Dodaj do ulubionych

Tartaczna Rally 2010!

02.03.10, 14:53

Szkoda, że lokalna gazeta wyborcza nie poświęciła uwagi bardzo ciekawemu
wydarzeniu jakim był Rajd Tartaczna 2010.

Rajd odbywał się "ulicami" Torunia; po Wrzosach, na osiedlu Leśna Polana.

Jakoś nie mogłem tam trafić i przypadkowo zjechałem wcześniej na Wrzosy. I
miałem swój rajd, po wertepach Torunia.

Ale gdy w końcu trafiłem na Tartaczną zobaczyłem zapewne jedną z największych
kałużw województwie kujawsko-pomorskim! Tam nie da się jeździć typowym autem
osobowym, trzeba mieć SUV-a albo Crossovera.

Napisałem kiedyś że w Bydgoszczy drogi są fatalnie podziurawione. U nas wcale
nie jest lepiej, jest tak samo jak na Fordońskiej.

Jest u nas jednak dużo gorzej niż w gminie Nieszawka czy Łysomice, gdzie polne
drogi wyłożone są asfaltem. U nas, na Wrzosach, w Kaszczorku, na Rudaku jest
po prostu tragicznie!

Dziwię się, że dobry gospodarz wydał 100 mln zł na motoarenę - za te 100
mln zł można by zrobić wszystkie osiedlowe ulice w Toruniu.

Trzeba było zbudować jedną czy dwie trybuny betonowe i pozostałe trybuny -
ziemne. Rozłożyć budowę na kilkanaście lat. A teraz przez pół roku motoarena
stoi pusta!

Polecam fantastyczny film z rajdu Tartaczną! Znakomita realizacja, fajne
wypowiedzi uczestników rajdu!

Wielkie brawa dla organizatorów! Szkoda, że moja ulubiona gazeta wyborcza jak
dotąd nie napisała o tym ani słowa! Usterce Eurovii poświęcono kilka długich
artykułów, zielonej fali podobnie. Szkoda, że brakuje czasu na napisanie o
tym, co jest dla wielu ludzi zmorą codzienności.

Film, część I:

www.torun24.tv/video/794/ulica-Tartaczna-Off-Road--I-Rajd-Terenowy-w-Toruniu-2010-cz-1
www.torun24.tv/video/795/ulica-Tartaczna-Off-Road-I-Rajd-Terenowy-w-Toruniu-2010-cz-2
Obserwuj wątek
    • arafat11 Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 14:59
      b]Dziwię się, że dobry gospodarz wydał 100 mln zł na motoarenę - za
      te 100
      > mln zł można by zrobić wszystkie osiedlowe ulice w Toruniu.[/b]

hecer bredzisz strasznie...zobacz jaka jest cena kilometra
      osiedlowki....

w takiej bydgoszczy od 8 lat przeznacza sie na utwardzenia gruntowek
      ponad 30 milionow rocznie...i jak wyliczono w tym tempie to jeszcze
      kilkadziesiat lat minie nim sie wszytskie utwardzi...wiec jak za 100
      baniek chcesz zrobic wszystkie w toruniu?
      • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 15:01
        to zobacz jaka jest cena kilometra osiedlówki i mi podaj:)
        • arafat11 Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 15:25
          tu masz maly przyklad z regionu:

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091219/INOWROCLAW01/302132371

140 metrow kosztuje 590 tysiecy! to za 100 baniek ile zbudujesz tych
          osiedlowek? 25 kilometrow?
          • arafat11 Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 13:05
            no i co dalej twierdzisz,ze za 100 baniek zrobisz wszystkie
            osiedlowki w toruniu?

chlopie nie widzisz, ze bredzisz strasznie?
    • alienisko Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 15:03
      Trzeba było zbudować jedną czy dwie trybuny betonowe i pozostałe
      trybuny ziemne. Rozłożyć budowę na kilkanaście lat. A teraz przez
      pół roku motoarena stoi pusta!

Taaaa... wtedy to by były dopiero pieniądze wyrzucone w błoto.
      Zerowy skok jakościowy, żadna szansa organizacji GP, do tego zapewne
      większe koszta budowy związane z rozłożeniem tego na kilka lat,
      stawianie trybun ziemnych, potem ich usuwanie... eee, bzdury. Jak
      już coś robić to szybko i dobrze, albo wcale. Bo jakby to rozłożyli
      na kilka lat, to pewnie nigdy by tego nie skończyli.

PS
      Wolę, żeby tak samo szybko i sprawnie postawili halę widowiskowo-
      sportową, niż zrobili wszystkie drogi osiedlowe ;) bo i pewnie wcale
      by wszystkich nie zrobili. Nie każdą kasę można wydać na wszystko co
      się chce.
      • hecer 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 15:23
        > Taaaa... wtedy to by były dopiero pieniądze wyrzucone w błoto.
        > Zerowy skok jakościowy, żadna szansa organizacji GP, do tego zapewne
        > większe koszta budowy związane z rozłożeniem tego na kilka lat,

Bzdura! Po prostu trzeba było wybudować stadion za 30-60 mln zł, tak jak to było
        w planach. A nie za ponad 100 mln zł i jeszcze wybudować dach i parkingi -
        wszystko w ciągu 2-3 lat! To jest idiotyzm! A to stoi puste przez pół roku, a
        ludzie w kaloszach po bułki idą.

Czemu usuwać trybuny ziemne? Niech stoją przez kolejne 10 lat. Potem się je
        usunie - to się zamortyzuje przez ten czas. I bilety będą tańsze dla tych co
        wolą oglądać z trybun ziemnych.

=================================

W Toruniu jest 300 km dróg gminnych, z tego tylko połowa jest utwardzona (stan
        na 2003 rok).

Koszt budowy 1 km drogi gminnej z chodnikiem i podłączeniem całej instalacji to
        ok 3 mln zł. Ale cena może wynieść nawet 1-1.5 mln zł, uwarunkowania są bardzo
        różne.

Za 120 mln zł można więc wyasfaltować około 50 km dróg w Toruniu, czyli 1/3
        WSZYSTKICH które teraz są nieutwardzone.

Odliczając drogi których w ogóle nie trzeba utwardzać, bo mają niską przydatność
        (nie ma na nich osiedli mieszkaniowych, itd) - można zrobić porządnie nawet 2/3
        albo 3/4 wszystkich ważnych dróg gminnych w Toruniu - za cenę jednej motoareny.
        • alienisko Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 16:09
          Za 30-60 mln, postawisz dokładnie to co było na Broniewskiego, tylko
          na początku ładniejsze. Odpowiedz, po co więc budować nowy stadion?

A, i skończ z tymi 100 mln. Licz tyle ile faktycznie poszło na
          stadion z kasy miasta, a nie też to, co przyszło ze sprzedaży
          starego, skoro i tak wydałbyś na nowy, tylko taki sam. Geniusz
          inwestycji :)
          • hecer Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 20:10
            > Za 30-60 mln, postawisz dokładnie to co było na Broniewskiego,
            > tylko
            > na początku ładniejsze. Odpowiedz, po co więc budować nowy stadion?

No właśnie, po co?

Po co budować drogi potrafię powiedzieć. A po co budować stadion za 100 mln zł?

Ze sprzedaży gruntów za stary stadion można było zbudować nowy. 60 mln zł
            zupełnie by wystarczyło na to, by jeździć.

100 mln zł publicznej daniny od mieszkańców na stadion? Może byś zapytał
            łaskawie mieszkańców czy akurat to uważają za najpotrzebniejszą inwestycję w
            mieście.

Czy lepiej zbudować parkingi koło motoareny czy starówce geniuszu inwestycji?

Czy lepiej zbudować drogi dojazdowe do stadionu, które wykorzystywane są tylko w
            sezonie czy drogi na Wrzosach?

Czy lepiej mieć ulicę Pera Jonssona czy Tartaczna Rally?

Czy lepiej mieć dach nad stadionem czy dach nad kortami tenisowymi (na których
            można grać wtedy cały rok, i latem gdy wieje wiatr i pada deszcz)?

Czy lepiej mieć dach nad stadionem czy zrobione 5 km ulic na Wrzosach czy Rudaku?

No, miszczu?
            • alienisko Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 20:43
              > A po co budować stadion za 100 mln zł?

Bo jak już się burzy stary, to nowy powinien być lepszy, nowoczesny
              i dawać szansę organizacji zawodów najwyższej rangi w dyscyplinie,
              której będzie służył.

> Może byś zapytał łaskawie mieszkańców czy akurat to uważają za
              najpotrzebniejszą inwestycję w mieście.

Zapomniałem, że jesteś głosem ludu. Jasne, że są ważniejsze
              inwestycje, ale tego typu obiekty, wpływające na rozrywkę sportową
              czy kulturalną też odbijają się na samopoczuciu mieszkańców, ich
              ocenie miasta i tego jak się im w nim żyje. Dopiero by się oburzyli,
              jakby zobaczyli, że nowy stadion wygląda tak samo jak stary.

Może w końcu tez zaczną ten obiekt do czegoś więcej wykorzystywać.
              Brian Adams na Motoarenie?
              Nie wiem czy to się uda, ale stary, czy nowy jak stary nie miałby
              szansy nawet na rozmowę na temat takiego koncertu.

> Czy lepiej zbudować parkingi koło motoareny czy starówce geniuszu
              inwestycji?

I tu i tu. A na starówkę, to powoli nie ma po co przyjeżdżać:) I
              jakoś bardziej mnie drażni wyjeżdżanie ze stadionu po meczu i próba
              zaparkowania przed, niż wędrówki na starówkę i poszukiwanie miejsca.
              Skąd wiesz gdzie jest większość?

> Czy lepiej mieć ulicę Pera Jonssona czy Tartaczna Rally?
              Pera Jonssona. Widzisz, kibice potrafią się spiąć i doprowadzić do
              zmiany nazwy ulicy. O jakiejś społecznej walce o zrobienie ulicy nie
              słyszałem.

> Czy lepiej mieć dach nad stadionem czy dach nad kortami tenisowymi
              (na których można grać wtedy cały rok, i latem gdy wieje wiatr i
              pada deszcz)?

Ja powiem nad stadionem, Ty powiesz nad kortami. Kwestia
              priorytetów. Skąd masz pewność, że przemawiasz głosem większości
              torunian? Póki co, to Motoarena budzi ciekawość, jest na ustach
              mieszkańców i sprawia im radość.

> No, miszczu?
              Bij pokłony :)

PS
              Ocenę inwestycji (polityki Zalesia) masz w sondażach wyborczych.
              Jakąś mniejszość reprezentujesz :)
              • hecer Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 21:10
                ja powiem "nad kortami" - wezmę rakietę i pójdę grać, zapłacę 20 zł za kort za
                godzinę.

Ty pójdziesz na żużel, posiedzisz sobie na ławce i popatrzysz jak inni jeżdżą.

To gdzie tu promocja sportu, a gdzie promocja siedzenia na dupie i wrzeszczenia?

> Zapomniałem, że jesteś głosem ludu.

To nie ja oferuję igrzyska - grand prix wyborcze, dach nad stadionem, parkingi
                nad stadionem. Kuźwa, co jeszcze???

To wy tu kupujecie populistyczne zagrywki. Bo młodzi jesteście.

Ja bym zrozumiał - nie ma kortów, bo kurcze przedszkole jest potrzebne.

Wam do łba się nie da tego wbić, że droga na stadion jest mniej ważna niż
                osiedlówka.

"Brian Adams na motoarenie" - za chwilę wybudujecie halę sportową i co wtedy?
                Tam będzie Brian Adams, tam będzie dach. I miejsce na 6-7 tys ludzi. W centrum.

A ty będziesz szukał "imprezy który przyciągnie 14 tys widzów poza sezonem żużlowym"

> > Czy lepiej zbudować parkingi koło motoareny czy starówce geniuszu
                > > inwestycji?

> I tu i tu. A na starówkę, to powoli nie ma po co przyjeżdżać:)

Nie ma jak zaparkować i tak od całych dwóch kadencji.

> Widzisz, kibice potrafią się spiąć i doprowadzić do
                > zmiany nazwy ulicy.

Ale mnie nie chodzi o nazwę!!! Chodzi mi o to, że na tej drodze i na tym
                parkingu to ja sobie ćwiczę poślizgi zimą bo jest pusto! A ludzie na Tartacznej
                CO DZIEŃ chodzą w gumiakach!!

bosssssssshe, czy to ciężko zrozumieć?
                • alienisko Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 21:23
                  > Wam do łba się nie da tego wbić, że droga na stadion jest mniej
                  ważna niż osiedlówka.

Wam to znaczy komu? Bo ja piszę w swoim imieniu głosie ludu :)
                  Wcale nie uważam, że droga na stadion jest ważniejsza od drogi
                  osiedlowej.

> ja powiem "nad kortami" - wezmę rakietę i pójdę grać, zapłacę 20
                  zł za kort za godzinę.
                  > Ty pójdziesz na żużel, posiedzisz sobie na ławce i popatrzysz jak
                  inni jeżdżą.

Ty pomachasz rakietą za 20 zł, 15 tysięcy ludzi za 30 zł przeżyje
                  emocje, naładuje się energią, spędzi czas tak jak lubi i będzie
                  miało szczęśliwy tydzień i temat do rozmów przed kolejnym meczem.

> To wy tu kupujecie populistyczne zagrywki. Bo młodzi jesteście.
                  Ja tam nic nie kupuję. Rozumiem, że Zaleski wygrał głosami młodych
                  kibiców itp. :)

> A ty będziesz szukał "imprezy który przyciągnie 14 tys widzów poza
                  sezonem żużlowym"

Może mi się wydaje, ale to chyba rola MOSiRu, a nie moja :)

> Ale mnie nie chodzi o nazwę!!! Chodzi mi o to, że na tej drodze i
                  na tym
                  > parkingu to ja sobie ćwiczę poślizgi zimą bo jest pusto! A ludzie
                  na Tartacznej
                  > CO DZIEŃ chodzą w gumiakach!!
                  >
                  > bosssssssshe, czy to ciężko zrozumieć?
                  No właśnie ciężko z tym zrozumieniem. Przykład miał Ci pokazać, że
                  kibice potrafią powalczyć o swoje, czym by to nie było. Są
                  słyszalni, są natrętni i dostają to co chcą. Ot i tyle. Jakoś nie
                  widziałem "zajadłej" walki, szukania poparcia w mediach, petycji w
                  innych sprawach.

PS
                  Ja wcale nie uważam, że piszesz o sprawach mniej ważnych. Jedyne co
                  uznałem za absurd, to burzenie stadionu, by wybudować taki sam. Dla
                  mnie to głupota i brak wizji.
                  • hecer Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 22:06
                    > Ty pomachasz rakietą za 20 zł, 15 tysięcy ludzi za 30 zł przeżyje
                    > emocje, naładuje się energią, spędzi czas tak jak lubi i będzie
                    > miało szczęśliwy tydzień i temat do rozmów przed kolejnym meczem.

ja nie pomacham rakietą, jak będzie deszcz. A ten dach nad kortami czy jakiś
                    zwykły balon nawet nie kosztuje 10 baniek które wydasz na zadaszenie tego
                    molocha na 15 tys osób.

Zamiast tych parkingów i dróg dojazdowych - pustych przez prawie cały rok -
                    można wybudować ulice dla mieszkańców i parkingi na osiedlach!

I nie jest to "głos ludu". Uważaj, zaraz tobie przypnę łatkę populisty i zacznę
                    obrzucać inwektywami.

Nie jestem geniuszem inwestycji, choć z kilku inwestycji w swoim życiu jestem
                    bardzo zadowolony i sporo na nich zarobiłem. Po prostu apeluję do rozsądku, do
                    zważenia kosztów i korzyści. Ty masz te 100 mln w dupie i zasłaniasz się tym, że
                    "ludzie tego chcą". A ludzie chcą mieć wybór. Chcą różnych rzeczy. Jak im
                    powiesz, że masz pieniądze na stadion, to ci przyklasną. Jak im pokażesz budżet
                    miasta i zestawisz pozycję "stadion" z pozycją "drogi osiedlowe" to będą musieli
                    podjąć decyzję.

Jak im zostawisz budżet z 60% zadłużeniem i powiesz "ale macie stadion,
                    pamiętajcie że to ja go wam dałem" - a jednocześnie baseny na Rubinkowie i
                    Skarpie od 25 lat nie były remontowane, choć jeden remont to koszt tylko 2 mln
                    zł - to nie jestem wcale taki pewny czy uznają cię za dobrego menadżera.

Nie jest sztuką spełniać zachcianki ludzi. Sztuką jest zarządzać wszechstronnie
                    rozwojem miasta.

Nie chce mi się z tobą gadać. Masz swoje zachcianki, dla mnie są one kretyńskie
                    - bo każdy rozsądny człowiek zanim spełni swój kaprys pomyśli ile to będzie go
                    kosztować dziś a ile jutro. Ciebie to nie dotyczy, ty gwiżdżesz sobie na takie
                    sprawy.

---------------

60 mln mogłeś zaoszczędzić na stadionie - i już jest 25 km dróg gminnych

200 mln miejskich pieniędzy możesz zaoszczędzić na moście - i już jest ponad 80
                    km dróg gminnych.

W mieście jest ponad 300km, z tego 150 km nie jest utwardzone. Jesteś w stanie
                    wyasfaltować prawie wszystkie drogi (wszystkie, które powinny być asfaltowe) w
                    ciągu 4-5 lat.

To nie jest marzenie, to są realne propozycje.

...Ale jak ludzie wolą bredzić o swoich kaprysach to proszę bardzo.

Tylko wypraszam sobie takie określenia jak "geniusz inwestycji". To nie żaden
                    geniusz, to po prostu zdroworozsądkowe podejście. Ale wy wolicie mieć kaprysy.

...Jakoś zawsze tak jest, że jedna niezbyt zamożna osoba jak jej wpadnie do ręki
                    1000 zł to od razu pójdzie sobie kupić kino domowe i nową komórkę; a inna -
                    odłoży sobie te pieniądze, na wakacje, na wyjścia do kina. I która z nich ma
                    większą szansę na awans społeczny?
                    • alienisko Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 23:20
                      > Zamiast tych parkingów i dróg dojazdowych - pustych przez prawie
                      cały rok - można wybudować ulice dla mieszkańców i parkingi na
                      osiedlach!

Można było. Można było nie budować CSW, można było nie budować
                      fontanny (tu akurat nawet trzeba było:)) itd.

> Ty masz te 100 mln w dupie i zasłaniasz się tym, że "ludzie tego
                      chcą".

Cóż. Bo chcą. A Ty ciągle o 100 mln. Czyli zakładam, że rozwiązałeś
                      żużel w Toruniu.

> Jak im pokażesz budżet miasta i zestawisz pozycję "stadion" z
                      pozycją "drogi osiedlowe" to będą musieli podjąć decyzję.
                      >
                      > Jak im zostawisz budżet z 60% zadłużeniem i powiesz "ale macie
                      stadion, pamiętajcie że to ja go wam dałem" - a jednocześnie baseny
                      na Rubinkowie i Skarpie od 25 lat nie były remontowane, choć jeden
                      remont to koszt tylko 2 mln zł - to nie jestem wcale taki pewny czy
                      uznają cię za dobrego menadżera.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Ale cały czas wracamy do tego, że "sprzedajemy teren pod starym
                      stadionem, za tą kwotę budujemy taki sam stadion, kiedyś się go może
                      dokończy i zostaje nam 40/70 nie 100 mln". To jest głupiego robota.
                      Nic nie wnosi. Jak już sprzedajemy, to róbmy od razu lepszy. Albo
                      zostawmy stary i zajmijmy się drogami za kasę, którą mamy i którą
                      moglibyśmy odłożyć do lepszego stadionu.

Ja się po prostu nie zgadzam z tym, by burzyć coś i nie stawiać w
                      zamian nic lepszego. Tylko tyle. Ja nawet nie uważam, że robienie
                      nowego stadionu było takie konieczne dla miasta. Ale jak już robili,
                      to właśnie taki, nowoczesny w swojej dyscyplinie, gwarantujący
                      organizację wszelkich imprez. Tyle.

PS
                      Uważam, że zawyżasz ilość dróg, którą by się za to wybudowało. :)
                      • hecer Re: 50% dróg nieutwardzonych 02.03.10, 23:54
                        a ja uważam, że to oszustwo. Najpierw mówiono o stadionie za 25 mln zł, potem za
                        35 mln zł, potem za 60 mln zł z trybunami, dachem, parkingami i podgrzewanym
                        torem - a wyszło 96 mln zł bez dachu, bez parkingów, bez podgrzewanego toru.

Albo robi się inwestycję w budżecie i tnie koszty, albo się szasta pieniędzmi.
                        Wierz mi, gdybyś był menadżerem w prywatnej firmie i zaproponował projekt za 10
                        mln zł a potem oczekiwał 50 mln zł "na dokończenie rozpoczętej pracy", już
                        pakowałbyś swoje rzeczy. Ale jesteś w publicznej firmie - więc możesz szastać,
                        nikt cię z tego nie rozliczy, żaden tępy radny nie podskoczy - bo też chcą
                        wygrać wybory na tym populizmie.

Można było zbudować dobry stadion za 60 mln zł. I to było maksimum na które
                        miasto stać. Poszliśmy chyba jednak za daleko w tę "jakościową zmianę" - już
                        mówimy o dachu! Do licha, to co jest pilniejszą potrzebą: ulica Tartaczna czy
                        pieprzony i całkowicie nieprzydatny dach na motoarenie!!????

Kończę, z mojej strony to wszystko na ten temat. Nie mam zamiaru użerać się w
                        tej sprawie z kibolami. Umiecie tylko szalikiem wymachiwać niestety. Tylko
                        "chcieć zmian jakościowych". I żaden z was nie ochłonie na moment by zapytać,
                        czy akurat ten cholerny dach, czy te cholerne trybuny to jest właśnie to, co
                        trzeba było wybrać do realizacji w najbliższym czasie.

EOT.
                        • alienisko Re: 50% dróg nieutwardzonych 03.03.10, 00:04
                          > a ja uważam, że to oszustwo. Najpierw mówiono o stadionie za 25
                          mln zł, potem za 35 mln zł, potem za 60 mln zł z trybunami, dachem,
                          parkingami i podgrzewanym torem - a wyszło 96 mln zł bez dachu, bez
                          parkingów, bez podgrzewanego toru.

Cóż. Tak jak Ty tu piszesz o moście itp. tak ja od razu pisałem tu,
                          że za te 25/60 mln to my sobie jajco wybudujemy, a tor podgrzewany
                          to jakiś dziwny wymysł.

Też uważam to za oszustwo, ewentualnie za naiwność i głupotę naszej
                          władzy, bo to w sumie nie oni rzucili taką kwotą i pomysłem na
                          stadion, a Helical Bar.

Co do budowy Motoareny. Uważam, że projekt powinien przewidywać
                          dwufazową budowę stadionu. Drugim etapem byłoby całkowite zadaszenie
                          stadionu, łącznie z torem. Ale w pierwszej facie nie powinni
                          postawić nawet metra dachu.

PS Ja Cię mam za głos ludu :) A Ty mnie za "kibola" i nawet nie
                          wiesz jak bardzo nie trafiłeś :) hehe.
                          • alienisko Re: 50% dróg nieutwardzonych 03.03.10, 00:05
                            facie=fazie ;)
                            • hecer Re: 50% dróg nieutwardzonych 03.03.10, 08:14
                              ty się zachowujesz jak kibol, mówiąc o swoich zachciankach.

To że nim nie jesteś to wiem, byłem na twoich stronach i bardzo mi się podobają.

Każdy miłośnik ma pokusę wykosztowania się: filatelista na ekskluzywny znaczek,
                              kibic na wyjazd na mundial na drugą półkulę, itd. Ale to jest niezdrowa szajba
                              gdy chodzi o pieniądze publiczne i usługi dla mieszkańców.
                      • hecer dach na motoarenie czy dach nad głową 03.03.10, 00:05
                        nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1353&NrSection=500&NrArticle=163975&IdTag=3791
                        Lokatorzy mieszkań komunalnych w Toruniu skarżą się, że przez nieszczelne
                        dachy zalewa ich woda. ZGM oficjalnie mówi, że podobne problemy rozwiązuje na
                        bieżąco, nieoficjalnie przyznaje, że na remonty nie ma pieniędzy.
                        - Przez dziurawy dach naszej kamienicy zalewa nas woda – skarżą się państwo
                        Bieliccy mieszkający w miejskiej kamienicy przy ul. Słowackiego 51. – Poszliśmy
                        ze skargą do ADM-u, gdzie usłyszeliśmy, że dach nam będzie przeciekał do wiosny,
                        bo nie ma pieniędzy na jego naprawę, poza tym trzeba w tym celu ogłosić
                        przetarg, więc sprawę uda się załatwić najszybciej w czerwcu.
                        Mieszkańcy zbierają więc miski i wiadra, na strychu rozkładają folie, by
                        przynajmniej prowizorycznie ochronić się przed wodą, której nie jest w stanie
                        zatrzymać dziurawy dach.

- Ja bym bardzo chciał, ale cóż mam zrobić? Nie ma pieniążków! Musicie
                        poczekać do czerwca - stwierdził kierownik Roman Zieliński.

Postanowiliśmy więc sprawdzić, kto mówi prawdę. W Zakładzie Gospodarki
                        Mieszkaniowej zapytaliśmy, jak się sprawy mają, w odpowiedzi dostaliśmy pismo,
                        że z uwagi na warunki atmosferyczne ZGM nie wykonuje robót remontowych, jednak
                        zgłoszone awarie spowodowane opadami śniegu są wykonywane na bieżąco.

Puknijcie się w łeb - to mówię do radnych i do tej łysej glacy, która tak bardzo
                        chce być prezydentem, że rzygać się od tego waszego populizmu!!
              • hecer 50km nowych gruntowych w ciągu 20 lat? 02.03.10, 22:24

W ciągu następnych 20 lat przybędzie kolejnych 50-100km gruntowych dróg...

...a my w tym czasie, spełniając swoje kaprysy, nie zdążymy nawet wyasfaltować
                tych, które trzeba zrobić "na wczoraj".
    • dominikjandomin Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 18:06
      Ale my na Wrzosach jesteśmy przyzwyczajeni do błota... A mieszkańcy Leśnej
      Polany to w ogóle nie problem: każdego tam stać na 3 terenówki na rodzinę :)

Nie możemy się też porównywać do podmiejskich gmin: te są bogatsze. Elity
      finansowe w miastach się tam wyprowadzają z podatkami. Koszty ponosi Toruń
      (choćby budowy dla nich parkingów), a zyski gminy sąsiednie.
      • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 20:11
        tak, więc ufundujmy jeszcze wszystkim podmiejskim gminom stadion żużlowy - za darmo.

Nie stać nas na drogi, nie mamy co się porównywać z Toruńskim Podgrodziem
        (Zławieś, Nieszawka, Lubicz) - ale stać nas na stadion!
        • dominikjandomin Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 11:55
          Spoko, nie jestem zwolennikiem fundowania za moje pieniądze stadionu na potrzeby
          prywatnej firmy czyli klubu żużlowego. Ile się klub do niego dołożył? Jaki z
          tego Toruń ma zysk?
          • vojnik Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 13:19
            dominikjandomin napisał:

> Spoko, nie jestem zwolennikiem fundowania za moje pieniądze
            stadionu na potrzeby prywatnej firmy czyli klubu żużlowego

bez obaw, o ile sie orientuje obiekt tan jest własnością miasta, a
            użytkowany jest jedynie przez KS Toruń.

pozdrawiam
            • dominikjandomin Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 15:21
              vojnik napisał:

> dominikjandomin napisał:
              >
              > > Spoko, nie jestem zwolennikiem fundowania za moje pieniądze
              > stadionu na potrzeby prywatnej firmy czyli klubu żużlowego
              >
              > bez obaw, o ile sie orientuje obiekt tan jest własnością miasta, a
              > użytkowany jest jedynie przez KS Toruń.

Nie napisałem o własności.

Ale i tak jest to włożenie iluś milionów w obiekt z jednym użytkownikiem. To mi
              się nie podoba. Wolę obiekty wielofunkcyjne, z dostępem dla zwykłych ludzi (nie
              tylko w charakterze widza płacącego - klubowi, nie miastu - słoną kasę za wstęp
              i program.
    • szlachcic Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 19:08
      > Trzeba było zbudować jedną czy dwie trybuny betonowe i pozostałe
      trybuny - ziemne. Rozłożyć budowę na kilkanaście lat. A teraz przez
      pół roku motoarena stoi pusta!

wlasnie, jakby byly ziemne trybuny a budowa rozlozona na 40 lat
      motoarena nie stalaby pusta
      4 miesiace jezdziliby na zuzlu a 8 miesiecy przyjezdzalyby i
      odjezdzaly ekipy budowlane

> Dziwię się, że dobry gospodarz wydał 100 mln zł na motoarenę -
      za te 100
      > mln zł można by zrobić wszystkie osiedlowe ulice w Toruniu.

a Plaza ile wplacilaby na konto miasta?
      • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 20:13

Jeśli uważasz motoarenę za najpilniejszą potrzebę w mieście to gratuluję.

Teraz Zaleski powie, że "nam się należy 85% dofinansowania na most za 600 mln
        zł". Należy się nam. Bo jesteśmy tak bogaci że budujemy stadion żużlowy czynny
        tylko w sezonie. I stać nas na jego zadaszenie.

Przypomnę, ile wynosi zadłużenie Torunia. Dochodzi do 60%.
        • szlachcic Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 22:01
          hecer napisał:

> Jeśli uważasz motoarenę za najpilniejszą potrzebę w mieście to
          gratuluję.

nie jest najpilniejsza ale pilna byla zmiana lokalizacji
          a czas budowy krotki to mniejsza cena, im dluzszy tym wiecej

> Przypomnę, ile wynosi zadłużenie Torunia. Dochodzi do 60%.

bo Zaleski robi budzety wyborcze
          • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 22:26
            > nie jest najpilniejsza ale pilna byla zmiana lokalizacji
            > a czas budowy krotki to mniejsza cena, im dluzszy tym wiecej

Niby dlaczego?

W Zielonej Górze budują dwie trybuny betonowe, resztę ziemną. Tu mają drogie
            bilety, tam tanie. I stadion ma jeszcze większą pojemność niż nasz.

A kiedyś, za 10 lat, zrobią sobie dodatkowe trybuny. Jak będą mieli na to kasę -
            jak załatwią sprawy dróg, przedszkoli, basenów itd.
            • szlachcic Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 08:02
              > Niby dlaczego?

lepiej jest raz pojechac do supermarketu na zakupy na tydzien czy
              kazdego dnia na 1 dzien - w kontekscie ekonomicznym?

dla firmy logistycznie i organizacyjnie jest to lepsze wiec jest to
              na ogol tansze
              to lokalizacja starego byla problemem wiec tylko budowanie nowego za
              jednym zamachem ma sens

> W Zielonej Górze budują dwie trybuny betonowe, resztę ziemną.
              >Tu mają drogie
              > bilety, tam tanie.

sposob budowy tamtego stadionu jest podyktowany tym ze buduja w tym
              samym miejscu. widzisz roznice? tak/nie
              cena biletu jest odzwierciedleniem popytu a nie czy trybuna jest
              walem czy nie
              Wal jak jest mozna wykorzystac - w miejscu nowego stadionu nie bylo
              walu co wiazaloby sie z jego usypaniem. widzisz roznice tak/nie?
              • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 08:48
                > lepiej jest raz pojechac do supermarketu na zakupy na tydzien czy
                > kazdego dnia na 1 dzien - w kontekscie ekonomicznym?

Nie. Nie ma sensu jeśli jedziesz tam kupić 100 litrów wody gazowanej i nic
                więcej. (stadion to nie jest taka inwestycja jak zakupy kilkudziesięciu
                produktów w s-markecie).

Tracisz w ten sposób płynność (podstawa każdej działalności gospodarczej!),
                niepotrzebnie wiążesz duże środki w jednym projekcie (brak dywersyfikacji) i to
                od razu (bez rozłożenia w czasie tracisz elastyczność). Poza tym firmy zwykle
                poszukują partnerów gotowych wyłożyć gotówkę i przejąć część ryzyka. Ale przede
                wszystkim zależy im na elastyczności.

Małe firmy często stosują wyższą dźwignię - wykładają mało własnych pieniędzy by
                zrealizować duży projekt. Zwłaszcza dotyczy to firm działających w ryzykownych
                sektorach nowoczesnych technologii.

> dla firmy logistycznie i organizacyjnie jest to lepsze
                > wiec tylko budowanie nowego za
                > jednym zamachem ma sens

Nieprawda. Firma część prac musi wykonać dopiero "po upływie określonego czasu"
                - aż coś wyschnie, itp. Nie było takich sytuacji przy budowie stadionu? Były!

Poza tym sama budowa "była realizowana w ekspresowym tempie" - myślisz że to nie
                kosztuje? Praca do nocy? Być może kosztowała życie przynajmniej jedną osobę.

Zimą trzeba więcej zapłacić za prace - bo jest trudniej wykonać pewne prace,
                jest mniej słońca, szybciej ciemno, robotnicy marzną.

> cena biletu jest odzwierciedleniem popytu a nie czy trybuna jest
                > walem czy nie

To gdzie będziesz miał większy popyt - na trybunę ziemną, czy na trybunę główną?:)

bywasz strasznie bezmyślny.
                • szlachcic Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 17:18
                  > Nie. Nie ma sensu jeśli jedziesz tam kupić 100 litrów wody
                  gazowanej i nic więcej.

gdzie ja to napisalem?
                  zakupy wszystkiego by przezyc tydzien!!!

> Nieprawda. Firma część prac musi wykonać dopiero "po upływie
                  określonego czasu"

KAZDA "szykana" dla realizujacego inwestycje moze i zwykle podnosi
                  cene calosciowa
                  a ta szykana i to BARDZO duza jest realizowanie inwestycji etapami
                  a etapy o ktorych pisales bylyby bardzo male bo inwestycje teaz nie
                  jest jakas lbrzymia
                  a etapy powoduja ze trudniej znalezc prace dla tych ludzi ktorzy po
                  zezonie zuzlowym musza znowu isc na stadion realizowac kolejny etap

> Poza tym sama budowa "była realizowana w ekspresowym tempie" -
                  myślisz że to nie kosztuje?

oczywiscie ze tak
                  tyle ze ekspresowo musialo byc bo na starym stadionie bez
                  dodatkowych inwestycji nie byloby licencji. zaleski jeszcze o
                  miesiac skrocil czas budowy bo potrzebowal zrzucic wine na
                  spolecznosc miasta pytajac ludzi czy budowac czy nie - ale to inny
                  temat
                  • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 19:12
                    napisałeś o zakupach w supermarkecie. I po jechałeś tam kupić jeden produkt - na
                    zapas.

Poza tym nie pisałem o ogłaszaniu jednego przetargu na budowę rozłożoną na 2 czy
                    trzy lata. Ale o wybudowaniu płyty stadionu, części trybun betonowych, części
                    ziemnej i parkingów. To by kosztowało połowę tego co wpakowano w stadion.

Każdy kolejny etap budowany byłby w odstępie kilku lat, na każdy byłby
                    organizowany osobny przetarg. Za 10 lat stadion by się zadaszyło - jeśli ktoś
                    widziałby taką potrzebę. W tej chwili jest to bardziej kwestia "dokończenia
                    budowy". Przed wyborami.

Za 20 mln robione są ulice na Wrzosach, za 10 mln zł dach. To nie można by dać
                    30 mln zł na ulice? Znów wypadła Nieszawska, ulice na osiedlu Przy Lesie.

W Nieszawce budują aquapark bo mają już wszystkie ulice wyasfaltowane,
                    odremontowaną szkołę, orlika, kanalizację, sieć gazową a trakcie budowy.

A u nas - odwrotnie. I nawet nie budujemy obiektu czynnego cały rok, tylko taki
                    który otwarty jest przez pół roku. I nie dla uprawiania sportu, ale dla kibicowania.

Poza tym, nie chce mi się z tobą gadać na ten temat. Dla rozsądnych ludzi sprawa
                    jest oczywista.
    • muvon200 Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 19:46
      fantastyczny pomysł. Kurcze podoba mi się. Brawo. Szkoda, ze małe
      zainteresowanie wzbudził wśród POlitycznie zaangażowanych mediów
      • karolp13 Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 20:54
        Brawa dla ogranizatorów. Obejrzałem filmy fanatstyczna impreza,
        takiej dawno nie było w Toruniu.
        Jestem pewny , że za rok będzie jeszcze lepiej. Nie wierzę , że
        Glunek pokrzyżuje Wam plany imprezowe.
        • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 21:10
          fajnie było:) Genialnie! Film jest super!!
          • tryg.sk11 Re: Tartaczna Rally 2010! 02.03.10, 23:27
            CZAS NA NOWEGO GOSPODARZA
    • arafat11 Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 01:21
      b]Dziwię się, że dobry gospodarz wydał 100 mln zł na motoarenę - za
      te 100
      > mln zł można by zrobić wszystkie osiedlowe ulice w Toruniu.[/b]
      >
      >

koles pomyslales troche nim to napisales?

przeciez 100 baniek wydane na nowy stadion w wiekszosci ( 60
      milionow) pochodzilo ze sprzedazy terenu pod starym
      stadionem....wiec maisto dolozylo 40 milionow...i tylko tyle moglo
      ewentualnie przeznaczyc na osiedlowki...czyli na jakies 10
      kilometrow...a w rzeczywistosci kwota ta bylaby mniejsza bo przeciez
      stadion musialby przejsc modernizacje zeby byl dopuszczony do
      uzytkowania....

Trzeba było zbudować jedną czy dwie trybuny betonowe i pozostałe
      trybuny -
      > ziemne. Rozłożyć budowę na kilkanaście lat. A teraz przez pół roku
      motoarena
      > stoi pusta!

to bylaby zupelna parodia budowac w polu 2 trybuny betonow i sypac
      obok waly ziemne jak kilkadziesiat lat temu...i ile by to mniej
      kosztowalo?

chyba hecer tracisz forme bo piszesz coraz wieksze bzdury....
    • kazik.torun Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 02:56
      Człowieku ty siejesz taki populizm, że aż przykro!!!

Jakie sto milionów??? Czy ty chcesz mi wmówić, że nie znasz zasad na jakich
      został wybudowany stadion??? Że te sto milionów to między innymi ze sprzedaży
      starego zapomniałeś? O zwrocie VAT MOSiRowi też nie pamiętasz?

Bezpośrednio miasto wydało nie więcej niż kilka milionów.

Poza tym Tartaczna to nie Lubicka, którą łata się w pierwszej kolejności.
      Ale widać państwo hrabiostwo w porszawkach i terenowych volvo uważa się za
      lepszych. Ich ulicę, z której korzysta kilka osób dziennie, trzeba w pierwszej
      kolejności zrobić bo oni są dziani...
      • tryg.sk11 Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 03:15
        Ten rajd jest manifestem osób bystrych i niegłupich. Jest cudownym i
        inteligentnym kopem w dupę Zalesiowi.
      • hecer Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 08:17
        spadaj, popłuczyno z czasów gospodarzy.

Sprzedano grunt należy do miasta - i to są pieniądze publiczne, pieniądze
        miasta. Nie MOSIRU, nie pana Zaleskiego.

Nie ma na świecie takiego obiektu jak ten w Toruniu. To proste - takich obiektów
        się nie buduje, to jest głupie. To jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Nikt na
        taki pomysł dotąd nie wpadł, tylko Zaleski - i dlatego mamy "najnowocześniejszy
        tego typu obiekt na świecie".
        • arafat11 Re: Tartaczna Rally 2010! 03.03.10, 10:38
          ale nie bredz hecer, ze mozna bylo wydac 100 baniek na osiedlowki....

bo zuzlowcy gdzie by jezdzili?

mysl troche chlopie...
      • arafat11 Re: Tartaczna Rally 2010! 04.03.10, 00:04
        Człowieku ty siejesz taki populizm, że aż przykro!!!

niestety...chyba wychodzi z formy...za duzo pisze o moscie i mu sie
        poziom obniza...
    • hecer Alstal: w Zielonej Górze stadion będzie lepszy! 04.03.10, 11:38
      www.urbanity.pl/wiadomosc5539/zielona-gora-bedzie-miala-nowy-stadion-zuzlowy
      www.izg.pl/?page=aktualnosci&id=13677

Tańszy (przebudowany) i lepszy niż w Toruniu.

I etap - 15 mln zł.

Pojemność: 20 tys.

Wizualizacje:

zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/51,35182,5415773.html?i=3
      www.sport.zgora.pl/zuzel/zobacz-wizualizacje-stadionu-i-projekty,d17468.html
      Mniejsze miasto i buduje jeszcze lepszy stadion. Ale etapami. Nie obciąża
      budżetu jednorazowo.

I tak powinno być!
      • boczipl Re: Alstal: w Zielonej Górze stadion będzie lepsz 06.03.10, 19:22
        Właśnie mówili w Faktach o Offroadzie - GRATULUJĘ organizatorowi Maciejowi
        Karczewskiemu.
        Wstydź się, zdurniały Szreku
      • alienisko Re: Alstal: w Zielonej Górze stadion będzie lepsz 07.03.10, 15:23
        "Falubaz to magia" więc tam wszystko jest lepsze :)

Pożyjemy, zobaczymy :)
    • ext Re: Tartaczna Rally 2010! 06.03.10, 19:29
      MZD przynosi wstyd Toruniowi! już się z nas śmieją nawet w faktach! kto tam w
      ogóle pracuje! większy wstyd robi tylko RM! Tartaczna rally bardzo dobry pomysł!
      żeby ktoś to zauważył, trzeba robić coś oryginalnego.
    • hecer a w Wyborczej ani słowa... 06.03.10, 20:09

W TVN24 puścili o tym rajdzie informację.

W Nowościach - na stronie 4? Czy 6-tej?

W Gazecie Wyborczej ani słowa.

A redaktor Behrendt znalazł topic - Wola Zamkowa.
      • hecer o telewizji Zaleski Trwam nie wspomnę... 06.03.10, 20:11
        ...oni to oczywiście przemilczeli.

Czy ktoś jeszcze wierzy, że to miasto jest normalne?

Że tu jest demokracja?

Tu jest wypaczenie demokracji do którego coraz więcej ludzi przykłada ręce.
        • olibats Promocja Torunia 07.03.10, 00:50
          www.tvn24.pl/28377,1646485,0,1,nie-tedy-droga,fakty_wiadomosc.html
      • kdesw Re: a w Wyborczej ani słowa... 07.03.10, 18:02
        a czego się spodziewałeś,że będzie artykuł????,śmieszny jesteś.
        Ciekawi mnie,gdzie byli wszyscy prędzej/Ty też/,kiedy zapadały decyzje o budowie
        Motoareny,pomnika Papieża,Piłsudskiego,fontanny ,czy pieniędzy wywalonych na
        fajerwerki i strzały na wiwat.
        Każdy rozsadny i zdrowo myślący człowiek widział,że te wszystkie
        imprezki,obeliski to igrzyska dla ludu,a spokojne stołki dla rządzących.
        Dziś mozna już krzyczeć,nikt nie przeszkadza,Panie Hecer o dwie kadencja za
        pózno,ten "tumult toruński",nic to już nie da,a będzie jeszcze gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka