skuter70 06.11.03, 09:01 Forum z przylbica ruszylo! Wyglada na to, ze bedzie to forum politikum:( chcetni do wladzy beda krytykowac konstruktywnie oczywiscie obecna wladze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JACEK Re: ALE JAJA! IP: 64.9.159.* 06.11.03, 12:52 A ty siem jottka zarejestrowywujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ALE JAJA! 06.11.03, 12:58 nie prawdę mówiąc, za naiwne i obraźliwe uważam licznie wyrażane oświadczenia, że pod nickiem każdy kłamie, bluzga i znieważa, a pod nazwiskiem nagle nabierze ogłady i głęboka mądrość z jego/ jej ust popłynie. innymi słowy - redakcja mi oświadcza w zawoalowanej formie, że jako jottka jestem nieodpowiedzialnym tchórzem, a dopiero jako kasia nowak moje opinie nabierają wiarygodności. wystarczy rzucić parę razy okiem na forum, żeby się zorientować w jakości i kalibrze wypowiedzi poszczególnych nicków, a jeśli np. jacyś politycy bądź inne siły władne są zbyt leniwe, by to zrobić, to jest ich problem :) no chyba, że chodzi o to, że teraz to laura musi sie tłumaczyć z bluzgów niedowarzonych forumowiczów, a jawne forum ten trud z niej zdejmie. ale wnioski pozostają te same. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: ALE JAJA! 06.11.03, 13:05 jottka napisała: > prawdę mówiąc, za naiwne i obraźliwe uważam licznie wyrażane oświadczenia, że > pod nickiem każdy kłamie, bluzga i znieważa, a pod nazwiskiem nagle nabierze > ogłady i głęboka mądrość z jego/ jej ust popłynie. innymi słowy - redakcja mi > oświadcza w zawoalowanej formie, że jako jottka jestem nieodpowiedzialnym > tchórzem, a dopiero jako kasia nowak moje opinie nabierają wiarygodności. Zgadzam się w STUPROCENTACH !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: ALE JAJA! IP: 64.9.159.* 06.11.03, 13:15 Dobra obserwacja ;-) Ja mam tylko nadzieje ze cale to przylbicowe forum moze troche odpolitykuje nasze "kiedys"swietne miejskie forum jakim bylo forum # 1 Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: ALE JAJA! 06.11.03, 13:46 zaklad o czerwonego schlodzonego bosmana , ze forum sie nie odpolitykuje otwarta przylbica bedzi zamieszkiwana przez gora 5 osob, a jezeli wypowiedzi nie beda publikowane przez wybiorcza to bardzo szybko bedzie martwa Odpowiedz Link Zgłoś
laura74 jottka 06.11.03, 15:20 Nikt przeciez nie sugeruje i nie sugerowal, ze wszyscy forumowicze anonimowi sa z definicji wulgarnymi lgarzami. Nikt nie twierdzi, ze wszyscy anonimowi forumowicze sa z natury rzeczy niewiarygodni. Ale - zdarzaja sie jednostki bluzgajace, nieracjonalnie szkalujace czyjes dobre imie i intencje - i odstraszajace innych. Czasem jest ich na tyle duzo, ze atmosfera robi sie zbyt ciezka i nieprzyjemna, by prowadzic normalna dyskusje o Szczecinie, o tym co sie w nim dzieje, co dla miasta i ludzi jest wazne. A my chcemy o tych sprawach rozmawiac, chcemy umozliwic mieszkancom spokojna dyskusje - i temu miedzy innymi ma sluzyc FzPP. Tekst o tym, jakobym musiala sie tlumaczyc z ksztaltu i tresci forum potraktuje jako zart. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: jottka 06.11.03, 15:43 laura74 napisała: > Nikt przeciez nie sugeruje i nie sugerowal, ze wszyscy forumowicze anonimowi sa > > z definicji wulgarnymi lgarzami. Nikt nie twierdzi, ze wszyscy anonimowi > forumowicze sa z natury rzeczy niewiarygodni. Ale - zdarzaja sie jednostki > bluzgajace, nieracjonalnie szkalujace czyjes dobre imie i intencje - i > odstraszajace innych. Czasem jest ich na tyle duzo, ze atmosfera robi sie zbyt > ciezka i nieprzyjemna, by prowadzic normalna dyskusje o Szczecinie, o tym co > sie w nim dzieje, co dla miasta i ludzi jest wazne. A my chcemy o tych sprawach > > rozmawiac, chcemy umozliwic mieszkancom spokojna dyskusje - i temu miedzy > innymi ma sluzyc FzPP. Nie za bardzo rozumiem : czy ci "normalni" nie są w stanie sami rozpoznać "jednostki bluzgajace, nieracjonalnie szkalujace czyjes dobre imie i intencje" i poprzez niereagowanie wprowadzać znowu "równowagę" ? Udział jawny w nowym forum nie zwiększa ani o milimetr prawdopodobieństwa, że wszystko co tam zawarte jest szczere i prawdziwe. Będzie przyciągał głównie mniej lub bardziej spragnionych słuchaczy politykierów, którzy zazwyczaj nie operują faktami tylko interpretacją owych. (Nawiasem mówiąc tych jawnie bluzgających postów nie ma aż dużo, że to nie Wersal to chyba każdy zauważył) Pożyjemy, zobaczymy - na szczęście nie jest to przymus, można pokibicować. P.S. I jeżeli piszesz "jednostki" to nie jest to wylewanie dziecka z kąpielą ? Tzn., że owe "jednostki" wygrały ? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant W sprawie Wersalu 06.11.03, 15:48 Nie wiem czy przywolanie akurat Wersalu jako dobrym przykladem na miejsce z wysoka kultura. Pomijam fakt, ze dwor tam zamieszkujacy musial od czasu do czasu zmieniac miejsce pobytu z powodu braky toalet. Mowiac wprost zalatwiano sie pod siebie, a choroby weneryczne, hmmm. Nie myto sie tez wcale. Peruki noszono, bo od tych chorob z reguly sie lysialo, a smrod z powodu braku toalet byl niewyobrazalny. Dlatego tez uzywano perfum. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 15:56 Użyłem "Wersalu" w przenośni, od lat jest to "symboliczny" synonim dla "wyższych sfer". Jak było w rzeczywistości nie musimy się sprzeczać. W żadnym filmie "historycznym" (chyba oprócz Jabberwocky, częściowo) nie udało się oddać tej "pachnącej rzeczywistości". Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 15:57 A szkoda... Ogrody maja za to fantastyczne. Od niedawna trzeba za nie placic mnostwo pieniedzy. Mam na mysli oplate za zwiedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:07 absztyfikant napisał: > A szkoda... Ogrody maja za to fantastyczne. Od niedawna trzeba za nie placic > mnostwo pieniedzy. Mam na mysli oplate za zwiedzanie. Zgadzam się w pełni, że Wersal oprócz ogrodów jest ... nudny. To już wolę spędzić czas, na ławeczce z flaszką Bordeux,... na Montmartre. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:08 A wlazisz tam na gore pieszo, czy wwozisz sie kolejka ? Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:14 absztyfikant napisał: > A wlazisz tam na gore pieszo, czy wwozisz sie kolejka ? Pieszo. Stąd koniecznie potrzebny relaksik na ... ławeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: W sprawie Wersalu 06.11.03, 16:18 Ja sie tam kiedys zgubilem... W czasie zwiedzania bazyliki Sacre Coeur odlaczylem sie od gromadki i polazlem oglada mimow. A potem musialem dralowac az do Champs de Mars, gdzie byl nasz transport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: W sprawie Wersalu IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 11:02 To z górki miałeś ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: jottka 06.11.03, 20:10 w moim poście był zwrot 'w zawoalowanej formie' :) to miłe, że redakcja uważa, że jako forumowicze jesteśmy generalnie mili i sympatyczni, ale wnioski na temat jawnego forum nie ulegają przez to zmianie. po pierwsze - jest trudne w realizacji, że tak powiem. wyjątkowo dożartego dyskutanta in spe trzeba, żeby chciało mu sie latać w godzinach pracy na pobożnego, żeby tam się rejestrować, nie mówiąc już o takich, co w szczecinie nie mieszkają. ja rozumiem, że jak jacek do ciebie napisze czy może ewentualnie nawet ja :), to się coś da zrobić. ale na wejściu nie przewidzieliście takiej możliwości, czyli mniej lub bardziej świadomie ograniczyliście dyskusję do tutejszych. emigrantów krew zalewa z definicji po drugie - skąd pewność, bo tej nie rozumiem, że rejestracja pod nazwiskiem zapewni kulturę i poziom? obejrzenie kilku losowych programów w tv, gdzie nie tylko nazwisko, ale i całą personę widać, świadczy o czymś zupełnie przeciwnym. w tej chwili admini mają prawo (i czynią z niego czasem użytek) do blokowania szczególnie uciążliwych opryszków sieciowych albo też wpływają na nich innymi sposobami. to nie jest argument wystarczający do powołania rejestrowanego forum. po trzecie - styl to człowiek. nie wiem, czy hsps, skuter, franekkk czy cała pt reszta ma ochotę się 'dekonspirować' :) po to, zeby sobie spokojnie z nimi pogadać, nie muszę się nigdzie zgłaszać z zaświadczeniem i nawet jeśli ktoś wepcha sie w wątek, to nie szkodzi. czasem nawet rozszalały wariat pod naszym dobrym anonimowym wpływem sie cywilizuje :) po czwarte - rozmowa pod nickiem zapewnia często nie tyle wolność w bluzganiu, co swobodę wypowiedzi. student 'kajtuś' dyskutujący z profesorem 'wacusiem' mogą dojść w zanickowanej dyskusji do ciekawszych wniosków niż zrobią to pod nazwiskami. innymi słowy - studentowi widok pana prof odbierze przytomność umysłu i utrudni komentowanie wypowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: jottka 07.11.03, 08:41 > po pierwsze - jest trudne w realizacji, jest. ale nikt nie ma obowiazku tego robic tak jak nie musisz pisac na forum rowery albo seks tak nie musisz pisac na przylbice, szczegolnie ze masz poprzednie anonimowe forum, ktore zyje i ma sie coraz lepiej:) ja nie wierze w rozruszanie fourum z przylbica ale uwazam, ze pomysl jest OK > > po drugie - skąd pewność, bo tej nie rozumiem, że rejestracja pod nazwiskiem > zapewni kulturę i poziom? zapewnic nie zapewni ale mysle, ze czlowiek znany z nazwiska bedzie sie bardziej zastanawial nad tym co pisze I w wielu wypadkach trudniej bedzie pisac brednie. Zeby podac glupi przyklad to ja np. nie napisze na takim forum , ze jestem zawodowym koszykarzem :) >to nie jest argument wystarczający do powołania rejestrowanego forum argument wystarczajacy do powolania takiego forum jest bardzo prosty: wlasciciel forum tak zdecydowal:) > po to, zeby sobie spokojnie z nimi > pogadać, nie muszę się nigdzie zgłaszać z zaświadczeniem ciagle nie musisz tego robic forum anonimowe nie zostalo zamkniete jedyny problem z rejestrowanym forum jaki ja widze wynika z tego, ze co niektorzy dyskutanci sie znaja gdybym np. ja wpisal sie na forum dla rycerzy to taki np. franiu-włodek automatycznie na forum tajnym obwiesci to calemu swiatu i moja anonimowosc na dotychczasowym forum trafi szlak Nie rozumiem dlaczego tak sie handryczysz:) 1- dostalas mozliwosc wyboru 2- pare osob z forum zna cie z nazwiska i jakos zyjesz z tym problemem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka niunia, 07.11.03, 13:23 że tak powiem :) wyraziłam opinię, kiedy mnie o to zapytano, po czym okazało sie, że nie jestem w niej odosobniona. osobiście nic do tego foruma nie mam, niech sobie żyje bądź zdycha w spokoju - a na większość twoich zarzutów odpowiedziałam była we wcześniejszych postach, zapewne ponadludzką intuicją wiedziona poza tym ty dzisiaj zmywasz, żeby ci sie nie wydawało Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: ALE JAJA! 06.11.03, 13:48 Jesli beda publikowane "na papierze", to na forum bez przylbicy zalegna sie tlumy. Nie wiem czy o to akurat chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: ALE JAJA! 07.11.03, 13:33 tłum: - drogi marku czy nie sądzisz że.... - a tutaj akurat wielce czanowny marku nie mogę się zgodzić - no nie do końca mogę się zgodzić ze swoim przedmówcą markiem - mnie markowi powyższa opinia marka nie do końca przemawia do... Odpowiedz Link Zgłoś