Dodaj do ulubionych

POLMO - CZY POWSTANIE NOWY MARKET?

IP: 62.233.223.* 23.11.03, 16:42
Czy w miejsce upadajacej "wydmuszki" POLMO (kiedys duzy zaklad pracy)
powstanie market i kiedy? Juz przygotowuja teren pod rozbiórke, sa konkretne
plany na parkingi, na ... no wlasnie NA CO??
Czy zaklady pracy musza byc zmieniane w markety, czy jezeli ktos wykupi
fabryke nie powinien byc zobligowany do kontynuacji dzialanosci chocby przez
jakis czas?! Niech wie ze wykupil nie tylko teren, ale cos wiecej. Nadto
POLMO nikt nkupil - po prostu maja chlopaki wiekszosciowy pakiet i chca
zarobic. Wiadomo jak to "wydmuszki"...
Obserwuj wątek
    • przepis-antykoncentracyjny Nie majstruj przy świetym prawie własności 23.11.03, 19:07
      >czy jezeli ktos wykupi
      >fabryke nie powinien byc zobligowany do kontynuacji dzialanosci chocby przez
      >jakis czas?!
      A dlaczego?
      Po pierwsze, nabywca fabryki ma robić coś do czego ma np dopłacać;
      Po drugie przecież to jego własność skoro kupił.
      Gdyby tak dostał ją w dzierżawę to co innego.
      Podobnie jak koledzy wielbiący Lenina (dziś poukrywani m.in za
      socjaldemokracją) podobnie i Ty chcesz majstrować przy "świętym prawie
      własności".
      To się w historii na dłuższą metę nigdy nie udało. A pretensje do tego co
      sprzedał , czyli do państwa.
      • Gość: juras Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności IP: 62.233.223.* 24.11.03, 23:40
        To nie tak. Mozna cos sprzedac, ale sobie pewne prawa zastrzec. Oczywiscie
        moze to rodzic pewne powiedzmy niemile skojarzenia, ale... jezeli przyjdzie
        niemiec wykupi polska fabryke i ja zamknie bo woli zeby produkowala jego
        fabryka w niemczech - bo oni sa bardzo proniemieccy Ci niemcy. A on nie chce
        konkurencji bo go stac. A polaczkom powie Panowie jedzcie do Hiszpanii na
        truskawki, bo dobra oferta. Nie mozna wszystkiego tlumaczyc kapitalizmem i
        prawem do wlasnosci. To demagogia z Twojej strony, z mojej troche moze tez...
        • rrado Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności 25.11.03, 07:12
          Gość portalu: juras napisał(a):

jezeli przyjdzie
          > niemiec wykupi polska fabryke i ja zamknie bo woli zeby produkowala jego
          > fabryka w niemczech - bo oni sa bardzo proniemieccy Ci niemcy.

oj tak. przyjdzie niemiec i wykupi. niemiec moze przyjsc juz 14 klat i jakos
          sie nie pcha. niestety niemiec szczecin omija szerokim lukiem niemiec woli
          poznan gdansk czy wroclaw. a co do wykupywania. postaw sie w roli niemca. tez
          kupowalbys fabryke po to zeby ja zamykac?

A on nie chce
          > konkurencji bo go stac.

jesli kupuje fabryke to to juz niejest konkurencja to juz jest jego firma.

>To demagogia z Twojej strony, z mojej troche moze tez...
          troche? no ale w miescie jurczyka to nie moze dziwic. pozdrawiam rado
      • Gość: juras Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności IP: 62.233.223.* 24.11.03, 23:46
        aha a jak mamy konkurowac z Niemcami skoro nawet taki niemiecki celnik zarabia
        2000 euro a polski ok. 1000 zl i jeszcze go przerzucaja jak worek ziemniakow
        na ruska granice. To i biznesmenow maja tam bogatszych i wykupia naszych
        biedakow szarpiacych sie z nowymi ustawami i urzedem podatkowym...
        • black.night Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności 25.11.03, 05:24

> aha a jak mamy konkurowac z Niemcami skoro nawet taki niemiecki celnik
          zarabia
          > 2000 euro a polski ok. 1000 zl i jeszcze go przerzucaja jak worek ziemniakow
          > na ruska granice. To i biznesmenow maja tam bogatszych i wykupia naszych
          > biedakow szarpiacych sie z nowymi ustawami i urzedem podatkowym...
          Moim zdaniem jest na to (obronę polskich firm i kapitału) już za póżno.
          Po prostu państwo polskie i nasi głupi politycy z Unii Wolności , SLD i AWS
          wysprzedali instrumenty finansowe. Banki !
          Banki , to klucz do tego problemu. A pozostałe dwa PKO BP i BGZ nie mają
          żadnej strategii w tej dziedzinie. Jak jednak mogą mieć skoro ta banda
          nieudaczników z tytułami poseł, minister nie ma tej strategii poza hasłem .
          Mamy wolny rynek co jest nieprawdą
          • rrado Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności 25.11.03, 07:19
            black.night napisał:

> Moim zdaniem jest na to (obronę polskich firm i kapitału) już za póżno.
            > Po prostu państwo polskie i nasi głupi politycy z Unii Wolności , SLD i AWS
            > wysprzedali instrumenty finansowe. Banki !

co to jest forum radi amryja? uwazasz ze banki powinny byc panstwowe? widzisz
            mzoe jaka jest roznica miedzy pko a citi? trzymasz pieniadze w pko? bank
            instrumentem polityki panstwa? przeciez tyo jest czysty komunizm. bank ma byc
            dobry mily i bezpieczny wszystko jedno do kogo nalezy. to jest najzdrowsza
            polityka finansowa jaka istnije. polskim problemmem jest to ze jeszcze istnieja
            banki panstwowe (pko bgz) a sld nie chce ich sprzedac bo kto bedzie udzielal
            kredytow kolegom, zasiadal w radzie nadzorczej? im wiecej panstwa w gospodarce
            tym gorzej.

> Mamy wolny rynek co jest nieprawdą

no wlasnie dobrze ze sam to zauwazasz. ciagle jest za malo prywatnej wlasnosci
            bo panujacy nam rzad robotniczy ma wrodzona niechec do wlasnosci. pozdrawiam
            rado
        • rrado Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności 25.11.03, 07:15

> aha a jak mamy konkurowac z Niemcami skoro nawet taki niemiecki celnik
          zarabia
          > 2000 euro a polski ok. 1000 zl

co ma celnik do konkurencji? co najistotniejsze to wlasnie koszty pracy sa
          naszym atutem dzieki temu polski towar jest tanszy wiec bardziej
          konkurencyjny,. jeszcze tylko trzeba sie postarac zeby jakosc byla jak z
          mercedesa czy simensa.

> To i biznesmenow maja tam bogatszych i wykupia naszych
          > biedakow szarpiacych sie z nowymi ustawami i urzedem podatkowym...

i sami zaczna sie z nimi szarpac w kraju gdzie nie znaja jezyka obyczaju i
          pelno jest zlodziei? biznes nie polega na tym ze sie ciagle kogos wykupuje.
          niemcy moga inwestowac 14 lat i niestet naszym nieszczesciem jest to ze tego
          nie robia. pozdrawiam rado
          • Gość: juras Re: Nie majstruj przy świetym prawie własności IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 18:32
            Wydaje mnie się że kolega to raczej pracuje na etaciku, oby jak najdłużej. Ja
            prowadze swoją firmę. Kolega pewnie widziałby tu dużych inwestorów, a
            przychodzą same markety. Właśnie zniknęło POLMO i bedzie KOLEJNA INWESTYCJA
            market. Nie jestem przeciwko inwestorom z za granicy, ale niech to będą
            inwestycje, a nie markety. Markety ktore likwidują małe sklepiki. A niemcy
            tutaj są! Ja prowadzę interes a moim wspólnikiem jest właśnie niemiec. Mam
            kolegów którzy prowadza firmy z wiekszym udziałem zagraniczniaków. I musze
            powiedzieć że są BARDZO PRONIEMIECCY w przeciwieństwie do Polaków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka