Dodaj do ulubionych

Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy

19.07.07, 19:59
skandal. i to we wzorcowej szkole.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fugazi Nie może być aby tacy rodzice chodzili po mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 20:00
      > Uważam, że działałem w trosce o zdrowie i życie dziecka

Porażające logiką wytłumaczenie.
      Znaczy, że rodzice Artura, jego zdrowie i życie mają za nic. Ewentualnie, że
      wykazują mniejszą troskę niż urzędnik na dyrektorskim stolcu?
      To może należy odebrać im prawa rodzicielskie?

Pozdrawiam
      Fugazi
      • krzych.korab Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro nie 20.07.07, 07:40
        moze zapewnic bezpieczeństwa uczniowi. Rodzice! zabierajcie z tej szkoły dzieci.
        • Gość: gościu Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.e-zabrze.pl 20.07.07, 08:27
          hemofilia ma coś wspólnego z homofilią albo innymi homo....

Niech mu to ktoś wytłumaczy to może zmieni zdanie...
          • Gość: ewe Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:46
            Tez pomyślałam,ze "cóś" mu się pomyliło,jak homo-,hemo,to juz musi by cóś nie
            tak.Zabierajcie dzieci z tej szkoly,to gimnazjalisci i ich nauczyciele mieli
            znajomosc i swiadomosc choroby tego chlopca ,a w liceum ....,chyba pod okiem
            takich wychowawcow tylko mozna wychowac znieczulone glupie spoleczenstwo.
            • lucusia3 Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 09:07
              Czemu sie czepiacie szkoły. Nie ma odpowiedzialności zbiorowej. Może reszta nauczycieli jest w porzadku, tylko dyrekcja nie ma kwalifikacji pedagogicznych i nie umie pozyskiwać nowych informacji. Zwolnić "wygodnickiego" i nie posiadającego żadnej empatii (co go dyskwalifikuje jako nauczyciela) dyrektora.
              • saniba Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 13:53
                To wszystko nie jest takie proste. Też w pierwszym momencie wkurzyła mnie
                postawa dyrektora, ale po namyśle doszłam do wniosku, że w jakiś sposób go
                rozumiem. To skomplikowana sprawa i bardzo trudna, ponieważ z jednej strony
                nikt nie ma prawa dyskryminować żadnego dziecka, wręcz przeciwnie, każdy, czy
                to dziecko czy dorosły powinien mieć pełne prawo do wykształcenia oraz do
                szacunku dla swojej osoby i tu szkoła ma pełne pole do popisu, ponieważ powinna
                uczyć współistnienia dzieci zdrowych z chorymi, ale... niestety, chłopiec
                cierpi na wyjątkowo paskudną odmianę hemofilii i naprawdę dla niego każdy,
                choćby najdrobnijszy uraz może się skończyć dramatem, a w szkole o taki uraz
                nietrudno. I wcale nie chodzi o łobuzerię, ale o fakt, że dzieci nikt nie
                przykuje łancuchem do ławek. Wiem, że polecą na mnie gromy, ale liczę na
                bardziej obiektywne spojrzenie na tę sprawę, ponieważ nie jest ona łatwa dla
                nikogo; ani dla rodziców tego chłopca, ani dla dyrektora, który ponosi
                odpowiedzialność za wszystkie dzieci.
                • Gość: bo Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 14:08
                  Nie znam sytuacji tego dziecka dokladnie. Mam ciezka postac hemofilii, nie
                  przezywalem swojego zycia jako dramat kiedy bylem dzieckiem. Wiem ze wiekoszosc
                  wyobrazen o zyciu i leczeniu chorych na hemofilie jest po prostu mitem. Kiedy
                  bylem dzieckiem a bylo to w latach sześćdziesiątych zdecydowanie nie mieliśmy
                  tak dobrego leczenia jak obecnie. miałem normalny tok nauczania. Nikt nie
                  wyrzucal mnie ze szkoly... nie mowil ze czegos zrobic sie nie da. Obecnie nawet
                  chorzy u ktorych hemofilia jest powiklana inhibitorem maja szanse w miare
                  normalnie zyc. Bez przesady wiec z tym panicznym lekiem. Według teorii które tu
                  panują np. prezes Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Hemofilię chory na ciężką
                  postać choroby żyć nie powinien. Ma 67 lat i ma się dobrze, kiedy był dzieckiem
                  praktycznie żadnego leczenia nie było....
                • babcia47 Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 14:08
                  sytuacja nie jest łatwa ale to nie znaczy, że należy iśc na łatwiznę i po
                  prostu pozbyc sie problemu!!! W innej szkole jest mozliwe uczestnictwo dziecka
                  z takim schorzeniem w zyciu szkoły więc dlaczego tu miałby byc wiekszy problem?
                  bo trzeba by przeszkolić kadrę? zapewnić i zorganizować pomoć "w razie czego"?
                  uświadomić innym uczniom, ze ten, chory wymaga szczególnej troski ze strony
                  nauczycieli i kolegów? Dla mnie ta szkoła przestała byc wzorowa, bo moim
                  zdaniem, nie jest najważniejsze ilu ucznów wygrało olimpiade tylko co ze
                  szkoły "wynieśli" jak ich wychowano..tzn czy nie tylko zaszczepiono zamiłowanie
                  do wiedzy ale i nauczono empatii i pokonywania trudności w życiu..
                  • saniba Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 14:25
                    Dziękuję za tę wypowiedź. Nikt nie wspomina tu o łatwiźnie, łatwo to nam
                    dyskutować o problemie, ale już trudniej spróbować spojrzeć z większym
                    obiektywizmem na racje obu stron. Mnie głównie chodziło o to, że nie należy
                    ludzi natychmiast potępiać, ale warto zastanowić się, dlaczego dana osoba tak a
                    nie inaczej postąpiła. Ludzie po prostu boją się tego, czego nie znają i może
                    faktycznie warto zapoznać i nauczycieli i uczniów z daną chorobą i wytłumaczyć
                    im, tak jak słusznie napisałaś, że ich uczeń, kolega wymaga szczególnej troski.
                    Może warto poczekać i zobaczyć czy i jak się to sprawdzi. Pozdrawiam,
                    • rock73 Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 14:31
                      Dokładnie tak jest! Zgadzam się z Tobą: nie jesteśmy przygotowani do pracy z
                      ludźmi chorymi i to jest problem szerszy niż hemofilia. Ja też spanikowałbym,
                      nie wiedziałbym co robić, a najchętniej unikałbym pracy z kimś takim. Tyle że ja
                      nie jestem dyrektorem szkoły, ani nawet nauczycielem, ani humanistą. Ty pewnie
                      też nie.
                      • saniba Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 14:40
                        Masz rację, nie mam nic współnego ze szkolnictwem, poza niespełnionymi
                        marzeniami, ale mniejsza z tym. Ja po prostu doskonale pamitam, jak moja
                        serdeczna koleżanka dostała nagle ataku epilepsji na szkolnym korytarzu,
                        uderzała głową w kamienną podłogę - to był koszmarny widok. Wbiła mi się wtedy
                        w pamięć kompletna bezradność nauczycielki fizyki, która nie miała zielonego
                        pojęcia co zrobić. Mało mnie wtedy szlag nie zatrafił, ponieważ ludzie stali
                        wokół i nikt palcem nie ruszył, aby mi pomóc. Niestety, w naszym szkolnictwie
                        bardzo brakuje zajęć choćby z podstaw udzielania pierwszej pomocy. Pozdrawiam,
                    • Gość: bo Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 14:40
                      Może warto zwrócić się do doktora Perguta który ma broszurki dla nauczycieli są
                      też filmy. Pozdrawiam i dziękuje. Z hemofilią można w miarę normalnie żyć i tak
                      się na ogół dzieje w większości krajów Europy. Są problemy, w Albanii na
                      przykład - ale Polska powinna podchodzić do tego problemu inaczej. Tak trzeba
                      się z tym troszkę zapoznać. Zdarza się że rodzice boją się nadmiernie i oni też
                      nie potrafią dobrze naświetlić problemu (Wiele osób spotyka się po raz pierwszy
                      z hemofilią. Hemofilia może przytrafić się w każdej rodzinie). Warto porozmawiać
                      z lekarzem. Pan doktor Pergut ma bardzo dobrą opinię i chociaż mieszkam w
                      Warszawie słyszałem tutaj o nim wiele dobrego.
                      • saniba Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że 20.07.07, 14:45
                        Temat hemofilii nie jest mi do końca obcy, ale i tak uważam, że w naszym
                        społeczeństwie brakuje podstawowego uświadomienia medycznego, że o pierwszej
                        pomocy nie wspomnę. Ministra Edukacji bardziej zajmują pierdoły związane z
                        homoseksualizmem czy ciążami nieletnich niż to, co jest ważne i może się
                        przydać na przyszłość. Pozdrawiam,
                        • Gość: kaneis !!! S P O K O J N I E - żadne zagrożenie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 13:24
                          Biegający gimnazjaliści, strome schody, zagrożenie życia...
                          Pomyślieliście, że gdzieś ten chłopiec podstawówkę skończył? Na księżycu, czy w
                          Szczecinie? Czy była tam winda, gumowe ściany i uczniowie nie biegali? I
                          pogotowie w tym samym budynku?

Prawda jest taka, że wystarczy wyznaczyć dyżur nauczycielowi, który
                          przeprowadza ucznia z klasy do klasy - jeżeli aż tak tam ciasno. Albo dać to w
                          obowiązek nauczycielowi, który kończy z nim lekcję. Uczeń nie wychodzi z klasy.
                          Albo wychodzi, ale ktoś przy nim ciągle jest. Szanse na uraz są praktycznie
                          zerowe. Zapytajcie poprzędnią szkołę ile razy przez 6 lat ktoś na niego wpadł.
                          To i zdrowemu uczniowi może spaść żyrandol na głowę raz na 100lat.
                          No ale do tego trzba by poważnie traktować obowiązki - być na dyżurach! A
                          pewnie jast tak jak zwykle. Tylko jak się "zdrowi" gimnazjaliści zderzą ze sobą
                          i podbiją oko - to rodzice się z tym godzą i nie robią awantury, że ktoś pił
                          kawę zamiast pilnować porządku na przerwie.

Częsty wózek. A czy w poprzedniej szkole była winda? Może po prostu fajny
                          wuefista go wtedy na piętro w wózku wnosił? A może wtedy pomagali sami rodzice?
                          Zrobimy ghetta dla chorych, bo nie wszędzie są windy? Albo zafundujemy sobie
                          wszędzie windy zamiast prosty odruch serca?

Czynnik krzepliwości - współczesna medycyna. Ktoś wpisał już ten fakt -
                          zagrożenie życia można uczynić takie, że nie różni sie od zagrożenia innych
                          uczniów (też mogą szybę wygnieść i może być krwotok z tętnicy szyjnej).
                          Wystarczy trzymać specyfik w lodówce w szkole. Chyba bandaże i plastry ktoś w
                          tej szkole ma? Może nawet wystarczy przeszkolić przysłowiową higienistkę albo i
                          któregoś nauczyciela i mamy załatwiony problem tego ułamka procenta zagrożenia
                          b.poważnego.

Problem w tym, że dyrektor/wisedyrektorka nie zadali sobie trudu, żeby się
                          dowiedzieć od praktyków jak to wygląda. Albo nie dali im wiary. I można się
                          domyślać dlaczego. Bo po co im kłopot? Olimpijczyków już maja dostatek.
                          Wystarczy im splendoru. Dobro ucznia tu się nie liczy. Wygląda to tak, jakby to
                          był folwark mający dawać satysfakcję i zaszczyty jego zarządzającym przy
                          minimalnym ryzyku i wysiłku. To stawia pod znakiem zapytania ich kwalifikacje
                          pedagogiczne i moralne.
                • Gość: Uczeń 16-tki Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 13:32
                  Uważam, że w pewnym stopniu masz racje, ale... No właśnie, to że dziecko jest
                  chore to nie ma prawa do nauki? Nie ma prawa do chodzenia do szkoły? Nie ma
                  prawa do chodźby namiastki "normalnego" życia ? Dyrektor odrzucając tego chłopca
                  argumentował, iż w szkole nie ma warunków do tego, aby ten chłopak mógł w miarę
                  normalnie poruszać się po szkole... Ale ja mam takie pytanie- A czy inne szkoły
                  są do tego przystosowane ? TAk- szkoła integracyjna, gdzie chodzą sami chorzy
                  ludzie. No właśnie chorzy, a on chciał chodzic do normalnej szkoły, gdzie będzie
                  mógł rozszes=rzac swoją wiedzę. Słyszałam, że przyjęło Go juz gim. nr 46 . Byłam
                  w tej szkole i zapewniem Cię, że nie ma tam lepszych warunków niż w 16-ce.
                  Dyrektor takiej prestiżowej szkoły, w której uczą, aby nie być znieczulonym na
                  krzywdę innego co robi? Zaprzecza wszystkiemu temu co uczył przez wiele lat. Mam
                  takie małe pyatanie: Czy pomyślałaś może jak czuje sie teraz ten chłopiec????
                  • Gość: marta Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.kalisz.mm.pl 10.10.07, 20:06
                    Była
                    > m
                    > w tej szkole i zapewniem Cię, że nie ma tam lepszych warunków niż w 16-ce
                    to chyba nie o tych szkolach mowimy bo w 16tce jest 5 pieter a w 5 co najwyzej
                    2, nie wspominajac o tym ze jest za malo klas na parterze zeby np ulozyc plan
                    tak zeby nie musial poruszac sie po schodach.
                    No właśnie, to że dziecko jest
                    > chore to nie ma prawa do nauki? Nie ma prawa do chodzenia do szkoły? Nie ma
                    > prawa do chodźby namiastki "normalnego" życia ?
                    mowisz takie rzeczy, a czy chorymi umyslo0wo tez sie przejmujesz? ze np siedza w
                    zakladach zamknietych? nosilabys go po schodach codziennie gdyby tego
                    potrzebowal? watpie...
              • Gość: marta Re: Bo dyrektor pewnie myśli, że IP: *.kalisz.mm.pl 10.10.07, 20:00
                a ty jestes empatyczna? pomagasz biednym dzieciom, zaadoptowalas kilka? dajesz
                pieniadze na organizacje charytatywne i zebrzacym pod kosciolem? co ty robisz
                dla innych ze mowisz o kims kogo nie znasz ze nie wykazuje empatii;>
        • shithead Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 11:07
          krzych.korab napisał:

> moze zapewnic bezpieczeństwa uczniowi. Rodzice! zabierajcie z tej szkoły
          dzieci
          > .
        • shithead Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 11:09
          krzych.korab napisał:

> moze zapewnic bezpieczeństwa uczniowi. Rodzice! zabierajcie z tej szkoły
          dzieci
          > .
          Glupis koles. Jesli dojdzie do jakiejkolwiek zapasci, chlopak moze stracic
          zycie gdy pomoc przybedzie za pozno. Tylko i wylacznie indywidualny tok
          nauczania i dyrektor to zasugerowal.
          • Gość: titta Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.botany.gu.se 20.07.07, 11:16
            Jakiej zapasci? Chyba krwotoku...ten chlopak nie choruje na serce (czy
            cukrzyce). pozatym krwotoku moze dostac tez w domu. To ze ktos jest chory to
            nie znaczy, ze musi byc izolowany. To inni musza uwazac.
            Idac twoim trybem rozumowania, wyslalbys na rente mojego znajomego nauczyciela
            po przeszczepie serca i z zanikiem miesni. Bo szkola to stres i jeszcze go ktos
            moze popchnac i nieszczescie gotowe (leki immunopresyjne powoduja kruchosc
            kosci). Tymczasem uczy w czyms w rodzaju poprawczaka, a dzieciaki-bandziory
            skad innad obchodza sie z nim jak z jajkiem.
          • Gość: bo Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 12:27
            Z hemofilia nie wiaza sie zadne zapasci. To mity i brak rzeczowej wiedzy na ten
            temat. Trzydziesci lat temu kiedy chodzilem do szkoly nie bylo tak nowoczesnbego
            leczenia, a jednak nikt takich problemow nie robil
          • Gość: Rafał Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.allegro.pl 20.07.07, 13:57
            > Glupis koles. Jesli dojdzie do jakiejkolwiek zapasci, chlopak moze stracic
            > zycie gdy pomoc przybedzie za pozno. Tylko i wylacznie indywidualny tok
            > nauczania i dyrektor to zasugerowal.

Z góry przepraszam za wypowiedz ale sam Pan jest głupi
            jestem chory na hemofilię, skończyłem studia, pracuję i nie mam problemów
            Miałem indywidualny tok nauczania w szkole podstawowej i to był największy błąd
            jaki można było popełnić
            Problem leży nie w chorobie tylko w niewiedzy społeczeństwa. Każdemu sie wydaje,
            że jak niekrzepliwość krwi to od razu po najmniejszym skaleczeniu się wykrwawi -
            stereotyp.

• babcia47 Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 14:11
            tak! najlepiej do klatki i pod klosz..a może wogóle wyeliminować ze
            społeczeństwa? bo przeciez do tego sprowadza się Twoja rada...
          • Gość: magda Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.chello.pl 20.07.07, 14:30
            Jasne, i indywidualny tok życia. No bo pewnie nie może studiować, pracować,
            wychodzić na ulicę, wsiadać do tramwaju... To lepiej uśpić. Pana wypowiedź to
            eugenika w czystej postaci. Tylko kto ma decydować kto z nas ma prawo żyć?
            • Gość: bo Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 14:44
              Tamta wypowiedź to bzdura. Nie ma pojęcia o czym pisze i nie warto się tym
              przejmować. Ludzi powierzchownych nie brakuje.
        • joannarog Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 12:36
          To jest szkoła, która nie ma oddziałów integracyjnych. Gdyby dyrektor był
          faktycznie taki nietolerancyjny, to by nie zaproponował indywidualnego
          nauczania. Szkoła nie jest bandycka, ale jest to budynek poniemiecki (pierwotnie
          także szkoła)-długi korytarz na każdym piętrze (parter, I. piętro, II. piętro,
          III. piętro) i dwie klatki schodowe, czyli trochę mało jak na dwie szkoły (GM 16
          i XIII LO).
          W piwnicy znajduje się stołówka i szatnia. Aby było bezpieczniej powiększono już
          wejście do piwnicy-wcześniej można było się tam zabić. Dziecko z hemofilią może
          dostać łatwo krwotoku w takiej szkole-wystarczy, że ktoś je popchnie na ławkę i
          się uderzy.
          Wystarczy, że poślizgnie się na posadzce (każdemu sie to zdarza), wystarczy, że
          wpadnie na nie inny gimnazjalista (a Ci osiągają zawrotne prędkości). Dyrektor
          nie kierował sie jakimiś chorymi ambicjami (co często mu się zarzuca), ale
          dobrem dziecka i innych dzieci, które już chodzą do tej szkoły-nie jest wstanie
          przecież zabronić wszystkim słynnego już wyścigu na stołówkę.
          Po prostu ta szkoła nie jest przystosowana-rodzice powinni wybrać inną szkołę,
          która nie ma tylu schodów i tak wąskich korytarzy, ale szerokie, rozległe halle.
          I pisze to jako absolwentka szkoły, która nie jest w świetnej komitywie z
          dyrekcją i nie broni dyrektora tylko z własnej sympatii. Sama gdybym miała
          dziecko z hemofilią (a wiem jaka to choroba) nie posłałabym go do tej szkoły,
          właśnie ze względu na jej nieprzystosowanie, które nie jest winą dyrekcji, a po
          prostu wynikiem konstrukcji budynku.
          • Gość: bo Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 12:41
            Nie wiem kim jestes wywracamy sie zapewniam Ci enie raz i nikt z tego nie robi
            takiego problemu. Krwawienia nie sa szybsze niz u innych osob. Jedyne co nalezy
            zrobic to zastosowac leczenie. Obecnie w Europie przewaza tendencja do leczenia
            profilaktycznego, oznacza to ze dzieci praktycznie nie maja zadnych klopotow. Z
            calym szacunkiem ale wiekszosc osob ktore tu pisze nie duzego pojecia na temat
            tej choroby. Mity mity i jeszcze raz mity
            • joannarog Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 12:56
              A przeczytałeś, że chłopiec często jeździ na wózku??? A widziałeś szkołę?? Nie
              jest do tego przystosowana w żadnym calu. Byłam w domu dziecka chorego na tą
              chorobę-wszystko było w gąbce, z dzieckiem nie można było się normalnie bawić. W
              tym wypadku chłopiec może mieć cięższe niż Ty objawy choroby, które nie
              pozwalają na uczęszczanie do szkoły, która jest nieprzystosowana. A
              wicedyrektorki, które rozmawiały z rodzicami to odpowiedzialne osoby, zwłaszcza,
              że jedna z nich jest świetnym nauczycielem biologii, który wykłada biologię nie
              "na sucho", a przy każdej sprawie, która interesuje uczniów zagłębia się w różne
              artykuły czy literaturę fachową. Jestem pewna, że w tej sprawie obie
              wicedyrektorki zaciągnęły porad specjalistów-bo tak się w tej szkole robi w
              każdej sprawie, która wymaga uwagi.
              • Gość: bo Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 13:16
                Tak sprawa tego wozka moze byc istotnie utrudnieniem, ale pomysl tez o chlopaku
                jak on sie czuje. Zapewniam Cie to tez jest problem. Odrzucacie go.
                • joannarog Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 13:39
                  A co by się stało gdyby się przewrócił pchnięty przez kolegę? I by zmarł? I co
                  wtedy? Szukanie winnych: gdzie byli nauczyciele, gdzie była dyrekcja, kto na to
                  pozwolił? Tak wyglądają realia. Szkoda mi tego chłopca, bo skoro jest zdolny, to
                  odnalazłby się w tej szkole, zwłaszcza jeśli jest uzdolniony matematycznie-w
                  gimnazjum rozwija się zwłaszcza te cechy, to prawda, że uczniowie często grają w
                  brydża, że się pasjonują matematyką, że kadra (Pan Michał Szuman, Pani Beata
                  Bogdańska) potrafi świetnie rozwijać takie talenty. Ale niestety uczniów nie da
                  się zahamować, zwłaszcza w gimnazjum. Często są przepychanki, chłopcy sie
                  kłócą-wystarczy, że by sobie dokuczali-takiego dziecka nie można uderzyć, nie
                  można często szturchnąć. Nie można mu nic zrobić. I niestety nie każdy jest w
                  wieku 13-14 lat, w stanie to zrozumieć. Do tej szkoły chodzą wrażliwe dzieci,
                  ale nie tylko. Zdarzają się też wariaci, ludzie nadpobudliwi, którzy nie byliby
                  w stanie tego zrozumieć. Tu naprawdę nie chodzi o uprzedzenia-znam na tyle
                  naszych pedagogów. Ale o bezpieczeństwo.
                  • Gość: bo Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 14:31
                    Nie jeden raz byłem przewracany... nie jeden raz przewracałem. Nauczyciel nie
                    jest w stanie wszystkiego dopilnować. To zwyczajnie niemożliwe. Nie znam
                    dokładnie sytuacji tego chłopca mam jednak ciężką postać hemofilii (poziom
                    czynnika VIII poniżej 1%) To o czym napisze miało miejsce w latach
                    sześćdziesiątych, kiedy marzeniem mógł być dostęp do leków taki jak jest
                    obecnie. Nie było liofilizowanych czynników krzepnięcia (każde leczenie wiązało
                    się z pobytem w szpitalu wielogodzinnym czekaniem na rozmrażanie osocza).
                    Nauczyciele
                    jednak podchodzili z dużym zrozumieniem. Nikt nie powiedział, że powinienem
                    rozpocząć indywidualny tok nauczania. Dzieci były równie niespokojne. Do
                    podstawówki chodziło około tysiąca uczniów...
                  • Gość: uczeń 16-tki Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 13:58
                    Ciekawe... To co ma wogóle nie chodzić do szkoły ? Ale przecież po szkole są
                    studia i co wtedy ? też ma na nie nie chodzić boludzie moga go popchnąc ? Tak
                    się akurat składa, że jestem uczniem tego gimnazjum i wiem, że warunki wcale nie
                    są najgorsze. Co do wóżka to tez nie problem- dlaczego dwaj chłopacy nie moga
                    wziąć na ramię i sprowadzić ? I zapewniam cię, że w tej szkole nie ma
                    przepychanek, większośc osób napewno nie wyśmiewała się z niego.
            • dariusz.matecki Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 16:23
              Skoro nie znasz Joanny Róg to nie znasz trzynastki ; )!
              • anamar łubudubu 20.07.07, 17:27
                przypominają mi się wpisy mateckiego na forum,gdy będąc uczniem trzynastki i
                podpisując się nazwiskiem bezwstydnie lizał tyłek swojemu
                dyrektorowi-urbanowi.bleeee!
                • dariusz.matecki Re: łubudubu 21.07.07, 10:30
                  Hahiahihaihaihaihaihaihiahiahaihaahayahahhaehaheaheahehaehaehaehaehaehae : ))))

to się żarcik udał.
                  • Gość: zs Re: łubudubu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 13:58
                    z twoją gazetą musi być na prawdę cienko jeśli musisz szukać czytelników na
                    forach życzę dalszej tak samo owocnej pracy, pamiętaj granica między sprawnością,
                    a jej brakiem jest bardzo płynna życzę zdrówka
        • losiu4 Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro 20.07.07, 15:01
          krzych.korab napisał:

> moze zapewnic bezpieczeństwa uczniowi

sorry, jakie bandyctwo? wystarczy ze chłopiec puknie się o kant stołu. I co
          wtedy? specjalistyczny szpital przy kazdej szkole "bo a nuż"? czy go może w
          półmetrowe gąbki owinąć? Masz inny pomysł?

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: bo Re: Dyrektor reklamuje szkołę jako bandycką skoro IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 15:13
            Puknie sie w kant stołu i co ... a po co szpital. Chłopiec najpewniej będzie
            wiedział że coś się stało. Jeśli dojdzie do krwawienia nie krwawimy szybciej. Z
            tym pukaniem też bym nie przesadzał. Mam ciężką postać hemofilii nie raz
            zdarzało się nie jedno. Nie było wtedy takiego leczenia jakie mamy teraz.
            Chłopiec dostanie czynnik krzepnięcia albo poda go sobie sam (może to być Fejba
            albo koncentrat czynnika VIII lub IX) i po wszystkim. Nie rozumiem o czym
            właściwie opowiada tu większość osób.
      • Gość: dr.marek wiosk i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest chory IP: *.acn.waw.pl 20.07.07, 09:11
        i trzeba mu zapoewnic dobra opieke a jego rodzice to jacys chorzy umyslowo
        ludzie...jak mozna chore dziecko z ciezka chemofilia ( zotonoza fileus )
        zapisac do szkoly w ktorej niema nowoczesnej aparatury reanimacyjnej i
        wyszkolonego personelu??!!
        przypomina mi sie londyn gdzie muzulmanie chca pracowac w szkolach w burkach
        jako nauczyciele...a jak sie ich nieprzyjmie do pracy to uwazaja ze sa
        dyskryminowani.
        • Gość: miya Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.c156.petrotel.pl 20.07.07, 09:21
          ej ty doktor, nie wiesz, ze po skrocie dr kropki sie nie stawia. Haemophilia to
          jest lac. nazwa Hemofilii ( a nie chemofilii). zotonoza fileus skad tys to k...
          wytrzasnął????
        • Gość: Nenil Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.studentenheim.uni-tuebingen.de 20.07.07, 09:22
          Zgaduje: 5 klasa podstawowki jestes?
        • Gość: gościu Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.e-zabrze.pl 20.07.07, 09:40
          co za burak...
        • Gość: doc hab Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:48
          u kogo miałeś egzamin z hematologii z ciebie doktor jak ze mnie doc i z kozy......
        • Gość: bo Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 10:24
          Sek w tym ze nie masz pojecia o tym co piszesz - jestem chory na hemofilie i nie
          ma w tym odrobiny prawdy. Normalnie chodzilem do szkoly i nikt nie robil z tego
          zadnego problemu
        • Gość: fajna babka Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.07.07, 11:09
          zgadzam sie calkowicie
          • Gość: titta Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: *.botany.gu.se 20.07.07, 11:18
            z czym? Z bezdenna ignorancja? Racje to on by moze mial przed wojna...
        • hexabc1 Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch 20.07.07, 16:48
          Gość portalu: dr.marek wiosk napisał(a):

> jak mozna chore dziecko z ciezka chemofilia ( zotonoza fileus )
          > zapisac do szkoly w ktorej niema nowoczesnej aparatury reanimacyjnej i
          > wyszkolonego personelu??!!

Lapiduch, przeczytales uwaznie artykul? Lekarze nie widza przeciwskazan...
        • Gość: fafu Re: i bardzo dobrze ze go nieprzyjeli! on jest ch IP: 85.219.224.* 21.07.07, 11:18
          doktor ty sie pie..ij w ten glupi leb a potem sie wypowiadaj k.... ale sa
          pojeby w sod nas
      • Gość: kasiarz Re: Nie może być aby tacy rodzice chodzili po mie IP: *.pata.pl 20.07.07, 10:19
        Czy Ty znasz chociaż jednego hemofilityka? Przerażająca polska mentalność -
        każdy ma coś do powiedzenia nawet bez znajomości tematu. Jesteś mądrzejszy(a)
        niż krajowy konsultant.Brawo!
        • Gość: chory na hemofilie jestem chory na hemofilie i wiem ze zagrażam innym IP: *.acn.waw.pl 20.07.07, 10:31
          czasami mam duze wylewy krwi do stawow oraz poza nie. personel niechce do mnie
          podejsc jesli niema przy sobie rekawiczek gumowych bo boja sie zarazenia
          wirusem hiv.
          niestety rozumiem ich i wiem ze niepownienem chodzic do normalnej szkoly.
          norma to ogol a nie margines jak chce sie wmowic naszemu spoleczenstwu!
          niemam do nikogo zalu, poprostu jestem chory i wymagam odpowiedniej opieki
          ktora w zwyklej szkole niebedzie mi dana.
          koniec i kropka.
          amen.
          • Gość: bo Re: jestem chory na hemofilie i wiem ze zagrażam IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 10:48
            Nie jestes chory na hemofilie wypisujesz tu bzdury. Wiekszoisc chorych na
            hemofilie moze sie normalne uczyc pracowac i zyc. W dzisiejszych czasach
            leczenie chorych jest skuteczne i nie klopotliwe. Wiem to bo jestem dojrzalym
            czlowiekiem, chorym na ciezka postac hemofilii, ktory ponad 30 lat temu chodzil
            do szkoly. W calej Europie chorzy na hemofilie uczeszczaja do normalnych szkol ,
            tylko nasz kraj pelen radykalow, homofobow ma takie pomysly
            • Gość: obserwator Re: jestem chory na hemofilie i wiem ze zagrażam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 12:26
              Teraz to już oprócz homofobów to już mamy hemofobów - niestety.
          • Gość: titta Re: jestem chory na hemofilie i wiem ze zagrażam IP: *.botany.gu.se 20.07.07, 11:20
            Tak, jestes chory na umysl, nie na hemofilie. Nawet nie masz pojecia jak takie
            zycie wyglada.
            • Gość: alfons se Re: jestem chory na hemofilie i wiem ze zagrażam IP: *.acn.waw.pl 20.07.07, 11:53
              titta ty chyba klikasz z agencji towarzyskiej ze szwecji..jak smiesz nas
              pouczac? zajmij sie swoja moralnoscia, ciekawe co na to twoi rodzice...
              • Gość: titta Re: jestem chory na hemofilie i wiem ze zagrażam IP: *.botany.gu.se 20.07.07, 15:04
                Pouczac? Na takich kretynow to juz zadne pouczenie nie zadziala... Chory na
                hemofilie by wiedzial, ze to nie on jest zagrozeniem dla otoczenia, a raczej
                otoczenie dla niego. Do nauki dzieciaku!
    • Gość: Katarzynka Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.smsnet.pl 19.07.07, 20:02
      Panie Dyrektorze,

jesli lekarz, rodzice nie widza przeszkod, to czemu chce Pan zniszczyc
      marzenia tego chlopca? Dazymy do integracji, tolerancji a odrzucamy chore
      dziecko??

Wierze w to, ze zmieni Pan zdanie.

Z wyrazami szacunku dla Pana pracy
      K.
      • Gość: szok Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.crowley.pl 20.07.07, 10:27
        > Panie Dyrektorze,
        > jesli lekarz, rodzice nie widza przeszkod, to czemu chce Pan zniszczyc
        > marzenia tego chlopca? Dazymy do integracji, tolerancji a odrzucamy chore
        > dziecko??
        bo to pan dyrektor bedzie ponosil odpowiedzialnosc jak cos sie bachorowi stanie!
        teraz rodzice na sile pchaja go do normalnej szkoly, ale jak go jakis normalny
        uczen przypadkiem uszkodzi, to beda cali w pretensjach, ze przeciez ich dziecko
        jest chore i potrzebuje specjalnego traktowania
        dla "specjalnych" dzieci sa specjalne szkoły
        • Gość: bo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 10:32
          Nie masz pojecia o tym co piszesz. Polska i w tej dziedzinie staje sie
          zasciankiem. Chorzy na hemofilie za granicoi ucza sie w normalnych szkolach i
          nikt takiej paranoi nie robi! Jestem chory na hemofilie, mam postac ciezka.
          Przeszedlem cala edukacje w czasach kiedy nie bylo dostepne takie leczenie jakie
          jest teraz. Chore na hemofilie dzieci w calym cywilizowanym swiecie (czytaj
          Czechy Slowacja Wegry) sa na leczeniu profilaktycznym. Oznacza to ze nie roznia
          sie bardzo w swojej aktywnosci od swoich rowienikow. Oznacza to tez ze urazy nie
          sa specjalnym problemem.
        • Gość: Tomek Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.pbpolsoft.com.pl 20.07.07, 11:42
          > teraz rodzice na sile pchaja go do normalnej szkoly, ale jak go jakis normalny
          > uczen przypadkiem uszkodzi

Normalny uczeń ??!! Tzn. on jest nienormalny ?? Jest taki bo ma hemofilię.
          Wymień może jeszcze jakie choroby, inwalidztwo czynią nienormalnym ??

Przykro się czyta takie wykładnie "normalności". Niestety w naszym zakłamanym
          społeczeństwie to przykra norma
    • Gość: /me Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 20:06
      Urban. i wszystko jasne. Ten człowiek już dawno powinien stracić prawo do zarządzania jakąkolwiek placówką oświatową. Błagam, ludzie, nie dawajcie się złudzić propagandzie sukcesu i rankingom. To chore miejsce - a ten artykuł tylko to potwierdza.
      • Gość: Andrzej Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.btsnet.pl 19.07.07, 20:27
        Kochane Ludziska!!!

To wszystko nie jest takie proste i jednoznaczne. Wiem to z własnego
        doświadczenia, bo mój syn jest absolwentem XIII LO (Gimnazjum nr 16 mieści się
        w tym samym budynku).
        Budynek jest stary, strome i wysokie schody między piętrami to po prostu
        horror! Wiele razy upominałem mojego syna: "Maciek, uważaj na tych schodach!".
        Wiem też, że jedna z nauczycielek przez kilka miesięcy miała nogę w gipsie
        po "przygodzie" na tych schodach...
        W artykule jest napisane, że chłopak często korzysta z wózka inwalidzkiego. A
        lekcje są i na partezrze i na trzecim piętrze...
        Za każde zdarzenie w szkole odpowiada dyrektor. To co ma zrobić?
        Brać na swoje barki odpowiedzialność, za to na co nie ma wpływu?

Życzę temu młodemu człowiekowi, spełnienia wszelkich marzeń, a dyrektorom
        polskich szkół bezpiecznych schodów, wind dla niepełnosprawnych itd.
        Cholerna polska kwadratura koła!
        • Gość: gosia Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: 80.48.132.* 19.07.07, 22:03
          no to chyba odpowiednia chwila, aby Urban się zastanowił, jak przygotować
          szkołę dla niepełnosprawnych. potrafi przecież zdobyć mnóstwo kasy na
          kształcenie na poziomie i warunki dla zdrowych dzieci (co czasem jest bez
          sensu, że tylko ci najlepsi mają fory, a dzieci z wielkimi potrzebami
          edukacyjnymi są zaniedbywane, ale to już inny temat...). teraz nie powinien
          chować głowy w piasek, ale podjąć wyzwanie raz jeszcze.
          • Gość: szok Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.crowley.pl 20.07.07, 10:30
            > no to chyba odpowiednia chwila, aby Urban się zastanowił, jak przygotować
            > szkołę dla niepełnosprawnych.

gdzie jest napisane, ze to szkola integracyjna? bo tylko takie maja jakies
            szczegolne obowiazki w zakresie dostosowania infrastruktury dla potrzeb
            niepelnosprawnych
            • pablo35 Mam syna chorego na hemofilie ... 20.07.07, 11:26
              ..w jego wieku. I podobnie jak on bardzo zdolnego. Chlopak ukonczyl gimnazjum
              jako najlepszy uczen w szkole. Dostal sie do jednej z najlepszych klas
              matematyczno-fizycznych w naszym miescie i bardzo dobrze rozumiem jego rodzicow.
              W naszym liceum przyjeli go bardzo dobrze, choc nie bez oporow, ale ja sam sie
              zastanawiam nad tym, ze szkoly sa kompletnie nieprzystosowane dla dzieci albo
              niepelnosprawnych, albo z ograniczonymi czasowymi zdolnosciami poruszania sie. I
              nie dotyczy to tylko dzieci chorych na hemofilie. Dlaczego ktos kto porusza sie
              tylko na wozku, ma miec zamknieta droge do edukacji, dlatego ze szkoly sa w
              przestarzalych budynkach, czesto nieremontowanych cale lata, brak w nich wind,
              normalnych schodow na ktorych mozna przejsc bez obawy zlamania sobie nogi nie
              mowiac juz przejechaniu wozkiem inwalidzkim. A szkoly integracyjne nie
              rozwiazuja absolutnie problemu, gdyz do jednych klas trafia tzw trudna mlodziez,
              dzieci o opoznionym rozwoju, nie mowiac juz o tym, ze poziom ksztalcenia w tych
              szkolach jest na tzw odp... sie.
              Moze wiec nasz minister, zamiast szukac wszedzie propagowania homosexualistow,
              zajal by sie tym co naprawde wazne
              • joannarog Re: Mam syna chorego na hemofilie ... 20.07.07, 13:22
                Nie wiem czy Pan przeczytał w całości artykuł, ale chciałabym zwrócić uwagę na
                to, że szkoła nie odcięła zupełnie się od chłopca i nie zamknęła mu możliwości i
                drogi do edukacji-dyrektor bowiem zaproponował nauczanie indywidualne. W takim
                razie nie pozbawił chłopca możliwości edukowania się-dziecko byłoby uczniem
                szkoły, miałoby tych samych nauczycieli, mogłoby uczestniczyć w konkursach i
                rozwijać swoje możliwości. Jestem prawie pewna, że dyrekcja pozwoliłaby na
                uczestniczenie chłopca w dodatkowych zajęciach pozalekcyjnych np. matematycznych
                (rozwijających umiejętności), kiedy w szkole jest mniej uczniów, nie ma takiego
                tłoku, jest bezpieczniej.
                • Gość: blablacz nauczanie indywidualne IP: 148.81.129.* 20.07.07, 14:31
                  Bylam ofiara takowego przez rok czasu - to fikcja - nauczyciel przychodzi raz
                  na 2 tyg i podaje tematy do przeczytania, jak sie o cos zapytalam zawsze byla
                  jedna odpowiedz - na nastepne zajecia przyniose materialy. Oczywiscie pozniej
                  sie okazywalo, ze "zapomnial/a"
                  jesli nie "przerobilam" materialu sama albo czegos nie wytlumaczyl prywatny
                  korepetytor, to tzw "nauczyciel/ka" tez nie zrobili - bo po co? Przeciez jestem
                  nienormalna, bo nie moge chodzic!
                  • gulcia77 Re: nauczanie indywidualne 20.07.07, 14:51
                    Współczuję! Też uważam, zew tym kraju nauczanie indywidualne to fikcja. Poza tym
                    sama przyjaźnię się z niepełnosprawną dziewczyną, która na szczęście chodziła do
                    szkoły, oprócz tego roku, kiedy leżała w szpitalu. I rzeczywiście miała potem
                    spore zaległości. Wygrzebała się z nich, bo była wyjątkowo zdolna. I pomimo, ze
                    ma poważne problemy z poruszaniem się, to skończyła tzw. "normalną" szkołę i
                    nikt nie panikował. A niestety, postawa dyrektora jest hmmm... Przecież to
                    naprawdę jest w gestii szkoły, żeby zadbać o ucznia. A ludzie z hemofilią wcale
                    nie są tak rzadko spotykani. Jako dziewczynka często chodziłam na lodowisko, na
                    które chodził też chłopak z hemofilią. Zawsze pod opieką rodziców. Ale kiedyś
                    przydarzył się nieprzyjemny wypadek, ktoś przejechał mu przez dłoń łyżwą. I...
                    rodzice wezwali pogotowie, a po 2 tygodniach jeżdził znowu:) Inna bajka, że
                    rodzice uczulali nas na to, że chłopak ma hemofilię i trzeba uważać
            • Gość: Kika Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 12:22
              Otóż w ustawodastwie figuruje sformułowanie "należy zapewnić możliwość" użytkowania budynków m.in.
              użyteczności publicznej (w tym szkół) dla osób stale lub czasowo niepelnosprawnych. A to oznacza, że
              praktycznie każdy budynek szkolny powinien być w ten sposób dostosowany. Powninien, ale nie musi - i
              to jest polska paranoja. Rozumiem trudność z przebudową starych budynków, ale budować nowe bez
              tego typu udogodnień?! Na Zachodzie to jest po prostu niedopuszczalne. Jestem świeżo upieczoną
              mamą, która pracuje na uczelni wyższej, w nowym pawilonie. No i nie jestem w stanie dojechać tam
              wózkiem, żeby cokolwiek załatwić. Jak widać, podjazdy, windy i inne to nie tylko potrzeba
              niepełnosprawnych, ale interes wszytkich.
        • Gość: h3x Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:12
          Szkoła po prostu bardzo skrupulatnie realizuje program ministra edukacji o
          wyglądzie konia, czyli ZERO TOLERANCJI, hehe.
      • Gość: Beata Dyrektor Cezary Urban IP: *.teleton.pl 20.07.07, 14:19
        Jestem absolwentką 'Trzynastki' zatem nieobca jest mi osoba Pana Dyrektora
        Cezarego Urbana. Niestety większość osób zabierających tutaj głos dała się
        ponieść emocjom pod wpływem przeczytanego /jakże subiektywnego/ artykułu.
        W tej szkole jest kilku poważnie chorych uczniów, a dyrektor Cezary Urban robi
        wszystko by umożliwić i ułatwić im kontynuowanie nauki w tej placówce i na pewno
        nie można mu przypisać nieczułości czy niewrażliwości.
        Niewiele ponad miesiąc temu szkoła zorganizowała koncert charytatywny, podczas
        którego zbierane były pieniądze na operację i kosztowną rehabilitację jednego z
        uczniów gimnazjum. (Zainteresowanych odsyłam na stronę internetową szkoły:
        lo13.univ.szczecin.pl/) Jednym ze współpomysłodawców koncertu był właśnie
        dyrektor Cezary Urban. On także znalazł hojnych sponsorów.

Proponuję powstrzymać się od komentarzy na temat osoby dyrektora Cezarego Urbana
        tym, których wiedza o nim opiera się jedynie na podobnych do komentowanego
        artykułach.
    • Gość: Mat Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.saton.pl 19.07.07, 20:13
      Trudno mi pojąć zachowanie rodziców. TO SKANDAL!!! Jak można narażać życie i
      zdrowie dziecka tylko dla spelnienia swoich chorych ambicji. Istnieje tysiące
      sposobów, by pomóc dziecku uzdolnionemu, ale bez narażania jego życia. Jeśli
      tak bardzo uparli sie na to gimnazjum niech zatrudnią prywatną pielęgniarkę,
      która będzie z dzieckiem w szkole, która weźmie na siebie odpowiedzialność
      podawania leków, która będzie nosić chłopca z wózkiem z piętra na piętro.

A przeciwnicy dyrektora (w tej kwestii) niech zastanowią się, czy nie
      zechcieliby zostać wolontariuszami w tej szkole i nosić wózek z chłopcem z
      piętra na piętro.
      • ren95 Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 08:07
        To nie są żadne chore ambicje, tylko normalne podejście do choroby dziecka, z
        którą są oswojeni od początku i wuedzą, jakie jest realne zagrożenie. Podziwiam
        ich i pochwalam, że chcą, zeby syn uczył się w normalnej szkole wśród
        rówieśników.
        A stanowisko dyrektora szkoły sugeruje, że w szkole może pojawiać się agresja.
        Jeśli wychowawca odpowiednio (mądrze) przedstawi problem dzieciom, to nie
        sadzę, żeby ktoś chciał temu chłopcu dokuczć.
        Pozdrowienia dla wszystkich myślących.
      • Gość: gość Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:50
        O nie, mylisz się - ludzie chorzy i niepełnosprawni mają prawo do nauki, pracy
        i ŻYCIA wsród innych ludzi. Nie wolno tworzyć gett. A TY co proponujesz????
        Hemofilia - nie, a cukrzyca - może być?, a astma? Rozumiem z wypowiedzi, że
        jesteś człowiekiem w pełni zdrowym i sprawnym. Życzę Ci, żeby tak było do końca
        Twoich dni - bo jeśli coś Ci się stanie, to ktoś może chcieć Cię wykluczyć
      • Gość: ekonomista Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 10:12
        właśnie teraz przeprowadzany jest remont klatki schodowej w tej szkole za skromne
        164 tys wystarczy zapytać czy przewidziano w tym remoncie przystosowanie jej dla
        niepełnosprawnych i wtedy nie trzeba nikogo nosić ,winda kosztuje w granicach
        140 tys /wiem co mówię 24tys zostaje w kieszeni / cóż skoro ważniejsze jest
        wyrzucanie pieniędzy na malowanie ścian i remont schodów dzięki temu szkoła
        zyskuje możliwość wykorzystywania przeszkód architektonicznych w odmowie
        przyjęcia do szkoły niepełnosprawnych.
        pozdrawiam
      • Gość: uczeń 16-tki Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 13:45
        Heh. tak, najlepiej zamknąć w pokoju na dziesięc zamków, bo jeszcze jak będzie
        przechodzić przez jezdnie to go samochód przejedzie . Oni chcą mu pomóc, chcą,
        aby ich dziecko przez chwile poczuło sie normalnie. a co do wózka , to co to za
        problem jeśli weźmie dwóch chłopaków na ramie i zniesie ? Jeśli się chce to
        wszystko można
    • Gość: Mat Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.saton.pl 19.07.07, 20:22
      i jeszcze jedno
      Gimnazjum nr 16 nie jest gimnazjum obwodowym więc nie musi przyjmować
      wszystkich uczniów, którzy złożą podania do szkoły.
      • Gość: marny los Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 20:31
        dyrektor niedouczony to i czemu się dziwić, jakiś po-wiak z licencją na
        wybieranie
      • Gość: crn Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.215.85.177.static.cablesurf.de 19.07.07, 20:36
        Pan Urban juz stal sie raz bohaterem tego forum, kiedy odwolal Pana Profesora
        Michalaka, bo jako jedyny mu sie nie chcial podporzadkowac, ogolnie jest to
        czerwony harcerzyk i ta mentalnosc bedzie mu przyswiecala do konca zycia. Jesli
        cos lub ktos jest jemu nie na reke albo moze sprawiac jakiekolwiek problemy to
        trzeba go jak najszybciej ponizyc lub wyeliminowac.Pomimo tego jak bardzo mna
        kiedys pogardzal to i tak mi go bardzo szkoda i szczerze mu wspolczuje, mam
        nadzieje, ze kiedys odnajdzie sie w zyciu, na mniej "stresujacej" posadzie.

Pozdrowienia dla Prof Michalaka, Prof Szumana, Profesor Doroch, Profesor
        Kalmanowicz i Zakrzewskiej :)
      • Gość: gg Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.e-wro.net.pl 20.07.07, 08:18
        Gość portalu: Mat napisał(a):

> i jeszcze jedno
        > Gimnazjum nr 16 nie jest gimnazjum obwodowym więc nie musi przyjmować
        > wszystkich uczniów, którzy złożą podania do szkoły.

Niech przyjmuje tylko zdrowych o aryjskich rysach twarzy i blond czuprynie.
      • Gość: gg Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.e-wro.net.pl 20.07.07, 08:23
        Gość portalu: Mat napisał(a):

> i jeszcze jedno
        > Gimnazjum nr 16 nie jest gimnazjum obwodowym więc nie musi przyjmować
        > wszystkich uczniów, którzy złożą podania do szkoły.

Niech przymuje tylko zdrowych o aryjskich rysach twarzy z blond czupryną
      • Gość: jjjj Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.gdynia.mm.pl 20.07.07, 11:11
        do osoby która pisze że nie chce chorych na hemofilię co ci zrobili mnie też
        tak potraktowano w gdyni gdyby nie poświecenie moich rodziców to nie
        chodziłbym do sp40 w gdyni skończyłem liceum ekonomiczne i chce życ jak
        normalny człowiek a ty nie masz pojecia o trudnym życiu chorych na hemofilię
        wiec nie pisz głupot jak nie przeprosisz za słowa to okażesz swoja głupote i
        nietolerancje
    • Gość: hep Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: 83.168.96.* 19.07.07, 21:10
      taaa, takie dziadostwo to tylko w szczecinie (polska)
    • Gość: jahr Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:11
      Miałem kolegę który również był chory ( jakiś nowotwór limfy), i Urban pomimo
      iż chłopak się dostał wyrzucił go. Nie muszę opisywać jak czuł się chłopak
      którego prócz choroby, musiało spotakać wywalenie ze szkoły.... Ale cóż URban
      zawsze musi mieć rację, ale kiedyś w końcu się przeliczy.
      • ja_aska mat ma rację 19.07.07, 21:18
        wyrzucić chorych poza nawias społeczeństwa. nie chodzą o własnych nogach to
        niech się nie pchaja do normalnych.
        • Gość: przemo Getto pana Urbana IP: *.chello.pl 19.07.07, 22:02
          To pachnie jakimś rasizmem moi drodzy!Selekcja???Bierzemy nie tylko mądrych ale
          i fizycznie doskonałych.Zgodzę się z niektórymi przemowcami-Dyr.Urban stosuje
          nieustanny mobbing wobec uczniów i nauczycieli,widać balast najlepszej szkoły w
          Polsce mu nie służy.Wniosek z tego, że dobrze, że chłopiec tam nie
          trafi,uratuje się go przed całym istniejącym tam wyścigiem szczurów-kujonów-
          chorych na ambicję.Okazało się jak jego szkoła daleko odbiega od ideału-i całe
          szczęście,że przekonał się o tym zanim trafił do tego getta
          • ja_aska Re: Getto pana Urbana 19.07.07, 22:16
            co się czepiasz po prostu szkoła dla zdolnych do chodzenia
            • Gość: przemo Re: Getto pana Urbana IP: *.chello.pl 19.07.07, 22:21
              Przecież ten chłopiec też zdolny i też MOŻE chodzić!!!Więc się nie czepiam -
              pisze jak tam jest czego ten artykuł jest dowodem
              • Gość: joksa Re: Getto pana Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:09
                Czasem może chodzić, a czasem musi jeździć. Na wózku inwalidzkim.
          • joannarog Re: Getto pana Urbana 20.07.07, 13:14
            Jakiego getta? człowieku czy Ty widziałeś getto? Jakoś nie jestem fizycznie
            doskonała, zdarzyło mi się paść na włefie. Do tej szkoły chodzą ludzie z astmą,
            z cukrzycą i alergiami- i co? Oni są może fizycznie doskonali? Ale ich
            dysfunkcje nie są aż tak groźne. Szkoła nie odcięła się całkowicie od tego
            chłopca-dyrektor zaproponował nauczanie indywidualne. Wyobraź sobie, że to
            szkoła o takiej a nie innej konstrukcji, ze jest remont klatki schodowej i
            dostępna będzie tylko jedna, że pielęgniarka jest tylko 3 razy w tygodniu i
            wiedzy nie ma żadnej( niestety, nad tym ubolewam strasznie). Rodzice mogli
            poinformować dyrekcję o takim przypadku przed składaniem papierów, a nie
            obarczać wszystkich nauczycieli i uczniów ogromną odpowiedzialnością. A ten
            mobbing-ukończyłam GM 16 i XIII LO z dobrymi wynikami, po gimnazjum mogłam iść
            do innych najlepszych szkół w tym mieście, bo średnią miałam ponad 5. A jakoś
            zostałam i nie żałuje-mobbingu nie było, przed olimpiadą dyrektorzy podczas
            składania życzeń na wigilii klasowej (moją wychowawczynią była wicedyrektorka)
            prosili nas byśmy się w święta nie uczyli, dali już sobie spokój, że są ferie
            przecież, a w sylwestra szaleli(olimpiada była na początku stycznia). Wyobrażasz
            to sobie?? Owszem czasem balowaliśmy za mocno, co nie pasowało niektórym
            belfrom, ale jak prowadzić lekcje kiedy co tydzień w poniedziałek nie było 70%
            uczniów, a ci, co przyszli na zajęcia byli lekko zamroczeni. Cóż okres
            osiemnastek:) Normalna szkoła, tylko mniej prochów, mniej pijaństwa (ale
            wszystko występuje, nie da sie ustrzec), a więcej sukcesów.
            • Gość: bo Re: Getto pana Urbana IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 13:19
              > z cukrzycą i alergiami- i co? Oni są może fizycznie doskonali? Ale ich
              > dysfunkcje nie są aż tak groźne.
              Co masz właściwie na myśli. Pisząc o tych zagrożeniach. Ludzie wyobrazaja sobie
              chorych na hemofilie ze stoja w kaluzach krwi i tylko patrzac w niebo modla sie
              zeby sie tylko nie skaleczyc. Nie ma w tym jednak nawet ziarenka prawdy. Zyje
              normalnie ciesze sie zyciem i zapeniam Cie nie przejmuje sie wiekszoscia urazow,
              ani skaleczen.
              • joannarog Re: Getto pana Urbana 20.07.07, 13:30
                Istnieje astma i astma-jedni astmatycy mogą uprawiać sport inni mogą o nim
                zapomnieć całkowicie. Choroby nasilają się mniej lub bardziej. Sama w karcie
                zdrowia w tej szkole miałam na czerwono adnotację, że np. danych leków nie można
                mi podać pod żadnym pozorem. Ale mogłam normalnie chodzić do szkoły. Ale mam
                znajomych, którzy musieli z powodu alergii nie raz leżeć w szpitalu. Podobnie
                jest z hemofilią-Ty możesz mieć łagodne objawy, ale ten chłopiec może mieć
                bardzo ostre-takie, które są groźniejsze. i o to w tym chodzi. Gdyby chłopiec
                nie był ciężko chory, to szkoła nawet przy hemofilii pozwoliłaby na normalną
                naukę. W końcu przeszła już edukację ludzi z nowotworami, ludzi poruszających
                się o kulach. Ale to musi być dużo poważniejszy przypadek niż Twój. Znam realia
                tej szkoły i nie jestem w pełni entuzjastką, ale jestem pewna, że dyrektor,
                ogólnie dyrekcja podjęła przemyślaną decyzję i w pełni odpowiedzialną.
                • Gość: bo Re: Getto pana Urbana IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 15:03
                  Ciężka postać hemofilii prawie zawsze daje takie same objawy. Zapewniam Cię nie
                  ma dużej różnicy. Piszę to nie jako entuzjasta, ale jako człowiek który dość
                  dobrze zna swoją chorobę. Nie rzucam słów na wiatr. Trzeba dokładnie poznać
                  problem i nie bać się. Nawet jeśli ten chłopiec ma hemofilię powikłaną
                  inhibitorem czynnika krzepnięcia (dotyczy to około 100 osób w Polsce) istnieje
                  leczenie które jest skuteczne i działa bardzo szybko. Nie krwawimy szybciej i
                  nie należy myśleć o hemofilii w kategoriach katastrofy. Zapewniam Cię większość
                  typowych opinii na temat tej choroby jest całkiem fałszywa. Nie trzeba myśleć
                  tak skaleczy się acha to rodzice zaraz wezwą prokuratora i założą sprawę w
                  sądzie. Ten lęk jest zupełnie nieuzasadniony. Ja normalnie żyję, nie boję się
                  uderzyć (czynnik VIII <1% normy) jestem pogodnym szczęśliwym człowiekiem. Nie
                  róbcie z tego chłopca człowieka który drży i czeka na karawan. To bzdura. Nie
                  przerażajcie się nawzajem swoimi opiniami, z boku wygladaja trochę tak jakby
                  ktoś chciał kijem uderzyć księżyc. Całkiem niecelne. Chcaiłbym powiedzieć że
                  jestem pełen szacunku dla Ciebie i nie lekceważę tego co piszesz.
                  Jedyne to co potrzebne to dać szanse temu chłopcu na w miarę normalne życie z
                  rówieśnikami. Nikt nie będzie zakładał spraw jeśli coś się stanie (osobiście nie
                  wierzę w to wcale do szkoły w całej Polsce chodzą chorzy na hemofilię i nikt
                  specjalnie nie rozdziera szat z tego powodu). Tak naprawdę jest....
        • Gość: emi Re: mat ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 19:30
          świetnie! Ci zaś, co mają ciasne rozumki (nie mylić z niepełnosprawnością
          intelektualną i chorobą psychiczną)niech założą kolonię na Księżycu. Może wtedy
          tu - na Ziemi - zacznie się nam żyć lepiej...
    • Gość: hemofilik Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 22:51
      Pan Cezary Urban, nie odrobił zadania domowego. Myśle że nie wygrał tej
      olimpiady.
    • andrzej.lazowski Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 19.07.07, 22:58
      Tylko aby nie było kłopotów, podejście doskonałe. Takich przykładów można
      podawać więcej. Chłopak ma szczęście - ma talent. Gdybyś był przeciętny to nikt
      tego problemu nie widzi! Bezduszne społeczeństwo.
      • Gość: Piotr Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.globalconnect.pl 28.07.07, 18:59
        Ma talent, dlatego dyrekcja zaproponowała indywidualny tok nauczania, który
        lepiej Pozwoliłby mu sie rozwinać. Rodzice odmówili. Pan pewnie nigdy nie był w
        XIII Lo. 3 piętra plus piwnica, same schody. Dziecko porusza sie na wózku
        inwalidzkim, a w szkole nie ma windy. Łatwo jest oceniać kiedy nie bierze sie za
        to odpowiedzialności. Dyrektor postapil zgodnie z prawem i zgodnie z sumieniem,
        nie odmawiając temu dziecku prawa do nauki, ale oferując inne, lepsze dla niego
        ( a jets to pedagog o wieloletnim doswiadczeniu, z sukcesami jakich
        zachodniopomorskie szkolnictwo do tej pory nie mialo i juz pewnie nigdy miec nie
        bedzie). Pan lazowski nic nie wie o XIII, o tym ze jest sporo uczniow spoza
        Szczecina i dyrekcja dba o ich pobyt w Szczecinie (kwiestia bursy). Nigdy nie
        uciekano od problemów. Szkoda ze nie wiem Pan, ze dyrektor jest odpowiedzialny
        za jego zycie i zdrowie. WYkazuje sie rozsadkiem informujac organ zalozycielski
        (gminę) iż nie moze zapewnic mu bezpieczenstwa i stosownej opieki. Szkoda ze
        tego nikt nie docenia. Ale to takie nasze polskie myslenie. Jakos to bedzie. A
        jak nie bedzie i dziecku cos sie stanie?
    • Gość: zmęczony Cezary Urban i jego "hodowla najlepszych" IP: 195.28.182.* 19.07.07, 23:40
      • Gość: zmęczony Cezary Urban i jego "hodowla najlepszych" IP: 195.28.182.* 19.07.07, 23:43
        Cóż, Cezary Urban już jako drużynowy 84 DH wsławił się tym, że bardzo wybiórczo rozumiał otwartość harcerstwa na wszystkich... dobierał sobie najlepszych z najlepszych i jakimś cudem w jego drużynie nie było nigdy "przeciętnych" harcerzy. To samo jak widać ten człowiek robi w szkole, którą prowadzi. Nie jest w takich "selekcjonerskich", że tak delikatnie nazwę poglądach odosobniony. Masojciowa też miała w poważaniu słabszych uczniów i chciała prowadzić selekcję oraz wspomagać najzdolniejszych izolując od przeciętnych i słabych...
        • Gość: Ilka Re: Cezary Urban i jego "hodowla najlepszych" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 00:10
          Uuu, zaczyna się dzielenie ludzi na tych i tamtych...
          Nie będę mówić, kto rozstrzeliwał chorych, niedołężnych, kalekich...
          • dariusz.matecki Re: Cezary Urban i jego "hodowla najlepszych" 20.07.07, 00:52
            Oczywiście! Dziwię się, że dopiero teraz to wyszło na jaw.

Lekcje zaczynamy od musztry - półgodzinnej. Następnie godzinę trwa lekcja
            propagandy: wkładamy słuchawki, gdzie głos dyrektora szkoły non stop powtarza
            ostatnie rankingi, a co trzecie zdanie przerywnik: JESTEŚCIE NAJLEPSI!.

Po lekcji propagandy mamy zawody - najczęściej wyglądają one następująco:
            każdy otrzymuje po encyklopedii i dostajemy pół godziny na nauczenie się na
            pamięć jak największej liczby stron - ten, który zapamięta najmniej jest
            poniżany, bity i gnębiony przez całą klasę.

Następnie mamy ćwiczenia wojskowe. Może nie każdy wie, ale ubierając mundur
            trzynastki stajemy się automatycznie Armią. Od pierwszej klasy w gimnazjum
            jesteśmy szkoleni do walki na arenie miejskiej, a później na arenie
            ogólnopolskiej - a kończąc liceum na arenie międzynarodowej. Wpaja się nam
            zasadę, że tylko najlepsi mogą przetrwać! Istne "Maszeruj albo Giń!". Z
            Trzynastki nie można odejść z własnej woli - można zostać jedynie wyrzuconym
            jeśli nie spełnia się szeregu wymogów. !!

Jesteśmy wyszkoloną jednostką specjalną do zawładnięcia światem. W przyszłości
            nikt nie będzie mówił, że Żydzi albo Masoneria kontrolują finanse światowe...
            ale "Trzynastka".

---
            • Gość: paprykasz Re: Cezary Urban i jego "hodowla najlepszych" IP: *.chello.pl 20.07.07, 10:44
              ; )
    • dariusz.matecki Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 00:30
      Pani wicedyrektor jest akurat nauczycielką biologii więc w sprawach, o których
      się wypowiedziała z całą pewnością ma rację. Budynek trzynastki jest całkowicie
      nieprzystosowany dla osób korzystających z wózka inwalidzkiego. Zapewnienie
      stałej opieki medycznej również byłoby bardzo trudne ze względu na dużą
      odległość gabinetu pielęgniarki od większości klas, ponadto pielęgniarka w
      szkole dyżuruje jedynie w poniedziałki, środy i piątki... Czy nie lepiej dla
      tego chłopaka, aby poszedł do szkoły z oddziałami integracyjnymi, gdzie będzie
      miał zapewnioną fachową opiekę?
      • Gość: marianna Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 06:27
        Dariuszu Matecki niczym się nie róznisz od Urbana. Taka sama mentalnośc jak
        chłopców z LPR. Nic wam nie pozostaje tylko założyc brunatne koszule i
        pomaszerowac z przywodcą Giertychiem .
      • Gość: as Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: 85.219.206.* 20.07.07, 08:04
        A pomyślałeś jak ten chłopiec może czuć się dobity przez decyzję szkoły.Wygrał
        a został odrzucony bo jest chory. Urban poszedł na łatwiznę , jako pedagog
        zachował się tu jak najgorzej.I jeszcze jedna uwaga dlaczego przy rekrutacji do
        gimnazjum stosuje sie punkty za pochodzenie tzn fory maja dzieci kadry
        akademickiej uniwersytetu szczecińskiego.Zawsze cieszę się z dobrego rankingu
        tej szkoły bo to splendor dla Szczecina ale sa jeszcze jakieś granice
        przyzwoitości zachowań.Moja córka sie tam dostała ale jednak wolała iść do gim
        46 i nie zawiodła się .
      • Gość: Tomek Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.pbpolsoft.com.pl 20.07.07, 08:49
        I gdzie nie raził by twoich (celowo z małej litery) delikatnych oczu swoją chorobą.
        Masz rację chorych należy izolować, a takie szkoły jak twoja XIII powinny być
        tylko dla zdrowych, przystojnych, pewnie blondynów...

Paranoja całkowita - nie jestem ze Szczecina więc nie znam tamtej szkoły, ale za
        to nie jestem pełnosprawny. Chodziłem do szkoły w Poznaniu, do zwykłego liceum,
        nie przystosowanego do nauki niepełnosprawnych. Ale to nie był problem, koledzy
        zawsze chętnie pomogli mi dostać się na wyższe piętra (gdy zachodziła taka
        konieczność - bo podobnie jak u bohatera artykułu problemy ze zdrowiem nasilają
        się u mnie okresowo).
        Skończyłem to liceum bez problemów (nooo trochę ich miałem ale z powodu nauki
        ;)) i dobrze wspominam.

Piszę o tym aby zwrócić uwagę że przyjęcie takiego chorego do szkoły, nie tylko
        zrównuje jego szanse na co zasłuzył swoimi wynikami, ale i dla reszty szkoły
        będzie stanowiło lekcję zachowania w społeczeństwie.

Na razie dyrektor tej placówki kształci typowych "Polaków" którzy na widok
        niepełnosprawnego odwracają oczy i szepcą za jego plecami. Wstyd i tyle
        • Gość: Drimdurimdu Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 12:10
          Jak Wy nic nie wiecie i piszecie! Dyrektor Urban NIGDY nie robił problemów
          chorym uczniom. Nigdy. Zawsze wspierał w chorobie tak uczniów, jak nauczycieli
          = a niektórzy dyrektorzy tak dobrzy nie są, robią tylko tyle, ile ustawa
          nakazuje. Tym jest smutniej czytać takie artykuły i komentarze, w których
          człowiek, całe życie serdeczny dla ludzi, bardzo, bardzo dobry, zostaje
          zmieszany z błotem.

Właściwie, dziennikarze szczecińskiej "Wyborczej" nigdy nie byli wzorami
          kompetencji, jeśli chodzi o oświatę... Ale mogliby jednak sprawdzić, nim
          oszkalują co najmniej porządnego człowieka.

Twierdzenia, które się przewinęły, jakoby dyrektor było homofobem albo
          sympatykiem LPR czy PiSu (będąc członkiem PO), są tak śmieszne, że się
          komentować nie chce, bo musiały być żartem... Przecież ludzie tak bardzo "nie w
          temacie" by się nie wypowiadali, prawda?

Byliście w XIII? Wiecie, ile dyrektor robi dla chorych uczniów? Uczy się u nas
          trochę niepełnosprawnych - ba! Dariusz, któremu zarzucasz, że najchętniej
          izolowałby niepełnosprawnych, odwiedzał koleżankę po amputacji, w trakcie
          chemioterapii i jakoś go nie raziła w oczy (w sumie, nikogo nie raziła, w całej
          XIII - no, ale Wy na pewno wiecie lepiej, że jednak uczniowie są wredni i
          nietolerancyjni, tak, tak, Chaos wie skad, ale wiecie) - a z oddziałowych
          rozmów wie, że wielu chorych nie miało szczęścia do znajomych, którzy "nie
          odwracają oczu". No, chyba, żeś się dobrze maskował, Darku. ; - )

Widzieliście warunki, jakie panują w szkole? To stary budynek, pewnych rzeczy
          się nie przeskoczy. Sale biologiczne są tylko na trzecim piętrze. Korytarze są
          wąskie, a wysokie (więc przejść trzeba sporo). Uczniowie się przelewają i do
          urazów dochodzi - przypadkiem, niedużych, ale dochodzi. Nie wspominając o
          szkolnej szatni - ją można ominąć, jeśli kto odporny na chłody.

Windę zainstalować - słodko, niech się miasto dołoży - a i tak przed wrześniem
          nie zdążą (pomijając to, że nie wiem, jak i czy dałoby się to architektonicznie
          rozwiązać). Wnosić ucznia na trzecie piętro - kto? Inni uczniowie albo
          pracownicy? - niech któremu kręgosłup "strzeli", mięsień nadwyręży, cokolwiek -
          i dyrektor będzie pociągnięty do odpowiedzialności.

Doktor Perugud - Pogorzelski jest wprost cudownym lekarzem, absolutnie, ale
          budynku szkoły nie widział, warunków nie zna. Najlepiej byłoby, żeby uczeń miał
          indywidualny tok, ale bez opinii z poradni to się nie uda (a która wyda taką
          opinię, po tym, jak wypowiedział się doktor Perugud - Pogorzelski?)

Gdyby (odpukać!) coś się stało, dyrektor będzie odpowiadał, karnie. Nie
          rodzice, nie lekarz, nie Wy, drodzy piszący - dyrektor.

Jeśli się przyjmuje ucznia, to bierze się na siebie obowiązek zapewnienia mu
          odpowiednich warunków i bezpieczeństwa. Jeśli się nie jest pewnym, że się
          podoła - nie można go przyjąć. To się nazywa odpowiedzialność, szalenie trudne
          słowo, a i postawa nie taka łatwa, jak widać.
          • Gość: bo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 12:46
            Rozumiem klopoty zwiazane z budynkiem to istotnie problem. Uwazam jednak ze lek
            przed hemofilia jest zdecydowanie przesadzony. Mozna nawiazac kontakt z doktorem
            Pergutem, przekaze naistotniejsze wskazowki jak postepowac. Sa tez broszurki,
            filmy dla nauczycieli dzieci chorych na hemofilie. Nie mozna tych dzieci
            skazywac na izolacje. Takie myslenie to ewenement w cywilizowanym swiecie
          • Gość: zs Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:19
            czy ten ktoś nie pracuje w kuratorium
          • joannarog Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 22.07.07, 19:19
            Nie wiem, czy Cię poznałam, ale po Twojej wypowiedzi widzę, że jednak do XIII
            trafiali (także) mądrzy ludzie:) Pozdrawiam
      • Gość: bo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 09:25
        Jestem chory na hemofilie to nieprawda ze chory na hemofilie wymaga jakiejs
        specjalistycznej pomocy. Jest wiele materiałów na ten temat, kiedy chodzilem do
        szkoly nie bylo takiego leczenia jakie jest teraz. Nigdy nie korzystalem z
        nauczania domwego, to chory pomysł.
        Proszę zerknąć na te materiały.

hemofilia.webpark.pl/t.htm
        W Wielkiej Brytanii nikt nie robi z tego problemu - wstyd!
        • joannarog Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 12:06
          Tak? ja byłam w domu dziecka chorego na hemofilię-wszystko było obłożone gąbką!
          Z tym dzieckiem ciężko było się bawić nawet. A trzynastka to szkoła naprawdę
          nieprzystosowana-wszyscy tu pieją o remoncie schodów, a nie pomyślą o tym, że
          remont był zaplanowany dawno, jeszcze zanim ten chłopiec złożył papiery. Poza
          tym szkoła miała określone fundusze, w których miała się zmieścić-przystosowanie
          schodów do tego byłoby finansowo niemożliwe-no i poczytajcie sobie troszkę w
          ustawie o zamówieniach publicznych-dyrektor nie może ot tak pozmieniać projektów
          i wszystkiego, bo jeden uczeń tego nagle wymaga. Przede wszystkim te schody nie
          są aż tak szerokie by móc pozwolić sobie na zainstalowanie wind dla wózków.
          • Gość: bo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 13:13
            Nie rozumiem dlaczego z tym dzieckiem ciezko bylo sie bawic. Rodzice tez czasem
            nie wiele wiedza, boja sie bardziej niz wymaga tego problem. Odzielnym problemem
            jest hemofilia, odzielnym reakcje ludzi. Obecnie dzieci chore na hemofilie, z
            wielu powodow obejmowane sa leczeniem profilakjtycznym. Wowczas moga
            uczestniczyc prawie normalnie w zyciu. Rozumiem klopty lokalowe. Nie rozumiem
            leku przed hemofilia. Kiedy pod koniec lat 60tych poszedlem do szkoly nie bylo
            tak dobrego lecznia jak obecnie. Mam ciezka postac hemofilii.
    • andrzej.lazowski Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 00:37
      Ile szkół dostosowano dla potrzeb niepełnosprawnych? Pamiętajmy, że rodzice też
      (czasami) są niepełnosprawnymi.
      • Gość: ir Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:14
        Jeśli chodzi o nie przystosowanie to właśnie jest robiony remont klatki schodowe
        w tej szkole za skromne 164 450,11 złotych/dane ze strony internetowej XIII/.
        Ciekawe czy ktoś pomyślał o przystosowaniu jej do potrzeb sprawnych inaczej???
        Czy będą może marmurowe schody?????
        Wniosek jest prosty gdyby Pan Urban /nie daj BÓG,nie życzę tego nawet największemu
        wrogowi/uległ wypadkowi i był niepełnosprawny to mimo swoich osiągnięć to
        kuratorium obsadza nowego dyrektora na tym stołku.???????
        • Gość: zmęczony Remont schodów za 160 000 zł... IP: 195.28.182.* 20.07.07, 08:26
          O kurcze, to się pieknie składa: remont schodów i niemożność przyjęcia ucznia.

Ale ja mam piękną lekcję POKORY i EMPATII dla Urbana: niech Pan Dyrektor od
          siedmiu boleści każe woźnemu albo samemu weźmie się do roboty i pomaga uczniowi
          na wózku... wreszcie się czegoś NAUCZY. O życiu i czym się różni wychowanie od
          selekcjonowania...

Kuratorze? A może tak zwolnić geniusza matematyki Urbana? No chociaż
          zakwestionować jego decyzję...
          • Gość: Przeciwny glupocie Re: Remont schodów za 160 000 zł... IP: *.233.49.196.static.cablesurf.de 20.07.07, 08:43
            Dosc glupoty i nietolerancji w tym chorym kraju.

Szczerze powiedziawszy ja na miejscu tych rodzicow juz bym kierowal skarge do
            Strassburga. Wejscie do Unii dalo nam spoleczenstwu narzedzia obrony przeciwko
            chamstwu i niekompetencji tzw. "rzadzacych" lub uzurpujacych sobie to prawo.
            Inaczej chyba bysmy juz byli w polowie jak na Bialorusi w wydaniu Lukaszenki.

Albo jeszcze gorzej. Jak mozna bedac Polakiem i znajac przynajmniej oglednie
            historie uciekac sie do budowania spoleczenstwa "czystego" fizycznie,
            psychicznie i rasowo? Czy historia jeszcze nieczego Nas nie nauczyla do czego to
            prowadzi?

Pozdrowionko i zycze chlopakowi powodzenia. Przeciez moze miec lekcje na
            parterze. Czemu nie mozna chlopakowi ulatwic zycia? Prawda? I kazdy, ktory
            bedzie mi teraz chrzanil o odpowiedzialnosci dyrektora itd. itp. niech sam
            pomysli czy bedac chorym chcialby byc skazanym na izolacje spoleczna.
    • Gość: marek jesli to prawda, to wstyd i koniec! A wszyscy to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:00
      pewnie katolicy i to praktykujacy. Wstyd bracia moi!
    • Gość: gero Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:04
      To nie sprawa rzadów kotów, tylko prostej głupoty
      • Gość: przemo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.chello.pl 20.07.07, 08:25
        Dariusz Matecki jest najlepszym przykładem jak XIII LO "formuje" mentalność
        młodych osób!!!Zgroza!Chłopcze-kto tu mówi o zawiści i głupocie piszących!Ta
        szkoła niebezpiecznie uderzyła ci do głowy.Osobiści nigdy bym do tej szkoły nie
        posłał dziecka w trosce o jego zdrowie psychiczne.W mieście jest wiele zdrowych
        normalnych i dobrych szkół,gdzie panuje wspaniała atmosfera i dzieciak też się
        może doskonale zrealizować!Rodzicom Artura radzę pójść tym tropem a segregujące
        ludzi XIII LO omijac szerokim łukiem
    • mark.parker Ile to już lat minęło od upadku komunizmu? 20.07.07, 08:24
      Komunizm podchodził do niepełnosprawnych wyjątkowo bezdusznie. Tymczasem "często
      porusza się na wózku, a szkoła nie jest do tego przystosowana." To
      przystosujcie, do cholery, zamiast kłócić się, co jest bardziej drapieżne -
      kaczkodany, czy LiSy, Tak plujecie na III RP, to coś zróbcie. łamagi.
      Zasługujecie jedynie na pogardę. Rozumiem, że na lewo i prawo wręczacia klucze
      do 3000000000 mieszkań!
    • Gość: naprawdetrzezwy Szkoła ma rację. IP: *.axelspringer.pl 20.07.07, 08:26
      Powinno się przyjmować tylko wysokich, muskularnych blondynów z niebieskimi oczyma.

No, czystej krwi aryjczyków...
      ;>>>>
      • Gość: hemofil Re: Szkoła ma rację.!!!! IP: *.acn.waw.pl 20.07.07, 10:37
        --------------------------------------------------------------------------------
        czasami mam duze wylewy krwi do stawow oraz poza nie. personel niechce do mnie
        podejsc jesli niema przy sobie rekawiczek gumowych bo boja sie zarazenia
        wirusem hiv.
        niestety rozumiem ich i wiem ze niepownienem chodzic do normalnej szkoly.
        norma to ogol a nie margines jak chce sie wmowic naszemu spoleczenstwu!
        niemam do nikogo zalu, poprostu jestem chory i wymagam odpowiedniej opieki
        ktora w zwyklej szkole niebedzie mi dana.
        koniec i kropka.
        amen.
        • Gość: bo Re: Szkoła ma rację.!!!! IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 10:39
          Nie jestes chjory na hemofilie a ten list tu w kolko rozsylasz z sobie wiadomych
          powodow. Gdybys byl chory nie wypisywalbys takich glupot.
    • Gość: rozumiem lub nie Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:31
      Rozumiem, że szkoła się zagapiła, nie ma odpowiednich warunków, że boi się
      odpowiedzialności za przyjęte do siebie dziecko, które zapewne bardzo chciało
      tam się dostać i dostało. Za troskę w tym zakresie należy im się plus. Nie
      rozumiem tylko, dlaczego załatwia się to w tej formie, pisemko i z głowy. Kto
      daje komuś prawo i jaka to musi być konstrukcja psychiczna i to dyrektora
      szkoły, aby tak traktować dzieci i ich rodziców. Nie wiem kim są rodzice, ale
      gdyby byli kogoś ważnego, to zapewne sprawy potoczyłyby się inaczej. A tak
      rzeczywiście wygląda to na dyskryminacje i naruszenie podstawowych praw
      obywatela tego kraju (wręcz konstytucji), jakim jest ten mały i zapewne zdolny
      człowiek. Skandaliczny, jest też ten urzędowy brak szacunku dla dzieci i ich
      rodziców. Czyż byśmy tak upadli, że liczą się tylko wyniki.
      • Gość: zs remont za 164 tys klatki schodowej w XIII i 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:41
        ależ tu widać naprawdę dobre intencje i niezłomne zasady chcemy mieć piękną szkołę
        za wszelką cenę gratuluję z wielkim smutkiem i współczuciem.SZCZECIN i13 to
        brzmi dumnie.
    • Gość: rodo Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.icpnet.pl 20.07.07, 08:41
      Żałosne! A pewno w każdej klasie tego gimnazjum wisi krzyż.
      "Vivat Polska chrześcijańska"!
    • Gość: ted Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.chello.pl 20.07.07, 08:42
      jak ładnie tytuł może wzburzyć czytelników?odpowiedzialność za dzieci w szkole
      ponoszą nauczyciele czy trzeba rozpisywać się dalej....w październiku rodzice
      chorych dzieci z widłami staną przed szkołą że ich latorośl o mało co nie
      umarło w szkole szukanie winnych dlaczego nie ma higienistki i lekarza w szkole
      a takie pretensje to raczej do władz miejskich.
    • Gość: kaz. Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:44
      No,cóż najważniejsze jest aby dzieci chodziły w mundurkach, a wychowanie przez
      integrację nie..bo to za wielki wysiłek wychowawczy.A poza tym szkoła z
      barierami architektonicznymi winna być zlikwidowana.
      Widzisz Romek, to nie problem mundurków!
    • gdkj Wywalić dyrektora na zbity pysk! 20.07.07, 08:50
      i po ptokach.
      pozdrawiam.
      • Gość: crn Punktowa Tabela Przyjec do 16/13 lo IP: *.215.85.177.static.cablesurf.de 20.07.07, 09:21
        Chcialbym uproscic zycie mojemu kochanemu dyrektorowi i przygotowalem nowe
        warunki rekrutacji:

1. kolor oczu
        -blond 10pkt
        -brunet 5pkt
        -czarne 0pkt
        2.wzrost
        -m >180 f>170 10 pkt
        -m >170 f>160 5 pkt
        -m <170 f<160 0pkt
        3. pochodzenie
        -narodowe 10pkt
        -socjalistyczne 5pkt
        -narodowe 0pkt
        4. narodowsc
        -Polska 10pkt
        -Europejska 5 pkt
        -kolorowy 0 pkt
        5. Poziom sprawnosci fizycznej
        -Zdrowy jak ryba 10pkt
        -Lekka niepelnosprawnosc 5kt
        -Niepelnosprawny 0 pkt
        6. Wielbienie Dyrektora
        -w pelni oddany, piszacy peany na czesc dyr 10pkt
        -oddany, ale nie padajacy na kolana 5pkt
        -obojetny 0 pkt
        7. Umiejetnosc i gotowsc grania w brydza
        -znakomite umiejetnosci na rowni z dyr 10pkt
        -duzo lepszy od dyr lub duzo gorszy 5pkt
        -nie umie 0 pkt
        8. Orientacja sexualna (tu Pan Dyrektor moze zmienic kolejnosc, jesli sam sie
        siebie brzydzi)
        -Homo 10 pkt
        -Bi 5kt
        -Hetero 0 pkt
        9.Rodzicie
        -profesorowie US 10pkt
        -dzieci szczecinskiej elyty (radni, biznesmennii etc) 5pkt
        -mieszczenie, robotnicy, rzemieslnicy 0 pkt
        10.Nauka
        -uczen pilny, nie w glowie mu dziewczyny, alkohol i dragi 10pkt
        -wychodzi tylko w sylwestra na jedna lampke szampana 5 pkt
        -pije, pali, kreci lolki 0 pkt

Reasumujac, niech rodzice sie nie przejmuja, bo to nie chodzi o
        niepelnosprawnosc, ich syn mogl nadrobic lepszym pochodzeniem, czlonkostwem w
        LPR albo graniem w karty, na przyszlosc radze zerkac do mojej tabelki
        • joannarog Re: Punktowa Tabela Przyjec do 16/13 lo 20.07.07, 11:54
          No nie wiem od kiedy blond jest kolorem oczu! Twoja ironiczna tabelka świadczy
          tylko o nieznajomości C. Urbana i szkoły-dyrektor sympatyzuje z PO i pomyleńcy z
          LPR raczej by się czuli dziwnie. A tak w ogóle to jestem szatynką z piwnymi
          oczami, nie gram w brydża, jestem hetero, mam 158 cm wzrostu, mój ojciec nie ma
          studiów, a matka jest księgową-i ukończyłam GM nr 16 i XIII LO bez szwanku. A
          dyrektora popieram, bo wiem co to hemofilia-w tej szkole są łącznie z piwnicą 4
          poziomy! korytarze nie są wielkie, a szkoła nie ma gabinetu lekarskiego z
          prawdziwego zdarzenia. Wyobraź sobie co by się stało gdyby jakiś uczeń
          niechcący popchnął takiego chłopca (nie pokażesz przecież wszystkim zdjęcia z
          jego podobizną!), a ten by upadł, nastąpiłby wylew i by zmarł-powiedz, czy ten,
          który nie wiedział, miałby wyrzuty sumienia? Miałby i to do końca życia...
        • Gość: K Re: Punktowa Tabela Przyjec do 16/13 lo IP: 213.155.189.* 21.07.07, 12:59
          Oczywiście nigdy pewnie nie byłeś w Trzynastce a śmiesz się o niej wypowiadać??
          Jestem absolwentem zarówno Gimnazjum nr 16 jak i XIII LO. Nigdy nie słyszałem o
          żadnej segregacji ze względu na wygląd, pochodzenie czy zdrowie! Ludzie są tam
          życzliwi i w miarę możliwości pomagają innym - jeśli chcesz wiedzieć jak, to
          dowiedz się z pierwszego źródła, nie zaś z dwudziestego któregoś!!! Dyrektor
          jest w szkole osobą, która wzbudza u każdego szacunek (grona nauczycielskiego,
          pracowników szkoły, rodziców, uczniów, absolwentów) i z pewnością postąpił dla
          dobra tego dziecka, nie zaś jak tu większość wypomina z powodu "ego". Jak to
          bywa często w naszym kraju, oceniamy znając problem tylko powierzchniowo,
          przedstawiony przez jedną opcje. Ale póki co te opinie nie mają znaczenia.
          Dlaczego?? Może warto byłoby odwiedzić tę szkołę i dowiedzieć się jak jest
          naprawdę. Zobczylibyście z pewnością, że tu się dba o ucznia nie tylko
          merytorycznie, ale i społecznie, emocjonalnie. W związku z tym, już na
          zakończenie, zapraszam do Trzynastki.

Pozdrawiam:)
          • Gość: poinformowana Re: Punktowa Tabela Przyjec do 16/13 lo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 14:19
            to twoja wypowiedż jest stronnicza wiesz,że ten chłopak mimo,że zdał egzaminy nie
            został umieszczony na liście przydziału do klas /oczywiście bez wcześniejszego
            uprzedzenia-po co się Urban będzie przemęczał/ nawet jeśli szkoła planowała dla
            niego indywidualne nauczanie było obowiązkiem dyrektora umieścić go na
            liście!!!!!!!!!! to co zaprezentowała twoja szkoła to postępowanie aspołeczne i
            pozbawione empatii aczkolwiek chwali się,że tak bronisz szkołę tylko gdybyś
            umiał, jeszcze zanim wydasz opinię ,sprawdzić jak było naprawdę było by miło
            pozdrawiam
    • Gość: Daniel A może pomyliło im się z... IP: *.236.76.83.cust.bluewin.ch 20.07.07, 08:55
      ... pedofilami? ;-) W końcu syfilistyk, filatelista, na wszelki wypadek od
      jednych i drugich trzeba się trzymać z daleka ;-)
    • silkas Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 09:07
      Przeciez to ewidentna dyskryminacja! Nie chce tego komentowac, ale mam ochote
      porozmawiac osobiscie z dyrekcja szkoly 13 LO !!! Dojdzie do tego, ze bedziemy
      dyskryminowac kazdego kto choruje - alergikow, ktorych jest coraz wiecej,
      astmatykow, kulawych, brzydkich, z wadami wzroku.... to skandal i dziwię się,
      ze w tej sprawie rodzice tego chłopca w ogóle dyskutują, nie rozmawia się z
      ludzmi zacofanymi, ktorzy juz na samym poczatku przy przyjeciu do szkoly maja
      jakies ale.. nie chce myslec co bedzie pozniej, w trakcie nauczania... ja nie
      zdecydowalabym sie na uczenie w takim ułomnym liceum!
    • Gość: harry potter Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:12
      ten którego imienia nie wolno wymawiać ma wielką moc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka