Dodaj do ulubionych

hecer co z "darmowym" mostem?

13.12.10, 13:44
Wiadomo że prezydent Przybyszewski (nie pamiętam takiego prezydenta- widać na stare lata pamięć mnie zawodzi) przerżnął wybory ale chyba MON i nasi dzielni wiarusi nie wycofali się z oferty i już ostrzą saperki i grzeją diesle w amfibiach czekając na umówiony znak sygnał? Przecież tu chodzi o honor i słowo oficera Wojska Polskiego! Jak tam się sprawa ma? Jeden Zaleski uzbrojony w kij ze swoimi przydupasami nie odeprze desantu pontonowego nawet jednej drużyny. Do dzieła! Mamy ludzi! Nie cofniemy się przed niczym!

Może jakby dobrze zagadać to armia Orła Białego jeszcze nam zapłaci bo przecież nie codziennie można przećwiczyć stawianie mostu na Wiśle w warunkach bojowych- bo przecież
pod ostrzałem sprężynek długopisowych armii Dębowego Liścia.

Bartku! Bartoszu! Coś jakby mniej ciebie między nami! Głowa do góry nie takie wojny śmy wygrywali! Powiedz jakie wieści mają sztabowcy!
Obserwuj wątek
    • boczipl Re: hecer co z "darmowym" mostem? 13.12.10, 13:54
      spytaj Łysego :)
      • zawsze.torunczyk Re: hecer co z "darmowym" mostem? 13.12.10, 13:58
        Łysy gó... wie. Hecer zawsze wie lepiej co w mieście piszczy dlatego pytam się jego jako instancji wyższej albo nawet najwyższej.
    • jot9 Re: hecer co z "darmowym" mostem? 13.12.10, 19:49
      Bardzo zgrabne! :) Nie zawsze popieram przedmówcę, ale ta - jak rozumiem także i w zamyśle humorystyczna, acz cięta - wypowiedź jest bez skazy :)
    • gilbert.grape Re: hecer co z "darmowym" mostem? 13.12.10, 20:35
      Dziś na toruńskim poligonie siły natury w postaci 15cm śniegu pokonały US Army.

Jednak nie zawsze siły natury są wrogie ludzkości. Jak dopier..li mróz i będzie trzymał 6 tygodni, to skuje nam Wisłę i będziemy mieli darmową przeprawę. Sezonową co prawda, ale jednak.
    • szlachcic Re: hecer co z "darmowym" mostem? 14.12.10, 17:07
      "hecer co z "darmowym" mostem?"

byly wybory byl most
      nie ma wyborow nie ma mostu
      proste
      • hecer Re: hecer co z "darmowym" mostem? 14.12.10, 19:03
        > byly wybory byl most
        > nie ma wyborow nie ma mostu
        > proste

jest Zaleski
        • hobbes1980 Re: hecer co z "darmowym" mostem? 14.12.10, 19:11
          A co robi PO żeby most powstał? Bo jakos nic nie słychac zeby chocby powiedzieli 'możemy miec most ktory załatwilismy, tylko Zaleski nie chce' .
        • szlachcic Re: hecer co z "darmowym" mostem? 14.12.10, 19:18
          > jest Zaleski

to ze jest Zaleski nie znaczy ze wszystko musi isc do dupy albo nie isc wogole
          w wielu sprawach towarzysza gospodarza mozna pomijac
          w wielu sprawach PO ma mozliwosc pokazania ze trzeba cos robic poza Zaleskim bo on sobie nie radzi.

• zawsze.torunczyk Re: hecer co z "darmowym" mostem? 17.12.10, 08:47
            szlachcic napisał:

> > jest Zaleski
            >
            > to ze jest Zaleski nie znaczy ze wszystko musi isc do dupy albo nie isc wogole
            > w wielu sprawach towarzysza gospodarza mozna pomijac
            > w wielu sprawach PO ma mozliwosc pokazania ze trzeba cos robic poza Zaleskim bo
            > on sobie nie radzi.

Nie ma takiej możliwości bo jej się nie chce. Jak chodziło o koryto wszystko było możliwe. Druga Irlandiia, darmowe mosty lepienie pierogów. Dziś swoje nieróbstwo da się wymówić Zaleskim... tak jak kryzysem, PiSem czy ostrą zimą.
            • szlachcic Re: hecer co z "darmowym" mostem? 17.12.10, 19:12
              > Nie ma takiej możliwości bo jej się nie chce

jak chca rzadzic w miesciem cha miec prezydenta musza cos robic
              Poki co nadal sie kompromituja populizmem z Nieszawska na czele, ale widac ze chca ale robia to w sposob kretynski i niezgrabnie
              • hecer hipokryci 17.12.10, 23:39
                gdybyście obaj - szlachcic i zawsze.torunczyk - uczestniczyli w życiu społecznym, partrycypowali w debatach, kontaktowali się z waszym przedstawicielami, pisali listy i maile, to byście wiedzieli. Ja nie jestem rzecznikiem PO, działaczem PO.

Jeśli wam tak bardzo zależy na darmowym moście tymczasowym, to działajcie.

Jeśli zależy wam, aby wiedzieć, co robią inni w tej sprawie - kontaktujcie się z nimi.

Na forum atakujecie mnie, anonimowo miotacie obelgami bo wam łatwo i przyjemnie. A jednocześnie oczekujecie informacji i działania, które potem krytykujecie. Dobrze wiecie, że można wam za taką postawę tylko pokazać dużego faka. I niczego więcej nie oczekujcie.
                • hobbes1980 Re: hipokryci 18.12.10, 00:26
                  Tak by hecer było, gdybyś wczesniej kilka (lub kilkanascie- nie czytam wszystkiego) razy nie pisał tekstów w stylu 'tymczasowy most powstanie bez wzgledu na wszystko' (miał tego dopilnowac twój kolega p. Cichowicz) i nie obrażal tych którzy widzieli w tym jedynie tani trik wyborczy- zwłaszcza teraz kiedy zaczyna wygladac na to ze mogli miec racje. I nie mam tu na mysli tego że Zaleski utrudnia- nie spodziewam sie po nim niczego konstruktywnego- ale to że Platforma teraz siedzi cicho, kiedy byc moze miałaby okazje zdobyc punkt za aktywność- czy naprawde zabilaby kogos konferencja prasowa na ktorej przedstawiliby swoje racje co do mostu i rzetelnie poinformowali że jest taka mozliwośc, ale z jakiejs przyczyny Zaleski nie jest zainteresowany (równoczesnie przedstawiajac te przyczyny w negatywnym swietle- sam o tym na forum pisałes, więc o ile masz racje to zadanie jest wyjatkowow łatwe)?
                  Natomiast o to ze w ogóle takie posty do ciebie powstaja to miej pretensje do siebie samego- wyszedłes na idiote pisząc laurki 'Panie Waldku pan sie nie boi' i byłes głuchy na jakiekolwiek argumenty ludzi którzy pisali ze Przybyszewski z róznych przyczyn nie ma szans na zwyciestwo. Dla mnie szczytem buty i podpalania się byl wątek zatytułowany przez ciebie bodajże 'Zaleski przepraszam cie' - powiedziałbym ze skompromitowałes sie wtedy całkowicie, gdyby nie to ze teraz zdaje sie faktycznie przepraszasz, co stanowi kolejny poziom:) Tyle pary w gwizdek...
                  • hecer Re: 18.12.10, 01:02
                    > ale to że Platforma teraz
                    > siedzi cicho, kiedy byc moze miałaby okazje zdobyc punkt za aktywność- czy nap
                    > rawde zabilaby kogos konferencja prasowa na ktorej przedstawiliby swoje racje c
                    > o do mostu i rzetelnie poinformowali że jest taka mozliwośc, ale z jakiejs przy
                    > czyny Zaleski nie jest zainteresowany

Ale to nie PO rządzi w Toruniu, by budować tutaj mosty, prawda? Różni ludzie w PO mogą pytać "o możliwość otrzymania od wojska darmowego mostu", mogą na rzecz tego rozwiązania lobbować. I lobbowali. I dostali jakieś tam zapewnienia i sygnały, że taką konstrukcję nam wojsko wypożyczy.

Ale teraz trzeba mieć projekt, pozwolenia, itd. Czego tu kuźwa oczekujesz? Że ja zadzwonię do ministra obrony i powiem, żeby tu saperzy przyjechali i most postawili? Że zrobi to "mój kolega, radny Cichowicz" - jako przedstawiciel "władz Torunia"?? Pogięło cię?

Jest też kwestia tego, jak Platforma zachowuje się w sprawie tego mostu tymczasowego. Ja tylko przypomnę, że pan Przybyszewski jeszcze ostatniego dnia debaty krzyczał, że most składany ma być na Przybyszewskiego...

> naprawde zabilaby kogos konferencja prasowa na ktorej przedstawiliby swoje racje c
                    > o do mostu i rzetelnie poinformowali że jest taka mozliwośc

Naprawdę, to było spotkanie na Stawkach na hebraistyce, jest na ten temat informacja na portalu orbitorun, dwa artykuły. Ale ciebie by zabiło, gdybyś uwierzył, że my próbujemy, prawda?

> wyszedłes na idiote pisząc laurki 'Panie Waldku pan sie nie boi'
                    > i byłes głuchy na jakiekolwiek argumenty ludzi którzy pisali ze Przybyszewski z
                    > róznych przyczyn nie ma szans na zwyciestwo.

Nie żałuję tego. Zwycięstwem jest opozycyjna postawa PO w radzie miasta. To wielki sukces, sukces na miarę możliwości. Gdybym jechał po "panu Waldku" jak po łysej kobyle, to byłoby lepiej? Lepiej, bo moglibyście wtedy patrzeć na wymarzoną i znienawidzoną przez was koalicję PO z Czasem Gospodarzy? Na pana Waldka, przewodniczącego rady, który "niczym się nie różni od Zaleskiego"?

Idiotą to starasz się być ty, nie wiedząc czego tak naprawdę chcesz. Mostu składanego chcesz? Platformy w koalicji chcesz? Chcesz platformy w opozycji która buduje most? Nazwałbym to naiwnością, ale że posunąłeś się do inwektyw do dostałeś to samo w rewanżu.

> Dla mnie szczytem buty i podpalan
                    > ia się byl wątek zatytułowany przez ciebie bodajże 'Zaleski przepraszam cie' -
                    > powiedziałbym ze skompromitowałes sie wtedy całkowicie,

Oj, nawet nie wiesz ile osób to przeczytało i ile fajnych osób mi tego posta gratulowało:) Mam z tego ogromną satysfakcję, bo bardzo cenię tych ludzi.

> gdyby nie to ze teraz z
                    > daje sie faktycznie przepraszasz, co stanowi kolejny poziom:) Tyle pary w gwizd
                    > ek...

Do czego ty pijesz? Kogo mam przepraszać i za co? Za to, że chcę aby powstał most tymczasowy za darmo w Toruniu? Za to, że Platforma jest w opozycji do Zaleskiego?

Sorry, ale ja nie jestem działaczem PO. Radny Cichowicz jest z Porozumienia Infrastruktura Toruń. A kto załatwił most tymczasowy z wojska? Radny Walkusz? Może zapytaj się pani Dowgiałło czy radnego Walkusza, kiedy będzie składany most, to też PO.

CO ROBIMY JAKO PIT?

Ja wiem tylko o rzeczach, które współtworzyłem w ostatnim czasie. Nie zaistniały medialnie, bo zostały złożone w Urzędzie Miasta Torunia. PIT napisał w jednej sprawie, Stowarzyszenie Stawki, którego szefa też znam i bardzo lubię - w drugiej. Muszę zapytać pana radnego z PIT jak mu idzie w trzeciej sprawie.

Ale naprawdę nie oczekujcie ode mnie, że będę tu wam pisał co robimy i dlaczego to robimy byście potem mogli mnie tu napier...

Nie zasługujecie na to, by wam odpisywać. Wolę gadać sam ze sobą niestety.
                  • hecer hipokryzja 18.12.10, 02:03
                    Próbuję spojrzeć na wszystko waszymi oczami, z waszej perspektywy. I nadal nie rozumiem. Do tego stopnia, że po prostu wątpię w możliwość sensownego przedstawienia racji z tego miejsca, w którym się wygodnie umieściliście.

"Gdzie most tymczasowy?" - to pytanie do kogo? Do PIT, który ma jednego radnego w Radzie Miasta? Radny Cichowicz startował z list PO jako przedstawiciel PIT, a nie jako członek partii Platforma Obywatelska. Oczywiście Platforma jest najbardziej przychylna PIT i my bardzo chcemy z PO współpracować. To najsilniejsza, najbardziej wpływowa partia. PIT bardzo mocno krytykuje Zaleskiego i jego pomysły, cieszymy się, że PO również odcina się od gospodarza. Myślę, że uda nam się wspólnie coś zdziałać. Kwestia budowy mostu tymczasowego jest szalenie ważna i radny Cichowicz w tej sprawie rozpoczął aktywne działania. Ale teraz jest na wokandzie budżet Torunia i wiele różnych spraw.

Czy to nasza wina, że ta sprawa w mediach nie jest wałkowana? Nasza wina, że nie ma presji - oprócz naszej - na magistrat ws. składaka? Nas chcecie rozliczać, za brak efektów po pierwszej sesji rady miasta w nowym składzie (ws. budżetu)? Mnie chcecie za atakować, że nie buduję mostu? A gdzie są pozwolenia? Gdzie są te "gotowe koncepcje" Zaleskiego? Jeszcze przed wyborami mówił "dajcie most tymczasowy, bo my mamy gotową koncepcję". No i co?

Troszeczkę umiaru proszę z tymi atakami, bo bardzo je lubię, gdy są trafne.

Nie głosowaliście na nas, na PIT. Mamy jednego radnego z dużą chęcią do współpracy ze wszystkimi, nie tylko z kolegami z PO ale też z radnymi innych partii. Ale to jest jeden radny na 25 radnych w radzie miasta, która nie pełni żadnej wykonawczej funkcji. Można próbować przygotować uchwałę bądź rezolucję, ale trzeba wokół jej treści zbudować jedność - nie tylko PO - aby przeszła. Rozumiecie to, czy nie? Nikt nie przygotowuje rezolucji? Nic o tym nie wiecie? Nikt nie próbuje tworzyć jedności, przekonywać? Czy nic o tym nie wiecie? Ale jak tworzyć taką koalicję, skoro wy tu już na forum napieprzacie we wszystkich, którzy taką wolę działania mają?

> Tak by hecer było, gdybyś wczesniej nie obrażal tych którzy widzieli w tym jedynie tani trik
                    > wyborczy

Ale na jakiej podstawie twierdzisz, że to tylko trik wyborczy? Czy my w PIT chcemy ten most tymczasowy, czy chcieliśmy tylko triku wyborczego? Dla mnie jest to szczególnie przykre, bo zdarza mi się rezygnować z obiadu żeby pójść na jakąś debatę i o tym rozmawiać. A dla was to jest tylko i wyłącznie powód by mieć pretensje.
                    • hobbes1980 Re: hipokryzja 18.12.10, 09:38
                      Teraz to ty jesteś hipokrytą, stosując dokładnie ten sam mechanizm o jaki oskarżasz innych. Jak ty na forum pieprzysz do nikogo zadając pytania w jakiejs sprawie to wszystko jest ok. Do kogo maja zwrócic sie wyborcy z zapytaniem w tej kwestii? Od pisania na forum most nie powstanie- chyba juz sam sie zorientowałes. A skoro most tymczasowy był pomyslem PO i twierdzą że go załatwili to powinni, równiez, a może zwłaszcza, jako opozycja głosno w tej sprawie lobbowac, chocby po to zeby wykazac negatywne aspekty postepowania Zaleskiego. Jeżeli faktycznie to robi, to wyjatkowo nieskutecznie, co sprawia ze coraz mniej wierze w to że sa w ogole w stanie zrobic cokolwiek zeby wygrac nastepne wybory.
                      I przestań w końcu robic melodramaty w stylu 'nie głosowaliscie na nas' bo te fochy robia się nudne. Zwłaszcza że ja np. zaglosowałem na 'was'- w moim okręgu był p. Aniśko (ktory nie wszedł). Natomiast osobe z innego okręgu przekonałem do glosowania na Cichowicza- to razem dwa głosy. Ciekaw jestem ile głosów ty wygenerowałes w stosunku do tego ile namęczyles się na forum.
                      • hecer Re: hipokryzja 18.12.10, 11:12
                        > Do kogo maja zwrócic sie wyborcy z zapytaniem w tej kw
                        > estii?

do mnie? na forum?

10 razy ci trzeba tłumaczyć, nie umiesz, nie chcesz, nie potrafisz się dowiedzieć?

Aaaa. Rozumiem! Na forum można zapytać: "hecer, kur.., gdzie most, ty zarozumiały bucu!"

A oficjalnie, to trzeba by zapytać, "dzień dobry, dzwonię (piszę) do pana aby zapytać..."

> Jeżeli faktyczni
                        > e to robi, to wyjatkowo nieskutecznie, co sprawia ze coraz mniej wierze w to że
                        > sa w ogole w stanie zrobic cokolwiek zeby wygrac nastepne wybory.

niespełna miesiąc po poprzednich... no, myślałem żeś trochę inteligentniejszy.

> Ciekaw jestem ile głosów ty wyg
                        > enerowałes w stosunku do tego ile namęczyles się na forum.

w swoim okręgu - około 10.
                        • hobbes1980 Re: hipokryzja 18.12.10, 12:35
                          "Aaaa. Rozumiem! Na forum można zapytać: "hecer, kur.., gdzie most, ty zarozumiały bucu!"

No nareszcie zrozumiałes;) To akurat częśc szerszego problemu- z racji swojej działalności tutaj dajesz się poznac jako osoba absolutnie niemozliwa do polubienia. Na swoim przykladzie sądze wrecz że nawet ci ktorzy zgadzaja się z tym co piszesz maja satysfakcje kiedy zabrniesz w ślepa uliczkę;) No ale skoro nie potrafisz się zmienic to po prostu przyjmij to do wiadomosci zamiast się oburzac. Ja akurat faktycznie bylem ciekawy i chcialem o to spytac bez 'buca'- równoczesnie moja ciekawośc nie była tak wielka żeby chciało mi sie pisac maila.

Natomiast w kwestii aktywności PO- jesli nie przyjma do wiadomości ze kampania wyborcza zaczyna się juz teraz to w nastepnych wyborach bedzie powtorka z rozrywki, bo chocby sie nie wiem jak pienili to wyborcy uznaja ze to element kampanii i nie uwierza. Siedzac cicho marnuja potencjalny kapital wynikający z dobrej decyzji o przejsciu do opozycji.
                          • hecer Re: hipokryzja 18.12.10, 12:58
                            z racji mojej działalności tutaj poznałem wiele osób, które bardzo polubiły to, jak piszę i nawet trochę polubiły mnie w realu.

"Ty akurat chciałeś się dowiedzieć" - ale proszę próbować to robić w inny sposób, niż wpisując się pod postami szlachcica i zawsze.torunczyka. Możesz napisać maila, możesz nieco złagodzić tę agresję wobec mnie na forum ujawniającą się "w sposobie zadawania pytań" (ze z góry postawioną tezą, że jestem jakimś wielkim oddanym działaczem PO i kumplem p.Waldka)
                      • hecer Re: hipokryzja 18.12.10, 11:46
                        możesz napisać do mnie maila.

Jak chcesz bardziej aktualnych informacji, bezpośrednio ze źródła, to możesz napisać do radnego, który się tym zajmował. Zapytać, czy to był trik wyborczy. Co zamierza robić, by się wywiązać z obietnicy. Co już zrobił, w ciągu 3 tygodniu od dnia ogłoszenia wyników wyborów...

Albo możesz się wpisać w wątku, założonym przez szlachcica i zawsze.toruńczyka, dwóch kryptofanów koalicji PiS z CzG i przyłączyć się do ich nagonki.
                    • jaz0n Re: hipokryzja 18.12.10, 10:16
                      'Ale teraz jest na wokandzie budżet Torunia i wiele różnych spraw'
                      No fakt, na przyklad Nieszawska o której jak widac MOŻNA probowac mówic i wykorzystywac przeciwko Zaleskiemu, przynajmniej na tyle żeby ktos raczył napisac o tym artykuł. O moście tymczasowym widac nie mozna, nie mozna nawet pytania na radzie miasta zadać. Wyglada na to że hierarchia ważności jest inna. Może jako PiT daliście się PO wpuścic w maliny?
                      • hecer Re: hipokryzja 18.12.10, 11:47
                        może po prostu nie wiesz, co robimy?
                        • jaz0n Re: hipokryzja 18.12.10, 11:55
                          Może... w końcu nie jestem 'wami'. Natomiast dośc bezpiecznie jest załozyc że skoro ja nie wiem to bardzo duzy procent wyborcow tez nie wie. A to akurat juz jest kwestia która powinna lokalna PO zainteresowac.
                • szlachcic Re: hipokryci 18.12.10, 09:59
                  do oceny Zaleskiego i Przybyszewskiego podszedles obiektywnie? Mowie w kontekscie ocenu obu a nie pojedynczo

> Jeśli wam tak bardzo zależy na darmowym moście tymczasowym, to działajcie

ja hecer czytuje prase, slucham co mowia media ale powiem ci szczerze ze nie uslyszalem ani razu zapewnienia ze ten most faktycznie ma miasto nic nie kosztowac.
                  Mowienie o moscie jest enigmatyczne jesli chodzi o koszt a takze czy powstanie
                  Jezeli torunskim politykom uda/udalo sie to zalatwic to trzeba tez to umiejetnie przekazac spoleczenstwu. W torunskich realiach jest jeszcze jedna potrzeba. Trzeba zrobic to tak aby Zaleski nie podszyl sie pd ten sukces.
                  Ja most na free ktory nie bedzie miasto nic kosztowal popieram z cala stanowczoscia

> Na forum atakujecie mnie, anonimowo miotacie obelgami bo wam łatwo i przyjemnie

hecer, nie osmieszaj sie
                  do czasu sprawy sadowej tez byles anonimowy. w sumie nadal jestes w mojej ocenie.
                  Pamietam twoje imie i nic wiecej. NMnie nie obchodzi kim jestes. Szanuje to ze sie angazujesz, ze sie wypowiadasz, czesto sie nie zgadzam, czesto szukam dziury w calyym ale tylko dla tego ze twoje teksty nie sa rzetelne i na ogol tendencyjne i masz problemy z przyznawaniem sie do bledow oraz wyjatkowa niechec do przyznawania komus racji
                  a co do obelg to akurat ty nie masz prawa stawiac takich zarzutow

> . A jednocześnie oczekujecie informacji i działania, które potem krytykujecie

pokaz mi gdzie ja krytykuje most za free.
                  zrozum ze to dzialanie powinno byc widac
                  • hecer Re: hipokryci 18.12.10, 12:00
                    Działanie powinno być widać? Ale w jaki sposób? Oceniać te działania jako byt medialny, czy może po ich rezultatach? Mi bardziej się podoba druga ocena.

Postawienie mostu tymczasowego to nie jest kwestia ustawienia bałwanka na deptaku. Chyba nie myślisz, że da się to zrobić w pojedynkę, bez większości w radzie miasta, bez odpowiednio silnej presji na Zaleskiego. Działania kilku ludzi doprowadziły do przełomu: jest szansa aby wypożyczyć za darmo most od wojska. To oznacza, że trzeba ponieść koszty jego postawienia przez jakiś oddział saperów czy innej ekipy, trzeba mieć projekt, uzgodnienia, itd.

No i przede wszystkim musi być konsensus co do lokalizacji.

Rada Miasta nie jest organem wykonawczym. Radny może tylko próbować zmusić prezydenta do podjęcia działań, do prowadzenia ich w odpowiednim tempie. I ma to zrobić w 3 tygodnie od wyborów? Robi, ale efektów nie zobaczysz w miesiąc. Ja się tym nie zajmuje, czasem zapytam co w tej sprawie słychać, ale nie jestem rzecznikiem tej sprawy. Poza tym nie sądzę, abym to ja miał na forum opowiadać o pracy innych ludzi, mogę pogratulować jak będzie za co, albo proponować jakieś działania.

Ty szlachcic sobie przyjąłeś bardzo wygodne stanowisko. Raz na jakiś czas coś ci się przypomni i od razu lecisz na forum zakładać wątki.

Powtórzę jeszcze raz: można pożyczyć ten most od wojska. Tak to dziś wygląda. Dopóki wojsko nie zmieni zdania, można z tej oferty skorzystać.
                    • szlachcic Re: hipokryci 18.12.10, 13:19
                      hecer napisał:

> Działanie powinno być widać? Ale w jaki sposób? Oceniać te działania jako byt m
                      > edialny, czy może po ich rezultatach? Mi bardziej się podoba druga ocena.

ja mowie to w kontekscie interesow PO
                      plusem dla nich bedzie zalatwienie mostu i plusem to ze ten sukcen nie zawlaszczy sobie Zaleski.
                      jezeli wiec sprawa nie jest przesadzona nalezy informowac o postepach a nie o tym ze cos jest pewne bo to sie zemscic moze
                      jezeli jest juz pewna to zaprosic ministra ktory powie otwarcie na konferencji- MON bierze na siebie wszelkie koszty zwiazane z mostem, waszym wkladem ma byc tylko dobudowanie drog dojazdowych i ew wysmiac to co mowi magistrat zema to kosztowac 15 baniek.
                      mysle ze dojzadowki beda kosztowac w milionach ale na pewno nie 15
                      hecer, to ze sie tym interesujesz ty i kilku innych i byc moze wiecie cos wiecej nie znaczy ze wiedza o tym mieszkancy. To jest woda na mlyn Zaleskiego
                      albo jest 3 opcja - most za free byl wyborcza sztuczka

> jest szansa aby wypożyczyć za darmo most od wojska. To o
                      > znacza, że trzeba ponieść koszty jego postawienia przez jakiś oddział saperów c
                      > zy innej ekipy, trzeba mieć projekt, uzgodnienia, itd.

no widzisz hecer, tak jak przypuszczalem ten most nie bedzie za free

> Ty szlachcic sobie przyjąłeś bardzo wygodne stanowisko. Raz na jakiś czas coś c
                      > i się przypomni i od razu lecisz na forum zakładać wątki.

nie, ja chce rzetelnej info. o moscie, ile ma kosztowac, co to da, czy jest sens organizacyjny i mozliwosci ekonomiczne
                      sam caly czas gadales ze most tymczasowy jest za free i tylko nalezy dobudowac drogi.
                      Powyzej temu zaprzeczasz. Ja tego wlasnie sie obawialem
    • gilbert.grape Wielcy Szu? 18.12.10, 16:05
      Ta cała przedwyborcza heca z mostem tymczasowym za darmo przypomina mi taką scenę z filmu "Wielki Szu":

Młody adept nieuczciwej gry w pokera za wszelką cenę chce się zmierzyć ze starym graczem, nie do końca zdając sobie sprawę z kim ma do czynienia. Udaje mu się ostatecznie namówić starszego pana na partyjkę oraz zaaranżować sprawy tak, by gra odbyła się znaczonymi kartami przy zachowaniu wszelkich pozorów, że wszystko odbywa się uczciwie.

Młodzieniec karty ma bardzo dobre (sam je znaczył), ale przeciwnik ma jeszcze lepsze. Młodziak przegrywa i nie może zrozumieć dlaczego. Stary szuler lituje się nad nim i tłumaczy jak to się stało:

- Ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem.Wygrał lepszy.
      -----------------

W filmie szulerzy oszukują tylko siebie, w polityce w konia należy zrobić jeszcze wyborców, choć ci trochę się uodpornili na ponętny zapach kiełbasy wyborczej.

Obie strony zapewne obmyślają teraz strategię, jak w najbliższej przyszłości zrzucić winę na przeciwnika, że mostu za darmo nie będzie.
      • hecer Re: Wielcy Szu? 18.12.10, 16:31
        wybudowanie mostu wymaga współpracy i porozumienia a nie politycznej gierki i hazardu znaczonymi kartami. Jest jasne, że jeśli taki most powstanie będzie to duży sukces przeciwników Zaleskiego, którzy po prostu mają pomysł jak usprawnić komunikację w mieście. Ale karty rozdaje Zaleski - i na czym mu bardziej zależy - na usprawnieniu komunikacji w mieście we współpracy, czy na tym by sukcesu komunikacyjnego nie było a wszyscy nawzajem się obwiniali o niepowodzenie?

Wszystko rozpatrujesz w kategoriach medialnego show.
      • hecer Re: Wielcy Szu? 18.12.10, 16:39
        Wielki Szu to jeden z moich ulubionych filmów. Pokazuje fajną, inną rzeczywistość gdzieś w głębi czy na może na peryferiach tamtego szarego świata.

Po raz kolejny dobrałeś jednak bardzo nietrafną analogię (choć większość twoich analogii jest jednak ciekawa, bardzo fajnie się je czyta).

"młody adept" nie rozdaje w Toruniu kart, rozdaje je Wielki Szu. I on nawet nie musi się martwić, jak je podmienić. Wyciągnęliśmy asa spod stołu i na tym kończą się nasze możliwości.

Teraz widzę nawet w tobie, gilbert, oczekiwanie na to, kto będzie się za niepowodzenia oskarżał, zamiast oczekiwania na to, że most tymczasowy powstanie, za darmo wypożyczony od wojska. Dla ciebie bardziej istotna jest kwestia kto na tym politycznie skorzysta a kto straci; a nie to, że można konkretny problem rozwiązać.
        • gilbert.grape Re: Wielcy Szu? 18.12.10, 17:02
          Nie obejrzałem tylu filmów, aby znaleźć dokładną analogię. :) Ta jednak na mój gust dobrze oddaje przedwyborcze gierki partyjniaków różnej maści. Np. tramwaj do Przysieka - to karty znaczone ordynarnie długopisem.

Ja uważam, że ten most jest w Toruniu potrzebny i mam obawy, co z tym zrobi Zaleski. Jeśli jednak ze strony radnych opozycji nie padnie w ciągu kolejnego miesiąca pytanie do Zaleskiego, co z tym mostem to będę zaniepokojony.

PO zyskała niebywałą okazję do rozliczania prezydenta z przedwyborczych obietnic. Musi z niej skorzystać.

Jeśli nie skorzysta, to znaczy, że podrzucili do kiosku znaczone karty.
          • hecer Re: Wielcy Szu? 18.12.10, 20:51
            > Nie obejrzałem tylu filmów, aby znaleźć dokładną analogię. :) Ta jednak na mój
            > gust dobrze oddaje przedwyborcze gierki partyjniaków różnej maści. Np. tramwaj
            > do Przysieka - to karty znaczone ordynarnie długopisem.

to znajdź dobrą analogię filmową, porzuć jej szukanie, albo poczekaj na to aż przyjdzie ci do głowy właściwa.

Przypomnę, że most składany pojawił się na forum sporo przed wyborami. Nie od razu była to inicjatywa PO. Ten temat był i jest ciągnięty dalej. A że wykorzystaliśmy dobry pomysł - jeden z wielu, jakie mamy - w kampanii wyborczej, to źle? Inni nie mieli żadnych albo głupie pomysły. Oczywiście to jak wykorzystaliśmy ten temat w kampanii wyborczej woła o pomstę do nieba, ale kogo za to chcesz winić? Mnie?
            • gilbert.grape Re: Wielcy Szu? 19.12.10, 10:06
              Ta analogia będzie idealnie pasowała do zaistniałej sytuacji jeśli największa partia opozycyjna nie spróbuje w końcu zadać prezydentowi pytania, co się dzieje z mostem tymczasowym.

Przecież jeśli Zaleski coś obiecał, a nawet zdaniem PO dopuścił się przy tym plagiatu, to chyba nie ma lepszej metody do wykazania mu, że słabo sobie radzi. Jeśli jest okazja, żeby skoczyć przeciwnikowi do gardła, to należy to zrobić. Miasto może z tego tytułu zyskać most.

Ciebie za nic nie winię. Ale za jakiś czas będę winił PO wcale nie za to, że darmowy most obiecała, ale za to, że nawet nie próbuje kontrolować toku realizacji tej obietnicy Zaleskiego.
              Chyba powinni to robić dla dobra miasta, no nie?
        • gilbert.grape Re: Wielcy Szu? 18.12.10, 17:14
          > "młody adept" nie rozdaje w Toruniu kart

W Toruniu nie, ale w MON-ie tak. :)
          • hecer Re: Wielcy Szu? 18.12.10, 20:47
            ale kogo w Toruniu obchodzi, kto rozdaje karty w MON?

Z taką inicjatywą do MON Zaleski mógł wyjść 4 lata temu. I PO była z nim wtedy w koalicji. Od 2007 roku rząd PO kontroluje MON. Już dawno mogliśmy ten most składany mieć.

Tylko że Zaleskiemu to bardzo nie pasuje: nie ma presji na budowę byle gów_na na Wschodniej pod hasłem "Toruń czeka na most".
            • gilbert.grape Re: Wielcy Szu? 19.12.10, 12:19
              > Tylko że Zaleskiemu to bardzo nie pasuje: nie ma presji na budowę byle gów_na n
              > a Wschodniej pod hasłem "Toruń czeka na most".

No to kto ma tę presję wywierać na budowę tymczasowego, jak nie opozycja?

Przecież nie stronnicy i wyborcy Zaleskiego, bo oni i tak przyjmą każde wytłumaczenie z jego strony dlaczego tego mostu nie da się zbudować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka