Dodaj do ulubionych

Trwają Dni Kultury Ukraińskiej

31.05.08, 21:23
Byliście, widzieliście, słuchaliście ? Jakie wrażenia ? Tylko bez tych
pisowskich skomleń proszę.
Obserwuj wątek
    • tateti Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 31.05.08, 22:02
      bujaj się
      • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 31.05.08, 22:10
        Już cię nosi ? Zero w temacie, za to chlast błockierm, jakie to inteligentne.
        • techniczny_1 popieram tatiego :-) 31.05.08, 22:14
          • exman Re: popieram tatiego :-) 31.05.08, 22:15
            a to akurat żadna nowina :)
        • tateti to tak jak ciebie absztyfikant+beatrix13 01.06.08, 18:56
          zero konkretów,zero kultury,ot takie zwykłe pierdnięcia
    • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 31.05.08, 22:19
      exman napisał:

> Byliście, widzieliście, słuchaliście ? Jakie wrażenia ? Tylko bez tych
      > pisowskich skomleń proszę.

A ja to mniej wiecej tyle o tym wiem co wroclawianie o dniach Szczecina w ich miescie.
      • Gość: taki jeden osobnik Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 31.05.08, 22:38
        > A ja to mniej wiecej tyle o tym wiem co wroclawianie o dniach
        Szczecina w ich m
        > iescie.

Nie czytasz banerów, złotko? Nie zaglądasz do dodatków o imprezach
        kulturalnych w gazetach codziennych? Nie oglądasz lokalnych serwisów
        informacyjnych w TV? Gdzie mieszkasz? We Wrocławiu? A może w
        Ciemnogrodzie, gdzie nic nie widać i wszyscy są ponurymi zdebami?
        • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 31.05.08, 22:48
          Gość portalu: taki jeden osobnik napisał(a):

> > A ja to mniej wiecej tyle o tym wiem co wroclawianie o dniach
          > Szczecina w ich m
          > > iescie.
          >
          > Nie czytasz banerów, złotko? Nie zaglądasz do dodatków o imprezach
          > kulturalnych w gazetach codziennych? Nie oglądasz lokalnych serwisów
          > informacyjnych w TV? Gdzie mieszkasz? We Wrocławiu? A może w
          > Ciemnogrodzie, gdzie nic nie widać i wszyscy są ponurymi zdebami?

Na Onecie nic nie bylo (i nie ma)
          W piatkowym Kurierze na pierwszej i ostatniej stronie ani obok felietonu Lawrynowicza nie widzialem
          Telewizor wlaczylem tylko na druga czesc Kill Bill-a.
          Nastepne wlaczenie jutro o 7-ej rano na "Dzika przyszlosc" na dwojce (sadzisz, ze wtedy podadza?)
          Na forum nie widac ani wklejonego newsa z gw, ani jakis zapowiadajacych to dyskusji (tu najpredzej bym zobaczyl).
          Moze jutro po kazaniu bedzie w ogloszeniach? W zeszlym tygodniu nie bylo.

Na bannerze widzialem , ze spadly ceny aparatow fotograficznych w Media Markt. O tych dniach nic nie bylo.

Warto sprawdzic na news regionalne.szczecin ? (bo przestalem subskrybowac - jakos tam nudno sie zrobilo od kilku lat.
          • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 31.05.08, 22:49
            Acha - rano slucham radia Szczecin, przed wyjsciem do pracy - nic nie podawali.
          • Gość: taki jeden osobnik Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 31.05.08, 22:55
            > Telewizor wlaczylem tylko na druga czesc Kill Bill-a.
            > Nastepne wlaczenie jutro o 7-ej rano na "Dzika przyszlosc" na
            dwojce (sadzisz,
            > ze wtedy podadza?)

Jeśli w telewizorze oglądasz tylko durnoty w stylu "Zabili go i
            uciekł", to nie licz, że między jednym a drugim bzdnięciem
            postrzelonego siedmiokrotnie seryjnego mordercy ktoś ci zapoda
            serwis lokalny. Od tego są regionalne telewizje i programy w
            stylu "Kroniki", "Obrazu dnia" itd. Z banerów polecam np. na
            Krzywoustego. I - tu uważaj, bo to może być dla ciebie szok -
            "Gazeta Wyborcza", z której forum właśnie korzystasz, wydaje
            dodatek "Co jest grane". I tam jest info dla ciebie o Dniach Kultury
            Ukraińskiej. Ale ty z gazet pewnie czytujesz tylko "Netto"
            i "Metro", ew. "Media Markt"...
            • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 31.05.08, 23:06

> > Telewizor wlaczylem tylko na druga czesc Kill Bill-a.
              > > Nastepne wlaczenie jutro o 7-ej rano na "Dzika przyszlosc" na
              > dwojce (sadzisz,
              > > ze wtedy podadza?)
              >
              > Jeśli w telewizorze oglądasz tylko durnoty w stylu "Zabili go i
              > uciekł", to nie licz, że między jednym a drugim bzdnięciem
              > postrzelonego siedmiokrotnie seryjnego mordercy ktoś ci zapoda
              > serwis lokalny.

O nie. Jutro nie bedzie o zabijaniu.

>Od tego są regionalne telewizje i programy w
              > stylu "Kroniki", "Obrazu dnia" itd.

Moim medium jest internet. Telewizja oglupia....

>Z banerów polecam np. na
              > Krzywoustego.

Mam wziasc taksowke, zeby tam sie przejechac i spradzac, czy wisi?
              W przyszlym roku w tym samym miejscu?

>I - tu uważaj, bo to może być dla ciebie szok -
              > "Gazeta Wyborcza", z której forum właśnie korzystasz, wydaje
              > dodatek "Co jest grane". I tam jest info dla ciebie o Dniach Kultury
              > Ukraińskiej.

gw nie czytam, Jak podczepia cos na forum, to zauwaze.

Ale ty z gazet pewnie czytujesz tylko "Netto"
              > i "Metro", ew. "Media Markt"...

I jeszcze Gala i Glamur. Urocze...w tym sezonie koniecznie kolor rozowy.
              • Gość: taki jeden osobnik Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 31.05.08, 23:38
                >Telewizja oglupia....

Niewątpliwie - jeśli ktoś ogląda "Kill Billa"...

> Moim medium jest internet.

Buhahahahahaha! Myślałby kto - Onet zastepuje ci cały internet? To
                nie pisz, że twoim medium jest sieć. Twoim bogiem jest Onet. Gdybyś
                zajrzał do "Echa", "Infoludka" i paru innych portali, coś byś
                wiedział o Szczecinie...

> Mam wziasc taksowke, zeby tam sie przejechac i spradzac, czy wisi?

Piszemy: wziąć. A po drugie: jeżeli nie bywasz raz na dwa tygodnie
                na najruchliwszej ulicy Szczecina, to... gdzie bywasz? W Dobrej
                Nowogardzkiej? Radzę ci szczerze: naucz się korzystania z internetu,
                to nawet w Dobrej będziesz dobry w te klocki.

> gw nie czytam, Jak podczepia cos na forum, to zauwaze.

Przypominasz mi dwudziestotrzyletnią dziewczynę, studiującą na
                jednym z kierunków humanistycznych. Informatykę miała jako przedmiot
                nauczania, ale nie potrafiła na przedostatnim roku studiów napisać
                sześciostronicowej pracy w Wordzie. Zapewne dotąd przez całe życie
                wykorzystywała komputer tylko do gier i gadu-gadu. Polecam ci gazety
                w internecie, nie tylko fora - rozwijają bardziej niż "Gala" w
                papierowym wydaniu. I nauczysz się większej ilości funkcji przy
                wchodzeniu do sieci działy, artykuły, zdjęcia, wiadomości video,
                kopiowanie, archiwa).
                • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 08:23

> >Telewizja oglupia....
                  >
                  > Niewątpliwie - jeśli ktoś ogląda "Kill Billa"...
                  >
                  > > Moim medium jest internet.
                  >
                  > Buhahahahahaha! Myślałby kto - Onet zastepuje ci cały internet? To
                  > nie pisz, że twoim medium jest sieć. Twoim bogiem jest Onet. Gdybyś
                  > zajrzał do "Echa", "Infoludka" i paru innych portali, coś byś
                  > wiedział o Szczecinie...

O znaczacych imprezach jest wystarczajaco informarcji, tam gdzie bywam. O takich, gdzie przychodzi wiecej organizatorow niz widzow, raczej nie szukam informacji, chyba, ze jestem jednym z organizatorow, lub sympatykow.
                  Dzisiaj np. o 12-ej jest "Marsz Na Rzecz Kapitalizmu" zaczynajacy sie na Placu Grunwaldzkim. Wyczytasz to w Infoludku?
                  >
                  > > Mam wziasc taksowke, zeby tam sie przejechac i spradzac, czy wisi?
                  >
                  > Piszemy: wziąć. A po drugie: jeżeli nie bywasz raz na dwa tygodnie
                  > na najruchliwszej ulicy Szczecina, to... gdzie bywasz?

W czwartek akurat przeszedlam Wojska Polskiego i wsiadlem w 7-e na Bramie Portowej. Krzywoustego jest przymusowa?

> W Dobrej
                  > Nowogardzkiej? Radzę ci szczerze: naucz się korzystania z internetu,
                  > to nawet w Dobrej będziesz dobry w te klocki.
                  >
                  > > gw nie czytam, Jak podczepia cos na forum, to zauwaze.
                  >
                  > Przypominasz mi dwudziestotrzyletnią dziewczynę, studiującą na
                  > jednym z kierunków humanistycznych. Informatykę miała jako przedmiot
                  > nauczania, ale nie potrafiła na przedostatnim roku studiów napisać
                  > sześciostronicowej pracy w Wordzie. Zapewne dotąd przez całe życie
                  > wykorzystywała komputer tylko do gier i gadu-gadu. Polecam ci gazety
                  > w internecie, nie tylko fora - rozwijają bardziej niż "Gala" w
                  > papierowym wydaniu. I nauczysz się większej ilości funkcji przy
                  > wchodzeniu do sieci działy, artykuły, zdjęcia, wiadomości video,
                  > kopiowanie, archiwa).

Wybacz, ale mam juz skrystalizowane upodobania i to, co mnie interesuje wiem gdzie znalezc, natomiast inne, niszowe czy tez malo znane imprezy dostrzegam, gdy sa odpowiednio rozpropagowane.
                  Raczej nie interesuja mnie ani roznego rodzaju masowe imprezy ludyczne zakrapiane piwem, ani wystepy folklorystyczne.
                  Zapewne byles, to opisz, co stracilem, zeby bylo mi smutno.
                  • Gość: . Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 01.06.08, 12:30
                    >
                    > O znaczacych imprezach jest wystarczajaco informarcji, tam gdzie
                    bywam. O takic
                    > h, gdzie przychodzi wiecej organizatorow niz widzow, raczej nie
                    szukam informac
                    > ji, chyba, ze jestem jednym z organizatorow, lub sympatykow.

Ktoś ci dobrze napisal powyżej - jeżeli bywasz w Dobrej
                    Nowogardzkiej, to nie licz na info o imprezie na Zamku Książąt
                    Pomorskich. A co ilości - wczoraj na koncercie trzech zespołów
                    ukraińskich bawiło się ponad tysiąc osób, więc nie skrzyp tutaj jak
                    zgrzybiały starzec, który siedzi w kącie i ma wszystkim wszystko za
                    złe, bo on już nie może...

> W czwartek akurat przeszedlam Wojska Polskiego i wsiadlem w 7-e na
                    Bramie Porto
                    > wej. Krzywoustego jest przymusowa?

To dziwne, żeś nie widział banera przy kościele garnizonowym...

> Wybacz, ale mam juz skrystalizowane upodobania i to, co mnie
                    interesuje wiem gd
                    > zie znalezc, natomiast inne, niszowe czy tez malo znane imprezy
                    dostrzegam, gdy
                    > sa odpowiednio rozpropagowane.
                    > Raczej nie interesuja mnie ani roznego rodzaju masowe imprezy
                    ludyczne zakrapia
                    > ne piwem, ani wystepy folklorystyczne.

Między innymi wystąpiły te dwa zespoły:

Mandry (Ukraina) - zespół muzycznie łączy niepowtarzalną syntezę
                    ukraińskich tradycji ludowych, współczesnego rytmu, elementów
                    miejskiego romansu, francuskiego chanson z tradycjami muzyki reggae,
                    bluesa i rocka. Piosenki nasycone są obrazami, a ich melodyka i
                    ładunek emocjonalny pozwalają na zrozumienie poezji śpiewanej nawet
                    ludziom z innego kręgu kulturowego. Repertuar grupy stale rośnie,
                    poszerza się nie tylko o pieśni autorskie, ale i o popularne pieśni
                    ludowe w nowej interpretacji.

Zespół zadebiutował w roku 1998 mini-albumem pt. ”Mandry” wydanym
                    przez firmę Asteroid. Po 2 latach - przearanżowany i ponownie
                    nagrany wraz z porcją nowych utworów - został reedytowany na płycie
                    cd ”Romansero pro niżnu korolewu” (”Romanca o wrażliwej królewnie”).
                    Tytułowy klip promujący płytę znalazł się w trójce najlepszych
                    produkcji 1998 r. na Ukrainie. Lata 1998-2000 to czas koncertów po
                    całej Ukrainie, w sąsiedniej Białorusi, na Węgrzech, w Polsce, a
                    także pracy studyjnej nad nowym albumem. W międzyczasie powstawały
                    kolejne klipy - m.in. do piosenki ”Rusałki”, która w roku 2000
                    ukazała się na cd/epce wydanej przez firmę Karawan CD. W roku 2001
                    Mandry zagrały trasę koncertową po Polsce dając 11 koncertów m.in. w
                    Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Rok później - w ramach Festiwalu
                    Kultury Ukraińskiej - dały koncert w prestiżowym londyńskim klubie
                    Hippodrome. W międzyczasie utwory zespołu pojawiły się na samplerze
                    z ukraińskimi grupami wydanym we Francji przez Creon Music. W roku
                    2002 został wydany kolejny album pt. "Legenda pro Iwanka i Odarku",
                    który poprzedzał klip do utworu ”Orysia”.

W latach następnych Mandry wiele koncertowały. W 2004 r. utwór
                    Mandrów ”Moja Ukraina” oficjalnie wspomagał kampanię prezydencką
                    Wiktora Juszczenki i stał się jednym z hymnów Majdanu podczas
                    pomarańczowej rewolucji.

The Ukrainians (Anglia) - najbardziej znany zespół ukraiński
                    pierwszy album zespołu Ukrainiansów, nazwany po prostu the
                    ukrainians. Zespół powstał w roku 1990 w Leeds. Początkiem zespołu
                    była sesja nagraniowa dla BBC, którą z nowofalowym zespołem THE
                    WEDDING PRESENT zainicjował słynny prezenter John Peel. W THE
                    WEDDING PRESENT grał na gitarze Peter Solowka - rodowity Anglik
                    pochodzenia ukraińskiego i późniejszy lider THE UKRAINIANS. Plonem
                    tej nietypowej dla zespołu sesji był zestaw piosenek ukraińskich
                    wykonanych w nowofalowo-punkowym aranżacjach. Muzyka zespołu to
                    kontynuacja konwencji żywiołowego rocka wywodzącego się brytyjskiego
                    undergroundu, a bazującego na tradycji i folklorze ukraińskim.
                    Ukraińskie teksty pisze i sam wykonuje Len Liggins - brytyjski
                    Irlandczyk zafascynowany kulturą ukraińską. Zespół korzysta z
                    tradycyj-nego zestawu rockowego - gitara-bas-perkusja -
                    uzupełnionego akordeonem, mandoliną i skrzypcami lub sporadycznie
                    innymi instrumentami ludowymi - jak cymbały, lira czy bandura.
                    UKRAINIANS należy do grona zespołów, które najlepiej na świecie
                    łączą ludową inspirację z punkową ekspresją. Zespół koncertował w
                    całej Europie - od Leon w zachodniej Hiszpanii po Charków we
                    wschodniej Ukrainie, wliczając w to takie festiwale jak Glastonbury
                    czy Womad w UK i różne inne wydarze-nia sceny Indie, World Music,
                    Folk i Rock. Zawitali też z pierwszą wizytą w Stanach na ogromną
                    imprezę Bumbershoot Festival w Seattle.

Ale przecież to wszystko dla ciebie mało liczne imprezy ludyczne,
                    podlane piwem...
                    • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 12:38
                      > Ale przecież to wszystko dla ciebie mało liczne imprezy ludyczne,
                      > podlane piwe

Nie ma sprawy.
                      Podaj ze 3 tytuly ksiazek autorow ukrainskich wraz z uzasadnieniem, ktore uwazasz, ze warto przeczytac.
                      Postaraj sie znalezc takie w zasobach filii nr 8 lub filii nr 1.

www.mbp.szczecin.pl/cgi-bin/wspd_cgi.sh/WService=wsbroker1/wo_log.w
                      • Gość: . Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 01.06.08, 12:51
                        1. Dowolna powieść albo zbiór esejów Jurija Andruchowycza -
                        najpopularniejszego pisarza ukraińskiego w Polsce, znanego i
                        tłumaczonego również w Niemczech
                        ("Moskoviada", "Perwersje", "Dwanaście kręgów", "Ostatnie
                        terytorium").

2. "Badania terenowe nad ukraińskim seksem" Oksany Zabużko - jedna z
                        pierwszych tak otwarcie feministycznych książek na Ukrainie, autorka
                        jest badaczką literatury, zajmowała się m. in. twórczością Miłosza
                        (taka ukraińska Inga Iwasiów).

3. Dowolna powieść albo zbiór opowiadań Serhija Żadana ("Big
                        Mac", "Anarchy in the UKR") - punkowa proza, postindustrialne
                        klimaty wielkiego Charkowa i w ogóle Europy Wschodniej, pokolenie
                        młodsze od dwojga poprzednich autorów.

4. Mykoła Riabczuk - "OD Małorosji do Ukrainy", "Dwie Ukrainy",
                        fajne analizy socjo-politologiczno-kulturowe.
                        • krzysztofsf Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 13:19
                          Jesli beda w filiach z ktorych korzystam, to przeczytam.
                • Gość: dziadek Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 01.06.08, 08:34
                  My festiwal Ukraiński mamy cały rok non stop. Cały zach.pom. jest w rękach
                  koszalinskich, te swojsko brzmiące nazwiska husejki , nitrasy, biłasy,
                  karpiniuki, durki,rupniki,wziątki, tomczyki. Takie zagęszczenie władzy z nieba
                  nie zleciało.
                  A przy okazji dnia dziecka należy sobie zdać sprawę ,że dwie straszne zbrodnie
                  na bezbronnych dzieciach stały sie w naszym szerokim zachodniopomorskim i
                  dzisiaj 8 letnia dziewczynka zgnieciona przez pijanego traktorzystę. Może jest
                  coś w genach po mrocznych czasach z dawnych polskich kresów , gdzie banderowcy
                  właśnie lubowali się w mordowaniu dzieci z Polskich wsi.
                  Lubię kulturę ukraińską, ale z umiarem.
                  • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 08:45
                    Dziadku, diaspora ukraińska u nas liczna, widziałem to wczoraj. Ale muszę
                    przyznać, że trzymają się wesoło, i to bez alkoholu :) Zachodniopomorskie jest
                    jednym wielkim tyglem różnych kultur, i to często, reprezentowanych przez
                    potomków ludzi prostych, kiepsko wykształconych, tak się stało i się już nie
                    odstanie. Pytanie, czy możemy wyciągnąć z tego dla nas wszystkich jakieś ciekawe
                    i pozytywne wnioski na przyszłość.
                    • Gość: kiełbaska Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 09:06
                      Zgadzam się z krzysztofemsf.

Na mnie te dni też nie siedzą, ale bodaj dwa lata temu chciałem w
                      nich brać udział i brałem, a była to wystawa - ciekawa dość, ale nie
                      dla "nowoczesnych" ludków.
                      Jakoś w tym roku omija mnie przyjemność obcowania z tą kulturą w
                      trakcie ichnich Dni, ale znam bardzo fajną ukrainkę.
                      • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 09:10
                        Baaa, Ukrainki, ja kiedyś pół nocy .... w jednym domu takim :)
                        • Gość: kiełbaska Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 09:12
                          Bo kultura to fajne słowo, ale bywa puste.
                          • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 09:14
                            wCZORAJ, na Zamku było pełne :)
                            • Gość: kiełbaska Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 09:27
                              Mogłem byc, ale wybrałem Miedwie z jego promenadą i Werandą (tak
                              bodaj nazywała się ta knajpka). Swoją drogą polecam. I polecam też
                              Kżystkowi, co to mu się zmiana ekologicznego, średniowieczneg
                              otoczenia jeziora Głębokiego nie spodobała. Dla niego będzie też
                              kiełbaska
                              • Gość: babinicz Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.szczecin.mm.pl 01.06.08, 15:05
                                Oby nie było jak co roku rozpamiętywania Wołynia i akcji 'Wisła', to
                                nikomu nie służy, chyba tylko Moskalom. Współcześni Polacy i
                                Ukraińcy, zaznaczam na Ukrainie, żyją innymi zgoła problemami -
                                ekonomicznymi.
                                • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 01.06.08, 18:26
                                  Tym razem nie chodzi o Ukrainę a o jej kulturę, tak to zrozumiałem. Widzę, że
                                  jakoś nasi pisowscy żołnierze nie łykają tematu kultury. Zero krwi i błota. c.b.d.u.
                                  • tateti absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 18:57
                                    temat kultury łykaja tylko tobą absztyfikant wymiotują.
                                    • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 18:59
                                      o, pis wrócił z Gontynki :) witamy !!!
                                      • Gość: skrzetuski Re: absztyfikant w kolejnej postaci IP: *.szczecin.mm.pl 01.06.08, 19:07
                                        Szkoda tylko, że diaspora ukraińska w Polsce nie rozumiem problemów
                                        Ukraińców na Ukrainie, eknomicznych, politycznych. Warto np.
                                        organiozwać panele o polsko-kraińskich relacjach ekonomicznych,
                                        bezpieczeństwie energetycznym, słowem mówić o przyszłości, a nie o
                                        przeszłości. Czasy AK i UPA to już prehistoria i rozdrapywanie ran
                                        nie ma sensu, szukajmy tego, co buduje, a nie dzieli. Liderom ZUwP
                                        życzę, by nie odstraszali nielicznych Polaków, którzy przychodzili
                                        do nie dawna do siedziby Związku.
                                        • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 19:09
                                          Dobre mądre słowa, popieram.
                                        • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 19:39
                                          Gość portalu: skrzetuski napisał(a):

> Szkoda tylko, że diaspora ukraińska w Polsce nie rozumiem problemów
                                          > Ukraińców na Ukrainie, eknomicznych, politycznych. Warto np.
                                          > organiozwać panele o polsko-kraińskich relacjach ekonomicznych,
                                          > bezpieczeństwie energetycznym, słowem mówić o przyszłości, a nie o
                                          > przeszłości. Czasy AK i UPA to już prehistoria i rozdrapywanie ran
                                          > nie ma sensu, szukajmy tego, co buduje, a nie dzieli. Liderom ZUwP
                                          > życzę, by nie odstraszali nielicznych Polaków, którzy przychodzili
                                          > do nie dawna do siedziby Związku.

Niestety nie taka prehistoria. I to nie Polacy sa jej przypominaczami

fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/pomaranczowi-brunatnieja,1095553,2943
                                          • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 19:42
                                            krzysztofsf, ile lat temu zdałeś maturę ?
                                            • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 19:46
                                              exman napisał:

> krzysztofsf, ile lat temu zdałeś maturę ?

Tak z cwierc wieku tamu, a ty?
                                              • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 19:50
                                                Nieistotne. Nadajsz na innych falach !
                                                • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 19:55
                                                  exman napisał:

> Nieistotne. Nadajsz na innych falach !

Ja ci odpowiedzialem. Wstydzisz sie?
                                                  • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:03
                                                    krzysztofsf napisał:

> exman napisał:
                                                    >
                                                    > > Nieistotne. Nadajsz na innych falach !
                                                    >
                                                    > Ja ci odpowiedzialem. Wstydzisz sie?

Jakis problem z tym, zebys ty z kolei podal, kiedy robiles mature?
                                                  • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:06
                                                    Absolutnie, tylko na jaka cholerę !
                                                  • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:11
                                                    ok, podobnie ja ty, jak cię to ustawia ?
                                                  • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:16
                                                    exman napisał:

> ok, podobnie ja ty, jak cię to ustawia ?

Po prostu uwazalem, ze wypytujac kogos publicznie, nalezy rowniez udzielic odpowiedzi w tym samym zakresie.
                                                    Dalej nie widze sensu tego zapytania (prawdopodobnie oczekiwales kogos mlodszego, moze nawet z amnestii giertychowskiej) ale sobie poodpowiadalismy.
                                                  • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:20
                                                    Bo tak jest, piszesz jak młody ogier, bez urazy :)
                                                  • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:34
                                                    exman napisał:

> Bo tak jest, piszesz jak młody ogier, bez urazy :)

No coz, pokolenie sprzeciwu za poznego gierka i stanu wojennego - jak widac niektorym pozostaje :)
                                                    Zreszta podanie linku do felietonu naszego rowiesnika tak cie wzburzylo?
                                                    Osobiscie, patrzac na procesy zwiazane z jugoslawia, uwazam, ze zawsze znajda sie grupy politykow ozywiajace w imie wlasnych interesow rozne zaszlosci polityczne, historyczne, spoleczne.
                                                    A dwa czy trzy pokolenia to bardzo malo w skali swiadomosci narodowej.
                                                  • exman Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:36
                                                    Sunku, mam trzeci raz pisac że chodzi mi o
                                                  • techniczny_1 exman to absztyfikant ? 01.06.08, 20:39
                                                  • exman Re: exman to absztyfikant ? 01.06.08, 20:42
                                                    TECHNICZNY, TRZEBA BYłO ZAPOBIEC COBY TAK NIE BRUMIłO I NIE WALIłO DOłAMI
                                                    ,,,CWANIAKU :)
                                                  • krzysztofsf Re: absztyfikant w kolejnej postaci 01.06.08, 20:50
                                                    exman napisał:

> Sunku, mam trzeci raz pisac że chodzi mi o

Co autor mial na mysli?
                                                  • techniczny_1 exman, przeczytalem i nie rozumiem, chyba exman 01.06.08, 20:51
                                                    sie nawalil ze szczescia po dzisiejszym meczu siatkarzy
                                                  • exman Re: exman, przeczytalem i nie rozumiem, chyba exm 01.06.08, 20:58
                                                    a ty komu kibicujesz , chłopinko ?
                                                  • techniczny_1 naszym, misiu kolorowy 01.06.08, 21:07
                                                  • exman Re: naszym, misiu kolorowy 01.06.08, 21:10
                                                    nO TO TRZEBA BYłO TROCHę POKRęCIć GAłECZKAMI...BO NAWET MOJE DZIECKO UCIEKAłó BO
                                                    "DUDNIłO"
    • michas-l Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 04.06.08, 07:46
      Super impreza ale po wpisach widzę, że mało kto był na rewelacyjnym koncercie w sobotę 31 maja na Zamku. Koncert Mzespołu Mandry porywający ale the ukrainians coś fantastycznego, porywającego. Brawo dla organizatorów i tej młodzieży która na zamku nie wstydziła się swoich ukraińskich korzeni bawiąc się w strojach narodowych. Koncert 30 maja w fillharmoni także porwał widownie.
      • Gość: tzynk Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: 89.179.214.* 06.06.08, 12:21
        Mnie najbardziej podobał się Flit. Lubię te klimaty. Podobało mi
        się, że odpowiednio przygotowali akustykę.
        www.youtube.com/watch?v=Ps-vs6oPfkQ&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=0SWAxEE3aGw&feature=related
        Ukrainians mieli lepsze koncerty kilka lat temu, teraz trochę
        uspokoili się, gitarzysta obciał hery. Wczesniej nie przeszkadzala
        mi ich mala dbalość o jakość dźwięku. Ale dalej pozostają jednym z
        moich ulubionych zespołów.
        www.youtube.com/watch?v=wu726gLSZwQ
        I ten Pan co ich zapowiadał był jakby z innej bajki, ale fajnie że
        ukraińskie dziadki zostali do końca koncertu, choć to nie ich
        klimaty.
        Oczywiście reklama i PR festiwalu, a szczególnie koncertu fatalne.
        Zero plakatów na mieście.
        • Gość: przechodzień Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 06.06.08, 13:43
          > Oczywiście reklama i PR festiwalu, a szczególnie koncertu fatalne.
          > Zero plakatów na mieście.

Bannery na Bramie Portowej (przy kościołach), przy Turzynie, na
          Mickiewicza/Wawrzyniaka (konsulat Ukrainy), artykuły w
          GW, "Kurierze, rozmowa w "Gościu dnia" w TV... Jak miasto da jeszcze
          dwa miliony na taką imprezę, to bedziecie mieli chodniki wyłożone
          plakatami, wieczni malkontenci...
          • Gość: kmicic Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: *.chello.pl 06.06.08, 23:45
            Jak wiadomo (napisane jest to na każdym plakacie), organizatorem Dni
            Kultury Ukraińskiej jest Związek Ukraińców. Jak wiadomo, jest to
            organizacja społeczna. Czy jakiś piszący tu dureń zastanowił się nad
            tym, SKĄD organizacja pozarządowa ma wziąć pieniądze na firmę PR-
            owską?! Poza tym impreza odbywała się na Zamku - najważniejszym
            ośrodku kultury w regionie, więc PR robili oni, a mógł się o
            koncercie dowiedzieć każdy, kto słowo "kultura muzyczna" kojarzy z
            czymś więcej niż śmierdzący pub pod Czerwonym Ratuszem, gdzie dźgają
            gości nożami - wystarczyło sprawdzić "Co jest grane" albo inną bazę
            danych, ew. samą ofertę Zamku.
            • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 07.06.08, 10:55
              Kmicic, spoko, nie wyzywaj ludzi od durni, po prostu, niektórych tu piszących
              pewne zjawiska przerastają, pozdrawiam, fajnie, że tobie też się podobało !!!
              Rock on !
            • Gość: tzynk Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: 89.179.214.* 10.06.08, 10:18
              Jeżeli ja jestem durniem, to ty jesteścw..em. Pasuje?
              No to słuchajcw..u: plakaty były, tylko że w samym Zamku. Jeżeli
              udało się wydrukować 10 szt. to dlaczego nie 100 szt. Czyli jakoś i
              organizacja POZARZADOWA miała kasę na reklamę, banery.
              Jeżeli umiesz czytaćcw..u, ze zrozumieniem, to przeczytaj moją
              wcześniejszą wypowiedź jeszcze raz - nie pisałem o firmie PR, tylko
              o PR. Nikt nie liczył na 60 sekundową reklamę między wiadomościami i
              pogodą, ani na kilka publicznych słów Tuska. Impreza w odróżnieniu
              od poprzednich lat, była przeznaczona dla młodzieży. Jest w Polsce i
              środowisko punckowe i rockowe, chętnie przyjechaliby na koncert
              jakby wiedzieli.
              A tak w ogóle to mój zarzut nie był skierowany do Związku ale
              ogólnie organizatora, więc chyba go w jakiś sposób reprezentujesz i
              poczułeś się odpowiedzialny za zaniedbanie.
              To o pubie to już jakiścw..owski bełkot.
              Więcej czytaj ze zrozumieniem.
          • Gość: tzynk Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej IP: 89.179.214.* 10.06.08, 10:04
            Bannery? Niestety żadnego nie widziałem. Wydrukowanie stu plakatów
            kosztowałoby kilka tysięcy, a nie dwa miliony. Jak rozumiem, koncert
            rockowy skierowany był głównie dla młodzieży, także polskiej.
            Wystarczyłaby informacja na forach internetowych. Nie było
            nieformalnej młodzieży - nie było informacji, albo była źle podana.
            Nauczka na przyszłość.
            "Wieczni malkontenci" - ?, ja jestem jeden, i dlaczego wieczni, i
            dlaczego malkontenci?
    • gradus2004 Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 06.06.08, 14:14
      exman napisał:

> Tylko bez tych pisowskich skomleń proszę.

ciekawe dlaczego mam wrazenie, ze wlasnie o te "pisowskie skomlenia" ci chodzilo...
      Chyba jednak jestes prowokatorze typowym przedstawicielem "mlodych, zdolnych,
      wyksztalconych, tolerancyjnych, inteligentnych z duzego miasta"...
      • exman Re: Trwają Dni Kultury Ukraińskiej 06.06.08, 16:30
        Grunt, że obeszło się chociaż w tym, jednym z nielicznych na tym forum, wątku
        bez PiSowskiego PR, reszta, w tym i twoje dociekania są tyle wane, co
        zeszłoroczny śnieg. Sztuka, jak widać, to pojęcie obce dla czołowych szczekaczy
        barona Dorna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka