Dodaj do ulubionych

Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą

30.10.03, 18:13
Szanowni Forumowicze,
odpalamy Forum z Podniesioną Przyłbicą. Jego uczestnicy będą występować pod
własnym imieniem i nazwiskiem. Jest w nim miejsce dla każdego, jednak by
znaleźć się na tym forum trzeba złożyć wizytę w redakcji „Gazety Wyborczej”
(ul. Henryka Pobożnego 11, I piętro), która to ma jedyne prawo do logowania
uczestników.
Forum z Podniesioną Przyłbicą funkcjonować będzie obok anonimowego, jednak
anonimowi dyskutanci nie będą mogli bezpośrednio na nim zabierać głosu.
Będzie to technicznie niemożliwe. Oczywiście mogą komentować dyskusje ludzi
występujących z imienia i nazwiska na dotychczasowym forum.
Dlaczego uruchamiamy nowe forum? Uważamy, że internetowej cywilizacji forma
jawnej, obywatelskiej dyskusji może się tylko przysłużyć. Takie głosy
pojawiały się na forum, takie pomysły podsuwali dziennikarzom „Gazety” ich
rozmówcy.
Chętni do udziału w Forum z Podniesioną Przyłbicą powinni skontaktować się z
red. Paulą Koterwą (tel. 0 - 507 094738; e-mail:
paula.koterwa@szczecin.agora.pl )

Obserwuj wątek
    • Gość: beata nawrocka Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 18:27
      wydaje mi sie ze to nierealny i bezsensowny pomysl. jak widac odzew jest zaden.
      jak ktos chce pisac pod imieniem i nazwiskiem to moze robic to takze na obecnym
      forum. tworzenie jakiegos dodatkowego tworu tylko zaciemni sytuacje.
      beata nawrocka
    • Gość: JACEK Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: 64.9.159.* 30.10.03, 18:35
      redakcja napisała:

> Szanowni Forumowicze,
      > odpalamy Forum z Podniesioną Przyłbicą. Jego uczestnicy
      będą występować pod
      > własnym imieniem i nazwiskiem. Jest w nim miejsce dla
      każdego, jednak by
      > znaleźć się na tym forum trzeba złożyć wizytę w
      redakcji „Gazety Wyborcze
      > j”
      > (ul. Henryka Pobożnego 11, I piętro), która to ma
      jedyne prawo do logowania
      > uczestników.
      > Forum z Podniesioną Przyłbicą funkcjonować będzie obok
      anonimowego, jednak
      > anonimowi dyskutanci nie będą mogli bezpośrednio na nim
      zabierać głosu.
      > Będzie to technicznie niemożliwe. Oczywiście mogą
      komentować dyskusje ludzi
      > występujących z imienia i nazwiska na dotychczasowym forum.
      > Dlaczego uruchamiamy nowe forum? Uważamy, że
      internetowej cywilizacji forma
      > jawnej, obywatelskiej dyskusji może się tylko
      przysłużyć. Takie głosy
      > pojawiały się na forum, takie pomysły podsuwali
      dziennikarzom „GazetyR
      > 21; ich
      > rozmówcy.
      > Chętni do udziału w Forum z Podniesioną Przyłbicą
      powinni skontaktować się z
      > red. Paulą Koterwą (tel. 0 - 507 094738; e-mail:
      > paula.koterwa@szczecin.agora.pl )

>

No to ja odpadam bo jestem za daleko ;-) i wizyty nie
      moge slozyc, a obs to juz moje nazwisko i adres zna a
      imie takie samo jak zawsze ...JACEK ;-)
    • hsps Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą 30.10.03, 18:54
      Czy to jest to podforum dla Pani Rzecznik ???
      • laura74 Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą 31.10.03, 12:32
        hsps napisał:

> Czy to jest to podforum dla Pani Rzecznik ???

Podforum dla pani Katarzyny Domagaly to odrebna sprawa.
    • Gość: stasiek Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 20:27
      Pomysł dobry choć chybiony; wynika z tego że wypowidać się na nowym forum będą
      mogli, tylko ci, którzy odwiedzą redakcję czyżby po to aby otrzymać przyłbicę i
      może podanie i życiorys zawodowy forumowicza, a moze jeszcze świadectwo chrztu?
      Co z innymi np z wielkopolski, małopolski, pomorza lub znad Rio Grande w
      Teksasie w U.S.A..
      Znowu pomysł z rodzaju tych, głoszonych w niektórych komentarzach redakcyjnych!
      Wyjdźcie przed budynek redakcji, jest jesienny chłodek, może trochę was
      przewieje i ochłoniecie .
      • Gość: stasiek Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 20:31
        Oczywiście zapomniałem o najważniejszych zaświadczeniach: nie zapomnijcie
        zażądać zaświadczenia moralności od proboszcza z macierzystej parafii oraz z
        rejestru skazanych !

Z pozdrowieniami dla redaktora naczelnego Gazety Wyborczej dodatek lokalny
        Szczecin

stasiek
    • Gość: N.N. Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 20:50
      ale z Was marudy. A co komu szkodzi takie forum? przecież jest "i" a
      nie "zamiast".

I nie jest obowiązkowe!

Na pewno może być (ale oczywiście nie musi...) nurtem powazniejszych dyskusji,
      za to bez głupich niemerytorycznych, obraźliwych przekładańców.

Poza tym korespondencyjne pojedynki między Rycerzami a Anonimami na pewną będą
      emocjonujące.

Pozdrawiam

N.N., wiek nieznany
      • Gość: tres Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.espol.com.pl 30.10.03, 20:54
        Pomysl OK, ale boje sie, ze beda sie tam promowac politycy z tzw. piatego
        garnituru.
    • Gość: pleple Dobre ! Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 21:40
      Pomysł bardzo dobry. Przynajmniej będzie można dyskutować lub przyjrzeć się
      dyskusji z prezentacją indywidualnej odwagi, wiedzy , poglądów ... firmowanych
      własnym nazwiskiem, a nie stylu tchórzowskiego i prymitywnego pod name
      Absztyfikant.
      Poza tym jest również szansa nie tylko dla drugorzędnych ale i dla
      trzeciorzędnych polityków. Tylko , że być może właśnie Oni mają rację.
      PS jedno forum drugiemu nie przeszkadza.
      • absztyfikant panie pleple... 30.10.03, 23:45
        Czy moglby Pan sprecyzowac, co uwaza Pan w mojej forumowej tworczosci za
        prymitywne i tchorzowskie ? Przeciez nie publikuje newsow o tym, ze np.
        Jurczyk uzywa rozowego papieru toaletowego, albo, ze np. Teresa Lubinska
        wczoraj upiekla zakalca. Nie mowiac juz o tym, ze sprawy dotyczace rodzin,
        seksu, orientacji seksualnej, zdrowia czy wygladu innych ludzi sa poza moim
        zainteresowaniem. Kilka razy zdarzylo mi sie zagrac nie fair, ale przeprosilem
        i zaprzstalem tego mimo, ze wielokotnie mnie korcilo, by pojechac "po bandzie".

A tchorzowskie ? Ludzie zloci, to forum polega na prezentowaniu swoich
        pogladow. Ja robie to w granicach prawa, swobode wypowiedzi gwarantuje mi
        konstytucja RP. Gdzie tchorzostwo ?
    • Gość: m.j.w Re: Obywatelskie Forum z Podniesioną Przyłbicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 22:45
      Jestem za. Pomysł super. W zasadzie mamy tak mało okazji do dyskusji, nawet
      takiej wirtualnej. Podpisane teksty będą bardziej odpowiedzialne.
      • absztyfikant hmmm 30.10.03, 23:50
        Moze rzeczywiscie beda bardziej wywazone, ale nie wiem czy o to akurat chodzi.
        Caly urok forum polega na tym, ze ludzie z roznych srodowisk przybierajac taki
        czy inny nick prezentuja swoje pojmowanie roznych spraw. Czesto z roznych
        powodow nie chca wystepowac pod imieniem i nazwiskiem, by nie narazic sie na
        ostracyzm w swoim miejscu pracy. Wyobrazmy sobie taka sytuacje, ze np.
        urzednik Urzedu Wojewodzkiego pisze na forum o nieprawidlowosciach. Albo
        szczecinski lekarz chce napietnowac zle praktyki czy pijanstwo swoich kolegow.
        Jesli podamy imie i nazwisko to czar prysnie.

Pomysl sam w sobie jest dobry, ale czy sie przyjmie czas pokaze. Ten pokoj
        bedzie raczej dla fanatykow w dobrym znaczeniu tego slowa.
        • black.night Re: ehm ! 31.10.03, 04:51
          >Wyobrazmy sobie taka sytuacje, ze np.
          > urzednik Urzedu Wojewodzkiego pisze na forum o nieprawidlowosciach. Albo
          > szczecinski lekarz chce napietnowac zle praktyki czy pijanstwo swoich
          kolegow.
          > Jesli podamy imie i nazwisko to czar prysnie.
          Czyli , że nie będzie można pisać anonimów ? To Cie martwi ? Wjechałeś na
          ślepy tor.
          A może ten szczeciński lekarz mający dwie lewe praktyki i nie wydający nigdy
          rachunków za usługę wymądrza się na tym Forum wzywając od złodzieji różnych
          szczecińskich przedsiębiorców, tylko dlatego, że ta mała kreatura zazdrości,
          że tamci mają jeszcze więcej.
          A może okazało by się , że jakaś osoba przegrała po prostu jakieś tam wybory
          z osobą o imieniu np Teresa, Małgosia , 5 głosami. Teraz nic nie robi tylko
          pisze i pisze na jej temat w sposób wyjątkowo nieuczciwy. Gdyby taka motywacja
          tej osoby ujawniła się poprzez jej (tej osoby) jawność to jej opinie wiele
          by wyjaśniały.
          • Gość: stasiek anonimy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 07:07
            black.night napisał:

> >Wyobrazmy sobie taka sytuacje, ze np.
            > > urzednik Urzedu Wojewodzkiego pisze na forum o nieprawidlowosciach. Albo
            > > szczecinski lekarz chce napietnowac zle praktyki czy pijanstwo swoich
            > kolegow.
            > > Jesli podamy imie i nazwisko to czar prysnie.
            > Czyli , że nie będzie można pisać anonimów ? To Cie martwi ? Wjechałeś na
            > ślepy tor.

Black.nigt.,jeżeli dobrze rozumiem, to forum na ktorym się wypowiadamy
            dotychczas jest "jaczejką" policji i prokuratury i innych "wadz", a nasze
            wypowiedzi są niepodpisanymi, anonimowymi? donosami do tych organów, czy tak ?
            Czyżby Ciebie, z powodu którejś wypowiedzi Absztyfikanta lub mojej ktoś ścigał
            z urzędu?
            W swoich wypowiedziach z dnia wczorajszego trochę złośliwie wypowiedziałem się
            na temat tego nowgo forum, gdyż moim zdaniem powstał pomysł stworzenia forum
            dla wybranych; dlaczego np ja lub Ty mamy być uprzywilejowani w dostępie do
            niego, a np JACEK z HOUSTON w Teksasie nie?
    • skuter70 PYTANIA 31.10.03, 08:02
      1-czy pracownicy wyborczej tez sie ujawnia?
      2-gdzie to forum jest bo z moim iq nie moge znalezc:)
      • bbury Re: PYTANIA 31.10.03, 10:52
        skuter70 napisał:

> 1-czy pracownicy wyborczej tez sie ujawnia?
        > 2-gdzie to forum jest bo z moim iq nie moge znalezc:)

1. przecież się ujawaniają - inicjałami ...
        2. przecie piszą że robią co znaczy że niekoniecznie zrobią a już napweno nie
        znaczy że zrobili
        :))
      • laura74 Re: PYTANIA 31.10.03, 12:34
        skuter70 napisał:

> 1-czy pracownicy wyborczej tez sie ujawnia?
        > 2-gdzie to forum jest bo z moim iq nie moge znalezc:)

Pracownicy wyborczej podlegaja takim samym zasadom - jesli beda chcieli zabrac
        tam glos, to pod wlasnym imieniem i nazwiskiem

Forum zostanie zalozone dzis, na stronie niniejszego bedzie link - wiec
        znajdziesz;)
    • enancjo Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 08:11
      .. czyli beda anonimy, zalogowani i uwierzytelnieni?
      .. jak sie loguje to chyba powinno wystarczyc .. czy
      musze jeszcze sie jakos uwierzytelniac jezeli tylko
      bede chcial zabrac glos w jakims pojedynczym tematcie ..
      Enancjo
      • skuter70 Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 11:01
        bedzie nowe forum , na ktore bedzie mogl wysylac posty tylko ten kto wczesniej
        pojdzie do obsa z dowodem osobistym, swiadectwem niekaralnosci i zaswiadczeniem
        z parafi o regularnym chodzeniu do spowiedzi
        • Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 12:57
          A co JA mam zrobić? Nie jestem katoliczką i nie mam świadectwa moralności od
          proboszcza? To ja mam zakaz?
          • skuter70 Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 12:59
            nie!
            masz okazje, zeby zmienic swoje zycie!
            • hsps Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 13:03
              skuter70 napisał:

> nie!
              > masz okazje, zeby zmienic swoje zycie!
              zapomniałeś dodać : na lepsze
          • Gość: stasiek Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 13:02
            Gość portalu: Aśka napisał(a):

> A co JA mam zrobić? Nie jestem katoliczką i nie mam świadectwa moralności od
            > proboszcza? To ja mam zakaz?

Aśka, nie masz jeżeli mieszkasz w Szczecinie i trafisz do redakcji z
            pozostałymi danymi osobowymi i podpiszesz zgodę na ich wykorzystanie na forum ,
            ale możesz mieć jeżeli będziesz takie oświadczenia składała
            • Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 13:07
              Stasiek: Czyli jak sie przyznam do braku świadectwa to mogę mieć zakaz? Czy do
              braku wyznania? A jak rozpoznaja, że to ja? A może mam na imie Stanisław?

Skuti: skąd wiesz, że czas zmienić coś w moim zyciu? I akurat w "ten deseń"?

hsps: A skąd wiesz, że zmiana bedzie na lepsze?
              • Gość: stasiek Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 13:11

> Stasiek: Czyli jak sie przyznam do braku świadectwa to mogę mieć zakaz? Czy
                do
                > braku wyznania? A jak rozpoznaja, że to ja? A może mam na imie Stanisław?

Po głosie Aśka, po głosie !
              • hsps Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 13:23
                > hsps: A skąd wiesz, że zmiana bedzie na lepsze?

"bo gorzej być nie może, gdyby mogło to już by dawno było"
                • Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 13:26
                  Stasiek: po GŁOSIE czy po NOSIE? Bo nie wiem co mam prezentować ? :-)

hsps: zawsze może być gorzej. Ale w tym konkretnie wypadku na pewno byłoby
                  smieszniej!
                  • skuter70 Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 13:30
                    sluchaj! ja nie bede potem calymi latami lezal krzyzem przed ojcem rydzykiem,
                    zeby cie z czysca wypuscili
                    • Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 13:32
                      > sluchaj! ja nie bede potem calymi latami lezal krzyzem przed ojcem rydzykiem,
                      > zeby cie z czysca wypuscili

A czemu nie?
                      • skuter70 Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 13:33
                        bo reumatyzm by mnie zlapal
                        • Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 13:35
                          No i co z tego? A dobry uczynek?
                          • skuter70 Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 13:37
                            jesli koniecznie chcesz zrobic to ugotuj mi zupy rybnej bo nigdy nie jadlem
                  • Gość: stasiek Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 13:35

> Stasiek: po GŁOSIE czy po NOSIE? Bo nie wiem co mam prezentować ? :-)
                    >
                    Co Ty Aśka z tym NOSEM, jakbyś chciała za moment pisać o .... i Cyklistach?
                    Oczywiście, że po głosie !
                    • Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 13:38
                      A ja wiem jak będą sprawdzać słuszność ideową? Jak nie mam świadectwa to
                      wszystko możliwe. A jak się sprawdza po głosie?
                      • Gość: stasiek Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 13:49

> A ja wiem jak będą sprawdzać słuszność ideową? Jak nie mam świadectwa to
                        > wszystko możliwe. A jak się sprawdza po głosie?

Musisz zapytać redakcję, gdyż mój sposob sprawdzenia nic Tobie w tym przypadku
                        nie da !
                        • Gość: e.beata Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 14:01
                          A ja tam przyłbicy nie otwieram, bom dziś bez makijaża ;-).

Niech gazeta próbuje... ale komu się będzie chciało z dowodem do redakcji po
                          hasło ganiać?

• Gość: Aśka Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 14:04
                            Stasiek: a jaki Ty masz sposób sprawdzania?

e.beata nie martw się ja też dzisiaj jakoś niewyraźna!
                          • piotr33k2 Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... 31.10.03, 14:32
                            kol. beata ma rację ,komu będzie się chciało? mi na pewno nie ja już raz się
                            zalogowałem redakcja zna moje dane i nazwisko i nie wystepuję anonimowo ,a
                            moze to jest sposób żeby wszyscy byli zalogowani podali swoje prawdziwe emaile
                            idt. to jest do sprawdzenia ,autentyczność tych danych ,w wyniku tego znikli
                            by przynajmniej niektórzy niepowazni idioci pojawiający się od czasu do czasu
                            na forum .
                            • Gość: A Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: 111.111.31.* 31.10.03, 14:41
                              Ja już się też logowała ale co z tego jak zapomniałam hasła i nie mogę drugi
                              raz tego niku uzyć.
                              • Gość: stasiek Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 15:16
                                Gość portalu: A napisał(a):

> Ja już się też logowała ale co z tego jak zapomniałam hasła i nie mogę drugi
                                > raz tego niku uzyć.

Aśka, nie bądź taki stary Tetryk!
                                • Gość: naim Re: gazeta dazy do nowej formy komunizmu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 20:37
                                  Czy to aby "wyborcza gazeta" nie chce poznać swych aktualnych(anonimowych
                                  w " .." adwersarzy i sprowadzić lokalne forum jeszcze niżej ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka