absztyfikant 09.03.08, 22:08 www.gazetawyborcza.pl/1,75248,5004980.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: itdd Re: bohater :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 02:18 precz stąd żydzie! nie pchaj palców miedzy drzwi nie o ciebie idzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
nazwa_konta_jest_zajeta no coz, i tak bywa... 09.03.08, 22:13 Rabin-pedofil grasował za wiedzą zwierzchników dziesięcolecia Josh Margolin członek zespołu redakcyjnego "Star Ledger " 23.1.01 SKANDAL PEDOFILII POŁOŻYŁ KRES KARIERZE RABINA-DYREKTORA Skandal pedofilii, który zrujnował reputację prominentnego rabina województwa Bergen, położył kres karierze naczelnego dyrektora wykonawczego największej ortodoksyjnej organizacji żydowskiej w świecie. Rabin Raphael Butler z Queens podał się w piątek do dymisji jako wicedyrektor wykonawczy Ortodksyjnej Unii, mającej główną dyrekcję w Manhattanie, mniej niż w miesiąc po tym jak specjalna komisja śledcza stwierdziła, że brak postępowania prewencyjnego naczelnych dyrektorów organizacji pozwolił rabinowi Baruchowi LANNER-owi z Fair Lawn uprawiać pedofilię bezkarnie przez dziesięciolecia. Dymisja nastąpiła natychmiast i nie starano się jej upiększać i Ortodoksyjna Unia postawiła sprawę jasno, iż Butler zwolnił się, ponieważ on był jednym ze zwierzchników, którzy wiedzieli o Lannera poczynaniach na długo przed ich publicznym wyjawieniem. Stwierdzono, że LANNER skrzywdził - seksualnie, fizycznie i emocjonalnie - nastolatków powierzonych jego pieczy w czasie gdy on prowadził Krajową Konferencję Młodzieży Synagogowej, organizację młodzieżową Ortodoksyjnej Unii regionu New Jersey i pracował w dwóch jesziwach, szkołach podstawowych, w New Jersey. Kryminalne dochodzenia w sprawie działalności Lannera w województwach Bergen i Monmouth są w toku. Źródło i pełna relacja: www.njo.com/news/ledger/index.ssf?/jersey/ledg er/121f0f2.html ____________________________________ Sex scandal fallout ends rabbi-exec's career 01/23/01 by Josh Margolin, Star-Ledger staff The sex and abuse scandal that has laid waste to the reputation of a prominent Bergen County rabbi has now claimed the career of the chief executive of the largest Orthodox Jewish organization in the world. Rabbi Raphael Butler of Queens resigned Friday as executive vice president of the Manhattan-based Orthodox Union, less than a month after a special investigative commission found that inaction at the top of the organization allowed decades of abuse by Rabbi Baruch Lanner of Fair Lawn to continue unchecked. The resignation took effect immediately, and there was no attempt to sugarcoat it as the Orthodox Union made it clear that Butler quit because he was one of the leaders who knew about Lanner's activities long before they were made public. Lanner was found to have abused Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afera Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 09.03.08, 22:22 Najpierw trzeba mieć wiedzę, jak to biedactwo "ojciec" Mogielski był wykorzystywany seksualnie. Ojcze Marcinie opowiedz jak można być molestowanym będąc pełnoletnim i czy tylko wspominany ksiądz cię molestował. Naprawiacz kościoła się znalazł. A "wybiórcza" jak zwykle okazała się ostatnią deską ratunku. Już wiele innych tytułów tym się zajmowało, ale to grubymi nićmi szyte i nikt tego nie drukował:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deede Re: :))) /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 01:11 tylko Ty bezpieczniku moralności kraju gościnnego możesz być tak czujny i aktywny, prawda? a może porzuć tą zgniliznę i do kraju swej szczęśliwości pognaj? nie pluj, nie gryź ręki która cię ku.. karmiła...albo won , precz! bez ochrony twa bezczelna głowa bezpieczeństwo wśród innych narodów, z wdzięczności uchowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 do obrońców pedofilów 09.03.08, 22:46 Widzę, że jest coraz więcej ludzi, którzy będą bronić ks. Andrzeja i jego pedofilstwa za wszelką cenę. No cóż, to przecież duchowny katolicki. A że pedofil... po co o tym mówić, prawda? Natomiast, jakby ks. Andrzej był uczciwym facetem, który uprawia seks i śpi w jednym łóżku z innym dorosłym facetem, to byłby "zboczeńcem", "parszywym pedałem", "dewiantem" itp. Społeczeństwo moherowych beretów nie dałoby mu żyć, gdyby się ujawnił, a nikt nie pozwoliłby mu nawet uczyć cieci w szkole, wiedząc, że "żyje w grzechu". Natomiast pedofil... hmm... no cóż - zdarzyło się, to mohery go obronią. Jest chyba tak, prawda? Ale czy to jest sprawiedliwe? Absztyfikancie, co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: do obrońców pedofilów 09.03.08, 22:48 Sad Rzeczypospolitej Polskiej oceni :-) I jesli Bog istnieje, to tez wyda sprawiedliwy wyrok;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: do obrońców pedofilów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 07:52 nikt tu nie broni pedofila, nikt mu nieudowodnił winy to jak narazie tylko bardzo stronniczy artykuł gazety, jak za tych "poszkodowanych" wexmie sie prokuratura to wszyscy zobaczą co z nich za ludzie . myślisz że dlaczego sprawa nie trafiła wcześniej na cywilną drogę sądową bo ci wspaniali chłopcy martwili sie o kościół - do którego siłą trzeba było ich zaciągać, cała sprawa jest nieźle śmierdząca, dlaczego tę sprawę rozpętały osoby które mają żal do tego księdza. może warto sie w tę sprawę bardziej zagłębić i dopiero rzucać kamienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melania Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.66.pxs.pl 10.03.08, 09:21 > Najpierw trzeba mieć wiedzę, jak to biedactwo "ojciec" Mogielski był > wykorzystywany seksualnie. Ojcze Marcinie opowiedz jak można być > molestowanym będąc pełnoletnim i czy tylko wspominany ksiądz cię > molestował. Co ma pełnoletnośc do bycia lub niebycia molestowanym? To według Ciebie gwałt moze miec miejsce tylko na nastolatce/nastolatku? A potem to juz mozna robić Z człowiekiem co się chce? Powiedz to patrząc w oczy milionom gwałconych na świecie kobiet (pełnoletnich!) A o.Marcin nigdzie nie mówi, że to ten ksiądz go molestował, ale że wie co to znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 10.03.08, 14:29 Melania,moze źle przeczytałam wypowiedzi tych facetów ale tam raczej do gwałtów nie dochodziło, przemocy fizycnej raczej nie było, wydaje się,ze ci chłopcy zgadzali sie na te praktyki . Prawo w Polsce nie zabrania kontaktów seksualnych z osobami powyzej 16 roku zycia(chyba ze którys był młodszy:był?), bez wzgledu na to czy sa one hetero czy homo, wiec sprawa moze nie byc taka oczywista jesli chodzi o ewentualny wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 19:01 Chyba nigdy nie byłaś molestowana przez żadnego zboczeńca. Ja byłam :( Miałam wtedy 23 lata i byłam nieśmiałą dziewczyną. Zero doświadczeń seskualnych. Nie będę tu pisac szczegółów, ale uwierz mi: młody, niedoświadczony człowiek, pełen przerażenia, zazwyczaj "zgadza się" na takie praktyki. Nie umiem Ci tego wyjaśnić na czym to polega, ale po prostu: jesteś przerażona, dookoła masz tłum ludzi i wydaje się że wystarczy krzyknąc żeby ktoś Ci pospieszył na ratunek. A Ty jesteś cicho i "przyzwalasz" na to żeby ktoś Cię dotykał tak jak nie powinien. Nie zrozumiesz tego jeśli tego nigdy nie przeżyłaś i mam nadzieję, że tak pozostanie na zawsze, czego Tobie i innym życzę. Pozdrawiam Cię. PS. Nie wiem czy pamiętasz przypadek dziewczyny (chyba Ani), którą kilka lat temu 2 drani wyrzuciło z pędzącego pociągu. Wczesniej spędzili z nią cały dzień. Dziewczyna miała milion możliwości żeby zawołać po pomoc. Nie zrobiłą tego i wszyscy się temu dziwili. Nie wiem jakie to są mechanizmy, ale jest coś takiego że często ofiara sama "zgadza" się na swój los :( Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 12.03.08, 09:19 Rozumiem Ewelina,ale w takim razie nalezałoby wpakowac do wiezien około połowy Polaków bo zachowania seksualne sa czasem wymuszane manipulacja presja itd. nawet wsród wielu par, małzenstw itd. 18- letnia dziewczyna idzie do łozka ze swoim chłopakiem wcale tego nie chcac tylko dlatego "zeby jej nie opuscił'" albo z innych chorych powodów, młody chlopak próbuje pierwszych kontaktów homoseksualnych z ciekawosci ,a potem tego załuje, jakas panna 17 letnia próbuej kontaktów z 60-latkiem bo ten jest jej sponsorem ,potem ona leczy sie u psychoterapeuty. Wszytskich tych ludzi pozamykamy? A moze trzeba zadbac o własny kregoslup moralny i własną psychike zeby nie byc wykorzystywanym przez rodzoiców/ szefów/ partnerów /zboków itd? ps. jestem juz na tyle dorosła,ze mnie tez spotykały rózne doswidczenia(takze jak byłam niedoswidczona),ale dziewczyno: gdzie Twoje machanizmy obronne i gdzie Twoja wartosc: godnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.08, 00:25 Godność? Mechanizmy obronne? Jednak widzę, że próbujesz zabierać głos w sprawach o których NIE MASZ ŻADNEGO POJĘCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 WIELKa afera seksualna w kosciele katolickim ! 16.04.08, 08:23 to informacje z ostatnich dni wiadomosci.onet.pl/1730695,11,item.html wiadomosci.onet.pl/1727475,11,item.html wiadomosci.onet.pl/1727749,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.ar.szczecin.pl 12.03.08, 20:31 śmieszna jesteś 23 lata i nie wiedziałaś co robisz??? hehehee a to dopiero :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Do małej manipulatorki IP: *.chello.pl 10.03.08, 20:42 mala.mi74 napisała: >Na pewno na >niekorzysc poszkodowanych jest to ,ze wiekszosci byli to dorosli >ludzie Prawo w Polsce nie > zabrania kontaktów seksualnych z osobami powyzej 16 roku zycia (chyba > ze którys był młodszy:był?) Są dwa wyjścia: A) albo jestes analfabetką, nierozumiejącą tekstu pisanego B) albo świadomie kłamiesz. Oto wiek ofiar ks. Andrzeja D., wymienionych w artykule: - Krzysztof - 13 lat, - Kazimierz - 14 lat, - Ryszard - 15 lat, - Szczepan - 17 lat, - Eryk był w ognisku 5 lat, więc zapewne przybył tam w wieku ok. 13 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Do kmicica 12.03.08, 09:22 Kmicic widocznie czytałam jakis artykuł gdzie nie było podanego wieku chłopców (pamietam tylko,ze jedne miał 17),stad tez moje pytanie o ich wiek w poprzednum poscie. Ale po co od razu te potwarze , po co od razu agresja? Myslisz,ze Twoja agresja na forum czyms się rózni od agresji typu seksualnego jakiegos zboka? Obie maja jedno źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Dyskusja z mala.mi74 jest pozbawiona sensu IP: *.chello.pl 12.03.08, 15:54 1. > Kmicic widocznie czytałam jakis artykuł gdzie nie było podanego > wieku chłopców Zabierasz głos autorytatywnie, pouczasz wszystkich dookoła o bezgrzeszności Kościoła i księży - wszyscy na forum są przekonani, że znasz PODSTAWOWY artykuł w tej sprawie, zamieszczony w "Dużym Formacie" "Gazety Wyborczej" w ostatni poniedziałek, nad którym tu rozmawiamy. Okazuje się, że czytałaś coś gdzieś, o kimś może innym - ale do powiedzenia w sprawie masz tyle, jakbyś znała sprawę od podszewki. A może czytałaś to w jakiejś powieści albo to był zwiastun w kinie przed seansem? 2. >(pamietam tylko,ze jedne miał 17) I co z tego? To dla ciebie ktoś dorosły? 3. > Myslisz,ze Twoja agresja na forum czyms się rózni od agresji typu > seksualnego jakiegos zboka? Obie maja jedno źródło. No tak - jeszcze na koniec zrobiłaś ze mnie pedofila. To się nazywa - zabójcza skuteczność argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Dyskusja ??? 13.03.08, 08:22 1. > Kmicic widocznie czytałam jakis artykuł gdzie nie było podanego > > wieku chłopców > > Zabierasz głos autorytatywnie, pouczasz wszystkich dookoła o > bezgrzeszności Kościoła i księży Gdzie cos takiego napisałam? Chyba przyganiał kocioł garnkowi? - wszyscy na forum są przekonani, > że znasz PODSTAWOWY artykuł w tej sprawie, zamieszczony w "Dużym > Formacie" "Gazety Wyborczej" w ostatni poniedziałek, nad którym tu > rozmawiamy. Okazuje się, że czytałaś coś gdzieś, o kimś może innym - > ale do powiedzenia w sprawie masz tyle, jakbyś znała sprawę od > podszewki. A może czytałaś to w jakiejś powieści albo to był > zwiastun w kinie przed seansem? > > 2. >(pamietam tylko,ze jedne miał 17) > > I co z tego? To dla ciebie ktoś dorosły? Wg prawa odnosnie kontaktów seksualnych- tak. Myslisz,ze ludzie wtym wieku nie mają juz kontaktów seksualnych?;) > > 3. > Myslisz,ze Twoja agresja na forum czyms się rózni od agresji > typu > > seksualnego jakiegos zboka? Obie maja jedno źródło. > > No tak - jeszcze na koniec zrobiłaś ze mnie pedofila. To się nazywa - > zabójcza skuteczność argumentacji Mówie tylko,ze agresja ma zawsze to samo źródło: jest to zaburzenie własnej wartosci, lęki, kompleksy itd. Zreszta widac to nawet po tym,ze atakujesz mnie nawet w nagłowkach postów, zupłenie nie rozumiejac tego co pisze(chyba nawet dokałdnie nie czytajac). Dyskusja? Ty tylko dyskutujesz sam ze sobą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Dyskusja ??? IP: *.chello.pl 13.03.08, 15:30 > Gdzie cos takiego napisałam? Chyba przyganiał kocioł garnkowi? Skleroza? Przeczytaj własne posty i zastanów się - dlaczego w sytuacji, gdy na forum zabierają głos ludzie znający sprawę, okoliczności i przekonani co do wiarygodnosci świadków, twój głos jest łyżką dziegciu i brzmi jak zgrzytliwa obrona poczynań ks. Andrzeja D. ... > Wg prawa odnosnie kontaktów seksualnych- tak. > Myslisz,ze ludzie wtym wieku nie mają juz kontaktów seksualnych?;) Ale nie wg wówczas obowiązującego kodeksu, poza tym byli to NIEPEŁNOLETNI wychowankowie, poddani napastowaniu ze strony wychowawcy w Ognisku - więc nie brnij dalej w tę dyskusje, bo się kompromitujesz... > Ty tylko dyskutujesz sam ze sobą.... Rzeczywiście, sposób rozmowy masz powalający. Żałuję teraz, że w ogóle coś napisałem odnośnie twoich rozkosznych dumań - najpierw zrobiłas ze mnie pedofila, osobnika o zaburzonym poczuciu własnej wartości, a teraz jeszcze wychodzi na to, że jestem schizofrenikiem, bo dyskutuję sam ze sobą... Żegnaj, domorosła pani psychiatro, do nienapisania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dl Czy brat prezydenta Krzystka, ksiadz Krzystek IP: 89.16.85.* 09.03.08, 22:24 o tym wiedzial ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 09.03.08, 22:26 zawsze mówiłem że to co wychodziło(afery pedofilskie w kosciele katolickim) w koncu jakims cudem na swiatło dzienne to tylko wierzchołek góry lodowej ,pół tego towarzystwa w sutannach to pederasci albo i pedofile ,taka jest prawda . Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Ksiadz Dymer hahaha 09.03.08, 22:30 Lubi se mlodziencow podymac :P Niezla szyszka, dlatego go tak bronia. ciekawe co wie... Moze sie bali, ze bedzie sypal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dl wiecej taktu. IP: 89.16.85.* 09.03.08, 22:35 absztyfikant napisał: > Lubi se mlodziencow podymac :P Niezla szyszka, dlatego go tak bronia. ciekawe c > o > wie... Moze sie bali, ze bedzie sypal? dziwi mnie ton w jakim to piszesz, podniecasz sie niczym czytajac o powiekszonym biuscie Dody, pomysl sobie, ze moga to czytac ci "mlodziency" i dla nich nie jest to tak zabawne jak dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant czarna mafia 09.03.08, 22:38 pl.wikipedia.org/wiki/Skandale_seksualne_w_Ko%C5%9Bciele_katolickim fragment: W maju 2001 roku kardynał Ratzinger, prefekt Kongregacji Nauki Wiary, wysłał list do wszystkich biskupów katolickich[13]. Stwierdził w nim, że wszystkie wewnętrzne dochodzenia kościelne dotyczące molestowania dzieci podlegają tajemnicy pontyfikalnej i nie powinny być przekazywane wymiarowi sprawiedliwości. Naruszenie tej zasady miało prowadzić do ekskomuniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: czarna mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 00:31 powiedz mi Absztyf czy ty aby nie interesujesz się tak grzechami koscioła jak adolf grzechami zboru? czy ty nam nie szykujesz jakiegos holo? ty pedale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wiecej taktu. IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 23:31 właśnie idzie łańcuszek do absolwentów KLO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Re: wiecej taktu. IP: *.chello.pl 09.03.08, 23:36 "Ojcze" Marcinie jaki ty biedy jesteś, jaki ty poczciwy, jaki wierzący, jaki prawy- żal mi ciebie chłopcze. A twój kolega ks. Sebuś też wystąpi w roli pokrzywdzonego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wiecej taktu. IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 23:39 Ooo widzę czarna klika nie śpi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: granat w szambie IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 23:48 wydypać paru czarnych - tak publicznie to reszta może się opamięta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ksiadz Dymer hahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 22:37 O QWRA! On mnie uczył religii w średniej szkole, wyjazdy organizował w góry, umiał dotrzeć do młodzieży, bezpośredni był. Jakoś nie zauważyłem niewłaściwego zachowania wtedy, no ale to było prawie 20 lat temu, mogło mu na stare lata odbić. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ksiadz Dymer hahaha IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 22:54 a ja go znam z KLO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ksiadz Dymer hahaha IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 22:53 ksiądz Dymer? Ten od KLO? Znam go... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ksiadz Dymer hahaha IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 23:01 zawsze z komóreczką, samochodzik...cała szkoła się go bała. Tylko wtedy nikt nie wiedział, że to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Ksiadz Dymer hahaha IP: *.agro.ar.szczecin.pl 12.03.08, 10:31 Największy specjalista Kurii od interesów, kupował ziemię w miejscowościach nadmorskich (prywatnie podobno też), remontował ośrodki, jakoś dziwnie wszystko mu się "udawało". Nie wiem czy jest prawdą ta cała afera, niech to roztrzygnie sąd, ale Kuria będzie Go bronić bo to człowiek od interesó. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Gowin w TP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:56 Pan Jarosław Gowin w wywiadzie w Tygodniku Powszechnym przyznaje, że dotarły do niego osoby związane ze schroniskiem św. Alberta w 2004 roku. osoby te zgłaszały Gowinowi nadużycia seksualne u św. Alebrta w Szczecinie i Gowin się tym zajął. Uznał wówczas że te oskarżenia są prawdziwe po zapoznaniu się z zeznaniami poszkodowanych chłopców. tygodnik.onet.pl/32,0,7506,pedofilia_wkosciele_to_margines,artykul.html "Jarosław Gowin: Zająłem się tą sprawą w roku 2004. Dotarła do mnie przedstawicielka środowiska związanego z Ogniskiem św. Brata Alberta." i dalej: "Zwrócono się do mnie, bo byłem jedną z osób zaangażowanych w rozwiązanie sprawy abp. Juliusza Paetza. Zapoznałem się z zebraną dokumentacją – przede wszystkim ze świadectwami molestowanych chłopców, które spisał dominikanin o. Marcin Mogielski. Odbyłem też wiele rozmów – większość z nich potwierdzała prawdziwość stawianych ks. Andrzejowi zarzutów. ......... Pytanie TP: Czy szczecińskich biskupów obciąża grzech zaniechania? Tak. Ale jestem też przekonany, że w przypadku abp. Kamińskiego wynika to z wiary w bezpodstawność stawianych ks. Andrzejowi zarzutów. Trzeba też pamiętać, że Ksiądz Arcybiskup należy do pokolenia polskich księży, którzy w przeszłości byli przez Służbę Bezpieczeństwa ciągle o coś oskarżani i pomawiani. Nic dziwnego, że nie potrafił uwierzyć tym, którzy stawiali zarzuty jego kapłanowi. Nie zmienia to jednak faktu, że osoba, na której ciążyły tak poważne zarzuty, przez tyle lat swobodnie funkcjonowała w środowisku szkół katolickich." Jednak J.Gowin posiadając taką wiedzę i dowody w postaci zeznań, nie zawiadomił policji czy prokuratury. Nie zrobili tego inni, choć zgodnie z tym co twierdzi na tym forum "kmicic" wielu ludzi w Szczecinie o tym wiedziało. Nawet sam "kmicic" twierdzi, że słyszał o tym, czyli WIEDZIAŁ już 10 lat temu. Nie powiadomienie prokuratury o przestępstwie czy o domniemaniu przestępstwa jest w polskim prawie PRZESTĘPSTWEM. Takie rzeczy mogły się dziać, ponieważ nikt nie reagował. Nikt kto miał o tym wiedzę w Szczecinie i poza Szczecinem. Szczecinska kołtuneria jest naprawdę porażająca i przerażająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Gowin w TP IP: *.chello.pl 12.03.08, 16:10 > Nie powiadomienie prokuratury o przestępstwie czy o domniemaniu > przestępstwa jest w polskim prawie PRZESTĘPSTWEM. Takie rzeczy mogły > się dziać, ponieważ nikt nie reagował. Nikt kto miał o tym wiedzę w > Szczecinie i poza Szczecinem. Cytat z wywiadu z prokuratorem: "Czy niepowiadomienie o tym, że ktoś popełnił przestępstwo na tle seksualnym, jest karalne? - Prokuratura z urzędu ściga tylko za czyny popełnione wobec osób poniżej 15. roku życia. Pozostałe są ścigane dopiero po złożeniu zawiadomienia oraz stosownego wniosku o ściganie" www.gazetawyborcza.pl/1,88871,5013488.html Na swoje usprawiedliwienie mam jedno - o TYCH sprawach mówiły mi osoby związane z oświatą szczecińską, znałem więc te historie z drugiej ręki i nie miałem materiałów dowodowych. W dodatku nie orientowałem się w wieku wykorzystywanych chłopców - myślałem, że mieli po 16-18 lat, więc przekroczyli granicę ścigania z urzędu. Ale wiem, że to mnie też jakoś obciąża i nie usprawiedliwiam swojej bezmyślności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gowin w TP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 22:36 > - Prokuratura z urzędu ściga tylko za czyny popełnione wobec osób > poniżej 15. roku życia. Pozostałe są ścigane dopiero po złożeniu > zawiadomienia oraz stosownego wniosku o ściganie" Tiaaa prokuratura już woli uważać, że sprawa uległa "przedawnieniu"! Taki to kraj i takie środowisko, nikt nikomu nie chce się narazić. Nie uważam, bys był jakoś w szczególny sposób winny, ale ta kobieta co pojechała do Gowina w 2004 z caqłą sprawą?! To co nie wiedziała że takie sprawy zgłasza się prokuraturze? Kościół nie jest jeszcze w Polsce z mocy prawa instancją ponad państwem, nie może wszystkiego załatwić. A Gowin? Był przekonany o winie księdza, ale rozmawiał tylko z biskupem i usiłował go przekonać!!! A gdzie odpowiedzialnośc karna tych ludzi?!!! Co to za ludzie w ogóle?! Nie mogę pojąć tej kołtuneri, a juz myślałem, że nie jestem w stanie się czemuś w tym kraju i mieście dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
majika.1 Re: Ksiadz Dymer hahaha 12.03.08, 21:00 ...widać że nie znasz tego człowieka jak masz takie głupoty pisać to lepiej zamknij się...nie masz co wymyslać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość KLO... IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.08, 23:04 photos8.nasza-klasa.pl/dev23/0/039/491/0039491228.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. I kogo to dziwi? IP: 80.53.41.* 09.03.08, 23:04 W koncu wlasnie dla pedofili funkcja ksiedza wydaje sie byc wymarzonym schronieniem- kontakt z mlodzieza, powazanie w spolecznosci lokalnej dajace komfort wyzszej wiarygodnosci niz wiarygodnosc potencjalnych ofiar... O molestowaniu podopiecznych w ognisku mowiono juz wczesniej, plotki w Szczecinie krazyly jeszcze chyba przed 2000 rokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant no nie? :) 09.03.08, 23:09 www.szczecin.kuria.pl/admin/foto/1167510205.jpg?PHPSESSID=ab56b75f5344 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pest Re: no nie? :) IP: *.chello.pl 09.03.08, 23:20 Widzę absztyf że ta afera ciebie cieszy. Ja nie przepadam za sukienkowymi, ale nie jestem też antyklerykałem, i uważam że z tej afery nie ma się co cieszyć że wali Kościół, tylko trzeba mieć nadzieję że dzięki temu oczyści się on ze zbędnych i szkodliwych ludzi, którzy nigdy nie powinni zostać duchownymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tersup Re: Prawda nas wyzwoli 12.03.08, 10:06 moze kiedys i te ubeckie obsztyfikanckie szmaty z IV????tak GW dopomoz...i niech oczyszcza tamto szambo.. Odpowiedz Link Zgłoś
jahve kara jest nieunikniona 09.03.08, 23:25 wydaje się że jedynym sposobem na walkę z hierarchią KK która nie potrafi sobie sama poradzić z księżmi zboczeńcami a dodatkowo ukrywa i chroni księży którzy krzywdzą dzieci jest wariant amerykański czyli pozwy o wysokie odszkodowania dla ofiar molestowania. Niestety nic tak nie boli łakomych hierarchów kościoła katolickiego jak pozbycie się swojego majątku. WASZ JAHVE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. W Polsce to nie przejdzie IP: 80.53.41.* 09.03.08, 23:38 zaraz aktorzy, roznej masci artysci, dzialcze polityczni, ruchy i komitety beda organizowaly akcje poparcie dla podejrzanych o takie czyny - i jednoczesnie bedzie dochodzic do zastraszania ofiar. Kosciol to potega polityczna wyjeta spod kontroli demokratycznego spoleczenstwa, KK szczyci sie swa feudalna struktura, tym ze nie zmienil sie przez 2000 lat (co jest klamstwem bo obecna struktura kosciola nie jest starsza niz 600 - 900 lat a budowanie tej struktury odbylo sie sposob ktory jest sprzeniewierzeniem gloszonych przez KK wartosci). KK jest niezdolny do odnowy moralnej i powrotu do zrodla tego co dalo mu zycie. Zycie niemal calego KK ukierunkowane jest wylacznie na utrzymanie posiadanej wladzy (tak formalnej jak i nieformalnej) i posiada do tego calkiem niezla kadre funkcjonariuszy oraz calkiem zacne zaplecze materialne + cale stado powolnych mu baranow (przepraszam tj parafian). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wituś Re: I kogo to dziwi? IP: *.szczecin.mm.pl 09.03.08, 23:17 Odpowieddźcie sobie na pytanie, dlaczego biskup S. STEFANEK krył ks. Andrzeja D. Wspierali go też inni księża starsi wiekiem, kapelan wojskowy, ksiądz z Golęcina. Ciekawe dlaczego... Warto, by postawić pytanie, w jakich lokalach Szczecina wieczorami bywał ks. A. Pytań wiele, myślę, że tu nie chodzi tylko o ks.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: I kogo to dziwi? IP: 80.53.41.* 09.03.08, 23:26 Kosciol w obecnej struklturze jest niestety doskonala przykrywka dla wszelkiej masci dewiacji w tym dewiacji seksualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: I kogo to dziwi? 09.03.08, 23:47 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > Kosciol w obecnej struklturze jest niestety doskonala przykrywka dla wszelkiej > masci dewiacji w tym dewiacji seksualnych. tak było od "zawsze" ,przynajmniej w polsce bo kiedyś to byla jedyna forma ucieczki i jakiejs nie napiętnowanej egzystencji ze swoimi odmiennymi preferenjcami seksualnymi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Prześwięci Metroseksualni IP: *.chello.pl 09.03.08, 23:51 Pytań > wiele, myślę, że tu nie chodzi tylko o ks.A. Jak w każdym takim przypadku jedno nazwisko jest czubkiem góry lodowej. Tylko zwróćcie uwagę, roztomili ludeczkowie, że jak policja namierzyła "Majora", to do jego mieszkania w okolicy skrzyżowania Wielkopolskiej i Monte Cassino wdarła się cała uzbrojona po zęby ekipa, zarekwirowała kompa, zrobiła kipisz, a facet wylądował w kajdankach. A tu mamy obywatela w sutannie, "tajemnicę Poliszynela" (Vlad potwierdza moje słowa, że ludzie w Szczecinie wiedzieli o sprawie już OSIEM LAT TEMU), śledztwo dominikanina, działania jego prowincjała, artykuł w gazecie - i ...cisza. Wszyscy czekają na komunikat Prześwietnej Kurii Metropolitalnej z miodopłynnych ust księdza sekretarza, że to podłe oszczerstwa, że to atak sił wrogich Kościołowi Rzymskokatolickiemu, że to cywilizacja śmierci. Po czym więziennictwo, policja, prokuratura i sądy odetchną z ulgą (pozdrowienia dla jednego z dyskutantów, reprezentującego naraz te resorty!), że wszystko jest w najlepszym porządeczku i można dalej przymknąć swe oczka bławatne - siusiu, paciorek i spać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Prześwięci Metroseksualni IP: 80.53.41.* 10.03.08, 00:39 uzupelnie ze nie pamietam kiedy dokladnie ale zaryzykuje ze ok 1997 - 1998 slyszalem o tym ze w ognisku dochodzi do zblizen miedzy wychowankami i ale tez i wychowawcami. Balbym sie stwierdzic ze plotka ktora wtedy slyszalem dotyczyla wspomanianego ksiedza ale faktem jest ze sygnaly o tym ze moze dochodzic w ognisku do rzeczy nie do konca dobrych slyszane mogly byc juz ponad 10 lat temu i to nie w kregach zaintesowanych ale na tzw miescie czyli jedna pani drugiej pani... Odpowiedz Link Zgłoś
majika.1 Re: I kogo to dziwi? 12.03.08, 21:15 a to dobre :))phii a ty gdzie chodzisz wieczorami :))???i z kim:)) Odpowiedz Link Zgłoś
majika.1 Re: I kogo to dziwi? 12.03.08, 21:10 a to ciekawe ktoś z mojej rodziny i nie tylko tmieszkał tam i jakoś przez ponad 8 lat nic nie słyszał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: I kogo to dziwi? IP: 80.53.41.* 12.03.08, 22:45 no coz... moze nie mial sie czym chwalic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dymer - wasze skojarzenia z nazwiskiem IP: *.cable.smsnet.pl 10.03.08, 00:05 Dymać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do obrońców pedofilów IP: *.cable.smsnet.pl 10.03.08, 00:36 Ooo odezwał się katolicki głos w naszym domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Prawda nas wyzwoli IP: 80.53.41.* 10.03.08, 01:07 jak placi podatki i ma obywatelstwo to moze gadac co mu sie zachce - tyle w temacie kto co nosi w spodniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 ło Jezu !!! toż to szok IP: *.chello.pl 10.03.08, 06:46 pewnie biskupi też korzystali, skoro kryli tego pedofila. Mam nadzieję ,ze prokuratura już wszczeła śledztwo z urzędu. Strach posyłać dzieci na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
majika.1 Re: ło Jezu !!! toż to szok 12.03.08, 21:18 pedofila??? hmmm chyba jesteś nie normalny/a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 10.03.08, 06:53 Przestańcie się obrzucać inwektywami, sprawa jest poważna. jest mi wstyd , że to znowu w Szczecinie. Brak lustracji w kościele to pozwolenie na inne haniebne skłonności duchownych. Jeżeli duchowny stwierdza ,że nie może dać sobie rady ze swoim homoseksualizmem to idzie do cywila i zostaje dziennikarzem w Faktach i Mitach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 07:11 Gość portalu: dziadek napisał(a): > Przestańcie się obrzucać inwektywami, sprawa jest poważna. jest mi > wstyd , że to znowu w Szczecinie. Brak lustracji w kościele to > pozwolenie na inne haniebne skłonności duchownych. Jeżeli duchowny > stwierdza ,że nie może dać sobie rady ze swoim homoseksualizmem to > idzie do cywila i zostaje dziennikarzem w Faktach i Mitach. Problem w tym że biskupi którzy sprawują nadzór i powinni takie sprawy rozwiązywać - czyli zgłaszać wymiarowi sprawiedliwości takiego delikwenta - zamiast tego chowają sprawę do szuflady by nie naruszyć "dobra kościoła". Są współwinni i powinni odpowiadać za pomoc w przestępstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.szczecin.mm.pl 10.03.08, 08:42 czy schronisko Brata Alberta jest finansowane z budżetu miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dred Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 22:36 jest finansowane ze środków publicznych Odpowiedz Link Zgłoś
majika.1 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 12.03.08, 21:20 a co chcesz się dożucić :)) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.Komuch Re: nie działajcie na szkodę Kościoła ? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 10.03.08, 08:01 kaczory-dajcie nastepne medale tym pedofilom,........co tam dzieci sie nie liczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tn Re: nie działajcie na szkodę Kościoła ? IP: *.chello.pl 10.03.08, 08:11 Gość portalu: o.Komuch napisał(a): > kaczory-dajcie nastepne medale tym pedofilom,........co tam dzieci > sie nie liczą? Czy wszyscy księża to pedofile? Czemu używasz liczby mnogiej? A ten ksiądz jest na razie obsmarowany w gazecie, nikt mu nie postawił zarzutów a tym bardziej nie skazał go prawomocnie sąd. Nie bronię go ani nie usprawiedliwiam, ba!, mam podstawy sądzić że to prawda, więc jeśli jest winny to powinien ponieść karę, i to surową. Ale wyzywanie wszystkich księży od pedofili ujawnia słabą stronę twojej psychiki. Mogłeś napisać równie dobrze że wszyscy internauci to pedofile bo przecież często słychać o aresztowaniach ludzi którzy wymieniali się pedofilskimi treściami w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz co tera robi ten klecha, gdzie się ukrywa ? 10.03.08, 08:23 trzeba ostrzec rodziców i wychowawców przed tym pedofilem www.sk.edu.pl/galeria_2004/dyrektor.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: co tera robi ten klecha, gdzie się ukrywa ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 08:30 felix_macierewicz napisała: > trzeba ostrzec rodziców i wychowawców przed tym pedofilem Nie czytałem artykułu w papierowym wydaniu, ale w przeglądzie prasy w TV przeczytali fragment w którym redaktor od artykułu odwiedził księdza , mieszka gdzieś na obrzeżach Szczecina przy jakimś domu opieki nad osobami starszymi czy tym podobne, a od kontaktów z młodzieżą został odsunięty jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc A coz to mi za news?? 10.03.08, 10:49 Jedna z wielu bylych/obecnych i przyszlych bezecenstw uprawianych w zaciszu zakonnych cel i polmroku seminarium "duchownego" Wiele Duzych afer z kosciolem kat w roli glownej zostalo nie zalatwionych z powodu braku WOLI POLITYCZNEJ, wzglednie niemocy milosciwiem wam panujacym politykom.. To bedzie trwalo do skonczenia waszych dni, wzgledni tak dlugo jak dlugo bedziecie chcieli zyc w klamstwie i obludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
majika.1 Re: co tera robi ten klecha, gdzie się ukrywa ? 12.03.08, 21:23 przesada...tak obsmarowywać...rzucać wyzwiskami...jestes katolikiem??? bo mam wątpliwości co do tego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.komuch Gość:dlaczego w liczbie mnogiej?? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 10.03.08, 08:57 gdyż procesowo juz ustalono że w tej grupie"zawodowej" jest ich więcej niż dwóch!!! Gdyż statystyka wykazuje że przede wszystkim tylko w tej grupie lawinowo lęgną sie te potwory!!- oceniane/pozytywnie/ o ironio....przez sąd biskupi. Nie słyszałem by nauczyciel"pedofil"oceniany był przez "sad nauczycielski",by huligan"pedofil" oceniany był przez "mafię"...etc. A tu ????sąd biskupi??-co to jest,i jaki to kraj może mi odpowiesz?? Bo w Polsce są tylko sądy powszechne i szafot do oceny tych potwornośći!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Gość:dlaczego w liczbie mnogiej?? IP: *.chello.pl 10.03.08, 12:19 Wreszcie czas zacząć mówić prawdę o " czarnych".Na pewno nie jest to ostatnia afera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Re: Gość:dlaczego w liczbie mnogiej?? IP: *.globalconnect.pl 10.03.08, 12:28 poza kościołem te potworności są oceniane tak: www.mokoart.pl/detal_1117_psychoterapeuta_andrzej_samson.html Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Uwazam ze... 10.03.08, 12:45 Im gorzej tym lepiej, a wiec, im wiecej osob zostanie zgwalconych i poszkodowanych przez ksiezy tym lepiej dla swiadomosci obywatelskej w Klechistanie. Niektorym, czyli wiekszosci, rozum do glowy nalezy wkladac przez dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Re: Uwazam ze... 10.03.08, 19:09 Niektorym, czyli wiekszosci, rozum do glowy nalezy wkladac przez dupe. < swar, ale to ucierpiały dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Macierewicz!!!!!!!! 10.03.08, 19:12 www.sk.edu.pl/galeria_2005/rekolpost/005.jpg www.sk.edu.pl/galeria_2006/grocholewski/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Re: Macierewicz!!!!!!!! 11.03.08, 19:58 podpuszczasz mnie ? he,he Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Macierewicz!!!!!!!! 11.03.08, 20:03 Dobor jest znamienny i w tym kontekscie oczywisty, ale chodzi mi o to, ze latanie z nagimi i watlymi klatami po sniegu jest niezdrowe, nie? I to w rygorystycznej katolickiej szkole? Zima? Nago? Moze ktos im zaproponowal te zabawe? I licealista wrzucil na strone www szkoly te zdjecia bezkarnie, bo wiedzial, ze nikt go nie ukarze za grypotworcze zabawy, bo wierchuszka o nich wiedziala. Chyba ktos im pozwolil na te zabawy w blocie i sniegu. A moze zachecil do nich? Kto to mogl byc, hmmmm :))))) www.sk.edu.pl/galeria_2005/rekolpost/23.jpg A teraz pochylmy sie nad innym przyjacielem Dymera. Widzialem ich kiedys na wlasne oczy razem jak razem jechali bryka. Hmmmmmmmm:) Skorodecki, spowiednik samego Prymasa Tysiaclecia. Zginal w tajemniczych okolicznosciach i to w osrodku, z ktorego zdjecia z nagymy torsamy ogladalismy przed chwila. A czy w powiatowej szkole dzieci na szkolnej wycieczce, niekoniecznie rekolekcjach, moglyby latac nago po sniegu i wrzucac takie zdjecia na strone szkoly? A teraz czytaj dokladnie i czekam niecierpliwie na Twoj komentarz: www.bhp.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=118&theme=Printer Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Re: Macierewicz!!!!!!!! 12.03.08, 08:21 abszty, co tu karwa komentować ? zdecydowana większość duchownych to homoseksualiści i dewianci seksualni. Szaty duchownych służą im za parawan swej działalności. Niestety, ciemne społeczeństwo obdarza ich bezwzględnym zaufaniem i utrzymuje tą bandę darmozjadów. Więcej nie będę pisał , bo mi się zbiera na wymioty. Uważam ,ze IPN powinien zająć się wyjaśnieniem śmierci Skordeckiego, ale to raczej nie realne, bo jak pociągną temat, to może się okazać, że trzeba będzie przywrócić dawną nazwę ulicy zwaną obecnie nazwiskiem przyjaciela Skordeckiego, a może nawet i Jedności Narodowej by powróciła. he,he Mam nadzieję ,ze nie masz pretensji jak korzystam z Twoich wpisów i powielam je na innych stronach ? Pozdrowionka. www.bhp.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=118&theme=Printer Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Macierewicz!!!!!!!! 12.03.08, 09:38 Bierzcie i jezdzcie z moich wpisow wszyscy:) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Macierewicz!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 20:56 Absztyfikant, powiem Ci to otwartym tekstem: Jesteś Kurwą! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemna masa Re: Macierewicz!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 21:58 jak widac na załączonych fotkach sami swoi!! brakuje tylko JE Kamińskiego! I wszystko jasne! Dlatego księżulo taki pewny siebie w wywiadzie dla TVP3! Litości bo nie wytrzymam,a gdzie jego sumienie pytam??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: 62.69.217.* 10.03.08, 13:45 Afera jak afera. Jedna z wielu podobnych. Czytając wszystkie posty nie mogę wyjąć ze zdumienia: jak wy sie wszyscy nienawidzicie. I to anonimowo. A priori. Wyzwisko "ty żydzie" w cywilizowanym świecie jest równie śmieszne jak "ty greku, francuzie, austriaku" - też z małej litery. Dlaczego jesteście tacy smutni i wściekli jak ropuchy w błotnistej kałuży? Po co wam ten magiel? Spotkajmy się na Jasnych Błoniach! Trawka zielenieje. Słoneczko lśni. Wyluzujcie. Wyrzućcie ten menelski język. Jesteście ludzie z klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 10.03.08, 14:22 Cóz..ludzie chyba muszą się gdzies wyzyc i wyładowac swe frustracje ,najlepiej na kims,a jeszcze lepiej na kims kto nie ma prawa głosu-po prostu szczyt odwagi. Co do ksiazy to podlegaja oni dwojakiemu prawu:jako obywatele polscy prawu karnemu i jako członkowie Koscioła prawu kanonicznemu stad sąd biskupi. Miejmy nadzieje,ze oba sądy :koscielny i swiecki (w przypadku kiedy prokutatura skieruje sprawe do sądu) wyjasnia ta sprawe. Na pewno na niekorzysc poszkodowanych jest to ,ze wiekszosci byli to dorosli ludzie i się na te praktyki zgadzali, no i troche starawa ta sprawa, dziwne,ze dopiero po latach się za to wzieli. I dziwie się tym chamskim odzywkom na forum-mam wrazenie,ze ci ,ktorzy posługuja się takim słownictwem w wielkiej czystosci i nieskazitelnosci nie zyją:( Co do samej pedofilii kiedys były badania,ze dzieci molestowane sa w około 30% !!!! rodzin-jak widac wiec małzenstwo nie bardzo chroni przed chorobami natury seksualnej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: 62.69.217.* 10.03.08, 14:44 Już ponad 36% dzieci staje sie ofiarami wykorzystywania seksualnego. Ponad 40% rodzin boryka się z przemocą w rodzinie, z czego tylko 13% to ludzie o podstawowym lub zasadniczym wyksztalceniu. Przoduje tu inteligencja, zwłaszcza lekarze. Coraz częściej ofiarami przemocy bywają... mężczyźni. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 10.03.08, 15:38 chodzi o to że dorosłymi to są oni teraz (ci wykorzystywani seksualnie) a gdy to miało miejsce byli dziećmi lub nieletnimi i nic w tej sprawie nie zrobiono przez tyle lat ,przypomne głosną historie znanego terapeuty sprzed kilku lat który do dzisiaj chyba siedzi w areszcie grozi mu wieloletni wyrok a skala i zasięg obu sprawa jest nieporównywalny ,wychodzi na to że mamy inny wymiar sprawiedliwosci strasznie liberalny (na wzór holenderski he he) dla kleru i drugi dla wszystkich innych swiecki obywateli naszego kraju, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Powitanie Tuska przez Polonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:24 www.dziennik.pl/files/archive/00063/TUSK_W_USA_DB_12_63321l.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Faceci w sukienkach: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:42 nic dobrego zazwyczaj z tego nie wychodzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik Re: do obrońców pedofilów IP: 77.88.177.* 10.03.08, 19:47 Mam pytanie. Skąd tyle nienawiści, czy temat jakoś osobiście Ciebie dotyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: 77.88.177.* 10.03.08, 19:58 Lepiej zatem żydem być z narodu wybranego, z którego sam Jezus pochodzi, niźli nienawistnym katolem, z kraju owładniętego nienawiścią czystą i prostactwem wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sroka40 Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 10.03.08, 20:01 Czyżby chodziło o Dymera, twórcę reformy szkolnictwa ala MAsojć? To on miał przejmowąc obiekty po likwidowanych szkołach. A teraz sprawa się rypła. I Kamiński z Krzystkiem będą musieli znależć kogoś innego/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawron Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.astermedia.pl 10.03.08, 20:47 tak sroczko, to prawda, trudno ją ukryc, fakty są bezlitosne, ale dominikanie będą mieli ciężkie dni w Szczecinie, Kościół nie lubi jak pierze się ich brudy na ogólnym forum Odpowiedz Link Zgłoś
jahve Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 10.03.08, 21:30 Pić pie.... i balować bida musi pofolgować alleluja i do przodu. JAHVE amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaromir Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.szczecin.mm.pl 10.03.08, 23:25 Problem pedofilii i homoseksualizmu jest od wieków skrywny w Kościele katolickim. Myślę, że gdyby zniesiono celibat, mielibyśmy mniejszy odsetek gejów i pedofilów w tym Kościele. Wydaje się, że władze diecezji przez wiele lat wiedziały o 'procederze' ks. Andrzeja D., ale ukrywały i tolerowały ten fakt bo ksiądz był dobrym menadżerem, potrafił załatwić leki dla ks.bpa Jana G. Skoro po stronie molestowanych chłopców stanęli tak uczciwi, prawi duchowni, jak o.Zdzisław W., czy o. Józef P., oraz ks. Piotr F., to coś musi byc na rzeczy, sprawę wyjaśni, albo i nie, prokuratura. W uczicwy werdykt Trybunału Kościelnego nie specjalnie wierzę. Kto spalił G. Bruna, Galileusza. Ciekawe tylko, dlaczego ks. bp S. Stefanek 'krył' ks. Andrzeja D., podobno się przyjaźnili... A ks. Świerkowski też zdaje się był mentorem ks. Andrzeja D. Pytań tak wiele. Na tej hiporyzji straci Kościół katolicki, uczniowie i nauczyciele szkół katlickich. Mechanizm wyparcia to nie najlpesze rozwiązanie. Podobnie próbowano 'ukręcić łeb' sprawie ks. abpa Paetza. 'Winny' okazał się ks. prof.Węcławski. Hierarchowie katoliccy i ich kościelni palatyni nigdy nie są winni. Nie można budować wspólnoty kościelnej na kłamstwie, to wbrew Ewangelii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość WIELKa afera na szczecinskim forum. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:37 Do Alberta. Stary jako to jest, że wpisów było raz już 100, potem zmalało w tym samym temacie i było ich około 85, a teraz jak piszę to jest 72? Co to jakaś cenzura kościelna tu działa i chce pokazac jak mało się tym ludzie interesują??? Przeciez od czasu jak to się zaczęło na tym forum jakieś 2 dni temu to juz musiało być ponad 200 postów. Na przykład zniknęły stąd wszystkie moje wpisy oprócz jendego mimo tego, że nie były ani antykościelene, ani tez nie wykraczały poza jakieś normy społeczne i obyczajowe. O co tutaj chodzi wytłumacz mi, bo oczy przecieram i trudno mi w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perez Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 19:21 Nie pierwsza i nie ostatnia afera. Ile zostało ukrytych, zamiecionych to sie pewnie nie dowiemy. Kościół jako hierarchiczna struktura jest niemoralny. Lobby homoseksualno-pedofilskie rządzi w kościele bo ma największe wpływy. Niemal wszelkie instytucje kościelne zajmujące sie dziećmi zawsze były miejscami przemocy i wykorzystywania. Może dom dla ociemniałych dzieci w Laskach jest wyjątkiem. Nieomal cały kler pedałuje bo jest to gwarancja awansu i dowodem na przynależność do kościelnej elity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenanty-kaligula Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.szczecin.mm.pl 12.03.08, 12:40 Abszti, Ty sie opamiętaj, Ty gminy naszej nie narażaj...Pijanyś czy ogłupiały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt ale pedały to przeciez nadludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 21:07 Ale Chwileczkę, przecież bycie pedałem to nobilitacja w Waszych lewacko-tolerastycznych kregach? Nic już nie rozumiem. Pedał A, dobry Pedał B niedobry, o co chodzi , pedały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !soit! Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 21:15 Stoimy w obliczu drastycznego paradoksu. Polska jest krajem, w którym 95 proc. deklaruje się jako wierzący katolicy. Równocześnie zaś aż 85 - 90 proc. mediów uczestniczy w zatruwającej umysły systematycznej akcji ateizacyjnej. Jak należałoby temu przeciwdziałać? Co powinno być programem minimum w tym względzie? Przede wszystkim już dawno powinno powstać opracowanie tego typu, jak to, co teraz przedstawiam: Biała księga na temat agresywnej ateizacji, tyle, że przygotowana przez całą grupę osób, od lat zajmujących się fachowo tą problematyką. Powinien funkcjonować stały zespół do spraw zagrożeń ateizacyjnych. Powinno się - obok uważnej lektury mediów prasowych - stale monitorować programy najważniejszych stacji telewizyjnych i radiowych pod kątem upowszechnianych w nich treści na temat Kościoła i religii. Od czasu do czasu instytucje kościelne, na przykład kurie, powinny wytaczać procesy osobom winnym szczególnie jaskrawych oszczerstw na temat ludzi Kościoła. Najważniejsze to to, żeby systematycznie sączonym oszczerstwom umiano też systematycznie przeciwdziałać. My chrześcijanie, jesteśmy ogromną większością w Polsce. Tym bardziej powinniśmy się bronić, bronić skarbu naszej wiary! Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: WIELKa afera w szczecinskim kosciele!!!!!!!!! 13.03.08, 08:23 Też mi sensacja. Pewnie wszyscy o tym wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Tymi waszymi skarbami są Rydzyki,Jankowskie,Petze 13.03.08, 08:37 Hejmy, Wielgusy i inne diabły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A teraz wymień nazwiska z Przedsiębiorstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 16:17 Marzec '68 (nie mówiąc o innym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc ale jaja, ksiądz Andrzej to forumowy Michał IP: *.chello.pl 14.03.08, 08:51 i Czarna Żaba, jak go przenieśli do Domu Starców, to zniknął z forum przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2966&Itemid=103&limit=1&limitstart=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Jeden list i dwa komentarze do sprawy IP: *.chello.pl 14.03.08, 11:40 1. List metropolity szczecińsko-kamieńskiego ks. abp. Zygmunta Kamińskiego do prowincjała dominikanów o. Krzysztofa Popławskiego z prośbą o wyjaśnienie medialnych wystąpień o. Marcina Mogielskiego OP "Przewielebny Ojcze Prowincjale, wobec zaistniałej sytuacji, powstałej w wyniku publikacji zamieszczonej w "Gazecie Wyborczej" z dnia 10 marca br. pt. "Ukryty grzech Kościoła" oraz po emisji, wieczorem tego samego dnia, programu pt. "Kropka nad i", w których to o. Marcin Mogielski OP występuje jako rzecznik rzekomo pokrzywdzonych chłopców, jestem zmuszony, tym oficjalnym pismem, zapytać Ojca Prowincjała, czy Ojciec Prowincjał był konsultowany w tej sprawie i czy działanie o. Marcina Mogielskiego OP uzyskało aprobatę Ojca Prowincjała? Nie dopuszczając do siebie myśli, że to wszystko odbyło się za zgodą Ojca Prowincjała, muszę zwrócić się z prośbą o interwencję w tej sprawie i pouczenie o. Marcina Mogielskiego OP o drogach właściwych Kościołowi w załatwianiu takowych spraw. Nie chcę wierzyć, że zakonnik ten w czasie swojej formacji nie dowiedział się, iż nawet w przypadku - jak mnie o to posądza - opieszałości działań Kościoła partykularnego istnieje zawsze, i to dla każdego wiernego, zarówno duchownego, jak i świeckiego, możliwość odniesienia się do Stolicy Apostolskiej. Niestety o. Marcin Mogielski OP nie uczynił tego. Pragnę nadmienić Ojcu Prowincjałowi, że od 2003 roku jestem w kontakcie ze Stolicą Apostolską. Efektem jest prowadzony od sierpnia 2007 r., naturalnie "sub sekreto", proces karny, który zmierza ku końcowemu werdyktowi. Boli mnie to, że na skutek nie do końca przemyślanego działania o. Marcina Mogielskiego OP, w wypowiedzi pani redaktor prowadzącej program "Kropka nad i" został poddany w wątpliwość autorytet Stolicy Apostolskiej, która jakoby nie chciała zajmować się tą sprawą. Na koniec nie mogę nie zadać pytania, jakiemu dobru służyło to całe zamieszanie wywołane w mediach przez o. Marcina Mogielskiego OP? Nie mogę go znaleźć. Nie chcę i nie mogę wyrokować o zakończeniu postępowania kanonicznego. Prowadzi go niezawisły Trybunał Kościelny. Przypuszczam, że także Stolica Apostolska będzie wypowiadała się w tej sprawie. Do tej pory można było prowadzić proces w atmosferze spokoju i bez pośpiechu, koniecznych przy rozwiązaniu tego rodzaju spraw. Po wystąpieniu o. Marcina Mogielskiego OP atmosfera się zmieniła, a nawet niektórzy, także osoby publiczne, wydali wyrok. Oczekując odpowiedzi, pozdrawiam in Christo. Arcybiskup Metropolita Szczecińsko-Kamieński" www.naszdziennik.pl/index.php?typ=ii&dat=20080314&id=main 2. Komentarz dziennikarza "Naszego Dziennika" "Niejasna postawa oskarżyciela Zarówno o całej sprawie, jak i niejasnej postawie o. Marcina Mogielskiego, który przekazał "Gazecie Wyborczej" spisane przez siebie w 2003 roku zeznania rzekomych "ofiar" duchownego ze Szczecina, pisaliśmy na łamach "Naszego Dziennika" kilkakrotnie. List ks. abp. Zygmunta Kamińskiego jest dużym krokiem w kierunku wyjaśnienia wielu wątpliwości dotyczących tej sprawy. Trzeba być jednak przygotowanym na to, że teraz "dyżurni katolicy" w postaci takich panów jak Tomasz Terlikowski i inni postąpią mniej więcej tak, jak było w przypadku sprawy ks. abp. Stanisława Wielgusa. Zaczną mianowicie dowodzić, jak to Kościół próbuje całą winę zrzucić na tych, którzy "ujawniają prawdę", a nie tych, wobec których zarzuty "potwierdziła" przecież "Gazeta Wyborcza" i Jarosław Gowin. Tak czy inaczej winny będzie Kościół. Sebastian Karczewski" www.naszdziennik.pl/index.php?typ=ii&dat=20080314&id=main 3. Komentarz Rafała A. Ziemkiewicza na jego blogu "Źdźbło i belka W radiomaryjnym “Naszym Dzienniku” dwa teksty, jeden obok drugiego. Pierwszy broni Kościoła przed kolejnym podłym atakiem, jakim jest ujawnienie pedofilskiej afery w diecezji szczecińskiej. Nie tyle broni oskarżonych, ile atakuje oskarżycieli. Metoda przećwiczona już wcześniej przy sprawach arcybiskupów Juliusza Paetza czy Stanisława Wielgusa: po pierwsze duchowny nie może być winny żadnemu złu z definicji, a już biskup po prostu nie może nie być święty. Więc wszelkie zarzuty mogą być tylko oszczerstwami. A po drugie ci, którzy jakiekolwiek zarzuty wysuwają, są jako oszczercy, z definicji ludźmi podłymi, co wystarczy tylko stwierdzić. Dostaje się oczywiście zdrowo ojcu Marcinowi Mogielskiemu i telewizji, i “Rzeczpospolitej”, i Tomaszowi Terlikowskiemu… Kościół znów zagrożony, trzeba dąć w surmy, bić w bębny, zwierać szeregi i zaprzeczać, wszystkiemu zaprzeczać, by na jego świętość nie padł najmniejszy cień. Tekst drugi szydzi z eurobiurokratów, którzy usiłują przemilczeć, schować pod sukno i zataić informację o finansowych przekrętach, dokonywanych przez posłów do Parlamentu Europejskiego. Szczególnie z wiceprzewodniczącego tego gremium. Człowieka, który objęcie tajemnicą raportu (szokującego podobno) o skali dokonywanych w tej instytucji defraudacji i pomysłowości wykazywanej przez deputowanych w dojeniu europejskich podatników uzasadnia troską o reputację Parlamentu Europejskiego i w ogóle o europejską ideę. Nie brak w tekście przypomnienia o Dekalogu i widać wyraźnie, że w tym wypadku “Nasz Dziennik” doskonale wie, iż nic tak wspomnianej reputacji nie zaszkodzi, jak chronienie czarnych owiec, zamiast ich potępienia. Jestem pełen podziwu. Nikt tak dobrze jak “Nasz Dziennik” nie oddał jeszcze ducha polskiej debaty publicznej, w całym jej nieskomplikowaniu" blog.rp.pl/ziemkiewicz/2008/03/13/zdzblo-i-belka/ Zachodzi tylko jedno pytanie: JAK PRYWATNY LIST ARCYBISKUPA DO PROWINCJAŁA ZNALAZŁ SIE W "NASZYM DZIENNIKU"? Czy metropolita szczecińsko-kamieński chce utonąć razem z ojcem dyktatorem, więc dobrowolnie oddaje się w żelazny uścisk jego ojcowskiego miłosierdzia? Rozum mu zupełnie odjęło, że poszukał sobie takiego sojusznika? Odpowiedz Link Zgłoś