Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Technologiczny nie dla nas

29.06.08, 21:31
Studenci szczecińskiej polibudy jak zwykle się błaźnią. Politechnika to brzmi
dumnie? To znajdźcie analogiczny termin w nazwie jakiejkolwiek zachodniej
poważanej wyższej uczelni technicznej. A taki MIT to dla naszych studentów
pewnie żenada bo w nazwie ma tylko instytut.
Obserwuj wątek
    • Gość: jak Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.chello.pl 29.06.08, 22:21
      W niemieckiej nomenklaturze istnieje forma uczelni technicznej taka jak Fachhochschule - jest to odpowiednik polskiej Politechniki. Tak jak w Polsce (wg podziału systemu bolońskiego) uniwersytety technologiczne (techniczne) są wyższe rangą od politechnik, jednak studentom (w tym także i mnie) chodzi o tradycję i renomę jaką Politechnika Szczecińska zdobyła w trakcie swojej działalności. kończąc np. w przyszłym roku studia także byłbym zaniepokojony, czy potencjalny pracodawca zrozumie, że Uniwersytet jest "o stopień wyżej" niż Politechnika - większość z lokalnych przedsiębiorców może mieć co do tego zastrzeżenia (sami kończyli Politechnikę, więc trudno się dziwić ich obawom).

Żeby uciąć ew. zarzuty - sam jestem za utworzeniem ZUT-u. Podniesienie do rangi uniwersytetu pewnie wiąże się z większymi dotacjami, środkami na rozbudowy, a także rozwojem kadry naukowej. Wydaje mi się jednak, że w oczach pracodawcy taka fuzja dwóch uczelni (a jest to osobny aspekt całej sprawy) może się kojarzyć z łapaniem się przysłowiowej deski w czasie tonięcia, a nazwa uniwersytet wychodzi "po drodze". Inaczej wyglądałaby sytuacja, kiedy to Politechnika, jako jedna uczelnia wystąpiłaby z wnioskiem o zmianę kategorii uczelni.

Nie dziwmy się więc studentom, że decyzje Senatu uczelni (a właściwie senatów obu uczelni) leżą w sprzeczności z ich oczekiwaniami w sprawie ich wykształcenia. Rozpoczynali studia na Politechnice (czasami świadomie wybierając PS zamiast któregoś z uniwersytetów), a ktoś "w prezencie" podarował im dyplom uniwerka. PROPONUJĄ więc rozwiązanie...
    • Gość: gosia Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.mtnet.eu 29.06.08, 22:49
      taaa... chyba ten komentarz lekko błaźni piszacego (jak zwykle?...).
      przecież im jednoznacznie chodzi o prestiż NASZEJ politechniki w
      NASZYM regionie, a nie jedynie porównanie nazw (która jest bardziej
      prestiżowa - politechnika czy uniwersytet) czy analiza terminologii
      używanej na zachodzie.
      • Gość: mazzy Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.chello.pl 29.06.08, 23:14
        Ach ci inżynierkowie, a przecież razem wspólnie w parku badawczym mogli by
        opracować nowe urządzenia nawadniające takie sieci schlaufów pod nasze wodne ogrody.
        • Gość: inzynierek Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.69.* 29.06.08, 23:33
          Taa, otworz sobie kolejne piwo...
    • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 29.06.08, 23:50
      Na zachodzie politechniki funkcjonuja pod nazwa Technical University of (nazwa miasta) wiec zmiana nazwy na ZUT nic nie zmieni.W Polsce na rynku pracy wieksza wartosc ma dyplom politechniki. Sam sposob przeprowadzenia fuzji obu uczelni jest skandaliczny.Nie pofatygowano sie zeby zasiegnac opinii studentow,nie przeprowadzono zadnej sondy. Zwyczajnie wszystko odbylo sie za plecami.Wg mnie dyplomy ZUT'u powinny otrzymac osoby ktore zaczynaja nauke na ZUT w pazdzierniku.Reszta studentow powinna byc objeta okresem przejsciowym. Poza tym dziwia mnie foldery i reklamy Politechniki zachecajace studentow od pazdziernika na nowe kierunki studiow? Wszak ponoc politechnika ma nie istniec?Przestrzegam wszystkich bo tak jak nas studentow politechniki oszukano,tak oszukuje sie maturzystow,ktorzy skladaja obecnie papiery na uczelnie z mysla,ze beda studiowac na Politechnice.
      • Gość: primus inter pare Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 30.06.08, 09:06
        nikt nie pofatygował się zapytać o zdanie pracowników, których ponad 300 wyleci
        na bruk
        • Gość: Ela Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.chello.pl 30.06.08, 10:09
          Senaty obu Uczelni wyraziły zgodę na fuzję. W Senatach są
          przedstawiciele zarówno pracowników, jak i studentów!
          W tak ważnej sprawie powinno się pewnie odbyć referendum, ale tego
          nie przewidziano w statutach - i to jest problem!
          O zwalnianiu pracowników nie ma mowy, natomiast zupełnie nieznane są
          warunki połączenia. Mówi się tylko o kosztach (3,5 mln zł), a
          zupełnie nie ma mowy o ew. zyskach i korzyściach ekonomicznych
          (nawet senatorów o tym nie poinformowano).
          • beatrix13 kot w worku 30.06.08, 18:01
            Gość portalu: Ela napisał(a):

> Senaty obu Uczelni wyraziły zgodę na fuzję... natomiast zupełnie
            nieznane są warunki połączenia. Mówi się tylko o kosztach (3,5 mln
            zł), a zupełnie nie ma mowy o ew. zyskach i korzyściach
            ekonomicznych (nawet senatorów o tym nie poinformowano).
        • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 10:38
          Mam nadzieję, że będą to głównie przerosty zatrudnienia w Kwesturach tych uczelni...
    • Gość: Ania_84 Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 217.153.158.* 29.06.08, 23:59
      Jestem studentką ostatniego roku Politechniki Szczecińskiej i nie podpisałam się
      na tej liście. Uważam, że większa uczelnia jest szansą nie tylko dla nas,
      studentów (nawet tych kończących PS czy AR), ale również dla całego miasta i
      regionu! Odwołam się do wypowiedzi jednego z uczestników dyskusji - studentom
      Harvardu czy MIT jakoś nie przeszkadza fakt, że ich uczelnie są uniwersytetami.
      Zupełnie nie rozumiem sentymentu do NAZWY i argumentacji typu - "Politechnika
      oznacza większy prestiż niż uniwersytet". Większa uczelnia to większe możliwości
      rozwoju, współpracy naukowców reprezentujących różne dziedziny, stanowiska.
      Kolejnym argumentem przemawiającym za fuzją dwóch uczelni jest KONIECZNOŚĆ
      wprowadzania zmian na naszych, polskich uczelniach. Może właśnie to jest ten
      moment, może połączenie dwóch jednostek przyniesie jakąś świeżość? Nie możemy
      patrzeć tak krótkowzrocznie. Kto powiedział, że połączenie AR z PS przekreśli 60
      lat dorobku naszej uczelni? Szkoły wyższe się zmieniają, przyjmują nowe nazwy,
      łączą z innymi, ale to nie przekreśla świadomości ich historii. Nie wiem czy
      jest jakaś lista, na której można wyrazić swoje zadowolenie z fuzji. Ja jestem
      absolutnie za UNIWERSYTETEM TECHNOLOGICZNYM i chcę mieć dokładnie taką nazwę na
      dyplomie, po październikowej obronie. Czy ktokolwiek weźmie teraz pod uwagę moją
      opinię? :) Jeśli ktoś chce mieć koniecznie starą nazwę, bardzo proszę.
      Najlepszym wyjściem z tej sytuacji byłaby możliwość wyboru.
      • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 09:40
        Dziwie sie,ze konczysz wyzsza uczelnie a nie posiadasz zdolnosci czytania ze
        zrozumieniem. Nikt nie neguje koniecznosci polaczenia uczelni.Studentom nie
        podoba sie nazwa ZUT w dyplomie.Politechnika ma większą wartość na rynku
        pracy.Oczywiscie mozna powiedziec,ze to tylko papier,ale wiekszosc firm
        rekturujacych chcac,nie chcac patrzy najpierw w ten papier a pozniej rozmawia z
        kandydatem,
        • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 10:40
          A ponieważ w ciągu jednego roku z mapy Polski zniknęła połowa dużych uczelni a powstały nowe, to pewnie firmy rekrutujące zupełnie nie orientują się w sytuacji i się biedaczki pogubiły, podobnie jak studenci...
          • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 10:47
            Ktore to uczelnie zniknely? Wyzsza szkola fryzjerstwa w pcimiu dolnym?
          • Gość: ble ble Protestujących pogięło IP: *.chello.pl 02.07.08, 22:59
            i już sami nie wiedzą o co im biega
        • Gość: Mario Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 77.88.148.* 18.12.08, 23:56
          Taki Student G..no wie. Dzisiaj chce dyplom Politechniki, a za 10 lat nikt nie bedzie pamiętał, że taka uczelnia istniała i bedzie biegał by mu zmienili dyplom, bo ma problemy ze znalezieniem pracy.
          Magister nie czyni mądrym jest tylko tytułem zawodowym.
    • Gość: pracodawca Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 217.153.170.* 30.06.08, 00:30
      Poziom tych wypowiedzi jest taki sam jak poziom studentów studiujących na PS. Etykietka „Politechniki” na dyplomie nic nie da jak w głowie pustka. Niech studenci zaczną walczyć o to by poziom nauczenia na uczelni był wyższy a nie o etykietki na dyplomie. Piszą o renomie uczelni a sami swoją postawą, a w zasadzie wiedzą prezentują wręcz, co innego.
      • Gość: cyprys Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 201.147.27.* 30.06.08, 05:06
        Chyba studenci troche przesadzaja: na lokalnym rynku pracy kazdy
        bedzie wiedzial ze dawna PS to teraz UT. Poza tym zawsze moga wpisac
        w CV: UT dawna PS i nikt nie bedzie mial watpliwosci o ktora
        uczelnie chodzi. Jakos ciezko mi sobie wyobrazic pracodawce, ktory
        tego nie zrozumie i podanie o prace odrzuci tylko z powodu nazwy
        uczelni. A co do prestizu: to chyba ten projekt ma pomoc podniesc
        ten prestiz.
        • Gość: blike Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 195.124.114.* 30.06.08, 07:57
          jest w tym troche racji, jesli na stanowisko techniczne (technik,
          inzynier) aplikuje ktos po uniwerku to podanie laduje w koszu, teraz
          trzeba bedzie sie przygladac czy aby nie ZUT :-)

Poltechnika jest w rankingu Newsweeka na 28 miejscu a akademia
          rolnicza na 82-gim, nie jest tez tajemnica ze na AR laduja
          wszystkiego rodzaju "odpadki systemu ksztalcenia" z calego regionu
          • Gość: gość Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.globalconnect.pl 30.06.08, 10:14
            Skoro, AR jest na 82 to wytłumacz mi dlaczego po ekonomii pracodawcy chętniej
            widzą w swoich firmach ludzi którzy kończyli wydział WEiOGŻ na AR a nie podobny
            wydział na uniwerku??
        • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 09:35
          Nie wszyscy beda pracowac na tym lokalnym rynku pracy. Znaczna czesc z tego miasta wyjedzie. Poza Szczecinem nikt nie bedzie mial pojecia co to za twor,a pierwszy lepszy pracodawca czytajac ZUT,pomysli ze to kolejna szkolka z cyklu wyzsza szkola techniczno humanistyczna czy ekonomiczna.Fuzja uczelni jest konieczna,bo w perspektywie kilku nastepnych lat tylko wielkie uczelnie beda dostawac pieniadze z kasy panstwa i nikt tego nie podwaza. Dlaczego tylko nie mozna polaczyc obu uczelni pn. PS? Uniwersytet Technologiczny to nawet nie Techniczny. Ludzie,ktorzy wybierali sie pare lat temu na Politechnike zostali zrobieni w przyslowiowe jajo.
        • robot_humano Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 18:13
          Gość portalu: cyprys napisał(a):

> Chyba studenci troche przesadzaja: na lokalnym rynku pracy kazdy
          > bedzie wiedzial ze dawna PS to teraz UT. Poza tym zawsze moga wpisac
          > w CV: UT dawna PS i nikt nie bedzie mial watpliwosci o ktora
          > uczelnie chodzi. Jakos ciezko mi sobie wyobrazic pracodawce, ktory
          > tego nie zrozumie i podanie o prace odrzuci tylko z powodu nazwy
          > uczelni.

Volkswagen Veyron, dawniej Bugatti.

• Gość: Yaro Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.zchpolice.com 30.06.08, 08:47
      Nie sugerowałbym się rankingami, które tak naprawdę nie mają żadnego
      odzwierciedlenia w rzeczywistej sytuacji. Bardzo dziwię się
      studentom Politechniki, którzy tak mocno krytykują pomysł połączenia
      tych dwóch uczelni. To nie jest tak, że spotyka się dwóch gości i
      przy wódce stwierdzają następującą kwestię "Te Bronek a może byśmy
      połączyli nasze uczelnie, będzie weselej. Hmmm a czego by nie
      Włodek...:P". Za połączeniem przemawia więcej korzyści niż strat. Po
      drugie miałem okazję studiować na AR i już po studiach uczyć
      studentów na PS. Pewno zapytacie jakie są moje wrażenia. Nie
      pomyślcie że będę stronniczy, ale na AR jest wyższy poziom nauczania
      niż na PS. Nie będę generalizował, ale jak ktoś się nie przykładał
      do nauki to nawet dyplom najlepszej uczelni mu nie pomoże. Inna
      sprawa to taka, że protestujacy studenci powinni się dowiedzieć
      jakie są tendencje na świecie, jak wygląda łączenie uczelni, ich
      nazewnictwo itp.
      • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 09:29
        Ludzie,nikt nie jest przeciw fuzji uczelni i skonczcie siać tą degrengę.
        Studentom nie podoba sie forma w jakiej ten caly spektakl sie odbywa.Co stoi na
        przeszkodzie,ażeby polaczyc obie uczelnie pn. Politechnika Szczecinska?
        • Gość: Alfa Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.globalconnect.pl 30.06.08, 12:03
          Może dlatego, że Szczecińska AR to też szkoła jak i nazwa z tradycjami?
      • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 09:44
        Po
        > drugie miałem okazję studiować na AR i już po studiach uczyć
        > studentów na PS. Pewno zapytacie jakie są moje wrażenia. Nie
        > pomyślcie że będę stronniczy, ale na AR jest wyższy poziom nauczania
        > niż na PS.

Poczucie humoru to Ty masz :D
        • Gość: Alfa Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.globalconnect.pl 30.06.08, 12:05
          Wbrew pozorom poziom na AR jest dosyć wysoki. Nawet większość wydziałów AR i PS
          mają dosyć podobny poziom nauczania.
          • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 12:18
            Dziwne,co innego mowia studenci i pracownicy AR :)
          • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 12:37
            na stronie www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=pl&offset=50
            dostepny jest ranking uczelni polskich,a takze ich umiejscowienie pośrod
            uczelni na calym swiecie.
            Politechnika Szczecińska - 1149 miejsce
            Uniwersytet Szczeciński - 2576 miejsce
            Akademia Rolnicza Szczecin - 4742 miejsce
            • robot_humano Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 18:09
              Gość portalu: ja napisał(a):

> na stronie www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=pl&offset=50
              > dostepny jest ranking uczelni polskich,a takze ich umiejscowienie pośrod
              > uczelni na calym swiecie.
              > Politechnika Szczecińska - 1149 miejsce
              > Uniwersytet Szczeciński - 2576 miejsce
              > Akademia Rolnicza Szczecin - 4742 miejsce

W tym rankingu warszawski WAT jest za politechniką opolską i uniwersytetem podlaskim co najlepiej świadczy o jego miarodajności.
              • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 19:39
                W rankingu rzeczpospolitej WAT równiez nie stoi wysoko.
      • Gość: student Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 20:45
        na jakim kierunku wykładałeś? jestem studentem politechniki i sam uczyłem
        studentów AR-ki więc nie pisz takich głupot że jest większy poziom nauczania, bo
        tam nawet nie wiedzieli co to rzutowanie. a o robieniu sprawozdań tym tempakom
        to juz nie wspomne.
    • dyzurny-malkontent Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? 30.06.08, 10:32
      Ciekawe kto zorganizował sobie taką grandę na uczelni i kto stoi za tymi petycjami? Jakiś obrażony profesorek może? Ktoś kto straci drugi etat na Akademii Rolniczej i mu się to nie uśmiecha?

A w szczególności ciekaw jestem, czy studenci wiedzą jak będzie brzmiała po angielsku nazwa nowego a jak starej uczelni? Bo różnicy żadnej w zasadzie nie będzie...
      • Gość: ja Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? IP: *.acx.pl 30.06.08, 10:38
        > A w szczególności ciekaw jestem, czy studenci wiedzą jak będzie brzmiała po ang
        > ielsku nazwa nowego a jak starej uczelni? Bo różnicy żadnej w zasadzie nie będz
        > ie...
        Ale mieszkamy kolego w Polsce i kiedy bedziesz sie ubiegal o prace w charakterze
        inżyniera nazwa Politechnika ma znaczenie.
        • dyzurny-malkontent Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? 30.06.08, 10:43
          Bo bardzo trudno napisać w CV w nawiasie Politechnika Szczecińska. To przerasta inteligencję studentów PS? A może wysyłacie z CV swoje świadectwa?? To w aneksie też to będzie zapisane...

To problem nakręcony przez jakąś grupę sfrustrowanych a niedocenionych nauczycieli akademickich... taka jest prawda.
          • Gość: ja Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? IP: *.acx.pl 30.06.08, 10:52
            Akcja zostala zorganizowana od podstaw przez studentow,ktorych potraktowano
            skandalicznie.Moze w druga stronę, w CV wpisywac Politechnika Szczecinska a w
            nawiasie obecnie ZUT? Przeciez nikt nie neguje koniecznosci fuzji uczelni.
            Chodzi o okres przejsciowy dla studentow PS,ktorzy nauke zaczeli pare lat temu
            na PS i chca skonczyc na PS.
            • dyzurny-malkontent Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? 30.06.08, 11:05
              Skandalicznie? Ciekaw jestem jaki wniosek złożyli Wasi przedstawiciele (których jest kilku) na Senacie uczelni? Zacytujesz ich stanowisko?
              • Gość: ja Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? IP: *.acx.pl 30.06.08, 11:11
                odsylam do strony konwentu studentow PS www.samorzad.ps.pl/
              • Gość: ja Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? IP: *.acx.pl 30.06.08, 11:13
                Art. 70 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej gwarantuje każdemu prawo do
                nauki, a w tym prawo wyboru uczelni wyższej i poświęcenia kilku lat wytężonej
                pracy w wybranej przez siebie placówce
                • swantevit Macie racje!! 30.06.08, 11:21
                  po hu.j nam/wam politechnika, skoro przyszlosc w Polsce ma tylko
                  Uniwersytet Teologiczny. To jedyna "nauka" godna studiowania, nie
                  tylko ze wzgledow kanonicznych, ale przede wszystkiem -
                  praktycznych..
                • dyzurny-malkontent Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? 30.06.08, 11:21
                  Ty mi pierdołami głowy nie zawracaj - uchwały obu Senatów przyjęły połączenie jednomyślnie. Czyli albo Wasi przedstawiciele mają inne zdanie, albo nie było ich na sali... albo też Wy robicie zadymę i koło pióra jak się obudziliście za późno...

Macie prawo się wypowiadać. Każdy ma prawo w tym kraju głupoty gadać. Ale prawo polega na przestrzeganiu zasad - a Wasz samorząd miał w dupie wizję "Wielkiej Politechniki" dla analfabetów nie umiejących wpisać drugiej nazwy do CV.
                  • Gość: Ela Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? IP: *.chello.pl 30.06.08, 19:37
                    Nieprawda! W PS (głosowanie tajne) - 4 głosy przeciw, w AR
                    (głosowanie jawne) - 1 głos wstrzymujący.
                • Gość: mgr nie inż Re: Ciekawe kto stoi za tym oszołomstwem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 11:21
                  bardzo ładnie. 5 ze znajomości Konstytucji. A czy gdzieś jest napisane o prawie
                  do wyboru NAZWY uczelni???????? Czy wybrana przez Ciebie placówka jest tożsama
                  li tylko z jej nazwą i z niczym więcej?????-temat do rozważenia.
    • swantevit Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 10:52
      trv napisał:
      Politechnika to brzmi dumnie? To znajdźcie analogiczny termin w
      nazwie jakiejkolwiek zachodniej poważanej wyższej uczelni
      technicznej. A taki MIT to dla naszych studentów
      pewnie żenada bo w nazwie ma tylko instytut.
      '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
      Nie ma to jak wypowiedzi krasnoludkow; ciesza(smiesza)ale moga w
      glowkach mniej wyrobionych interlokutorow wprowadzic chaos...
      pl.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_polytechnique
      Polskie rozwiazania legislacyjne, administracyjne, edukacyjne itp..
      w wielu przypadkach pochodza z romanskiego(glownie francuskiego)
      obszaru jezykowego wiec i slownictwo jest tez tamtejszej
      prowieniencji(chodc samo slowo jest greckie)
      To ze cos nie istnieje w jezyku germanskim(angielskim9 nie znaczy
      jeszcze ze nie istnieje.
    • switonemsi Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 10:57
      Politechnika to niższa ranga uczelni wyższej niż uniwersytet. Studenci PS to
      kretyni!
      • Gość: szczecinianin Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 212.14.38.* 30.06.08, 11:26
        Po pierwsze połączenie uczelni nie zmieni sytuacji finansowej to
        będą te same pieniądze, które obie uczelnie dostawały do kupy.
        Połączenie zmniejsza liczbe uczelni państwowych a jednocześnie robi
        miejsce prywatnym a one też staraja sie o dotacje z kasy państwowej
        i chyba głównie temu to służy. W senatach wiekszość mają dydaktycy
        więc o przegłosowanie czegoś mądrego nie ma mowy robią wszystko w
        swoim interesie. W Niemczech szkoła Wyższa Techniczna tłumaczona
        jest na nasze jako Wyższa Szkoła Zawodowa i jakoś to im nie
        przeszkadza, ale naszym owszem bo jak ma wykazać w dorobku to
        kombinuja jak ukryc tą zawodową bo chyba kojarzy sie to z naszymi
        zawodówkami. A co do poszukiwania pracy jak masz znajomości to i bez
        dyplomu zostaniesz dyrektorem. a jak nie to i dyplom z Politechniki
        ci nie pomoże chyba że jesteś wybitnie zdolnym osobnikiem cos
        wymyśliłeś w trakcie nauki albo brałeś udzial w konkursach zaraz
        dobra firma cie wyniucha. Masz prace jak w banku. Nasze realja są po
        prostu do bani.
        • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 13:22
          Gość portalu: szczecinianin napisał(a):

> Po pierwsze połączenie uczelni nie zmieni sytuacji finansowej to
          > będą te same pieniądze, które obie uczelnie dostawały do kupy.

Gadasz pierdoły, założeniem reformy było, by słabsze uczelnie dostawały mniej a silniejsze więcej. Już tak jest w przypadku kat. A.

> Połączenie zmniejsza liczbe uczelni państwowych a jednocześnie robi
          > miejsce prywatnym a one też staraja sie o dotacje z kasy państwowej
          > i chyba głównie temu to służy.

Głupoty gadasz, ze względu na niż uczelnie prywatne albo będą się zamykać albo łączyć. Nie mają potencjału nawet na prowadzenie doktoratów, więc jeśli nawet dostaną dotacje, to najniższe z możliwych.

> W senatach wiekszość mają dydaktycy
          > więc o przegłosowanie czegoś mądrego nie ma mowy robią wszystko w
          > swoim interesie.

Dydaktyczni to tylko wykładowcy. Pozostali to naukowo-dydaktyczni i naukowi. Nie masz pojęcia o czym piszesz. WIększość mają naukowi. 10% mają studenci, którzy nic nie zrobili w tej sprawie...
          • Gość: aci Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 14:05
            Ciekawe jak wytlumaczysz nasz malkontencie taką sprawe. Jestem na 5
            roku na wydziale budownioctwa. Bede chcial sie bronic we wrzesniu i
            juz dostane papier z ZUT w nazwie chociaz pelne pięc lat uczylem sie
            na polibudzie. Od czterech miesięcy pracuję w biurze projektowym i
            jakoś moi pracodawcy i pracownicy krytycznie patrzą na tą nową
            nazwę. Pierwsze co bedziesz musial zrobic na rozmowie
            kwalifikacyjnej to tłumaczyć sie ze to tak naprawde konczyles
            Politechnikę. Z resztą rankingi mówią same za siebie. Uniwerek
            chociaż rangą wyższy od politechniki to na liście jest daleko w
            tyle. Poza tym nie pisz bzdur ze petycja wyszla z inicjatywy
            jakiegos niespelnionego profesorka. Na roku wszyscy studenci nie sa
            zadowoleni z tej zmiany
            • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 19:19
              Po pierwsze - zwolnij się z biura, w którym pracodawcą jest taki idiota, że mu nagle zmiana nazwy na dyplomie przeszkadza - bo to źle wróży na przyszłość.
              Po drugie - trzeba było bronić się w terminie.
          • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 15:42
            Facet Ty masz chyba problem z czytaniem i rozumieniem slowa pisanego. Protest
            nie jest skierowany przeciw fuzji uczelni. Dotyczy okresu przejsciowego dla
            studentow Politechniki,ktorzy nauke rozpoczeli na Politechnice.
            • Gość: mikus Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.106.* 30.06.08, 17:16
              Ja tam swoim skromnym zdaniem popieram studentów Politechniki
              Szczecińskiej i niech dbają o swoje interesy, bo to przecież ma być
              elita narodu polskiego. Z tego co się orientuje w ustawie o
              szkolnictwie wyższym jest tylko powoływanie nowych uczelni oraz ich
              likwidacja; nic nie ma o łączeniu- fuzji (niech żacy walczą bo
              widzę, ze jest luka w prawie) a jak mówią moi poprzednicy łączenia
              uczelni ma być więcej w kraju to może studenci PS wywalcza coś dla
              innych studentów w Polsce.
              A co do wypowiedzi innych foruwiczow to przecież czarno na białym
              jest napisane w tym artykule ze studenci nie są przeciwni łączeniu
              obu uczelni, tylko chcą zmiany w ustawie żeby mieć na dyplomie
              Politechnikę Szczecińską a nie( zut) wiec chyba ludzie nie umieją
              czytać ze zrozumieniem przykro mi jest ,ale sadzę ze studenci
              wygrają i pokażą wszystkim ze z zaangażowaniem można dużo zyskać ;]
              • Gość: kotbehemot6 Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 19:21
                Moim skromnym zdaniem, jezeli w czerwcu roku 2008 zaistnieje ZUT to z jakiej
                racji ma być wpisana Politechnika skoro przestała istnieć-nie da sie zrobic
                omletu nie robijając jaj. Zreszta drodzy żacy, cóz wam tak zalezy na tej nazwie,
                jak ktos tu już wspomniał ,to naprawde nie ma żadnego znaczenia w przyszłym
                staraniu sie o pracę. Zreszta jak twierdzicie inaczej, to zawsze można dodac w
                CV "ZUT dawniej Politechnika Szczecińska"-czy to naprawde taki problem???????
                • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 19:43
                  A czy problemem jest stworzenie okresu przejsciowego dla studentow PS?
                  Argument,ze skoro wchodzi ZUT wiec nie ma PS to jakim prawem ma byc wystawiany
                  dyplom PS jest chybiony. W takim razie dlaczego osoba bedaca na 5 roku i
                  studiujaca 5 lat na PS ma otrzymac dyplom uczelni na ktorej nie studiowala?
                  • kotbehemot6 Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 19:48
                    Powiedz mi młody człowieku Po co?? i co wydaje Ci sie ,że uzyskasz??????? tak z
                    ciekawości.....
                    A co do nazwy, to raczej bierze sie pod uwage stan faktyczny na dzień uzyskania
                    dyplomu.....
                    • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 21:38
                      > Powiedz mi młody człowieku Po co?? i co wydaje Ci sie ,że uzyskasz??????? tak z
                      > ciekawości.....
                      > A co do nazwy, to raczej bierze sie pod uwage stan faktyczny na dzień uzyskania
                      > dyplomu.....

Co uzyskam? Nie bede musial swiecic oczami i tlumaczyc pracodawcy co to jest ZUT. Gdyby kogokolwiek zapytac na ulicy czym jest zut nie widzialby zadnej roznicy miedzy nim a np. wyzsza szkola techniczno-humanistyczna (bo takowa tez istnieje). Poza tym tekst ze pracodawcy bede wiedziec,ze zut to m.in PS jest sorry,ale smieszne:) Gdzie beda wiedziec?Tu? Watpie,nawet w tym miescie malo kto sie tym interesuje, nie mowiac juz o innych wiekszych miastach. Wg Was kazdy siedzi codziennie z gazeta i sledzi ktora uczelnia zmienila nazwe,ew ktora z ktora sie polaczyla. Nie rozsmieszajcie mnie:) Poza tym znaczna czesc studentow po skonczeniu nauki wyjedzie stad do innych miast a tam nikt nie wie czym jest,z czego powstal ZUT. Nie mam ochoty kazdemu z osobna tlumaczyc i udowadniac,ze studiowalem 4 czy 5 lat na politechnice,ale niestety politechnika w wyniku fuzji zmienila nazwe na ZUT. Szkoda,ze niektorym tak ciezko to zrozumiec,ale nic dziwnego,w koncu ich to nie dotyczy wiec latwo wyglaszac podobne opinie jak Twoje.
                      • Gość: kotbehemot6 Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 22:06
                        czyli cały ambaras o to,ze uczelnia według Ciebie jest nierozpoznawalan wśród
                        pracodawców i nie masz ochoty tłumaczyć i ok, a nie prościej, to co napisałam
                        -wcześniej-ująć w CV nazwę uczelni z małym komentarzem????
                        I tak mi sie wydaje,moze niesłusznie,ze chcący zatrudniac absolwentów szkól
                        technicznych mają rozeznanie co sie dzieje w środowisku...a tak wogóle , to
                        serio myśłisz,ze nazwa uczelnie na twoim dypolomie jest aż tak istotna dla
                        zatrudnienia????? Rozumiem,ze gdyby chodziło o Oxford czy inny Cambrigde ,ale
                        czy w tym przypadku nie jest to mała przesada????
                        • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 22:53
                          kotbehemot6 napisał(a):
                          a tak wogóle , to serio myśłisz,ze nazwa uczelnie na twoim dypolomie jest aż tak istotna dla zatrudnienia?????

Odp: Tak.

I tak mi sie wydaje,moze niesłusznie,ze chcący zatrudniac absolwentów szkól
                          > technicznych mają rozeznanie co sie dzieje w środowisku..

Odp:Źle Ci się wydaje. Już raz na ten temat napisałem.

>Rozumiem,ze gdyby chodziło o Oxford czy inny Cambrigde ,ale
                          > czy w tym przypadku nie jest to mała przesada????

Odp: Nie, dla studentów Politechniki Szczecińskiej i nie tylko tej politechniki,bo kazdy student wybiera taka uczelnie,na ktorej mu zalezy i ktorej nazwe chce miec w dyplomie.

• Gość: kotbehemot6 tak wogóle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 08:44
                            ad1 mylisz się.
                            A tak wogóle to szalenie mnie zastanawia,ze żaden studenciak,przynajmniej na
                            forum, nie wyraził wątpliwości co do zanizenia poziomu po fuzji, czy tez innych
                            ujemnych konsekwencji wynikających z połaczenia i jedyną życiową kwestią jest
                            nazwa....gdyby chociaz jeden stwierdził,że po fuzji znacznie obniży sie poziom
                            nauczania, bedzie bałagan i ucierpia na tym studenciaki to całym sercem byłabym
                            po ich stronie....a tak....

co do nazwy, to tez ci napisałam jakie jest bardzo proste i tanie rozwiązanie.
                            Czy jak Polska Rzeczpospolita Ludowa zminiła nazwę na Rp to też zmienił sie
                            twoja ojczyzna, czy tez tylko jej ustrój.....
                            • Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 10:40
                              A tak wogóle to szalenie mnie zastanawia,ze żaden studenciak,przynajmniej na
                              > forum, nie wyraził wątpliwości co do zanizenia poziomu po fuzji, czy tez innych
                              > ujemnych konsekwencji wynikających z połaczenia i jedyną życiową kwestią jest
                              > nazwa....gdyby chociaz jeden stwierdził,że po fuzji znacznie obniży sie poziom
                              > nauczania, bedzie bałagan i ucierpia na tym studenciaki to całym sercem byłabym
                              > po ich stronie....a tak...
                              Po fuzji uczelni nie zmieni sie nic w kwestii poziomu nauczania,bo struktura wydziałów,wykladowcy i cala reszta,poza pięczątkami nie zmieni.

> co do nazwy, to tez ci napisałam jakie jest bardzo proste i tanie rozwiązanie.
                              > Czy jak Polska Rzeczpospolita Ludowa zminiła nazwę na Rp to też zmienił sie
                              > twoja ojczyzna, czy tez tylko jej ustrój.....
                              Tylko rozwiazanie proponowane przez Ciebie nie sprawi,ze nie bede musial sie tlumaczyc przy rozmowie kwalifikacyjnej czymże jest ZUT. Wolałbym wpisać Politechnika Szcz. (obecnie ZUT). Tak btw zapytaj kazdego innego studenta innej politechniki czy w trakcie studiow na politechnice chetnie zgodzil sie aby jego uczelnie przemianowano na uniwerek:)
                              • Gość: kotbehemot6 Re: tak wogóle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:49
                                > Po fuzji uczelni nie zmieni sie nic w kwestii poziomu nauczania,bo struktura wy
                                > działów,wykladowcy i cala reszta,poza pięczątkami nie zmi

a czy własnie to nie jest najwazniejsze...podnosiłabym larum gdyby nagle okazało
                                się,ze z jak mniemam wysokiego poziomu nauczania uczelnia nagle stoczyłaby sie
                                niski,wojan o pieczatki?????? Wojne to mogliby toczyć wykładowcy, gdzie chyba
                                będawiękze roszady...

W trakcie rozmowy tłumaczenie się z nazwy uczelni to naprawde najmniej istotny
                                element. Moze teraz, gdy staracie sie o staże pracodawcy dichodzą z jakiej
                                uczelni jest student, gdy studentemm byc przestaniecie to uwierz,ze nazwa
                                uczelni bedzie najmniej waznym elementem i jestem się w stanie założyć,ze pytań
                                dotyczących zmiany nazwy nie bedzie wogóle ,albo będa na zasadzie rozluxnienia
                                atmosfery-z pewnością nie będzie to kluczowe pytanie. Kruszycie kopie z naprawde
                                dziwnych i mało istotnych pobudek czyli pieczątki.
                                • Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 11:05
                                  Dla ciebie to sa malo istotne pobudki,dla nas studentow PS nie. I wydaje mi sie, ze kto jak kto, ale to my mamy prawo głosu w tej dyskusji,bo to nas dotyczy,a nie osoby postronne,ktore,tak jak Ty,nie potrafia i nie chca zrozumiec naszych pobudek, bo wiedza swoje. Tak to juz jest,ze "najedzony glodnego nie zrozumie".
                                  A swoja droga, moze zmienmy nazwe Uniwersytet Jagielloński na Małopolski Uniwersytet Technologiczny, ciekawe czy tez nikt nie podniesie larum.
                                  Zdawałem na Politechnikę Szczecińską, uczyłem się na niej kilka lat i chce mieć w dyplomie jej nazwę. Gdybym chcial ukonczyć uniwersytet, poszedłbym na takowy. Koniec kropka.
                                  • Gość: kotbehemot6 Re: tak wogóle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 11:13
                                    macie prawo protestowac i to robicie. Zwracam tylko uwagę,ze pobudka dla której
                                    protestujecie jest bez sensu. Gdybyscie bronili PS jako marki, symbolu dla niego
                                    samego, obrony poziomu nauczania to..hmmmm ewentualnie przyznałbym wam racje,
                                    ale w przypadku gdy w waszym mniemaniu ma to poprawić waszą sytuację w trakcie
                                    strań o pracę-to jesteście w duzym błędzie.
                                    Nie prównuj Uniwesytetu jagielolońskiego do Politechniki-kilka wieków róznicy, a
                                    swoją droga w przypadku hipotetycznej zmianu nazwy ,to z pewnościa świat naukowy
                                    zainteresowłąby sie tym kuriozum-w przypadku Ps chyba takiego zainteresowania
                                    nie ma-to tez świadczy o randze uczelni.
                                    • Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 12:12
                                      Czy świat naukowy zainteresowalbym sie zmiana nazwy UJ na inną? Szczerze
                                      wątpię:) UJ nie ma nawet w pierwszej 500tce swiatowego rankingu uczelni,ba nawet
                                      w Europie nie ma wybitnej pozycji. Chcesz mi udowodnic, ze nikomu nieznany ZUT i
                                      marka Politechniki Szczecińskiej niczym się nie rózni? W takim razie Ty jesteś w
                                      błędzie i nie masz zupełnie rozeznania tak w temacie, jak i na rynku pracy. Nie
                                      skonczylas Politechniki - wiec skad wiesz,jak wyglada ten rynek pracy, rozmowy
                                      kwalifikacyjnie, wymagania pracodawców i ich rozeznanie w uczelniach? O
                                      Politechnice Szczecinskiej, Gdanskiej czy Poznanskiej, kazdy w swoim miescie czy
                                      poza nim slyszal, o jakims ZUT na dugim koncu Polski czy nawet blizej, nikt nie
                                      ma pojecia i miec nie bedzie mial.Widzę,ze ta dyskusja nie ma najmniejszego
                                      sensu. A Twoja uwaga,ze pobudka dla ktorej to robimy jest bez sensu, jak juz
                                      kilka razy zaznaczylem,jest bez sensu dla Ciebie i dla tych,ktorzy na tej
                                      uczelni nie studiuja. Tak wiec dla mnie Twoja opinia w tym temacie, jak i
                                      argumenty ,ktorymi dysponujesz sa bez sensu. Dyskusje z Toba uwazam za
                                      zakonczona,bo klocic sie bezsensownie nie mam zamiaru. Ja studiuje na tej
                                      uczelni nie Ty,wiec zmiany na niej dotycza mnie, a nie Ciebie.

• kotbehemot6 Re: tak wogóle 01.07.08, 12:24
                                        Ależ oczywiście,a życie zweryfikuje czy ktokolwiek kiedykolwiek bedzie pytał się
                                        Ciebie na jakiej Polibudzie studiowałeś czy tez bedzie brane pod uwage cos
                                        zupełnie innego...nie życze rozczarowań bo mogą być bolesne.

dzieciuch jeszce jesteś wyjezdzając z argumentem że ty studjujesz a ja
                                        nie...:)))))))
                                        • Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 12:42
                                          Zycie juz dawno zweryfikowalo to co napisalem. Studiuję i pracuję w firmie
                                          projektowej i przebylem niejedna rozmowę kwalifikacyjną i to jakiej uczelni
                                          dyplom posiadasz zawsze bylo,jest i bedzie ważne.Pierwsza selekcja kandydatow
                                          odbywa sie po weryfikacji wykształcenia w CV,a pozniej nastepuje ew. rozmowa.
                                          Po tym co piszesz i po sposobie wypowiadania sie wnioskuje,ze infantylizm nie
                                          jest Ci obcy.
                                          Co do dzieciucha.. wg mnie,po tym co teraz napisalas, nie zaslugujesz nawet na
                                          status studenta, bo obca jest Ci zdolnosc czytania slowa pisanego ze
                                          zrozumieniem. Napisalem wyraznie,ze nie jestes studentką Politechniki,a nie,ze W
                                          OGÓLE nie studiowalas czy studiujesz.
                                          A jesli fakt, ze sprawy uczelniane, dotycza studentow danej uczelni, a nie osób
                                          postronnych uwazasz za dzieciuchowatosc, to jestes po prostu smieszna.
                                          Wyłącz komputer,bo wyraznie się juz zmęczyłas. Zrob sobie kawy,zjedz slodkie
                                          ciasteczko.
                                          • kotbehemot6 Re: tak wogóle 01.07.08, 12:54
                                            Ponoszą Cię dziecko emocje a to dowód niedojrzałości.
                                            Weryfikacja wykształcenia a weryfikacja uczelni to dwie różne rzeczy-czaisz....i
                                            po Ps i po ZUt masz wyższe....więc zostaniesz zweryfikowany pozytywnie pod
                                            względem wykształcenia.....
                                            jako mieszkanka Szczecina sprawy uczelni państwowych, finansowane poniekąd z
                                            mojej kieszeni sa mi jak nabardziej bliskie..a zmiana nazwy wymaga ustawy Sejmu
                                            RP,a nie decyzji władz uczelni-więc nie jest to sprawa wewnętrzna uczelni
                                            dzieciaczku.
                                            • Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 13:12
                                              Odezwala sie dojrzala inaczej.Tylko niedowartosciowani ludzie, obrzucaja innych
                                              inwektywami. Żalosna jestes z tym swoim "dziecko, dzieciuchowatosc" -
                                              niespelniona mamuska? To ciebie ponosza emocje mieszkanko Szczecina, bueheh.
                                              Po Wyzszej Szkole Florystki,Lansu i Clubbingu tez masz wyzsze. Na stanowiske
                                              inzynierskie aplikacje osob po uniwerkach sa odkladane na bok. Nazwe ZUT
                                              ustalily senaty AR i PS bez żadnych konsultacji ze studentami i wpisaly ja w
                                              projekt ktory mam nadzieje,nie bedzie uchwalony w lipcu w Sejmie.
                                              Żegnam,zero konstruktywnych wniosków w tej dyskusji z Toba. Szkoda mojego czasu
                                              na niedojrzałe panienki.
                                              • kotbehemot6 Re: tak wogóle 01.07.08, 13:15
                                                Gość portalu: ja napisał(a):

> Odezwala sie dojrzala inaczej.Tylko niedowartosciowani ludzie, obrzucaja innych
                                                > inwektywami. Żalosna jestes z tym swoim "dziecko, dzieciuchowatosc" -
                                                > niespelniona mamuska? To ciebie ponosza emocje mieszkanko Szczecina, bueheh.
                                                > Po Wyzszej Szkole Florystki,Lansu i Clubbingu tez masz wyzsze. Na stanowiske
                                                > inzynierskie aplikacje osob po uniwerkach sa odkladane na bok. Nazwe ZUT
                                                > ustalily senaty AR i PS bez żadnych konsultacji ze studentami i wpisaly ja w
                                                > projekt ktory mam nadzieje,nie bedzie uchwalony w lipcu w Sejmie.
                                                > Żegnam,zero konstruktywnych wniosków w tej dyskusji z Toba. Szkoda mojego czasu
                                                > na niedojrzałe panienki.

Oto merytoryczna wypowiedż studenta Politechniki szczecińskiej. brawo za poziom
                                                merytoryczny oraz formę i jakże bogate słownictwo. A ja myśłałam,ze wykłądowcy
                                                tej uczelni tylko żartują mwóiąc,żw w ławach mają doczynienia z miernotami,cóż
                                                widze,ze nie zartują.
                                                • Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 13:37
                                                  W twojej jakże krótkiej i "merytorycznej" wypowiedzi, roi się od błędów,
                                                  literówek i emocji:) Nie wspomnę o poprzednich twoich postach, obfitujących w
                                                  jeszcze ciekawsze okazy ortograficzne,jak i słowne androny. Brawa! Oto
                                                  "wykształcona",rozgoryczona życiem kobieta! Na początek polecam słownik
                                                  ortograficzny, jak i slownik poprawnej polszczyzny. Żartem są: twoje wypowiedzi,
                                                  znajomość zasad ortografii, składni, rynku pracy, inżynierii itp, jak i ty sama :)
                                                  Co do "miernot" - ta wypowiedz, świadczy tylko o tym, jak niski poziom musisz
                                                  sobą reprezentować, by łapać się takich inwektyw.

• Gość: ja Re: tak wogóle IP: *.acx.pl 01.07.08, 13:38
                                                    Oczywiscie moj post, skierowany jest do behemota6.
                                                  • kotbehemot6 Re: tak wogóle 01.07.08, 13:54
                                                    emocje, emocje i jeszcze raz emocje....prze krótka chwilę liczyłam na
                                                    merytoryczne odpowiedzi,cóz dowiedziałm się co o mnie myśji ja-akurat mało mnie
                                                    to obchodzi, co do meritum to
                                                    -studenci w żaden spsób nie moga w CV dopisać "ZUT do 2008 PS",i nie rozrózniają
                                                    weryfikacji na podstawie wykształcenia od weryfikacji uczelni
                                                    -zmiana uczelni nie dotyczy osób postronnych, czyli kogo,zwązywszy na sposób
                                                    finansowania uczelni.
                                                    -Senaty uczelni nie konsultowały zmiany ze studentami-a niby gdzie jest
                                                    napisane,zę muszą?????
                                                    -w sumie poziom to im wisi i chodzi o pieczatke na dyplomie, i tu wracamy do pkt 1.
                                                    -oczywiście tych swiatłych kilka punktów trzeba było wydobyć ze steku nasycych
                                                    emoicjami odniesień personalnych..cóz....jaka szkoła taki student.
                                                    nic więcej do powiedzenia nie macie, proponuję wicej sie uczyc , czytac i
                                                    słuchac i trochę pokory.....
              • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 19:22
                Uczelnię (specjalnie Uniwersytet) powołuje parlament ustawą. Musi to być zaopiniowane, muszą być wnioski itd. W tym roku powołano kilknaście nowych uczelni poprzez łączenie. Proponuje, żeby studenci pomyśleli najpierw nad jakąkolwiek sensowną argumentacją. Bo fakt, że w CV nie potrafią w nawiasie wpisać Politechnika Szczecińska tylko ich deskrydetuje albo pracodawców, którzy wg nich ich nie będą lubić.

Na marginesie, skąd niby przyszli naukowcy wiedzą, że pracodwacy niżej będą cenić ZUT niż PS? Bo wg mnie to dyrdymały wyssane z palca przez niedouków.
                • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 30.06.08, 19:48
                  > Na marginesie, skąd niby przyszli naukowcy wiedzą, że pracodwacy niżej będą cen
                  > ić ZUT niż PS? Bo wg mnie to dyrdymały wyssane z palca przez niedouków.
                  Istnieje juz w Polsce pare uniwersytetow techniczno przyrodniczych,np Bydgoszcz
                  i niejeden pracodawca woli zatrudnic inzyniera po politechnice niz po
                  pseudouniwersytetach technicznych.
                  • kotbehemot6 Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 19:49
                    Pracodawca i tak zatrudni znajomego i krewnego królika-bez względu na
                    dyplom...masz idealistyczne podejście do tematu
                  • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 01.07.08, 00:03
                    Możesz podać źródło tych danych, czy sobie radośnie zmyślasz? Zmyślania uczą na Politechnice?
    • robot_humano Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 30.06.08, 18:14
      Gość portalu: cyprys napisał(a):

> Chyba studenci troche przesadzaja: na lokalnym rynku pracy kazdy
      > bedzie wiedzial ze dawna PS to teraz UT. Poza tym zawsze moga wpisac
      > w CV: UT dawna PS i nikt nie bedzie mial watpliwosci o ktora
      > uczelnie chodzi. Jakos ciezko mi sobie wyobrazic pracodawce, ktory
      > tego nie zrozumie i podanie o prace odrzuci tylko z powodu nazwy
      > uczelni.

Volkswagen Veyron, dawniej Bugatti.
      • Gość: studenciak Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.106.* 30.06.08, 20:44
        Słuchaj odnośnie poinformowania pracodawców o zut mysle ze nikt nie
        będzie informował.

W maju miałem taką nie przyjemna sytuacje studiuje 2 kierunek na PS
        i jestem na 4 roku ;] poszedłem załatwiać sobie praktyki w
        zagranicznej firmie, której filia znajduje się w Szczecinie.
        Zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjna do dyrektora owej
        firmy po krotnej wymianie zdań spytał się mnie, na, którym jestem
        roku oświadczyłem mu ze na 4 roku studiów jednolitych magisterskich –
        i zaczęło się ,owy pan ustosunkował się do mojej wypowiedzi
        twierdząc, ze studiów jednolitych magisterskich już nie ma i od 4
        lat prowadzony jest nabór w systemie trój stopniowym i po prostu
        powiedział mi w twarz ze go kłamię i kłamstwem na pewno się nie
        dostane do tej pracy. Moje wyjaśnienia nie wywarły na nim zadnej
        zmiany po prostu wiedział lepiej na koniec stwierdził, że
        kwalifikacje mam bardzo dobre ale go oszukuje i to mnie skreślą z
        listy kandydatów!!! Słuchaj poczułem się jak ostatni dupek ale nie
        odpuściłem ,tego same dnia udałem się do dziekanatu i przedstawiłem
        spr ( otrzymałem owe zaświadczenie i z nim pojechałem taksówka do
        firmy nawet gościu nie chciał patrzeć na to bo powiedział ze i tak
        on wie lepiej ale końcu za sprawą sekretarki spojrzał na
        zaświadczenie i przyjął mnie do swojej firmy.;]
        Ale to samo może się powtórzyć na przykład w Warszawie czy Gdańsku
        pójdę czy ktoś inny złoży podanie o prace w firmie „X” i co uznają
        go za kłamcę i kombinatora , i nie będzie rozmowy bo na jego
        miejsce przyjmą 2 osoby inne!!!

pozdrowienia ;]
        • dyzurny-malkontent Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 01.07.08, 00:01
          Rozumiem, że swoim działaniem chcesz teraz hodować buraki?
        • Gość: cyprys Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 201.147.27.* 01.07.08, 07:44
          Nie chcialbym pracowac dla goscia, ktory uwaza ze ma zawsze racje
          (nawet jezeli nie ma). A pracodawca powinien byc zainteresowany
          kandydatem i jego wiedza/umiejetnosciami/tytulem a nie nazwa uczelni!
    • andreas.007 a czy ktos bedzie pamietał, ze Stettfefcin to... 30.06.08, 23:22
      a czy ktos bedzie pamietał, ze Stettfefcin to...
      kiedys nazywał sie SZCZECIN!
      Nikt nie bedzie, tak samo, jak nikt nie uwierzy,
      ze tu kiedys były zakłady produkcyjne i uczelnie -
      wsród tych ogrodów pływajacych!

Ale widac na tym polega marketing...
      i tak dobrze, ze nie wydaja dyplomów z błedami ortograficznymi
      czy tez napisanych infantylnym jezykiem -
      żeby zwrócic uwage oczywiscie, ale to sie stanie do 2050 roku!

Ale jak pan Krzystek zwróci ze szkolenia w USA,
      to wymysli jaksa lepsza, bardziej zwracajacom uwagem nazwem...
      na ten przykad - Uczelnia na Wodzie!
      Oczywsicie napisałem z bledem, bo powinno byc na wódzie!

Zas co do meritum - rzeczywiscie szkoda nazwy,
      bo znana... nie wiem czy tak czesto znane uczelnie
      zmieniaja nazwy nawet na przestrzeni wieków...
    • Gość: studenci_do_lopat A dlaczego senat ma sie sluchac 1,5 tys studentow? IP: 12.108.78.* 01.07.08, 06:37
      Kto odpowiada za fuzje, budzet? Studenci?
      A czy ci "b.wyksztalceni" nie potrafia w nawiasie napisac (byla PS)?
      Fajnie ze ktos zorganizowal akceje ale mam nadzieje ze decydenci ja
      zignoruja. To nie do pomyslenia zeby studenci 1,5tysiaca narzucali
      swoja wole wiekszosci. Zmiana nie jest krzywdzaca ani szkodzaca
      nikomu, wiec studenci nie blaznijcie sie! Z drugiej strony to troche
      kiepsko swiadczy stwierdzenie ze marka jest Rozpoznawalana w
      regionie, a poza regionem to juz na opini nie mozna pojechac? POza
      tym jezeli chcecie zostac w regionie to przeciez wszyscy kandydaci
      beda mieli ukonczony ZUT wiec szanse na rynku pracy sa rowne. Brak
      logiki w wypowiedziach jest przerazajacy!
      • Gość: ja Re: A dlaczego senat ma sie sluchac 1,5 tys stude IP: *.acx.pl 01.07.08, 10:47
        POza
        > tym jezeli chcecie zostac w regionie to przeciez wszyscy kandydaci
        > beda mieli ukonczony ZUT wiec szanse na rynku pracy sa rowne. Brak
        > logiki w wypowiedziach jest przerazajacy!

Tylko kto tu chce zostać? W mieście,w ktorym poza jezdzacymi tramwajowymi ruinami nic nie ma,a życie kulturalne jest na poziomie zerowym. Rynek pracy tak "interesujacy",ze inwestorzy czy to polscy czy zagraniczni,omijają Szczecin szerokim łukiem.

• Gość: czerwony Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 13:36
      Szczecinianie Dla Siebie teraz ta Inicjatywa Studencka nasze władze mają w dupie
      swoich wyborców to wyborcy będą ich mieli w dupie przy następnych wyborach. Fuck
      OFF - PO.
      • Gość: mikrus Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.106.* 01.07.08, 16:39
        >W mieście,w ktorym poza jezdzacymi tramwajowymi ruinami nic nie
        ma,a życie kulturalne jest na poziomie zerowym. Rynek pracy
        tak "interesujacy",ze inwestorzy czy to polscy czy
        zagraniczni,omijają Szczecin szerokim łukiem.

mmmmm poprostu dziękuje i wiedze twoje przywiązanie do polski,
        regionu , miasta, uczelni czy zakładu pracy;( jest takie
        powiedzenie, że nie należy kalać własnego gniazda) niestety ty to
        robisz !!!!! jak ma być dobrze w miescie czy kraju jak sam swojej
        dup..nie ruszysz i nic nie zorganizujesz zadnej inicjatywy po prostu
        nic!!! A jak studenci chcą cos zmienić to rzuca się im kłody pod
        nogi….. i najlepiej by ich wysłać do Oświęcimia i zagazować oto moje
        takie spostrzeżenie po przeczytaniu wszystkich postów ( to samo
        tyczy się dyżurny malkontencie do ciebie ) jeśli im się uda i zajdą
        z tym do sejmu i cis wskuraja to chwała dla nich i należy ich brać
        jako wzór ze z 1,5 tys. podpisów sa wstanie zmienić ustawę ; …a jak
        się nie uda to tez dobrze bo widać ze przyszli młodzi Polacy dbają o
        swoje małe środowisko a w przyszłości będą troszczyć się o region i
        kraj;]
        • Gość: gość Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 77.88.172.* 02.07.08, 12:21
          Hehe, tam ktos fajnie napisał,
          "To nie do pomyślenia żeby studenci 1,5tysiaca narzucali
          swoja wole wiekszosci"

Nie do pomyślenia jest to, że tak myślisz. Powstanie Warszawskie
          było też nie pomyślenia?
          Wracając, skoro szkoła jest dla studentów i robi się coś wbrew ich
          woli(90% studentów) to co mają robić? Czekać, aż im odbiorą wolę
          wyboru? Skoro byli świadomi wyboru i wybrali politechnikę, to z
          jakiej racji mają skończyć inną szkołę, skoro takiej nie wybrali...
          Nawet nikt się ich nie zapytał, czy godzą się skończyć inną szkołę?
          Jeżeli studiowali 4 czy 5 lat na politechnice, to jak mogą skończyć
          zut? Kogo Wy chcecie oszukać negując protest w tak oczywistej
          sprawie?

inny tekst: "Zmiana nie jest krzywdzaca ani szkodzaca
          nikomu, wiec studenci nie blaznijcie sie!"

Jest krzywdząca. Jeżeli człowiek mówi, że czuje się pokrzywdzony, to
          jak możesz mówić, że nie jest? Jeżeli kobieta została zgwałcona i
          mówi, że została zgwałcona, to Ty powiesz, że nie została zgwałcona,
          bo tak Ci się wydaje... ? nie błaźnij się:/
          Drażniących jest tu wiele wypowiedzi: np„To Wam się do niczego nie
          przyda, oby Was nie wzięto pod uwagę, czego Was tam uczą, że robicie
          ten protest, jak będziecie mieć zut to będziecie mieć równe szanse z
          młodszymi rocznikami"
          Tak jakby zut na starcie miałby być gorszy–jednak to się wszystkim
          narzuca, nawet tym z zewnątrz.
          Student z szczecińskim ZUTem na starcie ma mniejsze szanse ze
          studentem politechniki z poznania.
          Ciężko mi uwierzyć w te wypowiedzi, tak jakby to pisali jacyś
          zazdrośnicy-„nie uda Wam się, nie skończycie polibudy, wszyscy
          będziemy mieć równa szanse...!” ...straszne!
          Gdyby studenci np. uniwerku robili podobny protest w jakieś sprawie
          i czuli się pokrzywdzeni, nawet przez głowę by mi nie przeszło, żeby
          ich negować. Musiałbym być albo kolesiem, który ma z tego kasę, albo
          zgorzkniałym zazdrośnikiem, któremu przez całe życie wiatr wiał w
          oczy...
          Nie chcę tu nikomu dosr..., jestem poprostu empatyczny.

kolejne błyskotliwe zdanie: "Fajnie że ktoś zorganizował akceje, ale
          mam nadzieje ze decydenci ja
          zignoruja."

heh! Fajnie, że ktoś walczy o swoje, ale mam nadzieję, że mu się nie
          uda. Brak logiki w wypowiedziach jest przerażający...

na koniec: "Z drugiej strony to troche
          kiepsko swiadczy stwierdzenie ze marka jest Rozpoznawalana w
          regionie, a poza regionem to juz na opini nie mozna pojechac?"

To, że marka jest rozpoznawalna w regionie to tylko stwierdzenie.
          Fakt jest taki, że rozpoznawalny w regionie jest uniwerek na
          cukrowej, a z nim, lub z zach.pom szkołą biznesu będzie kojarzyć się
          nowy zut, stąd m.in. ten protest. Nie zamierzam tu żadnej szkoły
          umniejszać, ale nie chciałbym być z nimi kojarzony, skoro takowych
          szkół nie skończyłem.
          Jeżeli ktoś dokonuje świadomego wyboru szkoły, mieszkania,
          ubezpieczenia lub czego kolwiek innego i ta decyzja w trakcie ulega
          zmianie bez jego zgody, to ten ktoś ma prawo protestować, bo wola
          jego wyboru została złamana. I śmieszne jest kiedy osoby z zewnątrz,
          które słabo się orientują w sytuacji negują taki protest.
          Pozdrawiam.
          • Gość: gość Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 217.153.170.* 02.07.08, 13:09
            >Student z szczecińskim ZUTem na starcie ma mniejsze szanse ze
            studentem politechniki z poznania.

Student ze szczecińskim ZUT-em jak i z dyplomem Polibudy ma mniejsze szanse niż ten z Poznania czy Wrocławia, więc, w czym problem. Mam, na co dzień do czynienia ze studentami PS. Moja opinia jest taka, że 80% studentów trafiających na tą uczelnie jest to wielkie nieporozumienie. Edukację powinni zakończyć, co najwyżej na szkole średniej. Braki, jakie mają z matematyki i fizyki nie pozwalają na to by z nich można było ukształtować dobrego fachowca. Czasami aż mi głupio w stosunku do moich kolegów, którzy proszą mnie o polecenie jakiegoś kandydata do pracy a ja nie mogę im nic zaproponować. Krew mnie zalewa jak muszę przepuścić nieuków. Ale po tych protestach będę musiał zrewidować moje podeście. W końcu będzie trzeba odbudować renomę uczelni.
            • Gość: mikus Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.106.* 02.07.08, 16:41
              Moja opinia jest taka, że 80% studentów trafiających na t
              > ą uczelnie jest to wielkie nieporozumienie. Edukację powinni
              zakończyć, co najw
              > yżej na szkole średniej.

mam taką propozycje jak tak jest jak piszesz poprostu zamknnijmy
              zlikwidujmy uczelnie techniczne w szczecinie a stworzyć uniwerek na
              cukrowej bis.bo po co kształcić ludzi jak sa idiotami nie ma sensu
              marnowac pieniedzy i czasu ludzi

a tak do matematyki i fizyki te 2 przedmioty sa na 1 roku i jak nie
              zal to papapapa i nie ma miejsca dla ciebie bo matematyka i
              mechanika wykorzystywane są na pozniejszych latach i w pracy
              zawodowej.
              • Gość: gosć Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.106.* 02.07.08, 17:55
                wiecej infornacji dotyczącej protestu na stronie
                protest.buzolek.org

zapraszamy ;]
              • Gość: gość Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 217.153.170.* 02.07.08, 17:55
                > a tak do matematyki i fizyki te 2 przedmioty sa na 1 roku i jak nie
                > zal to papapapa i nie ma miejsca dla ciebie bo matematyka i
                > mechanika wykorzystywane są na pozniejszych latach i w pracy
                > zawodowej.

to papapapa również dla wykładowców. Bo jak sito zrobić jeszcze gęstsze (na 120 przyjętych kończy studia może 30) to może okazać się, że nie mam pracy dla nauczycieli i lądują na bruku i to głównie adiunkci, którzy jeszcze cokolwiek robią na tej uczelni. Zostaje sama śmietanka profesorska, która na teorii zęby zjadła a praktykę to mają głęboko gdzieś. Przydatność absolwentów do pracy po takich studiach żadna. Tak na marginesie to, co można powiedzieć o studencie III-IV roku jak nie wie, co to jest funkcja liniowa ?? Na wykładzie o różniczkach czy wyprowadzeniach jakiś bardziej zawiłych zależności to można zapomnieć. ;/
                Problem jest w naszym systemie edukacyjnym spieprzonym przez kolejne reformy.
                • Gość: gosc Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: 83.168.106.* 02.07.08, 22:01
                  z tego co wiem uczelnie na swiecie a takze w Polsce dzielą sie na
                  uczelnie naukowe
                  uczelnie dydaktyczne
                  wiec jak studenci PS sa do dup,,, to niech zmienia status uczelni na
                  naukowa ;..bo w dzisiejszych czsach słabych i nie przydatnych
                  pracowników firma zwalnia to samo moze sie tyczyc studentow i
                  pracownikow ;]
          • Gość: jakbumcykcyk Protestujcie więcej ! ZUT robi się sławny IP: *.chello.pl 02.07.08, 23:24
    • Gość: jakbumcykcyk Pod protestem nie podpisało się 7.5 tys. osób IP: *.chello.pl 02.07.08, 23:04
      Nos dla tabakiery ?
      • dyzurny-malkontent Re: Pod protestem nie podpisało się 7.5 tys. osób 02.07.08, 23:09
        Nie mówiąc o tym, że ich właśni przedstawiciele w Senacie, których jest kilku nie głosowali przeciw zmianie czy połączeniu...

• Gość: jakbumcykcyk Re: Pod protestem nie podpisało się 7.5 tys. osób IP: *.chello.pl 02.07.08, 23:13
          niestety masz rację - to teraz na drzewa panowie !
    • Gość: jakbumcykcyk Protestujmy więcej ! ZUT robi się sławny 1 IP: *.chello.pl 02.07.08, 23:34
      I o to chodzi, i o to chodzi
      • Gość: gosc Re: Protestujmy więcej ! ZUT robi się sławny 1 IP: 83.168.106.* 03.07.08, 16:01
        Pod protestem nie podpisało się 7.5 tys. osób

chciałbym tobie powiedzieć ze 9tyś studentów to stan na 1
        pażdziernika 2007 roku a teraz mamy 3 lipca a do tego czasu wiele
        osob sie obroniło lub zrezygnowało ze studiów. na przykładzie 1 z
        wydziałów na dzień 29 czerwca obronilo sie badz zrezygnowało 1 tyś
        studentow . wydziałów na politechnice jest 6 wiec przyblizony wynik
        6 X ok.1000 = 6000 studentów
        i prosty rachunek
        9000 - 6000 = 3000 studentów ( w tym studenci zaoczni)

a dokładny stan poznamy w październiku po przyjeciu nowych
        studentów ;]
        wiec prosze nie mowić że politechnika ma tyle studentw!!!! bo
        wprowadzacie ludzi w bład;/
        • dyzurny-malkontent oszołomiarski protest! 03.07.08, 18:23
          No coś podobnego, to byli studenci zza granicy i Ci co pokończyli tłumnie nie rzucili się podpisywać pod tym absurdem?

Dziubek, ile razy trzeba Ci tłumaczyć, że demokratycznie wybrani przedstawiciele samorządu studentów nie mieli zastrzeżeń i obecny protest jest naiwny, spóźniony i zupełnie nie ma merytorycznego sensu?
          • Gość: gosc Re: oszołomiarski protest! IP: 83.168.106.* 04.07.08, 18:36
            dziwny a wrecz głupi malkontencie po co mają sie podpisywać sie już
            absolwenic PS ta akcja została zorganizowana przez studentów jeszcze
            uczacych się.

a co do konwentu samorzadu odsyłam do strony samorzad.ps.pl
            tam wszystko jest napisane co samorzad mysli i jak bedzie reagował

a tak pozatym chyba ci sie nudzi malkontencie i widze jakm jesteś
            pracownikiem / kiepskim , nieodpowiedzialnym naciągajacym pracodawce
            na straty itp./, co zobacze na forum gw to sa co 0,5 godziny rozne
            twoje wpisy ,a normalni ludzie pracujacy nie maja czasu wpisywać i
            przegladać fora najwyzej po pracy.

czyżbys sie bałl o swoja posade, ze absolwenci PS cie wygryza

dyzurny malkontenciee zamiast głupich postow wez sie do roboty !!!!!!
    • Gość: wacek Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.szczecin.mm.pl 15.07.08, 20:14
      tak tak ci z polibudy maja co załowac w 2005r byli w czołówce tyle
      ze od konca 2 pozycja ot kwiat nauki polskiej.......
      a jape drą jakby to była Sorbona czy Oxford ;)

www.pg.gda.pl/archiwalne/newsweek2005/newsweek2005b.html
      • Gość: ja Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 16.07.08, 10:53
        Tak,tak, ranking newesweeka jest szalenie miarodajny:) Na necie krazy tez
        ranking owej gazety, na ktorym PS jest na 4 miejscu. Wg rankingu Rzeczpospolitej
        z tego roku, PS na 23 uczelnie techniczne zajmuje 9 miejsce. Warto tez zobaczyc
        gdzie plasuje sie US posrod uniwersytetow i gdzie AR posrod uczelni rolniczych.
        www.perspektywy.pl/strona/rsw2008/wyniki/wedlug_typow_uczelni.pdf
    • Gość: jeszcze_student Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.cable.smsnet.pl 15.07.08, 21:27
      Nie ma się co dziwić studentom.
      Wielu z prowadzących uświadamiało nas, że jeżeli nie będziemy się uczyć na politechnice to będziemy się obijać na uniwerku.

Dodatkowo znaną jest wypowiedź jednego z prowadzących jakoby najważniejszym co można osiągnąc na politechnice jest tytuł inżyniera, bo magistra to można zdobyć nawet na uniwersytecie.
      W Szczecinie uniwersytet jest synonimem drogi na łatwiznę. Wielu studentów Politechniki w wolnych chwilah na na 3-4 roku robi kierunek na uniwersytecie bo to nie przeszkadza w nauce na politechnice.

Politechnika - to brzmi dumnie!
      • switonemsi Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 16.07.08, 12:12
        Żałosna wypowiedź.

Czy do Was nie dociera, że "uniwersytet" to wyższa ranga uczelni wyższej niż
        "politechnika"?
        • Gość: :) Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 16.07.08, 15:39
          Dlaczego wiec Politechnika Poznanska zostala podniesiona do rangi uniwersytetu
          bez zmiany nazwy? Kiedy komisja akredytacyjna wizytowala moj wydzial na PS
          profesor z politechniki poznanskiej na pytanie czy zgodzilby sie na zmiane nazwy
          stwierdzil,ze w Poznaniu takich rzeczy sie nie robi (uśmiechajac sie).
          • miela Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 16.07.08, 15:53
            Bo poznaniacy mają kompleksy.
            Mają też gdzieś resztę Polski i ustalone normy. A czemu tam mają rejestracje
            samochodowe rozpoczynające się na "P" a nie na "W", skoro to województwo
            wielkopolskie?
            Oni psują ogólnopolskie założenia. Przez ich wyłomy wszystko się wali i tylko
            kilka województw ma poprawne literki. Czemu to służy, że uniwersytet jest
            nazywany politechniką, skoro takiego słowa nie ma w żadnym zachodnim języku?

Czy ratowanie kompleksów poznaniaków jest aż tak ważne?

Wracając do ZUT czy PS. Zmiana nazwy niewiele zmieni. Poza tym, że powstanie
            jedna uczelnia, co może naprawdę w przyszłości zaowocować. Nie wiem po co ta
            walka. PS nie ma żadnej renomy. I czemu studenci walczą, skoro oni tam najwyżej
            5 lat spędzają?

Nie rozumiem tego oporu.
            • Gość: :) Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas IP: *.acx.pl 16.07.08, 16:15
              >o poznaniacy mają kompleksy.
              > Mają też gdzieś resztę Polski i ustalone normy. A czemu tam mają rejestracje
              > samochodowe rozpoczynające się na "P" a nie na "W", skoro to województwo
              > wielkopolskie?

I bardzo dobrze robią,ze pilnuja swego i walcza o swoje. Widac tego rezultaty -
              miasto sie rozwija. Co do rejestracji - w Łodzi rejestracje zaczynaja sie na EL
              i nikt nie robi z tego problemu.

>Czemu to służy, że uniwersytet jest
              > nazywany politechniką, skoro takiego słowa nie ma w żadnym zachodnim języku?

Nie ma? Jedna z najstarszych i najbardziej prestizowych uczelni technicznych to
              francuska École polytechnique. Poza tym w calej zachodniej europie politechniki
              funkcjonuja pn. Technical Uniwersity.

> Czy ratowanie kompleksów poznaniaków jest aż tak ważne?

Rozumiem,ze skoro Gdansk,Warszawa,Krakow,Łódź,Wrocław - miasta w ktorych
              funkcjonuja politechniki i beda dalej istniec na prawach uniwersytetu
              technicznego tez sa zakompleksione?

> Wracając do ZUT czy PS. Zmiana nazwy niewiele zmieni.

Po co wiec zmieniac nazwe na ZUT? Wg wyliczen na wymiane tablic
              informacyjnych,pieczatek itp ma byc wydane 3 mln zl. Nie szkoda tych pieniedzy?
              Przeciez tak czy siak uczelnia dostanie zwiekszone fundusze z racji podniesienia
              jej do rangi uniwersytetu.
        • karolina.rybarczyk Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 17.12.08, 22:20
          zalosne jest to, że to ludzi z dyplomem po politechnice szukaja , a
          nie po uniwerku, ktorego tak zarliwie bronisz...
    • salto.mortale a mi tam zarówno 16.07.08, 17:18
      Jeden czort. Jestem studentką AR i prawdę mówiąc jest mi zarówno, jaka nazwa
      znajdzie się na dyplomie. Studia robię dla siebie, a nie dla tego, że ich
      ukończenie otworzy mi drzwi do kariery. Współczuje ludziom, którzy w ten sposób
      myślą i łudzą się, że ukończenie PS, US, AM, Ar, ZUT cokolwiek im gwarantuje ze
      względu na samą nazwę. Wszystkie szczecińskie uczelnie to dno. Na każdej z nich
      są wydziały i kierunki warte skończenia, ale poza tym to nie ma być z czego
      dumnym, że kończy się szczecińską uczelnię. Trochę pokory.
      • Gość: :) Re: a mi tam zarówno IP: *.acx.pl 16.07.08, 17:41
        gdybym studiowal na AR tez byloby mi jedno :) bez komentarza :)
        • Gość: niril Re: a mi tam zarówno IP: *.ar.szczecin.pl 24.01.09, 18:35
          ludzie z polibudy robia z siebie nie wiadomo kogo.. myslicie ze nam sie to
          podoba..?? wiekszosc z moich znajomych z AR ma po dziurki w nosie tej fuzji..!!
          nikt tego nie chcial..!! mamy przez to same problemy.. jak np zmiany w przebiegu
          studiow.. nagle zmeinili nam studia na 2 stopniowe..!! to dopiero paranoja..!!
          takze nie robcie z siebie takich cierpientnikow.. nie jestescie jedyni..!!
    • zut_student Re: Uniwersytet Technologiczny nie dla nas 20.11.08, 00:52
      Witam wszystkich!! cos niesamowitego. slyszalem ze juz 1wszego stycznia rusza
      nooooowa [calkowicie] storna ZUT'u, czyli jak wszyscy wiedza polaczonej polibudy
      i ar-ki. Moze w koncu bedzie mozna bezpoblemowo znalezc informacje AD studiow na
      owych uczelniach!!! Tymczasem zapraszam na www.zut.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka