masakra_teksanska 03.06.08, 21:28 a czy kuźwa Krzystek mnie, mieszkańca jednej z tych gmin zapytał, czy ja chcę coś z nim tworzyć?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masakra_teksanska no Nitras, ty padalcu... 03.06.08, 21:31 On chce rozwijać Szczecin, a pieniądze będą szły np. na chodniki w Stargardzie to do k... nędzy co to za interes dla gmin?? Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska Re: no Nitras, ty padalcu... 03.06.08, 21:33 w uzupełnieniu - jeśli Krzystek chce metropolii żeby rozwijać tylko Szczecin, to ja go serdecznie chromolę Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Jaka metropolia - opinie posłów 03.06.08, 22:16 no jak widać Floating Gardens to też jednak nie to....rzadko mnie coś wqdenerwuje, ale odrzucenie Świnoujścia to jedno z głupszych rzeczy jakie Szczecin może zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi IP: 80.53.41.* 03.06.08, 22:18 intelektualnie "elitami" mamy do czynienia... prywata i korupcja znacza drogi tych "elit" Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi 03.06.08, 22:27 no dobra Vlad, ale co to oznacza... Szczecin / który jeszcze sie nie znalazł w tej ustawie, bo jej nie ma/, jak uzasadnia swoją metroplitarność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi IP: 80.53.41.* 03.06.08, 22:44 ta metropolitarnosc jest faktem - ludzie ze Stargardu ucza sie w szkolach srednich i wyzszych w Szczecinie, podobnie jest z ludzmi ze Swinoujscia, znam Szczecinian pracujacych w Swinoujsciu i znam Stargardzian pracujacych w Szczecinie. W naturalny sposob interesy Swinoujscia, Stargardu i Szczecina sa nierozdzielnie zwiazane - proba ignorowania tych zaleznosci skonczy sie niepowodzeniem ale co gorsze utrata pewnych szans rozwojowych. Swinoujscie, Stargard i Szczecin razem moga stworzyc cos znacznie potezneisjzego niz kazde z tych miast z osobna. Odleglosc jest naprawde wzgledna - to tylko kwestia dobrej infrastruktury transportowo-komunikacyjnej. Nie wyobrazam sobie ignorowania tych naturalnych relacji jakie nas lacza z Stargardem i Swinoujsciem... prywatnie Swinoujscie od dawna traktuje jako najbardziej wysunieta na polnoc czesc Metropolii Pomorskiej, troche wiecej problemow mam ze Stargardem ale to ze wzgledu na to iz czesto spotykalem sie z wypowiedziami mowiacymi o odcieciu Stargardu od Szczecina (mowili o tym Stargardzianie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sterr Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi IP: *.chello.pl 03.06.08, 23:08 Oj zgadzam sie, Swinoujscie super miejsce i jesli mialbym wybierac ZSW czy ZST w SOM to bez watpienia bramka nr1. Dziwi mnie troche podejscie mieszkancow Stargardu, ktorym chyba zdaje sie, ze dzieki fabryce opon sa miescina bogatsza od Szczecina. Moze to jakis kompleks na tle "Szczecinskiego" w nazwie. No i takie subiektywne odczucie: ludzie ze Swinoujscia maja staly dostep do jodu, dzieki czemu sa kapitalni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi IP: 80.53.41.* 03.06.08, 23:19 Juz to pisalem budrysowi - fabryka jednego dnia stoi w Angli a nastepnego jest w Polsce a za jakis czas np na Ukrainie - sam pracuje w firmie ktora powoli zaczyna przenosic sie na Ukraine gdzie w 3 milionowym miescie z metrem, politechnika i tradycjami radzieckiego przemyslu zbrojeniowego (czytaj duza ilosc taniej i swietnie wyszkolonej kadry naukowo-technicznej) bez klopotu bedzie robic to co dotad robila w Polsce - Warszawa moze sie schowac... ja akurat mam dobrych znajomych i w Swinoujsciu i w Stargardzie ale spotaklem sie juz z glosami Stargardzian ze im blizej do Poznania niz Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi IP: *.net.fone.pl 03.06.08, 23:24 do poprzednika...po co te dogryzania mieszkańcom Stargardu...? To, że wybierasz "bramkę nr 1" to gów..... kogo obchodzi.... Stargard jest zaledwie 25km. od Szczecina... Zastanów się... pomyśl...to nie boli...To ma być okręg metropolitarny...tworzony nie z myślą:"jak tu Szczecin ma się na tym dorobić"(tak myśli Krzystek...typowy polityk... takie wydanie "wioskowego egoizmu...") ale z myślą o dobru całego okręgu metropolitarnego...więc także gmin ościennych...Pozdr! i jeszcze raz... myślenie nie boli!!!;) Odpowiedz Link Zgłoś
olwoj Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi 04.06.08, 09:07 Sterr Nie dziw sie, Stargard cywilizacyjne jest o kilkanaście kroków przed Szczecinem. 1. Pełna oczyszczalnia ścieków. 2. Głebinowe ujęcia wody pitnej ( można pić z kranu ). 3. Wysypisko zbezpieczające potrzeby Miasta na 40 lat. 4. Budownictwo chronione dla niepełnosprawnych. 5. Strefa Przemysłowa. I wiele pomniejszych ale cywilizacyjnie niezbędnych rzeczy. To jest powód dla którego Stargardzianie maja prawo czuć sie lepsi od Szczecinian. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_sparrow_pl Re: To tylko ukazuje z jakimi uposledzonymi 04.06.08, 09:19 "Sławomir Nitras, poseł PO: Szczecin razem ze Świnoujściem i Stargardem, czy bez - to temat skomplikowany. Mogę nie zgadzać się z prezydentem Krzystkiem, ale go rozumiem. Bo jeśli powstałaby taka metropolia, to musiałby dzielić się pieniędzmi metropolitalnymi z tymi miastami. " czy ten chłopczyk myśli o czymś poza własnym szmalem ? Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Świnoujście 03.06.08, 22:37 Tym bardziej jest to dziwne, że poza Stargardem jest to miasto /myślę o mieszkańcach/ rzeczywiście związane ze Szczecinem. Co więcej,przy przyjęciu określonej skali, jest to miasto znacznie bogatsze od nas. Rzeczywiście trzeba być mieszkańcem Ślaskiej, żeby tego nie dostrzegać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Moze to troche naiwne IP: 80.53.41.* 03.06.08, 22:48 co napisze ale jako Szczecinianin (choc na emigracji) dumny jestem z tego co osiagaja Swinoujscie, Stargard, Goleniow, Gryfino i troche wstyd mi ze Szczecin nie odgrywa pozytywnej roli mentora w Zachodniopomorskim - grzezniemy gdzie w aferach z takim np Bekdasem, lokalnymi przewalaczami tkajacymi siec intryg i prywatnych interesikow kosztem miasta i regionu... Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Moze to troche naiwne 03.06.08, 22:59 tutaj też przesadzasz, na tym właśnie polega związek /rzeczywisty/ tych miast, że bez siebie ani rusz. Poza tym jedynie Twoja "emigracyjność", tłumaczy twierdzenie o dziewictwie gmin ościennych wobec Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Moze to troche naiwne IP: 80.53.41.* 03.06.08, 23:22 alenie przesadzam - zwiazek jest i to jakby na przekor neiktorym opiniom gloszonym czasem publicznie, poza tym ja nie twierdze nic o dziewictwie gmin osciennych - ja doceniam wieksza zaradnosc w rozwiazywaniu problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz heroizm 03.06.08, 23:36 myślę, jednak że nie doceniasz Szczecina. W pewnym sensie, to że tutaj mieszkamy, zarabiamy itd...to heroiczna walka. Dla przykładu. Wrocław, który dla mnie jest odzwierciedleniem Platformy. Pierwszy raz wydoił kraj jak przyjechał John Paul II na kongres eucharystyczny i odnowił sobie z centralnej kasy rynek i Ostrów; Drugi raz wydoił kraj dobierając się do Euro 2012, chociaż z piłką nie ma nic wspólnego; Trzeci raz angażując rząd w walkę o Expo i ET. A jak się ich zapytasz, że robią to z pieniędzy rządowych, to powiedzą, nie prawda...sami to zrobiliśmy... A jak słyszę o strategicznym partnerstwie Gdańska i Wrocławia, to tylko jeden adres mi przychodzi do głowy...Aleje Ujazdowskie w Warszawie, ale to też "sami sobie wywalczyli"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: heroizm IP: 80.53.41.* 03.06.08, 23:50 Alez ja doecniam Szczecin i jego potencjal - moja emigracja ma charakter symboliczny - nawet samochod naprawiam w Szczecinie. I wlasnie o tym pisze - dlaczego Szczecin nie przejawia inicjatywy? dlaczego u nas nie moze urodzic sie nic co zaowocowaloby czyms podobnym do Wroclawia - nie moglbym mieszkac we Wroclawiu a juz zupelnie nie potrafilbym w Poznaniu. Wydojmy i my kase centralna - na razie jest tak ze miasto z wlasnej kasy zaciaga kredyty i buduje drogi i mosty w tranzycie dla reszty Polski. Pociag jedzie do Swinoujscia 1:45 godziny a powinien max 45 minut... Wroclaw i Poznan postrzegane sa jako miasta lezace na drogach tranzytowych z zachodu na wschod - Szczecin to tranzyt polnoc-poludnie - kierunek wybitnie nieatrakcyjny dla Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: heroizm 04.06.08, 00:01 wiesz, żeby wydoić kasę centralną to trzeba mieć mądrych posłów, a tutaj albo płaczka rodem z Oscarów...tzn dziękuje tacie, mamie itd. albo chamidło robiące zbiórkę sztucznych penisów dla Palikota. Za mało w nas odwagi do wybierania ludzi poza kluczem partyjnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: heroizm IP: 80.53.41.* 04.06.08, 01:20 problem ze nie ma kogo wybierac - madrzy ludzie trzymaja sie od tego szamba zwanego polityka bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: heroizm IP: *.mofnet.gov.pl 04.06.08, 08:51 całkowita prawda!!! miliony poszły z budżetu na poronione pomysły wrocławia, a jeśli jeszcze do tego dodać byłego prezesa Totalizatora z wrocławia, który tam przelewał 70% srodków przeznaczonych na rozwój kultury fizycznej dla całego kraju, to mamy już pełny obraz tych "osiągnięć" wrocławia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: heroizm IP: 80.53.41.* 04.06.08, 21:26 Ale sa osiagniecia medialne - samorzoadowcy Wroclawia wydaja sie byc calkiem sprawna i zwarta masa zabiegajaca o rozne srodki, a o Szczecinie slychac wylacznie w kontekscie braku pradu i horendalnych odszkodowan za przewaly z umowami i majatkiem miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość afera w Świnoujściu IP: *.cable.smsnet.pl 04.06.08, 00:42 chyba nie wiesz jeszcze, że ich prezydent odpowiadać będzie za przekręt z ziemią dla pani Eris Odpowiedz Link Zgłoś
solid.solvent Re: afera w Świnoujściu 04.06.08, 00:52 obawiam sie, ze Krzystek za 2 lata bedzie odpowiadal nie tylko za jedna sprawe... i nie puszczaj bakow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: afera w Świnoujściu IP: 80.53.41.* 04.06.08, 01:31 chodzi mi o bilans - na razie bilans dzialan ekipy korzystka jest wybitnie ujemny - co nie zaczna robic to spie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Jaka metropolia - opinie posłów IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.08, 23:17 Skoro prezydent Stargardu i Świnoujścia uważają, że oba te miasta powinny wejśc w skład metropolii, należy przywitać ich z otwartymi rękoma. Maxeniusz, ja także pamiętam wypowiedzi niektórych stargardzian, którzy chcieli wykreślić z nazwy miasta- szczeciński, ale mam nadzieję, że to niewielka grupka ludzi. No bo kto by wiedział gdzie jest Stargard, gdyby nie dodatek szczeciński, wszyscy myliliby go ze starogardem gdańskim ,który jakoś przyswaja dodatek gdański. A Vlad-H wreszcie się przyznał, ze swojej emigracji, dlatego nareszcie mogę zrozumieć niektóre jego komentarze wzięte z księżyca.Duża matropolia, to większe możliwości i korzyści dla wszystkich. Przecież to oczywiste, że ani w Stargardzie ani w Świnoujściu nie będzie się budować opery, filharmonii, dobrego teatru, baletu, ani silnego ośrodka akedemickiego. Te miasta mają co innego do zaoferowania. Szczecinowi jako centrum metropolii w niczym nie zaszkodzą, wręcz przeciwnie, taka więź metropolitarna może nas- zachodnich pomorzan tylko bardziej do siebie zbliżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Jaka metropolia - opinie posłów IP: 80.53.41.* 03.06.08, 23:28 > gdański. A Vlad-H wreszcie się przyznał, ze swojej emigracji, > dlatego nareszcie mogę zrozumieć niektóre jego komentarze wzięte z > księżyca.Duża matropolia, to większe możliwości i korzyści dla alez ja o tym mowie od dawna (emigracja) i nie wiem ktore to moje komentarze sa z ksiezyca? > księżyca.Duża matropolia, to większe możliwości i korzyści dla > wszystkich. Przecież to oczywiste, że ani w Stargardzie ani w > Świnoujściu nie będzie się budować opery, filharmonii, dobrego > teatru, baletu, ani silnego ośrodka akedemickiego. Te miasta mają co > innego do zaoferowania. Szczecinowi jako centrum metropolii w niczym > nie zaszkodzą, wręcz przeciwnie, taka więź metropolitarna może nas- > zachodnich pomorzan tylko bardziej do siebie zbliżyć. przeciez ja stoje na tym stanowisku - Stargard, Police, Gryfino, Goleniow raczej nie beda mialy filharmonii, opery - nie maja co liczyc na organizacje duzych imprez kulturalno-rozrywkowych - dziala tu po prostu regula wielkich liczb - razem jestesmy znacznie wiecej warci niz osobno - sa takie rzeczy gdzie tylko duzy moze cokolwiek (nie wiecej ale wlasnie cokolwiek) Odpowiedz Link Zgłoś
1gryfita Re: Jaka metropolia - opinie posłów 04.06.08, 00:15 Vlad-H, ja do znudzenia powtarzam, że z powodu bardzo słabych lokalnych polityków(różnych opcji), Szczecin od początku przemian był spychany na plan dalszy, marginalizowany. Nawet IPN, miał siedzibę w takicm mieście jak Białystok, a Szczecin podporządkowano Poznaniowi. Jedno z najbardzije krnąbrnych i buntowniczych miast, w czasie komunizmu. Wstyd!Dopiero minister z Lublina zmienił ten stan rzeczy. A potem było jeszcze gorzej. Zlikwidowano wszystkie placówki konsularne, centrale państwowych firm WSZYSTKIE! umieszczono w Poznaniu; Enea, Orlen, TPSA, Dworce Kolejowe PKP, Gazownictwo itd.Nawet testy szkół sprawdzane są przez komisje w pyrlandii. Kto na to pozwolił? Przecież i kasa z tych firm idzie także do Poznania. Zobacz z jakim rozmachem teraz jest remontowany dworzec PKP w Poznaniu, cała jego infrastuktura, tory itd. Znów kosztem naszego regionu. Nikt ze Szczecina nie jest na tyle silny aby wydrzeć coś Poznaniowi. A teraz próbują nam storpedować Akademię Artystyczną, bo chcą utworzć Uniwersytet Muzyczny (kpina jakaś czy co, uniwersytet muzyczny? Jaki idiota wpadł na taki pomysł?). Farmację na PAM-ie też nam utracił Poznań. No i o czym tutaj gadać? A teraz ci pseudo politycy typu picusia Wziątka ,czy słabiutkiego Nitraska wypowiadają się na temat metropolii? Śmiać mi się chce, bo płakać jeszcze nie będę, o nie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Jaka metropolia - opinie posłów 04.06.08, 00:29 święta prawda Gryfita...tyle, tylko że ktoś tych ludzi wybrał...Nawet ostatnie wybory świadczą o samobójczym wirusie tego miasta. Nie ma w tym kraju miast o tak bardzo sprzecznych interesach jak Szczecin i Gdańsk, ale to m.in. my wybraliśmy sobie premiera z Gdańska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jaka metropolia - opinie posłów IP: *.chello.pl 04.06.08, 13:32 No, ale kogo można było wybrać? Nitras, Napieralski, Brudziński - na sam dźwięk tych nazwisk robi mi się niedobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Jaka metropolia - opinie posłów IP: 80.53.41.* 04.06.08, 01:35 ty powtarzasz, ja powtarzam, mowie to delikatnie, mowie dosadnie - nie ma kogo wybierac - na forum sa ludzie ktorzy podneicaja sie PiS, PO, SLD, PSL, SKL itd... a ja mowie ze kazdy z nich juz u wladzy byl i pokazal co umie i potrafi a ze nie potrafi nic poza kombinowaniem to... efekty tego mamy. Zgadzam sie ze interes Szczecina i Poznania zupelnie sie nie pokrywa - im szybciej uwolnimy sie spod destrukcyjnego oddzialywania Poznania tym lepiej dla regionu. Poznan... wschod - zachod, Szczecin polnoc - poludnie... i tak bedzie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska Re: Jaka metropolia - opinie posłów 04.06.08, 09:28 ja tylko chciałem zwrócić uwagę gryfity i vlada na fragment wypowiedzi Nitrasa. Jeśli metropolia jest dla Krzystka jedynie środkiem do zbierania kasy na Szczecin, bez zwracania uwagi na, jak to łaskawbył określić poseł Nitras na chodniki w Stargardzie, to niech się koledzy z PO dymają. Małe gminy nie dostając nic w zamian będą tylko pretekstem do większych wydatków na Szczecin, jako centrum metropolitalne. Z teatrem, operą i masowymi imprezami panowie nie wyjeżdżajcie, bo do tego, żeby mieszkańcy gmin odwiedzali Szczecin w tych celach nie trzeba metropolii. I tak już jeżdżą i płacą. Może to upraszczam, ale widzę to tak. W ramach metropolii Szczecin dostanie sporo terenów pod inwestycje. Jednocześnie pieniądze na metropolię będą dzielone w Szczecinie. Decyzje co do inwestycji będą zapadały również tam (metodą podwójnej większości). Nie wiem jedynie, czy podatki lokalne będą zasilały gminy, czy też będą [przechodziły przez 'metropolię'. Może ktoś mnie oświeci jakie korzyści odniosą gminy, które Szczecin tak ochoczo chce przyłączyć (Stare Czarnowo, Kobylanka, Gryfino)? a oto wypowiedź Nitrasa, która mnie lekko wqrwiła "Sczecin razem ze Świnoujściem i Stargardem, czy bez - to temat skomplikowany. Mogę nie zgadzać się z prezydentem Krzystkiem, ale go rozumiem. Bo jeśli powstałaby taka metropolia, to musiałby dzielić się pieniędzmi metropolitalnymi z tymi miastami. On chce rozwijać Szczecin, a pieniądze będą szły np. na chodniki w Stargardzie. Zrozumiałe więc jest jego podejście..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Jaka metropolia - opinie posłów IP: 80.53.41.* 04.06.08, 21:23 Nie bardzo rozumiem na co chcesz zwracac moja uwage - przeciez wyraznie pisze - nie wyobrazam sobie metropolii pomorskiej bez Swinoujscia i Stargardu, przy czym zazanczam ze jesli np Stargard nie mialby ochoty to nikt Stargardu zmuszac nie bedzie. Dla mnie pieniadze dla metropolii maja porpawic rozwiazania integracyjne skladowych metropolii - nie sa to pieniadze na chodniki w Szczecinie czy Swinoujsciu ale na infrastrukture dzieki ktorej latwiej bedzie np mieszkac w Swinoujsciu a pracowac w Gryfinie. teskty w stylu "chodniki w Stargardzie" swiadcza jedynie o niezroumieniu ideii obszaru metropolitarnego - to nie problem chodnikow... zenujace jest to ze taka argumentacje podnosi Krzystek czy Nitras... z takimi ludzmi po prostu marnujemy okazje do rozwoju i integracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaG Powiem tak... IP: *.gprs.plus.pl 03.06.08, 23:29 Kżystek w tej chwili robi to samo ze Świnoujściem i Stargardem, co Kulesza i pozostale wyksztalciuchy ze slaska zrobily ze Szczecinem ustalajac 7 metropolii. Mam nadzieje ze to sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Powiem tak... 03.06.08, 23:44 Kubuś, a czego oczekujesz. Posłowie PO w Szczecinie, zajmują się głównie walką frakcyjną. Za dużo stołków do obsadzenia. Jednak od przybytku głowa czasem boli. Niemniej ich kariera przeminie, jak wszystko na tej ziemi, a my tu będziemy mieszkać i tworzyć rzeczywistą metropolie ze Świnoujściem, Stargaradem, Goleniowiem, Policami, Gryfinem itd. Dziwię się jedynie, że na przekór faktom "Słońce Peru" inaczej chce zrobić ustawę. Na szczęście nawet Ruskom nie udało się zmusić rzek, by płynęły w wyznaczonym przez nich kierunkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz Jacyna-Witt w styczniu napisała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 00:34 I mamy przyszłego prezydenta Szczecina. Znowu MUSZĘ zgodzić się z Jacyną-Witt, a co ciekawe zajmowała się tym problemem już prawie 2 lata temu,szkoda że prezydent Krzystej jeszce nie zaczął www.jacyna-witt.pl/index.php?m=blog&bm=4&bpm=6&blog=89&lg=1 SZCZECIN LEŻY NAD MORZEM? Podczas kampanii wyborczej proponowaliśmy, aby do Obszaru Metropolitalnego Szczecina włączyć Świnoujście. Pamiętamy, że ówczesny Prezydent Świnoujścia i jednocześnie kandydat na prezydenta P.Żmurkiewicz z radością przyjął naszą koncepcję. Wczoraj, podczas konferencji, sam wystąpił z taką propozycją. Apelujemy do wszystkich władz naszego województwa zainteresowanych konstruowaniem Obszaru Metropolitalnego o rozpatrzenie takiej możliwości. Jest ona ze wszech miar rozsądna zarówno z gospodarczego punktu widzenia ( Zarząd Portu Szczecin – Świnoujście, droga S 3, tor wodny, przeprawa na wyspę Uznam) jak i z punktu widzenia promocji Szczecina. Dla wielu ludzi Szczecin leży nad morzem. Zamiast wyprowadzać ich z błędu, możemy to łatwo spowodować. Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała 04.06.08, 00:39 kto jak kto, ale ta Pani już dawna przestała być dla mnie wiarygodna. Zapytaj ją lepiej o obecną ruinę pt. "Bar Extra"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 00:48 A o co chodzi? Nie puszczaj bąków kolego.Może sam ją zapytaj,możesz ją też zapytać o plac po sklepie Barbara lub o miejsce po gzrybku.Tylko Jacyna-Witt nigdy w Szczecinie nie rządziła więc lepiej zapytaj Krzystka Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała 04.06.08, 00:53 mimo wszystko zapytaj..., tak swoją drogą to dobrze, że nie rządziła, to miasto i tak za wiele już przeżyło... Odpowiedz Link Zgłoś
solid.solvent Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała 04.06.08, 00:55 maxencjusz... zobaczysz, ze Jacyne-Witt bedziecie jeszcze na kolanach prosic by zechciala kandydowac i zostac prezydentem... nikt inny nie posprzata po tych zlodziejach... ewentualnie zamiecie pod dywan... przypomnisz sobie moje slowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała 04.06.08, 01:01 solid...ja na pewno, na tych kolanach do niej łazić nie będę, są zdolniejsi w tym mieście, może nie tak znani. Może kiedyś będziemy mieli większy wybór niż prawie przysłowiowa "dżuma i cholera"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość jawna agitka w wykonaniu lokalnego trolla IP: *.cable.smsnet.pl 04.06.08, 01:12 jak w temacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: jawna agitka w wykonaniu lokalnego trolla 04.06.08, 01:17 mam nadzieję, że czasem czytasz to co napiszesz :)), a co więcej jest to czytanie ze zrozumieniem :) mimo wszystko zapytaj Panią Przyszłą Niedoszłą o Bar Extra :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała IP: 213.155.168.* 04.06.08, 09:25 Pani Jacyna wcisnęła mi kiedyś lipne, rozpadające się okna, a potem próbowała wmawiać, że sam takich chciałem. Za tę panią na Urzędzie Miasta uprzejmie dziękuję. Kanciarstwo ma we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juppi Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 22:19 Uważaj,bo za takie coś można odpowiedzieć.To jest POmawianie, kosztuje to przeprosiny i może kosztować kupę kasy.Nie POlecam takiej bezPOsredniej metody szkalowania kogokolwiek, róbcie to chłopcy z PO bardziej zawoalowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyspiarz Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała IP: *.gprs.plus.pl 04.06.08, 00:52 Świnoujście sobie spokojnie poradzi, gorzej ze Stargardem. Tylko czy na tym polega "mieszkanie" w jednym województwie?? Zobaczcie sobie wydatki budżetowe na jednego mieszkańca w Świnoujściu i Szczecinie. Świnoujście to nie jest ubogi krewny (choć mały), który nie ma na chodniki! Jeden przetarg na kawałek ziemi nad morzem i wystarczy na ćwierć budżetu. A jak się Świnoujście wkurzy, to wybuduje sobie most niskowodny i szuwarowo-bagienny Szczecin będzie mógł się zaorać. Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała 04.06.08, 00:54 "Wyspiarz" masz racje, ale po co to agresja w stosunku do Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Jacyna-Witt w styczniu napisała IP: 213.155.168.* 04.06.08, 09:33 Wyspiarz racji nie ma, bo póki co morskimi wodami wewnętrznymi zarządza Skarb Państwa, więc bez zgody Wojewody i Urzędu Morskiego Świnoujście może sobie wybudować co chce na gruncie własnym, ale nie most na państwowym. Co nie znaczy wcale, że nie powinno wejść do obszaru metropolitalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Jaka metropolia - opinie posłów IP: *.ek.univ.szczecin.pl 04.06.08, 09:28 dlaczego nie ma mowy o gminie Dobra Szczecińska, czyli o Mierzynie, Wołczkowie, Bezrzeczu.....???? Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska Re: Jaka metropolia - opinie posłów 04.06.08, 09:32 bo tam nie mam miodu :) tereny sprzedane, ludzie i tak pracują w Szczecinie no i pewnie macie już chodniki :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buczynka Jaka metropolia - opinie posłów IP: 83.168.106.* 04.06.08, 09:43 Znając zachłaność Krzystka na kasę to obawiam sie ze te biedne gminy które wejdą wraz z Szczecinem jako metropolia będą szybko chciały sie usamodzielniać na nowo. Krzystek liczy tylko na forsę z tych gmin na swoje wizje , którew są tylko wizjami i odszkodowania, gminom da same ochłapy lup figę. Dziwie się takim gminom jak Gryfino, Kobylanka,Police czy Goleniów, ponieważ same radzą sobie lepiej niż Szczecin i oto własnie chodzi Krzystkowi, przejąć ich sukces i forsę ze stref i parków przemysłowych, przecież to tam poszło inwestować wielu inwestorów a Szczecin dalej jest bez przemysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Jaka metropolia - opinie posłów IP: *.gprs.plus.pl 04.06.08, 11:32 strzelacie sobie samobója synkowie! lekceważycie Miedwie, a codziennie żłopiecie wodę z tego jeziora. Powinno wam być nie wszystko jedno co tam do niego spływa. wybierzcie się kiedyś nad to jezioro i zobaczcie ilu szczecinian tam wypoczywa ( windsurfing ). ... w połowie XVIII wieku cesarz Fryderyk Wielki zarządził meliorację okolic jeziora. W wyniku działań Davida Gilly’ego powierzchnia jeziora zmniejszyła się o 575 ha, a poziom wody obniżył się o 2,5 m, w wyniku czego powstały nowe jeziora: Będgoszcz, Zaborsko i Żelewko. (wikipedia) D. Gilly zrobił mnóstwo dobrego także w Świnoujściu ( zbudował tu port ) i kołobrzegu, a stanowisko sprawował w Szczecinie. zniemczony Francuz juz w XVIII wieku wiedział co dobrze służy Szczecinowi. Ponadto spora część brzegu Miedwia to gmina Kobylanka. Świnoujście to jednak tylko 60 km od szczecina – po wodzie. Taki obszar metropolitalny to m.in. szansa na zagospodarowanie polskich brzegów Zalewu, np. dla turystyki żeglarskiej i wypoczynku. Przecież próżni jaka istniała miedzy Szczecinem a Świnoujściem i między Szczecinem i Stargardem jeszcze za Niemców jest zdecydowanie mniej i będzie się ona ciagle wypełniać – metropolia powinna służyć przyśpieszaniu tego procesu. Najpowazniejszym problemem Szczecina i Pomorza Zachodniego jest bardzo małe zaludnienie tej części Polski. Mało ludzi to mały rynek i niska siła nabywcza, mały potencjał wytwórczy i w rezultacie kiepska atrakcyjność gospodarcza m.in. dla inwestorów. Ten problem demograficzny to spadek po Niemcach, a właściwie Prusakach właśnie, którzy tu hodowali konie dla swojej armii, pobierali rekrutów i żywili zołdaków, a zyski z wojen lokowali w Berlinie czy Lubece. Reszty dopełniły ucieczki i wysiedlenia po wojnie oraz Armia Czerwona wraz z warszawskimi rządami, które długo zastanawiały się czy Szczecina nie dałoby się zamienić na Lwów. Rezultat? Do końca lat siedemdziesiątych w Szczecinie wymieniło się 30% mieszkańców. No więc najważniejszą sprawą jest dla tego regionu i jego stolicy, by nas tu było zdecydowanie więcej. Albo metropolia stworzy warunki dla zahamowania emigracji i do tego stopnia podniesie atrakcyjność życia i zamieszkania, by zaczęło nas tu przybywać, albo nie warta jest tej dyskusji i trzeba szukać innych pomysłów. Cały czas się zastanawiam co robił Krzystek i posłowie, gdy inni uczyli się historii czy geografii!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Może metropolię z Nowym Jorkiem?! 04.06.08, 13:30 Hm... Krzystek przynajmniej na geografii się trochę zna. Nie wiem czy Państwo sobie zdają sprawę, że Świnoujście leży ponad 100 km na północ. A Stargard... Stargard Szczeciński nigdy nie lubił Szczecina, bo jest Szczeciński i nie chciał tego w nazwie. No to nie będzie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: Może metropolię z Nowym Jorkiem?! IP: 83.168.106.* 04.06.08, 14:26 Krzystek niestety myśli tylko o doraźnej ekonomii. Metropolia krzształtowała się przez setki lat i nikt tego nie zmieni, że wygląda tak jak wygląda. Rozwój metropolii to nie jest tylko kwestją jednej ustawy. Jak wiemy ustawy i sposób finansowania metropolii będą się zmieniały jeszcze wielokrotnie. W interesie całej metropolii jest jej równomierny rozwój; Stargard ma interes w tym, zeby rozwijał sie Szczecin i Szczecin ma potężny interes w tym żeby rozwijał się Stargard. Emeryt ma rację powiązania Szczecina ze Stargardem czy Świnoujściem są tak duże, że nie zmieni tego ta czy inna ustawa i ten czy inny polityk. Nie jest prawdą, ze nie ma tak odległych od siebie mist w metropolii wystarczy spojrzeć na Niemcy, Francję czy też Norwegię to jest standard, miasta tworzące jeden zespół portowy stanowią jedną metropolię. Ze Szczecina do Świonoujścia nie jest też 100 km tylko 50. Duży może więcej; tak było zwsze i dlatego nawet jak dzisiaj wydaje się, że bez Stargardu może być nam lepiej to w perspektywie (i to bardzo krótkiej) w interesie całej aglomeracji jest, żeby stanowiły ją gminy powiązane ze sobą społecznie i ekonomicznie. Dlatego w metropolii powinny się znaleźć nie dośc, że Stargard i Swinoujście to również Stepnica i Nowe Warpno jak również niektóre pobliskie gminy po drugiej stronie granicy. Jeżeli Krzystek tego nie zrozumie to może nas spóścić do 2 ligi metropolii, pomimo tego, że cała metropolia nie dość, że z całą pewnością byłaby w czołówce kraju to jeszcze miałaby kilka niepowtarzalnych atutów którzy inni nigdy mieć nie będą. Byłaby metropolią z niepowtarzalną przyrodą tutaj jeszcze bardziej byłoby widać słynne floating garden, byłaby metropolią dwóch krajów, miałaby dostęp do morza i prawie 1 mln mieszkańców. Czy łatwiej sprzedać taki produkt czy to co przepycha Krzystek. Stolicą metropolii nadal byłby Szczecin więc nie ma się czego Prezydent obawiać, że spadnie jego prestiż. Nie spadnie, a wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Może metropolię z Nowym Jorkiem?! IP: 80.53.41.* 04.06.08, 21:56 nie przesadzasz? z Gliwic do Jaworzna jest chyba podobna odleglosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Może metropolię z Nowym Jorkiem?! IP: *.szczecin.mm.pl 04.06.08, 22:07 bip.um.szczecin.pl/icorumfiles/29E5EE5F_Pomoc_Szczecin_2005.xls Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Może metropolię z Nowym Jorkiem?! 05.06.08, 15:04 Gliwice - Jaworzno 51 km Szczecin - Świnoujście 108 km Ja przesadzam? To może: Szczecin - Berlin 153 km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Hehe i po co ten krzyk? IP: *.cable.smsnet.pl 05.06.08, 11:43 radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=37734 Świnoujście to od początku nieźle naciągane miasto. Też chciałbym, aby z nami byli, ale ludzie...to 100km drogą lądową! Czy oni tak jak ludzie ze Stargardu codziennie do nas dojeżdzają do prac/szkoły? No raczej nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaG Krzystek myli metropolie z aglomeracja. IP: *.gprs.plus.pl 05.06.08, 11:58 > Świnoujście to od początku nieźle naciągane miasto. Też chciałbym, > aby z nami byli, ale ludzie...to 100km drogą lądową! W lini prostej to 50 km - podobna odleglosc Torunia czy Inowroclawia od Bydgoszczy. Jak Świnoujscie znalazloby sie w metropolii to niedlugo bedzie mozna podrozowac wodolotami Szczecin-Swinoujscie, a kto wie moze w dalekiej przyszlosci wybudowac tunel. Takie rozwiazanie zblizy Szczecin do morza. Wtedy te dwa miasta zbliza sie do siebie. Moze to i naciagane ale korzystne dla Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krzystek myli metropolie z aglomeracja. IP: *.cable.smsnet.pl 05.06.08, 15:13 wodolot pływa już od kwietnia, a wodolot jako komunikacja miejska z góry odpada - zbyt drogi. Odpowiedz Link Zgłoś