Dodaj do ulubionych

WYBORY SAMORZĄDOWE 2010

06.11.10, 12:13
Co myślicie o kandydatach do rady gminy.
Obserwuj wątek
    • irzyk80 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 08.11.10, 00:25
      Jest kilku dobrych i cała masa starych pryków którzy od lat siedzą na stanowiskach i NIC co nie jest związane z własnym interesem nie robią.... Ale niestety przewiduję, że po wyborach zobaczymy te same twarze, choć w niektórych wypadkach można by było napisać-mordy
      • pppqqql Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 08.11.10, 20:43
        Dobrze mówisz irzyk80 jakieś małe zmiany by się przydały i z miłą chęcią by się zobaczyło nowe twarze a nie mordy…
        • ubuntu-one Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 09.11.10, 18:58
          Przydałby się nowe twarze.
          Gdyby był nowy wójt i przewodniczący rady, to z pewnością zmienił by się "dwór" jaki się wytworzył w ciągu tej dekady. Zmiany by się przydały.
          • irzyk80 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 11.11.10, 00:22
            "Dwór" jest wszechwładny i przekonany o swojej nieomylności. Ja już dostawałem decyzje na zasadzie "nie, bo nie" bez uzasadnienia....
            • brzydula0 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 15.11.10, 21:08
              Mamy część nowych twarzy na kandydatów na radnych a część starych pryków.
    • zoro16 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 15.11.10, 21:55

Obserwując wybory samorządowe od kilku kadencji i jak zauważyła brzydula 0 mamy nowe i stare twarze.
      Do starych bardzo starych zaliczyć możemy p. Paliwoda Zenon i p. Patyk Jerzy Mirosław, do nieco starszych p. Trzeciak Antoni Paweł. Z SLD te same twarze startują, co poprzednio tylko się wymienili miejscami i o dziwo poprzednio ich było 5 a teraz tylko p. Kuś Wiesław i p. Matusiak Rafał Piotr. Z starych mamy jeszcze p. Rolewski Janusz i p. Mikołajczyk Bożena Elżbieta, która zmieniła opcje polityczną z SAMOOBRONY na Porozumienie Samorządowe ZGODA ( SLD). Pozostałe twarze są nowe, choć niektóre z łapanki jak kandydaci z PSL, p. Maciejewska Izabela p. Maria, Wożniak Marianna Anna i ostatnim żutem na taśmę Dębowiecki Grzegorz Witold. Do nowych twarzy zaliczymy też p. Matusiak Miłosz, który z wyników sondażowych przewyższa głosy oddane w poprzedniej kadencji na p. Paliwoda Zenon a było ich 446. Nowe twarze to POROZUMIENIE SAMORZĄDOWE OSIĘCINY p Cybulski Leszek, p. Głowacki Robert, p. Marchwiński Szczepan Jan, p. Poliński Zbigniew. Z POROZUMIENIA SAMORZĄDOWEGO ZGODA p. Kempski Wiesław Mieczysław. Z SAMORZĄD wystawia o dziwo zawsze było tylko dwóch p. Paliwoda i p. Patyk a teraz dobrali p. Milewski Józef, p. Żywica Artur p. Wojtkowska Aneta. Z KWW SZACUNEK ZROZUMIENIE POMOC czarny koń wyborów p. Stachniak Julian.
      I co wy NATO!!!
    • kruczabomba Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 13:23
      Wydaję mi się, że przyszedł czas na wymianę starej kadry na młodą, wykształconą i nie powiązaną w żadne osięcińskie układy. Naszej władzy potrzeba świeżości!!
      • j23o Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 19:30
        Zoro16 dobrze opisał kandydatów, ale ja z obserwacji i z rozmów ze znajomymi wywnioskowałem, że kandydaci z różnych komitetów nie są razem tylko każdy gra na siebie widać to choćby po tym, że rozdają wizytówki z numerem listy i na jaką pozycje oddać głos. To jasne, że nie są razem tylko każdy walczy żeby dostać jak najwięcej głosów.
      • mery987 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 20:50
        Witam wyborców 2010

Myślę, że kandydatura na wójta GMINY OSIĘCINY P. Sławomira Staniszewskego to dla mieszkańców gminy Osięciny krok w przyszłość. Ten młody, wykształcony, przedsiębiorczy człowiek z pewnością godnie reprezentowałby naszą gminę. Szczególnie należy wziąć pod uwagę jego kreatywność zdolności interpersonalne, otwartość na ludzi oraz chęć i umiejętności działania. Myślę, że mieszkańcom gminy Osięciny potrzebny jest nowy gospodarz, który zmieni stagnację i schematy. Czy nie uważacie, że potrzebujemy zmiany. Doskonale obsadzone są również kandydatury na radnych z partii PSL. Tworzą ją ludzie dla ludzi. Wiem, że pod względem merytorycznym są dobrze przygotowani, aby wziąć sprawy w swoje ręce. Mają bogaty wachlarz przedsięwzięć- rozmawiałem między innymi z P. Martą Ignaczak- kandydatką na radną - okręg wyborczy BORUCIN- uświadomiła mi jak można wykorzystać potencjał środków z Unii Europejskiej! itp.
        Szanowni wyborcy dajmy szansę zaistnieć tak jak to mówili moi przdmówcy "NOWYM TWARZOM". Potrzebujemy zmiany!!
        Zapraszam na wybory- oddajcie swój głos na ludzi, którzy chcą łączyć a nie dzielić.
        • januszrolewski Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 21:23
          Drodzy internauci, bardzo dobrze, że poruszacie temat wyborów. Ja po okresie kilku miesięcy od wyboru do rady Gminy w roku 2006 założyłem moją skromną stronę pod adresem rolewski.jasky.pl na której przedstawiałem problemy samorządu i zawsze czekałem na kontakt. Nigdy nie chowałem się jako osoba anonimowa, gdyż radny nie może działać anonimowo, i tak zawsze jest i będzie gdy zostanę wybrany czy też nie. Dociekliwy internauta miał i ma możliwość zapoznania się z moim programem na lata 2006-2001 jak również obecnym na lata 2010-2014. Także może się zapoznać z moim sprawozdaniem z mojej 4 letniej działalności, chociaż nie daje to w pełni obrazu mojej działalności. Jednakże można bardzo dużo dowiedzieć się o mojej działalności jak również podejmowanych inicjatywach. Bardzo chętnie podyskutuję z młodzieżą, która traktuje w sposób negatywny starszych w tym temacie. Dowodem kontaktu z młodzieżą była moja działalność chociażby w klubie „Ziemowit” kiedy to klub od klasy „B” awansował do IV ligi gdy prezesował. Mój stosunek do młodzieży jest bardzo pozytywny, ale również trzeba szanować doświadczenie, jak również zaangażowanie starszych. Nigdy nie bałem się i nie boje otwartej dyskusji do której już dużo wcześniej zaprosiłem internautów na mojej stronie. Nie wstydzę się swojej działalności w minionej kadencji co mogli by potwierdzić Ci mieszkańcy którzy brali udział w Sesjach. Jeszcze tylko 1 zdanie do Rady Gminy głosowanie jest bezpośrednie czyli odwrotnie jak do powiatu czyli na listy dlatego tez każdy to oczywiste pracuje na siebie.
          Z poważaniem Janusz Rolewski.
          • kielbaskawyborcza Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 18:13
            panie rolewski. pański program ze strony www wygląda jak przepisany z poradnika "Zostań radnym w 7 dni"...- jest ekstremalnie ogólnikowy.
            na forum napisał pan o przyjaznym nastawieniu do młodzieży- ja drogi panie mam podobne (przyjazne) nastawienie do ludzkiej głupoty, ale tylko dlatego, że staram się nie mieć z nią styczności- myślę, że pana i młodzież łączą podobne relacje.
            Podkreśla pan swoje osiągnięcia jako prezesa KS Ziemowit? 4 liga tylko przez 1 lub 2 sezony to ma być sukces? myślę, że fundusze przeznaczane na nasz Ziemowit (grubo ponad 150tys zł) są ojcami tego "ogromnego sukcesu"....
            niech pan teraz napisze co pan zrobił dla młodzieży, co pan dla niej stworzył czym można się pochwalić... proszę tylko nie pisać o zespole tanecznym Kujawioki Juniors itp. Dzieciaki od lat siedzą na ławkach i tam piją piwo i palą papierosy... jedyny pożytek z tego jest taki, że nasi policjanci mogą wykazać się wyjątkowymi działaniami "prewencyjnymi" nakładając mandaty.
        • nianka01 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 21:27
          Potrzeba zmian! Dać szanse nowym!
          • wyborca-66 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 23:05
            Zoro16 napisał dobrze opisał kandydatów, ale ja z obserwacji i z rozmów ze znajomymi wywnioskowałem, że kandydaci z różnych komitetów nie są razem tylko każdy gra na siebie widać to choćby po tym, że rozdają wizytówki z numerem listy i na jaką pozycje oddać głos. To jasne, że nie są razem tylko każdy walczy żeby dostać jak najwięcej głosów.

Nie prawda kandydaci z POROZUMIENIE SAMORZĄDOWE OSIĘCIN są razem i nawet mają swój program, którym nie mogą się pochwalić pozostali kandydaci.
            • kruczabomba Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 17.11.10, 07:05
              Co z tego, że niektóre komitety mają swój program wyborczy, który zresztą jest taki sam jak innych do tego powielony z planu odnowy naszej miejscowości na okres najbliższych kilku lat. Właściwie się im nie dziwię, bo co można więcej zrobić w Osięcinach niż to co wyznaczają standardy z innych miejscowości, ale cała sztuka polega na tym żeby coś robić przez cały okres kadencji, a nie miesiąc przed wyborami, a potem się chwalić, że było się aktywnym całe 4 lata.
    • brzydula0 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 16.11.10, 23:43
      „mery987”
      NAPISAŁ: „Myślę, że kandydatura na wójta GMINY OSIĘCINY P. Sławomira Staniszewskego to dla mieszkańców gminy Osięciny krok w przyszłość. Ten młody, wykształcony, przedsiębiorczy człowiek z pewnością godnie reprezentowałby naszą gminę. Szczególnie należy wziąć pod uwagę jego kreatywność zdolności interpersonalne, otwartość na ludzi oraz chęć i umiejętności działania. Myślę, że mieszkańcom gminy Osięciny potrzebny jest nowy gospodarz, który zmieni stagnację i schematy. Czy nie uważacie, że potrzebujemy zmiany. Doskonale obsadzone są również kandydatury na radnych z partii PSL. Tworzą ją ludzie dla ludzi. Wiem, że pod względem merytorycznym są dobrze przygotowani, aby wziąć sprawy w swoje ręce. Mają bogaty wachlarz przedsięwzięć- rozmawiałem między innymi z P. Martą Ignaczak- kandydatką na radną - okręg wyborczy BORUCIN- uświadomiła mi jak można wykorzystać potencjał środków z Unii Europejskiej! itp.
      Szanowni wyborcy dajmy szansę zaistnieć tak jak to mówili moi przedmówcy "NOWYM TWARZOM". Potrzebujemy zmiany!!
      Zapraszam na wybory- oddajcie swój głos na ludzi, którzy chcą łączyć a nie dzielić.”

Tylko nie winem czy „mery987” o tym wie żeby wystawić kandydata na wójta trzeba mieć obsadzone, co ponad 50% okręgach radnych. Z tego, co wiem to było trudne zadanie do P. Sławomira Staniszewskiego a nie jak „mery987” napisał P Staniszewskego trudno Mu było znaleźć chętnych na te zaszczytne stanowiska. Przykładem są OSIĘCINY łapali tylko żeby była sztuka i tak nie udało się złapać całej piętki. Widzimy po radnych PSL w sejmie jak działają zawsze z boku i snują się po sejmie jak zaspane zające. Chcecie żeby było tak samo w naszej Gminie. „mery987” napisał też „Zapraszam na wybory- oddajcie swój głos na ludzi, którzy chcą łączyć a nie dzielić.” No właśnie żeby było tak jak pisze „mery987” to by było bardzo dobrze, ale P. Sławomira Staniszewski przez ostatnie cztery lata dzielił radnych a nie łączył i z tego powodu tak mało się robiło do Osięcin.
    • stachniak-1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 17.11.10, 16:47
      Szanowni Państwo najważniejszy w dzisiejszych czasach jest SZACUNEK człowieka do człowieka,jeżeli radny będzie szanował wyborców a wyborcy radnego to Osięciny muszą się rozwijać, ale trzeba wzajemnego szacunku,trzeba po prostu kochać to miejsce i tych ludzi, tak jak pisałem w swojej ulotce radny to nie władza,radny to jest człowiek obdarowany mandatem zaufania przez lokalną społeczność i powinien tej społeczności służyć zawsze i wszędzie.POWINIEN SŁUŻYĆ PRZEZ CAŁĄ KADENCJĘ A NIE PRZED WYBORAMI !!!
      Radny po skończonej kadencji powinien być rozliczany z tego co zrobił przez okres czterech lat, to nie jest miejsce do uprawiania prywaty,to jest miejsce do okazywania SZACUNKU ZROZUMIENIA POMOCY -BYĆ RADNYM TO ZASZCZYT I WIELKI HONOR.Przestańmy się wzajemnie obrażać-KTO MA BYĆ RADNYM NIECH WYBIERZE SPOŁECZEŃSTWO A MY TEN WYBÓR USZANUJMY,ten kto zostanie radnym i będzie działał dla dobra tej gminy,ten kto będzie umiał uszanować ludzi starszych i młodych,ten radny nie będzie musiał zabiegać o głosy, ludzie sami to docenią.Trzeba zrobić wszystko byśmy byli dumni z tego, że właśnie tu mieszkamy w Osięcinach i,że mamy radnych za których nie będziemy musieli się wstydzić.
      Z wyrazami Szacunku dla całej społeczności Osięcin.Stachniak Julian
      • bozena.mik.000 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 17.11.10, 18:46
        Chciałabym sprostować wypowiedż zoro16, ponieważ ja-Bożena Mikołajczyk startuję w wyborach pierwszy raz i nigdy nie należałam do SAMOOBRONY ani do innej partii.Jestem bezpartyjna i startuję z listy ZGODA. Na przyszłość proszę, aby pisząc na forum dokładnie sprawdzać swoje informacje i nie wprowadzać innych w błąd.
    • azymut360 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 18.11.10, 20:22
      stachniak-1 napisał między innymi” ten radny nie będzie musiał zabiegać o głosy, ludzie sami to docenią.” To do czego pan chodził po domach w Osięcinach i w Żakowicach i namawiał żeby na pana głosowali. Mógł pan zostawić biegowi historii czasu przedwyborczy wyborców a nie ich agitować. Zapewne założenie klubu „SENIORA” też było podyktowane profitem zyskania głosów wyborczych.
      • zuza19791 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 20.11.10, 18:21
        Ale chociaż coś robi i dużo osób z tego korzysta. A klub seniora był strzałem w dyche!!!

azymut360 napisał:

> stachniak-1 napisał między innymi” ten radny nie będzie musiał zabiegać o
        > głosy, ludzie sami to docenią.” To do czego pan chodził po domach w Osię
        > cinach i w Żakowicach i namawiał żeby na pana głosowali. Mógł pan zostawić bieg
        > owi historii czasu przedwyborczy wyborców a nie ich agitować. Zapewne założenie
        > klubu „SENIORA” też było podyktowane profitem zyskania głosów wybo
        > rczych.
    • mirek24_1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 12:15
      JA GŁOSUJE NA PANA SŁAWKA JEST TO PRZYKLADNY MĄŻ I OJCIEC, NAPEWNO BEDZIE TEZ PRZYKLADNYM WÓJTEM. NA PANA SŁAWKA NAPEWNO BEDZIE MOŻNA LICZYC W KAZDEJ SYTUACJI. BEDZIE ON PRZYKLADEM DLA CALEJ NASZEJ GMINY.
      • luty07 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 22:34
        Przykładnych ojców i mężów jest multum!! I tu pan Sławomir niczym się nie wyróżnia!!
        Natomiast jego skuteczność jako radnego w minionych dwu kadencjach...pozostawia dużo do zyczenia!!! Bo czym moze sie pochwalić, jakie ma osiągnięcia w dotychczasowej pracy w gminie jako radny???!!!
        Na przykład: jednym z jego punktów wyborczych jest obietnica uporządkowania spraw związanych z bezpańskimi i źle dozorowanymi psami. Czemu nigdy ,jak dotąt nie wpłynął żaden wniosek do rady gminy w tej sprawie od p. Sławomira???(przykład w Żakowicach)
        Zagadnienia komunalne ; tyle mówi o czystej wodzie i jej jakości, a sam , niespełna rok temu, głosował za przekazaniem wodociągów Sp. Jutrzenka.
        Tak można wymieniać w nieskończoność jak pracował "radny bezradny".
        Uważam , że najwięcej dla naszych Osięcin dokonali p. Piotr Cybulski i p. Janusz Rolewski.

zniesmaczony wyborca

• zuza19791 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 20.11.10, 18:17
        Prosze Cie, przykładny mąz i ojciec, który świątek piątek i niedziele stoi w tym swoim sklepie, żeby nie stracić. Za każdym razem kiedy kandyduje stawia wódke za głosy. Jesli tak zachowuje się przykładny ojciec to ja dziękuję za takiego wójta. Nie ma odpowiedniego kandydata w Osięcinach na to stanowisko.
        • general107 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 24.11.10, 13:55
          Zuza dziwne jest ze krytykujesz kogos za to ze pracuje, widocznie popierasz zlodziejstwo.Jesli pilas wodke za glosy to zglos to odpowiednim organom i nie szkaluj Slawka.
    • mirek24_1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 19:56
      Sądze ze potrzebna jest zmiana. Nawet Fidel Castro kiedys skonczył swoje panowanie.
      Teraz Jest czas na nowe twarze i nowe rządy.
    • j23o Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 21:33
      Cała społeczność naszej wioski idzie głosować na P. Jerzego Izydorskiego, ponieważ jest bardzo i to bardzo dobrym gospodarzem, czego możemy doświadczyć od V kadencji i nie tylko będzie przykładem dla całej naszej Gminy, ale także w Powiecie i wyżej.
      • mirek24_1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 21:42
        tak pewnie V kadecja i znowu nic z tego nie bedzie trzeba zmiam i teraz to sie stanie teraz nowe rządy beda i cieszy mnie to
        • wylewnygosc Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 21:56
          Co niektórzy szykują kwiaty i szampany …
          • mirek24_1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 22:05
            tak bedą od 5 rano przy dzwiach gminy stali i czekali na szefa;) ale bedzie zdziwienie bo bedzie nowa wladza
            • kazia121 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 22:10
              powiem tak ja jestem za nowa wladza popieram wszystkich co glosuja na mlodych. a z tymi kwiatami i szampanem to smiech na sali. ktos gleboko paluszek trzyma heheh
            • xewep Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 22:15
              Jak cała wieś ma głosowaś jak ja nie głosuje na owego pana przecież chleb z polędwicą jedzony codziennie też obrzydnie.
              • kazia121 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 22:35
                ma pan racje co za duzo to nie zdrowo mozna mdłości dostac;)
              • kielbaskawyborcza Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 22:48
                Wasz przykładny wójt- wzorcowy władca gminy rzeczywiście jest ideałem, a już w telewizyjnym wywiadzie zaprezentował się niczym król mediów- piękna kufajka, stylowy - doprawdy odzwierciedlenie chłopa, który jeszcze nie spieniężył swoich hektarów...
                dla pobliskich wiosek to może trochę robił i rolnikom pomagał w gminie wypełniać wnioski do unii, ale ludzie na poziomie i z wykształceniem oczekują czegoś więcej, bo wnioski to już średnio zdolni gimnazjaliści potrafią napisać.
                • mirek24_1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 23:01
                  kielbase wyborcza to jest wszedzie teraz do zdobycia. Ostatnio jechalem przez jedna z pobliskich wiosek to fajne drogi i zjazdy do domków porobione jeszcze grila dac i bedzie super kielbaska;)
                  ludzie co ta wladza robi przez cala kadecje NIC a jak widza ze szykuje sie poraszka to odrazu wszystko jest. Jak bym teraz chcial autostrade do belszewy to bym mial tylko czy do niedzieli sie wyrobia?
                • luty07 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 23:04
                  Ludzie na poziomie i z wykształceniem nie oczekują , tylko tworzą samodzielnie.
            • zoro16 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 23:42
              „mirek24_tak będą od 5 rano przy dziwach gminy stali i czekali na szefa;) ale będzie zdziwienie, bo będzie nowa władza” i nie będą stali pod dziwach gminy, lecz pod sklepem, bo będą skacowani ze zdziwienia ze nie wygrali!!!!
    • wyborca-66 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 19.11.10, 23:59
      Nadeszła nipo mowna chwila 2010 roku za moment zacznie się cisza wyborcza. Od nas zależy jak Będzie nam się żyło przez kolejne cztery lata w NASZEJ MAŁEJ OJCZYŹNIE. Przekonamy się w poniedziałek czy obudzimy się z głowę podniesioną do góry czy z rękom w nocniku.
      • kruczabomba Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 20.11.10, 07:24
        Jak sądzicie, kto wejdzie do rady??
        • mirek24_1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 20.11.10, 08:42
          Jutro wielki dzien, dzien sądu. Teraz Pan Slawek zasiadzie za biureczkiem. Wyborcy pamietajcie Slawek jest przykladem dla nas wszystkich.
        • zuza19791 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 20.11.10, 18:31
          kruczabomba napisała:

> Jak sądzicie, kto wejdzie do rady??

Oby sami młodzi i pełni chęci. Stare pryki na emeryture. Musi być zmiana, bo tak naprawde to od nich wszystko zależy a nie od wójta.
    • wyborca-66 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 22.11.10, 07:50
      Wstałem dziś rano i usłyszałem głos ptaszyny wstań z uniesioną głową, ponieważ WÓJTEM ZASTAŁ P. JERZY IZYDORSKI.
    • wyborca7 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 22.11.10, 11:47
      Podsumowując, mieliśmy szansę na zmianę, ale niestety z niej nie skorzystaliśmy, więc obecnego składu rady komentować nie będę.
      • warega Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 22.11.10, 19:57
        Bardzo się cieszę, że Wójtem Gminy Osięciny został pan Jerzy Izydorski. Władze powinny być sprawowane przez tych, których chcą ludzie. Wyciąganie wniosków typu: ktoś jest za długo na stanowisku, czy za krótko, to nieporozumienie. Miasto jest organizmem, który rozwija się w sposób ciągły i powoli. Efekty widać dopiero po pewnym czasie. Wobec tego, jeśli ktoś dobrze rządzi, to niech rządzi jak najdłużej. Najlepszym przykładem jest pan Izydorski.
        • ztanek Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 22.11.10, 20:58
          Po raz kolejny mieszkańcy Gminy Osięciny potwierdzili kto faktycznie jest najlepszym kandydatem na wójta. Konsekwentna współpraca z instytucjami, organizacjami oraz dbałość o mieszkańców gminy jak i jej wizerunek - przyniosła sukces... sam wynik mówi za siebie...
          Panu Sławomirowi nie wystarczyły pielgrzymki po wsiach z różnymi "załącznikami".....porażka pana Sławka to nie tylko przegrana w wyborach na wójta ale też jak się okazało jest to przegrana całej opozycji na czele z panią Grzegorską.
          Nie rozumiem dlaczego pan Staniszewski startował na wójta nie robiąc nic będąc radnym przez cztery lata? Na to pytanie niech sobie każdy odpowie ile zrobił.
          • warega Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 22.11.10, 21:26
            Pan Staniszewski przegrał wybory bo miał jedną wadę: brakowało mu zalet ! Nie ma nic bardziej żenującego i żałosnego niż to co zrobiła pani Grzegórska, wyborcy słusznie zrobili nie wybierając ją na Radną.
            • kruczabomba Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 11:04
              Miała być zmiana warty, a wyszło jak zawsze tak samo... tzn. dziwnie podejrzanie. Na myśl nasuwa się tylko jeden wniosek, aby wygrać wybory do rady należy mieć obsadzone komisje swoimi przyjaciółmi, odpowiedni wiek, i zasiadać w niej od zawsze:) czyli czekają nas kolejne 47 miesięcy stagnacji i 1 miesiąc (przed następnymi wyborami) cudów.
              • n-o-b-o-d-y Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 12:08
                Kochani!
                Z moich obserwacji wynika, że p.Staniszewski otrzymał bardzo dużą liczbę głosów nie dlatego, że jesteśmy zachwyceni jego heroiczną osobowością, a jedynie dlatego, że był alternatywą dla wiecznie nam panującego wójta:-) Skoro Osięcinianom nie odpowiada osoba ponownie wybranego włodarza, a o naszych losach zdaje się decydować opinia mieszkańców pobliskich wsi- konkluzja jest prosta! Należy po prostu napisać petycję, popartą naszymi głosami, o referendum w sprawie ustanowienia Osięcin miastem... Wtedy mamy szansę na wybór nowego gospodarza, ponieważ uwolnimy się od głosów ludzi zmanipulowanych przez sołtysów ich wsi.Takie referendum odbyło się kilka lat temu, ale baliśmy się zmian. Może tym razem się uda???
                Pozdrawiam,
                Nobody:-)
            • general107 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 24.11.10, 12:24
              Warega dobrze ze ty masz same zalety, a najwazniejsza Twoja zaleta to lizusostwo.Teraz wiem dlaczego wojt trzyma rece z tylu bo boi sie zebys mu w dupcie nie wszedl
          • koteczekmoj111 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 12:39
            ztanek napisał:
            Hm... śmiesznne są te wypowiedzi. które chwalą Wójta izydorskiego, dlatego że kompletnie nie nadaje sie na stanowisko. Wieś w ogóle go nie interesuje. Są drogi, którymi jeździ autobus szkolny i które nie są nawet utwardzone... nie wspominając juz o oświetleniu i innych inwestycjach. Wójt owszem robi wiele,ale tylko dla Osięcin żeby Jemu było jaknejlepiej. A ludzie, którzy trzymają ,u palec w ... głosowali na niego by nie stracić swojej ciepłej posadki. Sprawa jest prosta. Dopóki Wójt sie nie zmieni to Gmina Osięciny będzie taka jak do tej pory szara,ponura i nie będzie sie rozwijać!
            • mrchuck Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 13:13
              W paru kwestiach nie zgodzę się wami. Pierwsza tj. komisje wyborcze. Jak wszystkim wszem i wobec wiadomo w komisji zasiadają osoby z komitetów wyborczych poszczególnych kandydatów. O przekrętach i innym łamaniu prawa podczas głosowania nie ma tutaj mowy. Kto był głosować widział z pewnością "mężów zaufania", którzy mieli za zadanie obserwować prace komisji. Nie rozumiem jak ktoś może pisać takie brednie.

Po drugie kolega nie czytał podsumowania kadencji.

Po trzecie nie zrzucajcie winy na mieszkańców wsi bo w samych Osięcinach również wygrał Izydorski.

A po czwarte chciałem się zapytać co zrobił Staniszewski będąc radnym. Co za program wyborczy miał!
              Proszę was nie ośmieszajcie się.
              • warega Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 15:23
                Ja wolę ludzi zdolnych niż zabawnych, dlatego zagłosowałem na Pana Jerzego Izydorskiego !
                • koteczekmoj111 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 15:34
                  zdolny to on jest,ale do robienia tak jak jemu jest wytgodnie i dla tych, którzy mu sie podlizują. Np w tamtym roku Wójt powiedział,że nie załozy oświetlenia ani asfaltu na drodze, po której jeździ autobus szkolny ponieważ tam mieszka za mało ludzi!!Paranoja... więc zdaniem zdolnego wójtatam gdzie mieszka mało ludzi nie trzeba nic robić...
                  Z odśnieżaniem też były problemy. Tydzień czasu nie było można sie gdziekolwiek wydostać bo wójt wolał odsnieżać drogi którymi on jeździł a dzieci do szkoły tydz czasu nie chodziły bo autobus nie przyjechał...
          • general107 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 19:36
            wszystkie osoby ,ktore tak krytykuja Slawka Staniszewskiego wystawiaja sami sobie opinie negatywna, poniewaz utwierdzaja wszystkich ze nawet nie potrafia wygrac wyborow .Mozna sie tylko domyslac co by sie dzialao gdyby te wybory wygrali.A jakimi metodami wygrali to lepiej o tym nie mowic bo bylo to zenujace.Usilowano nawet sfalszowac wybory, tylko sie to nie udalo i pytam sie po co.Nalezy jeszcze dodac ze Ci co tak obczerniaja Slawka nawet do piet mu nie dorastaja i nic wielkiego w zyciu nie osiagneli.Slawek w swoim zyciu pokazal ze duzo potrafi i to bez korzystania z publicznych pieniedzy .Dajcie mu spokoj i nie obrzucajcie go blotem .Slawek zasluguje na pochwaly a nie na krytyke opamietajcie sie.
    • warega Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 16:36
      Przeczytajcie sobie to będziecie wiedzieć, że w Gminie działo się bardzo dobrze

SZANOWNI MIESZKAŃCY GMINY OSIĘCINY
      Dobiega końca V kadencja Rady Gminy i Wójta Gminy Osięciny. Priorytetem naszego Samorządu jest poprawa jakości życia mieszkańców. W tym celu realizowana jest Strategia Rozwoju Gminy na lata 2010 – 2018.

Podstawą gospodarki finansowej Gminy jest jej budżet uchwalany corocznie przez Radę Gminy, obejmujący dochody i wydatki. Udało się pozyskać wiele środków finansowych z zewnątrz (różnego rodzaju środki krajowe i europejskie): z budżetu powiatu, województwa, Funduszu Ochrony Gruntów Rolnych oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska, Funduszu Wsparcia, P.R.O.W., P.P.W.O.W., z osi IV Lider – odnowa i rozwój wsi, które bardzo dobrze zostały rozdysponowane w szereg różnych zadań oświatowych, kulturowych, społecznych i inwestycyjnych.
      Z budżetu Gminy dofinansowano również tak ważne dla społeczności gminy zadania powiatu i województwa, a dotyczące inwestycji drogowych. Samorząd konsekwentnie stosował politykę niskich podatków. Rada Gminy corocznie podejmowała uchwały w sprawach obniżenia górnych stawek podatków i zwolnień. Przez co do budżetu Gminy w ostatniej kadencji wpłynęło szacunkowo
      5 milionów złotych mniej niż mogłoby, dzięki czemu każdy z mieszkańców zaoszczędził średnio około 430,00zł, które mógł przeznaczyć na własne potrzeby.
      Największe wydatki w budżecie gminy to:
      – oświata i wychowanie: 35%
      – opieka społeczna: 25%
      – inwestycje: 17%
      Wszystkie kierunki wydatkowania środków są ważne i potrzebne, ale o rozwoju gminy decydują wydatki inwestycyjne. W obecnej kadencji na ten cel przeznaczono: 12,5 miliona złotych. Zmodernizowano ponad 40 km dróg gminnych. Sfinansowano zakup 200 urządzeń przydomowych oczyszczalni ścieków w indywidualnych gospodarstwach rolnych. W 2010 roku oddano do użytku
      II ciąg technologiczny oczyszczalni ścieków w Osięcinach. Podczas bieżącej kadencji budowana była kanalizacja sanitarna w Latkowie oraz Osięcinach ul. Kościuszki, Narutowicza, Bema, Krótka,
      I Armii WP, Konopnickiej i Kujawskiej.
      Gmina uczestniczyła w finansowaniu remontów dróg powiatowych:
      Byczyna – Bełszewo (2 000m)
      Bilno – Pocierzyn (1 300m)
      Osięciny – Jarantowice (3 120m)
      Osięciny – Redecz Krukowy (900m)
      Osięciny – Wieniec (6 635m)
      Na kwotę: 515 000,00 zł;
      Oraz dróg wojewódzkich – ul. Kościuszki o długości 330m na kwotę 105 000,00 zł
      Dzięki wzorowej współpracy z Powiatem Radziejowskim zmodernizowano drogę gminną Osięciny – Borucin o długości 2 631m dotacja w kwocie 115 255,00 zł, a z Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych otrzymując dotację na ten cel w kwocie 316 435,00 zł.
      Przeprowadzono remont chodników poprzez wymianę płytek chodnikowych na kostkę polbrukową i wybudowano parking na 60 samochodów przy stadionie sportowym.
      Utworzono 6 placów zabaw dla dzieci, w tym 2 przy udziale środków Urzędu Marszałkowskiego.
      W celu poprawy dostępu mieszkańcom przeprowadzono termomodernizację Gminnego Ośrodka Kultury oraz 4 świetlic wiejskich w Bełszewie, Borucinie, Konarach i Kościelnej Wsi.
      Na bieżąco poprawiany jest stan bazy oświatowej poprzez remonty budynków i doposażenie szkół
      w pomoce dydaktyczne.
      Gmina dotowała funkcjonowanie Gminnego Ośrodka Kultury, Biblioteki, jednostki Ochotniczych Staży Pożarnych, Parafie Rzymskokatolickie, Zespoły Folklorystyczne, zakupiła nowy samochód ratowniczo-gaśniczy dla OSP Osięciny o wartości 525 000,00 zł.
      Pozyskano środki „miękkie”: 392 904,00 zł z Poakcesyjny Program Wsparcia Obszarów Wiejskich na cele edukacyjno-opiekuńcze i integracyjne. Z środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych pozyskano 98 384,00 zł na zakup samochodu. Natomiast
      z obszaru A – pomocy dla dzieci niepełnosprawnych 383 094,00 zł. Od trzech lat realizowany jest program „Czas na zmiany”, z którego udało się zyskać 244 136,00 zł. Corocznie organizowano prace interwencyjne, roboty publiczne, staże, roboty społeczno-użyteczne dla ponad 50 osób, pozyskując na ten cel środki w wysokości ponad 800 000,00 zł.
      Została podpisana umowa partnerska pomiędzy Gminą Osięciny, a Starostwem Powiatu Radziejowskiego na rzecz realizacji projektu „Wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów szkół
      na terenie Powiatu Radziejowskiego” z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, zwanego dalej „Projektem”. Pozyskano 107 600,00 zł. środki te zostały wydatkowane na rzecz szkół działających
      na terenie Gminy Osięciny, między innymi na: prowadzenie zajęć wspomagających z przedmiotów podwyższających kompetencje kluczowe uczniów, tj. matematyka, j. polski, j. obce, przedmioty przyrodnicze; prowadzenie kółek zainteresowań; jednodniowe wycieczki edukacyjne i sportowe; zajęcia korekcyjno-kompensacyjne, rehabilitacyjne; zakup materiałów dydaktycznych.
      Corocznie Samorząd Gminy realizował od 30-50 zadań inwestycyjnych, wynikających
      z potrzeb mieszkańców.

• mrchuck Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 17:53
        Mamy nadal tego samego wójta i z tego się cieszmy bo to jest dobry wybór, tak chciała większość i z nią zgadzać się trzeba. W końcu mamy demokracje...

Tym bardziej mnie cieszy ta decyzja mieszkańców gminy bo obecny wójt nie choruje jak niektórzy na przerost gruczołów politycznych.

A panom radnym proponuje już za zabranie się do intensywnej i jeszcze lepszej pracy.
      • general107 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 24.11.10, 11:16
        pewnie ze w gminie dzialo sie dobrze.Radni brali duze diety, niektorzy radni nie placili podatkow i za wode, w ramach kampani wyborczej za publiczne pieniadze wozili zuzel na prywatne posesje.Gdyby wszystko odbywalo sie dobrze i uczciwie mozna by bylo zrobic w gminie duzo wiecej.Szkoda ze wszyscy tego nie wiedza.Podsumowujac trzeba stwierdzic ze najlepiej dzialo sie radnym, dlatego tak na sile sie pchaja do wladzy.
    • wyborca7 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 18:33
      ciekawi mnie tylko jeden fakt: czemu wyniki głosowania z GOK-u nie są podane do PKW( na oficjalnej stronie internetowej)? przypadek?
      • wyborca7 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 18:37
        o przepraszam, pomyłka, są są
        • ztanek Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 23.11.10, 23:13
          nie przejmuj się bo z innych gmin z powiatu tez nie ma. PKW nie wyrabia się z wstawianiem informacji.
    • zuza19791 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 26.11.10, 15:57
      Z dwojga złego dobrze, że Pan Jerzy wygrał. Ale radni...ta sama mafia. Głupie ludziska dali sie przekupić. Tylu młodych i fajnych kandydowało, a tu te same twarze. Ja nie wiem, czy ludzie z Osięcin faktycznie są jacyś ślepi, czy może dają się zastraszyć, że ich pozwalniają jak nie zagłosują odpowiednio. Ciekawe, czy by kandydowali, jesli by tych 500zł nie dostawali za sesje. Tych biedniejszych nie było stać na przekupstwa, więc nie wygrali. Tak sobie myślę, ile litrów trzeba rozlać, żeby się do Rady dostać?
      • on_go_osieciny Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 27.11.10, 21:02
        zuza19791 radziłbym sie troche zastanowic co Ty za bzdety piszesz... czy naprawde uwazasz ze wszystkie osoby ktore zastaly radnymi to dlatego ze "rozlewali" badz kogokolwiek w jakikolwiek sposob przekupowali? skoro tak to dlaczego nie startowałaś? mlodzi ludzie ....hmmm i niby kto z mlodych moglby byc dobrym radnym? moze podasz przyklad?
        • general107 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 28.11.10, 15:58
          wiekszosc radnych nie ma zadnych kwalifikacji oraz wiedzy , a wiekszosci zalety to nieuczciwosc i brak szacunku do puiblicznych pioeniedzy.Trzeba dodac ze radni za nic nie odpowiadaja i decyduja o naszych pieniadzach tak aby mieli z tego korzysci , a nie nazsa mala ojczyzna.Jesli chcesz polemizowac to wymien mi chociaz pieciu radnych , ktorzy sa zaprzeczeniem mojego stwierdzenia.Z powazaniem
          • belszewo-pali-kot Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 28.11.10, 20:12
            Przypadkowo byłem światkiem rozmowy, że nie było problemu żeby dołożyć krzyżyk na liście do głosowania tam gdzie był pojedynczy głos czy brakowało piątego nazwiska.
            • ztanek Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 28.11.10, 22:18
              faktycznie słyszałem z różnych źródeł że wódka lała się litrami a szczególnie pod jednym ze sklepów, a co do uzupełniania krzyżykami jest to niemożliwe takie zachowanie jest karalne więc nikt rozumny by tego nie robił. Jeżeli to miało jednak miejsce to proponuje zgłosić tą sprawę do prokuratury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka