Dodaj do ulubionych

Różanka prawie gotowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 22:15
Kolejny raz pytam, dlaczego za remont i reaktywację Różanki płaci moasto, a
nie kler, który doprowadził ja do ruiny?
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Różanka prawie gotowa IP: *.pam.szczecin.pl 14.12.06, 08:44
      Właśnie skoro zniszczyli powinni zwrócić koszty za odnowę. Na dodatek nie
      powinni dostawać nic w zamian, bo też zniszczą. A ja nie mam ochoty płacić za
      to, bo przecież to z moich pieniędzy idzie, mają pieniądze więc niech kupią w
      normalnej cenie bez zniżek.
      • Gość: pieszy brak w polsce klinkierowych, glazurowanych cegieł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 08:59
        stare cegły zmurszały, a nowych widac na świecie brak to będzie marmur.
      • Gość: K Re: Różanka prawie gotowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:33
        Z najwieksza mafia w Polsce nikt nie wygral jeszcze, bo taki ciemnogrod panuje nad Wisla i Odra... Poza tym, klerykaly posiadaja najwiecej ziemi w Polsce - jako instytucja...

I to jeszcze z jaka laska oddali, bo sprawa przeciez kilka lat sie ciagnela...
    • Gość: Ania Nie pytaj tylko to zaakceptuj. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 14.12.06, 08:57
      Pazernym zawsze jest mało.Kosciól to normalne komercyjne przedsiebiorstwo
      • swarozyc Re: Nie pytaj tylko to zaakceptuj. 14.12.06, 15:03
        Glebia mysli sugeruje ze Pani Ania studiuje ekonomie badz Zarzadzanie..
        Nie roztrzasajac innych aspektow wypowiedzi Pani Anii, przypomne tylko ze
        przedsiebiorstwa placa podatki.

Gość portalu: Ania napisał(a):
        Pazernym zawsze jest mało.Kosciól to normalne komercyjne przedsiebiorstwo
        • Gość: ania To PH jest zwolnione z podatku. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 14.12.06, 15:28
    • Gość: toja Re: Różanka prawie gotowa IP: 213.155.169.* 14.12.06, 09:06
      widziałeś,żeby DAWALI skoro dostają????
      • asdf401 Re: Różanka prawie gotowa 14.12.06, 09:16
        Może mi ktoś napisać, gdzie jest ta Różanka? Nie chodzi o ten ogród na przeciw
        seminarium? Co?
        • Gość: ABC Re: Różanka prawie gotowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:35
          Dokladnie o ten... Przy samym seminarium masz strumyk (? - a woda tam jeszcze plynie? ), a nieco wyzej ogrod... Jest nieco schowany za domami przy Zalewskiego...
          • shp80 Re: Różanka prawie gotowa 16.12.06, 05:13
            > przy Zalewskiego

Zaleskiego :)
            Idąc od strony Teatru Letniego w kierunku seminarium, przechodząc przez ul. Zaleskiego, to ten kawałek po lewej stronie.

Pozdro
            Tomek
    • Gość: Adam Dzieciaki! IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 10:15
      Czytając powyższe wypowiedzi na forum jestem pewien, że są one dziełem
      małoletnich smarkaczy których pamięć sięga może do roku 1995.
      Otóż drogie dzieci - to nie kler zniszczył Różankę. W 1983, w momencie
      przekazania, była już zdemolowana do tego stopnia, że władze chciały się jej po
      prostu pozbyć. Reszty dopełnił czas i natura. Jedyna wina kleru to to że nie
      dbali o czystość na tym terenie.
      • exman Re: Dzieciaki! 14.12.06, 10:34
        Otóż to, adam, święta racja. No i nikt nie pisze, że w końcu dostaniemy kolejny
        piękny zielony teren w centrum miasta. Ciekawe, czy ci krytykanci nie będą tam
        przypadkiem wpadali na spacer...
      • Gość: mariner Re: Dzieciaki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 10:42
        Bzdury piszesz, ciekawe na czyje zamowienie.Rozanka zaczeła podupadac gdy na
        miejscu giełdy samochodowej zaczeto budowac seminarium.Przypomne ze Kler dostal
        teren za darmo na konkretny cel( poszukaj artykulow w prasie z tego okresu)
        a zamierzal wybudowac Dom dla Ksiezy emerytow(czytaj Hotel), tez prasa o tym
        pisała.Teraz w zamian za raz darowany teren dostaje inny.Afera "Bryzy" to przy
        tym pikus.Mieszkałem w poblizu od 1950 do 1980 r.
        • asdf401 Re: Dzieciaki! 14.12.06, 11:23
          O Różance:
          www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=358769
        • Gość: Adam Re: Dzieciaki! IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 14:33
          Drogi Panie mariner. Pisze na zamowienie "ukladu" oraz czasem na zamowienie
          Opus Dei o ile Masoni aktualnie nie placa wiecej. Sporadycznie pisuje na
          zamowienie komunistow ale oni ostatnio podupadli wiec malo placa.
          A tak na serio bzdury to Pan piszesz - skoro mieszkales Pan w okolicy do 1980
          roku to pewnie pamietasz kawiarnie Rozana ktorej reklama stala przy
          skrzyzowaniu z al. Wojska Polskiego. W polowie lat 70-tych lokal ten byl etapem
          na spacerach Szczecinian z Parku Kasprowicza w kierunku Głebokiego. W momencie
          kiedy zaczelo brakowac na utrzymanie Rozanki (zaczynal sie kryzys) podupadla i
          kawiarenka ktora stala sie miejscem modnym wsrod okolicznych zuli i pijaczkow z
          Pogodna. Bylo tak juz w roku 1979 albo na poczatku 1980. Z tego co pamietam
          zamknieto ja na poczatku lat 80. jeszcze przed budowa seminarium. Tak wiec nie
          prawdziwa jest Panska hipoteza ze Rozanka zaczela podupadac gdy na miejscu
          gieldy samochodowej zaczeto budowac seminarium. W tym czasie byla juz
          porosnietym zielskiem klepiskiem ze zdziaczalymi nasadzeniami. Zgode na budowe
          seminarium wladze wojewodzkie wydaly z koncem roku 1980 i co warto podkreslic
          nie znany byl wtedy teren gdzie ono powstanie. Decyzje w tej sprawie wydano
          dopiero w 1982 roku a sama budowe rozpoczeto na przelomie lat '83/84. Natura
          jednak jest dzika i nie czekajac na decyzje wladz i na zamowienie "ukladu"
          postanowila bez przeszkod zarastac Rozanke juz od konca lat 70. Wladze ja
          przekazaly Seminarium aby pozbyc sie problemu. Inna sprawa, ze wladze koscielne
          nie zadbaly o ten teren nalezycie w dalszych latach i nawet nie scinaly
          rosnacych tam chaszczy co do prowadzilo do dalszej degradacji ogrodu.
          • Gość: mariner Re: Dzieciaki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 14:58
            Co do kawiarni - zgoda, zreszta tego baraku nikt chyba nie załuje, ale jeszcze
            na poczatku lat 80 tych reszta była w przyzwoiytym stanie ( jak na te czasy)
            i nie ustepowala w niczym reszcie parku, roze kwitly jak dawniej a i fontanny
            działaly.Bulwersuje mnie fakt ze Kosciol za teren przekazany w konkretnym celu
            i w tym celu niewykorzystywanym zamiast go zwrocic domaga sie terenow
            zamiennych i takie otrzymuje. Jesli dostaje teren na budowe koscioła i taki
            buduje to nie mam nic przeciw temu jesli buduje drukarnie lub wynajmuje na cele
            komercyjne to powinien płacic normalne stawki.
            • Gość: Adam Re: Dzieciaki! IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 16:16
              Tu sie zgadzam. Tym bardziej ze ten nowy teren jest zabudowany. Tak na prawde
              miasto dolozylo do tego interesu.
    • Gość: ioio Różanka prawie gotowa IP: *.btsnet.pl 14.12.06, 14:31
      Fajnie.
      • Gość: alex Re: Różanka prawie gotowa IP: 83.168.96.* 16.12.06, 00:33
        pamiętam jak mama zabierała nas na spacer do różanki, a my biegałyśmy po
        alejkach i podziwiałyśmy piękne i pachnące róże. Mama piła kawkę a my
        zajadałyśmy się lodami - oby tak było i teraz - tylko gdzie będą stały samochody
        wtedy jeżdziło się tramwajami. Pozdrawiam przyszłych spacerowiczów i
        pamiętajcie o utrzymaniu czystości w tej różance.
        • shp80 Re: Różanka prawie gotowa 16.12.06, 05:17
          > tylko gdzie będą stały samochody

Samochody będziemy parkować na wysokości fontanny. Przy okazji będzie można obmyć z błota.

> wtedy jeżdziło się tramwajami

Szkoda, że tramwajów już nie ma.

;]

Pozdro
          Tomek
    • demazga Różanka prawie gotowa 16.12.06, 11:48
      ja sie ogromnie ciesze z tego ze miasto postanowilo odnowic rozanke. w liceum
      chodzilysmy tam na wf :)nie pamietam czasow restauracji i roz bo jestem za
      mloda. wiele miejsc i budynkow, ktore po wojnie zostaly zniszczone i rozebrane
      (nie przez dzialania wojenne ale przez ludzi, ktorzy tu sie osiedlili) nie
      zostanie juz przywrocona do zycia, a rozanka tak- mimo ze troszke w innej
      formie;) narzekamy jak nic sie nie dzieje w naszym miescie- a jak sie zaczyna
      cos robic to tez narzekamy. wiec ja sie ogromnie ciesze z nowej rozanki i mam
      nadzieje, ze na wiosne (i nie tylko) bedzie mozna tam milo pospacerowac;)
      pozdrawiam
      • Gość: mariner Re: Różanka prawie gotowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 12:15
        Chyba nie rozumiesz istoty problemu.Nikt nie jest przeciw odbudowie "Różanki"
        natomiast wielu, w tym ja krytycznie oceniaja postepowanie władz miasta i
        Kosciola poniewaz odbywa sie to naszym kosztem ( placacych podatki).Kosciół
        dostal za darmo ten teren a teraz teren zamienny na cele nie zwiazane
        bezposrednio z religia.Przy okazji pamietasz moze nowy park wybudowany na
        miejskich terenach ?
        • demazga Re: Różanka prawie gotowa 16.12.06, 12:30
          nie bardzo rozumiem twoje pytanie? ale co do kosciola- tak zgodze sie z tym-
          tez nie podoba mi sie to.nie chce sie tu wypowiadac na temat tej instytucji,
          ale wladze w miescie mamy nowe- moze bedzie lepiej;)
          • Gość: mariner Re: Różanka prawie gotowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 14:46
            Napisalas " narzekamy jak nic sie nie dzieje w naszym miescie- a jak sie
            zaczyna cos robic to tez narzekamy" - prawda? Nikt nie narzeka z tego powodu ze
            cos sie robi, narzekamy ze miasto, czyli my wszyscy tracimy ogromne pieniadze
            tylko dlatego ze ktos bogaci sie naszym wspolnym kosztem a pieniadze i tereny
            ktore moglyby byc przeznaczone np. na nowy park ida na rewitalizacje tego cvo
            ktos zniszczyl i nie poniosl zadnych konsekwencji.
            • demazga Re: Różanka prawie gotowa 16.12.06, 15:29
              to co teraz piszesz- moze zle rozumiem- czy rewitalizacja wedlug ciebie
              historycznych czesci miasta jest zla bo trzeba wydac na nia (w tym konkretnym
              przypadku)wiecej kasy? czy rozanka tylko przez kosciol zostala zniszczona? z
              tego co wiem to proces jej niszczenia trwal latami i nie tylko kosciol sie do
              tego przyczynil.wiec kto tak naprawde ma ponosic konsekwencje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka