IP: 213.25.33.* 17.07.01, 14:25
Z czym kojarzy wam się Poznań!?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.*.*.* 17.07.01, 14:27
      Gość portalu: P.B napisał(a):

> Z czym kojarzy wam się Poznań!?

Z takich pozytywnych skojarzen to:
      -targi
      -koziolki na ratuszu
    • Gość: jaroslaf Re: Poznań IP: 213.158.195.* 17.07.01, 15:30

targi, pyry, pestka, starowka, malta festiwal

• Gość: jawal Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 15:45
      starówka, koziołki, ratusz, nieudana przy nim przybudówka, Targi, WBK no
      i "podziemna pomarańcza"

pozdr
      • Gość: P.B Re: Poznań IP: 213.25.33.* 18.07.01, 13:26
        Gość portalu: jawal napisał(a):

> starówka, koziołki, ratusz, nieudana przy nim przybudówka, Targi, WBK no
        > i "podziemna pomarańcza"
        >
        > pozdr

nieudana przybudówka?
        • Gość: pitek Re: Poznań IP: *.cyberia.com.pl 18.07.01, 19:07
          brak goscinnosci, super rynek, ladne i bezposrednie dziewczyny, malta i ZOO,koziołki i w ogole
          bardzo smiesznie...
          • Gość: P.B Re: Poznań IP: 213.25.33.* 19.07.01, 10:49
            Gość portalu: pitek napisał(a):

> brak goscinnosci, super rynek, ladne i bezposrednie dziewczyny, malta i ZOO,koz
            > iołki i w ogole
            > bardzo smiesznie...

Z brakiem gościnności się nie zgodze
            • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.*.*.* 19.07.01, 10:57

> Gość portalu: pitek napisał(a):
              >
              > > brak goscinnosci, super rynek, ladne i bezposrednie dziewczyny, malta i ZO
              > O,koz
              > > iołki i w ogole
              > > bardzo smiesznie...
              >
              > Z brakiem gościnności się nie zgodze

Widze ze o Poznaniu mozna sie tylko pod warunkiem ze sie mowi dobrze badz bardzo
              dobrze.
              No coz, pracuje z poznaniakami. A w zeszlym roku mialem okazje pare razy byc w
              Poznaniu. Zwazywszy na pierwszy punkt - nie mam nie do powiedzenia.
        • stettiner Re: Poznań 30.07.01, 15:15
          >
          > nieudana przybudówka?

Chodzi pewnie o ten koszmarny pawilon, kiedys było w nim muzeum wojska polskiego,
          nie wiem czy jeszcze jest, ale istotnie pasuje do rynku jak wół do karety. Że też
          w takim ładnym miejscu musieli taką kupę postawić..... Podobna ohyda jak betonowa
          ściana na zamku w Szczecinie. Należałoby od razy wyburzyć.
    • Gość: jaro Re: Poznań IP: 212.160.165.* 30.07.01, 15:03

Pamiętam jak 1-go maja bodaj w 1983 szedłem ulicami Poznania
      w gęstym śniegu. Dookoła widziałem zaspy śnieżne.

• Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 30.07.01, 17:26
        Kojarzy się ze znienawidzonym Lechem.
    • Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 31.07.01, 01:42
      Kojarzy się także z takimi pedałami jak radost albo guerra.
      Mała litera nie jest przypadkowa.
    • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 00:57
      to jest po Gdansku i Wroclawiu najporzadniejsze miasto w kraju. Szczecin nigdy
      nie ma szans na ten poziom, no chyba ze wymrze cale pokolenie i Wy,
      Szczecinianie w wieku cos kolo mojego pewnie wezmiecie sie za to Wasze miasto.
      Chociaz jestem z Poznania (i pewnie pomyslicie, ze na dzwiek nazwy Szczecin
      mnie rzuca) to jestem pelen sympatii do metropolii nad Odra, zwana przez
      niektorych w tym miejscu morzem.
      PS 1 kiedy wreszcie bedziecie mieli multikino i sklep ikei ?
      PS 2 kiedy cos zrobia na zarosnietym chwasciorami "domu kupca" i zuzlu za
      "Pazimem" ?
      PS 3 obnizcie Wasze panienki o jakies 10 cm bo z moim srednim wzrostem wstydze
      sie do Was przyjezdzac, polowa jest wyzsza ode mnie!
      PS 4 ciesze sie, ze nie piszecie na ogol o Poznaniu zle, chyba tylko ktos jeden
      znowu mysli, ze sercem miasta jest jakis gowniany stadion (dla mnie wszystko
      jedno czyj - do Lecha i do Pogoni nic nie mam, olewam jednych i drugich,
      chociaz Wasz zespol tochyba gdzies na topie???)
      • Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 01.08.01, 12:32
        W niektórych punktach masz rację, ale co rozumiesz pod pojęciem
        najporządniejsze miasto ? Co do sklepu IKEA ma być budowany na Prawobrzeżu ale
        wszyscy w Szczecinie mamy dość kolejnego pieprzonego hipermarketu, nie rozumiem
        po co nam ta IKEA. Co do "żelazek" też mi się też cholernie nie podobają ale
        cóż moda z zachodu.
        • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 13:13
          Piszac "najporzadniejsze miasto" mialem na mysli to, ze w Poznaniu ludzie i
          duzo gadaja, i duzo pracuja - i widac ciagle jakis postep, np. poznanscy kupcy
          sami za swoje pieniadze zbudowali juz 3 centra handlowe (nie hipermarkety). W
          Szczecinie natomiast jacy sa kupcy, to sam wiesz, ich niedokonczone projekty
          tylko strasza - oni umieja tylko gadac, i o tym myslalem piszac o koniecznosci
          zmiany pokolen. Wladze miasta w Poznaniu tez sa skorumpowane, ale w Szczecinie
          sytuacje pogorszylo to, ze zmienily sie juz 2 razy w tej kadencji i kazdy
          popiera "swoich:. A co do Ikei : to tez nie hipermarket; oczywiscie mozesz jej
          nie lubic np. za styl tych mebli (w sumie prosty), ale w porownaniu z tym co
          oferuje sie w tzw. polskich centrach meblowych to i tak epoka do przodu.
          Pozdrawiam, szczegolnie ze siedze pare dni w Szczecinie z tutejsza kolezanka i
          tak sie tu rozgladam :)
          • Gość: Jano Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 16:39
            Gość portalu: posen napisał(a):

> Piszac "najporzadniejsze miasto" mialem na mysli to, ze w Poznaniu ludzie i
            > duzo gadaja, i duzo pracuja - i widac ciagle jakis postep, np. poznanscy kupcy
            > sami za swoje pieniadze zbudowali juz 3 centra handlowe (nie hipermarkety). W
            > Szczecinie natomiast jacy sa kupcy, to sam wiesz, ich niedokonczone projekty
            > tylko strasza - oni umieja tylko gadac, i o tym myslalem piszac o koniecznosci
            > zmiany pokolen. Wladze miasta w Poznaniu tez sa skorumpowane, ale w Szczecinie
            > sytuacje pogorszylo to, ze zmienily sie juz 2 razy w tej kadencji i kazdy
            > popiera "swoich:. A co do Ikei : to tez nie hipermarket; oczywiscie mozesz jej
            > nie lubic np. za styl tych mebli (w sumie prosty), ale w porownaniu z tym co
            > oferuje sie w tzw. polskich centrach meblowych to i tak epoka do przodu.
            > Pozdrawiam, szczegolnie ze siedze pare dni w Szczecinie z tutejsza kolezanka i
            > tak sie tu rozgladam :)
            Za czym sie rozgladasz??????
            • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 20:27
              poniewaz mam w zwyczaju odpowiadac wszystkim - to uprzejmie informuje Cie, ze
              ogladam sobie Wasze miasto i Was w ogole. nic wiecej, interesow tu i tak nie
              zrobie - a jak za pare dni znikne to juz dlugo sie pewnie tu nie pokaze.
              • Gość: Jano Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 12:29

> poniewaz mam w zwyczaju odpowiadac wszystkim - to uprzejmie informuje Cie, ze
                > ogladam sobie Wasze miasto i Was w ogole. nic wiecej, interesow tu i tak nie
                > zrobie - a jak za pare dni znikne to juz dlugo sie pewnie tu nie pokaze.

To ciesz sie naszym miastem puki mozesz. :))))))))
                Za to jaki w Szczecinie mozna zrobic interes (mam na mysli legalny oczywiscie)
                odpowiada rzad, tylko i wylacznie rzad i jego uklady, i to mi sie tez nie podoba.
                A co do samego miast i jego mieszkancow- na sama mysl ze mialbym sie z tad kiedys
                wyniesc na dobre trace dobry humor. Mimo wsyzstkich swych wad to miasto nie mozna
                nie kochac.
                pozdrawiam
                • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 00:52
                  ok zgadzam sie swoje miasto mozna kochac, Wasze tez nie jest zle. ja tu
                  mieszkac nie bede ale Szczecin nie odrzuca mnie. poza kinami. pozdrowionka :)))
                  • Gość: Jano Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 09:45

> ok zgadzam sie swoje miasto mozna kochac, Wasze tez nie jest zle. ja tu
                    > mieszkac nie bede ale Szczecin nie odrzuca mnie. poza kinami. pozdrowionka :)))

Co do kin, to do nich nie chodze. Ale jak dobrze pamietam to OK jest w Kosmosie,
                    Colloseum i (chyba) Delfinie (na Piłsudskiego). Do reszty kin odradzam
                    chodzic!!!!!
      • Gość: Andy Re: Poznań - mi amor !!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 13:06

> to jest po Gdansku i Wroclawiu najporzadniejsze miasto w kraju. Szczecin nigdy
        > nie ma szans na ten poziom, no chyba ze wymrze cale pokolenie i Wy,
        > Szczecinianie w wieku cos kolo mojego pewnie wezmiecie sie za to Wasze miasto.

Dla mnie Poznań to miasto stałego rozwoju. Z przyczyn zawodowych zaglądam tam raz
        na 4-5 miesięcy i dzięki temu wyraźnie dostrzegam stały rozwój - ciągle coś
        budują, modernizują, remontują. Na pewno to właśnie Poznań odbiera Szczecinowi
        80% inwestycji, które przychodzą do miasta z zewnątrz i jest to moim zdaniem
        całkowicie zrozumiałe - gdybym sam miał zainwestować duże pieniądze, starałbym
        się to robić z dala od Szczecina.

> Chociaz jestem z Poznania (i pewnie pomyslicie, ze na dzwiek nazwy Szczecin
        > mnie rzuca) to jestem pelen sympatii do metropolii nad Odra, zwana przez
        > niektorych w tym miejscu morzem.

Bardzo znany obecnie koszykarz, Tomek Jankowski, grający kilkanaście lat temu w
        barwach Lecha, po przyjeździe do Szczecina prosił mnie o zawiezienie nad morze!!!

> PS 1 kiedy wreszcie bedziecie mieli multikino i sklep ikei ?

Ikea chyba nie jest nam do szczęścia potrzebna, ale jeśli chodzi o multikino, to
        sami chcielibyśmy wiedzieć.

> PS 2 kiedy cos zrobia na zarosnietym chwasciorami "domu kupca" i zuzlu za
        > "Pazimem" ?

Patrzcie, odezwał się pedancuk, nasze chwaściorki mu przeszkadzają. My,
        szczecinianie z dziada-pradziada (no może lekka przesada) bardzo zżyliśmy się z
        naszym codziennym bałaganikiem ;-)

> PS 3 obnizcie Wasze panienki o jakies 10 cm bo z moim srednim wzrostem wstydze
        > sie do Was przyjezdzac, polowa jest wyzsza ode mnie!

Ja mam 204 cm wzrostu i protestuje przeciwko ich okulawianiu.

> PS 4 ciesze sie, ze nie piszecie na ogol o Poznaniu zle, chyba tylko ktos jeden
        > znowu mysli, ze sercem miasta jest jakis gowniany stadion (dla mnie wszystko
        > jedno czyj - do Lecha i do Pogoni nic nie mam, olewam jednych i drugich,
        > chociaz Wasz zespol tochyba gdzies na topie???)

Niestety, jak tak dalej pójdzie, nasz zespół będzie się nazywał Pogoń Istambuł.
        Pozdro.
      • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 01.08.01, 13:18

> to jest po Gdansku i Wroclawiu najporzadniejsze miasto w kraju. Szczecin nigdy
        > nie ma szans na ten poziom, no chyba ze wymrze cale pokolenie

Fortuna kolem sie toczy, byly czasy za bilismy Hamburg i byly takie dostawalismy
        baty od Stargardu...
        Poczekajmy niech zniknie granica bo na razie to jestesmy wcisnieci w kat i sie
        dusimy.
        Poza tym nie rozumiem czemu wysylasz pokolenie moich rodzicow do piachu?
        Wypraszam sobie.

> PS 1 kiedy wreszcie bedziecie mieli multikino i sklep ikei ?

multikino ma sie tak do kina, a ikea do sklepu meblowego jak mcdonald do
        restauracji. nie mam i nie tesknie. miaszkajac zagranica b. czesto bywalem w
        multikinach. dziekuje, wystarczy. z ikei mam w niemczech 2 fotele i kanape
        (zabawne ze w RFN jest taniej niz w polsce). mam niezbyt dobre zdanie o tej
        firmie. chyba tylko w polsce uwaza sie ja za cos wyjatkowego. na zachodzie ikea =
        dziadowskie meble dla stundentow i biedakow.

> PS 2 kiedy cos zrobia na zarosnietym chwasciorami "domu kupca" i zuzlu za
        > "Pazimem" ?

to prywatne tereny. jak inwestor zbuduje to bedzie. chaszcze to mozesz sobie
        obejrzec nawet w centrum manhattanu.

> PS 3 obnizcie Wasze panienki o jakies 10 cm bo z moim srednim wzrostem wstydze
        > sie do Was przyjezdzac, polowa jest wyzsza ode mnie!

wspolczuje ze ogladasz sie za taka kategoria dziewczyn - kreca cie laski z
        gimnazjum i zawodowek?
        • Gość: ps Re: Poznań IP: 212.160.165.* 01.08.01, 15:13
          Mike jestes OK !

A ty pyro-posen won ze
          szczecinskiego forum.
          • Gość: lol Re: Poznań IP: 212.75.127.* 01.08.01, 15:59
            Gość portalu: ps napisał(a):

> Mike jestes OK !
            >
            > A ty pyro-posen won ze
            > szczecinskiego forum.

Posen to żaden poznaniak. To szczeciniak!!!
            • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 20:24
              tylko dlatego ze akurat pisze ze Szczecina? to ze mnie jeszcze szczeciniaka nie
              robi...
          • stettiner Re: Poznań 01.08.01, 16:06

> Mike jestes OK !
            >
            > A ty pyro-posen won ze
            > szczecinskiego forum.

CZuję się w obowiązku przeprosić za maniery kolegi. Nie jest to broń Boże
            szczecińska naorma.
            • Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 01.08.01, 18:22
              Z Posena taki poznaniak jak ze mnie nowojorczyk.
              • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 20:23
                prosze o uzasadnienie, napisalem przeciez ze jestem w tej chwili w Szczecinie i
                to ze pojawia sie taki adres to chyba zadna sensacja?
                • Gość: lol Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 19:03
                  Siedzisz w Szczecinie z tamtejszą koleżanką i stukasz na forum zamiast nią się
                  zajmować :) ???? A co to za obyczaje???
                  • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 01:01
                    no czesc witam Krajana! czasem trzeba zrobic sobie przerwe (z kolezanka),
                    spodobaly mi sie texty z forum wydrukowane w tutejszym wydaniu papierowym,
                    zajrzalem i co widze - ktos o Poznan pyta! no to wrzucilem bombe, jak to ja
                    dosc umiarkowana :)) no i widzisz co sie porobilo : czesc Szczeciniakow
                    dyskutuje, jeden sie rzuca a kilku nawet mnie za niego przeprasza!
                    Szczeciniacy, jestescie w wiekszosci ok!
                    Pana Poznaniaka (co zwatpil w moja poznanskosc) pozdrawiam, w niedziele juz
                    laduje w naszej Pyrlandii :))) pewnie ten ps sie zmartwi juz nie nakopie mi
                    "prywatnie w dupe" - pusty smiech!
                    • Gość: lol Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 22:07
                      A więc czakamy na Ciebie na pozznańskim forum

Pzdr
          • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 20:20
            az tak nie lubisz pyr? jestes maniakalnym kibicem Pogoni czy co? ja juz
            napisalem ze do Pogoni nic nie mam a twoje "won" to dowod szczecinskiej
            "tolerancji" ; ja i tak bede pisal tu bo nie tylko tacy ludzie jak ty sa w
            Waszym miescie
            • Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 01.08.01, 21:08
              Hahahahahaahahahaha, zajrzyj na poznańskie forum i dopiero wtedy mów mieszkańcy
              jakiego miasta są tolerancyjni i gościnni a jacy nie.
              W Poznaniu ludzie mają mentalność zblizoną do Niemców czyli np. zaradność i
              gospodarność ale także brak tolerancji i gościnności.
              • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 00:57
                Gość portalu: REKIN napisał(a):

> Hahahahahaahahahaha, zajrzyj na poznańskie forum i dopiero wtedy mów mieszkańcy
                >
                > jakiego miasta są tolerancyjni i gościnni a jacy nie.
                > W Poznaniu ludzie mają mentalność zblizoną do Niemców czyli np. zaradność i
                > gospodarność ale także brak tolerancji i gościnności.
                niestety co do poznaniakow musze Ci przyznac racje, ale mnie tylko wkurzylo to
                "won" od ps. pewnie jeszcze nie wie, ze z internetu nikogo nie wyrzuci chocby
                bardzo chcial. za generalizacje dotyczaca szczecinian przepraszam - tak w ogole
                to Was lubie, inaczej bym tu nie przyjezdzal. a poznanskie forum jest za nuuuudne
                dla mnie, tutaj napisalem tylko dlatego, ze zobaczylem temat "Poznan".
            • Gość: Andy Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 21:10
              Pardonsik za zachowanie kolegów, ale jesteśmy dość mocno przyzwyczajeni do
              swojego rodzinnego miasta. Mam nadzieję, że nie bierzesz sobie tych niewinnych
              żartów do serca. Pozdro. :)
              • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 01:03
                alez wszystko Andy jest w porzadku. ja tu jestem tylko gosciem i patrze jak sie
                gosci traktuje; poza jednym przypadkiem sie nie czepiam, a Twoje posty az mnie
                zadziwiaja (az sie dziwie, ze nikt sie do Ciebie nie rzucal za ten z 13:06).
                pewnie jak wszedzie ludzie sa rozni i tyle. Pozdrowionka :))
                • Gość: Andrej Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 21:36
                  jestes kretynem pieprzona pyro! Wynos sie stad bo gowno wiesz o tym miescie,
                  jedz do swoich bambrow zlamasie
                  • Gość: Andy Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 09:43
                    Kolega ze Wschodu ??? :B
        • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 00:50
          Gość portalu: Mike napisał(a):

> Gość portalu: posen napisał(a):
          >
          > > to jest po Gdansku i Wroclawiu najporzadniejsze miasto w kraju. Szczecin n
          > igdy
          > > nie ma szans na ten poziom, no chyba ze wymrze cale pokolenie
          >
          > Fortuna kolem sie toczy, byly czasy za bilismy Hamburg i byly takie dostawalism
          > y
          > baty od Stargardu...
          > Poczekajmy niech zniknie granica bo na razie to jestesmy wcisnieci w kat i sie
          > dusimy.
          > Poza tym nie rozumiem czemu wysylasz pokolenie moich rodzicow do piachu?
          > Wypraszam sobie.
          > nie chodzi o wysylanie do piachu ale o naturalna kolej rzeczy; nie chodzi tez o
          odpowiedzialnosc zbiorowa, bo to niemodne od czasow wujka adolfa; poza tym nawet
          w pokoleniu skazonym komunizmem sa wyjatki
          > > PS 1 kiedy wreszcie bedziecie mieli multikino i sklep ikei ?
          >
          > multikino ma sie tak do kina, a ikea do sklepu meblowego jak mcdonald do
          > restauracji. nie mam i nie tesknie. miaszkajac zagranica b. czesto bywalem w
          > multikinach. dziekuje, wystarczy. z ikei mam w niemczech 2 fotele i kanape
          > (zabawne ze w RFN jest taniej niz w polsce). mam niezbyt dobre zdanie o tej
          > firmie. chyba tylko w polsce uwaza sie ja za cos wyjatkowego. na zachodzie ikea
          > =
          > dziadowskie meble dla stundentow i biedakow.
          > to Twoj gust.nie dyskutuje. ale wedlug mnie szczecinskie kina smierdza... a
          poza tym chyba nie uwazasz ze sa bardziej eleganckie od multipleksu (to wynika z
          Twojego textu : restauracja - McD)
          > > PS 2 kiedy cos zrobia na zarosnietym chwasciorami "domu kupca" i zuzlu za
          > > "Pazimem" ?
          >
          > to prywatne tereny. jak inwestor zbuduje to bedzie. chaszcze to mozesz sobie
          > obejrzec nawet w centrum manhattanu.
          > to prawda, widzialem, ale mi nie chodzi o to, ze one sa w ogole, ale o to, ze
          sa za dlugo
          > > PS 3 obnizcie Wasze panienki o jakies 10 cm bo z moim srednim wzrostem wst
          > ydze
          > > sie do Was przyjezdzac, polowa jest wyzsza ode mnie!
          >
          > wspolczuje ze ogladasz sie za taka kategoria dziewczyn - kreca cie laski z
          > gimnazjum i zawodowek?
          nie musze sie ogladac zeby je zobaczyc; poza tym moi szczecinscy znajomi pokazuja
          je przyjezdnym jako atrakcje turystyczno - kulturowa
          • Gość: ps Re: Poznań - CHAMSTWO I PRYMITYWIZM !!! IP: 212.160.165.* 02.08.01, 08:20
            Powtorze to jeszcze raz. Won CHAMIE z tego
            forum !!! Jakim prawem prostaku obrazasz moich rodzicow,
            dziadkow itd. Uwazasz ze jak pojda do piachu to wtedy
            bedzie juz super ?
            Po tej twojej wypowiedzi ponizej widac jaki jest poznan i poznaniacy.
            CHAMSTWO I PRYMITYWIZM to malo powiedziane, brak mi slow.
            A ja tak prywatnie to bym ci nakopal zdrowo do dupy.

> > Gość portalu: posen napisał(a):
            > >
            > > > to jest po Gdansku i Wroclawiu najporzadniejsze miasto w kraju. Szcze
            > cin n
            > > igdy
            > > > nie ma szans na ten poziom, no chyba ze wymrze cale pokolenie
            > >
            • Gość: magda w Re: Poznań - CHAMSTWO I PRYMITYWIZM !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 18:34

> Powtorze to jeszcze raz. Won CHAMIE z tego
              > forum !!! Jakim prawem prostaku obrazasz moich rodzicow,
              > dziadkow itd. Uwazasz ze jak pojda do piachu to wtedy
              > bedzie juz super ?
              > Po tej twojej wypowiedzi ponizej widac jaki jest poznan i poznaniacy.
              > CHAMSTWO I PRYMITYWIZM to malo powiedziane, brak mi slow.
              > A ja tak prywatnie to bym ci nakopal zdrowo do dupy.
              >
              sam sobie nakop, moze ci pomoze
              i nie rzucaj sie do ludzi zanim nie przeczytasz DOBRZE co pisza. ja faceta nie
              znam, ale od razu rozumiem o co mu chodzi. troche racji ma, troche nie ale
              przynajmniej nie naskakuje tak po chamsku jak ty!
              > > >

• Gość: posen Re: Poznań - CHAMSTWO I PRYMITYWIZM !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 01:09

> Powtorze to jeszcze raz. Won CHAMIE z tego
              > forum !!! Jakim prawem prostaku obrazasz moich rodzicow,
              > dziadkow itd. Uwazasz ze jak pojda do piachu to wtedy
              > bedzie juz super ?
              >
              Po tej twojej wypowiedzi ponizej widac jaki jest poznan i poznaniacy.
              > CHAMSTWO I PRYMITYWIZM to malo powiedziane, brak mi slow.
              > A ja tak prywatnie to bym ci nakopal zdrowo do dupy.
              >
              >facet wez mnie nie rozsmieszaj pisz co chcesz ale nawet jesli jestem teraz o 100
              metrow od ciebie to i tak poza zasiegiem. abonent jest czasowo niedostepny,
              prosze zadzwonic pozniej. naszrajbuj "won" i 500 razy (i co z tego) juz kilku
              Szczeciniakow mnie przeprasza za twoje texty - czyli to ty jestes tu wyjatkiem
              negatywnym i kto by sie takimi przejmowal????
              pozdrowienia dla niezacietrzewionych
              > > >

• Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 02.08.01, 14:32

> nie chodzi o wysylanie do piachu ale o naturalna kolej rzeczy; nie chodzi
            > tez o odpowiedzialnosc zbiorowa, bo to niemodne od czasow wujka adolfa; poza
            > tym nawe t w pokoleniu skazonym komunizmem sa wyjatki

chcialem zauwazyc ze ludzie ktorzy przyjechali na ziemie zachodnie wykazali sie
            ogromna odwaga i przedsiebiorczoscia. bo trzeba bylo miec jaja by jechac do
            miasta w ktorym ciagle zylo 40 tys. niemcow, dzialaly niemieckie bojowki a
            polskie wladze musialy 3 razy uciekac. i trzeba bylo ogromnej pracowitosci by
            miasto w 70% zrownane z ziemia przez naloty (porownywalnie byly rozwalone tylko
            wroclaw i warszawa) wskrzesic do zycia, odbudowac, i postawic gospodarczo na nogi.
            dlatego u nas szanuje sie szczecinskich pionierow (wsrod nich jest wielu
            zolnierzy AK, ktorzy ukrywali sie tu pod przybranym nazwiskiem przed
            przesladowaniami).

> to Twoj gust.nie dyskutuje. ale wedlug mnie szczecinskie kina smierdza...
            > a poza tym chyba nie uwazasz ze sa bardziej eleganckie od multipleksu (to
            > wynika z Twojego textu : restauracja - McD)

co do mebli IKEI to nie moja opinia ale powszechna na zachodzie. zreszta ich
            jakosc calkowicie potwierdza te opinie.
            czy mala, swojska knajpka, w ktorej widujesz znajome twarze jest bardziej
            elegancka od mcD? ja wole male knajpki i kina takie jak delfin i zamkowe albo
            studenckie dkf-y jak trans czy kontrasty. przede wszystkim dlatego ze chodze na
            filmy a nie do kina. chce miec pewnosc ze repertuar i publicznosc beda na pewnym
            poziomie. mutlikino nie zapewnia ani jednego ani drugiego... (tak samo jak McD
            zreszta)

> to prawda, widzialem, ale mi nie chodzi o to, ze one sa w ogole, ale o to,
            > ze sa za dlugo

w jednch miejscach dlugo w innych nie. popros znajomych niech Cie oprowadza, moje
            typy architektoniczne warte zobaczenia (nowe inwestycje):
            - Ksiaznica Pomorska (architektura = pierwsza liga swiatowa)
            - "czekoladka" na Niepodleglosci
            - Atrium Katedra
            - Pentagon (w budowie)
            - pl.Batorego (Ibis, Nowotel, apartamentowiec - w budowie)
            - Hotel Panorama
            - COZ na Bogurodzicy
            - BIG-BG przy pl.Zgody
            - BGZ na Jagiellonskiej
            - apartamentowiec przy Unislwy
            - apartamentowiec przy Odziezowej
            - biurowiec - Slaska
            - Centrum Piast
            - Tkacka

gdy mowimy o szybkosci to gdybam chcial byc zlosliwy to bym dodal ze pazim stoi u
            nas od 1992 i budowali go 2 lata (ILBAU), a PCF stoi w poznaniu od kilku miesiecy
            (dopiero ukonczony pierwszy etap) i budowali je 4 lata.

> nie musze sie ogladac zeby je zobaczyc; poza tym moi szczecinscy znajomi pokazu
            > ja je przyjezdnym jako atrakcje turystyczno - kulturowa

tak - i nie sa niczym wiecej. takie buty to doskonaly wyroznik z jaka
            kategoria "damy" masz do czynienia
            • Gość: Radost Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 15:07
              gdy mowimy o szybkosci to gdybam chcial byc zlosliwy to bym dodal ze pazim stoi
              u
              nas od 1992 i budowali go 2 lata (ILBAU), a PCF stoi w
              poznaniu od kilku miesiecy
              (dopiero ukonczony pierwszy etap) i budowali je 4 lata.

Budowali go 34 misiace:) i jest najnowoczesniejszym
              budynkiem w Polsce:) przewyższy go dopiero budynek na warszwaskim placu
              Defilad:) ewentualnie może sie z nim równac siedziba Ery:) a poza tym czy Ilbau
              to firma ze SZczecina:)??
              • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 02.08.01, 15:24
                Gość portalu: Radost napisał(a):

> Budowali go 34 misiace:) i jest najnowoczesniejszym
                > budynkiem w Polsce:) przewyższy go dopiero budynek na warszwaskim placu
                > Defilad:) ewentualnie może sie z nim równac siedziba Ery:) a poza tym czy Ilbau
                > to firma ze SZczecina:)??

Ilbau Polska byl wykonawca. Biurowiec nalezy do PŻM.
                Zdaje sie ze to co postawiono to dopiero pierwszy etap PFC, drugi budynek dopiero
                w budowie. Caly szczecinski kompleks (2 budynki: Pazim + Radisson) budowano 2
                lata.
                Ponadto Bilfinger+Berger Bau AG to nie jest poznanska firma, nieprawdaz?
                • Gość: Camara Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 16:56
                  Pozdrawiam mieszkancow Szczecina-potomkow szabrownikow i innych męt spolecznych.
                  Slyszalem, ze macie bardzo tanie kursy nauki jezyka tureckiego?...Hehe, jak
                  idzie nauka? No i ten niezapomniany "Babylon"-super knajpa szczecinska, tylko
                  dlaczego tam sami homoseksualisci siedzieli?? Buhahahaha.
                  Do pięt pajace Poznaniowi nie dorastacie, a swoje kompleksy rubiezy wyslijcie
                  na Madagaskar, to Wam sie samopoczucie polepszy.
                  • Gość: Jano Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 17:45
                    "Babilonu" nie ma chyba od 2 lat, a czy tam chodzili pedaly to nie wiem, ale
                    chyba ci dupsko zerzneli skoro tak mowisz. A teraz przestan zasmiecac forum
                    lapsie i wracaj na plantacje ziemniakow (pyrow po waszemu)
                  • Gość: REKIN Re: Poznań-Kurwy IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 02.08.01, 18:20
                    A ty czyim jesteś potomkiem skurwysynie ? Pewnie jakiegoś volksdeutcha, w
                    najlepszym przypadku kolaboranta ty jebana pyro, jesteście kurwami ty i ten
                    cały poznań, a wasz lech to wielkie dno. Pedałów w poznaniu jest conajmniej 15
                    tys. bo nawet tylu chodzi oglądać pedalskiego lecha.
                    Pozdrowienia poznańskie zera i kurwy
                    • Gość: magda w Re: Poznań-Kurwy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 18:35
                      Gość portalu: REKIN napisał(a):

> A ty czyim jesteś potomkiem skurwysynie ? Pewnie jakiegoś volksdeutcha, w
                      > najlepszym przypadku kolaboranta ty jebana pyro, jesteście kurwami ty i ten
                      > cały poznań, a wasz lech to wielkie dno. Pedałów w poznaniu jest conajmniej 15
                      > tys. bo nawet tylu chodzi oglądać pedalskiego lecha.
                      > Pozdrowienia poznańskie zera i kurwy

i poznanskie, i nasze poziom macie podobny, szczegolnie w dzisiejszych postach
                  • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 02.08.01, 18:26
                    Gość portalu: Camara napisał(a):

> Pozdrawiam mieszkancow Szczecina-potomkow szabrownikow i innych męt spolecznych
                    > Slyszalem, ze macie bardzo tanie kursy nauki jezyka tureckiego?...Hehe, jak
                    > idzie nauka? No i ten niezapomniany "Babylon"-super knajpa szczecinska, tylko
                    > dlaczego tam sami homoseksualisci siedzieli?? Buhahahaha.
                    > Do pięt pajace Poznaniowi nie dorastacie, a swoje kompleksy rubiezy wyslijcie
                    > na Madagaskar, to Wam sie samopoczucie polepszy.

Jak na razie to jestes tu jedyna zakompleksiona osoba "panie kulturalny".
                    Wspolczuje ci ze musisz pisac takie rzeczy zeby sie lepiej poczuc...
                  • Gość: alvis Re: Poznań-szczeciński akcent IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 19:17
                    kilka osób ze szczecina ma wystawę w poznańskim arsenale (rynek)
                    p.s. jakoś można pogodzić życie w tych dwóch miastach...
                    • Gość: posen Re: Poznań-szczeciński akcent IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 01:10
                      pewnie ze mozna, tylko trzeba sie wyzbyc jadu. pozdrowionka :))
                      • Gość: jasia Re: Pozdrowienia ze Szczecina IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 01:33
                        Nie czytając powyzszej dyskusji pozdrawiam wszystkich mieszkańcow pięknego
                        Poznania. Do niedawna miałam uraz do Waszego miasta, ale zmieniłam zdanie.
                        Wygrałam sprawę w Sądzie Apelacyjnym w Poznaniu i podjęłam współpracę z bardzo
                        miłą mieszkanką Waszego Grodu.
                        Łączę pozdrowienia
                • Gość: Radost Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 03:49

> Gość portalu: Radost napisał(a):
                  >
                  > > Budowali go 34 misiace:) i jest najnowoczesniejszym
                  > > budynkiem w Polsce:) przewyższy go dopiero budynek na warszwaskim placu
                  > > Defilad:) ewentualnie może sie z nim równac siedziba Ery:) a poza tym czy
                  > Ilbau
                  > > to firma ze SZczecina:)??
                  >
                  > Ilbau Polska byl wykonawca. Biurowiec nalezy do PŻM.
                  > Zdaje sie ze to co postawiono to dopiero pierwszy etap PFC, drugi budynek dopie
                  > ro
                  > w budowie. Caly szczecinski kompleks (2 budynki: Pazim + Radisson) budowano 2
                  > lata.
                  > Ponadto Bilfinger+Berger Bau AG to nie jest poznanska firma, nieprawdaz?

Alez nie napisalem ze B+B to poznaska firma:)zgadza sie ze PCF to pierwszy
                  etap,drugi w budowie:) Zapytalem o firme Ilbau poniewaz zarzuciles ze my porzadni
                  ponaniacy "dlugo: budujemy:) wiec to nie my:)
                  • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 03.08.01, 09:57
                    Gość portalu: Radost napisał(a):

> Alez nie napisalem ze B+B to poznaska firma:)zgadza sie ze PCF to pierwszy
                    > etap,drugi w budowie:) Zapytalem o firme Ilbau poniewaz zarzuciles ze my porzad
                    > ni ponaniacy "dlugo: budujemy:) wiec to nie my:)

Nie o to sie rozchodzilo. Kolega Posen wspomnial o pustych placach w centrum
                    miasta i o tym ze inwestycje dlugo trwaja w Szczecinie. Wiec jako przyklad dalem
                    PFC - budynek przy pl.Andersa tez dlugo czekal na inwestora a budowa trwala
                    dluzej niz Pazimu. Swoja droga 34 miesiace to raczej norma i zyczylbym sobie zeby
                    cos takiego jak PFC postawili obok Pazimu. :-)
                    Niestety plany wygladaja inaczej... :-(
                    • Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 03.08.01, 15:41
                      Mike, radzę ci raczej nie rozmawiaj z poznaniakami, bo są oni nie na poziomie,
                      tak jak ktoś to dobrze określił są to ciągle szczekające psy, chociaż ich klub
                      jest na dnie to dalej szczekają, że jest najlepszy.
                      • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 20:02
                        Rekin ja Cie prosze teraz ty nie uogolniaj. ja staram sie nie szczekac a na
                        temat Lecha i Pogoni nic nie pisze w ogole. do spraw klubowych rozgrywek macie
                        tu widze osobny watek wiec tutaj dajcie spokoj!
                        i wsrod poznaniakow, i szczeciniakow sa ludzie na poziomie i wrecz przeciwnie,
                        jak wszedzie - pochodzenie czy miejsce zamieszkania nie ma tu zadnego znaczenia.

PS 1 nalezy Wam sie wyjasnienie : byc moze to glupio rzeczywiscie zabrzmialo
                        (moj pierwszy wpis) - ale chce, zebyscie mnie dobrze zrozumieli ; nikogo nie
                        chce posylac do piachu, z tym wymierajacym pokoleniem chodzilo mi o to, ze
                        musicie sie wziac za Szczecin bo wasze tzw. elity w wieku srednim dla politykow
                        (40 - 60) sa skazeni raz na zawsze i po prostu sie nie sprawdzili (Jurczyk,
                        Kocmiel, Sochanski, Balazs, Komolowski, Lisewski, Wieczorek itd.) w tym wlasnie
                        pokoleniu najwiecej jest cwaniaczkow - kombinatorkow co w zaden sposob nie
                        mialo dotyczyc rodzicow czy dziadkow Mike''a czy ps jak sugerowali
                        swoja droga :czy wpisy ps byly na poziomie? w watku "dziekujemy Baniakowi"
                        zrecie sie nawzajem i tam to jest zrozumiale, ale tu??
                        PS 2 co do typow architektonicznych Mike''a jeszcze napisze jak wszystkie zobacze
                        PS 3 na razie przede mna dwie noce w szczecinskich lokalach (nie w agencjach),
                        zobaczymy co w tej branzy sie zmienilo!
                        mam nadzieje, ze nie uwazasz mnie za takiego poznaniaka jak ci o ktorych
                        pisales!
                        • Gość: REKIN Re: Poznań IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 03.08.01, 23:37
                        • Gość: Jano Re: Poznań IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 10:37

> Rekin ja Cie prosze teraz ty nie uogolniaj. ja staram sie nie szczekac a na
                          > temat Lecha i Pogoni nic nie pisze w ogole. do spraw klubowych rozgrywek macie
                          > tu widze osobny watek wiec tutaj dajcie spokoj!
                          > i wsrod poznaniakow, i szczeciniakow sa ludzie na poziomie i wrecz przeciwnie,
                          > jak wszedzie - pochodzenie czy miejsce zamieszkania nie ma tu zadnego znaczenia
                          > .
                          >
                          > PS 1 nalezy Wam sie wyjasnienie : byc moze to glupio rzeczywiscie zabrzmialo
                          > (moj pierwszy wpis) - ale chce, zebyscie mnie dobrze zrozumieli ; nikogo nie
                          > chce posylac do piachu, z tym wymierajacym pokoleniem chodzilo mi o to, ze
                          > musicie sie wziac za Szczecin bo wasze tzw. elity w wieku srednim dla politykow
                          >
                          > (40 - 60) sa skazeni raz na zawsze i po prostu sie nie sprawdzili (Jurczyk,
                          > Kocmiel, Sochanski, Balazs, Komolowski, Lisewski, Wieczorek itd.) w tym wlasnie
                          >
                          > pokoleniu najwiecej jest cwaniaczkow - kombinatorkow co w zaden sposob nie
                          > mialo dotyczyc rodzicow czy dziadkow Mike''''a czy ps jak sugerowali
                          > swoja droga :czy wpisy ps byly na poziomie? w watku "dziekujemy Baniakowi"
                          > zrecie sie nawzajem i tam to jest zrozumiale, ale tu??
                          > PS 2 co do typow architektonicznych Mike''''a jeszcze napisze jak wszystkie zobac
                          > ze
                          > PS 3 na razie przede mna dwie noce w szczecinskich lokalach (nie w agencjach),
                          > zobaczymy co w tej branzy sie zmienilo!
                          > mam nadzieje, ze nie uwazasz mnie za takiego poznaniaka jak ci o ktorych
                          > pisales!

Co do ps1. w pelni sie zgadzam (nie wiem tylko co Wieczorek ma wspolnego z
                          samorzadem szczecinskim, ale... ok), ale to nie jest tylko problem Szczecina.
                          Najwazniejsze decyzje podejmowane sa na szczeblu panstwowym, gdzie w cale nie
                          jest lepiej.
                          Co do ps3. moge ci polecic pare lokali.
                          • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 13:00
                            Gość portalu: Jano napisał(a):

>
                            > Co do ps1. w pelni sie zgadzam (nie wiem tylko co Wieczorek ma wspolnego z
                            > samorzadem szczecinskim, ale... ok), ale to nie jest tylko problem Szczecina.
                            > Najwazniejsze decyzje podejmowane sa na szczeblu panstwowym, gdzie w cale nie
                            > jest lepiej.
                            >
                            Niejaki Dariusz Wieczorek byl u Jurczyka i Kocmiela wiceprezydentem do spraw
                            ekonomicznych (chyba, moze ds. inwestycji, nikt tu mi nie umie dokladnie
                            powiedziec). Byl ze 3 lata - niestety dla Szczecina.

Co do ps3. moge ci polecic pare lokali.

Jesli Ci sie jeszcze chce, to napisz jakie. Nie przeczytalem Waszych wpisow na
                            czas, ale nastepnym razem na pewno rady sie przydadza.

PS Czy wiecie, ze zaraz za rowerowym przejsciem do Niemiec w Buku (ok. 2 km za
                            granica) jest fajne jeziorko? I malo ludzi, nie to co nad Glebokim!
                        • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 04.08.01, 19:58

> PS 1 nalezy Wam sie wyjasnienie : byc moze to glupio rzeczywiscie zabrzmialo
                          > (moj pierwszy wpis) - ale chce, zebyscie mnie dobrze zrozumieli ; nikogo nie
                          > chce posylac do piachu, z tym wymierajacym pokoleniem chodzilo mi o to, ze
                          > musicie sie wziac za Szczecin bo wasze tzw. elity w wieku srednim dla politykow

Problem elit politycznych to problem ogolnopolski. Niestety...

> PS 2 co do typow architektonicznych Mike''''a jeszcze napisze jak wszystkie zobac
                          > ze

Warto je zobaczyc bo wiekszosc z tych budynkow wygrala ogolnopolskie konkursy
                          architektoniczne. Oczywiscie do zwiedzania 100 x bardziej polece Zamek albo Waly.
                          Warto zajrzec na pl.Orla - w Palacu Pod Globusem urodzila sie caryca Katarzyna
                          Wielka. Nasza katedra tez sroce spod ogona nie wypadla.

> PS 3 na razie przede mna dwie noce w szczecinskich lokalach (nie w agencjach),
                          > zobaczymy co w tej branzy sie zmienilo!

Nie wiem co Ci zaproponuja znajomi. Ale idz do Cafe 22 - naprawde warto.
                          Jak lubisz takie wypasione na maxa i troche szpanerskie lokale to: Londyn, Praha,
                          Boston, Dublin, Rocker, B52, Nautilus, Colorado, Okeh albo Columbus Ci sie
                          spodobaja.
                          Jesli wolisz lokale klimatyczne to niestety lista bylaby tak dluga ze nie
                          wymienie. Zdaj sie na tubylcow ale nie mozesz ominac Taverny Cutty Sark na Boh.
                          Warszawy.
                          Dobraj zabawy.
                          • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 13:14

>
                            > Problem elit politycznych to problem ogolnopolski. Niestety...
                            >
                            no tak tylko Wy juz mieliscie pecha wyjatkowego, nie to co np. Wroclaw z
                            prezydentem Zdrojewskim ktorego na ogol wszyscy w miwscie szanuja (wystarczy
                            spojrzec na efekty jego rzadow; gdyby nie wyjatkowo krzywe ulice to nie byloby
                            sie do czego we Wr. czepiac)
                            > >
                            > Warto je zobaczyc bo wiekszosc z tych budynkow wygrala ogolnopolskie konkursy
                            > architektoniczne. Oczywiscie do zwiedzania 100 x bardziej polece Zamek albo Wal
                            > y.
                            > Warto zajrzec na pl.Orla - w Palacu Pod Globusem urodzila sie caryca Katarzyna
                            > Wielka. Nasza katedra tez sroce spod ogona nie wypadla.
                            >
                            to co zostalo z Waszego Starego Miasta jest calkiem niezle. Polsko - pomorsko -
                            niemiecka mieszanka zawsze robila na mnie dobre wrazenie... czy komus np. w ogole
                            moze sie nie podobac monumentalna pruska architektura na Walach? (Poznan -
                            otoczenie Placu Mickiewicza - te same lata budowy, 1. dekada XX w.)
                            > >

> Nie wiem co Ci zaproponuja znajomi. Ale idz do Cafe 22 - naprawde warto.
                            > Jak lubisz takie wypasione na maxa i troche szpanerskie lokale to: Londyn, Prah
                            > a,
                            >niezle - Londyn pod Praga ;) w Pradze obsluga spi

Boston, Dublin, Rocker, B52, Nautilus, Colorado, Okeh albo Columbus Ci sie
                            > spodobaja.

Rockera zawsze lubilem, Nautilus - niestety nie lubie morza; Dublin & Boston bez
                            zarzutu , Columbus ma fajny widok ale bylo tam z 10 lysych dresoli, reszty nie
                            widzialem (nie czytalem wczoraj Waszych wpisow) ale dzieki - na next time bedzie
                            w sam raz

> Jesli wolisz lokale klimatyczne to niestety lista bylaby tak dluga ze nie
                            > wymienie. Zdaj sie na tubylcow ale nie mozesz ominac Taverny Cutty Sark na Boh.
                            >
                            > Warszawy.
                            > Dobraj zabawy.
                            Taverna to pierwszy lokal w jakim bylem w Szczecinie (maj 1998) jest ok.
                            Oczywiscie jako facet rozrywkowo nastawiony (wiesz Mike, te multikina itd. ;))
                            podobnie jak "moi" szczeciniacy nie ominelismy tez paru "tancbud" np. QV trzyma
                            klase od lat! W zeszlym roku widzialem w Szczecinie rekord swiata w tym temacie :
                            lokal o nazwie Lokomotywa (zelazka, dresy, a na srodku budka z kurczakami z
                            rozna! niesamowite, ale raz mi wystarczyl!!!)
                            • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 06.08.01, 09:56

> niemiecka mieszanka zawsze robila na mnie dobre wrazenie... czy komus np. w ogo
                              > le moze sie nie podobac monumentalna pruska architektura na Walach? (Poznan -
                              > otoczenie Placu Mickiewicza - te same lata budowy, 1. dekada XX w.)

To nie jest porownywalne.
                              Waly nie tylko ze sa monumentalne (mozna nie lubic monumentalizmu) ale to takze
                              kawal naprawde doskonalej roboty architektonicznej.
                              Budynek Urzedu Wojewodzkiego to prawdopodobnie jeden z najladnejszych budynkow w
                              tym kraju (co za detal!). Taka architekture (hanseatycki renesans) znajdziesz
                              chyba tyko w Holandii (najbardziej podobny budynek jaki widzialem w zyciu to
                              muzeum w Amsterdamie). Z kolei gmach Muzeum Narodowego to cacko - W.Meyer-
                              Schwartau (to taki nasz lokalny architektoniczny geniusz) uchwycil nadchodzacy na
                              swiecie trend i do klasycyzujacej bryly dodal niezly kawalek modernizmu. A bylo
                              to juz w 1907 r. ! Po prostu cacko. W budynku WSM warto sobie obejrzec
                              nieorenesansowe przubudowki, ktore wygladaja jak kamieniczki.
                  • Gość: nostromo Re: Poznan´ IP: 10.25.1.* / *.singnet.com.sg 06.08.01, 19:49
                    po przeczytanu pierwszych paru postow przestraszylem sie, ze "normalne"
                    stosunki pomiedzy poznaniem a szczecinem sie skonczyly... "szanowny
                    pan, szanowna pani..." ale pare postow dalej bylo juz o pyrach i
                    potomkach szabrownkow, wiec jest wszystko jak bylo...i odetchnalem z
                    ulga... uffff...
            • Gość: posen Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 13:27

>
              > chcialem zauwazyc ze ludzie ktorzy przyjechali na ziemie zachodnie wykazali sie
              >
              > ogromna odwaga i przedsiebiorczoscia. bo trzeba bylo miec jaja by jechac do
              > miasta w ktorym ciagle zylo 40 tys. niemcow, dzialaly niemieckie bojowki a
              > polskie wladze musialy 3 razy uciekac. i trzeba bylo ogromnej pracowitosci by
              > miasto w 70% zrownane z ziemia przez naloty (porownywalnie byly rozwalone tylko
              >
              > wroclaw i warszawa) wskrzesic do zycia, odbudowac, i postawic gospodarczo na no
              > gi.
              > dlatego u nas szanuje sie szczecinskich pionierow (wsrod nich jest wielu
              > zolnierzy AK, ktorzy ukrywali sie tu pod przybranym nazwiskiem przed
              > przesladowaniami).
              >
              wiem, w Poznaniu tez szanuje sie ludzi, ktorzy walczyli o Cytadele w lutym 1945
              > >Szczecin w duzej mierze stracil lata powojenne dlatego, ze nikt nie wiedzial
              czyje to miasto w koncu bedzie i nie bylo tu prawie inwestycji, raczej kradziez
              na rzecz ukochanej stolicy; slyszalem o wywozie cegiel i o pomniku

> co do mebli IKEI to nie moja opinia ale powszechna na zachodzie. zreszta ich
              > jakosc calkowicie potwierdza te opinie.
              > czy mala, swojska knajpka, w ktorej widujesz znajome twarze jest bardziej
              > elegancka od mcD? ja wole male knajpki i kina takie jak delfin i zamkowe albo
              > studenckie dkf-y jak trans czy kontrasty. przede wszystkim dlatego ze chodze na
              >
              > filmy a nie do kina. chce miec pewnosc ze repertuar i publicznosc beda na pewny
              > m
              > poziomie. mutlikino nie zapewnia ani jednego ani drugiego... (tak samo jak McD
              > zreszta)
              >
              za bardzo przyzwyczailem sie do dobrych warunkow zeby chodzic do tzw.
              tradycyjnych kin; konsumpcjonizm zwyciezyl w moim przypadku :)

> w jednch miejscach dlugo w innych nie. popros znajomych niech Cie oprowadza, mo
              > je
              > typy architektoniczne warte zobaczenia (nowe inwestycje):
              > - Ksiaznica Pomorska (architektura = pierwsza liga swiatowa) - niezla
              > - "czekoladka" na Niepodleglosci - nic szczegolnego
              > - Atrium Katedra - to jest extra, wreszcie cos obok tych koszmarnych blokow
              > - Pentagon (w budowie)- za wczesnie mowic
              > - pl.Batorego (Ibis, Nowotel, apartamentowiec - w budowie)- jw. czy nie za duzo
              nowych hoteli naraz (jeszcze Campanile)?
              > - Hotel Panorama - ladny, lekki i super widok
              > - COZ na Bogurodzicy - cukiereczek, ale ok
              > - BIG-BG przy pl.Zgody - tez bez zarzutu
              > - BGZ na Jagiellonskiej - nie lubie tego banku, budynek moze byc, ale akurat to
              zadna rewelacja
              > - apartamentowiec przy Unislwy - jak na zbudowany pare lat temu to fajny,
              dzisiaj to juz normalka
              > - apartamentowiec przy Odziezowej - z daleka moze byc
              > - biurowiec - Slaska - tam gdzie oddzial PEKAO ? to taki sobie a ten za Placem
              (Buchalter) w porzadku, podobnie jak siedziba firmy na Wojska Pol.
              > - Centrum Piast - buda jak buda, King Cross bardziej mi sie podoba
              > - Tkacka - poki co niezle
              >
              >

• Gość: posen pozegnanie Szczecina IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 18:23
                za kilkadziesiat minut opuszczam Wasze miasto.. dzieki za korespondencje w
                czasie mojego pobytu. teraz bede prowadzic tzw. monitoring z zewnatrz, do
                "zobaczenia" z Poznania :)))
              • Gość: Mike Re: Poznań IP: *.iton.pl 06.08.01, 10:16

> > - Ksiaznica Pomorska (architektura = pierwsza liga swiatowa) - niezla
                > > - "czekoladka" na Niepodleglosci - nic szczegolnego
                > > - Atrium Katedra - to jest extra, wreszcie cos obok tych koszmarnych bloko
                > w
                > > - Pentagon (w budowie)- za wczesnie mowic
                > > - pl.Batorego (Ibis, Nowotel, apartamentowiec - w budowie)- jw. czy nie za
                > duzo nowych hoteli naraz (jeszcze Campanile)?

Musze powiedziec ze mnie to tez zadziwia. 3 nowe hotele - dla kogo?

> > - Hotel Panorama - ladny, lekki i super widok
                > > - COZ na Bogurodzicy - cukiereczek, ale ok
                > > - BIG-BG przy pl.Zgody - tez bez zarzutu
                > > - BGZ na Jagiellonskiej - nie lubie tego banku, budynek moze byc, ale akur
                > at to zadna rewelacja

Na tyle dobrze sie wpisal w otoczenie (szczegolnie dobrze ten jego klinkier
                i "baszta" koresponduja z gmachem Archiwum Miejskiego) ze jest prawie
                niezauwazalny.

> > - apartamentowiec przy Unislwy - jak na zbudowany pare lat temu to fajny,
                > dzisiaj to juz normalka

Dokladnie. To byl chyba pierwszy prawdziwy apartamentowiec w miescie (taki
                zrobiony nowoczesnymi metodami, no i z garazem podziemnym). Drugim bylby budynek
                na pl.Zgody ale nie polecalem bo elewacja wyglada fatalnie (brud!).

> > - apartamentowiec przy Odziezowej - z daleka moze byc

Pewnie nie miales okazji zajrzec do srodka. Bo z zewnatrz - ot, po prostu nowy
                budynek mieszkalny. Ciekawe jest natomiast to ze budynek posiada wewnetrzny ogrod
                dla mieszkancow a na ostatnim pietrze sa apartamenty z ogromnymi tarasami. A jest
                na co patrzec bo po polnocnej stronie jest wysokie urwisko i niezly widoczek.

> > - biurowiec - Slaska - tam gdzie oddzial PEKAO ? to taki sobie a ten za Pl
                > acem (Buchalter) w porzadku, podobnie jak siedziba firmy na Wojska Pol.

Tak, mialem na mysli Buchaltera. Malo kto wie o tym budynku.

> > - Centrum Piast - buda jak buda, King Cross bardziej mi sie podoba

Zgoda - buda jak kazdy hipermarket, no ale ta buda wygrala w zeszlym roku
                pierwsze miejsce - w kategorii "architektura bud" oczywiscie ;-)

> > - Tkacka - poki co niezle

Gratuluje ze chcialo Ci sie zrobic te runde. Znajomi obwozili czy sam ruszyles w
                trase? No i skad wiedziales o siedzibie Buchaltera przy Woj.Polskiego? A skoro
                tam byles to pewnie widziales tez nowe studio TVP - ciekawe czy Ci sie podobalo?
                • Gość: posen Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 01:48
                  i co - posen wyjechal i temat padl? pozdrawiam po tygodniu w pracy, wreszcie
                  zaczynam wakacje na dobre. te trase objechalem w wiekszosci ze znajomymi
                  Szczeciniakami, czesc na piechote. A co do Buchaltera na WP - przejezdzalem
                  obok niego z 6 razy jadac w strone kortow, jeziora G. i z powrotem do centrum;
                  oni bardzo podniecaja sie tym budynkiem, dlatego tez od razu wiedzieli o tym
                  przy Slaskiej :) odezwe sie jeszcze, moze z trasy - jesli cos tu skrobniecie!
                • Gość: posen Re: Poznań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 01:50
                  aha, studio tvp... moze byc, ale ten wiezowiec jest naprawde KOSZMARNY !!! za
                  to widok z Cafe 22 polepsza wrazenie o miescie! pozdrowionka raz jeszcze :))
    • Gość: malgoska Re: Poznań IP: 195.224.164.* 13.08.01, 14:12

Ja jestem Poznanianka z urodzenia ale mieszkalam zawsze w Szczecinie. Poznan to
      stary rynek, koziolki, Dubliner Pub w zamku, moja anglistyka w okropnym Collegium
      Novum, babcia i cala rodzina, pyry, kejtry, ryczki, blubry starego marycha, i
      cala masa innych rzeczy.

• Gość: Marcin Re: Poznań IP: *.starnet.pl 13.08.01, 23:22
        czy to poznaniak czy ludzik ze szczecina , jesli obrzucaja sie wyzwiskami to po
        prostu chamy i tyle,
        Poznaniacy sa bardziej przedsiebiorczy , zaradni ale maja niemiecka mentalnosc-
        brak goscinnosci , tolerancji [[mysle ze to sie tyczy wiekszosci poznaniakow]]
        Szczecinianie za to sa bardziej goscinni [bardziej slowianska mentalnosc,
        przyjazniejsza, ]]
        ale za to sa malo przedsiebiorczy,
        ja uwazam ze lepiej byc milym niz niemilym az przedsiebiorczym bo pieniadze to
        nie wszystko drodzy Poznaniacy
        Ps. co do ich niegoscinnosci to sie rowniez odnosi jesli chodzi o studia, [np
        student spoza poznania , np szczecina jest gorzej traktowany]
        poza tym kupa poznaniakow uwaza sie za lepszych i tych ze szczecina uwaza za
        gorszych przesiedlencow zza Buga [[to juz baardzo wredna prusacka mentalnosc]]
        - to jest typ poznaniaka Prusaka , najbardziej rozpowszechniony wssrod starych
        poznaniakow/
        pozdrawiam poznaniakow milych i wszystkich milych szczecinian:)
        • Gość: bula Brednie i pieprzenie bez sensu! Ot co. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 23:38
          Ludzie już bez przesady!!!!
          Co !
          Pobili Cię bo jesteś ze Szczecina? Wyśmiali Cię ?
          W jaki sposób byłeś gorzej traktowany??? Fakty!!!
          Brednie jakich mało.
          Pozdro
          • Gość: Marcin Re: Brednie i pieprzenie bez sensu! Ot co. IP: *.starnet.pl 14.08.01, 12:12
            ty mi tu juz nie pier... ze to bzdury, moj przyjaciel studiuje archeologie na
            waszym poznanskim uniwerku i opowiadal mi ze jak ktos jest ze szczecina na
            przyklad to niektorzy profesorowie go gorzej traktują, ze w Poznaniu jest duzo
            prusackiej mentalnosci to chyba nikt w to nie watpi w calej Polsce
            • Gość: couleur3 Re: Brednie i pieprzenie bez sensu! Ot co. IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 14.08.01, 20:33
              Tak ...pruska mentalność... może Poznań nieco bardziej rozwija się gospodarczo
              niż inne podobnej wielkości miasta, więc żeby sobie poprawić samopoczucie , dla
              równowagi opowiada się jakieś mity o niegościnności. Już tego nawet słuchać nie
              mogę, wiecie jacy "gościnni" potrafią być np. Ślązcy ? Nie wiecie ? To
              zostańcie lepiej w tej niewiedzy. To że ktoś dba o swoją pomyślność to zaraz
              musi być niegościnny ? Co ma jedno z drugim wspólnego ? Jakiś profesor gorzej
              traktuje ...itp. Ile ja mógłbym podać takich przykładów z różnych stron Polski.
              I czego to dowodzi ? Niczego - ot i co. Wiecie gdzie spotkałem naprawdę
              gościnnych ludzi ? W Bieszczadach, Poznaniu, Bawarii (cała masa) Częstochowie...
              I co z tego wynika ? Niewiele.
              • Gość: Marcin Re: Ot co. IP: *.starnet.pl 14.08.01, 21:21
                piszesz o Bawarczykach a przeciez to nawet nie niemcy w 100% - sami Bawarczycy
                uwazaja sie za odrebnosc.. sluchaj w niektorych przypadkach mozna uogolniac-
                wszyscy dobrze wiedza jacy sa Niemcy- wredni chlodni wykalkulowani, czasami do
                niektorych grup mozna zastosowac uogolnienie, a jesli opinia o Poznaniakach ze
                sa podobni do niemcow jest dosc powszechna to znaczy ze cos w tym jest , ze
                mozna uogolnic, nie powiesz mi ze niemcy sa wspaniali dobroduszni i w ogole,
                zaden narod ich nie lubi a znaczna czesc wrecz nie cierpi. Bawarczycy to chyba
                inna sprawa, oni maja tradycje zabawy i goscinnosci- np Oktoberfest, a reszta
                niemiaszkow to wszyscy chyba wiedzą
                • couleur3 o uprzedzeniach i innych ludzkich przywarach 14.08.01, 23:42
                  Gość portalu: Marcin napisał(a):

> piszesz o Bawarczykach a przeciez to nawet nie niemcy w 100% - sami Bawarczycy
                  > uwazaja sie za odrebnosc.. sluchaj w niektorych przypadkach mozna uogolniac-
                  > wszyscy dobrze wiedza jacy sa Niemcy- wredni chlodni wykalkulowani, czasami do
                  > niektorych grup mozna zastosowac uogolnienie, a jesli opinia o Poznaniakach ze
                  > sa podobni do niemcow jest dosc powszechna to znaczy ze cos w tym jest , ze
                  > mozna uogolnic, nie powiesz mi ze niemcy sa wspaniali dobroduszni i w ogole,
                  > zaden narod ich nie lubi a znaczna czesc wrecz nie cierpi. Bawarczycy to chyba
                  > inna sprawa, oni maja tradycje zabawy i goscinnosci- np Oktoberfest, a reszta
                  > niemiaszkow to wszyscy chyba wiedzą

Tylko nie mów przy Bawarczykach że oni to nie całkiem Niemcy, dla własnego dobra.
                  O Polakach mówi się nieraz że to złodzieje - sądzisz że mogę Cię np. tak właśnie
                  tytułować ? Wiele nacji tak sądzi więc jak sam napisałeś, można uogólniać ,skoro
                  wielu ludzi tak sądzi. Nie wiem skąd ty czerpiesz wiadomości o Niemcach ale ja
                  akurat mam z nimi do czynienia na codzień. I to od lat, więc mi nie opowiadaj
                  że "wszyscy wiedzą" - Polska to jeszcze nie wszyscy. Wredni - ? No cóż , na
                  wrednych ludzi natknąłem się w większej ilości właśnie w Polsce raczej, i to w
                  różnych regionach kraju. Jak jednak chcesz dalej konserwować swoje uprzedzenia
                  to proszę - możesz nienawidzeć połowy świata, strata będzie tylko po twojej
                  stronie. Tylko się potem nie zdziw jeżeli spotkasz się z brakiem np. gościnności
                  w stosunku do swojej osoby.
                  • Gość: Poznan Re: o uprzedzeniach i innych ludzkich przywarach IP: 150.254.98.* 24.08.01, 13:43
                    Wlazlem tu niejako przez przypadek. Moje zdanie jest takie, ze Wielkopolska, Slask (dolny i Gorny),
                    Lubuskie, Pomorze Zach. powinny utworzyc cos na ksztalt samodzielnego organizmu, i uniezaleznic
                    sie od Polski B.
                    • Gość: Mike Re: o uprzedzeniach i innych ludzkich przywarach IP: *.*.*.* 24.08.01, 13:47
                      Gość portalu: Poznan napisał(a):

> Wlazlem tu niejako przez przypadek. Moje zdanie jest takie, ze Wielkopolska, Sl
                      > ask (dolny i Gorny),
                      > Lubuskie, Pomorze Zach. powinny utworzyc cos na ksztalt samodzielnego organizmu
                      > , i uniezaleznic
                      > sie od Polski B.

To stary nic nowego. Przez ostatnie 1000 lat tak funkcjonowalismy - laczyla nas
                      Odra i jej doplywy. Szczecin byl "oknem na swiat" dla Wielkopolski i Slaska.
                    • couleur3 Re: o uprzedzeniach i innych ludzkich przywarach 26.08.01, 01:23
                      Gość portalu: Poznan napisał(a):

> Wlazlem tu niejako przez przypadek. Moje zdanie jest takie, ze Wielkopolska, Sl
                      > ask (dolny i Gorny),
                      > Lubuskie, Pomorze Zach. powinny utworzyc cos na ksztalt samodzielnego organizmu
                      > , i uniezaleznic
                      > sie od Polski B.

Czy Górny Śląsk ? nie wiem , oni tam nienawidzą wszystko co polskie .
                      Uniezależnić się to raczej całkowicie się nie da ale współpraca jest jak
                      najbardziej wskazana. A tak na ucho to wam powiem że te rejony kraju i tak będą
                      sobie lepiej radzić niż tzw. Polska B .
            • Gość: canemuto Re: Brednie i pieprzenie bez sensu! Ot co. IP: *.icpnet.pl 15.08.01, 07:36
              jasne marcin... tez o tym slyszalem... ci ze szczecina wyzej 4 nie ujada,
              cyganie i murzyni max. zdac moga na 3+ a zydow wogole nie oceniaja -
              natychmiast oblewaja!!! straszna banda ksenofobow w tej pyrlandii... naukowcy,
              phi... - tylko poznaniakom daja dobre oceny, za nic daja, wystarczy mieszkac
              blisko centrum i obrazac kazdego, kto nie jest z poznania. jasne marcin...
      • Gość: ola Re: Poznań IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 11:13
        no właśnie
        • Gość: Marcin Re: Poznań do Couleur3 IP: *.starnet.pl 15.08.01, 20:30
          a co moze zaprzeczycie o Niemcach ze Nie sa chlodni i nie mysla ze do nich
          tylko swiat nalezy>? i ze nikt ich nie lubi, ze uwazaja sie za lepszych- tak to
          wg was tylko stereotypy .Niemcy tacy sa w wiekszosci k, a ze POLACY TO PIJAKI I
          ALKOHOLICY TO Z TYM SIE NIE MOZECIE ZGODZIC???!??!?!?! przeciez to PURE TRUE
          czysta prawda [[wiadomo ze nie wszyscy ale duza czesc!!! - ]] , do niektorych
          narodow mozna przypisac pewne cechy, np ze Polak jest po szkodzie glupi- kilka
          wiekow przetrwalo to powiedzenie nie bez kozery,[[Jan Kochanowski - "Piesn o
          spustoszeniu Podola" - stamtad sie to powiedzenie wywodzi]] czyli Polacy sa
          madrzy po szkodzie,Couleur3 pisze do mnie :"Jak jednak chcesz dalej konserwować
          swoje uprzedzenia
          to proszę - możesz nienawidzeć połowy świata" - ej wskaz mi tekst w ktorym
          kogos nienawidze i pisze ze jest gorszy? czy ty umiesz czytac? ja tylko ciagle
          podkreslam , ze pewne cechy czasami do dosc duzej grupy mozna przyporzadkowac.
          • couleur3 ...nic tylko przesądy 15.08.01, 22:51
            Oczywiście że twierdzisz iż Poznaniacy są mniej gościnni niż inni mieszkańcy
            kraju , czyli twoim zdaniem mają tę ujemną cechę , czyli są gorsi bo odstają od
            normy krajowej w tej dziedzinie. Uogólniasz gdzie się da np. o Niemcach mimo że
            jak podejrzewam niewielu ich znasz, i tylko mi nie mów że często tam bywasz,
            wizyta w Aldim to jeszcze nie poznawanie Niemiec i niemców. Sam piszesz że
            polacy to alkoholicy , czyli ty też ? Skąd czerpiesz przekonanie że niemców
            nikt nie lubi ? Bo tak wszyscy wiedzą ? Kto niby ? Czy ty wiesz co sądzą o
            niemcach np. portugalczycy ? Powtarzasz oklepane przesądy i nic na poparcie
            tego oprócz trudnych do zweryfikowania pomówień.
    • Gość: anka9009 Re: Poznań IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 12:40
      z czym mi się kojarzy to mi się nie chce pisać tak tego dużo
    • Gość: anka9009 Re: Poznań IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 12:41
      miło spotkać naszych nawet tu w Szczecinie
      pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka