Dodaj do ulubionych

Inwestycja przy Bramie Portowej

17.12.01, 13:38
Hiszpanie- firma CR która kupiła tereny przy "grzybku" i obok poczty chcą na
wiosnę rozpocząć budowę. Odgrażają się, że będzie to najpiękniejszy obiekt w
Szczecinie, ale projektu na razie nie chcą pokazać. Bardzo jestem ciekawa.......
Obserwuj wątek
    • Gość: Remislaw Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: 10.144.25.* 17.12.01, 13:54
      no to tez sie zaciekawilem
    • Gość: dodo Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: *.dial.teleton.pl 18.12.01, 00:32
      Projekt można obejrzeć na stronie www.dedeco.pl/ w dziale galeria. Są
      nawet dwie wersje.
      • stettiner Re: Inwestycja przy Bramie Portowej 18.12.01, 08:28
        Niegłupie- ale dziwnie wyglądają te projekty wmontowane w obskurne otoczenie
        Bramy Portowej: ohydne, po prostu ohydne bloki oraz pomniejsze smaczki, jak
        brudny słup od latarni oblepiony grubą, troche odłażącą warstwą afiszy- to tam
        jest aż tak brzydko ???
      • Gość: Remislaw Jakie to jest ohydne IP: 10.144.25.* 18.12.01, 10:23
        Sorry za szczerosc, ale pasuje do tego placu jak wol do karety.

Zamiast tego kolosa naprawde lepiej by bylo tam zostawic ta zielen, co tam jest
        i nie przytlaczac tego placu zadna wielka bryla.

Juz bym wolal, zeby tam zrobili ladna fonatnne i skwer, a nie to paskudztwo.

Sorry, Galaxy przy tym to naprawde ladny budynek
        • Gość: Maciek Re: Jakie to jest ohydne IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 12:04
          Remisław: To jest samo centrum miasta więc powinno być dosyć gęsto zabudowane
          (drogie grunty)
          • Gość: Remislaw Re: Jakie to jest ohydne IP: 10.144.25.* 18.12.01, 12:08
            ja wiem, ale widzieliscie projekt? Toz to kolos w samym centrum. I tak jak
            napisala Stettiner, jakos za bardzo sie gryzie z pogierkowskimi blokami wokol
            Bramy. Swoja droga co ma byc w srodku?
            • stettiner Re: Jakie to jest ohydne 18.12.01, 12:21
              Gość portalu: Remislaw napisał(a):

> ja wiem, ale widzieliscie projekt? Toz to kolos w samym centrum. I tak jak
              > napisala Stettiner, jakos za bardzo sie gryzie z pogierkowskimi blokami wokol
              > Bramy. Swoja droga co ma byc w srodku?

Myślę, że należałoby raczej wyburzyć bloki ;)))
              Wg info z Kuriera w środku będzie: lokale handlowe sztuk 100, centrum
              konferencyjne na 800 os., restauracje, hotel i kawiarnia- w wieżyczce w
              kaształcie żagla (???).

• stettiner Re: Jakie to jest ohydne (?) 18.12.01, 12:10
          Fontanna i skwerek? Obsiedliby je zaraz straganiarze i kartoniarze, i tak dalej-
          tak myślę. Zresztą od dawna marzył mi sie plac przy Bramie Portowej (podobnie
          jak Kościuszki) z zabudowanymi narożnikami, tak żeby te place znowu nabrały
          kształtu, bo na razie to na wielu rogach straszą dziury- mnie straszą, bo
          widać, że coś tam stało, coś po czym zostało trochę placu pod budy. Szczególnie
          razi mnie to w miejscu, gdzie stoja te wszystkie "Koguciki" i "Mak Kwaki", obok
          poczty. A czy akurat te projekty? Jeżeli mogłabym głosować, to wybieram wersję
          kolorową :)
          • Gość: Remislaw Popieram Lokalizacje IP: 10.144.25.* 18.12.01, 12:28
            tak, tak.... to calkowicie popieram. Wlasnie w miejscu, gdzie teraz stoja
            makkwaki, to by to lepiej pasowalo, bo tam i tak sa wielkie i puste sciany
            dwoch budynkow (kamienicy i poczty). I jakos by tam to jeszcze wygladalo. Ale
            nie przy Grzybku...

Skoro teraz nie ma handlarzy to jest szansa, ze ich tam tez potem nie bedzie. A
            swoja droga to mi wlasnie w tym rejonie brakuje jakiegos miejsca, zeby usiasc w
            spokoju. Skwer Ackrmanna jest fajny, ale troche za daleko, a fontanna przed
            bankiem Plac Zwyciestwa / Wojska - tja...no comments

Co do wyburzenia blokow... musze?
            • stettiner Re: Popieram Lokalizacje 18.12.01, 12:58
              Nie ma handlarzy? a ci wszyscy kartoniarze wokół grzybka? ci u których kupisz i
              gruszkę, i rajztuzy, i ozdoby choinkowe?
              • Gość: Remislaw Re: Popieram Lokalizacje IP: 10.144.25.* 18.12.01, 14:13
                stettiner napisał(a):

> Nie ma handlarzy? a ci wszyscy kartoniarze wokół grzybka? ci u których kupisz i
                >
                > gruszkę, i rajztuzy, i ozdoby choinkowe?

dobra, dawno mnie nie bylo - nie bij....:-)

• Gość: skuter Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: 192.168.0.* 18.12.01, 15:25
        jestem za wersja "czerwona", pod warunkiem, ze na parterze bedzie kebab i
        zapiekanki:)
    • Gość: Jano Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 12:39
      stettiner napisał(a):

> Hiszpanie- firma CR która kupiła tereny przy "grzybku" i obok poczty chcą na
      > wiosnę rozpocząć budowę. Odgrażają się, że będzie to najpiękniejszy obiekt w
      > Szczecinie, ale projektu na razie nie chcą pokazać. Bardzo jestem ciekawa......
      > .

Tak jak w innych postach, na makkwakach jak najbardziej, ale na grzybku nie. I to
      nie przez handlarzy czy budynki z czasow gierka, tylko przez ludzi ktorzy tam
      mieszkaja. Jestescie bezduszni ;)))))))
      A co z placem za PDT (galeria centrum). Buduja tam cos czy rozbudowuja "derby
      pub"?
      • Gość: Remislaw Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: 10.144.25.* 18.12.01, 14:14
        > Tak jak w innych postach, na makkwakach jak najbardziej, ale na grzybku nie. I
        > to
        > nie przez handlarzy czy budynki z czasow gierka, tylko przez ludzi ktorzy tam
        > mieszkaja. Jestescie bezduszni ;)))))))
        > A co z placem za PDT (galeria centrum). Buduja tam cos czy rozbudowuja "derby
        > pub"?

nie wiem, ale tramwaj zniknal (po czym pojawil sie przy stoczni)
        • Gość: kopin Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: *.kaliny.szn.pl 18.12.01, 15:17
          Spokojnie, spokojnie!
          To co widzicie na stronach DEDECO jest tylko propozycją dla inwestora.
          Oni tylko pokazują w internecie nad czym pracują.A nie pamiętacie już jak było
          z galaxyFem - była u nich prezentacja projektu ale to nie oni zostali
          ostatecznie wybrani. Na koniec powiem ,że projekt dla Hiszpanów zrobiło
          szczecińskie biuro architektoniczne AB -niestety nie można nigdzie go zobaczyć:(
          Pozdro
          • bbury Re: Inwestycja przy Bramie Portowej 18.12.01, 15:32
            Ludzie to tak można sobie budować niewiadomoco ??? Toż plany muszą gdzieś być.

Mam jednak pewne podejrzenie - pewnie na planie widać jakiś napis typu ; Geant,
            Tesco lub coś w tym stylu. Wiecie o co chodzi... Jak się zawali C.H. Turzyn
            nowy hipermarket będzie jak znalazł ;)
          • Gość: Mike Planuja, buduja... IP: *.cnet.iton.pl 18.12.01, 23:51
            Gość portalu: kopin napisał(a):

> Spokojnie, spokojnie!
            > To co widzicie na stronach DEDECO jest tylko propozycją dla inwestora.
            > Oni tylko pokazują w internecie nad czym pracują.A nie pamiętacie już jak było
            > z galaxyFem - była u nich prezentacja projektu ale to nie oni zostali
            > ostatecznie wybrani. Na koniec powiem ,że projekt dla Hiszpanów zrobiło
            > szczecińskie biuro architektoniczne AB -niestety nie można nigdzie go zobaczyć.

Na stronach Dedeco faktycznie byl uprzednio projekt Galaxyfu i wygladal mocno
            inaczej od tego co wybralo Echo.
            Kopin, AB??? Boze, czy to nie oni sa autorami tej
            obrzydliwej, "dokontruktywistycznej" plomby pomiedzy dwoma wiezowcami przy
            Niepodleglosci (obok Ossolineum)?

Z tych zaprezentowanych koncepcji to calkowicie sie zgadzem z przedmowcami. Tam
            gdzie Kogutek i MacKwak - budowac (te ceglane ladniejsze) ale zabudowa placu
            przy "grzybku" jest absurdalna. Po pierwsze te projekty sa strasznie
            przytlaczajace. Po drugie bedzie (i to spora) przerwa w pierzei bo nowego budynku
            nie mozna przykleic do komunistycznego bloku (okna, witryna Netto). Po trzecie -
            w ten sposob powstanie waski, nieprzyjemny tunel - sciezka miedzy Niepodleglosci
            a Tkacka (cos a'la przejscie miedzy Bostonem a Extra).
            Ogolnie nie bardzo mi sie to podoba.
            • Gość: Remislaw Re: Planuja, buduja... IP: 10.144.25.* 19.12.01, 11:27

> Ogolnie nie bardzo mi sie to podoba.

mi tez nie
              • 123ryry Re: Planuja, buduja... 22.12.01, 15:02
                A mnie koncepcja zabudowy placów w wersji kolorowej bardzo się podoba. Ponieważ
                jak sądzę obie te budowle będą należały do jednego właściciela a ich funkcje
                będą się w jakimś stopniu pokrywały może udało by się namówić biuro projektowe
                do doprojektowania kolejki linowej między dwoma budynkami. Widziałem takie
                rozwiązanie w Niemczech (Kiel) - nad sporym placem między dwoma domami
                towarowymi tej samej firmy kursują wagoniki kolejki linowej. Jakież to
                atrakcyjne. Przyciąga klientów i podnosi prestiż miejsca.
                • Gość: Jano Re: Planuja, buduja... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 12:06
                  123ryry napisał(a):

> A mnie koncepcja zabudowy placów w wersji kolorowej bardzo się podoba. Ponieważ
                  >
                  > jak sądzę obie te budowle będą należały do jednego właściciela a ich funkcje
                  > będą się w jakimś stopniu pokrywały może udało by się namówić biuro projektowe
                  > do doprojektowania kolejki linowej między dwoma budynkami. Widziałem takie
                  > rozwiązanie w Niemczech (Kiel) - nad sporym placem między dwoma domami
                  > towarowymi tej samej firmy kursują wagoniki kolejki linowej. Jakież to
                  > atrakcyjne. Przyciąga klientów i podnosi prestiż miejsca.

Moze fajnie to wyglada, ale:
                  1. Chyba za niskie beda te budynki aby je polaczyc
                  2. Taka atrakcja przyciaga nie tylko klientow (np. dzieci z rodzin patologicznych
                  dla ktorych ruchome schody to zabawa na calego, a co dopiero kolejka linowa).
                  • Gość: skuter Re: Planuja, buduja... IP: 192.168.0.* 02.01.02, 09:11
                    Gość portalu: Jano napisał(a):

> 2. Taka atrakcja przyciaga nie tylko klientow (np. dzieci z rodzin patologiczny
                    > ch
                    > dla ktorych ruchome schody to zabawa na calego, a co dopiero kolejka linowa).

rewelacja. Po czym poznac, ze dziecko jest z rodziny patologicznej?
                    Po tym, ze lubi ruchome schody. Mysle, ze mamy takich rodziin jakies 99.9999999%:)
                    • Gość: Maciek Re: Planuja, buduja... IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 12:22
                      Hehe. Już sobie wyobrażam tysiące dzieci z patologicznych rodzin spędzające 24
                      h/dobę, 7 dni w tygodniu, 52 tygodnie w roku na jeżdzeniu taką kolejką :)))).
                      Pozdro.
    • Gość: Mike Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: *.*.*.* 11.01.02, 10:59
      stettiner napisał(a):

> Hiszpanie- firma CR która kupiła tereny przy "grzybku" i obok poczty chcą na
      > wiosnę rozpocząć budowę. Odgrażają się, że będzie to najpiękniejszy obiekt w
      > Szczecinie, ale projektu na razie nie chcą pokazać. Bardzo jestem ciekawa......
      > .

Wlasnie geolodzy badaja grunt kolo Grzybka zeby okreslic ile kondygnacji "w dol"
      (parking podziemny, do ktorego sie bedzie wjezdzac od Tkackiej) bedzie mial
      budynek.
      • Gość: zetka Re: Inwestycja przy Bramie Portowej IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 21:35
        Z tego co wiem to juz na pierwszym metrze wiercenia trafili na twarde skały i
        żyły wodne. A więc nie będzie parkingu podziemnego.
        • Gość: HSPS Re: Parking podziemny IP: 141.202.246.* 14.01.02, 10:08
          O ile pamiętam to jeszcze za Gierka był plan zbudowania olbrzymiego przejścia
          podziemnego pod Bramą Portową - plan szybko upadł bo po badaniach geologicznych
          okazało się to prawie (znaczy b. drogie) niewykonalne - czyżby nowy inwestor
          miał nadzieję, że po 30 latach coś pod ziemią "drgnęło" ?

(Jeden ze znajomych pytany o grupę krwi mawiał: nie wiem jaką mam dzisiaj,
          ostatnie badania robiłem krótko po wojnie, wtedy miałem AB, ale czy ja wiem,
          może się coś zmieniło, szmat czasu,...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka