Dodaj do ulubionych

Auchan. Rzucili się na plazmy

05.11.08, 20:41
Nie ma czegoś takiego jak 32'' plazma :]. A to co ludzie w koszykach wynosili
to były lcd-ki. Mała różnica, ale jednak dość ważna - coś jak różnica pomiędzy
busem a autobusem.
Obserwuj wątek
    • dyzurny-malkontent Ktoś ocenzurował poprzedni komentarz? 05.11.08, 21:08
      Znów Pan "błąd" Rabenda napisał artykuł, w który popełnił błąd? Nie nowina... na pudle jak wół stoi LCD TV a w tytule o plazmach.

Ale to nic - ostatnio sprowadził zagrożenie w ruchu drogowym drukując mapkę z kierunkiem jazdy pod prąd... kochamy Pańskie artykuły, panie Rabenda! Z każdego można się pośmiać... tak jak z tych 50 sztuk o kładce.
      • Gość: . Rabenda - nazwisko mi znane, ale kto on. IP: *.cust.tele2.pl 05.11.08, 21:49
        .
      • Gość: max Re: Ktoś ocenzurował poprzedni komentarz? IP: *.chello.pl 05.11.08, 21:56
        ty malkontent? pomóż mi napisać o FALCK, bo mie w żywe oczy, z czci
        okradają!
    • pluszsz Ale ... o co chodzi? 05.11.08, 21:53
      Dobry dziennikarz napisałby o jaki sklep chodzi. Tu mowa o jakimś Auchan, do
      którego "jest daleko ... i drogi złe" (to prawie jak określenie Auchan na
      Syberii - nie napisali tylko, że zimno). Po prostu idealnie określona
      lokalizacja i super artykuł ;) Nie żebym chciał jechać po "plazmy" (widać
      kolejną stronę profesjonalizmu autora), ale jakiejś rzetelności można wymagać
      choćby od sprawdzającego artykuł.
      • exman Re: Ale ... o co chodzi? 05.11.08, 21:56
        Rabenda..po raz n-ty...żenua.
    • Gość: dyzurnyoptymista Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: 79.97.230.* 05.11.08, 22:00
      LG 32PC51 LG 32PG6000 eeee nie no wcale nie ma 32" plazmowych telewizorow. To co ja ma w Salonie???
      ps.jak nic nie umiesz to krytykuj innych uwielbam to polskie podejscie
      • Gość: eska Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: 83.168.106.* 05.11.08, 22:27
        Same pierdoły, jak nie ma o czym pisać to lepiej w nosie ... itd.
      • anamar a kogo? 06.11.08, 12:43
        ludzie,czy wy naprawdę nie macie innych problemów jak roztrząsanie czy to plazma
        czy nie plazma?porąbało was całkowicie!
    • Gość: warcnet.pl Tonie były PLAZMY :( IP: 80.53.170.* 05.11.08, 23:24
      Byłem tam dziś zaraz po otwarciu, robiłem materiał do innej gazety. Te TV to na
      100% LCD. Tłumów nie było, zaledwie kilkadziesiąt osób. Panie Rabenda, szkoda,
      że nie wiem, jak Pan wygląda, wyglądałbym Pana, żeby powiedzieć coś o
      profesjonalizmie, ale nie chce mi się strzępić języka. Nowa ksywa: Mariusz błąd,
      plazma Rabenda :)
      • Gość: X. Re: Tonie były PLAZMY :( IP: *.chello.pl 06.11.08, 14:21
        A ty TLZ już lepiej się nie odzywaj...
    • andreas.007 sa plazmowe i LCD... 05.11.08, 23:57
      sa plazmowe i sa LCD...
      Pierwsze były plazmowe, bo technologia tansza,
      a teraz sa z matrycami LCD... ale sa zwolennicy plazm.

Na trampki tez mówimy adidadsy firmy Nike...
      kazdy wie o co chodzi, a przeciez Adidas, to inna firma....

Nie bronie pana Rabendy, ale byc moze w pewnych sferach
      powiedza "plazma LCD 32 cale"... i wiadomo o co chodzi!
      • andreas.007 Re: sa plazmowe i LCD... 05.11.08, 23:58
        www.telnet.sklep.pl/lcd_plazma.htm
      • Gość: Vlad.H. ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 00:07
        wszyscy w tym watku z Rabenda na czele nie bardzo wiecie o czym piszecie...
        • andreas.007 Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 00:16
          witam po dlugim czasie - wiem, ze z techniki jestes najlepszy,
          ja cienias straszny, wiem tylko, ze sa z matrycami LCD i plazmowymi!

Plazmy jak dla mnie maja gorsze kolory, przyciemnione - tyle!
          A LCD maja jakby podbite kolory!
          Przynajmniej te pierwsze plazmy...

Ale tu tez jest kwestia jezyka, moze tak sie mowi PLAZMA
          na telewizory nawet LCD teraz...
          • Gość: Vlad.H. Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 00:32
            idz do okulisty...
            plazmy z definicji maja lepsze kolory niz LCD...

za duzo by opowiadac a nikt mi za to nie zaplaci wiec na tym poprzestane ze:

plazmy...potem dlugo nic i dopiero LCD - bardzo dobry LCD porownywalny jest z
            kiepska plazma

sa plazmy z rozmiarem 32 cale

moga byc wyswietlacze LCD z adresowaniem plazmowym (zwracam uwage na adresowanie)

PS
            > witam po dlugim czasie

???
            • andreas.007 Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 00:50
              Pierwsza zaleta jest lumifor, który pozwala osiągnąć o wiele więcej
              kolorów niż w telewizorach CRT i LCD Kąt widzenia jest o wiele
              większy niż w LCD, ponieważ plazma emituje światło do tego odpada
              krzywizna, która występuje w CRT. Monitory plazmowe osiągają duże
              przekątna przy małej grubości, co przy tradycyjnych telewizorach
              jest trudno osiągalne. Ale są tez wady.
              Piksele potrzebują wyładowań elektrycznych, więc są one zgaszone
              albo zapalone nie istnieje stan pośredni, wiec, jeśli chcemy uzyskać
              barwę pośrednią trzeba zapalać i gasić piksel. Ludzkie oko uśrednia
              barwę, jednak występuje efekt migotania obrazu. Metoda ta działa
              dobrze dla średnich i jasnych kolorów natomiast z powodu
              zredukowanej kwantyzacji trudniej jest rozróżnić dwa ciemne odcienie
              koloru. Problem jest także zużycie prądu. Monitor plazmowy w
              porównaniu z LCD o tej samej przekątnej zużywa nieco więcej prądu.
              ========================

Powtórze zdanie..."z powodu zredukowanej kwantyzacji trudniej jest
              rozróżnić dwa ciemne odcienie koloru"...

Ale my tu o technice, a moze powinni sie wypowiedziec jezykoznawcy
              albowiem mowimy na rodzaj obuwia ADIDASY, choc widnieje na nich
              znak Nike... bo adidasy sa kojarzone wlasnie z tego rodzaju
              obuwiem firmy Adidas... choc produkuja juz rozne firmy!
              • piotr33k2 Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 01:02
                słyszałem ze plazmy sie "wypalają" czyli ich użytkowanie w
                porównaniu z lcd czy tradycynymi kineskopami jest ograniczone,kilka
                lat i na śmietnik .to prawda?
              • bluff Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza 06.11.08, 01:21
                luminofor,to jest prawidlowa nazwa powloki fosforowej,moze lumifor to forma
                skrocona?
                pzdr
                • Gość: kaktus plazma zdechla IP: 195.124.114.* 06.11.08, 09:01
                  sprzedaja ja w promocjach bo nikt tego juz nie chce
              • Gość: Vlad.H. Re: ja bym sie akurat nie chwalil niewiedza IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 09:59
                luminofor masz w CRT i plazmach praktycznie taki sam

sa CRT bez tzw krzywizny (powierzchnia ekranu wykonana ze spieku optyki
                wloknistej, czasem z plytka mikrokanalikowa pracujaca jako wzmacniacz swiatla)

LCD i plazmy maja piksle w stanie zgaszony lub zapalony - w plazmie jest
                wyladowanie lub nie a w LCD "skrecony" jest krysztal lub nie - stany posrednie
                otrzymuje sie poprzez sterowanie czasem "zapalenia(skrecenia)" piksela do czasu
                "wylaczenia (odkrecenia)" piksela.

wszystkie negatywne efekty ktore przypisujesz plazmie dotycza w podobnym lub
                nawet wiekszym stopniu LCD (dosc powiedziec ze starsze LCD potrafia wyswietlic
                tyko 262 tysiace kolorow)

wiekszosc nowoczesnych plazm uzywa 36 bitow na piksle do opisania jego koloru
                (12 bitow na kazda skladowa RGB) - daje to kilkadziesiat miliardow kolorow - nie
                ma wiec problemu tzw bandingu (czyli wplywu kwantyzacji na ciaglosc przejsc
                tonalnych)

wyswietlacze LCD rowniez ulegaja starzeniu i zjawisku podobnemu do "wypalenia" w
                ekranach plazmowych

czas zycia nowoczesnych wyswietlaczy plazmowych to ok 60 tys godzin - gwarantuje
                ci ze telewizor popsuje ci sie i zmienisz go na inny zanim zobaczysz jakikolwiek
                efekt wypalenia (pomijam tu juz ze dzieki pewnym technikom mozna wypalanie
                minimalizowac i nawet zmniejszyc uciazliwosc juz istniejacego wypalenia co
                dodatkowo wydluza okres eksploatacji)

zuzycie pradu jest oporownywalne w LCD i plazmach - w sytuacji gdy masz
                poprawnie skonfigurowany zestaw i nie jedziesz na sztucznym, podbitym
                kontrascie, maks bieli i maks nasyconych kolorach (a wiec ogladasz obraz
                naturalny a nie na sterydach) plazma powinna byc nawet oszczedniejsza niz LCD
                (mowie o LCD ktory ma zblizona jasnosc i rozmiar)

plazmy oferuja obraz lepszy niz LCD i wynika to z zasady ich dzialania

podobny spor jest w swiecie audio - wzmacniacze tranzystorowe vs lampowe - mimo
                ze tranzystorowe sa lepsze od lampowych to i lampowe znajduja swoich amatorow
                (ba nawet ideologicznych wyznawcow ktorzy spali na matematyce i fizyce za to
                gorliwe biegali na lekcje religi)
      • martatuska Re: sa plazmowe i LCD... 14.11.08, 20:06
        skoro technologia plazm jest tańsza to dlaczego telewizory plazmowe sa drozsze od lcd ;-(
        • Gość: Vlad.H. Re: sa plazmowe i LCD... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 12:34
          nie sa drozsze, sa czasem tansze niz LCD - o cenie wyrobu nie decyduje
          bezposrednio koszt jego wytworzenia - np olej napedowy jest w produkcji drozszy
          niz benzyna, do tego jest go mniej niz wynika z zapotrzebowania rynku a mimo to
          jest tanszy na stacji niz benzyna - cena oleju jest zanizona a benzyny zawyzona.
    • Gość: majki Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.cable.smsnet.pl 06.11.08, 09:04
      A czemu nikt nie zwrócił uwagi na skandaliczne dojście do sklepu od strony
      przystanku "Ustowo" ?! Dla ludzi bez auta, dotarcie do sklepu jest bardzo długie
      i niebezpieczne dla życia! Wysiadamy z autobusu i kierujemy się w stronę sklepu,
      przechodzimy na pasach dla pieszych (światła jeszcze nie działają)i kierujemy
      się na chodnik (lewa strona 2 jezdniowej drogi, po prawej stronie nie ma wogóle
      chodnika)...Trzeba przejść ok. 20-30m po grząskim piasku, pokonać odkryte rury,
      uważając jednocześnie na odkryte, niezabezpieczone studzienki! Trafiamy w końcu
      na chodnik, idziemy ok.200m i...chodnik się nagle urywa! Znowu grząski piasek,
      błoto i brak wyjścia (oczywiście tutaj też natrafiamy na otwarte studzienki)!
      Trzeba skakać przez barierkę ochronną, oddzielającą chodnik od jezdni, żeby móc
      dalej kierować się do Auchan. Jak już przeskoczymy przez barierkę to dalej
      idziemy już tylko ulicą, wśród pędzących aut, modląc się, żeby przypadkiem na
      wpaść pod auto!!! Skandal!!! Można od razu od przystanku iść drogą wzdłuż lewej
      barierki ochronnej,pod prąd 2 pasmowej drogi (2 jezdniowej, oba kierunki są
      oddzielne także barierką) tylko, że widzimy po lewej chodnik, do którego wstęp
      nie jest zabroniony (brak taśm czy znaków informujących, iż chodnik nie jest
      gotowy i na końcu nie ma wyjścia, nie wspominając już o niebezpiecznych,
      głębokich studzienkach, nieoznaczonych i niczym nie chronionych). Wg mnie
      otwarcie tego Hipermarketu to skandal (przynajmniej okiem pieszych klientów). Do
      sklepu dotarłem w butach zabłoconych, pierwsze kroki skierowałem do toalety po
      lewej stronie, celem wyczyszczenia butów. Kolejne zdziwienie, brak papieru
      toaletowego w toalecie :) Szczęście, że otwarte było pomieszczenie składowania
      środków czyszczących (nie powinno być zamknięte? Co by się stało gdyby dziecko
      napiło się jakiegoś rozpuszczalnika czy jakiejkolwiek innej chemii?). Tam
      znajduję papier toaletowy do przeczyszczenia butów. Kolejne zdziwienia to zlew,
      z których woda ledwo leci, ale po 10 min walki udaje się doprowadzić buty do
      względnego ładu i można udać się na zakupy. Tutaj już jest lepiej, ceny
      przystępne, miła obsługa (choć nieliczna z braku personelu spowodowanego
      masowymi odejściami z pracy), mimo 12-13 godzin przebywania w pracy i
      niesamowitego natłoku ludzi, pracownicy wciąż uśmiechnięci i życzliwi, szacunek.
      Wracając do skandalicznego dojścia od strony Ustowa, ktoś powinien się temu
      bliżej przyjrzeć (nadzór budowlany? Inspekcja pracy? Może nawet prokuratura -
      narażenie życia ludzi). Od strony ronda z tego co wiem dojście jest lepsze, jest
      chyba nawet "normalny" chodnik.
      Okiem pieszego klienta tak to właśnie wyglądało, wielkie otwarcie Auchan
      Kołbaskowo...
      • lukask73 Spiskowa teoria dziejów 06.11.08, 11:07
        > Dla ludzi bez auta, dotarcie do sklepu jest bardzo długie
        > i niebezpieczne dla życia [...]
        > przechodzimy na pasach dla pieszych (światła jeszcze nie działają)
        > [...] Trzeba przejść ok. 20-30m po grząskim piasku [...]
        > Co by się stało gdyby dziecko
        > napiło się jakiegoś rozpuszczalnika czy jakiejkolwiek innej chemii

Lekko chyba przesadzasz. Na terenie kraju jest zapewne kilkaset
        tysięcy niestrzeżonych przejść dla pieszych. Grząski piach? Czy
        będąc dzieckiem nie bawiłeś się nigdy w pobliżu budowy? Albo w
        grząskim piachu? Czy piaskownice w Twoim rejonie są zabetonowane?

Masz pretensje, że magazyn środków czyszczących nie był zamknięty i
        dziecko mogło się napić sidoluksu. Przecież to samo dziecko może się
        go napić w hali sklepowej. Od tego jest rozum rodzica, żeby małego
        dziecka samego w teren nie puszczać.
    • siciliano Auchan. Rzucili się na plazmy 06.11.08, 09:09
      Szkoda że nikt nie pisze jakie zdziwko mają ludzie przesiadający się
      z tv kineskopowych na lcdki i plazmy. Na nowych otv dostają gorszy
      obraz, większe rachunki za prąd bo nowy odbiornik pobiera
      kilkukrotnie większą moc a do tego dopiero teraz zauważają że ich
      ulubione telewizje cyfrowe często emitują programy w jakości gorszej
      od VCD i na ich nowych "hd" widać głównie pikselozę.
      • Gość: stachu? Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.kalisz.mm.pl 06.11.08, 09:46
        Po pierwsze sama nazwa mnie powala czemu oni szczyca sie auchan
        kolbaskowao jak to jest praktycznie szczecin( tyle ze nalezy pole na
        ktorytm zostal wyudowany nalezy do kolbaskowa),po drugie brak
        jakiego kolwiek dojazdu sla niezmotoryzowanych(obojetnie czy
        platnego czy bezplatneg)brak jakiego kolwiek chodnika(o drodze dla
        rowerow nie wspominajac)wszedzie bloto i brud.Sam market jak to
        mrket spory jest faktycznie ale z takim podejsciem dla
        niezmotoryzowanych to raczej niezacheca klijentow widzialem auchany
        w innych krajach i tam mialo sie wrazenie ze one sa zbudowane
        wlasnie dla nie zmotoryzowanych
        • Gość: stachu? Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.kalisz.mm.pl 06.11.08, 10:07
          Ciekawa reklama jest na ulicy lubinowej(miedzy os slonecznym a
          majowym) ze niby sie dojedzie w 13 min,w nocy w takim czasie sie
          niedojedzie.
      • krzysztofsf Re: Auchan. Rzucili się na plazmy 06.11.08, 11:42
        siciliano napisał:

> Szkoda że nikt nie pisze jakie zdziwko mają ludzie przesiadający się
        > z tv kineskopowych na lcdki i plazmy. Na nowych otv dostają gorszy
        > obraz, większe rachunki za prąd bo nowy odbiornik pobiera
        > kilkukrotnie większą moc

Lcd pobiera wiecej pradu nic CRT?????
    • switonemsi Re: Auchan. Rzucili się na plazmy 06.11.08, 10:24
      Smutne. Takie buraki mieszkają na Ziemi. Nie tylko w Szczecinie. Ludzie głupieją
      jak zobaczą nowy sklep.
      • Gość: gienek Re: Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.kalisz.mm.pl 06.11.08, 13:39
        Lcd pobieraja mniej pradu od kineskopowych a kolosalnie mniej od
        plazmy ale za to jak mamy wlaczona plazme to mozemy wylaczyc
        grzejnik bo ta masakryczna ilosc pradu co pobiera calosc oddaje w
        postaci ciepla.
      • Gość: as Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 62.69.218.* 06.11.08, 13:54
        bo wejdzie naziemna telewizja cyfrowa.tak więc wasze sfary są
        niepotrzebne.Mało tego nie mozna jeszcze kupić TV pod tę telewizję
        bo nie zadecydowano jaki bedzie sygnał kodowania.
        • Gość: pookie Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 195.124.114.* 06.11.08, 14:00
          standard juz jest od dawna, samsung i lg produkuje tv lcd z tunerem
          dvb-t jak dupki zalosne zaklepia cos innego to bedziecie miec
          gustowne czarne skrzyneczki obok tv
          • Gość: as Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 62.69.218.* 06.11.08, 14:42
            jeszcze nie określone jest kodowanie a dodatkowa skrzynka to koszt
            gdzieś 500 zł , kupiliście telewizory na 3 lata i taka jest prawda
            chyba że dołozycie na dekodery
            • Gość: xxxx ahahahahah debile stoja jak oszolomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 15:08
              a z internetu ze sklepu plazma philips 42 fl5322 kosztuje tyle samo
              ba
              w sklepie internetowym mam juz 5% znizki koszt dowozu za darmo!!!!
              a jak grzecznie poprosze Panowie przyniosa do domu w ramach stalego
              klienta.
              GRATULUJE DEBILIZMU , sracenia czasu korkow i nerwicy !!!!
            • Gość: kaktus Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: 195.124.114.* 06.11.08, 15:38
              are you sure ?
              tv full hd masz od 32 cali, wiec dawanie ponizej tego tunera mpeg4
              nie ma sensu, 90% odbiornikow to max hd ready wiec wystarczy im mpeg2

*mpeg4 ma tylko sens w przypadku full hd od przekatnej 32 wzwyz*

imho nikt nie wladuje sie w takie koszta chyba ze bedzie kodowany
              sygnal dvb-t :-))))
              • Gość: Vlad.H. ???? IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 20:56
                po co ten belkot i mieszanie innym w glowie?

i co ma MPEG-4 do rozdzielczosci obrazu TV, telewizji cyfrowej no i MPEG-2
                • Gość: kaktus Re: ???? IP: 195.124.114.* 10.11.08, 09:11
                  use google Luke
                  • Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 01:25
                    skorzystaj ze swojej rady i sam uzyj google - zobacz dlaczego piszesz o tym o
                    czym pojecia nie masz - na poczatek zacznij odrozniac ISO14496-2 od ISO14496-10

doucz sie zanim zaczniesz znowu pisac glupoty...
                    • Gość: kaktus Re: ???? IP: 195.124.114.* 11.11.08, 10:45
                      pytanie pomocnicze:

jaka (realna) rozdzielczosc ma sygnal dvb-t kodowany mpeg2 ?
                      jaka (realna) rozdzielczosc ma sygnal dvb-t kodowany mpeg4 ?
                      jaka rozdzielczosc ma hd ready ?
                      jaka rozdzielczosc ma full hd ?

jesli wdrozymy dvb-t w wersji mpeg2, to tv z full hd mozna olac bo
                      sygnal i tak bedzie o mniejszej rozdzielczosci niz rozdzielczosc
                      matrycy

jesli wdrozymy dvb-t w wersji mpeg4, to wiekszosc sprzedawanych tv
                      full hd tez mozna olac bo nie posiadaja mozliwosci dekodowania mpeg4

• Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 12:50
                        dzieciaku - mylisz modulacje cyfrowa sygnalu radiowego (a wiec sposob
                        przesylania danych cyfrowych w srodowisku naziemnym) z metoda kompresji obrazu

DVB-T (w przyszlym roku DVB-T2 - juz jest dostepna wstepna specyfikacja
                        standardu) to sposob takiego modulowania okreslonego zasobu elektromagnetycznego
                        tak by mozna bylo wykorzystac go do transmisji danych cyfrowych - czy sobie
                        bedziesz w DVB-T przesylala dane audio czy wideo albo np internet czy cokowliek
                        innego cyforwego to twoj klopot.
                        To troche jak z przesylaniem dzwieku - mozna AM a mozna FM i tyle - nic wiecej -
                        tacy spece jak ty mieszaja ludziom w glowach bo nie masz bladego pojecia
                        dlaczego DVB-T wykorzystuje COFDM, dlaczego wielkosc FFT ma np 2K albo 8K,
                        dlaczego Guard Interval ma 1/32 albo FEC ma 3/4 i dlaczego np modulacja nosnych
                        jest QAM16 a nie np QAM64.
                        Chcesz sie byc specem to dowiedz sie co to jest modulacja cyfrowa, poznaj
                        strukture strumienia transportowego, zrozum dlaczego DVB-T i MPEG to zupelnie
                        rozne rzeczy i wroc dawac ludziom dobre rady...

a twoje pytania pomocnicze mozesz sobie wsadzic centralnie w sam srodek
                        kakaowego oczka...bo swiadcza one ze nie masz bladego pojecia o czym piszesz -
                        naucz sie ze kodek video kompresuje dane stratnie - jesli potrafisz przygotowac
                        dane w taki sposob ze kodek skompresuje je lepiej to mozesz w tym samym pasmie
                        przeslac dane mniej skompresowane (posiadajacy mniejszy wspolczynnik
                        kwantyzacji) - nie ma zadnego klopotu by przeslac 1920x1080 przy pomocy MPEG-2 i
                        przeplywnosci bitowej kodeka na poziomie kilku Mbps

relane rozdzielczosci zaleza od wielu czynnikow i nie sa stale - utozsamianie
                        rozdzielczosci i metody kompresji jest bezsensem - w USA do przesylania HD uzywa
                        sie MPEG-2, wiekszosc materialow ma 1920x1080i30, przeplywnosc bitowa dochodzi
                        do ok 18Mbps - w USA jako metody modulacji cyfrowej uzywa sie modulacji 8-VSB -
                        to implikuje przeplywnosc bitowa kanalu na poziomie 19.3904Mbps.

Nie ma czegos takiego jak MPEG-4 jako kompresja sygnalu wizyjnego, MPEG-4 to
                        bardzo rozlegy standard opisujacy nie tylko metody kompresji danych video i
                        audio ale takze wiele innych rzeczy - tak jak napisales to MPEG-4 jest Divx jak
                        i Xvid ale niekt na swiecie nie transmituje sygnalu TV w takim standardzie
                        kompresji - ty piszac o MPEG-4 masz na mysli H.264 ale sam nawet nie wiesz ze
                        Divx i Xvid to ISO14496-2 a H.264 to ISO14496-10 - zupelnie inne metody, inna
                        zlozonosc obliczeniowa, inne rezultaty - hardware dekodujacy Xvid nie zdekoduje
                        H.264 - z uporem godnym leszej sprawy brniesz w cos o czym nie masz pojecia.

Wiadomo juz ze Polska zastosuje jako standard kompresji sygnalu wizyjnego H.264,
                        nie jest pewne czy zastosujemy jako modulacje cyfrowa standard DVB-T czy DVB-T2
                        (za DVB-T2 przemawia fakt iz jest to nowy standard poprawiajacy przeplywnosc
                        bitowa kanalu transmisyjnego o nawet 60% w porownaniu z DVB-T, przeciwko to ze
                        tego standardu nie ma ale biorac pod uwage fakt ze nie podjelismy decyzji o
                        wyborze standardu moze byc to malo znaczacy fakt)

I jeszcze raz apel - nie mieszaj ludziom w glowach, jak chcesz zabierac glos i
                        udzielac ludziom rad to doucz sie w stopniu minmalnym , tak by miec pojecie o
                        obowiazujacych standardach i odrozniac kompresje sygnalu (metody) od metod
                        kodowania kanalowego i modulacji
                        • Gość: zona.pijaka Re: ???? IP: *.google.com 15.11.08, 14:32
                          Oj Vlad, Vlad, po co mieszasz ludziom w głowach. Wystarczyło dać linka opisującego temat dość dogłębnie i zrozumiale dla przeciętnego intenauty:
                          www.networld.pl/news/163729/DVB.T2.technologia.jutra.dla.HDTV.html
                          zamiast pół godziny wypocin przy klawiaturze i wymądrzania się
                          Poczytaj tam sobie że h.264 powszechnie nazywa się mpg4, chyba w 5-ciu miejscach artykułu. A jeśli się nie zgadzasz to napisz do nich że są głąby, może Ci zechcą odpisać.
                          • Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 21:58
                            nie mam co z toba polemizowac - zajmuje sie tym zawodowo o czym pisze a moja
                            odpowiedz byla adresowana do osoby o nicku "kaktus" - mpg4 to ogolna nazwa:
                            kontenera, kompresji audio (aac), kodeka video ISO14496-2 (czyli Xvid, Divx) i w
                            koncu kodeka video H.264 (ISO14496-10) - tak wiec mpeg4 ma IPOD, tandeciak
                            player MP4 za 79zl z tesco, odtwarzacz DVD/Divx/Xvid czy w koncu media gateway
                            albo STB z H.264.

en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4
                            a artykul ktory podrzuciles jest pelen bzdur bo wiaze DVB-T czyli modulacje
                            cyfrowa sygnalu RF z metoda kompresji video i ewentualnie audio - tymczasem o
                            zgrozo wbrew temu co jest w artykule - nadaje sie w Europie DVB-T z transmisja
                            H.264 i nie ma zadnych przeszkod by transmitowac DVB-T2 z strumieniami video
                            kompresowanymi MPEG-2 lub VC-1 (SMPTE 421M).

Chcesz mi dosrac to wejdz sobie i poczytaj cos wiarygodnego
                            www.bjpace.com.cn/tec/standards-specifications/table.htmlpowodzenia...

en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2
                            en.wikipedia.org/wiki/Transport_stream
                            btw
                            Widze ze dalej masz do mnie jakies smieszne pretensje i chciales znowu sie
                            wykazac, zapunktowac a mi przylozyc... przykro mi ale znow ci nie wyszlo -
                            probuj dalej, powodzenia.
          • Gość: ABC Re: Plazma czy LCD od 2012 nic nie odbierzecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 16:32
            A teraz Sony się chwali, że też ma ten tuner... Hm, matryce biorą od Szajsunga, to może i tunery też ;)
        • Gość: Vlad.H. po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 20:54
          j.w.
          • Gość: KJ Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? IP: *.eranet.pl 10.11.08, 00:40
            z dyskusji o auchanie zrobiliście dyskusję o plazmiach i lcd...
            tylko wam pogratulować. Średnia wieku tego forum to chyba 16 lat...
            • exman Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? 10.11.08, 09:19
              Mój 13-letni syn ma właśnie fazę na takie cuś :)
              No way, man !
              • swantevit Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? 10.11.08, 09:38
                rok temu twoj syn mial 7 lat..
                • exman Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? 10.11.08, 09:39
                  Kolego, czas zapie..la tak ,że wyprzedzają nas nasze własne cienie :)
            • Gość: Vlad.H. Re: po co klamiesz i mieszasz ludziom w glowach? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 01:27
              straszne... i co teraz zrobisz?
    • Gość: Kaufmen blamaż.co za nieudacznictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 13:10
      nieprawdopodobny jest tam (pardon) burdel.fatalne oznakowanie
      dojazdów i wyjazdów,nerwy,wyjątkowo "tani i rpości" ochroniarze z
      brudnymi paznokciami,brak oznakowań na wejściu wskutek czego
      dziesiątki osób wręcz bije głową w szybę gdzie brak jest
      napisu "wejście obok",robotnicy chodzący po ulicy, pracujące
      spawarki skierowane w strone idąch i jadących, zagubieni piesi
      idący "pod prąd" ulicami dojazdowymi, kolejki przy kasach itp.
      Skąd Francuzi wzięli te talenta organizacyjne w osobach między
      innymi szefów tego obiektu. Kompletny blamaż
    • Gość: Klijent Auchana Oszustwa na stacji Auchan,tankujemy powietrzem:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 15:49
      Witam wszystkich i ostrzegam przed tankowaniem na stacjach
      Auchen.Jest to możliwe zatankowanie paliwa jesli zbiornik gazu
      wynosi 45dm3,przyczym zatankowanie do takiego zbiornika to jest 80%
      butli czyli od 34-37litrów gazu,a na stacji Auchen potrafią nabic do
      takiej butli 48 litrów gazu,przyczym pojechałem na przegląd gazu i
      okazało się że te 14-11 litrów to jest powietrze.Ludzie nie
      sugerujcie się tanim gazem,sugerujcie się tym co wam wlewają do
      baku!!!Bo powietrze do takiej butli to tankują przy montażu takiej
      instalacji by sprawdzic szczelnosc zbiornika,a nie przytankowaniu
      gazu,gdzie chcemy na nim jeżdzic.Na powietrze żeby jezdzic
      samochodem nikt jeszcze tego nie wymyslił,a jednak Auchan testuje
      taką metodę!!!Pozdrawiam
      • Gość: Vlad.H. zglos na policje zeby przyjechali zaplombowac IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 12:27
        dystrybutor, zglos do inspekcji handlowej...
    • Gość: klie Auchan. Rzucili się na plazmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 13:18
      ale za to plamy było ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka