last.free.man 05.11.08, 20:41 Nie ma czegoś takiego jak 32'' plazma :]. A to co ludzie w koszykach wynosili to były lcd-ki. Mała różnica, ale jednak dość ważna - coś jak różnica pomiędzy busem a autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny-malkontent Ktoś ocenzurował poprzedni komentarz? 05.11.08, 21:08 Znów Pan "błąd" Rabenda napisał artykuł, w który popełnił błąd? Nie nowina... na pudle jak wół stoi LCD TV a w tytule o plazmach. Ale to nic - ostatnio sprowadził zagrożenie w ruchu drogowym drukując mapkę z kierunkiem jazdy pod prąd... kochamy Pańskie artykuły, panie Rabenda! Z każdego można się pośmiać... tak jak z tych 50 sztuk o kładce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Rabenda - nazwisko mi znane, ale kto on. IP: *.cust.tele2.pl 05.11.08, 21:49 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Ktoś ocenzurował poprzedni komentarz? IP: *.chello.pl 05.11.08, 21:56 ty malkontent? pomóż mi napisać o FALCK, bo mie w żywe oczy, z czci okradają! Odpowiedz Link Zgłoś
pluszsz Ale ... o co chodzi? 05.11.08, 21:53 Dobry dziennikarz napisałby o jaki sklep chodzi. Tu mowa o jakimś Auchan, do którego "jest daleko ... i drogi złe" (to prawie jak określenie Auchan na Syberii - nie napisali tylko, że zimno). Po prostu idealnie określona lokalizacja i super artykuł ;) Nie żebym chciał jechać po "plazmy" (widać kolejną stronę profesjonalizmu autora), ale jakiejś rzetelności można wymagać choćby od sprawdzającego artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzurnyoptymista Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: 79.97.230.* 05.11.08, 22:00 LG 32PC51 LG 32PG6000 eeee nie no wcale nie ma 32" plazmowych telewizorow. To co ja ma w Salonie??? ps.jak nic nie umiesz to krytykuj innych uwielbam to polskie podejscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: 83.168.106.* 05.11.08, 22:27 Same pierdoły, jak nie ma o czym pisać to lepiej w nosie ... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anamar a kogo? 06.11.08, 12:43 ludzie,czy wy naprawdę nie macie innych problemów jak roztrząsanie czy to plazma czy nie plazma?porąbało was całkowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warcnet.pl Tonie były PLAZMY :( IP: 80.53.170.* 05.11.08, 23:24 Byłem tam dziś zaraz po otwarciu, robiłem materiał do innej gazety. Te TV to na 100% LCD. Tłumów nie było, zaledwie kilkadziesiąt osób. Panie Rabenda, szkoda, że nie wiem, jak Pan wygląda, wyglądałbym Pana, żeby powiedzieć coś o profesjonalizmie, ale nie chce mi się strzępić języka. Nowa ksywa: Mariusz błąd, plazma Rabenda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X. Re: Tonie były PLAZMY :( IP: *.chello.pl 06.11.08, 14:21 A ty TLZ już lepiej się nie odzywaj... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 sa plazmowe i LCD... 05.11.08, 23:57 sa plazmowe i sa LCD... Pierwsze były plazmowe, bo technologia tansza, a teraz sa z matrycami LCD... ale sa zwolennicy plazm. Na trampki tez mówimy adidadsy firmy Nike... kazdy wie o co chodzi, a przeciez Adidas, to inna firma.... Nie bronie pana Rabendy, ale byc moze w pewnych sferach powiedza "plazma LCD 32 cale"... i wiadomo o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa plazmowe i LCD... 05.11.08, 23:58 www.telnet.sklep.pl/lcd_plazma.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 00:07 wszyscy w tym watku z Rabenda na czele nie bardzo wiecie o czym piszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 00:16 witam po dlugim czasie - wiem, ze z techniki jestes najlepszy, ja cienias straszny, wiem tylko, ze sa z matrycami LCD i plazmowymi! Plazmy jak dla mnie maja gorsze kolory, przyciemnione - tyle! A LCD maja jakby podbite kolory! Przynajmniej te pierwsze plazmy... Ale tu tez jest kwestia jezyka, moze tak sie mowi PLAZMA na telewizory nawet LCD teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 00:32 idz do okulisty... plazmy z definicji maja lepsze kolory niz LCD... za duzo by opowiadac a nikt mi za to nie zaplaci wiec na tym poprzestane ze: plazmy...potem dlugo nic i dopiero LCD - bardzo dobry LCD porownywalny jest z kiepska plazma sa plazmy z rozmiarem 32 cale moga byc wyswietlacze LCD z adresowaniem plazmowym (zwracam uwage na adresowanie) PS > witam po dlugim czasie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 00:50 Pierwsza zaleta jest lumifor, który pozwala osiągnąć o wiele więcej kolorów niż w telewizorach CRT i LCD Kąt widzenia jest o wiele większy niż w LCD, ponieważ plazma emituje światło do tego odpada krzywizna, która występuje w CRT. Monitory plazmowe osiągają duże przekątna przy małej grubości, co przy tradycyjnych telewizorach jest trudno osiągalne. Ale są tez wady. Piksele potrzebują wyładowań elektrycznych, więc są one zgaszone albo zapalone nie istnieje stan pośredni, wiec, jeśli chcemy uzyskać barwę pośrednią trzeba zapalać i gasić piksel. Ludzkie oko uśrednia barwę, jednak występuje efekt migotania obrazu. Metoda ta działa dobrze dla średnich i jasnych kolorów natomiast z powodu zredukowanej kwantyzacji trudniej jest rozróżnić dwa ciemne odcienie koloru. Problem jest także zużycie prądu. Monitor plazmowy w porównaniu z LCD o tej samej przekątnej zużywa nieco więcej prądu. ======================== Powtórze zdanie..."z powodu zredukowanej kwantyzacji trudniej jest rozróżnić dwa ciemne odcienie koloru"... Ale my tu o technice, a moze powinni sie wypowiedziec jezykoznawcy albowiem mowimy na rodzaj obuwia ADIDASY, choc widnieje na nich znak Nike... bo adidasy sa kojarzone wlasnie z tego rodzaju obuwiem firmy Adidas... choc produkuja juz rozne firmy! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 01:02 słyszałem ze plazmy sie "wypalają" czyli ich użytkowanie w porównaniu z lcd czy tradycynymi kineskopami jest ograniczone,kilka lat i na śmietnik .to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 01:21 luminofor,to jest prawidlowa nazwa powloki fosforowej,moze lumifor to forma skrocona? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus plazma zdechla IP: 195.124.114.* 06.11.08, 09:01 sprzedaja ja w promocjach bo nikt tego juz nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 09:59 luminofor masz w CRT i plazmach praktycznie taki sam sa CRT bez tzw krzywizny (powierzchnia ekranu wykonana ze spieku optyki wloknistej, czasem z plytka mikrokanalikowa pracujaca jako wzmacniacz swiatla) LCD i plazmy maja piksle w stanie zgaszony lub zapalony - w plazmie jest wyladowanie lub nie a w LCD "skrecony" jest krysztal lub nie - stany posrednie otrzymuje sie poprzez sterowanie czasem "zapalenia(skrecenia)" piksela do czasu "wylaczenia (odkrecenia)" piksela. wszystkie negatywne efekty ktore przypisujesz plazmie dotycza w podobnym lub nawet wiekszym stopniu LCD (dosc powiedziec ze starsze LCD potrafia wyswietlic tyko 262 tysiace kolorow) wiekszosc nowoczesnych plazm uzywa 36 bitow na piksle do opisania jego koloru (12 bitow na kazda skladowa RGB) - daje to kilkadziesiat miliardow kolorow - nie ma wiec problemu tzw bandingu (czyli wplywu kwantyzacji na ciaglosc przejsc tonalnych) wyswietlacze LCD rowniez ulegaja starzeniu i zjawisku podobnemu do "wypalenia" w ekranach plazmowych czas zycia nowoczesnych wyswietlaczy plazmowych to ok 60 tys godzin - gwarantuje ci ze telewizor popsuje ci sie i zmienisz go na inny zanim zobaczysz jakikolwiek efekt wypalenia (pomijam tu juz ze dzieki pewnym technikom mozna wypalanie minimalizowac i nawet zmniejszyc uciazliwosc juz istniejacego wypalenia co dodatkowo wydluza okres eksploatacji) zuzycie pradu jest oporownywalne w LCD i plazmach - w sytuacji gdy masz poprawnie skonfigurowany zestaw i nie jedziesz na sztucznym, podbitym kontrascie, maks bieli i maks nasyconych kolorach (a wiec ogladasz obraz naturalny a nie na sterydach) plazma powinna byc nawet oszczedniejsza niz LCD (mowie o LCD ktory ma zblizona jasnosc i rozmiar) plazmy oferuja obraz lepszy niz LCD i wynika to z zasady ich dzialania podobny spor jest w swiecie audio - wzmacniacze tranzystorowe vs lampowe - mimo ze tranzystorowe sa lepsze od lampowych to i lampowe znajduja swoich amatorow (ba nawet ideologicznych wyznawcow ktorzy spali na matematyce i fizyce za to gorliwe biegali na lekcje religi) Odpowiedz Link Zgłoś
martatuska Re: sa plazmowe i LCD... 14.11.08, 20:06 skoro technologia plazm jest tańsza to dlaczego telewizory plazmowe sa drozsze od lcd ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: sa plazmowe i LCD... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 12:34 nie sa drozsze, sa czasem tansze niz LCD - o cenie wyrobu nie decyduje bezposrednio koszt jego wytworzenia - np olej napedowy jest w produkcji drozszy niz benzyna, do tego jest go mniej niz wynika z zapotrzebowania rynku a mimo to jest tanszy na stacji niz benzyna - cena oleju jest zanizona a benzyny zawyzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.cable.smsnet.pl 06.11.08, 09:04 A czemu nikt nie zwrócił uwagi na skandaliczne dojście do sklepu od strony przystanku "Ustowo" ?! Dla ludzi bez auta, dotarcie do sklepu jest bardzo długie i niebezpieczne dla życia! Wysiadamy z autobusu i kierujemy się w stronę sklepu, przechodzimy na pasach dla pieszych (światła jeszcze nie działają)i kierujemy się na chodnik (lewa strona 2 jezdniowej drogi, po prawej stronie nie ma wogóle chodnika)...Trzeba przejść ok. 20-30m po grząskim piasku, pokonać odkryte rury, uważając jednocześnie na odkryte, niezabezpieczone studzienki! Trafiamy w końcu na chodnik, idziemy ok.200m i...chodnik się nagle urywa! Znowu grząski piasek, błoto i brak wyjścia (oczywiście tutaj też natrafiamy na otwarte studzienki)! Trzeba skakać przez barierkę ochronną, oddzielającą chodnik od jezdni, żeby móc dalej kierować się do Auchan. Jak już przeskoczymy przez barierkę to dalej idziemy już tylko ulicą, wśród pędzących aut, modląc się, żeby przypadkiem na wpaść pod auto!!! Skandal!!! Można od razu od przystanku iść drogą wzdłuż lewej barierki ochronnej,pod prąd 2 pasmowej drogi (2 jezdniowej, oba kierunki są oddzielne także barierką) tylko, że widzimy po lewej chodnik, do którego wstęp nie jest zabroniony (brak taśm czy znaków informujących, iż chodnik nie jest gotowy i na końcu nie ma wyjścia, nie wspominając już o niebezpiecznych, głębokich studzienkach, nieoznaczonych i niczym nie chronionych). Wg mnie otwarcie tego Hipermarketu to skandal (przynajmniej okiem pieszych klientów). Do sklepu dotarłem w butach zabłoconych, pierwsze kroki skierowałem do toalety po lewej stronie, celem wyczyszczenia butów. Kolejne zdziwienie, brak papieru toaletowego w toalecie :) Szczęście, że otwarte było pomieszczenie składowania środków czyszczących (nie powinno być zamknięte? Co by się stało gdyby dziecko napiło się jakiegoś rozpuszczalnika czy jakiejkolwiek innej chemii?). Tam znajduję papier toaletowy do przeczyszczenia butów. Kolejne zdziwienia to zlew, z których woda ledwo leci, ale po 10 min walki udaje się doprowadzić buty do względnego ładu i można udać się na zakupy. Tutaj już jest lepiej, ceny przystępne, miła obsługa (choć nieliczna z braku personelu spowodowanego masowymi odejściami z pracy), mimo 12-13 godzin przebywania w pracy i niesamowitego natłoku ludzi, pracownicy wciąż uśmiechnięci i życzliwi, szacunek. Wracając do skandalicznego dojścia od strony Ustowa, ktoś powinien się temu bliżej przyjrzeć (nadzór budowlany? Inspekcja pracy? Może nawet prokuratura - narażenie życia ludzi). Od strony ronda z tego co wiem dojście jest lepsze, jest chyba nawet "normalny" chodnik. Okiem pieszego klienta tak to właśnie wyglądało, wielkie otwarcie Auchan Kołbaskowo... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Spiskowa teoria dziejów 06.11.08, 11:07 > Dla ludzi bez auta, dotarcie do sklepu jest bardzo długie > i niebezpieczne dla życia [...] > przechodzimy na pasach dla pieszych (światła jeszcze nie działają) > [...] Trzeba przejść ok. 20-30m po grząskim piasku [...] > Co by się stało gdyby dziecko > napiło się jakiegoś rozpuszczalnika czy jakiejkolwiek innej chemii Lekko chyba przesadzasz. Na terenie kraju jest zapewne kilkaset tysięcy niestrzeżonych przejść dla pieszych. Grząski piach? Czy będąc dzieckiem nie bawiłeś się nigdy w pobliżu budowy? Albo w grząskim piachu? Czy piaskownice w Twoim rejonie są zabetonowane? Masz pretensje, że magazyn środków czyszczących nie był zamknięty i dziecko mogło się napić sidoluksu. Przecież to samo dziecko może się go napić w hali sklepowej. Od tego jest rozum rodzica, żeby małego dziecka samego w teren nie puszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
siciliano Auchan. Rzucili się na plazmy 06.11.08, 09:09 Szkoda że nikt nie pisze jakie zdziwko mają ludzie przesiadający się z tv kineskopowych na lcdki i plazmy. Na nowych otv dostają gorszy obraz, większe rachunki za prąd bo nowy odbiornik pobiera kilkukrotnie większą moc a do tego dopiero teraz zauważają że ich ulubione telewizje cyfrowe często emitują programy w jakości gorszej od VCD i na ich nowych "hd" widać głównie pikselozę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu? Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.kalisz.mm.pl 06.11.08, 09:46 Po pierwsze sama nazwa mnie powala czemu oni szczyca sie auchan kolbaskowao jak to jest praktycznie szczecin( tyle ze nalezy pole na ktorytm zostal wyudowany nalezy do kolbaskowa),po drugie brak jakiego kolwiek dojazdu sla niezmotoryzowanych(obojetnie czy platnego czy bezplatneg)brak jakiego kolwiek chodnika(o drodze dla rowerow nie wspominajac)wszedzie bloto i brud.Sam market jak to mrket spory jest faktycznie ale z takim podejsciem dla niezmotoryzowanych to raczej niezacheca klijentow widzialem auchany w innych krajach i tam mialo sie wrazenie ze one sa zbudowane wlasnie dla nie zmotoryzowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu? Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.kalisz.mm.pl 06.11.08, 10:07 Ciekawa reklama jest na ulicy lubinowej(miedzy os slonecznym a majowym) ze niby sie dojedzie w 13 min,w nocy w takim czasie sie niedojedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Auchan. Rzucili się na plazmy 06.11.08, 11:42 siciliano napisał: > Szkoda że nikt nie pisze jakie zdziwko mają ludzie przesiadający się > z tv kineskopowych na lcdki i plazmy. Na nowych otv dostają gorszy > obraz, większe rachunki za prąd bo nowy odbiornik pobiera > kilkukrotnie większą moc Lcd pobiera wiecej pradu nic CRT????? Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Auchan. Rzucili się na plazmy 06.11.08, 10:24 Smutne. Takie buraki mieszkają na Ziemi. Nie tylko w Szczecinie. Ludzie głupieją jak zobaczą nowy sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.kalisz.mm.pl 06.11.08, 13:39 Lcd pobieraja mniej pradu od kineskopowych a kolosalnie mniej od plazmy ale za to jak mamy wlaczona plazme to mozemy wylaczyc grzejnik bo ta masakryczna ilosc pradu co pobiera calosc oddaje w postaci ciepla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 62.69.218.* 06.11.08, 13:54 bo wejdzie naziemna telewizja cyfrowa.tak więc wasze sfary są niepotrzebne.Mało tego nie mozna jeszcze kupić TV pod tę telewizję bo nie zadecydowano jaki bedzie sygnał kodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pookie Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 195.124.114.* 06.11.08, 14:00 standard juz jest od dawna, samsung i lg produkuje tv lcd z tunerem dvb-t jak dupki zalosne zaklepia cos innego to bedziecie miec gustowne czarne skrzyneczki obok tv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 62.69.218.* 06.11.08, 14:42 jeszcze nie określone jest kodowanie a dodatkowa skrzynka to koszt gdzieś 500 zł , kupiliście telewizory na 3 lata i taka jest prawda chyba że dołozycie na dekodery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx ahahahahah debile stoja jak oszolomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 15:08 a z internetu ze sklepu plazma philips 42 fl5322 kosztuje tyle samo ba w sklepie internetowym mam juz 5% znizki koszt dowozu za darmo!!!! a jak grzecznie poprosze Panowie przyniosa do domu w ramach stalego klienta. GRATULUJE DEBILIZMU , sracenia czasu korkow i nerwicy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 195.124.114.* 06.11.08, 15:38 are you sure ? tv full hd masz od 32 cali, wiec dawanie ponizej tego tunera mpeg4 nie ma sensu, 90% odbiornikow to max hd ready wiec wystarczy im mpeg2 *mpeg4 ma tylko sens w przypadku full hd od przekatnej 32 wzwyz* imho nikt nie wladuje sie w takie koszta chyba ze bedzie kodowany sygnal dvb-t :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. ???? IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 20:56 po co ten belkot i mieszanie innym w glowie? i co ma MPEG-4 do rozdzielczosci obrazu TV, telewizji cyfrowej no i MPEG-2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 01:25 skorzystaj ze swojej rady i sam uzyj google - zobacz dlaczego piszesz o tym o czym pojecia nie masz - na poczatek zacznij odrozniac ISO14496-2 od ISO14496-10 doucz sie zanim zaczniesz znowu pisac glupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: ???? IP: 195.124.114.* 11.11.08, 10:45 pytanie pomocnicze: jaka (realna) rozdzielczosc ma sygnal dvb-t kodowany mpeg2 ? jaka (realna) rozdzielczosc ma sygnal dvb-t kodowany mpeg4 ? jaka rozdzielczosc ma hd ready ? jaka rozdzielczosc ma full hd ? jesli wdrozymy dvb-t w wersji mpeg2, to tv z full hd mozna olac bo sygnal i tak bedzie o mniejszej rozdzielczosci niz rozdzielczosc matrycy jesli wdrozymy dvb-t w wersji mpeg4, to wiekszosc sprzedawanych tv full hd tez mozna olac bo nie posiadaja mozliwosci dekodowania mpeg4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 12:50 dzieciaku - mylisz modulacje cyfrowa sygnalu radiowego (a wiec sposob przesylania danych cyfrowych w srodowisku naziemnym) z metoda kompresji obrazu DVB-T (w przyszlym roku DVB-T2 - juz jest dostepna wstepna specyfikacja standardu) to sposob takiego modulowania okreslonego zasobu elektromagnetycznego tak by mozna bylo wykorzystac go do transmisji danych cyfrowych - czy sobie bedziesz w DVB-T przesylala dane audio czy wideo albo np internet czy cokowliek innego cyforwego to twoj klopot. To troche jak z przesylaniem dzwieku - mozna AM a mozna FM i tyle - nic wiecej - tacy spece jak ty mieszaja ludziom w glowach bo nie masz bladego pojecia dlaczego DVB-T wykorzystuje COFDM, dlaczego wielkosc FFT ma np 2K albo 8K, dlaczego Guard Interval ma 1/32 albo FEC ma 3/4 i dlaczego np modulacja nosnych jest QAM16 a nie np QAM64. Chcesz sie byc specem to dowiedz sie co to jest modulacja cyfrowa, poznaj strukture strumienia transportowego, zrozum dlaczego DVB-T i MPEG to zupelnie rozne rzeczy i wroc dawac ludziom dobre rady... a twoje pytania pomocnicze mozesz sobie wsadzic centralnie w sam srodek kakaowego oczka...bo swiadcza one ze nie masz bladego pojecia o czym piszesz - naucz sie ze kodek video kompresuje dane stratnie - jesli potrafisz przygotowac dane w taki sposob ze kodek skompresuje je lepiej to mozesz w tym samym pasmie przeslac dane mniej skompresowane (posiadajacy mniejszy wspolczynnik kwantyzacji) - nie ma zadnego klopotu by przeslac 1920x1080 przy pomocy MPEG-2 i przeplywnosci bitowej kodeka na poziomie kilku Mbps relane rozdzielczosci zaleza od wielu czynnikow i nie sa stale - utozsamianie rozdzielczosci i metody kompresji jest bezsensem - w USA do przesylania HD uzywa sie MPEG-2, wiekszosc materialow ma 1920x1080i30, przeplywnosc bitowa dochodzi do ok 18Mbps - w USA jako metody modulacji cyfrowej uzywa sie modulacji 8-VSB - to implikuje przeplywnosc bitowa kanalu na poziomie 19.3904Mbps. Nie ma czegos takiego jak MPEG-4 jako kompresja sygnalu wizyjnego, MPEG-4 to bardzo rozlegy standard opisujacy nie tylko metody kompresji danych video i audio ale takze wiele innych rzeczy - tak jak napisales to MPEG-4 jest Divx jak i Xvid ale niekt na swiecie nie transmituje sygnalu TV w takim standardzie kompresji - ty piszac o MPEG-4 masz na mysli H.264 ale sam nawet nie wiesz ze Divx i Xvid to ISO14496-2 a H.264 to ISO14496-10 - zupelnie inne metody, inna zlozonosc obliczeniowa, inne rezultaty - hardware dekodujacy Xvid nie zdekoduje H.264 - z uporem godnym leszej sprawy brniesz w cos o czym nie masz pojecia. Wiadomo juz ze Polska zastosuje jako standard kompresji sygnalu wizyjnego H.264, nie jest pewne czy zastosujemy jako modulacje cyfrowa standard DVB-T czy DVB-T2 (za DVB-T2 przemawia fakt iz jest to nowy standard poprawiajacy przeplywnosc bitowa kanalu transmisyjnego o nawet 60% w porownaniu z DVB-T, przeciwko to ze tego standardu nie ma ale biorac pod uwage fakt ze nie podjelismy decyzji o wyborze standardu moze byc to malo znaczacy fakt) I jeszcze raz apel - nie mieszaj ludziom w glowach, jak chcesz zabierac glos i udzielac ludziom rad to doucz sie w stopniu minmalnym , tak by miec pojecie o obowiazujacych standardach i odrozniac kompresje sygnalu (metody) od metod kodowania kanalowego i modulacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona.pijaka Re: ???? IP: *.google.com 15.11.08, 14:32 Oj Vlad, Vlad, po co mieszasz ludziom w głowach. Wystarczyło dać linka opisującego temat dość dogłębnie i zrozumiale dla przeciętnego intenauty: www.networld.pl/news/163729/DVB.T2.technologia.jutra.dla.HDTV.html zamiast pół godziny wypocin przy klawiaturze i wymądrzania się Poczytaj tam sobie że h.264 powszechnie nazywa się mpg4, chyba w 5-ciu miejscach artykułu. A jeśli się nie zgadzasz to napisz do nich że są głąby, może Ci zechcą odpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 21:58 nie mam co z toba polemizowac - zajmuje sie tym zawodowo o czym pisze a moja odpowiedz byla adresowana do osoby o nicku "kaktus" - mpg4 to ogolna nazwa: kontenera, kompresji audio (aac), kodeka video ISO14496-2 (czyli Xvid, Divx) i w koncu kodeka video H.264 (ISO14496-10) - tak wiec mpeg4 ma IPOD, tandeciak player MP4 za 79zl z tesco, odtwarzacz DVD/Divx/Xvid czy w koncu media gateway albo STB z H.264. en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4 a artykul ktory podrzuciles jest pelen bzdur bo wiaze DVB-T czyli modulacje cyfrowa sygnalu RF z metoda kompresji video i ewentualnie audio - tymczasem o zgrozo wbrew temu co jest w artykule - nadaje sie w Europie DVB-T z transmisja H.264 i nie ma zadnych przeszkod by transmitowac DVB-T2 z strumieniami video kompresowanymi MPEG-2 lub VC-1 (SMPTE 421M). Chcesz mi dosrac to wejdz sobie i poczytaj cos wiarygodnego www.bjpace.com.cn/tec/standards-specifications/table.htmlpowodzenia... en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2 en.wikipedia.org/wiki/Transport_stream btw Widze ze dalej masz do mnie jakies smieszne pretensje i chciales znowu sie wykazac, zapunktowac a mi przylozyc... przykro mi ale znow ci nie wyszlo - probuj dalej, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 16:32 A teraz Sony się chwali, że też ma ten tuner... Hm, matryce biorą od Szajsunga, to może i tunery też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 20:54 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJ Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? IP: *.eranet.pl 10.11.08, 00:40 z dyskusji o auchanie zrobiliście dyskusję o plazmiach i lcd... tylko wam pogratulować. Średnia wieku tego forum to chyba 16 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? 10.11.08, 09:19 Mój 13-letni syn ma właśnie fazę na takie cuś :) No way, man ! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? 10.11.08, 09:38 rok temu twoj syn mial 7 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? 10.11.08, 09:39 Kolego, czas zapie..la tak ,że wyprzedzają nas nasze własne cienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 01:27 straszne... i co teraz zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaufmen blamaż.co za nieudacznictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 13:10 nieprawdopodobny jest tam (pardon) burdel.fatalne oznakowanie dojazdów i wyjazdów,nerwy,wyjątkowo "tani i rpości" ochroniarze z brudnymi paznokciami,brak oznakowań na wejściu wskutek czego dziesiątki osób wręcz bije głową w szybę gdzie brak jest napisu "wejście obok",robotnicy chodzący po ulicy, pracujące spawarki skierowane w strone idąch i jadących, zagubieni piesi idący "pod prąd" ulicami dojazdowymi, kolejki przy kasach itp. Skąd Francuzi wzięli te talenta organizacyjne w osobach między innymi szefów tego obiektu. Kompletny blamaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klijent Auchana Oszustwa na stacji Auchan,tankujemy powietrzem:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 15:49 Witam wszystkich i ostrzegam przed tankowaniem na stacjach Auchen.Jest to możliwe zatankowanie paliwa jesli zbiornik gazu wynosi 45dm3,przyczym zatankowanie do takiego zbiornika to jest 80% butli czyli od 34-37litrów gazu,a na stacji Auchen potrafią nabic do takiej butli 48 litrów gazu,przyczym pojechałem na przegląd gazu i okazało się że te 14-11 litrów to jest powietrze.Ludzie nie sugerujcie się tanim gazem,sugerujcie się tym co wam wlewają do baku!!!Bo powietrze do takiej butli to tankują przy montażu takiej instalacji by sprawdzic szczelnosc zbiornika,a nie przytankowaniu gazu,gdzie chcemy na nim jeżdzic.Na powietrze żeby jezdzic samochodem nikt jeszcze tego nie wymyslił,a jednak Auchan testuje taką metodę!!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. zglos na policje zeby przyjechali zaplombowac IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 12:27 dystrybutor, zglos do inspekcji handlowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klie Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 13:18 ale za to plamy było ok Odpowiedz Link Zgłoś