oulyn 10.03.07, 17:51 Hej Drogie Mamutki! Chciałam się dowiedzieć, czy któraś z Was pobierała przy porodzie tę krew pępowinową, czy znacie jakieś opinie ekspertów, czy warto i jak droga jest ta przyjemność. Dzięki za info,pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: krew pępowinowa 10.03.07, 19:13 tiny.pl/cjzx W tym linku masz wątki z forum "CiP"dotyczace krwi pępowinowej Skróciłąm link,bo oryginalny nie działał:) Uwaąm to za naciąganie i nie przyda sie jeszcze długo. Dla mnie osobiście nie warto. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
annah75 Re: krew pępowinowa 10.03.07, 20:51 hmmm..byc moze ja knasze dzieci bedą dorosle lub chociaz wieksze, to medycyna poczyni wieksze postepy. ja tez sie zastanawialam nad pobieraniem krwi pepowinowej do banku krwi. ale nawet nei wiem czy szpital w ktorym bede rodzic cos takiego robi. jednak neidawno w ktoryms z programow telewizyjnych byl reportaz, ja kto ratowano zycie bodajze chlopcu z bialaczkączy jakos tak. i lekarz tez uzył eksperymetalnie chyba wlasnie krwi pepowinowej cz yklrwi z banku krwi. i hclopiec niby przezyl samąoperację-w sensie ze zwyciezyl chorobe ale potem zmarl chyba od zakazenia. i teraz wszyscy mają do tego lekarza pretensje (czy sluszne to pominmy milczeniem)ze eksperymentowal na tym chlopcu i ze jakby uzyl tradycyjnej metody dawcy szpiku toby chlopak przezyl. i uwazają ze lekarz sobie kesperyment urządzil po prostu. no coz, ale moze za pare lat... Odpowiedz Link Zgłoś
takajataka1 Re: krew pępowinowa 17.04.07, 07:16 z tego co wiem, jest firma zewnętrzna - longavita zajmująca sie pobieraniem krwi pępowinowej - niezaleznie w którym szpitalu rodzisz. jest to dość drogie i nie wiem czy udowodniono już skuteczność tej metody. podobno na pewno skuteczna jest przy leczeniu białaczki. no ale przezorny zawsze ubezpieczony i jeśli kogoś na to stać moze zabezpieczyć w taki sposób przyszłość dziecka. zawsze może sie to przydać. nauka cały czas idzie do przodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
oulyn Re: krew pępowinowa 11.03.07, 19:45 hmmm, no poczytalam i troche sie zniechecilam. jeszcze podpytam jak pojde na szkole rodzenia, ale taki kubel zimnej wody z poleconego przez Ciebie forum dobrze mi zrobiłl:) wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.dawida Re: krew pępowinowa 18.04.07, 16:01 no cóż...zdrowia kupić nie można ale zdecydowaliśmy z mężem, że pobierzemy krew w longavicie. Badania nad krwią ciągle trwają i niby jej pobranie nic nie daje ale dlaczego w takim razie od czasu do czasu media informują o ludziach, których wyleczono dzięki tej krwi? Podobno bardziej będzie mogła się przysłużyć np rodzicom lub rodzeństwu niż samemu właścicielowi krwi ale w takim razie jak będę miała drugie dziecko to decyzja też będzie na TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: krew pępowinowa 18.04.07, 16:57 Niestety nie podano jeszcze nigdy informacjii, że udało się wyleczyć kogoś dzięki krwi pępowinowej pobtranej w czasie jego porodu.....jest kilka przypadków takiego wyleczenia ale krew jest od dawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tissaia123 Re: krew pępowinowa 07.05.07, 10:55 slonko - a może najpierw lepiej poszukać,czy faktycznie nikogo nie wyleczono, a dopiero potem wygłaszać takie opinie? Polecam lekturę artykułu "Autologous Cord Blood Transplantation in a Child With Acute Lymphoblastic Leukemia and Central Nervous System Relapse" na stronie www.pediatrics.pl lub skrócona wersję polską, np.tutaj - www.progenis.pl/index.php/prasaszczegoly,pr,87.html lub stronę www.parentsguidecordblood.com Odpowiedz Link Zgłoś
tissaia123 Re: krew pępowinowa 07.05.07, 10:57 strona o której pisałam to rzecz jasna www.pediatrics.com a nie .pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: krew pępowinowa 19.05.07, 20:01 Masz rację faktycznie, szukałam takich informacjii przed porodem córki i wtedy nie było takiego przypadku, po fakcie już się nie interesowałam tematem ale jak będę planować kolejny poród to w takiej sytuacjii rozważę raz jeszce tą sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
jj555 Re: krew pępowinowa 19.04.07, 13:18 My pobraliśmy, pytałam ginekologa i on powiedział, że gdyby to było możliwe jak się jego dzieci rodziły to by wziął. No i opinia ze środowiska lekarskiego przeważyła. Medycyna idzie do przodu, może przez długie lata nic się nie dziać a potem nagle odkrycie. Teraz słyszałam, że dla córki Ewy Błaszczyk tą krew ściągają, jeżli nic nie pomyliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania69 Jestem na tak, ale nam sie nie udalo 20.04.07, 12:30 Mielsimy popdisaną umowe z Longavitą. Niestety przy porodzie nie udalo się pobrac krwi :(. Efekt byl taki: za mało krwi pobranej aby zlozyc ją w banku. Podczas pobierania zaczęlam silnie krwawic i potem konieczne stalo sie przetoczenie krwi. Cóz...jestem tym jednym z nielicznych przypadków, kiedy się nie udalo :(. Mam nadzieję, że nastęnym razem będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
helginia Re: Jestem na tak, ale nam sie nie udalo 21.04.07, 14:41 decyzję czy pobierać czy nie zostawię tobie. Mogę za to podac szczegóły, bo jestem świeżo po porodzie. Zdecydowaliśmy sie na Longavitę, koszt 600 zł. za zestaw pobraniowy + 1499 opłata za resztę i roczne przechowywanie. Tez nie byliśmy przekonani, ale po rozmowie z położną zdecydowaliśmy się pobrać. Mam nadzieję, że nigdy nie będziemy musieli sprawdzać jej skuteczności i że będą to po prostu "wyrzucone przez nas pieniądze". Przy drugim dziecku, też na pewno wezmę. To tyle. Przemyśl sprawę, bo można to zrobić tylko przy porodzie. Bezproblemowego rozwiązania i zdrowiutkiej dzidzi życzymy. Aga&Szymek Odpowiedz Link Zgłoś
kinga170107 Re: krew pępowinowa 11.05.07, 13:48 Cześć! My z mężem pobieraliśmy krew pępowinową tzw. komórki macierzyste dla naszego maluszka. Koszty na początku są duże ale myślę ze warto bo dużo o tym czytaliśmy.Opłata poczatkowa to 600 zł i trzeba wpłacic w ciagu tygodnia a potem 1500 zł.następnie opłaty za przechowywanie raz na rok w zaleznosci za ile lat z gory chcesz zapłacic ale to koszta ok 200-400 zł rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bahub Re: krew pępowinowa 16.05.07, 22:19 na pewno polecam warto zainwestować i nawet niech się w przyszłości nie przydai oby tak było, ale to tak jak z autocasko placimy i modlimy się oby się nie przydalo. Do informacji polecam babeczki ze Szkoły Rodzenia powiedzą Ci wszystko na ten temat to ich namiary 502273147, 501566220 Odpowiedz Link Zgłoś