Dodaj do ulubionych

Sluchajac Jurczyka

13.11.03, 13:24
Wlasciwie to czytajac. Zastanwaiem się co ja tu jeszcze robie. Zastanawiam
się czym to miasto zasluzylo sobie na takiego prezydenta. Na szkodnika mowiac
prosto. To przeciez już kolejna jego kadencja. W pierwszej razem z kolegami z
sld (pozdrowienia dla p. wijasa) tak samo zajmowal się wyrazaniem swoich
fobi, straszeniem, rozwiazyaniem umow, stawianiem siebie ponad wszystkimi. Do
tego pienie partiotyczne i ksenofobiczne, majace zaslonic niekompetnecje. Nie
zrobil nic pozytywnego ale mimo to zostal ponownie prezydentem, tym razem
wybrany przez wiekszosc glosujacych.
Często wysmiewane tu poglady dr lizaka mowiace o niskim pochodzeniu
wiekszosci szczecinian daja nam odpowiedz. Szczecina ma takiego przydenta, bo
wybrali go ciemni, ksenofobiczni, nacjonalistyczni, anstysemiccy i
niewyksztalceni mieszkanacy. Widac ich codziennie na ulicy. Smierdza w
autobusie, przpychaja się w sklepie, handluja papierosami i spirytusem
technicznym na rynku, zamurowuja niemieckie budynki. A ich dzieci? Siedza na
walach noca, sikaja na wystawy sklepowe, bawia się w lokomotywie, handluja
kradzionymi laptopami. jak skonczyli jakas szkole to pracuja – nadymaja się,
sa wazni.
Szczecin zasluzyl na jurczyka. pozdrawiam rado
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Wojtek Lizak (WuEl) ma niestety racje 13.11.03, 13:30
      Ale ja tego tak czarno nie widze. Lawina bieg od tego zmienia po jakich toczy
      sie kamieniach (Cz. Milosz). Niech ktos zrobi w kocu to referendum ! Zreszta i
      tak nie mamy gwarancji, ze ci sami ludzie w kolejnych wyborach nie wybiora go
      znowu. Ta mysl mi spac nie daje.
      • Gość: gant Re: Wojtek Lizak (WuEl) ma niestety racje IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 20:28
        absztyfikant napisał:

> Ale ja tego tak czarno nie widze. Lawina bieg od tego zmienia po jakich toczy
        > sie kamieniach (Cz. Milosz). Niech ktos zrobi w kocu to referendum ! Zreszta
        i
        > tak nie mamy gwarancji, ze ci sami ludzie w kolejnych wyborach nie wybiora go
        > znowu. Ta mysl mi spac nie daje.

Sam zrób to referendum zamiast bez przerwy pieprzyć o nim. Obywatelu, nie
        pieprz bez sensu. No to weźmy się i zróbcie.
    • Gość: Ważniak Do Rado IP: *.teleton.pl 13.11.03, 13:35
      Swięta racja.
      Nic dodać nic ująć.
      Zajmijmy się więc tylko sobą, czyli robieniem pieniędzy i w dupie miemy to
      miasto, bo ono w dupie ma nas.
      • skuter70 Re: Do Rado 13.11.03, 13:38
        o ile pamietam to najpierw prezydentem kraju zostal pan walesa potem pan
        kwasniewski (zeby bylo dowcipnie jak wykazywaly badania wikszosc ludzi nie
        wiedziala, ze pan kwasniewski to komuch) wiec mieszkancy szczecina niczym sie
        nie wyrozniaja na tle ogolu
        • absztyfikant Re: Do Rado 13.11.03, 13:43
          Skuterku, kiedy bedzie sankcja wykonalnosci na odszkodowanie za zerwanie umowy
          z Niemcami (Invest Seller - mowie z pamieci - to generalnie DH Piast) ?
        • rrado Re: Do Rado 13.11.03, 18:26
          skuter70 napisał:

wiec mieszkancy szczecina niczym sie
          > nie wyrozniaja na tle ogolu
          tak to smutna prawda. pozdrawiam rado
      • Gość: rado Re: Do Rado IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 18:24
        Gość portalu: Ważniak napisał(a):

> Zajmijmy się więc tylko sobą, czyli robieniem pieniędzy

zajecie sie soba nie koniecznie musi oznaczac robienie pieniedzy. pozdrawiam
        rado
      • rrado Re: Do Rado 19.11.03, 22:32
        Gość portalu: Ważniak napisał(a):

> Swięta racja.
        > Nic dodać nic ująć.
        > Zajmijmy się więc tylko sobą, czyli robieniem pieniędzy i w dupie miemy to
        > miasto, bo ono w dupie ma nas.

no jak masz takie credo to ok ale co ja mam do tego? pozdrawiam rado
    • jedrzej_wijas Re: Sluchajac Jurczyka 13.11.03, 15:31
      Kilka refleksji:
      Dobijający jest ten pesymizm w opisie Szczecina i jego Prezydenta, choć,
      niestety, przekonujący. Może jestem naiwny, ale mam nadzieję na zmianę. W
      Szczecinie kształci się mnóstwo ludzi, którzy działają, mają swoje poglądy i
      chcą zmienić to miasto.

Uważam, że na ostatniej sesji Rada Miasta Szczecina (dokładnie: Klub SLD i Od
      Nowa) właściwie się zachowała, nie pozwalając Prezydentowi na pokrycie dziury
      budżetowej z kredytu inwestycyjnego. Czas, żeby Prezydent wyszedł poza swoje
      frazesy o patriotyzmie i zaczął naprawdę działać na korzyść miasta, w zgodzie z
      jego strategicznymi celami. To byłby prawdziwy szczeciński (i polski)
      patriotyzm.

Popieranie Matiana Jurczyka, wcześniej i obecnie, uważam za błąd. Pamiętam też,
      że w 1998 roku szczecińska Unia Wolności wolała, by miastem rządził Jurczyk,
      niż ona razem z "komuchami" z SLD. Później, po ponad roku zmieniła zdanie i
      podjęła sie tej odpowiedzialności, razem z Sojuszem. Nie zmienia to faktu -
      prezydentura Jurczyka wtedy i dziś jest brzemienna w tragiczne skutki. Tyle, że
      teraz M. Jurczyk ma mocniejszy mandat. Wtedy można było odwołać Prezydenta,
      teraz - realnie jest to niemożliwe.

Na marginesie: Jak słucham górnolotnych, niepodległościowych refleksji Mariana
      Jurczyka, nasuwa mi się ogólna refleksja. Dlaczego ci, którzy usta mają pełne
      Ojczyzny, Narodu i Ofiary Patriotycznej, tak lekko traktują polszczyznę?
      Dlaczego kaleczą ojczysty język, bezceremonialnie łamią jego zasady,
      jednocześnie wystawiając go na ołtarze?

Zwycięstwem takich ludzi, jak Prezydent Miasta będzie to, gdy wszyscy światli
      ludzie, młodzi wiekiem i duchem, obrażą się na Szczecin. "Wypną się" i wyjadą
      do innych miast.
      Dla mnie i dla wielu innych ludzi byłoby to osobistą porażką.

Jędrzej Wijas
      • rrado Re: Sluchajac Jurczyka 13.11.03, 18:37
        jedrzej_wijas napisał:

> Kilka refleksji:
        > Dobijający jest ten pesymizm w opisie Szczecina i jego Prezydenta, choć,
        > niestety, przekonujący.

chyba specjalnie nie trzebabylo cie o tej beznadziei przekonywac. pragne
        podkreslicjednak ze za pierwsza kadencje jurczyka i takie cuda jak geant na
        rodla odpowiada sld. i ja bym wam juz podziekowal. no ale w tym pesymizmie
        ostatnie sadarze poparcia dla parti polit. budza moj optymizm.

>Może jestem naiwny, ale mam nadzieję na zmianę.

ja nie tylko mam nadzije ze sie zmieni ale jestm o tym pewien. nie nastapi to
        jednak w czasie zycia naszego pokolenia.

W
        > Szczecinie kształci się mnóstwo ludzi, którzy działają, mają swoje poglądy i
        > chcą zmienić to miasto.

to dwie rozne sprawy. z tefgo ze duzo sie ludzi uczy nic nie wynika. wiekszosc
        z nich zasiedla stusdia wieczorowo zaoczno eksternistyczne kupujac pop rpostu
        dyplomy. poziom szczecinskich uczelni jest tak samo denny jak i cale to miasto.

>
        > Uważam, że na ostatniej sesji Rada Miasta Szczecina (dokładnie: Klub SLD i Od
        > Nowa) właściwie się zachowała, nie pozwalając Prezydentowi na pokrycie dziury
        > budżetowej z kredytu inwestycyjnego.

tez tak uwazam bo dziadek nigdy sie nie zastanawial skad wizac opienadze na
        splate kredytu. powinnisicie sprzedac reszte akcji sec bo one sa miastu do
        niczego nie potrzebne. potrzebne sa jedynie do obsadzani kolesiami rad
        nadzorczych. im mniej panstwa w gospodarce tym lepiej. a pieniadze do szczecina
        przyjda jak przyjda inwestycje a inwestycje wystrasza dzialkowiec oszolom. i
        kolo sie zamyka. trzeba czekac a mlodzi ludzie nie maja czasu czekac.s tarzy
        tym bardziej.

Czas, żeby Prezydent wyszedł poza swoje
        > frazesy o patriotyzmie i zaczął naprawdę działać na korzyść miasta, w zgodzie
        jego strategicznymi celami. To byłby prawdziwy szczeciński (i polski)
        > patriotyzm.

tak czas. a jak rzadzi z wami to wszystko bylo cacy? teraz przejzeliscie na
        oczy? czemu nie wlaczyliscie sie w akcje zbierania podpisow za jego odwolaniem?
        czemu glosno nie krytykujecie go?

>
        > Popieranie Matiana Jurczyka, wcześniej i obecnie, uważam za błąd.

o no to mam wyjasnienie. ale co na to reszta partii? twoje stanowisko jest
        niezgodne z postawa partii. mas ztam jakies znaczenie czy jestes jako paprotka
        (kolejna) a wladze maja jakies kopecie.

> Dlaczego kaleczą ojczysty język, bezceremonialnie łamią jego zasady,
        > jednocześnie wystawiając go na ołtarze?

bo jest analfabata. prosta odpowiedz.

>
        > Zwycięstwem takich ludzi, jak Prezydent Miasta będzie to, gdy wszyscy światli
        > ludzie, młodzi wiekiem i duchem, obrażą się na Szczecin. "Wypną się" i wyjadą
        > do innych miast.

wlasnie mam takie plany. i to bedzie moje zwyciestwo. odciecie sie od jurczyka,
        ogrodkow dziakowych, zasyfialych autobusow, marazmu, braku klubow, teatrow i
        firm. braku nadziei na poprawe w najblizszych 20 latach. to bylby moj wielki
        sukces i mam nadzije ze mi sie uda.
        pozdrawiam rado
        • jedrzej_wijas Re: Sluchajac Jurczyka 13.11.03, 19:11

>
          > wlasnie mam takie plany. i to bedzie moje zwyciestwo. odciecie sie od
          jurczyka,
          >
          > ogrodkow dziakowych, zasyfialych autobusow, marazmu, braku klubow, teatrow i
          > firm. braku nadziei na poprawe w najblizszych 20 latach. to bylby moj wielki
          > sukces i mam nadzije ze mi sie uda.

Szczere życzenia powodzenia! Ze swoim poziomem sfrustrowania będziesz wielu
          takich życzeń potrzebować.

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
          Radny Miasta Szczecina

PS. Trochę klubów mamy, teatrów, i to dobrych, też kilka... ale nie wiem czy
          jest jeszcze sens polemizować z Twoimi ugruntowanymi opiniami nt. Szczecina, a
          także lewicy. Chyba nie ma.

• rrado Re: Sluchajac Jurczyka 13.11.03, 19:20
            jedrzej_wijas napisał:

>
            > Szczere życzenia powodzenia! Ze swoim poziomem sfrustrowania będziesz wielu
            > takich życzeń potrzebować.

dziekuje ale moge to odebracj ako wyganianie mnie z miasta przez sld i zmienic
            zdanie :)

>
            > PS. Trochę klubów mamy, teatrów, i to dobrych, też kilka...

teatry mamy 3 w tym jeden kukielkowy. klubow jak mowisz troche mamy walsnie w
            tym rzecz ze jest ich troche.

ale nie wiem czy
            > jest jeszcze sens polemizować z Twoimi ugruntowanymi opiniami nt. Szczecina,
            a
            > także lewicy. Chyba nie ma.

dlaczego nie? zawsze jest sens. ty tez masz ugrubntowane poglady na temat
            szczecina i lewicy i ja moge z nimi polemizowac. jak ugruntowanie pogladow moze
            przeszkadzac w dyskusji?
            pozdrawiam rado
            • Gość: powolniak Re: Sluchajac Jurczyka IP: *.espol.com.pl 13.11.03, 23:13
              rrado napisał:

> teatry mamy 3 w tym jeden kukielkowy.

Oj rado rado.
              Naprawdę trzy tylko?

- Teatr Współczesny
              - Teatr Polski
              - Pleciuga
              - Teatr Kana
              - Teatr Krypta
              - Teatr Kameralny.

Ale zapewne domyślam się, że trzy ostatnie ominąłeś, bo nie jestes godzien chodzić do przybytków o tak niskim poziomie artystycznym...
              • rrado Re: Sluchajac Jurczyka 15.11.03, 15:15
                Gość portalu: powolniak napisał(a):

>> Oj rado rado.
                > Naprawdę trzy tylko?

4.

> - Teatr Kana

ten faktycznie zapomnialem a to w sumie najlepszy. reszta specjalizuje sie w
                lekturach szkolnych.

> - Teatr Krypta

to nieteatr to raczej jakis kabaret.

> - Teatr Kameralny.

to zdaje sie juz nie istnieje. pozdrawiam rado
                >
          • Gość: nurt Re: Sluchajac Jurczyka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 19:33
            Wijas chłopie -weż na wstrzymanie. I zastanów się kim byś był dzisiaj gdybyś
            nie należał do sld . Ja wiem - nikim ,i nie pieprz tutaj o dobru Szczecina ,
            tobie i twoim kolesiom zależy tylko na korycie , i to wszystko.
            • piotr33k2 Re: Sluchajac Jurczyka 13.11.03, 20:28
              chciałem przypomnieć panie wijas że to wy wypromowaliscie takie osoby jak
              niejaka malanowska która dłuższy czas odpowiadała podobno za inwestycje ,wtedy
              kiedy poszła na urzedy już była skompromitowana jako jedna z tych co
              doprowadzili espebepe do ruiny ale to wam w niczym nie przeszkadzało i tak
              jest w wielu przypadkach jeżeli chodzi o waszą partie w całej polsce ,to jest
              tak samo jak miller uparł się na tego pożal się boże reformatora reformy
              służby zdrowia ,cała opinia fachowców tłumaczyła że to złe ,że to chore ale
              premier jak ten zaślepiony osioł promował chore pomysły łapinskiego a teraz
              jest całkowite bagno i kompromitacja ,chodzi mi o to że w sld liczą się
              układy ,partyjniactwo i ciemne interesy a państwo i dobro społeczne jest
              gdzieś tam na koncu .
            • Gość: gant Re: Sluchajac Jurczyka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 20:30
              Gość portalu: nurt napisał(a):

> Wijas chłopie -weż na wstrzymanie. I zastanów się kim byś był dzisiaj gdybyś
              > nie należał do sld . Ja wiem - nikim ,i nie pieprz tutaj o dobru Szczecina ,
              > tobie i twoim kolesiom zależy tylko na korycie , i to wszystko.

Tak jest. Wychapać z kasy miasta na imprezy i coś przy okazji uszczknąć na
              kampanię wyborczą.
              • Gość: blah24 Re: Sluchajac Jurczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 18:41
                > Wychapać z kasy miasta na imprezy i coś przy okazji uszczknąć na
                > kampanię wyborczą.

Na jakie imprezy? Na jaką kampanię wyborczą? O czym ty mówisz? Ja wiem że
                pogląd na polityków w Polsce jest taki a nie inny, ale w przypadku młodego
                radnego Wijasa trudno się do czegoś przyczepić. Ten radny akurat robi sporo
                dobrej roboty w kulturze. Zwracam uwagę na słowo "robi". Może dzieki takim jak
                on najważniejszą imprezą ludową w Szczecinie nie będą Dni Morza (z
                przebrzmiałymi gwiazdami rocka i zapyziałymi karuzelami) czy Eurojuwenalia
                (boże!!! niedługo bedziamy mieli eurochleb i eurosamochody). Dajmy szansę się
                wykazać młodym politykom. Oni myślą i działają często inaczej niż ich starsi
                koledzy, bo widzą że nachapanie się nie daje takiej satysfakcji jak wdzięczność
                i uznanie wyborców.

Ale oczywiście można ich zgnoić na starcie obarczając grzechami poprzedników.
                Dlatego zamiast krytykować sami coś zróbcie, a politykom patrzcie na ręce(jak
                coś zrobią nie tak mówcie głośno, jak coś robią przeciwko interesom miasta
                przeciwdziałajcie, ale nie przykładajcie do nich stereotypów jak tylko się
                pojawią). Dajcie się wykazać, a potem w razie czego krytykujcie. Jeśli nie
                dacie im szansy będziemy tkwić w błocie, dotąd dokąd tego nie zrozumiemy. Ja
                głosowałem na Wijasa bo wierzę że to nasze młode pokolenie jest motorem
                pozytywnych przemian. I na razie nie żałuję swego wyboru.
                • rrado Re: Sluchajac Jurczyka 19.11.03, 23:52
                  Gość portalu: blah24 napisał(a):

w przypadku młodego
                  > radnego Wijasa trudno się do czegoś przyczepić. Ten radny akurat robi sporo
                  > dobrej roboty w kulturze. Zwracam uwagę na słowo "robi".

no wlasnie ale co robi? zasiada w radach?
                  od dziecka ma zdolnosci do rady programowej radia? nic poza tym. pozdrawiam rado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka