > Gratuluje wszystkim uczestnikom tej dyskusji.

Ale nie na drodze aneksji gmin a porozumienia o scislej wspolpracy.
                        "- Porozumienie silnie wiąże ze sobą gminy, powiaty i Szczecin – mówił Zygmunt Meyer, marszałek województwa – status metropolitalny to również możliwość skorzystania z potężnych wspólnotowych środków finansowych.
                        Fundusz spójności międzyregionalnej to 500 miliardów euro, które Unia chce przeznaczyć w ciągu 7 najbliższych lat na rozwój 256 europejskich metropolii. Marszałek jest przekonany, że część tych pieniędzy może trafić do Szczecina.
                        - Aby sięgnąć do unijnej kasy, potrzeba między innymi wypracować wspólną koncepcję planu zagospodarowania przestrzennego – przekonywał marszałek. - Szczecińska metropolia w przyszłości ma być atrakcyjnym obszarem inwestycyjnym, ze zintegrowanymi centrami zarządzania kryzysowego.
                        W ramach projektu rozbudowana ma być również strefa ekonomiczna w Goleniowie, Stargardzie Szczecińskim i w Policach. Docelowo powinno się uruchomić takie strefy w Pyrzycach i w Gryfinie. Aby jednak w przyszłości powstała metropolia, dziś Urząd Marszałkowski i samorządy lokalne muszą stworzyć kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt etatów, niezbędnych do przygotowania zarówno strategii rozwoju poszczególnych obszarów, jak i konkretnych wniosków finansowych."

No i narazie jest to projekt - dopiero po wyborach bedzie akceptowany przez wojtow.
                        • krzysztofsf status metropolitalny 31.10.06, 08:31
                          209.85.135.104/search?q=cache:adZRnbG6q6AJ:www.gdansk.pl/g2/2006_07/13402_fileot.pdf%3FPHPSESSID%3D9afe2ef33b2eb1b52b48+status+metropolitalny&hl=pl&ct=clnk&cd=4&lr=lang_pl&client=opera
                          Czym jest metropolia?
                          Ośrodek metropolitalny to węzeł w
                          sieci miast, który odgrywa istotną rolę
                          w
                          międzynarodowym
                          obrocie
                          finansowym, wymianie towarów i
                          usług. To uznane uniwersytety o
                          znacznym
                          udziale
                          studentów
                          zagranicznych,
                          przedstawicielstwa
                          dyplomatyczne
                          i
                          organizacje
                          międzynarodowe, w tym pozarządowe.
                          To regularne spotkania: kongresy,
                          wystawy, festiwale, imprezy sportowe
                          i
                          artystyczne
                          krajowe
                          i
                          międzynarodowe. To członkostwo w
                          organizacjach
                          międzynarodowych,
                          porozumieniach miast bliźniaczych itp.
                          Ośrodek metropolitalny ma rozwinięte
                          usługi nastawione na zagranicznych
                          klientów i turystów. Posiada bardzo
                          dobre połączenia z metropoliami w
                          kraju i zagranicą (autostradami, szybką
                          koleją, liniami lotniczymi), a takŜe
                          infostrady. Obszary metropolitalne w
                          Polsce tworzy 12 miast członkowskich
                          Unii Metropolii Polskich (Warszawa,
                          Gdańsk, Katowice, Kraków, Białystok,
                          Bydgoszcz, Lublin, Łódź, Poznań,
                          Rzeszów, Szczecin, Toruń, Wrocław).
                          Pozostałe większe miasta posiadają
                          charakter regionalny
                          • Gość: Lex Re: status metropolitalny IP: 83.168.90.* 31.10.06, 13:00
                            To co jest uznawane jako metropolia w Polsce nie zawsze jest metropolią. UE
                            uznała, że w Polsce są następujące obszary metropolitalne: GOP, Warszawski,
                            Krakowski, Łódzki, Trójmiejski, Wrocławski, Poznański, Szczeciński. Tylko te
                            obszary mogą dostać pieniądze z UE na rozwój metropolii. Cały czas stara się o
                            taki status Bydgosko- Toruńska, ale 2 razy ich wniosek został odrzucony.
                            Co do porozumienia gmin jest to bardzo dobre posunięcie. Cały czas jest jednak
                            problem z gminami Nowe Warpno, Stepnica, Stare Czarnowo, Dobra, Kołbaskowo,
                            Kobylanka (kolejność nie przypadkowa). Gminy te będą miały problem z z
                            wdrożeniem projektu ze względu na mały potencjał (czytaj brak kasy na wkład
                            własny).
                          • ethanak Piszesz 12 metropolii a wymieniasz 13 miast? 16.11.06, 00:41
                            Toruń to nie metropolia....
                            • Gość: Ekspans Re: Piszesz 12 metropolii a wymieniasz 13 miast? IP: 83.168.120.* 16.11.06, 08:33
                              Tak Toruń nie liczy 200 tys mieszkańców. Dlaczego w Szczecinie mało kto myśli o
                              przyłączeniu sasiednich gmin jak robią to inne miasta. Czego tak się boimy ?
                              nie mogę tego pojąć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka