Gość: Ula IP: 62.233.217.* 30.06.03, 16:55 Ciekawe czy była wina rowerzsty... Przecież jechanie po chodniku jest przestępstwem!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nel Re: Komunikat policji IP: *.astermedia.pl 30.06.03, 22:20 Gość portalu: Ula napisał(a): > Ciekawe czy była wina rowerzsty... Przecież jechanie po > chodniku jest przestępstwem!!!! ;) Chyba Ula ma nierowno pod sufitem lepiej jechac po chodniku niż zostać potrąconym przez takich kierowców debili ,którym jak widać już jezdni jest mało i muszą jeździć po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Komunikat policji IP: 80.55.144.* 30.06.03, 23:49 Gość portalu: Ula napisał(a): > Ciekawe czy była wina rowerzsty... Przecież jechanie po > chodniku jest przestępstwem!!!! ;) Od ponad dwoch lat Sejm RP zezwolil specjalna ustawa na kozystanie rowerzystom z chodnikow w miescie gdzie niema spejalnie wydzielonych sciezek rowerowych. Dzis pozwolilem sloncu aby wstalo wczesniej niz ja. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 GRYF 01.07.03, 11:06 > Od ponad dwoch lat Sejm RP zezwolil specjalna ustawa na kozystanie rowerzystom > z chodnikow w miescie gdzie niema spejalnie wydzielonych sciezek rowerowych. > a moglbys jakies konkrety podac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zastępca Re: GRYF IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 23:03 Art.33 punkt 5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy: 1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub 2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 60 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów. 6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. b Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: GRYF IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 15:28 zwróc uwagę na ustęp 2 cytowanego przepisu - nie tyczy on więc praktycznie miasta. A tak serio - jeżdżę i ja po chodniku bo nikt nie karze kierowców wymuszających nagminnie pierwszeństwo na rowerzystach. Może ktoś naprawdę zacznie cośrobić dla rowerzystów w tym mieście????Żaden nakład koszótw a same plusy, tyle że nikomu się nie chce................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: GRYF IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.03, 14:42 Gość portalu: kierowca napisał(a): > zwróc uwagę na ustęp 2 cytowanego przepisu - nie tyczy on więc praktycznie > miasta. A tak serio - jeżdżę i ja po chodniku bo nikt nie karze kierowców > wymuszających nagminnie pierwszeństwo na rowerzystach. Może ktoś naprawdę > zacznie cośrobić dla rowerzystów w tym mieście????Żaden nakład koszótw a same > plusy, tyle że nikomu się nie chce................ wciaz widze tych "biednych rowerzystow" ktorzy przed skrzyzowaniem, na ktorym jest akurat czerwone swiatlo, zjezdzaja szybciutenko na chodniczek, potem po pasach razem z pieszymi, i spowrotem na ulice juz za skrzyzowaniem... a jak ktos trabnie nie daj boze to juz jest zlamanym hujem ktory dyskryminuje dwa kolka z pedalami hihihihihh leszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: GRYF 02.07.03, 15:36 ale gryf ewidentnie mowil o innym przepisie chyba, ze go wymyslil:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: GRYF-odpowiedz !!! IP: 80.55.147.* 02.07.03, 17:34 skuter70 napisał: > ale gryf ewidentnie mowil o innym przepisie > > chyba, ze go wymyslil:) Ten przepis byl glosno omawiany w mediach oraz na forum sejmu RP.Dokladnej tresci nie potrafie przytoczyc ale ........... dla chcacego {Skuter} nie ma nic trudnego ,przejrzyj Dzienniki Ustaw to sie dowiesz szczegolow. Pozdro. Dzis pozwolilem sloncu ,aby wstalo wczesniej niz ja. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: GRYF-odpowiedz !!! 02.07.03, 18:30 Gość portalu: Gryf napisał(a): > Ten przepis byl glosno omawiany w mediach oraz na forum sejmu RP.Dokladnej > tresci nie potrafie przytoczyc ale ........... dla chcacego {Skuter} nie ma > nic trudnego ,przejrzyj Dzienniki Ustaw to sie dowiesz szczegolow. > Pozdro. Hej Gryf - chyba przegiąłeś, to Ty powołałeś się na istnienie takowej ustawy, wypadałoby podać źródło. To, że było głośno o czymkolwiek w tym kraju nie oznacza ... nic. A że nie jestem świnia ułatwię TOBIE zadanie wyszukania dowodu i podam dla ułatwienia następujący adres: www.abc.com.pl/serwis/publik.htm Czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: GRYF-odpowieda hsps-owi !!! IP: 80.55.144.* 02.07.03, 22:01 hsps napisał: > Gość portalu: Gryf napisał(a): > > Ten przepis byl glosno omawiany w mediach oraz na forum sejmu RP.Dokladnej > > > tresci nie potrafie przytoczyc ale ........... dla chcacego {Skuter} nie m > a > > nic trudnego ,przejrzyj Dzienniki Ustaw to sie dowiesz szczegolow. > > Pozdro. > > Hej Gryf - chyba przegiąłeś, to Ty powołałeś się na istnienie takowej ustawy, > wypadałoby podać źródło. To, że było głośno o czymkolwiek w tym kraju nie > oznacza ... nic. > > A że nie jestem świnia ułatwię TOBIE zadanie wyszukania dowodu i podam dla > ułatwienia następujący adres: www.abc.com.pl/serwis/publik.htm > > Czekam z niecierpliwością. No wygrales panie "hspe-esie" lecz trzecia rzecz jest ...... trzeba skapac sie w tej misie......... a to jest woda swiecona. No coz pozostaje Wam wierzyc na slowo.Na pewno ten przepis istnieje.W tym okresie z moim maloletnim synem duzo jezdzilismy na rowerach i jako zdyscyplinowany obywatel bylem zainteresowany w/w przepisem ktory uchwalono. Jezeli macie watpliwosci mozecie prowadzic rower korzystajac z chodnika.Ja i moj syn jezdzimy oczywiscie tak jak powiedzial pan zastepca powoli aby nie przeszkadzac przechodniom.Natomiast w Lasku Arkonskim to "siwy dym" tak pedzimy. Do zobaczenia na trasie.Pozdro. Dzis pozwolilem sloncu aby wstalo wczesniej niz ja. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: GRYF-odpowiedz !!! 03.07.03, 07:42 > Ten przepis byl glosno omawiany w mediach oraz na forum sejmu RP. byc moze byl omawiany p r o j e k t, ktory nie przeszedl BAAAAAARDZO watpie, zeby przepisy odnosnie ruchu drogowego znalazly sie raptem w jakims zapisie poza kodeksem drogowym wszelkie wydania KD zwykle zawieraja wszelkie nowe zmiany i poprawki do tego jestes jedynym , ktory slyszal o takim przepisie:) nawet na pl.rec.rowery ani widu ani slychu ustaw z oczywistych wzgledow czytac nie bede:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: GRYF-odpowiedza "skuter 70" IP: 80.55.147.* 03.07.03, 08:07 skuter70 napisał: > > > Ten przepis byl glosno omawiany w mediach oraz na forum sejmu RP. > > byc moze byl omawiany p r o j e k t, ktory nie przeszedl > BAAAAAARDZO watpie, zeby przepisy odnosnie ruchu drogowego znalazly sie raptem > w jakims zapisie poza kodeksem drogowym > wszelkie wydania KD zwykle zawieraja wszelkie nowe zmiany i poprawki > > do tego jestes jedynym , ktory slyszal o takim przepisie:) No to masz problem skuter70! Bardzo Tobie wspolczuje! A przepis o korzystaniu z chodnikow istnieje.Do tego nie jestem jedynym ktory slyszal o takim przepisie, bo i pan zastepca w swojej wypowiedzi potwierdzil istnienie takiego przepisu. Czy nie masz jakiegos znajomego "bieglego w tych sprawach ktory pogrzebalby" w ustawach? Dzis pozwolilem sloncu, aby wstalo wczesniej niz ja. > nawet na pl.rec.rowery ani widu ani slychu > > ustaw z oczywistych wzgledow czytac nie bede:) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: GRYF-odpowiedza 'skuter 70' 03.07.03, 08:10 gryf nie krec:) zastepca zacytowal znany przepis z kodeksu drogowego ale on pozwala jezdzic po chodniku tylko w bardzo wyjatkowych wypadkach w szczecinie praktycznie wcale:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: GRYF-odpowiedza 'skuter 70' IP: 80.55.144.* 03.07.03, 08:27 skuter70 napisał: > gryf nie krec:) > zastepca zacytowal znany przepis z kodeksu drogowego > ale on pozwala jezdzic po chodniku tylko w bardzo wyjatkowych wypadkach > w szczecinie praktycznie wcale:) Skuter 70 a zesz Ty uparciuchu! Sejm RP uchwalil , ze tam gdzie nie ma wytyczonych tras rowerowych w miescie mozna korzystac z chodnikow ,co do szczegolow to musisz sam poszukac.Jezeli jest inaczej to udowodnij mi to.Tak jak widzisdz mozemy odbijac ten temat w nieskonczonosc. A moze pan zastepca nas wybawi i zacytuje odpowiednie ustawy? Dla ulatwienia bylo to ok. dwa lata wstecz. Dzis pozwolilem sloncu, aby wstalo wczesniej niz ja. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: GRYF-odpowiedza 'skuter 70' 03.07.03, 08:36 > > Skuter 70 a zesz Ty uparciuchu! Sejm RP uchwalil , ze tam gdzie nie ma > wytyczonych tras rowerowych w miescie mozna korzystac z chodnikow ,co do > szczegolow to musisz sam poszukac.Jezeli jest inaczej to udowodnij mi to. jak niby JA mam to udowodnic????? przeczytac wszystkie ustawy w celu stwierdzenia, ze tego nie ma a potem zmusic ciebie do przeczytania wszystkich ustaw , zebys sam stwierdzil , ze takiego przepisu nie ma??????????????? udowodnic to mozna , ze taki przepis jest - jesli sie go znajdzie niedawno na pl.regionalne.szczecin byla dyskusja o jezdzie po rondzie ludzie pisali, ze przepisy zabraniaja objechania ronda prawym pasem gdy pytalem jaki konkretnie przepis tego zabrania tez odpowiadali mi, ze mam se znalezc jak mozna znalezc cos czego nie ma????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: GRYF-odpowiedza 'skuter 70' 03.07.03, 08:38 > ze tam gdzie nie ma > wytyczonych tras rowerowych w miescie mozna korzystac z chodnikow jedyne co uchwalil sejm w tej sparwie to kodeks drogowy tylko, ze musza byc spelnione jednoczesnie warunki o szerokosci chodnika i predkosci na jezdni czyli w praktyce jest bardzo niewiele miejsc gdzie taki przepis obowiazuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: GRYF-odpowiedza 'skuter 70' IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 00:03 dla wszystkich cytat z prawa o ruchu drogowym ( stan na 1 lipca 2003) Oddział 11 Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. 1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni. 2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę. 3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się: 1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu; 2) jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach; 3) czepiania się pojazdów. 4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się: 1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd; 2) zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny. 5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy: 1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub 2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 60 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów. 6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. 7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Komunikat policji 01.07.03, 11:03 Gość portalu: Ula napisał(a): > Ciekawe czy była wina rowerzsty... Przecież jechanie po > chodniku jest przestępstwem!!!! ;) zanim zaczniesz ferować "przestępstwami" sprawdź czy nie jest to wykroczenie (a i to zależy od sytaucji). Notabene chodnik nie jest chyba tym bardziej przeznaczony do jazdy samochodem po rowerzystach ... A między przestępstwem a wykroczeniem różnica jest taka jak między krzesłem zwykłym a krzesłem elektrycznym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeb Re: Komunikat policji IP: *.tnt1.anchorage.ak.da.uu.net 02.07.03, 04:15 Gość portalu: Ula napisał(a): > Ciekawe czy była wina rowerzsty... Przecież jechanie po > chodniku jest przestępstwem!!!! ;) Jezeli jazda rowerem po chodniku jest przestepstwem, to jak nazwiesz jazde samochodem po chodniku i zabijanie tymze samochodem ludzi, wlaczajac w to rowerzystow? Oj, goraco komus juz wyraznie zaszkodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bejzbol Re: Komunikat policji IP: *.ee.titech.ac.jp 02.07.03, 09:29 Nikt nie zauwazyl emotikona ;) ? Omoshiroi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shary Re: Komunikat policji IP: 62.233.216.* 03.07.03, 01:00 Proszę czytać ze zrozumieniem to co przytoczył Zastępca. Jazda rowerem po chodniku jest dozwolona w wyjątkowych sytuacjach. Na ulicy Mickiewicza, czy też Wawrzyniaka takich sytuacji w tym przypadku nie było. Pomimo tego, że kierujący samochodem ewidentnie - moim zdaniem - był sprawcą i winnym wypadku, to orzeczenia tzw. biegłych mogą również wskazywać współwinę rowerzysty, który jadąc po chodniku, popełnił wykroczenie drogowe. Pisząc "tzw. biegłych" chciałem zwrócić uwagę na ich ocenę ewentualnych przyczyn zdarzeń drogowych. W moim odczuciu bardzo często kierują się zasadą - kto płaci za opinię biegłego ten ma rację ( ewidentny przykład takiego postępowania to wyższość masła nad margaryną lub odwrotnie ). Podam teraz przykład oceny znanego w środowisku szczecińskim biegłego sądowego, który wydał opinię w sprawie potrącenia pieszej na przejściu dla pieszych. Otóż stwierdził on, że potrącenie pieszej na jednej z ulic Szczecina było spowodowane wtargnięciem bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd. Jednak z opisu dokonanego przez policjantów na miejscu zdarzenia wynikało, że piesza zdążyła pokonać już 2/3 przejścia dla pieszych, jak to się ma do wtargnięcia - widać gołym okiem. Ponadto owa piesza miała ponad 80 ( słownie osiemdziesiąt ) lat i przed miesiącem wymienione panewki stawów biodrowych ( zresztą poruszała się o kulach ). W tej sytuacji jej wtargnięcie przed nadjeżdżający pojazd było ewidentne wg. wspomnianego biegłego. Przypadek ten wykazuje jak opinie biegłych są zależne od tego kto je zleca. Przepraszam za zbyt długą dygresję. Odpowiedz Link Zgłoś