Dodaj do ulubionych

Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom

25.10.11, 10:37
"Okoński zapewnił nas, że jeśli na początku przyszłego roku, po badaniach natężenia ruchu sytuacja się nie zmieni, drogowcy na pewno spróbują doregulować światła."

To ja już informuję, że sytuacja się nie zmieni i że z każdym dniem jest coraz gorzej.
Bo dlaczego ma być lepiej skoro jest coraz więcej samochodów na tej trasie i nie
ma żadnej alternatywnej drogi. Trzeba było pomyśleć i co najmniej do Dobrzejewic
zrobić 4-pasmówkę (łącznie z mostem na Drwęcy), a nie główną wylotówkę z Torunia do dużych sypialni miasta takich jak Lubicz, czy Dobrzejewice i co ważniejsze - ważną drogę na Warszawę robić na wzór dróżki osiedlowej z jedną wielką ciągłą linią - zakazem wyprzedzania i światłami co kawałek. Żenujący brak myślenia o rzeczywistości i przyszłości.
A droga ekspresowa zgodnie z zapowiedzią rządu Tuska do Warszawy ma powstać w 2034 roku... drobny poślizg o te kilkanaście lat w porównaniu do poprzednich zapowiedzi...

Obserwuj wątek
    • tortor5 Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom 25.10.11, 11:20
      Pan Okoński, jeśli chodzi o drogi w okolicy Torunia, to nigdy nie widzi problemu. A to droga do węzła Turzno powstanie rok później, a to na zjeździe z autostrady w kierunku Torunia miały być rogatki kolejowe, a to problem z drogą Turzno-Łysomice. Jeśli w Lubiczu jest taki "ogromny" ruch to chyba należało inaczej zmodernizować ten odcinek. Jeszcze jedno, jeśli własciciel drogi liczy , że po wprowadzeniu opłat zmniejszy się ruch na jego drodze i będzie się z tego cieszył, to już jest skandal! I własciwie dlaczego nie wyślą kogoś już teraz do regulacji świateł tylko za trzy miesiące?! Nie, bo nie?
      • buckshot Re: Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom 25.10.11, 13:50
        ......Pracownicy bydgoskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg krajowych i Autostrad........

i wszystko jasne,

tam wystarczy góra 20 sekund dla wyjezdzjacych z Lubicza czy Krobi ale po co, lepiej przeciez ustawić więcej sekund i niech sąsiedzi stoją w korkach skoro inni w pobliskiej metropoli stoją.

Czy przestawienie czasu na 20 sekund musi zajmować tyle miesięcy? Przeciez to pare minut roboty i o sprawie? testowali chociaz wersje z 20toma sekundami ?

• buckshot Re: Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom 25.10.11, 13:55
          Kto celowo nie wpływał na to by zwiększyć podczas remontu przepustowości trasy na terenie gminy Lubicz?

stoją za tym tylko i wyłącznie Pracownicy bydgoskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg krajowych i Autostrad ?
          • ka_zet Re: Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom 25.10.11, 14:16
            O, wykryłeś bydgoski spisek antytoruński?
            • buckshot Re: Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom 25.10.11, 14:45
              nie, to tylko jest zapytanie. mi oni za to odpowiadają.
      • g00z35 Re: Światła w Lubiczu szkodzą kierowcom 25.10.11, 18:47
        Widocznie trzeba odczekac 3 miesiace na chocby analize sytuacji. Sygnaly kierowcow a nawet artykul nie jest w stanie tego zmienic. Ma sie ewidentnie gdzies ludzi codziennie jezdzacych tamta trasa!!!!
    • jojujacy Roziązanie jest banalne 25.10.11, 16:02
      Największy problem to skrzyżowanie DK 10 z Dworcową i przejście dla pieszych. Pieszych dajemy na kładkę nad D10 a z Dworcową robimy tylko prawoskręty lub likwidujemy całkowicie to skrzyżowanie ( wystarczy dociągnąć ul Ogrodową ( ok 300 metrów ) do Grębockiej (DW 552) :

www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=85041122&postcount=2599

Co do skrzyżowania z S10 z DW 552/DK 80 wydłużyc maksymalnie zielone dla S10 skracajac odpowiednio dla DW 552 i starej DK 80 :

www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=85037111&postcount=2593
      • joaz Re: Roziązanie jest banalne 26.10.11, 09:34
        brawo, super pomysł.
        Po pierwsze Ogrodowa jest już połączona z Głębocką - poprzez ulicę Kortową.
        Ogrodowa jest nieumocniona, w swojej środkowej części pod dużym kątem - pięknie spływa z niej po każdym deszczu każda warstwa tłucznia, którym próbuje sie zasypać wyrwy.
        Po trzecie, właśnie tej najbardziej nachylonej części jest bardzo wąska - co prawda między płotami posesji jest spora szerokość, ale na środku rosną sobie drzewa. Nie ma szans na swobodny ruch w dwie strony.
        Jest to droga gminna,lokalna, mająca zapewnić dojazd do posesji, a nie równoległy ruch do ulicy Warszawskiej.
        Zgadzam się natomiast z twierdzeniem, że światła na skrzyżowaniu koło Netto są za długie - chodzi o wyjazdy z Krobii i Lubicza Górnego.
        Na skrzyżowaniu z Dworcową spore zamieszanie nadal robią tiry jadące przez środek Lubicza Dolnego do magazynów w Małgorzatowie. Ich ruch trwa przez 7 dni w tygodniu.

j

• jojujacy Re: Roziązanie jest banalne 26.10.11, 12:08
          joaz napisała:

> brawo, super pomysł.

Cieszę się, że się spodobał :)

> Po pierwsze Ogrodowa jest już połączona z Głębocką - poprzez ulicę Kortową.

Po pierwsze to na mapie w linku powyżej narysowałem połączenie Kortową.

> Ogrodowa jest nieumocniona, w swojej środkowej części pod dużym kątem - pięknie
          > spływa z niej po każdym deszczu każda warstwa tłucznia, którym próbuje sie zas
          > ypać wyrwy.

Po drugie ,aby nie lawirować Kortową miedzy posesjami , podałem opcje aby dociągnać Ogrodową do Grębockiej nowym śladem ( ok 300 m nowej drogi od strony Grębockiej z włączeniem do niej nieco bardziej na północ niż Kortowa)

Mapa

> Po trzecie, właśnie tej najbardziej nachylonej części jest bardzo wąska - co pr
          > awda między płotami posesji jest spora szerokość, ale na środku rosną sobie drz
          > ewa. Nie ma szans na swobodny ruch w dwie strony.

Po trzecie na resztę odcinka Ogrodowej ( w stronę Dworcowej ) zmobilizować władze gminy do remontu. Kasę Lubicz ma z wprowadzących sie torunian podobnie jak Nieszawka, która nie dość że wyremontowała drogę wojewódzką ( Nieszawską w swoich granicach ) to zbudowała aquapark. Zresztą jest też możliwość dogadania sie z GDDKiA i w ramach "rekompensaty" ( za likwidacje skrzyżowania DK 10 z Dworcową ) tylko współfinansować remont.

Kolejną drogą, którą można odciążyć Ogrodową/Dworcową jest Odległa ( z Jedwabna do DW 552 ):

Mapa

> Na skrzyżowaniu z Dworcową spore zamieszanie nadal robią tiry jadące przez środ
          > ek Lubicza Dolnego do magazynów w Małgorzatowie. Ich ruch trwa przez 7 dni w ty
          > godniu.

Tiry pojadą z Dworcowej w Toruńską lub w Tulipanową/Kolejową prosto do starej DK 80

Mapa

a w dalszej perspektywie pozostaje opcja z Traktem Leśnym ( jeżeli jadą w stronę Torunia ).

Podsumowując zaproponowane przeze mnie rozwiązanie dla ruchu lokalnego wraz z odcięciem ul Dworcowej od DK 10 i regulacja świateł na skrzyżowaniu z DW 552 rozwiązuje problem korków na DK 10 w Lubiczu.
          • joaz Re: Roziązanie jest banalne 02.11.11, 10:17
            na mapie źle zaznaczyłeś obecne połączenie Ogrodowej z Głębocką - Kortowa nie idzie tak jak jest narysowane na mapie. Jest cały czas prosto Ogrodową - potem skręt w prawo w Kortową i prosto do Głębockiej. Skręt w prawo wynika z faktu, że Ogrodowa kończy się płotem.

W poniedziałek około 17 przy wyłączonych światłach próbowąłam przejąc na druga stronę Warszawskiej. Wysiadłam na przystanku 101 (wspólny dla PKS) i stałam przy przejściu dla pieszych - oczywiście przejściu oznakowanym. Wcisk zielonego dla pieszych nie działał, mrugało tylko ostrzegawcze - zgadnij czy ktoś respektował obowiązujące przepisy i zatrzymał się aby przepuścić pieszego.

Co do budowy kładki to chyba nie znasz wielkości budżetu gminy. To na pewno inwestycja
            raczej na budżet GDDiA.
            Małorzatowo nie wypaliło bo oczywiście o płynny ruch i bezpieczeństwo pieszych w Lubiczu zatroszczył się jakiś miłośnik przyrody ze Skarpy.
            Be z wątpienia ruch z bocznych dróg powinien być podporządkowany i światła powinny palić się krócej, ale pozostawienie pieszych bez możliwości przejścia przez ulicę to sprawa dla prokuratury. W Lubiczu Dolnym jest szkoła podstawowa, apteka , urząd gminy - sorry ale czy komuś się podoba czy nie, ludzie muszą przechodzić przez ulice. I to nie dopiero po wybudowaniu kładki, tylko teraz.

To taka fantastyczna mentalność - wyprowadziłem się sporo poza Toruń (Brzozówka, Głogowo) ale do pracy do Torunia chciałbym dojechać w 10 minut. na to jest jedna rada- wracaj do bloków w centrum.
            Na dodatek jak zauważyłam wczoraj jadąc do Obrowa - w Lubiczu światła się nie paliły, w Brzozówce już tak - tam nikomu to nie przeszkadzało.

joaz

• jojujacy Re: Roziązanie jest banalne 03.11.11, 11:19
              joaz napisała:

> na mapie źle zaznaczyłeś obecne połączenie Ogrodowej z Głębocką - Kortowa nie i
              > dzie tak jak jest narysowane na mapie.

Bo mapa jest nieaktualna i nie uwzględnia "obecnej" "prostej" Kortowej. Miejscowi wiedzą co i jak i są na bieżąco.Reszta korzysta z mapy i nieaktualnych lub amatorskich nakładek i to ich biorę pod uwagę.

> Jest cały czas prosto Ogrodową - potem s
              > kręt w prawo w Kortową i prosto do Głębockiej. Skręt w prawo wynika z faktu, ż
              > e Ogrodowa kończy się płotem.

Nie w prawo tylko w lewo ( przed płotem ) z Ogrodowej w Kortową i prosto do Grębockiej ( DW 552 ).

>
              > Co do budowy kładki to chyba nie znasz wielkości budżetu gminy. To na pewno inw
              > estycja
              > raczej na budżet GDDiA.

Co do budżetu na pewno jest co najmniej taki jak budżet Nieszawki ( co zbudowała napisałem wyżej ). Dużych inwestycji w Lubiczu nie muszę chyba wymieniać a kolejne są przygotowywane przy Grębockiej i A1.

Co do kładki ,pieszych i reszty napisałem powyżej i tu

• kwis.abcdw.pl Tych skrótów nie rozumiem, ale gdy nie ma świateł 25.10.11, 18:48
      ruch jest płynniejszy, więc najprościej je wyłączyć lub przestawić tak, by na głównej drodze ruch trwał dłuzej.
    • hecer a kto tam wymyślił austotradę? 25.10.11, 20:46
      zasadnicze pytanie brzmi: kto wymyślił węzeł drogi ekspresowej z autostradą na obszarze tak bardzo zurbanizowanym?

Kto prowadzi drogę ekspresową przez środek Lubicza w taki sposób, że jest co kilkaset metrów skrzyżowanie?

Jak to jest, że nie zostały wykupione domy leżące przy samej drodze?

www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1753&NrSection=500&NrArticle=206145&IdTag=788

I mamy odpowiedź - inwestycję pilotował pan Bernard Kwiatkowski.
    • martens7 Czekanie zamiast działania - bredzi Okoński ! 25.10.11, 20:57
      Okońskiemu czekanie jest na rękę, nic nie robić, paplać tylko głupoty, siedząc na stołku jest jeszcze wygodniej ! OWSZEM ZMIENI SIĘ W NOWYM ROKU - NA GORSZE, ZWŁASZCZA JAK RUSZY AUTOSTRADA DO ŁODZI I DALEJ NA POŁUDNIE EUROPY ! NIEZALEŻNIE OD TEGO CO PROSTACZEK BĘDZIE CHCIAŁ ŚCIEMNIĆ ! TRASA S10, ZWŁASZCZA BIEGNĄCA PRZEZ SILNIE ZURBANIZOWANE TERENY OŚCIENNE TORUNIA POWINNA POSIADAĆ 4 (Słownie: cztery) PASY RUCHU, NA ODCINKU CO NAJMNIEJ DO CZERNIKOWA Z WYDZIELONYMI SKRZYŻOWANIAMI I DROGAMI "SERWISOWYMI" - DOJAZDOWYMI.
      • g00z35 Re: Czekanie zamiast działania - bredzi Okoński ! 28.10.11, 23:22
        wystarczyloby dobrze swiatla ustawic.
        • tortor5 Re: Czekanie zamiast działania - bredzi Okoński ! 30.10.11, 23:00
          A ja myślę, że należy zrobić czystkę w GDDKiA O/Bydgoszcz. Poczekajmy, tak jak mówił marszałek Całbecki, aż będzie nowy minister infrastruktury.
          • marcin.grzegorz Re: Czekanie zamiast działania - bredzi Okoński ! 02.11.11, 10:28
            Nowy minister infrastruktury? Ale stary premier i stare układy. Ten wyjazd jest przykładem jak można zniszczyć możliwości komunikacyjne miasta na kilkadziesiąt lat...
    • bartosz.jedrzejczak Zatem którędy? 02.11.11, 11:53
      Ja też myślałem, że będzie lepiej :)

Przez Lubicz jedynie przejeżdżam w drodze z Poznania do Olsztyna. Zazwyczaj w piątek ok.17-18. Przed remontami i budową autostrady jeździłem S10, potem w Grębocinie w lewo. Ostatnio (jeszcze przed otwarciem A1) przez Toruń, ze względu na korki przy zjeździe w Lubiczu. Raz jechałem przez Jedwabno do Rogówka (w lewo w Dworcową) i było całkiem dobrze.

Jak teraz będzie najlepiej? Którą trasą mam szanse na najszybszy przejazd? Targeo wyznacza mi albo przez Jedawbno, albo po zjeździe z autostrady dojazd do DK15 Szosą Lubicką (do Olsztyńskiej), ale im nie ufam, bo nie wiem na ile aktualne są dane (A1 na mapie formalnie nie ma)
      • jojujacy Re: Zatem którędy? 03.11.11, 11:46
        Po zjechaniu w Lubiczu z obwodnicy A1 ( z Poznania ) po przejechaniu bramek SPO Lubicz kierujesz sie łącznicą na Toruń ( zielona tablica zaraz za bramkami "DK 80 Toruń , Łysomice" ) a nie łącznicą na Warszawę ( DK 10 ) !

Następnie kierując się w stronę Torunia zaraz po przejechaniu nowym wiaduktem DK80 ( nad A1 ) masz prawoskręt kierujący pod wiadukt Szosy Lubickiej , dalej rondo i wracasz do Lubicza starym wiaduktem DK 80 i z niej prosto w DW 552 do Grębocina i w prawo na Olsztyn po staremu.

Wspomniany prawoskręt z nowej dwujezdniowej DK 80 ( przy magazynach Stalera pod wiadukt Sz.Lubickiej ) ma oznakowanie poziome , pionowe jest zafoliowane czarną folią bo nie ma jeszcze ostatniej warstwy ścieralnej asfaltu na łącznicach. Mimo to samochody jak i Tiry jeżdzą bez problemu.

Dzięki temu ani nie skręcasz wbrew przepisom w lewo w DW 552 na skrzyżowaniu z nową DK80/DK10 w Lubiczu ani nie wjeżdżasz Sz Lubicką do Torunia i wyjeżdżając nie stoisz w korku na Olsztyńskiej.
        • jojujacy Mapka 03.11.11, 17:21
          Mapka
          • bartosz.jedrzejczak Re: Mapka 03.11.11, 17:57
            Dzięki, zwłaszcza za mapkę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka