whiteentrance 17.05.07, 20:14 Pani Irena. www.cnn.com/2007/WORLD/europe/05/16/holocaust.hero.ap/index.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Re: To mój kraj! 17.05.07, 20:43 www.dzieciholocaustu.org.pl/szab8.php?s=sendlerowa.php Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: To mój kraj! 17.05.07, 20:44 Prof. Michał Głowiński Literaturoznawca, jeden z ocalonych przez Irenę Sendlerową: - Określiłem ją kiedyś jako "laicką świętą" i obstawałbym przy tym określeniu. Jeśli przez świętość rozumie się absolutne oddanie sprawie, bohaterstwo i bezinteresowność, a przy tym wewnętrzną i zewnętrzną aktywność - to myślę, że pani Irena spełnia wszystkie warunki świętej, a ponieważ jest osobą świecką, więc mówię tu o "świętej laickiej". Jeśli zdamy sobie sprawę, że podczas wojny ta młoda wówczas kobieta nieustannie ryzykowała życiem, że przekreśliła własną prywatność na rzecz ratowania innych - nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którym znajdowała schronienie i prac - zrozumiemy istotę jej działania. Tu nie chodzi o samą dobroć, ale też sposób, w jaki korzystając z niej, można służyć ludziom. Myślę o niej tak, jak myśli się o kimś, komu zawdzięcza się życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: To mój kraj! IP: *.chello.pl 17.05.07, 21:33 Pani Irena to był wielki kłopot dla Żydów , mieli nadzieje , że odejdzie , a ona trwa. Nie mieli wyjścia i musieli ją uznać. Raptem kilka lat temu w programie TV Szewach zrobił karpia , bo nigdy o niej nie słyszał, myslał nawet ,że to jakies oszustwo, ale za duzo jest świadków. No to w końcu ją uhonorowali. Odpowiedz Link Zgłoś