szymon.szymon 26.05.09, 16:03 W sumie nie mam nic przeciwko, aby lewy brzeg Odry przylaczyc do Niemiec... z Polska te ziemie nie sa zwiazane ani kulturowo ani gospodarczo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zed.1 Kaczorze nie strasz nas 26.05.09, 16:13 my sie niemcow tutaj nie boimy. a juz na pewno nie tak jak ty, siedzac 500km dalej w warszawie. nikt szczecina nie zabierze wiec nie uprawiaj tu swojej polityki strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kaczorze nie strasz nas IP: *.static.espol.com.pl 26.05.09, 17:59 > my sie niemcow tutaj nie boimy. a juz na pewno nie tak jak ty, siedzac > 500km dalej w warszawie. I dlatego (na szczęście) PiS w naszym regionie zawsze ma małe poparcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politmyszokaczka Re: Kaczorze nie strasz nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 08:46 czy ten "wybitny myśliciel" kaczynśki wie na czym polega Unia Europejska i czy zdaje sobie sprawę z tego, że referendum w tej sprawie było w 2003r., a my wyraziliśmy swoją wolę bycia w Unii? Odpowiedz Link Zgłoś
pogodny_sz Jaro!Nie traktuj nas jak P r O w I n C j U s Z y! 27.05.09, 11:02 Zagrożeniem dla Szczecina nie są Niemcy. Dla Szczecina najgorsi są politycy z Warszawy, którzy swoimi kompleksami chcą nas zepchnąć z pozycji centrum Europy do pozycji polskiej prowincji i zaścianka. To Warszawce zawdzięczamy to, że do Szczecina łatwiej jest dojechać z Berlina niż z Poznania, że miasto jest niedofinansowane i wstyd je pokazać przed Niemcami. Na współpracy transgranicznej i usunięciu granic możemy tylko zyskać. Ten cymbał Kaczyński znowu próbuje swoje fobie przenieść na innych, zupełnie nie zauważając, że to my w tej chwili kolonizujemy Niemcy, a nie oni nas. Wschodnie landy są wyludnione i z otwartymi ramionami przyjmują Polaków, więc kto nagle chciałby przenosić się do Szczecina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bull Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 16:13 To jeszcze zrób laskę Merkel Odpowiedz Link Zgłoś
anamar jedno z dwojga... 26.05.09, 16:19 Gość portalu: bull napisał(a): > To jeszcze zrób laskę Merkel to wyborców pisu nikt nie poinformował,że merkel to kobieta?a może wpisał się osobiście brat prezydenta,który kobietę tylko z daleka oglądał,więc o jej budowie ma mgliste pojęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bull Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 16:18 wiadomosci.onet.pl/1977845,12,item.html Komorowski przyrównał swoje wypędzenie do wypędzeń Niemców. Rozumiem że następnym krokiem będzie zapisannie się razem z Tuskiem do fundacji Erichy Steinbach Odpowiedz Link Zgłoś
aster5 Kaczyński exPremier znowu ma biegunkę medialną, 26.05.09, 16:20 której nie kontroluje.Gada dużo i bez sensu, co powoduje skutek przeciwny do założonego...A wydawałoby się, że całkiem inteligentny; łatwo dać się zwieźć pozorom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.com.pl 26.05.09, 17:11 Drogi Jaroslawie Jesli nadal bedziesz glosic te Swoje "niedorzeczne dyrdymaly", pelne jadu, zlosci, nienawisci, jesli nadal bedzies sadzil, ze "nieomylna i jedynie sluszna prawda" lezy po Twojej stronie lub jesli nie daj Bog dojdziesz do wladzy, na ktora wieksze masz parcie niz na stolec,to obecuje Ci solennie w imieniu mieszkancow Tego pieknego miasta, ktore tak naprawde masz serdecznie w dupie, ze sami wystosujemy do rzadu Niemiec petycje o przylaczeniu Naszego Miasta do Niemiec. Bujaj sie Pokraczny Kaczorze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak znad Odry Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.chello.pl 26.05.09, 17:21 Ten facet jest zwyczajnie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolowa1 Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.kalisz.mm.pl 28.05.09, 00:14 Już były takie pomysły he he, poważnie, kiedyś dosyć duża grupka znajomych miała taki pomysł. Obawy jednak były takie, że za sam pomysł zjadą się moherowe berety ze wschodniej Polski i będą robić tutaj cyrk....ale może kiedyś kto wie. Powinnyśmy stać się WOLNYM MIASTEM... Odpowiedz Link Zgłoś
blackboy21 Kaczyński: To kwestionowanie granic 26.05.09, 17:57 Szkoda, że wcześniej nie zadzwonił, że będzie w grodzie Gryfa. Dalibyśmy mu smoczek i plastikowy czołg. Zwalczałby sobie Niemców do woli w przedszkolu, bo tylko tam się nadaje. Ludzie, wojna się skończyła 64 lata temu a on niemal głosi hasło: Dobry Niemiec to martwy Niemiec. Ja proponuje międzynarodowe potępienie PiS-u i Obu kaczorów. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 to dobre wieści, bo Warszawka okradła Szczecin 26.05.09, 18:02 z zabytków, skąpiła dotacji Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo kiedy ten kartofel był u psychiatry ? 26.05.09, 19:11 Na Pomorzu Zachodnim, wiemy ,ze wszystko co lepsze zawdzięczamy złym Niemcom z Berlina, a nie dobrym Polakom z Warszawy, którzy szabrowali z ziem poniemieckich wszystko co miało jakąkolwiek wartość, domy burzyli aby cegłę na wschód wywieźć, dranie jedne. Rekompensat żadnych się nie doczekaliśmy do dzisiejszego dnia. Niech temu pajacowi bez żony i dzieci, uświadomią kaczystowskie pachołki, ze jak na razie to Polacy osiedlają się w Niemczech, a nie na odwrót. Do Berlina ze Szczecina jedziemy za darmo, dwie godziny autostradą, a do Warszawy ? cały dzień zrujnowaną poniemiecką drogą. PiS robi to samo Polakom pracujacym i zamieszkałym w Niemczech, co kibole po meczu z Irlandią. Gnoje wracają do swoich nor , a konsekwencje ponoszą boguducha winni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKA Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.09, 18:41 Jesteście chyba nienormalni komentując w ten sposób wypowiedzi premiera Kaczyńskiego. Wasza nienawiść do Kaczyńskich przysłoniła wam rozum. Czy naprawdę tak trudno dostrzec to co w tej chwili się dzieje w świecie,proponuję od razu pezyznanie się, że wszystkie wojny w dwudziestym wieku wywołane były przez Polskę i Polaków. Powińniśmy przeprosić cały świat, że nasze wojska były nawet,kiedyś na Madagaskarze, ale chyba nam niczego nie wybaczą, skoro nasz czołowy "Europejczyk" jest przeciw nam.Powińniśmy się kajać i kajać, a njlepiej oddać nasze ziemie w ręce światłych przywódców, którzy,tak jak chce szymon przyłączą nas do światłej Europy. Pisze niewykształcona kucharka z ziem wschodnich, o której tak często mówi się w sondażach. Ale to my na wschodzie zachowaliśmy naszą tożsamość i zawsze będzimy Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elorado Mam proste pytanie IP: 79.175.253.* 26.05.09, 18:48 Ja nie wyzywam, ale chciałbym się dowiedzieć jak to jest, że niby zależy im na regionie, ale podsyłają nam jakiegoś Gróbarczyka, który zdaje się, że jest z Małopolski? To chyba niepoważne traktowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niebuszewiak Re: Mam proste pytanie IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 01:26 To ja na to pytanie odpowiem... To chyba dobrze, ze nie zaproponowali nam tej, rowniez zrzuconej na spadochronie, Tuby Tryskajacej Jadem, czyli Brudzinskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: nika nie pie...dol IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.09, 19:08 exuk kojarzy mi się z nieuk, to tyle co mam do powiedzenia na twój wpis,jak brak argumentów to się przeklina, kucharka ze wschodu,wykształciuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
saturnia-to-ja Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic 26.05.09, 20:26 Do prostej kucharki ze wschodu,która zachowała swoją tożsamość.Sądząc z wypowiedzi, zachowywaliście tożsamość na wschodzie,lepiąc pierogi ruskie?Dobrze jest się otworzyć na świat,dobrze jest żyć wśród ludzi uśmiechniętych,czystych i przede wszystkim życzliwych dla drugiego .Jakie znaczenie ma wówczas narodowość?!Jakie znaczenie ma jakiś marginalny,wrzeszczący polityk?Od ruskich lepsze jest frutti di mare... to na zachodzie... ale zawsze Polski.Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.szczecin.mm.pl 26.05.09, 20:33 Jakiego premiera? BYŁEGO premiera powinno być! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogodno Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 01:42 <Jesteście chyba nienormalni komentując w ten sposób wypowiedzi premiera Kaczyńskiego. Wasza nienawiść do Kaczyńskich przysłoniła wam rozum....Ale to my na wschodzie zachowaliśmy naszą tożsamość i zawsze będzimy Polakami.> Blagam Cie kochana NIKO, nich Twoja Tozsamosc, ktora tak wdziecznie utozsamia sie z Dwuzsamoscia Kaczynskich nich nigdy nie przekracza lini Odry ! I w laskawosci Swej pozwol nam laskawie rowniez byc Polakami, choc nie tak wspanialymi jak Ty i Twoi Idole :) I na Boga ! Nie demonizuj ! Premier to zwykly urzedas a tytuly urzednikow nie sa dorzywotnie ! Ja wiem, ze dla Ciebie juz do konca Twoich dni bedzie Jedynie Sluszny Premier, Prezydent, Partia, Narod... ale to jest choroba i daje sie z tego wyleczyc (nawet bezkrwawo) co uczynil 20 lat temu pewien biedny narod we Wschodniej Europie... pamietasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Nika - ile dostajesz za wpis? IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.09, 23:23 Bo sensu w twojej wypowiedzi nie ma. Co ma temat wypedzen do tego kto wywolal wojne? Czy slowo logika cos tobie mowi? Czy z tego oswiadczenia CDU/CSU wynika, ze Polska wywolala wojne? Czy ty dziecko masz problemy ze zrozumieniem slowa pisanego? Czy moze jestes jasnowiedzem i wiesz co ONI mysleli jak to uchwalali??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolowa1 Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.kalisz.mm.pl 28.05.09, 00:09 Paniusiu, a my tutaj na zachodzie żyjemy w rodzinach po dwóch stronach granicy, mówimy dwoma językami jak ojczystymi (niemieckim i polski), znamy naszą historię i osobiście nie mam problemu z utożsamianiem się z dwiema kulturami, powiem więcej z trzema. Prawda jest też właśnie taka, że korzenie wielu rodzin wykraczają zdecydowanie poza polskość czy niemieckość, tego tak naprawdę do końca nie da się określić....mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli. Niektórzy nawet o tym nie wiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elorado A kiedy Sztolica zwróci nam nasz majątek? IP: 79.175.253.* 26.05.09, 18:52 Zaczynając od cegłówek, a kończąc na Mojżeszu z warszawskiej ASP. Naszego Colleoniego o z wielką łaską zwrócili i jeszcze musieliśmy zapłacić za zrobienie kopi! Tak Polska traktuje nasze miasto! I tu nie ma znaczenia czy PO czy PiS, SLD. Wszyscy mają nas w D U P I E. Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: A kiedy Sztolica zwróci nam nasz majątek? 26.05.09, 19:42 Nie wiem jak to było z tym Conollinim, ale muszę przyznać, że prawda jest taka, że kraj o nazwie Polska zawsze traktował Szczecin kiepściutko. Dla Polski byliśmy jakimś kresowym miastem a Niemcy chociaż patrzyli na to miasto poważnie... Jestem Polakiem, ale przede wszystkim Szczecinianinem i dużo bardziej mi zależy na dobru tego miasta niż Polski... a dobro tego miasta wcale nie brzmi "język Polski jako urzędowy"... o ile będzie dobrze się tu działo to możemy mówić nawet językiem Majów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frustrat Najwiekszy Szaber Powojennej Europy IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 02:09 Czego nie zdolali zbabardowac Amerykanie, wywiezc na daleki wschod Rosjanie, to w niezgodzie nawet z obowiazujacym wtedy prawem rozszabrowala powojenna Polska z tych swoich "odzyskanych ziem". Honorowy obywatel naszego miasta osobiscie musial podpisac zgode na rozbiorke zbombardowanej starowki, Opery, itd... i tak to Warszawa sie odbudowywala za pomoca Szczecinskich cegiel masowo wywozonych transportami kolejowymi do Stolicy... A dzis przyjedza jakis chory z nienawisci kurdupel i naszym miastem rozgrywa swoje niedorzeczne wojenki o tron... Nisko ten swiat (Polska) upadl... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Najwiekszy Szaber Powojennej Europy 27.05.09, 18:06 Gość portalu: Frustrat napisał(a): > Czego nie zdolali zbabardowac Amerykanie, wywiezc na daleki wschod > Rosjanie, to w niezgodzie nawet z obowiazujacym wtedy prawem > rozszabrowala powojenna Polska z tych swoich "odzyskanych ziem". > Honorowy obywatel naszego miasta osobiscie musial podpisac zgode na > rozbiorke zbombardowanej starowki, Opery, itd... i tak to Warszawa > sie odbudowywala za pomoca Szczecinskich cegiel masowo wywozonych > transportami kolejowymi do Stolicy... > A dzis przyjedza jakis chory z nienawisci kurdupel i naszym miastem > rozgrywa swoje niedorzeczne wojenki o tron... > Nisko ten swiat (Polska) upadl... ..................................... Kaczyński tak chętnie wyceniał straty Warszawy, która poniosła przez Niemców, to może niech wyceni straty Szczecinie rozkradzionego przez Warszawę Odpowiedz Link Zgłoś
exuk Kaczyński nadęty bufon: powiem cokolwiek za pensję 26.05.09, 18:52 Kaczyński nadęty bufon: powiem cokolwiek za pensję posla i diety poselskie, ......... i tak bełkocze od 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: 188.33.19.* 26.05.09, 19:07 Podstawa polityki warszawiakow jest twierdzenie, ze Polska to prywatny interes kilkuset warszwskich sku..... I mieszja nam jak tylko moga uznajac wszystkich z poza Warszawy za durni i jeleni. Tak przez ostatnie 50 lat warszawka wydoila Slask , i Pomoze Zachodnie. Maly warszawski czlowieczku, ja wiem, ze drazni cie mentalnosc mieszkancow Pomorza Zachodniego, wiem, ze przerastaja cie o glowe, wiec nie mieszaj nam tu warszwski karle, Niemcy zbierali nam juz Szczecin , za Jurczyka, Skoncz z tym prymitywnym warszaskim dranskim mydleniem oczu. Nie wiem , o przypadkach, kradziez, bandytyzmu, lobuzerstwa, niszczenia i zabierania naszych wlasnosci zew strony Niemcow, ale wiem, ze do dzisiaj nie upozadkowano w Polsce ksiag wieczystych. Dla warszwskich karlow najepsze bylyby napoleonskie granice ksiestwa warszawskiego a i na takim obszrze zagryzliby sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.09, 20:01 Wróciłam do Waszych komentarzy,chociaż są dziwne, a wróciłam dlatego że, zapomniałam dodać nieukowi, że jestem niewykształconą kucharką" z małego miasteczka"na wschodzie, która zawsze będzie głosować na prawicę. A wy chyba niedługo zagotujecie się w swojej złości, ale pomimo tego życzę Wam dużo zdrowia, trzymajcie się.Pa,Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo kucharko ze wschodu ! 26.05.09, 20:35 PiS nie jest partią prawicową, to komuniści inaczej. Głosuj na tych populistów,a zawsze będziecie tam za Wisłą,Polską B-e. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic 26.05.09, 23:17 Gość portalu: nika napisał(a): > Wróciłam do Waszych komentarzy,chociaż są dziwne, a wróciłam dlatego że, zapomniałam dodać nieukowi, że jestem niewykształconą kucharką" z małego miasteczka"na wschodzie, która zawsze będzie głosować na prawicę. A wy chyba niedługo zagotujecie się w swojej złości ....................... komentarze nie sa dziwne, po prostu ty bladego pojęcia o historii naszego miasta nie masz, więc mieszaj w tym swoim garze na wschodzie i głosuj na kartofli jak chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolowa1 Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.kalisz.mm.pl 28.05.09, 00:18 Wyrazy współczucia....pozdrawiam. Szczecinianka z niepolskimi korzeniami, ale szczecinianka od urodzenia... PiS na stos...he he he Odpowiedz Link Zgłoś
saturnia-to-ja Kaczyński: To kwestionowanie granic 26.05.09, 20:07 Jest XXI wiek,Panie Brzydki Kaczyński.Pora usunąć wszystkie granice.Komu są one potrzebne? Powalonym partiom politycznym?Jesteś życiowym leserem,wstąp do PiS.Wykarmimy,że nienawiścią do świata?A kogo to z bliźniaków obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.cable.quicknet.nl 26.05.09, 20:40 Szczecin tak dlugo jak bylo to mozliwe staral sie balansowac i zachowywac autonomie - niemieckosc Szczecina to 250 lat jego istnienia Szczecin poza Polska - byc moze tak, Szczecin w granicach Niemiec - zdecydowanie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki 26.05.09, 23:19 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > Szczecin tak dlugo jak bylo to mozliwe staral sie balansowac i zachowywac > autonomie - niemieckosc Szczecina to 250 lat jego istnienia > > Szczecin poza Polska - byc moze tak, Szczecin w granicach Niemiec - zdecydowanie > NIE. ...................... znacznie skróciłeś niemiecką historię Szczecina,a poza Polską Szczecin był przez 90% czasu swojego istnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 23:27 beatrix13 napisała: > znacznie skróciłeś niemiecką historię Szczecina,a poza Polską > Szczecin był przez 90% czasu swojego istnienia No to np. żądajmy zwrotu Lwowa od Ukrainy, bo zawsze był polski. Czasy są takie nie nie inne i taka jest sytuacja geopolityczna jaka jest. Żadne zaklęcia tego nie zmienią. Czy to neofaszystów w BRD czy też nacjonal-populistów w RP. Już sobie wyobrażam przesiedlenie lewobrzeżnych szczecinian za Odrę przez panów w zielonych mundurkach :)))))))))))))))))))) Dobrej nocy życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.cable.quicknet.nl 27.05.09, 00:10 nie skrocilem - Szczecin byl Niemiecki jakies 250 lat, jego zwiazki z Polska nie sa znaczaco mniejsze - wazne jest to by nie zafalszowywac historii przez tworzenie wrazenia ze Szczecin jest miastem Niemieckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 01:52 Szczecin byl, jest i bedzie... Szczecinski !!! Jest Nasz i innym od niego wara ! Tak samo Eryce jak i Jarkowi - Wara !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Dokladnie! IP: *.cable.quicknet.nl 27.05.09, 20:22 Nie zapominajmy o tym zwlaszcza gdy w propagandzie Niemieckiej nawet Gdynia jest miastem Niemieckim a sama Erica staje sie nagle wypedzona z Niemieckiej Gdyni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: Dokladnie! IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.09, 23:42 Pokaz mi ta propagande niemiecka gdzie Gdynia jest niemiecka. I pokaz mi skad by wynikalo, ze Erika S. jest kims waznym w Niemczech (przez ciagle straszenie Erika jest ona BARDZO znana w Polsce, a w Niemczech MALO kto wie kto to jest) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. a prosze bardzo IP: *.cable.quicknet.nl 28.05.09, 21:03 Hafen der Hoffnung - Die letzte Fahrt der Wilhelm Gustloff - polecam uwaznie ogladac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.09, 23:28 Mamy cos klopoty ze znajomoscia historii. 250 lat? A ile z Polska? A wiesz kiedy powstaly pojecia "polski" lub "niemiecki"? Niemieckie nic nie jest dluzej niz ok. 120 lat. Zreszta polskie niewiele dluzej. Pojecie panstw narodowych jest naprawde "nowe" (w sensie historycznym). Uzasadnien tego typu moga sie chwytac ludzie nie majacy o historii zadnego pojecia. Gdybys 500 lat temu zapytal kogos ze Szczecina czy jest Polakiem czy Niemcem to by zrobil duze oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.cable.quicknet.nl 27.05.09, 23:39 staram sie operowac w plaszczyznie ktora posluguja sie moi oponenci - jesli ktos uzywa okreslenia "niemiecki" to akceptuje jego warunki semantyczne i przedstawiam kontrarguemnty i jasne ze mam klopoty z historia - nie jestem historykiem - zgrubnie oszacowalem przynaleznosc miasta lub scislosc jego relacji z Polska i z "Niemcami" - a ze dzieje Szczecina sa dosc skomplikowane to ejst to znaczace uproszczenie ale Szwecja czy Dania nie wspominaja nic o Szczecinie. I naprawde - Szczecin nie jest ani Polski ani Niemiecki - Szczecin jest Pomorski - Szczecinski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.09, 23:46 Skoro sie wypowiadasz w taki sposob i podajesz konkretna liczbe "250" to chcialem wiedziec skad. Bo to wszystko stwarza wrazenie, ze sie znasz na historii. Szczecin byl i jest (lub powoli znow sie staje) szczecinski - wiec pominmy te bzdety z liczbami w tle. Bo mozemy sie skarzyc, ze Lubeka byla zalozona przez Slowian (ale nie przez Polakow) i mamy prawo (jako Slowianie?) upominac sie o zwrot (takie banialuki tez juz spotkalem wsrod nie-historykow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.cable.quicknet.nl 28.05.09, 21:10 ale jaki zwrot, komu? czemu? my mozemy sie ubiegac o duza autonomie... 250 lat to umowna liczba - jakie znaczenie bedzie mialo ze to 237 albo 283 lata? nie znam sie na histori - interesuje sie troche historia zwlaszcza Szczecina i regionu... bzdety z liczbami w tle staja sie argumentem w dyskusji politycznej - dlatego trzeba niestety je przytaczac - a co do arguemntacji kto i co zbudowal i kto jest spadkobeirca polecam www.gralakhen.republika.pl/etnogen-slowian.html- rzecz jasna nie jestem etnologiem, genetykiem, historykiem wiec prosze o skorygowanie blednych wypowiedzi, z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -.- Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 23:52 Witam SzP Vlad.H. Ładnie Pan napisał-Szczecin jest Pomorski .... Tak jest wszystkich którzy tu mieszkali,mieszkają i będą mieszkać.... Udanego i miłego wieczoru z :),życze :)) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ale tez Szczecin nie jest niemiecki IP: *.cable.quicknet.nl 28.05.09, 21:13 ekhm - czuje sie zaklopotany - mysle ze to tzw "oczywista oczywistosc" ze pozwole sobie na cytat z Bolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były Szczecinianin Do Szczecinian IP: 160.213.122.* 26.05.09, 21:07 Co sie czepiacie tak tej warszawki. Oni tez maja kaczorow dosc. Jeden byl prezydentem Warszawy i co... w wyborach na przeydenta RP w Warszawie poniosl totalna kleske. Ludzie w warszwce szybko sie przekonali co to za typek. A Warszawe po wojnie to budowla cala Polska, ale juz przestancie marudzic, ze przez to jest bieda w Szecinie, to bylo 60 lat temu. A co do Szczecina to sami jestescie winni. Wszyscy jencza ze warszawka ma cos dac, cos zrobic. A moze sami wezcie sie do roboty. Wybraliscie sobie prezydenta Jurczyka i macie pretensje do Warszawy. Dlugie lata ministrem transporty byl Liberadzki i co i nic. Nawet kilometra drogi w Szczcinie nie wybudowal, a wciaz na niego glosujecie. To samo wieczny spolecznik Piechota tez g.. zrobil dla Szczecina. Do Berlina macie blizej niz do Poznania, a do Kopenhagi blizej niz do Warszawy, do Szwecji 8h. Ludzie macie takie polozenie geograficzne ze powiniscie byc najbogatszym miastem w Polsce, ale do tego potrzeba madrych wladz, ale zeby miec madre wladze trzeba miec madrych wyborcow. Takze nie szukajcie winny w Warszawce tylko wezcie sie do roboty. Poznan, Wroclaw jakos daja rade, a Wy co ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Do Szczecinian IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 00:43 "...A co do Szczecina to sami jestescie winni. Wszyscy jencza ze warszawka ma cos dac, cos zrobic. A moze sami wezcie sie do roboty. Wybraliscie sobie prezydenta Jurczyka i macie pretensje do Warszawy..." A Wam w tej stolicy to kukulka podrzucila Kaczynskich ? Sam sobie ich wybrales ! A my zrezygnowalismy z Jurczyka, zrezygnowalismy z Jarka i zrezygnujemy z podarowanego nam Lecha. A jak sie wku...my to zrezygnujemy i z takiej stolicy. Ty stad wyjechales do stolecznego zlobu to i tobie nic do tego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Do Szczecinian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 08:59 To nie było 60 lat temu, jeszcze w latach 60 ulica Wielka to była sterta gruzów, bo wawa bała się, że trzeba będzie Szczecin zwrócić.Krótki okres powojennej prosperity miasta, to prezydentura Stopyry, który był bardzo ukierunkowany na Europę.Pożniej szarość stanu wojennego, a dalej to już tylko kręcenie lodów.Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
exman Kaczy dziób 26.05.09, 21:25 kilka cytatów: To oświadczenie jest zakwestionowaniem wyniku II wojny światowej, zakwestionowaniem granic. Taka jest prawda - stwierdził Jarosław Kaczyński na konferencji prasowej w Szczecinie. - tylko nadęty kartoflany bufon może tak mówić żaden człowiek przy zdrowych zmysłach nigdy nie powie "taka jest prawda". Ewidentny brak zwrotu "moim zdaniem". I po raz kolejny zapewnił, że to PiS jest partią dbającą o polski interes - trup na wrotkach - Jest pytanie o motywy tego rządu. Prowadzona jest polityka, która podważa funkcjonowanie Szczecina jako miasta polskiego - atakował prezes PiS. - wzorem jest przecież Toruń. Ba, PiS przeniesie tam stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.cust.tele2.pl 26.05.09, 21:25 Albo bredzisz, alboś ścierwo. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Powojenne wpadki PO wykorzystuje Kaczynski 27.05.09, 00:09 Pan Kaczyński sprytnie wykorzystuje wpadki PO, najpierw z mapa Polski w spocie bez Szczecina, a teraz ta sprawa... zreszta pan Tusk potepił niemiecka czesc europejskiego ugrupowania. Prawda jest, ze Szczecin przez Polske był traktowany zawsze tak jakos tymczasowo, niepewnie - był czas, ze rozkradano, a teraz tak latwo zrezygnowano ze stoczni szczecinskiej zadowalajac sie drobna wplata, jakby szybko biorac, co daja, bo zaraz zabiora... Natomiast przeraza mnie w polityce pana Kaczynskiego ta zawsze obecna opcja walki o polskosc ze wszystkimi sasiadami! Bo zarówno z Niemcami, jak i Rosja - chce cos udowodnic, ale na drodze walki i stawiania sie, a nie polityki... to raczej nie ta droga, bo konfrontacja nie buduje. Pojechał walczyc o pana prezydenta Gruzji Sakaszwilego, ktory by trwac u wladzy wszczal konflikt z Rosja, a dzis mamy w tejze Gruzji wewnetrzny bunt i blokade opozycji przeciw wlasnie temu Saakaszwilemu! Zostal wiec niecnie wykorzystany nasz prezydent w rozgrywce wewnetrznej Gruzji. I tak wlasnie bywa z osobami, ktore maja w oczach wojne pokazujac tym samym swoja slabosc jako osobowosc polityczna! Zgadzam sie, ze Szczecin jest marginalizowany w gospodarce Polski, ale nie chcialbym takze bysmy stali sie frontem walki z niemieckim sasiadem! Musi byc jakas alternatywa... miasta, ktorego polskosc musza zaakceptowac Niemcy, ale takze ktorego mieszkancy i Polska nie moze zatajac, ze Szczecin był miastem niemieckim i wiekszosc obiektów ma wlasnie historie poniemiecka. Zapewne musi wymrzec pokolenie, by tak naprawde wojna sie skonczyła, ta wojna, ktora jest gdzies w głowach, w pamieci, w polityce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elorado Re: Powojenne wpadki PO wykorzystuje Kaczynski IP: 79.175.253.* 27.05.09, 00:51 Nic dodać nic ująć :). Zgadzam się w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Wpadkę JK wykorzystało też PO w swoim spotcie 28.05.09, 01:50 Miałem tutaj nie zabierać głosu ponieważ ktoś mnie na to forum naprowadził,a sam nie jestem ze Szczecina.Niemniej zmieniłam zdanie po twoim postcie który wśród innych przeciwników(nie wliczam w to szmalcu)wyróżnia się tym ,że jest nazwijmy to "głosem rozsądku". Z góry mówię też że za PiS ani w ich imeniu się nie wypowiadam, chcę jednak na nich teraz głosować.Oczywiście nie zgadzam się ze wszystkim co napisałeś,i nie ze wszystkim tu chę polemizować bo to nie ma sensu.Niemniej jednak przeciw temu muszę zaprotestować: andreas.007 napisał: > Natomiast przeraza mnie w polityce pana Kaczynskiego > ta zawsze obecna opcja walki o polskosc ze wszystkimi sasiadami! T: Kłócisz się tu sam ze sobą ,a szkoda ponieważ niżej tak celnie napisałeś A: > Musi byc jakas alternatywa... miasta, > ktorego polskosc musza zaakceptowac Niemcy > ale takze ktorego mieszkancy i Polska nie moze zatajac, > ze Szczecin był miastem niemieckim i wiekszosc obiektów > ma wlasnie historie poniemiecka. T: Podobnie odnośnie Lwowa czy Wilna ,ale nie o to mnie teraz chodzi. Skądu u Ciebie i wielu ludzi takie przekonanie że Kaczyńscy i PiS pomalowali sobie twarze,naostrzyli toporki I BEZ JAKIEGOKOLWIEK POWODU wstąpili na ścieżkę wojenną ? : ) A: > Zgadzam sie, ze Szczecin jest marginalizowany > w gospodarce Polski, ale nie chcialbym takze >bysmy stali sie frontem walki z niemieckim sasiadem! T: Nikt dzisiaj o zdrowych zmysłach nie neguje tego że z sąsiadami trzeba się układać i starać się dobrze żyć.Kaczyńscy i PiS nie są przeciwko Uni,Europie,Niemcom, czy nawet samej Rosji,a podobnie jak ja są za Europą narodów.Przypominam tutej że to właśnie rząd JK wynegocjował i podpisał strefę Schengen niemniej tak jak my mają poważne zastrzeżenia i nie są one wzięte z sufitu tylko z rzeczywistości która nas otacza.I w końcu kto jak kto na tym forum ale Ty sam doskonale o tym wiesz co piszę ! A: > Bo zarówno z Niemcami, jak i Rosja - chce cos udowodnic, >ale na drodze walki i stawiania sie, a nie polityki... T: Echhh! Pod politykę można podciągnąć wiele też wojny jak i negocjacje.Nie chodziło Tobie przecież o ustępstwa co również jest polityką. Napisałeś że Niemcy MUSZĄ zaakceptować polskość Szczecina ,sam tutaj w jakimś sensie też się stawiasz a wypominasz to innym.To powiedz mi w takim razie co zrobisz jak nie zechcą zaakceptować Twoich własnych warunków ,lub nawet kiedy będziesz miał obawy że co innego deklarują,a do czego innego dążą ! ?Ja i PiS mamy poważne obiekcje i dziwię się że Ty nie masz? Polityka chowania głowy w piasek doprowadzi do tego że dostaniemy wieklkiego kopa dokładnie tam gdzie sobie na to zasłużymy,a z naszego nawet poniemieckiego domu wylecimy wtedy jak z procy ! Polityka jest trochę podobna do życia gdzie trzeba ciągle być w ruchu żeby przeżyć jak ten pstrąg pod prąd,a kto tylko się POdkłada to wiadomo ; )Niech nikomu się też nie wydaje że wejdziemy do jakiegoś klubu-raju,w którym to bez żadnego wysiłku z naszej strony będą bezinteresownie podawać nam szczęście,dobrobyt,czy spokój -no chyba że święty : ) Zawsze trzeba będzie w taki czy inny sposób upominać się czy nawet walczyć o swoje.Rozumiał to prezydent kiedy jechał do Gruzji bo docelowo szukał nie wojenki na szbelki, a właśnie też tam zabezpieczenia energetycznego dla Polski. Rozumieją to doskonale nasi sąsiedzi i cudownie zrozumiał to nawet sam pan premier ! ( : www.rp.pl/artykul/2,311042_Tusk__za_wysiedlenia_odpowiedzialni_sa_Niemcy.html A: >I tak wlasnie bywa z osobami, ktore maja w oczach wojne > pokazujac tym samym swoja slabosc jako osobowosc polityczna! > to raczej nie ta droga, bo konfrontacja nie buduje. T: Tak ! Zgadzam się ! Ale to obowiązuje tak samo nas jak i naszych sąsiadów !!! POmimo różnic Pozdrawiam. Polecam też tego forumowicza: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=95801399&a=95801399 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesiedleniec PROROK Kaczyński ? Szczecinianie juz w Niemczech ! IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 00:59 Biedny Jareczek w trakcie wizyty w Szczecinie dowiedzial sie, ze juz spora ilosc mieszkancow Szczecina mieszka... w Niemczech ! I mu sie we lbie cos poprzestawialo, i bajdurzy od rzeczy. A coraz wiecej mieszkancow tego miasta bedzie sie wyprowadzali do Niemiec bo czysto tam, tanio, spokojnie i Ci Niemcy (ktorzy w jego zapyzialym umysle kojarza sie li tylko z Erika S.) jacys tacy... normalni ludzie. A Ci wstretni Niemcy co to mieli nas najechac i odzyskac, odzyskane wczesniej przez nas, ziemie jakos sie do tego nie kwapia. I tak to rzeczywistosc chichocze sobie z rojen panaroika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubulec PiS Off ze Szczecina ! IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 01:07 Rodacy - Szczeciniacy ! Dajmy odpowiedz Kaczorowi, jedyna jaka zrozumie, i jedyna jaka go dotkliwie zaboli ! Idzmy gremialnie na wybory i powiedzmy PiSowym Oszolomom nasze NIE !!! PiS precz ze Szczecina ! PiS precz z Polski ! PiS precz z Europy ! Kazda karta do glosowania wrzucona do Urny bez krzyzyka postawionego przy kandydatach PiSu - to cios w plecy chorym z nienawisci oszolomom !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: PiS Off ze Szczecina ! IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 01:47 Slusznie prawi ! Do Urn Panie i Panowie Szlachta z zascianka o wdziecznym imieniu - Szczecin ! Na pohybel PiSmaniakom !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: PiS Off ze Szczecina ! IP: *.nitka.net.pl 27.05.09, 01:56 Brawo ! Jarkowi i innym Brudzinskim, nasze szczecinskie... NIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: PiS Off ze Szczecina ! 27.05.09, 17:53 jestem za, wszystko tylko nie pisowska zaraza Odpowiedz Link Zgłoś
cynik.24 Brat bratu równy... 27.05.09, 08:02 Czy ten mały człeczek nie da sobie spokoju ?! Życie historią jest naprawdę groźne. Wypędzenia nie były humanitarne to fakt ale tu trzeba podkreślać czas wojny, specyficzną sytuację. Wypędzali nas i my ich ale przecież to było na polecenie i za zezwoleniem Wielkiej Trójki, a więc do nich pretensje. Straszenie nas jest bzdurne, gdy samemu nie robiło się nic, aby temu przeciwdziałać prawnie - zamiast Ziobrę wypuszczać na opozycję trzeba było zabezpieczać nas prawnie przed zwrotami majątków itd. Odpowiedz Link Zgłoś
as9943 S3 gazoport i tunel to działania PIS a PO 27.05.09, 08:11 stocznia , police ,tunel,jakąs nowa droga nie słyszałem.Kampania PIS w Szczecinie Kaczor, kampania PO palikot.Zarządzanie województwem za czasów PO przeniesiono do Koszalina karpiniuk- husejko-gawłowski Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo prawiczek z metra cięty, szef PiSdzielców 27.05.09, 09:22 to niebezpieczny wywrotowiec. To nie za rzadów PiS ruszyły budowy, więc nie mamy im nic do zawdzięczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: S3 gazoport i tunel to działania PIS a PO IP: *.mysmart.ie 28.05.09, 02:52 a to oni dali na nie kase czy PO ze swojego budzetu? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic 27.05.09, 18:21 pis nie ma żadnych zasług gospodarczych, wrecz przeciwnie to pis wstrzymał prawie wszystki prowadzone negocjacje i przetargi na buowy nowych odcinków autostard bo miał inna koncepcje finansowania tych autostrad ,skonczyło sie na tym że koncpecja pisowska okazała sie z "kosmosu" i wrocono do starej koncepcji tylko że juz za prawie dwa razy tyle bo tak wzrosły koszty , he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolowa1 Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.kalisz.mm.pl 28.05.09, 00:04 Ja również nie mam nic przeciwko. Powiem więcej, kiedy tak patrzę na to co dzieje się dookoła czasem żałuję, że nie jesteśmy po tamtej stronie właśnie. Szczecin nie jest najlepiej rozwijającym się miastem(he he he delikatnie mówiąc), gdybyśmy byli po tamtej stronie, nasze położenie na pewno byłoby maksymalnie wykorzystane. Ale niestety Panowie w Wawce tylko pod swoje tyłki zaglądają, reszta ich nie obchodzi. A my mamy takie ładne miasto, ale zaniedbane. Mamy jednak potencjał....kto go wykorzysta??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kaczyński: To kwestionowanie granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 20:44 Sam pojadę zdjąć polską flagę z Urzędu Wojewódzkiego w razie potrzeby. Za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś