sengaxpl 26.08.07, 00:59 witam, podczas trwającego boom'u w branży budowlanej, nie jest trudno zostać oszukanym. Proponuje w tym wątku opisywać swoje doswiadczenia z deweloperami i pośrednikami sprzedaży nieruchomosci z naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: deweloperzy 26.08.07, 01:25 A co wiesz o nich? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=238&w=67253794 Odpowiedz Link Zgłoś
sengaxpl Re: deweloperzy 26.08.07, 11:34 Nie mam zadnych doświadczeń z tymi deweloperami, ale ważne jest to, że na Czarneckiego prace budowlane nieprzerwanie trwaja (jest więc szansa, że jesli zaczeli to skończą). Ja mam bardzo złe doświadczenia z deweloperem "Domy ekologiczne" z biurem również na ulicy Czarneckiego. Właściciel jest kłamcą, naciągaczem, typowym biznesmenem dbajacym tylko o swoje interesy, a slogan z jego strony internetowej: "Celem naszego biura jest zadowolenie Klientów z bezpiecznie przeprowadzonej transakcji" jest najbardziej żałosnym żartem jaki słyszałem. Radzę omijać go szegrokim łukiem. Co do cen mieszkań na rynku wtórnym, to przyjrzyj sobie ogłoszenia na stargardzkim forum: forum.stargard.com.pl/forum38.html. Ceny sa różne w zalezności od lokalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
arek5001 Re: deweloperzy 26.08.07, 16:17 Masz rację, poznałem go kiedyś, wyjątkowo nędzna kreatura.. Między innymi doprowadził do bankructwa swoją firmę "Saba-Pol" z Bydgoskiej i go komornicy ścigali.. Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: deweloperzy 27.08.07, 21:30 arek5001 napisał: > Masz rację, poznałem go kiedyś, wyjątkowo nędzna kreatura.. Między innymi > doprowadził do bankructwa swoją firmę "Saba-Pol" z Bydgoskiej i go komornicy > ścigali.. No nie wiem czy kreatura to nie za dużo powiedziane ale krętacz już mi pasuje :-). Sam w sobie nie jest on developerem a sprzedaje mieszkania innych spółek a te z kolei bardzo różnie się zachowują. Ostatni przypadek sprzedazy mieszkań na Lechonia, gdzie nie było pozwolenia na budowę było przegięciem, z drugiej strony firma zwróciła zainteresowanym wszelkie zaliczki. ModechPolmo, który ma zabudowywać starówkę do aniołów też nie należy, to chyba taka specyfika rynku. Zedelski chyba ok ale ceny już całkiem całkiem a ja przynajmniej w głośnym centrum nie chcę mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
sengaxpl Re: deweloperzy 28.08.07, 20:58 Co do mieszkań sprzedawanych na ulicy Lechonia, moge dodać, że sprzedawał on mieszkania, o których z góry wiedział, że ich nie będzie. W ten sposób podpisując umowę w styczniu dziś muszę dołożyć do metra jakieś 700 PLN (zakładając zakup innego mieszkania na Lechonia - oczywiście ta opcja odpada) lub ok 1000 PLN (myśląc o mieszkaniu w centrum). Zgadzam się z Tobą dmj1, że sprzedaje on tylko mieszkania innych spółek, a one róznie się zachowuja, ale od samego początku człowiek ten wiedział, że problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę będzie. Nie był jednak na tyle szczery, żeby o tym wspomnieć przy podpisywaniu umowy. Żałuję tylko, że w sądzie dociekać będę praw z firmą Koncept-bud (inwestor 2 z 4 kamienic na Lechonia), a tacy jak on zostaną bezkarni. Mogę tylko na tym forum ostrzec innych przed tą firmą i jej właścicielem. Myślę, że kupując nieruchomość nie należy liczyć na szczęście, że deweloper czy pośrednik nieruchomości będzie uczciwy. Szczęściu trzeba trochę pomóc, w tym przypadku omijać szerokim łukiem dewelopera "Domy Ekologiczne" Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: deweloperzy 28.08.07, 22:22 No w tak zw. całej rozciagłości mogę się z Tobą zgodzić. Znam dokładnie kulisy sprzedaży mieszkań na Lechonia. I sam miałem podpisaną umowę z KonceptBud :-). Projekty budynków były zbyt duże w stosunku do wielkości działki i projektant taki los inwestorowi zgotował, co oczywiście kupujacego, czytaj nas guzik obchodzi.Odzyskałem jednak bez problemów zaliczkę i sprawa zakończyła się w porzadku. Cena 2500 - 2600 była i tak nierealna i zdawałem sobie z tego sprawę. Zwróć uwagę, że 2 skrajne kamienice powstają zgodnie z planem i nikt pretensji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sengaxpl Re: deweloperzy 29.08.07, 12:24 No tak teraz możemy mówić, że projektant zgotował los inwestorowi, ale ja wiem swoje, zarówno projektant, deweloper jak i pośrednik wiedzieli, że będzie problem z uzyskaniem pozwolenia. Umowy podpisywane były w styczniu i w tym też czasie w centrum można było kupić mieszkanie za 2800 (teraz ok 3700 - oczywiście wszystko netto). Tak naprawdę, to nad nieralnością ceny się nie zastanawiem, bo jeżeli ktoś podpisuje umowę na sprzedaż za 2500 czy 2600 to powinien wiedzieć co robi. Nikt ich do ustalenia akurat tej ceny nie zmuszał (wręcz przeciwnie, to oni kalkulowali koszty i uzgadniali cenę). Umowa jest podpisana na konkretną wartość i ona "powinna" obowiązywać, chyba że w umowie jest zapis o mozliwości zmiany ceny - a takiego zapisu nie było. Dodam jeszcze, że teraz stosują niedozwolone praktyki o aneksach zwiększających cenę sprzedaży na 3200. Odpowiedz Link Zgłoś
drjakub Re: deweloperzy 19.11.07, 22:31 Rozumiem, że firma Koncept-bud jest nieuczciwa, ale czy to znaczy, że z oddaniem bloku będą problemy, ale z tego co wiem to budynek jest w trakcie budowy. Co z osobami, które kupiły mieszkania? Sama chciałam kupić od nich mieszkanie w kamienicy nr2 ale teraz to już nie wiem co robić??? Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: deweloperzy 29.08.07, 11:11 violka30 napisała: > a czy wiecie coś nt firmy "Sanit"? Żadnej poważnej wpady do tej pory nie zaliczyli ale i samodzielnie realizowanych inwestycji mieszkaniowych mają niwiele na koncie. Myślę, że gdyby nie fakt, że nie chcę mieszkać w centrum, skorzystałbym z ich oferty. darek Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: deweloperzy 31.08.07, 12:18 dmj1 napisał: > Żadnej poważnej wpady do tej pory nie zaliczyli i mam nadzieję, że nie zaliczą:) Odpowiedz Link Zgłoś
kenji30 Re: deweloperzy 03.11.07, 00:13 :) Jestem od 2 m-cy klientka Sanitu. Budynek dopiero powstaje (widac na ich zdjeciach) ale prace ida zgodnie z planem. Obsluga bardzo mila, kompetentna. Druga moja wplata byla opozniona z powodu wyjazdu. Uprzedzilam ich wczesniej, wiec nie naliczyli zadnych odsetek za dni zwloki. Ogolnie projekt jak i lokalizacja baaardzo mi sie podobaja. Aha, jestem Szczecinianka. O firmie Sanit zas slyszalam same pozytywne opinie. Wiec mam nadzieje, ze i ja sie dolacze do tych, ktorzy beda zadowoleni. Niestety, do 2009 trzeba jeszcze poczekac, wiec pozostaje mi trzymac kciuki, aby dalej wszystko szlo zgodnie z planem. ;) Ciekawa jestem, jacy beda moi przyszli sasiedzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ju.bo Re: deweloperzy 21.12.07, 16:46 witam wszystkich ..jeżeli ktoś chciałby otrzymać jakieś informacje na temat budowanych przez firmę "BETMIX" a sprzedawanych przez Armę szeregowców na os Pyrzyckim oraz przy ul. Chełmońskiego chętnie podzielę się uwagami...szczególnie tymi negatywnymi bo pozytywnych szukać by trzeba było ze świecą...zapraszam do dyskusji i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś