Dodaj do ulubionych

Zespół do spraw serca miasta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 03:10
...chciałbym szanownemu zespołowi coś zasugerować m.in.
- spytać ludzi (poprzez małe referendum) mieszkających w
Centrum czy sobie życzą by coś takiego powstało
- nie decydować za nikogo!!!

Nie wyobrażam sobie by ktoś z władz miasta podjął decyzję o
wyburzeniu szkoły!Chodziłem do tej szkoły 8 lat.Co ja powiem
mojemu dziecku gdy się spyta o moja szkołę?Że przez głupi
pomysł rządzących zniknęła,bo ktoś chciał wybudować
ryneczek?.Szanowni Decydenci już dawno pokończyli szkoły więc
nie będą przejmować się podstawówka.Fakt po jej zburzeniu
ludzie pracujący w niej będą mogli co najwyżej sprzątać
wybudowany plac (kosztem szkoły) bo p.Presidio pracy im nie
zagwarantuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: malky Czy Jurczyk łapie sie w tych zespolach? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 08:26
      Co problem to nowa załoga G... Szkoda ze efektow brak, a kasa
      plynie...
      • Gość: sonar Re: Czy Jurczyk łapie sie w tych zespolach? IP: *.euv-frankfurt-o.de 02.10.03, 09:27
        Caly ten pomysl jest wziety z sufitu. Niewatpliwie, patrzac na mape Szczecina, obszar ten kwalifikuje sie jako jedno z
        subcentrow miasta. Przyjrzawszy sie jednak z bliska strukturze, problemom spolecznym, ktore w niej wystepuja, mozna
        bez zbytniego ryzyka stwierdzic, ze caly ten koncept nie jest wart funta klakow.
        Mam wrazenie, ze msci sie tu dziewietnastowieczna ideologia konserwatorska i modne ostatnio w Polsce haslo
        "rewitalizacja". A rewitalizacja to wcale nie remonty zdegradowanej tkanki architektonicznej (tak bylo w latach 70. XX
        wieku), tylko polepszanie przestrzeni publicznej z nastawieniem na cele socjalne. Do tego tworzy sie szerokie
        wieloletnie programy, do tego powoluje sie pelnomocnikow rewitalizacji, do tego potrzebne jest odpowiednie prawo.
        Poki co, pomysly mamy, jakie mamy, a ustawy o programach rewitalizacji dalej nie ma.
        • Gość: Miauuu... Re: Czy Jurczyk łapie sie w tych zespolach? IP: 195.205.248.* 02.10.03, 11:56
          Zgadzam sie z Sonarem. Poza tym w rewitalizacji potrzebna jest
          też ciągłość podjętych założeń i działan. A tu - co nowa władza,
          to nowy pomysł, a to co wymyślili poprzednicy z zasady jest
          beee... Przy takim mysleniu nic sie w Szczecinie nie zdziała!
        • Gość: Miauuu... Re: Czy Jurczyk łapie sie w tych zespolach? IP: 195.205.248.* 02.10.03, 12:03
          Sonar widze, ze znasz dobrze problematyke rewitalizacji. Szkoda,
          ze ludzie, wiedzący coś o tym tak mało są widoczni. Trzeba o tym
          mówić głośno i stukać do tych zakutych łbów w zarządzie miasta i
          radzie miejskiej. Mamy też posłów i senatorów, którzy pewnie nie
          mają zielonego pojęcia o ustawie o rewitalizacji, tragediaaa...
    • Gość: old.sailor Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 09:35
      Gość portalu: Arteq napisał(a):

> Nie wyobrażam sobie by ktoś z władz miasta podjął decyzję o
      > wyburzeniu szkoły!Chodziłem do tej szkoły 8 lat.Co ja powiem
      > mojemu dziecku gdy się spyta o moja szkołę?Że przez głupi
      > pomysł rządzących zniknęła,bo ktoś chciał wybudować
      > ryneczek?.
      no to rzeczywiscie argumentacja na poziomie
      "bo wiesz synku, ja swoja edukacje zaliczylem na tym rynku" :))
      a tak powaznie
      slyszales o nizu demograficznym?
      o pustych salach i nielicznych klasach?
      zamykania szkol nie da sie uniknac , wiec to akurat zaden argument
      • Gość: Arteq Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 17:06
        Gość portalu: old.sailor napisał(a):

> Gość portalu: Arteq napisał(a):
        >
        >
        > > Nie wyobrażam sobie by ktoś z władz miasta podjął decyzję o
        > > wyburzeniu szkoły!Chodziłem do tej szkoły 8 lat.Co ja powiem
        > > mojemu dziecku gdy się spyta o moja szkołę?Że przez głupi
        > > pomysł rządzących zniknęła,bo ktoś chciał wybudować
        > > ryneczek?.
        > no to rzeczywiscie argumentacja na poziomie
        > "bo wiesz synku, ja swoja edukacje zaliczylem na tym rynku" :))
        > a tak powaznie
        > slyszales o nizu demograficznym?
        > o pustych salach i nielicznych klasach?
        > zamykania szkol nie da sie uniknac , wiec to akurat zaden argument

...chciałem tutaj napisać marynarzu,że do tej szkoły chodzi ok 600 dzieci?Czy
        to jest wg. Ciebie znak niżu demograficznego?Ja np. nie chciałbym wysyłać
        swojego dziecka (przyszłego) do szkoły w okolicy.Albo będzie przeludniona,albo
        dojście/dojazd zły...Prpjekt przewidziany jest na 6-7 lat.Skąd możesz
        wiedzieć,że za 6-7 lat nie będzie więcej ludzi/dzieci?Chwilowo (zanaczam) jest
        tendencja do spadków,ale kto wie co będzie za parę lat?Trzeba by nie lada
        jasnowidzem by przewidzieć sumę urodzeń i zgonów w przyszłych latach.
        • Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 18:23

Skąd możesz
          > wiedzieć,że za 6-7 lat nie będzie więcej ludzi/dzieci?Chwilowo (zanaczam)
          jest
          > tendencja do spadków,ale kto wie co będzie za parę lat?

tak mowia demografowie i taka jest tendencja ogolnoeuropejska. ludzie jak maja
          wiecej pieniedzy to sie mniej rozmnazaja.

Trzeba by nie lada
          > jasnowidzem by przewidzieć sumę urodzeń i zgonów w przyszłych latach.

taki "jasnowidz" nazywa sie demograf"
          pozdrawiam rado
    • Gość: siostra Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 62.233.158.* 02.10.03, 13:05
      i znowu kolejny zespol doradcow, itp. .... ciekawe, czy ten dosc
      ambitny plan zagospodarowania tego nie cieszacego sie dobra
      opinia rejonu uda sie zrealizowac. jest to nadzieja na pewna
      rehabilitacje tego rejonu. Ale jednoczesnie powstaje pytanie,
      czy bedzie to kolejny niewypal, bo regulacje prawne na to nie
      pozwalaja, bo funduszy brak, bo konserwator zabytkow sie nie
      zgadza... i tak mozna wymieniac w nieskonczonosc.Prawda jest
      taka, ze takie miejsce spotkan, deptak w centrum miasta jest
      naprawde temu miastu potrzebny i mam nadzieje, ze w niedalekiej
      przyszlosci bedziemy mieli w koncu takie spokojne miejsce w
      miescie
      • Gość: Arteq Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 18:23
        ...a czy nie można tego "wspaniałego pomysłu" przenieść w kwartał ulic Wojska
        Polskiego,Jagiellońska,Bogusława?Lokalizacja prawie ta sama i nie trzeba
        szkoły wyburzać.
    • Gość: quba Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 02.10.03, 13:17
      Mama nadzieję że ten zespół dojdzie do wniosku iż ten rynek to zła koncepcja. W
      moim subiektywnym odczuciu jest zła i sztuczna. Ten teren mozna zabudować
      różnymi komercyjnymi obiektami, a sercem i placem nich będzie kameralny pl.
      Zamenhoffa.
      • Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 18:25
        Gość portalu: quba napisał(a):

> Mama nadzieję że ten zespół dojdzie do wniosku iż ten rynek to zła koncepcja.

a co ona nam prz4eszkadza? musi byc tylko pl zamenhofa? o tym placu nikt nie
        mowi. mowia o nowym rynku no to tylko klaskac. moze cos sie w miescie zmieni.

W
        >
        > moim subiektywnym odczuciu jest zła i sztuczna.

kazdy remont w tej okolicy bedzie sztuczny. naturalne sa tam jedynie slumsy.
        pozdrawiam rado
    • Gość: m.j.w Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 16:51
      Nie rozumiem, dlaczego zespół jest powołany z urzędników, którzy są do
      realizacji zadań, a nie do ich tworzenia. A od ekspertyz sa fachowcy. Mnie
      najbardziej interesuje biznesplan. Jeżeli jest to realizacja z własnych
      środków, to jest to bez sensu. Bo własne środki SCR to kasa mieszkańców. A
      chyba najważniejsze jest to, żeby tę kasę ściągnąć z zewnątrz.
      • Gość: Ana Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 15:50
        Małgorzato,Ty jako radna pytasz o takie sprawy,nas-forumowiczów???Kierunek
        powinien być chyba odwrotny?
    • Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 18:21

> ...chciałbym szanownemu zespołowi coś zasugerować m.in.
      > - spytać ludzi (poprzez małe referendum) mieszkających w
      > Centrum czy sobie życzą by coś takiego powstało
      > - nie decydować za nikogo!!!

od tego sa wladzze zeby decydowaly. okoliczni mieszkancy codziennie borykja sie
      z decyzja czy pija volta czy celerisa.

> Nie wyobrażam sobie by ktoś z władz miasta podjął decyzję o
      > wyburzeniu szkoły!Chodziłem do tej szkoły 8 lat.

a no tak. jak ty tam chodziles to nie wolno ruszac. moze izbe pamieci ci
      stworza?

Co ja powiem
      > mojemu dziecku gdy się spyta o moja szkołę?

zdjecie mu pokaz. nie mozna blokowac rozwoju miasta tylko dlatego ze chcesz
      pokazac dziecku do jakiego bunkra chodziles.
      pozdrawiam rado
      • Gość: Arteq Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 18:27
        Rado.Cenię sobie Twoją wypowiedź ale jak chcesz zmienić zrewitalizować Centrum
        to najpierw trzeba by było się spytać ludzi czy chcieli by taką zmianę.Po
        drugie nie wiadomo jak zareagują dzieci.W końcu to nie ja czy Ty ale one będą
        kiedyś rządzić miastem.Bardziej będzie liczyć się u nas kultura i nauka czy
        rozrywka i wypoczynek?Na co stawiasz?
        • Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 18:53

> Rado.Cenię sobie Twoją wypowiedź ale jak chcesz zmienić zrewitalizować
          Centrum
          > to najpierw trzeba by było się spytać ludzi czy chcieli by taką zmianę.

powtarzam: nie poto wybiera sie wladze zeby sie potem o w szystko pytac. poza
          tym to zaglebie melin i slamsow i zaden rynek galeria i teatr nie sa im
          potrzebne.

Po
          > drugie nie wiadomo jak zareagują dzieci.W końcu to nie ja czy Ty ale one będą
          > kiedyś rządzić miastem.

szkola ma byc wygaszana. czyli zaprzestaje sie naboru. nie ebdzie wiec tych
          dzieci w szkole bo juz beda w gimnazjum. mam nadzije ze one beda madrzejsze niz
          obecne wladze. zreszta ja to takie duze dziecko. w imieniu dzieci domagam sie
          buzenia szkoly!

Bardziej będzie liczyć się u nas kultura i nauka czy
          > rozrywka i wypoczynek?Na co stawiasz?

a czemu ma to sie wykluczac? galeria teatr koncert to kultura i sztuka i
          rozrywka w jednym. pozdrawiam rado
          • Gość: Arteq Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 18:56
            ...najlepiej zrobić to zrobić mini-referendum w szkole wśród nauczycieli i
            rodziców...zasięgnąć opini i działać...
            • Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 19:19

> ...najlepiej zrobić to zrobić mini-referendum w szkole wśród nauczycieli i
              > rodziców...zasięgnąć opini i działać...

no nie. to srodowisko zapewne bedzi na nie. to ich dotknie zmiana.a ta zmiana
              to zmienianie wizerunku calego miasta i dotyczy wszystkich mieszkancow. to tak
              jakby pyac gurnikow czy zlikwidowac kopalnie. pozdrawiam rado
          • Gość: siem Re: no nie bardzo IP: 217.153.5.* 02.10.03, 23:16
            Już to pisałem na formu ale jeszcze powtórzę: prestrzeni publicznej można pomóc
            w wytworzeniu się, nie można jej stworzyć od zera. W naszych kochanych
            lokalnych warunkach o ile powstanie rynek, to będzie miejscem dla drogich
            lokali w rodzaju Grand Cru, miejscem przesiadywania menelików, czy tandetnych
            galerii. Jak mawia mój znajomy, w Szczecinie ludzie siedzą w domach, a
            stworzenie rynku nie zachęci ich automatycznie do wyjścia. Przestrzeń publiczna
            tworzy się w dużej części sama - możę powstać nawet w najmniej oczekiwanym
            miejscu jeśli są tam ludzie. Vide: trawnik na Jasnych Błoniach, który
            z "nietykalnego" placu (Wiadomo, uczono nas: szanuj zieleń!)w ciepłe dni
            zmieniał się latem w namiastkę Central P.

• Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 18:51
      przerazajaca jest ta wiadomosc:

"Zespół będzie liczył osiem osób. Są wśród nich: miejski i wojewódzki
      konserwator zabytków, ..."

jedna pani uwaza za zabytek kosmos a druga pani chce zamurowac muzeum
      narodowe.dobraly sie. ciekawe co wykombinuja. przewiduje uznanie szkoly z
      wielkiej plyty za zabytek klasy 0
      pozdrawiam rado
      • Gość: powolniak Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.espol.com.pl 02.10.03, 20:40
        Gość portalu: rado napisał(a):

> przerazajaca jest ta wiadomosc:
        >
        > "Zespół będzie liczył osiem osób. Są wśród nich: miejski i wojewódzki
        > konserwator zabytków, ..."
        >
        > jedna pani uwaza za zabytek kosmos a druga pani chce zamurowac muzeum
        > narodowe.dobraly sie. ciekawe co wykombinuja. przewiduje uznanie szkoly z
        > wielkiej plyty za zabytek klasy 0
        > pozdrawiam rado

Szkołę się wpisze do rejestru zabytków, ale wcześniej trzeba zamurować na niej wszelkie napisy... Także te na tablicach
        • Gość: rado Re: Zespół do spraw serca miasta IP: 111.111.51.* 02.10.03, 20:46
          Gość portalu: powolniak napisał(a):

> Szkołę się wpisze do rejestru zabytków, ale wcześniej trzeba zamurować na
          niej
          > wszelkie napisy... Także te na tablicach

zamurowanie akurat jej nie zaszkodzi bo to zdaje sie jakas rocznica prl legla u
          jej powstania. pozdrawiam rado
          • Gość: tegel Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 21:51
            no, jeśli kolejny zespół z urzedników powstał, to znaczy że znowu z tego nic
            nie wyjdzie, beda bez końca się spotykać i walczyć kto malepszy pomysł.
            jeśli scr powołano do renowacji śródmieścia, to niech to robi, aurzędnicy
            niech radza dalej np. nad wyższością wałów nad tarasami
          • absztyfikant Re: Zespół do spraw serca miasta 03.10.03, 14:23
            Nie rocznica PRL-u tylko Polski.:) Szkola ta wg. mojej najlepszej wiedzy nalezy
            do grona tzw. tysiaclatek.

• Gość: dig Re: Zespół do spraw serca miasta IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.03, 17:55
              nie da się ukryc, ze scr to jedyna miejska firma która coś robi (robi!) z
              sensem. Mam nadzieję że urzedasy nie wsadzą swoich łap i nie będą przeszkadzać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka