karolp13 27.04.10, 17:23 Moim zdaniem MZD uznało ,że 13 chętnych ( Z CAŁEGO ŚWIATA ) to pechowa liczba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uszaty25 Re: Znów 15 chętnych do budowy nowego mostu 27.04.10, 17:38 To super, ale skad pan prezydent i popierajacy go radni wezma jakies 1,5 mld zlotych. Bedzie sciepa do czapki??? Odpowiedz Link Zgłoś
jareknajberg Znów 15 chętnych do budowy nowego mostu 27.04.10, 17:40 Jak komisja nadal będzie tak kompetentnie działać to będzie mieć twardy orzech do zgryzienia. 15 konsorcjów nie może wspólnie budować jednego mostu. Jak się kogoś wywala to trzeba mieć pewność że nie ma podstaw do odwołania! W mojej opinii faworytem w tym przetargu jest firma Alstal. Już dwa zadania realizuje w mieście (Motoarena i parking podziemny). Zastrzegam, że nie posiadam głębszej wiedzy. Tylko przeczucia, którymi się dzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
antygospodarz i tak wygra ALSTAL:( 27.04.10, 18:00 Parafrazując dowcip o Włochach, którzy grali jak nigdy i Niemcach, którzy i tak ten mecz wygrali, można powiedzieć, że mimo wielu zgłoszonych ofert przez wspaniałych-światowych wykonawców, przetarg na budowę nowego mostu w Toruniu wygra i tak ALSTAL:). Zastanawiam się czy przetarg nie jest już de facto roztrzygnięty ? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Znów 15 chętnych do budowy nowego mostu 27.04.10, 18:06 a czego wy oczekiwaliscie od Glonka i jego "fachowcow"? przeciez oni skompromitowali sie nawet w temacie progu spowalniajacego na zagonowej sluchajac polecen gospodarza Jasinskiego ktory ma w dupe wszystkie progi spowalniajace w miescie poza tym pod jego domem. Na dodatek inteligenci z MZD probuja wyjsc z tej kompromitacji wymyslajac referendum czy prog ma byc czy nie po tym jak inteligenci z MZD go zdemontowali to jest przyklad jeden z wwielu jak dziala MZD pod dyrekcja Glonka Pisalem wczesniej ze jak prog jest ponad ich IQ to co tu mowic o moscie nie czekalismy dlugo Jednego dnia inteligenci z MZD mowia ze firmy nie spelniaja warunkow a za kilka dni juz spelniaja U Zawala w Targach torunskich jest podobnie Inteligenci zawala jednego snia mowia ze firma X zostala skreslona z przetargu bo kwota jaka zaproponowala za wybudowania jest nie mozliwa do zrealizowania. Potem ci sami inteligenci uwazaja ze jednak mozna wybudowac za ta kwote. ale wyszukali ze przecinek byl za krotki i odrzucil Zawal najtansza oferte. Oferent powiedzial w wywiadze ze moglby sie odwolywac ale nie bedzie bo widac ewidentnia ze inwestor go nie chce wiec na sile nie bedzie sie pchal bo to nie ma sensu Moze tak by Zawal pozyczyl swoich inteligentow do MZD i zaraz by znalezli ze tusz oferty Wlochow jest za czarny wiec go trzeba wyrzucic z gry o budowe mostu Tak sie pracuje w instytucjach podleglych naszemu najjasniej panujacemu nam towarzyszowi gospodarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Ten most nie powstanie. A ja już wiem dlaczego 27.04.10, 18:24 Ten most nie powstanie. A ja już wiem dlaczego. Po prostu projekt jest do dupy. Budowana jest trasa dwujezdniowa, a wystarcza zupełnie jednojezdniowa. W planach nadal jest bowiem most Waryńskiego - i nie da się go wykreślić z tych planów. Nie da się, bo gdyby został tylko Piłsudski i Wschodni to ruch rozkładałby się w 2030 roku tak, że na nowym (4 pasy ruchu) jeździ 41 tys aut a na starym (2 pasy ruchu) 45 tys aut, tyle co dziś i o 50% za dużo. I to są prognozy dla całej trasy Wschodniej, od Grudziądzkiej do Łódzkiej. Co to oznacza? Nie da się wykreślić Waryńskiego. A po wybudowaniu Waryńskiego cały ruch ze Wschodniej ucieknie na Waryńskiego. No może nie cały, sorry, zostanie jakieś 25-30%. Nawet gdyby uciekło "tylko połowę", to i tak z 41 tys aut zostanie 20 tys. A 20 tys spokojnie mieści się na jednojezdniowym moście:) Wschodni powinien więc być jednojezdniowy. To jest różnica w kosztach jakieś 30-50%. TORUNIOWI GROZI KONIECZNOŚĆ ZWROTU UNIJNEJ DOTACJI POZYSKANEJ NA BUDOWĘ MOSTU! I ja to gwarantuję - nawet jeśli Zaleski wybuduje ten most to i tak sprawa trafi do prokuratury i do Brukseli która upomni się o swoje pieniądze. Bo nie siedzę tu od roku na tym forum, żeby sobie teraz dać siana z tym mostem i zostawić tę kryminalną, korupcyjną sprawę jak jest. Pan Zaleski zapłaci za szkody jakie wyrządził miastu. Drżyjcie torunianie:) Ajm kaming tu get ju! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer przykuję się do drogi w ostateczności 27.04.10, 18:47 W ostateczności przykuje się do drogi, gdzieś na pl.Daszyńskiego. Przynajmniej będziecie mogli przez jakiś czas dojeżdżać z Rubinkowa do centrum, bo po tym jak mnie zdrapią rozpocznie się trwająca minimum rok budowa tuneliku pod placem i wtedy nikt do centrum nie wjedzie. To już zaszło naprawdę za daleko. Ile można brnąć w takie idiotyzmy? Rozmawiałem niedawno z pewnym specjalistą od dróg, z tytułami naukowymi w tej dziedzinie. Wyśmiał całą tą koncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer przykuję się do drogi 27.04.10, 18:50 i jeszcze ten inżynier powiedział, że takiego nieszczęścia do prezydenta i jego projektów budowy dróg jak Toruń to nawet Bydgoszcz nie ma... (bo facet jest z Bydzi). Odpowiedz Link Zgłoś
o.rajmund Re: przykuję się do drogi 27.04.10, 22:03 wg tow. zaleskiego to sukces, znowu mamy 15 chętnych. Nazwa mostu - trzeba rozpisać konkurs: propozycja - Michała Franciszka Zaleskiego herbu Geograf odzew Fachowiec:) Odpowiedz Link Zgłoś
kaszpir2 Re: Ten most nie powstanie. A ja już wiem dlaczeg 28.04.10, 08:27 hecer napisał: > > Ten most nie powstanie. > > A ja już wiem dlaczego. Masz sporo wiedzę i sądzę że powinieneś je wykorzystać ... Może ładnie "sklecić" pisemko wraz z wszystkimi szczegółami , dokumentami , danymi , zdjęciami i wysłać do komisji która przydziela pieniądze z UE ? :) Bo na tym forum tu NIC NIE ZDZIAŁASZ . Trzeba uderzyć jak najwyżej ... UE nie lubi wywalać pieniędzy w błoto i sądzę że jakby były rozsądne argumenty i dowody to UE odebrała by kasę i mostu w tej głupiej lokalizacji by nie było ... Bo za dużo łapówek , za dużo prywatnych "biznesów" już zostało "rozpoczętych" aby sami włodarze z niego sami zrezygnowali ... Przy tak gigantycznej inwestycji będą gigantyczne ... łapówki ... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Gdzie jest pani z Kabo? 27.04.10, 19:27 czy zauważyliście, że nie pojawił się w prasie ani jeden wywiad z panią Bożeną Cz., właścicielką firmy KABO? Dziennikarze nie próbowali? Próbowali. Ale czemu nie napisali, że "odmówiła komentarza". Czemu w żadnym artykule dotyczącym postępowania prowadzonego przez prokuraturę (np GW: Działo się przy toruńskim moście, oj działo) nie ma informacji o ZEZNANIACH jakie złożyła pani Bożena Cz. w prokuraturze i jej wyjaśnieniach w sprawie? Odpowiedź jest prosta. ...ale odszkodowanie w wysokości 2 mln zł za nieruchomość którą kupiła w 2005 roku od Urzędu Miasta za kwotę 196 tys zł zostanie jej wypłacone na konto - pewnie przez pana dyrektora Wiktora K. z Urzędu Miasta Torunia, bo on nadzoruje te sprawy. Wiktor K. usłyszał już prokuratorskie zarzuty. Odpowiedz Link Zgłoś
o.rajmund Re: Gdzie jest pani z Kabo? 27.04.10, 21:37 Ale czy wiktor tenkrawiec wypłaci z własnej kieszeni te 2 bańki? Chyba nie, bo nie ma takiej kasy. Moim zdaniem zrzutę do czapki powinni zrobić zaleski, kwiatkowski, krawiec, jezierski na te 2 bańki z własnej kieszeni. Ile wzieli w łapę? Panowie przynajcie się sami bo inaczej na pal ... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Gdzie jest pani z Kabo? 28.04.10, 00:20 No chodzi oczywiście o to, że te odszkodowania zostaną wypłacone ze pieniędzy publicznych - i to ściga prokuratura. A pani Bożena Cz. wyjechała - nie ma jej. Nie składała zeznań - przynajmniej nie ma po tym żadnego śladu. Przybywa zagranicą, nie można ustalić miejsca pobytu. Ale po pieniądze z odszkodowania się zgłosi. To jest KORUPCJA. I na 100% Unia Europejska zainteresuje się tym tematem i zażąda zwrotu całości lub części odszkodowania: - całości, jeśli okaże się że most Wschodni jest wielkim nieporozumieniem - co można bardzo prosto wykazać - części - jeśli grunt jest kosztem kwalifikowanym, czyli takim który jest objęty dotacją unijną. Jeśli wykup gruntów jest kosztem kwalifikowanym (i można to doliczyć do inwestycji z dofinansowaniem unijnego) to praktycznie na 100% część pieniędzy trzeba będzie oddać. A przy okazji wyjdzie kwestia absurdalności całego projektu. Wyjdzie na 100% - jestem pewien że ludzie na tym forum za 3 lata, jak skończy się budowa (męcząca dla nich, zwłaszcza dla Rubinkowa) i zobaczą jaki produkt dostali to zamiast dziękować panu Zaleskiemu będą na nim wieszać psy. Proszę bardzo, pakujmy się w ten chory pomysł. Będzie trzeba oddać te pieniądze, jest takie ryzyko - bardzo duże. I wtedy co? Miasto zbankrutuje? ja się dziwię optymistom, tym którzy dążą do budowy, ludziom we władzach tego miasta, radnym... Ta sprawa trafi prędzej czy później na biurko ministra infrastruktury i premiera. I to będzie tak słynne jak afera hazardowa (tam 600 mln zł i tu 600 mln zł). Proszę bardzo, budujcie. Ale żadnych oklasków nie będzie. Będzie tak jak z motoareną, już dziś widać jakie są konsekwencje budowy tak drogiego stadionu dla sportu żużlowego - połowa trybun jest pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
przos Ten most to największe nieszczęście dla Torunia 28.04.10, 08:01 Walka o tą lokalizację - całkowicie w sferze politycznej, bez argumentów merytorycznych zaciemniła rzeczywisty obraz tej katastrofalnej inwestycji. Rezultat = bankructwo miasta + kompletnie zrujnowana infrastruktura drogowa. Odpowiedz Link Zgłoś
o.rajmund Re: Ten most to największe nieszczęście dla Torun 28.04.10, 08:17 i nikt za to nie beknie. A jest parę osób, które powinny na jesieni się pakować i zabrać dużą ilość pasty do zębów. Weźmy taczki i wywieźmy to CAŁE TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ ADORACJI jak najdalej stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdicja Znów 15 chętnych do budowy nowego mostu 28.04.10, 09:41 Niedługo człowieka krew zaleje! Czy poza przerzucaniem tych stert papierów nie można zabrać sie do roboty?! Jak tak dalej pójdzie, to w końcu mądrzy rajcy wpadną na pomysł wprawdzenia ruchu jednokierunkowego na moście i postawienia na nim pomnika np. papieża lub kolejnej nieczynnej fontanny. Prace mają zacząć się w maju? Tylko którego roku? Odpowiedz Link Zgłoś