absolwentus 10.10.08, 10:22 Długoletni Dyrektor Instytutu Politologii i Europeistyki Uniwersytetu Szczecinskiego nie zyje...................pamietamy, dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotbehemot6 Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 10.10.08, 10:24 (*)- wspaniały, mądry, wyrozumiały Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 11.10.08, 16:20 Człowiek klasa. Zero buty, zero wywyższania się ponad innych, skromny i uprzejmy. Zawsze na dzień dobry odpowiadał dzień dobry, na ukłon odpowiadał ukłonem. Zawsze był dla studenta. Politologia bez profesora Komarnickiego to już nie ta sama politologia. [`][`][`] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Sz-W Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.tkk.pl 06.11.08, 18:16 (')(')(') Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie... Do zobaczenia Panie Profesorze po tamtej lepszej stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 10.10.08, 10:25 Nie bede mówił o jego pogladach, ale erudyta był z niego znamienity - nie zapomne człowieka nigdy! [*] Odpowiedz Link Zgłoś
absolwentus Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 10.10.08, 10:58 W pełni sie zgadzam znamienity erudyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebhlin Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: 213.155.170.* 10.10.08, 21:36 Mój promotor. Wspaniały człowiek. Jedyny, który o czerwonej historii Polski mówił bez dzisiejszej propagandy. Szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
absolwentus Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 10.10.08, 10:26 Profesor Henryk Komarnicki był prawdziwym przyjacielem studentów i tak na zawsze pozostanie w naszej pamięci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judytai Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 15:50 Wspaniały człowiek, życzliwy, pogodny i rzeczywiście przyjaciel studentów. Zawsze słuzył pomocą. Cześć Jego Pamięci. Niech spoczywa w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crouch3r Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.brnt.adsl.virgin.net 13.10.08, 03:51 Wspanialy czlowiek... czlowiek godny zapamietania... Odpowiedz Link Zgłoś
ziege77 Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 10.10.08, 11:04 (^) wpaniały człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usa Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.szc.vectranet.pl 10.10.08, 12:29 Potrafił wspaniale opowiadać nawet o z pozoru mało ciekawych rzeczach. Szkoda, że już nie bedzie. Wspaniała osobowść, nie do zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 13:56 o kurcze :-( widziałem go na Poniatowskiego jeszcze dwa, trzy dni temu ! szok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tdk Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 14:02 [*] Człowiek gołębie serce Jeden z nielicznych naukowców, który postępował w myśl zasady to uczelnia jest dla studenta a nie student dla uczelni. Na zawsze z nami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.chello.pl 10.10.08, 20:51 [+] Myślę, że to jest najważniejsze i to jest najbardziej trwałe z działalności profesora Komarnickiego - "to uczelnia jest dla studenta, a nie student dla uczelni". Można być wybitnym uczonym, ale zerowym dydaktykiem - i wtedy należy pracować w zaciszu domowym, w placówce PAN-u itd. Natomiast do pracy na uczelni potrzebny jest talent pedagogiczny, umiejętność rozciągania swojego czasu do potrzeb innych ludzi (np. studentów), przykładanie sie do przygotowania zajęć i do ich przeprowadzenia. Niestety, zbyt często trafiają się leserzy-wykładowcy, nieumiejący trafić z przekazem wiedzy do słuchaczy, niepotrafiący prowadzić ćwiczeń, zadawać pytań, naprowadzać, wzbudzać pasję do wykładanego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
themaxmaster Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki 10.10.08, 14:15 To był najwybitniejszy człowiek naszego Instytutu. www.us.szc.pl/politologia/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 14:35 wielka szkoda, niezapomniany człowiek, połowa anegdot z politologii było z jego udziałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.chello.pl 10.10.08, 14:41 [*] Kiedy pogrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomorzanka Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.cable.smsnet.pl 10.10.08, 20:30 Wspaniały człowiek, egzamin u niego to nie zapomniane przeżycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 22:33 Wielki umysl odszedl. Jedyna osoba na tak ogromnym poziomie w Instytucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elastic Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.watf.cable.ntl.com 11.10.08, 01:18 Szczecińska scena akademicka z odejsciem prof. Henryka Komarnickiego utraciła niezwykłego pedagoga. Nie ma osoby drugiej, która mogłaby się z Nim równać. Pan Henryk był dla mnie PIONIEREM i IKONĄ szczecińskiej politologii, osobą która była najbardziej rozpoznawalną i szanowaną wśród studentów nie tylko politologii, Wydziału Humanistycznego ale i całego US-go. Był osobą stworzoną dla pracy i pomocy studenckiej braci. Był człowiekiem, który zawsze strał sie znaleźć złoty środek pomiędzy stronami sprawy, problemu - to był jego dar, którym raczył Nas za swego życia. Za to szacunek ... Był skromną, poczciwą osobą. Nosił kapelusz i permanentnie swój ulubiony i niezapomniany przez Nas - krawat. Myślę, że Drogie władze US-go mogą pomyśleć o uczczeniu pamięcią tak znakomitej osobowości jaką był prof. Henryk Komarnicki przez nazwanie jednej z sal wykładowych jego imieniem lub może nawet Instytutu Politologii na US-im. Numer dyplomu: 4326 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morlokh Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.08, 08:37 Wielki szacunek, Panie Profesorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TUPTUS Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.pool.einsundeins.de 11.10.08, 09:59 ZGADZAM SIĘ MYŚLE ŻE BYŁOBY BARDZO DOBRZE GDYBY JEDNA Z SAL NOSIŁA JEGO IMIĘ TO JEDEN Z NIELICZNYCH PROF W PELNYM TEGO SLOWA ZNACZENIU PEDAGOG I PROFESOR....LUDZKI WYROZUMIAŁY.BYŁ WSPANAIŁYM DYREKTOREM... MOJ PROMOTOR...SKROMNY JAK NIKT....MOŻE WARTO ZAKŁAD MYŚLI POLITYCZNEJ KTÓRYM KIEROWAL NAZWAC JEGO IMIENIEM I JAKIES MAŁE POPIRESIE Z BRAZU W INSTUTUCIE BADZ DZIEKANACIE - PRZECIEZ TO LEGENDA I HISTORIA UNIWERSYTETU I SZCZECINA.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Del Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.pam.szczecin.pl 11.10.08, 09:57 Proszę jak ktoś wie, to niech napisze kiedy pogrzeb. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byku Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: 213.172.178.* 11.10.08, 13:00 Miałem zaszczyt przez trzy lata współpracować z prof. Komarnickim, gdy był opiekunem naszego koła naukowego. Była to okazja by go lepiej poznać - oprócz faktu, że to właśnie on był przewodniczącym komisji egzaminacyjnej w trakcie rekrutacji na politologię. Myślę, że będę wyrazicielem myśli wszystkich członków Koła Naukowego "Politolog", skłądając hołd i oddając cześć przede wszystkim wielkiemu człowiekowi o wielkim sercu i nieprawdopodobnej empatii, który mądrość w życiu czynił narzędziem a nie celem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.chello.pl 11.10.08, 19:13 Są ludzie którzy wypełniają "przestrzeń" ale są też i tacy którzy swoim życiem stanowią dla innych punkt odniesienia... Prof. Komarnicki był dla mnie i pozostanie, człowiekiem wielkiego formatu. Człowiekiem wielkiego ducha i autorytetu, opiekunem naukowym, przyjacielem kilku pokoleń studentów. Dziękuję i pamiętam, Marek Śliwiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Ziller Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.gprs.plus.pl 11.10.08, 19:49 Profesor Komarnicki był jednym z nielicznych wykładowców stawiających studentów na pierwszym miejscu i jednym z nielicznych naprawdę zafascynowanych politologią. To ogromna strata... Na zawsze zapamiętam legendarny krawat i słowa: "Proszę Państwa nic w polityce nie jest takie proste, jakby to się mogło wydawać, trzeba ciągle badać i poszukiwać." Dziękuję za inspirację. Patrycja Ziller Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Drapikowsk Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: 219.142.224.* 12.10.08, 11:32 Profesor Komarnicki był wspaniałym naukowcem, pedagogiem, człowiekiem. Zawsze miał czas dla studentów i potrafił z wyrozumiałowścią wysłuchać każdego kto przyszedł po poradę czy pomoc. Miałem przyjemnosć być studentem profesora ale także przez szereg lat jako przedstawiciel sudentów Instytutu Politologii przychodzilem z pytaniami dotyczącymi organizacji naszych studenckich inicjatyw oraz problemów studenckich. Nigdy nie zostałem “odesłany z kwitkiem” czy zignorowany. Profesor Komarnicki zawsze pomagał i wspieral studentów na tyle na ile pozwalały środki czy etyka akademicka. Rzetelny, punktualny i zawsze świetnie przygotowany naukowiec potrafiący barwnie przedstawić rzeczywistość a także wyrozumiały człowiek. Nawet dla najbardziej zwariowanych inicjatyw studenckich. Pamietam jak przyszedłem do Profesora z zapytaniem czy możemy wypożyczyć mówincę z Instytutu aby zrobić zdjęcia na terenie miasta. Profesor nie ukrywał zdziwinia gdyż nie leży to w zakresie działanosci akademickej jednak z cierpliwością wysłuchał mojego wytłumaczenia, iż chcemy wykożystać mównice do celów promocji Instytutu Politologii Uniwersytetu Szczecińskiego (dziś Instytut Politologii i Europeistyki). Nauczyłem sie wiele jako student i jako człowiek od Pana Profesofa. Dziękuję Panie Profesorze Komarnicki – wiem, że na zawsze pozostanie Pan w sercach swoich studentów. Przemek Drapikowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel8 Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.08, 12:10 Pan profesor był przede wszystkim przyjacielem studentów, zawsze wyrozumiały i chętny do pomocy. Prawdziwy Profesor, jak sprzed lat - nie tylko uczył ale i wychowywał. Zachęcał do dyskusji i samodzielnego poszukiwania swojej drogi w nauce a nie podążania utartymi ścieżkami. Bez wahania można Go nazwać ojcem szczecińskiej politologii. Żegnamy Panie Profesorze... Roman Karbowy & Justyna Matuszak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent us pol Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.wzp.pl 13.10.08, 12:07 Wielki Człowiek o Wielkim Sercu, czy ktoś wie już kiedy odbedzie się uroczystość pogrzebowa i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.zawadzka Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:14 Człowiek o wielkim sercu,wspaniały pedagog, przyjaciel studentów... Nie umiera nigdy kto trwa w pamięci naszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Pogrzeb IP: *.wzieu.net 13.10.08, 13:49 wiadomo, ze pogrzeb jest w czwartek ale nie wiadomo jeszcze o ktorej godzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informator Pogrzeb IP: *.wzp.pl 14.10.08, 08:55 Uroczystość pogrzebowa ś.p. Henryka Komarnickiego 16.10.2008 r. kaplica głowna cmentarz centalny w Szczecinie godz. 14.30 szczególowe informacje będą zanieszczone na www.us.szc.pl/politologia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaromir Re: Pogrzeb IP: *.szczecin.mm.pl 14.10.08, 22:48 My pracownicy i studenci Instytutu Politologii i Europeistyki US zapamiętamy GO jako skromnego, uczciwego człowieka, który z szacunkiem potrafił wysłuchać każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.kowalczyk Odszedł Dyrektor, Wykładowca i Dobry Człowiek IP: *.szczecin.mm.pl 14.10.08, 22:58 Profesor Henryk Komarnicki był historią, ikoną i symbolem Instytutu Politologii i Europeistyki US. Uwielbiany przez studentów, potrafił być mediatorem i... oratorem wśród pracowników instytutu i wydziału. Mimo politycznych różnic, rozmowa z Nim na temat najnowszej historii Polski czy aktualnej sytuacji politycznej zawsze była dla mnie przyjemnością. Można było się wiele od niego nauczyć... Jeszcze trzy dni przed śmiercią rozmawiałem z nim w holu Wydziału Humanistycznego. Będzie mi/nam Go brakowało. Krzysztof Kowalczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka F. Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.bazapartner.pl 14.10.08, 23:03 Nie było takiego drugiego pedagoga...on żył dla studentów Ogromny żal... Panie Profesorze,zostanie Pan w naszej pamięci na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.gprs.plus.pl 15.10.08, 10:27 Pan Profesor Henryk Komornicki byl czlowiekiem dla ktorego liczyl sie drugi czlowiek, czas wykladow z nim nie byl czasem zmarnowanym, mialam mozliwosc bycia jego studentka, dziekuje Profesorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dami Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.srg.vectranet.pl 15.10.08, 14:59 Wspaniały człowiek już coraz mniej ich na tym naszym świecie był moim promotorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek w. Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.intility.com 16.10.08, 15:24 smutno mi sie zrobilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit_olog Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.08, 16:04 szacunek skromny poczciwy po prostu - człowiek [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Bogucki Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 01:39 Profesorze zostaniesz na zawsze w mej pamięci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Wcisłek Re: Odszedł Profesor Henryk Komarnicki IP: 83.168.106.* 17.10.08, 16:07 Trudno oswoić się z myślą że Prof. Komarnickiego nie już wśród nas. Wielki Człowiek. Autorytet. Trudno wyrazić słowami żal. Odpowiedz Link Zgłoś