zawsze.torunczyk 06.06.11, 09:22 No i siedzą, szurają kapciami a podatnik buli na tą komunę zawodowych spijaczy kawki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thorn1492 Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 10:50 2 tys. 797 zł tyle to ja brutto nie mam. a pracuje ponad 20 lat na uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 11:24 thorn1492 napisał: > 2 tys. 797 zł tyle to ja brutto nie mam. > a pracuje ponad 20 lat na uczelni Bierz poprawkę na zawsze.toruńczyka - on nie znosi UMK. A zapewne skończył UMK i dzięki temu ma pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
poczuj_roznice Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 08.06.11, 12:55 > Bierz poprawkę na zawsze.toruńczyka - on nie znosi UMK. A zapewne skończył UMK ten bydgoski przygłup ma wybitne kompleksy na tle UMK bo nie dane mu było studiowac na porzadnej uczelni, jak wiekszości jego kolegów. On nie był dostatecznie zdolny, by skonczyc cos wiecej, niz liceum w trybie wieczorowym. Teraz bezsilnie wylewa swoje żale, przy każdej wzmiance o UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 12:12 Hm, znam parę osób na różnych stanowiskach na UMK, od adiunktów po tych "innych pracowników" i żaden jakoś nie dobija do tej średniej wartości w swojej kategorii. Widać obracam się wśród samych "nieudaczników" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk thorn1492 06.06.11, 12:35 thorn1492 napisał: > 2 tys. 797 zł tyle to ja brutto nie mam. > a pracuje ponad 20 lat na uczelni I tak zdecydowanie za dużo. Dlaczego przesiadujesz w internecie w godzinach "pracy"? Czy może o 10.50 jesteś już po? Odpowiedz Link Zgłoś
galaktycznypulpet Re: thorn1492 06.06.11, 17:58 Akurat ma przerwę, bo ta część jego pensji idzie na obsługę twojego zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 12:33 Asystent - 1500 na rękę i to dzięki 50% kosztom uzyskania. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 12:37 primoratio napisał: > Asystent - 1500 na rękę i to dzięki 50% kosztom uzyskania. O! kolejny (tym razem asystent) pracuś z UMK na forum gazety w czasie "pracy" na "uczelni". 1500 netto za efektywnie spędzone może 2h do 4h z 8 to jest bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 12:46 A jaki jest wg Ciebie czas pracy na mojej umowie o pracę??? Czy czas spędzony w domu nocami przed kompem nad publikacją też wliczasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 13:18 primoratio napisał: > A jaki jest wg Ciebie czas pracy na mojej umowie o pracę??? Czy czas spędzony w > domu nocami przed kompem nad publikacją też wliczasz??? I to jest właśnie komuna z UMK. Nie wliczam bo na głowę musiałbym upaść albo być z UMK by choć przez chwilę pomyśleć że czas poświęcony w domu na publikację mógłby być płatny (zaliczany do czasu pracy). To co robisz w prywatnym czasie to Twoja sprawa. Nie chcesz, nie pisz publikacji, nie publikuj. Dam Ci dobrą radę- jeśli w godzinach pracy za które Ci płaci podatnik mniej będziesz marnował czasu na jałowe dyskusje w necie a więcej będziesz pisał to mniej czasu będziesz chciał poświęcić na to w domu. (piszę celowo chciał bo jako dorosły człowiek który sam wybrał sobie ścieżkę zawodową nic nie musisz) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 14:01 zawsze.torunczyk napisał: > I to jest właśnie komuna z UMK. Nie wliczam bo na głowę musiałbym upaść albo by > ć z UMK by choć przez chwilę pomyśleć że czas poświęcony w domu na publikację m > ógłby być płatny (zaliczany do czasu pracy). To co robisz w prywatnym czasie to > Twoja sprawa. Nie chcesz, nie pisz publikacji, nie publikuj. Nie wiesz o czym piszesz. Praca nad publikacją w domu to nie jest hobby tylko zakres pracy pracownika naukowego. Nie musi on robić tego w murach uczelni. Widzę, że masz nikłe pojęcie o pracy naukowców i się wypowiadasz nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 12:55 Wiesz, zawsze.torunczyk, czasami zgadzam sie z opiniami ktore wyrażasz na forum (co prawda głownie z tymi dotyczacymi hecera, ale zawsze cos;). Ale na punkcie UMK masz naprawde obsesję, która nie przystoi człowiekowi ktory na kazdym kroku podkresla jaki to jest za...isty i jak świetnie mu sie powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 13:23 hobbes1980 napisał: > Wiesz, zawsze.torunczyk, czasami zgadzam sie z opiniami ktore wyrażasz na forum > (co prawda głownie z tymi dotyczacymi hecera, ale zawsze cos;). Ale na punkcie > UMK masz naprawde obsesję, która nie przystoi człowiekowi ktory na kazdym krok > u podkresla jaki to jest za...isty i jak świetnie mu sie powodzi. Jestem szczęśliwym człowiekiem, powiedziałem to zaledwie kilka razy- ale jakże to zostało mi zapamiętane. Nie mam żalu hobbes. Uważam jedynie że UMK to relikt komunizmu (podobnie jak UAM, UG itd) a jego pracownicy mają roszczeniową postawę. Wiesz jakby zayli jakby trafili na tzw. "wolny rynek"? Nagle by się okazało że pierdy w stołek 4-6 h dziennie za 1500 są lepsze nieźli 4200 za orkę 60-70 h pracy w tygodniu. Gwarantuję. Wszyscy chcieli by wtedy wrócić na UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 13:40 O co mu chodzi z tym czasem pracy????? Może dojdzie do jego zakutej pały, że pracownicy naukowi maja nienormowany czas pracy, pracują zadaniowo! Zgadzam się z tym, że uczelnie wyższe to relikt głębokiego socjalizmu. Rządzą układy i znajomości, najwyraźniej to widać przy podziale grantów. Niby konkurs a pani z działu nauki dzwoni i pyta kto ma dostać:) Inna kwestia czy uważasz, że ktokolwiek w Polsce powinien zarabiać 1500? Polska to kraj o najwyższym współczynniku niesprawiedliwości społecznej. Porównując zarobki szeregowego pracownika i kadry kierowniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 14:51 > Jestem szczęśliwym człowiekiem, powiedziałem to zaledwie kilka razy- ale jakże > to zostało mi zapamiętane. Nie mam żalu hobbes. No nie badz taki skromny;) Z tego co zdazyłeś juz na forum napisac to: w młodosci dzielnie broniłeś PRL przez zakusami imperialistów z NATO, równoczesnie studiowałes, zwiedziłeś wiele uniwersytetów krajowych i zagranicznych (dzieki temu masz skale porównawcza i wiesz że 'UMK to syf'- no bo przecież wysnuwanie takiej opinii na podstawie znajomości z kilkoma pracownikami to byłaby naiperzystająca do twojej za...bistiści głupota ;). Co jeszcze? Aha- byłeś równiez pionierem prywatnej inicjatywy (zdaje sie robiłeś sanki w garażu kolegi czy coś takiego?) Po odklepaniu kilkunastu lat 'pracy' w wojsku (przemeczałeś sie pewnie mniej wiecej tak jak porzecietny profesor;) przeszedłeś na wojskową emeryture, ale teraz masz firmę, której podatki nie tylko sprawiają ze taki zdrowy jurny chłop nie jest obciążeniem dla podatnika, ale utrzymują rownież UMK, Straż Miejską, Radę Miasta i pewnie jeszcze kilka instytucji. Pod bramą twojej firmy leżą w pyle dziesiątki absolwentów UMK, którym regularnie możesz mówić 'nic nie umiesz- może i jesteś młodszy i możesz jeszcze uprawiac seks i trzymać mocz, ale NIC NIE UMIESZ?';) Co przegapiłem? Aha, no faktycznie z tym seksem to przesadziłem, bo 'regularnie baraszkujesz z jedną studentką'. A mimo tak napiętego rozkładu dnia ciągle znajdujesz czas dla rodziny (wiedzą o baraszkowaniu?;), z którą spedziłeś dzien wyborów (bo oczywiście jako członek nielicznej niezmanipulowanej mniejszości coś tak plebejskiego jak wybory bojkotujesz;) Stary jesteś nieomal moim idolem- brakuje mi tylko jeszcze osobistych wspomnien z lądowania na Księżycu oraz zdjęc tej studentki od baraszkowania;) Ale mam nadzieje ze napiszesz kiedyś ksiazke i tam już to wszystko bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 13:59 zawsze.torunczyk napisał: > O! kolejny (tym razem asystent) pracuś z UMK na forum gazety w czasie "pracy" n > a "uczelni". 1500 netto za efektywnie spędzone może 2h do 4h z 8 to jest bajka. A Ty jesteś bezrobotny? Bo ciągle na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 14:40 jerzy_gw napisał: > zawsze.torunczyk napisał: > > > O! kolejny (tym razem asystent) pracuś z UMK na forum gazety w czasie "pr > acy" n > > a "uczelni". 1500 netto za efektywnie spędzone może 2h do 4h z 8 to jest > bajka. > > A Ty jesteś bezrobotny? Bo ciągle na forum. Nie. Prywatna inicjatywa. Forum to jedno z wielu otwartych okienek na pulpicie mojego komputera. Pozwól jednak że odpowiem primoratio. "Inna kwestia czy uważasz, że ktokolwiek w Polsce powinien zarabiać 1500? Polska to kraj o najwyższym współczynniku niesprawiedliwości społecznej. Porównując zarobki szeregowego pracownika i kadry kierowniczej." Nie kolego. Uważam że 20 lat po obaleniu komuny nasze zarobki powinny być nie 6 krotnie mniejsze od Niemieckich ale może o 10-20%. Był czas i możliwości by tego dokonać jednak nikt tego nie zrobił. Jednak póki zarabia się 1500 to trzeba pracować za 1500. Niestety. Jeśli uważasz że zarabiasz za mało to coś z tym zrób (od wyjścia na ulicę ze sztachetą przez zmianę pracy po emigrację) ale uwierz mi że są ludzie którzy pracują dużo ciężej i wydajniej od pracowników naukowych, wykonują bardziej potrzebną pracę za te same pieniądze- więc nie narzekaj. Uczelniany prąd do komputera i łącze też są kosztami podatnika ponoszonymi na rzecz UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
thorn1492 Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 15:10 masz stale pretensje do pracowników naukowych, Ok a kolego co z innymi pracownikami nie mającymi dodatków przed nazwiskiem typu mgr, prof,dr itd. Też chcą za swoją pracę otrzymać godziwe wynagrodzenie i nie liczę na to że dostanę połowę pensji profesora ale chciałbym związać koniec z końcem, bez emigracji i nie koniecznie zmieniać pracodawcę bo skoczkowie też nie są gwarancją dobrego pracownika.Trudno takim znaleźć pracę. Nie pracuje tylko 8 godz i do domu w bić tyłek w fotel przed TV i serialik obejrzeć. Pracuje 6 dni w tygodniu a jak jest taka potrzeba to 7, muszę być mobilny bo mamy swój wydział w Bydgoszczy i tam też jestem czasami potrzebny swoim przełożonym. Nikogo nie obchodzi czy jestem zmęczony,czy mam inne plany na weekend,gdy po minie coś mi nie pasuje słyszę że na moje miejsce jest kilkunastu chętnych,czyli do roboty i morda w kubeł. nie znam Cię człowieku ale jak masz dla mnie lepsza posadę to daj znać. Umiem pracować,nie spuźniam się, nie pije alkoholu ,nie palę i brzydzę się narkotykami, coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 15:25 Ale to nie moja wina że tak jest. Mnie też to wk... takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
thauramarth Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 17:18 Widac nie masz pojecia o pracownikach naukowych. Szczegolnie tych, ktorzy pracuja za 1500zl. Moze faktycznie na niektorych wydzialach pierdza w stolek. Nie wiem, nie znam specyfiki wszystkich wydzialow. Natomiast nie jest rzadkoscia pracowac po 60 godzin tygodniowo. nie wiem skad tyle nienawisci, ale opowiadasz pan pierdoly... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 23:21 zawsze.torunczyk napisał: > Nie. Prywatna inicjatywa. Forum to jedno z wielu otwartych okienek na pulpicie > mojego komputera. Primoratio też umie otworzyć wiele okienek, nie tylko Ty to odkryłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
narcin Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 16:42 Wartość takiego raportu jest mniejsza niż zero. Mówię poważnie. Taki raport tylko wprowadza dezinformację i oszukuje ludzi. Niech Rektorat UMK przedstawi prawdziwą i rzetelną informację. Już nie chce mi się pisać, że podawanie średniej płacy mija się z celem, ale przecież ludzie to łykną. Najlepiej stosować zabiegi statystyczne żeby coś ładnie pokazać. Po pierwsze informacja o zarobkach na UMK powinna być podawana w przeliczeniu na etat !!! Cały czas podają średnie zarobki, ale bez przeliczania na etat, tzn. jeżeli ktoś wypracowywuje w nadgodzinach dodatkowy etat, czyli de facto pracuje niejako na 2 etaty to w tych statystykach biorą całą kwotę na głowę jako płaca za cały etat. To jest powód dlaczego średnia rośnie. Po drugie informajca o zarobkach powinna być podawana w podziale na wydziały. Średnie płace po wydziałach mają ogromne różnice. Płace na wydziale prawa są znacznie powyżej średniej, natomiast płace np. na wydziale historii znacznie poniżej średniej. Wtedy dopiero będzie można sobie zobaczyć jak "różowo" jest z płacami na UMK. Inną kwestią jest dlaczego dziennikarze nie zadadzą takich "łatwych" pytań władzom UMK. Jakość stawianych pytań (czy też ich trudność) przez dziennikarzy komukolwiek (nieważne kiedy i o co) jest po prostu żenująca. Szkoda słów. Robicie robotę na odwal. Odpowiedz Link Zgłoś
1999a Sianie zawiści!!! 08.06.11, 10:00 @narcin: ŚWIĘTA RACJA! Powiesić za "coś" tego dziada z redakcji gazety i jego szefa też (żeby trochę zaczął wymagać od pracowników). To jest klasyczny przypadek 'jątrzenia" i siania zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 18:46 Czy Ty w ogóle rozumiesz to co czytasz???? Porównuję nie dwa kraje ale rozpiętość zarobków w obrębie jednego naszego kraju bo to jest właśnie miarą niesprawiedliwości społecznej. Nie mam 8 godzinnego dnia pracy!!! Mam zadania, które mam wykonać czasami mam na to miesiąc a czasami 3 dni lub do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
thorn1492 Ile zarabia profesor na UMK? 8 tys. 778 zł 06.06.11, 20:31 ja tylko na chwile bo mam już dosyć tematu płac na UMK. Podczas ostatnich podwyżek płac jedna z pracownik, nie będąca nauczycielem akademickim otrzymała 5zł brutto podwyżki, po 25 latach nienagannej pracy. Jeżeli ktoś kosi kesz to na pewno nie dotyczy to pracowników obsługi,administracji,rzemieślników oraz pracowników technicznych, tych najniższych stanowiskach, bo tą średnia nabijają kierownicy i dyrektorzy.Notorycznie powiela się te same nazwiska przy przyznawaniu nagród czy wyróżnień, tak jakby inni w ogóle nic nie robili. Odpowiedz Link Zgłoś