Dodaj do ulubionych

Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińskim

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 21:39
byłam pracownikiem US w latach 90-tych i zawsze tak było ze wszelkie nadgodziny były rozliczane raz
w roku po zakonczeniu zajecv w lipcu. w przypadku bardzo dużej liczby nadgodzin dostawalismy
wypłate ( zaliczke) po 1 semestrze ale nie zawsze i nie wszyscy. Naprawde nie wiem w czym problem.
preciez to normalne ze za prace kase otrzymuje sie po a nie w trakcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pracownik US bzdura na bzdurze IP: 80.55.145.* 06.12.06, 22:39
      Rektor klamie! po prostu klamie! nigdy, ale to przenigdy, pieniadze nie byly wyplacane z gory! a zatem
      nie moglo byc klopotow z odzyskaniem pieniedzy w przypadku choroby! na zdrowy rozsadek (choc
      watpie w jego obecnosc u p. Rektora): jak mozna zaplacic za dzielo przed jego wykonaniem? no chyba,
      ze zaliczke. to primo zaledwie. druga sprawa: dotychczas to jakos dzialalo i nie bylo z tym problemu.
      pieniadze wplywaly co miesiac. nagle zmiana, bo "sie nie da"? czyli bzdura nr 2.
      po trzecie, slyszalem rektora (nie szanuje tego pana, wiec z malej) wczoraj w PR Szczecin i mowil
      zupelnie co innego. po czwarte, nawet jesli tak jest, jak mowi, to ja swoje zajecia koncze w stycznium,
      a sprawe tego, kiedy koncza sie one wg umow rozstrzygnie miedzy nami sad.
      a p. Krysia z postu wyzej dobrze, ze juz nie pracuje na US, bo nie potrafi nawet czytac ze
      zrozumieniem. tu nie chodzi o nadgodziny, ale o zajecia dydaktyczne zawarte w programach. no chyba,
      ze ma meza albo ojca milionera! moze mi powie jak mam zyc dostajac pensje raz w roku? rektor
      dostaje pewnie co miesiac takze dzieki mnie. i tysiacowi innych.
      i na koniec, bo juz kipie, to nie tak, ze praca wykladowcy konczy sie we wrzesniu nawet jesli ma zajecia
      do stycznia czy tylko wyklady np. do grudnia, bo umowy podpisujemy na kazdy miesiac a nie na
      semestr.
      US odarl mnie z resztek godnosci. rektor swoimi wypowiedziami (m.in. "o dojnej krowie, za ktora
      uwazaja ja prowadzacy zajecia ze studentami i z czym powinni skonczyc") upokorzyl mnie jak nikt
      dotad. w przyszlym roku - tego jestem pewien - wielu z nas na US zabraknie. a rektor moze juz
      cwiczyc gre na instrumentach i przygotowywac sie do roli orkiestry na Titaniku.
      Witam w IV RP! Kraju ludzi wyksztalconych, przedsiebiorczych i solidarnych.
      • Gość: Nauczyciel Re: bzdura na bzdurze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.06, 15:38
        W niedziele w Politechnice nie płacą, przelicznik 1,0
    • Gość: traktor Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.devs.futuro.pl 06.12.06, 22:41
      a nie zastanowilas sie Krysiu ze ktos zakonczy swoje zajecia w pazdzierniku a
      kase ma dostac we wrzesniu nastepnego roku? plyciutko pomyslalas
    • Gość: ghyycile to tych g Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:44
      wyzysk czlowieka przez czlowieka ..jak to sie nazywa/
      moze szanowni proferowie nazwa rzecz po imieniu/
      • Gość: monty Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.chello.pl 06.12.06, 22:59
        przydał by się NIK u was na Sorbonie, bo tam lewizna za lewizną od dawna.
    • Gość: deus.ex.machine Uniwersytecie Szczeciński dziala po bandycku IP: 80.53.41.* 06.12.06, 23:20
      Nie pierwszy, nie ostatni raz zapewne - mam tylko skromna nadzieje ze za rok
      wykladowcy pokaza na co ich stac i to pan rektor bedzie sie tlumaczyl z
      zawieszania kierunkow...
    • Gość: Poli Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.tuniv.szczecin.pl 06.12.06, 23:44
      Na Politechnice ta kwestia nie wygląda dużo lepiej. Za umowy o dzieło starają
      się płacić najpóźniej jak tylko się da.
      • Gość: ghyycile to tych g Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 11:44
        tez skandal...folwark jakis czy co/
        takie przepisy sa?wygoda chyba czyjas....
    • Gość: the.bill Z odsetkami i po kłopocie - odsetki Panowie~~!! IP: *.bazapartner.pl 07.12.06, 00:32
      skasować feudałów i tyle!
    • Gość: pracownik PS Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.chello.pl 07.12.06, 02:25
      pracowałem na PS na umowę-zlecenie
    • Gość: Adam Kiedyś była Fundacja.... IP: *.icpnet.pl 07.12.06, 07:48
      Kiedyś obsługą dużej części studiów podyplomowych i ośrodków zamiejscowych
      zajmowała się Fundacja na rzecz US. Wtedy wszystko działało jak należy i było
      frontem do klienta. Ale m.in. dzięki artykułom podpuszczonej przez kogoś
      Wyborczej Fundacja musiała przekazać obsługę studiów Uniwersytetowi. Co z tego
      wyszło? Widać. Środki wpłacane przez studentów toną teraz w wielkiej dziurze.
      Zastanawiam się nad jednym - afera z Fundacją wybuchła po tym jak okazało się,
      że Uniwersytet ma ogromną dziurę budżetową. Wtedy zrzucono winę za to na
      wyprowadzenie studiów poza US. Ciekawe jakie jest drugie dno tej sprawy.
      • Gość: zmęczony 100 mln rocznie IP: *.system.szczecin.pl 10.12.06, 22:58
        Fundacja obracała coś 100 mln rocznie kosząc niemal połowe tego co sam USz. Wypłaty dla profesorów były gigantyczne. Sama dr Anna Nowak wzięła kilkanaście tysięcy za rok...
        W zamian USz dostawał od czasu do czasu kilka komputerów.
        • Gość: ghyycile to tych g Re: 100 mln rocznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 00:03
          na caly rok to niewiele ...nie przesadzajmy...
    • Gość: b588 A może pensum jest za małe? IP: *.elektronika-sa.com.pl 07.12.06, 08:30
      Może 17 lat po upadku komuny pora na zmiany organizacyjne i mentalne?
    • Gość: pracownik US Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińskim IP: *.univ.szczecin.pl 07.12.06, 09:19
      o co dzieje sie od jakiegos czasu jesli chodzi o zarzadzanie uczelnia to istny
      skandal. Jedna sprawa to wypłaty dla kadry, druga to wypłata naleznosci dla
      pracowników administracji. Pracownicy podpisują umowy na obsługe studiów
      komercyjnych co miesiąc i tak powinny byc wypłacane pieniądze. Tylko, ze...No
      własnie od kilku miesiecy tych pieniedzy nie widac. Ciekawe co by na to
      powiedziała inspekcja pracy? Wyzysk totalny.Nadgodziny za które nikt nie płaci,
      wykonywana praca juz od kilku miesiecy za która tez do tej pory równiez nikt nie
      zapłacił.Reasumujac-wszyscy tu jedziemy na jednym wózku.Tylko czy to jest normalne?
      • Gość: Głębokie Gardło Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: 217.153.159.* 07.12.06, 11:21
        Nie, to nie jest normalne. Sęk w tym, co z tym zrobimy, zeby bylo inaczej. czas
        dzialac!
    • Gość: aaa Pracownicy nie mają racji IP: 83.168.96.* 07.12.06, 14:41
      Pracowałem 4 lata na Politechnice. Za nadgodziny płacono dopiero po ich
      wykonaniu czyli po zakończeniu semestru. Oczywiście umowa też była podpisywana
      na semestr. Inspekcja pracy ma rację - w wypadku umowy o dzieło płaci się po
      wykonaniu dzieła. Także nie wiem o co pretensje... Podpisuję umowę np. na 90
      godzin, to wynagrodzenie pobieram po ich wykonaniu, a nie w grudniu. Niestety
      pewnie przyzwyczajono pracowników do innego sposobu rozliczeń, ale żadna
      normalna firma tak nie robi i wykładowcy powinni wziąć to pod uwagę.
      • Gość: Głębokie Gardło maja - w artykule jest blad IP: 217.153.159.* 07.12.06, 14:54
        nie chodzi o wyplate pieniedzy za nadgodziny, ale o zaplate za prowadzenie
        zajec na tych kierunkach. niektorzy maja zajecia tylko na nich, wiec to nie sa
        nadgodziny. zreszta nawet jak pracuja na studiach dziennych to to tez nie liczy
        sie jako nadgodziny. w artykule jest zatem merytoryczny blad, ktory wprowadza w
        blad wszystkich czytelnikow i znieksztalca problem w taki sposob, ze w niczym
        nbie przypomina on juz meritum pretensji pracownikow US.
    • Gość: biarii Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.brda.net 07.12.06, 15:06
      Krysiu, piszesz nie na temat.

Ad rem. Pracuję i pracowałam na wyższych uczelniach, nie w Szczecinie. Na
      pewnej prywatnej uczelni wyższej podpisywałam umowę o dzieło, obejmującą
      semestr, ale pieniądze za wykonywaną przeze mnie pracę otrzymywałam etapami -
      miesiąc zajęć (wykonana część pracy), kasa na konto za ten przepracowany
      miesiąc (za jak najbardziej wykonaną pracę). Jak widać, tak można (jak się
      chce). Podobnie było także na pewnej uczelni państwowej (pieniądze za godziny
      ze studentami zaocznymi płatne co dwa miesiące, także po wykonanej części
      pracy - nidgy nie z góry, co to za bzdura!).

Co do nieobecności - co za problem? umowa opiewa na konkretną liczbę godzin i w
      przypadku nieobecności zajęcia się odrabia w innym terminie. Albo płaci
      proporcjonalnie mniej (nie było mnie na 4 godzinach na 16, dostaję kasę za 12
      godzin - proste?).

Tzw. komercja jest siłą napędową każdej uczelni. Pracownicy, którzy - już ponad
      pensum a nawet ponad nadgodziny - uczą np. w niedziele i soboty, wcale nie
      muszą tego robić. Zła wola uczelni może wywołać lawinę - pracownicy nie zechcą
      uczyć zaocznych. A wtedy co? Wygasicie kierunki?
    • Gość: J. Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińskim IP: *.globalconnect.pl 07.12.06, 15:58
      Też mi skandal...
      Prawdziwy skandal polega na tym, że blisko połowy należnych wynagrodzeń za
      nadgodziny za rok 2005-06 nie wypłacił swoim pracownikom Wydział Humanistyczny.
      We wrześniu podpisano obciążenia, a w grudniu dokonano zmiany systemu rozliczeń,
      pracownicy zaś o wszystkim dowiedzieli się dopiero... w czerwcu, a jakżesz. Żeby
      było ciekawiej, zmiana systemu rozliczeń obowiązuje wstecz, czyli od października.
      Ale!! Wydział Prawa i Administracji oraz wydziały ekonomiczne, wypłaciły
      wszystkie odszkodowania. I tylko jeden Humanistyczny nie! Co to jest? TO jest
      złodziejstwo. W biały dzień i niemal w świetle prawa.
      • Gość: J. Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.globalconnect.pl 07.12.06, 16:00
        przepraszam - lapsus mi się wdarł. Nie odszkodowania, tylko należne wynagrodzenia
        • milseog i co z tym zrobiłeś? 08.12.06, 10:16
          Bo jak rozumiem kasy nie dostałeś, reguły gry zmienili w trakcie meczu, a Ty dalej jesteś tylko
          niezadowolony? czy może próbowałeś jakoś działać, kogoś tym zainteresować? Samo nic nie stanie.
      • Gość: ghyyc Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 20:08
        oddajcie co sie nalezy ludziom nauki
    • Gość: asystentka z uniw. Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 21:29
      Chciałam powiedzieć, że taka praktyka feudalna dotyczy niestety nie tylko US,
      niestety i na innych uniwerkach pracowników naukowo - dydaktycznych traktuje
      się jak zło konieczne... w prywatnych firmach zaczyna się cenic ludzi bo
      zasilają szeregi emigrantów a nauczyciele akdemiccy naiwni-odpowiedzialni za
      ktaj też w końcu powiedzą dość!!! i aby godnie żyć wyjadą za granicę.... może
      ktoś nas doceni
      • Gość: ghyycile to tych g Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 10:52
        skandal..to jest folwark..z orwellem nie bede porownywac bo nie bede szargac
        imienia orwella...
      • Gość: hahah Pracownicy naukowo-dydaktyczni to zło konieczne? IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 08.12.06, 14:48
        Chyba przesadzasz kto inni niz dydaktyk ma placone z gory.
        Wszyscy ludzie dostaja pensje po przepracowaniu miesiaca a nauczyciele
        odwrotnie.
        Nie wspomne o innych dodatkach, ktore dostaja w ciagu roku.
        A o ktorych nigdy nie mowia tylko podaja pensum jako zarobki.

• Gość: Pracownik US Re: Pracownicy naukowo-dydaktyczni to zło koniecz IP: 80.55.145.* 08.12.06, 15:03
          to moze powiesz jakie to sa dodatki? ja nigdy nie dostalem pieniedzy z gory, nie dostaje zadnych
          dodatkow, nie mam zadnego pensum i uczciwie wypracowuje zakontraktowane godziny. i co mi powiesz?
          ze to dobrze, ze mam miec placone po roku? co za bzdury!
    • Gość: cisza... Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 19:56
      oddajcie pieniądze...
    • Gość: normalne Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.chello.pl 09.12.06, 06:13
      "preciez to normalne ze za prace kase otrzymuje sie po a nie w trakcie"
      Pani Lrysiu, a ile "po"? Miesiąc, dwa czy może osiem miesięcy? Przedmiot jest
      roczny albo semestralny, jesli to drugie, to zajęcia kończą się np. z końcem
      stycznia - a wypłata ma być we wrześniu? Po siedmiu miesiącach? I to jest
      normalne niby? To sprawa umów o dzielo. A fakt, że za nadgodziny, które
      kończymy robić w czerwcu, od kilku lat placi się w listopadzie, tez jest
      normalny? A to, że za egzaminy, które się zrobiło w czerwcu,. do tej pory nie
      ma pieniędzy, to też normalne?
      • Gość: pracownik US nienormalne IP: 80.55.145.* 09.12.06, 10:07
        ja też nie mogę się pogodzić z takim myśleniem. który z Was uznałby to za normalne gdyby płacono mu
        za pracę w ten właśnie sposób? Czy stoczniowiec, urzędnik, policjant, sklepowa pracowaliby bez
        wynagrodzenia przez tyle miesięcy?
        poza tym nie widzę problemu, żeby umowy były podpisywane na każdy miesiąc tak jak było to do tej
        pory. to jest zwykły przejaw złej woli. rektora nic nie tłumaczy a na dodatek zachowuje się jak zwykły
        cham.
        • Gość: ghyycile to tych g Re: nienormalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 22:40
          a są dowody ze jak zwykly cham/
          bototakie nieludzkie okreslenie...moze nie wie ze jego pracownicy są
          krzywdzeni..pan rektor jest przeciez magnificencja i to dobry czlowiek chyba...
          • Gość: walery odsetki i podrektor Mirosław R. IP: *.szczecin.mm.pl 10.12.06, 02:29
            Ciekawe kto zgarnia kasę z odsetek, kiedy przez te kilka miesięcy pieniądze nie
            są wypłacane. I na co idą 40% narzuty ze studiów komercyjnych - czy, aby nie na
            bezcelowe wyjazdy Mirka R. do Chin, etc?
            • Gość: zorientowana Re: odsetki i podrektor Mirosław R. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 08:06
              Tak idą w dużej części na utrzymanie dworu jakim jest Rektorat.
              • Gość: pracownk US i wszystko jasne IP: 80.55.145.* 10.12.06, 11:36
                w zwiazku z tym.
                a dowody, ze zachowal sie jak cham? prosze bardzo: w PR Szczecin powiedzial, ze "czas juz, zeby
                pracownicy przestali traktowac US jak dojna krowe". wiekszego chama nie slyszalem.
                • Gość: maurycy Re: i wszystko jasne IP: *.szczecin.mm.pl 10.12.06, 19:10
                  Magnificencja jak widać nie pobierał nauki dobrych manier i poprawnej
                  polszczyzny u Prof. Bralczyka, Miodka czy nawet Wielce Szacownego Prof. Kuźmy.
                  Magnicencja obecny kiedyś powiedział szczecińskim naukowcom jednego z wydziałów
                  (prorektorem jeszcze będąc): "Państwu się wydaje, że wasz firmament jest na
                  nieboskłonie, ale on jest w piwnicy" . Nic dodać!
                  A zamiast bezowocnych podróży Mirosława R. można wydać pieniądze na doposażenie
                  bazy dydaktycznej.
                  • Gość: ghyycile to tych g Re: i wszystko jasne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:27
                    a ten miroslaw r .. to niejaki rajski,rowski,rutkowski, robski czy kto/

czemu wy tak nie lubicie kochanej magnificencji?
                    • Gość: zmęczony Prorektor Mirosław IP: *.system.szczecin.pl 10.12.06, 23:01
                      Cóż - Pan Prorektor to 100% ambicji. Nic dziwnego, że na nic więcej nie ma miejsca.

Inna rzecz, że USz pod panowaniem poprzedniego historyka bawił się Doktorów Honoris Causa i głupawe umowy z Uniwersytetem Bali zamiast kible ponaprawiać albo podpisać umowę z jakąś porządną berlińską uczelnią... pewnie za blisko na wycieczki dla kilku profesorów.
                      • Gość: zmęczony Re: Prorektor Mirosław IP: *.system.szczecin.pl 11.12.06, 01:48
                        I jeszcze tak się zastanawiam, czy to właśnie nie on powiedział wiekopomną myśl, że Biblioteka Uniwersytetu ma się sama utrzymać, czy coś takiego...

Chyba mu się z wideoteką pomyliła ;-)
    • Gość: zmęczony biuro promocji USz IP: *.system.szczecin.pl 11.12.06, 10:35
      Ciekaw jestem, czy biuro promocji USz zapisze również tą notkę w prowadzonych przez siebie rankingach popularności wydziałow/działów USz.

Ciekawe też, kiedy przestanie się ośmieszać nasz uniwerek błędem językowym w swoim logo. Skrót, co wiedzą wszyscy poloniści ale do betonowego zarządu nie dociera brzmi: USz a nie US....
      • Gość: ghyycile to tych g Re: biuro promocji USz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:36
        to gdzie są w końcu te pieniądze? u jego magnificencji czy pro-magnificencji?
        • Gość: pracownk US co dalej z tą sprawą? IP: 80.55.145.* 11.12.06, 19:12
          tekst zniknął, a sprawa jak nie miała dalszego ciągu tak nie ma! warto by to wyjaśnić, nieprawdaż?
          • Gość: ghyycile to tych g Re: co dalej z tą sprawą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:34
            money is the root of all evil:)))
            • milseog Re: co dalej z tą sprawą? 12.12.06, 23:29
              money cant buy me love!:) moze to wlasnie z tego zalozenia wychodzi rektor?:)
              • Gość: ghyycile to tych g Re: co dalej z tą sprawą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 00:29
                no money no problems--more money more problems...
                magnificencji podejście?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • milseog Re: co dalej z tą sprawą? 13.12.06, 09:19
                  jakiekolwiek by nie bylo - az przykro sie robi. a kasy na swieta jak nie bylo tak nie bedzie. widac Dickensa
                  nie czytal.
                  • Gość: ghyycile to tych g Re: co dalej z tą sprawą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:51
                    moze lubi byc Scrooge`m?
    • Gość: ghyy Re: Awantura o wypłaty na Uniwersytecie Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 13:22
      money money money pod choinkę/
      panie Magnificencjo litosci..swięta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka